:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,214,156
Активни 106
Страници 18,161
За един ден 1,302,066

Социални права? Надежда всяка тука оставете!

Правителството на ГЕРБ показа, че единствената му последователна политика е в наказването на всички граждани заради няколко неуловими мошеници
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Идиотско е майчинските да зависят от всякакви прищявки на управляващите, а не от плащаните осигуровки.
На 1000 лв. заплата у нас се падат по 35 лв. вноска за болнични и още 128 лв. за пенсия, ако човек е роден след 1959 г. (178 лв. за по-старите). Ако вместо за НОИ човек отделя тези пари на влог, за една година ще събере 1956 лв. Ако сега започва работа, за 40 г. - колкото ще трябва да работи, за да получи право на пенсия - ще събере 78 240 лв. И това без лихвите на банката и без да броим неизбежните увеличения на заплатата. Ако не му се занимава с банки, би могъл да избере из многото варианти за разни застраховки - здравни, пенсионни и т.н.

Тези сметки сигурно звучат все по-привлекателно, след като и с новите промени в Кодекса за социално осигуряване правителството на ГЕРБ доказа едно - единствената му последователна политика е за отнемане на социални и осигурителни права, което е много по-лесно от затягане на контрола срещу единиците, злоупотребяващи с тях.

От 1 януари 2012 г. обезщетенията за майчинство и за безработица вече ще се изчисляват върху дохода за 24 месеца назад вместо за 18, а за болнични - върху 18 месеца вместо 12. Това автоматично води до намаляване на получаваните от НОИ суми, т.е. и на държавните разходи - единственото, което има значение за финансовия министър Симеон Дянков.

Капанът е един и същ, независимо дали човек е бил без работа в кризата или е просперирал. Да вземем 2010 г. Тогава България беше трета в ЕС по увеличение на безработицата, т.е. при изчисляването на обезщетенията за много хора у нас ще влязат периоди, в които те са били без работа или на половин работен ден, или с намалена заплата. Когато трудовият стаж е по-кратък от 2 години, за липсващите месеци държавата смята сумите върху минимална заплата. Дори човек да е просперирал през това време идоходите и осигуровките му да вървят не надолу, а нагоре,прекомерно дългият срок отново ще обхване месеци с по-стари, т.е. по-ниски заплати. Излиза, че честно и почтено ще бъдат обезщетени единствено хората, които във въпросните 24 месеца получават една и съща сума без отклонение.

В числа това означава, че ако млада жена, завършила висше образование преди 18 месеца и започнала веднага работа за 1000 лв. заплата, роди до Нова година, ще получава около 900 лв. обезщетение на месец (по сегашния закон). Ако обаче има (не)щастието да роди след 1 януари, сумата ще падне на 729 лв. Защото за допълнителните 6 месеца без осигуряване държавата ще й вземе среден доход от 240 лв. - минималната работна заплата, при това за онова време.

Ефектът от тази мярка върху бюджета е очевиден, но тя има удобното в тези случаи извинение, че има за цел да пресече измамите. До този момент обаче са известни около 220 осигурители, източили от НОИ близо 18 млн. лв. По тази схема фирмата регистрира фиктивни договори за 1 година назад върху най-високия осигурителен доход, а после в комбина с доктори праща фиктивните служители в дълги болнични, за които после източва обезщетения от осигуряването. Така и не стана ясно защо този вид измами изобщо са били възможни, след като по закон всеки договор трябва да се регистрира до 3 дни в НАП. Излиза, че агенцията е допускала срокът да се нарушава, без изобщо да може да го засече.

Вместо контролът да се затегне, управляващите решиха заради тези 220 измамници да накажат милиони българи, които получават болнични или майчински. За пореден път. Миналата година социалният министър Тотю Младенов обяви без анализи и доказателства, че работодателите масово пращат хората си във фалшиви болнични, за да тежат на бюджета на НОИ, не на техния. Така като "временна" антикризисна мярка първите три дни от болничния бяха прехвърлени да се плащат от бизнеса, за да може така работодателят да контролира работниците ида не им позволява много да боледуватТова струва годишно на бизнеса около 90-100 млн. лв. "Временната" мярка се удължава за трета година. Пак без данни и анализи има ли резултат от нея. Отчетите на НОИ например показват, че за първото шестмесечие на 2011 г. общо над 1 милион българи са ползвали обезщетение за общо заболяване. Това е повече от половината от боледувалите 1.8 млн. души през 2010 г. А в същото време осигурените лица са били с близо 300 000 по-малко. Затова е трудно да се каже, че мярката е намалила болните, явно просто нацията ни е болна.

В същото време няма и думичка докъде са стигнали делата срещу мошениците, но най-вероятно до задънена улица, тъй като фирмите отдавна са собственост на безимотни и неграмотни граждани. А нито едно правителство не успя да се справи с този вид измама, която прави мошениците безнаказани. Клетвите на социалния министър за затягане на контрола върху лекарите, ТЕЛК-овете с разни регистри за работодатели с най-много болни, за доктори с най-много болнични и засилени проверки при тях, останаха празни приказки. Инвалидните пенсии продължават да растат и вероятно ще продължат и занапред, след като и условията за пенсиониране стават все по-невъзможни за доживяване.

След подобна серия от орязване на права, затягане на режими и т.н. нищо чудно, че все по-малко хора вече вярват в социалното осигуряване. И мечтаят държавата да им даде право на избор дали да разчитат на нея, без да са сигурни, че някога изобщо ще отговорят на условията да си ползват правата, или да се оправят сами.
64
6926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
02 Ноември 2011 20:31
На това му викат параграф 22 - всеки, съответно, предпочита да вземе пари на ръка и измамниците хич не са единици, както си мисли авторката. Ама те всъщност не са измамници, а просто разумни хора. Не че всъщност НОИ са измамници, просто и те са разумни хора в тая ситуация. Така става, когато някой се напъне да направи нещо, за което няма хем пари, хем капацитет. Та даже и да е държава.
02 Ноември 2011 20:40
Има ли наивници, които да повярват, че българските правителства без изключение са провеждали социална политика ? Особено настоящето.
02 Ноември 2011 20:48
Хем искате пенсии, хем искате и да не плащате осигуровки. Какво искате при положение, че имаме над 2 милиона пенсионера, над 800 хиляди на държавна издръжка и някъде към 2 милиона в бизнеса, които трябва да изкарат парите на всички тия 2.8 милиона + безработните.

Откъде да дойдат парите?
02 Ноември 2011 21:20
Ефектът от тази мярка върху бюджета е очевиден, но тя има удобното в тези случаи извинение, че има за цел да пресече измамите.
Тотална манипулация.... въпросът не е в плоскаста да се пресекат измамите, защото ако един човек намери начин да започне ударно да се осигурява върху фиктивни доходи, това не е измама, а е нормална реакция в отговор на действащото законодателство... Която реакция могат да проявят добре запознатите с механизма на социалното осигуряване. Но това не е престъпление... Просто държавата е очертала правилата и играчите играят по тези правила като се стараят да извлекат повече индивидуална полза от тези правила. А това не е осъдимо...
И идва момент, когато държавата иска да прецизира правилата, то тя бива обвинена от разни писачи, че в опит да накаже мошениците наказва редовите граждани... А това не е така. Просто се прецизира алгоритъма на пресмятане... Но на някой му харесва да вкарва в този кюп и откровените измамници - т. н. фирми за болнични или за майчинсво, където се практикуват престъпни схеми и които практики не са в този филм.А нашата хипотеза е друга - държавата иска да прецизира законовите условия за черпене на социални благинки. И затова тя не трябва да бъде упреквана, а дори трябва да се адмирират нейните стъпки.
02 Ноември 2011 21:21
ще събере 78 240 лв. И това без лихвите на банката и без да броим неизбежните увеличения на заплатата
И като не броим инфлацията и "отрицателната доходност", ще получава 244.2 лв. месечна пенсия, което е под средната за момента, 266, 05 лв. Като се тури инфлация от 5% годишно за период от 66, 7 години (40 години стаж и 26, 7 години пенсионен живот ), въпросната месечна пенсия ще доближи сегашния среден полудневен надник -8.13 лв.
(178 лв. за по-старите).
По-старите събират 85440 лв. и това се равнява на 266.67 лв. почти средната в момента. Толкова ще получават и по-младите, ако не им фалира задължителното допълнително осигуряване.
Да не се окаже, че серията с орязване на права сме си я стартирали изначало? Хитрата сврака с двата крака ... в дефицита, и на пенсии, и на деца-бъдещи осигурители.
02 Ноември 2011 21:25
И като странна нелепа шега е редакционнният коментар под снимката:
Идиотско е майчинските да зависят от всякакви прищявки на управляващите, а не от плащаните осигуровки.

Ами точно това прави държавата - "майчинските" да зависят от плащаните осигуровки. Просто е увеличен срока от който се изчислява обезщетението и нищо повече...
02 Ноември 2011 21:25
защото ако един човек намери начин да започне ударно да се осигурява върху фиктивни доходи, това не е измама, а е нормална реакция в отговор на действащото законодателство...

Защото, ако един човек намери начин да започне ударно да печата банкноти, това не е измама, а е нормална реакция в отговор на действащата финансово-разплащателна система...
Фалшификатори от цял свят съединявайте се!
02 Ноември 2011 21:27
Излиза, че честно и почтено ще бъдат обезщетени единствено хората, които във въпросните 24 месеца получават една и съща сума без отклонение.
Ма чакайте сега, от логиката на статията излиза, че на масата българи при управлението на ГЕРБ заплатите им растат значително. На една малка част доходите остават същите, а ничии доходи не са намалели. И това в световна криза! Те такава възхвала на това управление и в "Монитор" не може да се прочете

_______________________
Едно е да можеш да напишеш есе за справедливото сламоразделяне, съвсем друго - да можеш на две магарета да разделиш слама!
Блогът на Манрико
02 Ноември 2011 21:27
Какво искате при положение, че имаме над 2 милиона пенсионера, над 800 хиляди на държавна издръжка и някъде към 2 милиона в бизнеса, които трябва да изкарат парите на всички тия 2.8 милиона + безработните.

Искаме да ни върнеш ония още 2 млн дето избегаха навън в социалните държави, че да станат 4 млн в бизнеса, ще можеш ли?
Колко пъти го режеш и все късо, а?
Уммко

________________________________ ____
Евреи срещу византийци - или кой доведе 2012-та...http://forum.segabg.c om/img/smo kin.gif
02 Ноември 2011 21:32
В числа това означава, че ако млада жена, завършила висше образование преди 18 месеца и започнала веднага работа за 1000 лв. заплата, роди до Нова година, ще получава около 900 лв. обезщетение на месец (по сегашния закон). Ако обаче има (не)щастието да роди след 1 януари, сумата ще падне на 729 лв.
----
Твърде хипотетичен и изолиран пример ... Млад специалист да започне със старова заплата от 1000 лв.? Това го има само във филмите... Не че не е възможно... но товаще да са единици.
02 Ноември 2011 21:39
Млад специалист да започне със старова заплата от 1000 лв.? Това го има само във филмите...
Но млад необразован да започне не със заплата, а с раждане, го има в живата реалност. Или ти не поглеждаш към циганските махали!?
02 Ноември 2011 21:41
За да върви държавата, требе да има работещи хора, за да има работещи хора, требе да им се осигурят условия, че да останат тук, а не навън.
Държавата не върви-нема условия-можещите бегат-държавата още по не върви, а умниците си лаят...

________________________________ ____
Евреи срещу византийци - или кой доведе 2012-та...http://forum.segabg.c om/img/smo kin.gif
02 Ноември 2011 21:42
Млад специалист да започне със старова заплата от 1000 лв.? Това го има само във филмите...

Криза е, падат заплатите тук там, колкото и статията да твърди обратното!

_______________________
Едно е да можеш да напишеш есе за справедливото сламоразделяне, съвсем друго - да можеш на две магарета да разделиш слама!
Блогът на Манрико
02 Ноември 2011 21:48
Но млад необразован да започне не със заплата, а с раждане, го има в живата реалност. Или ти не поглеждаш към циганските махали!?

Циганките не са героините в тази статия.. На тях им стига МРЗ от фондовете на социалното подпомане на социалното министерство. Те от НОИ не цоцат освен ако не са ги впримчили в ония фирми за майчинство. Но това е друга тема.
02 Ноември 2011 21:49
И като не броим инфлацията и "отрицателната доходност", ще получава 244.2 лв. месечна пенсия, което е под средната за момента, 266, 05 лв.

Две деца по 2 години при сегашните условия са около 30 хил лв и за пенсия остават около 150 лв месечно, без инфлации, рискове и прочие. Ама само това да беше наивното и грешното в разсъжденията...
02 Ноември 2011 21:50
Вместо контролът да се затегне, управляващите решиха заради тези 220 измамници да накажат милиони българи, които получават болнични или майчински.


Като сами не се сещат за Терминал 2, трябва някой да ги подсеща отвреме навреме. Ние не можем да станем дори бананова република, щото тук банани не виреят. А вносните са скъпи. Че и компири внасяме. Е, каква република сме тогава? Ами като има най-много рапони, сещайте се сами...
02 Ноември 2011 21:51
И децата и родителите естествено ще са от новата порода на неразболяващите се хора.
02 Ноември 2011 21:57
Вместо контролът да се затегне, управляващите решиха заради тези 220 измамници да накажат милиони българи, които получават болнични или майчински.

Боже, боже... прибери се верисиите... Какво затягане на контрола? Ако едно лице реши да се самоосигурява от днес насетне върху 2000 лв. а не върху 420 лв. какъв контрол да му приложим? Направо да го обвиним, че иска да ограби осигурителната система?
02 Ноември 2011 22:12
Не знам що любимият вестник е пропуснал таз важна новина на деня
Натиснете тук
40% от работещите българи се оплакват от стрес в работата, а 60% - от обща умора.

Това показва национално изследване за условията на труд по проект "Превенция за безопасност и здраве".

В резултат на напрежението в службата между 20 и 26% от хората имат проблеми със съня и са раздразнителни. Като цяло служителите имат проблеми със здравето си - около 1/3 със зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие.
Няма как да си конкурентоспособен с 40% работници в условия на тотален стрес, 60% работници, които са уморени, и 30% работници, които имат проблеми със съня, раздразнителни са и страдат от някакви други форми на напрежение, подчертава Нейков.

Та мислата ми е, че с дръгливи изпосталяли недохранени крави шоколадът Милка не се прави.


_______________________________ _ ____
Евреи срещу византийци - или кой доведе 2012-та...

Редактирано от - kaily на 02/11/2011 г/ 22:26:31

02 Ноември 2011 22:16
На тях им стига МРЗ от фондовете на социалното подпомане на социалното министерство
Видно е, че не плащаш осигуровки. Ония там 3.2% отиват за фонд "общо заболяване и майчинство". Болничният отпуск поради бременност и раждане за срок от 410 дни се плаща 90% от осигурителния доход, но не по-малко от МРЗ.

Право на обезщетение
Чл. 40.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете и помощите от държавното обществено осигуряване се изчисляват и изплащат от Националния осигурителен институт на осигурените лица по декларирана от тях лична банкова сметка. Ако лицето няма право на обезщетение или помощ, длъжностното лице, на което е възложено ръководството по изплащането на обезщетенията и помощите или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт, издава разпореждане за отказ. Разпореждането се отменя, ако в давностния срок по чл. 115, ал. 4 лицето или осигурителят представят нови или допълнителни доказателства, установяващи правото на обезщетение или помощ.

Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
02 Ноември 2011 22:21
ще събере 78 240 лв....Пенсионните партиди трябва да са на 100% процента лични. Иначе никой идиот няма мотив да дава пари на държавата. И трябва да се гледа внесена сума, а не години стаж. Иначе няма мотив да се осигурявам на максимума или на минимума, след като няма никога да видя парите.

Бе който иска социализъм - да си се издържа както иска, аз лично минах от осигуровки на максимума, към осигуровки на мимимума. Някой може ли да каже един разумент довод човек да вкарва здравни и пенсионни осигуровки на реалните нива ?
02 Ноември 2011 22:26
Крайно време е Дянков да сложи ред в тия социални разходи. Майчински, болнични, тинтири-минтири. Обезщетенията трябва да се начисляват върху минималната работна заплата по време на Голямата депресия и туйто.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
02 Ноември 2011 22:26
Manrico, с най-добро пожелание от мен - дай Боже един ден да се пенсионираш!
Бъди здрав!
02 Ноември 2011 22:27
Това показва национално изследване за условията на труд по проект "Превенция за безопасност и здраве".
Имах си аз да не го покаже! Нали има 90 млн. евро за усвояване по програма "Управление на човешките ресурси" .
Ако питаш мен, 100% от българите страдат от безпаричие и тава им пречи да са конкурентноспособни. Мога да го докажа без някой да ми плаща. Ей на, на Евгения Банова не ѝ стигат парите за модернизация на Полихим, та го разпродаде.
02 Ноември 2011 22:41
Пенсионните партиди трябва да са на 100% процента лични... И трябва да се гледа внесена сума, а не години стаж.
Партидите са си 100% лични . Виж, обаче няма как да се види внесената сума. Дори и трудовият стаж малко се не довижда, та се налага хора като Кирил Маречков да ходят при президента да просят за поименна пенсия. Не му е хванала декиш клетвената декларация. Къде по-просто е да си измислиш едно ТКЗС, да занесеш нещо като документи в Държавния архив (да не забравиш подкупа) и да си напишеш съответните бележки за трудов стаж. Само да не се подведеш да изкараш 120 трудов стаж кат един полицай- общински съветник. Там, селсикият стаж е 1:1, няма 1 за три, 2 за пет, купен стаж за едно, две или три полувисши образования, броени за висши и др. тарикатски номера. А и да започва след като си навършил 18 години, що на един стажът му почваше от преди да се беше родил. Мислил си, че ако представи бележки от преди 9.9.1944 по-няма да го хванат .
02 Ноември 2011 22:43
Шшшшшш.....шибана държава...ааа!...
02 Ноември 2011 22:46
Партидите са си 100% лични


Това означава, да мога да си изтегля във всеки един момент, когато реша тези пари, които са се събрали. Ако случайно или закономерно пукна, тези пари да отидат в семейството ми.

Това означава лична партида. Бе ко се прайте на дръж ми шапката, не знам...

Факта е, че държавата се прави на социална на гърба на все по-малко и по-малко хора. И най-накрая ще рухне тъпата система и ще са преебани тези, дето години и години са вкарвали пари в имагинерно бъдеще.
02 Ноември 2011 22:48
'Ми нали и аз туй казвам на Манерката!
02 Ноември 2011 22:54
Ако не бяха ордите от помощо-получатели в гетата, парите за майчинство и детски щяха да бъдат доста високи и щяха да стимулират раждаемостта при изчезващия български народ.

Нормално ли е майка на 14 години без завършено каквото и да е образование да получава майчински и детски и т.н екстри от българския данъкоплатец и редно ли бащи по на 15 и 16 години да имат по две, три деца и да вземат помощи от държавата? Не е нормално, защото сме ненормална държава.
И по времето на Т. Живков беше същата анархия с гетата, те всъщност тогава ги създадоха. Е вярно, че неграмотниците ядоха редовно бой, но мен и Вас какво ни топли, че някой ще яде бой и после ще яде от нашите пари и ще го лекуваме с наши пари?

Редактирано от - Zavinagi CSKAR на 02/11/2011 г/ 22:56:36

02 Ноември 2011 22:59
Това означава, да мога да си изтегля във всеки един момент, когато реша тези пари, които са се събрали. Ако случайно или закономерно пукна, тези пари да отидат в семейството ми.
Това означава лична партида.

Не. Това означава съвсем друго нещо.
Това става, ако си спестяваш. Тогава, обаче, си носиш отговорността за всичко, включително за инфлация като през 96/97 и оставаш с 'пенсия' от 50 ст.
02 Ноември 2011 23:12
Това означава, да мога да си изтегля във всеки един момент
В банката личният депозит да не би да можеш да го изтеглиш всеки момент, особенно ако надвишава 5 хил. лв. Нито пък семейството ти.
Но "тегленето" на личната партида можеш да го направиш като емигрираш в друга държава и декларираш пенсионните права да се прехвърлят към новата държава. Стига тя да се съгласи, че с наште доходи и Сомалия би се замислила да поеме пенсионна гаранция.
"Личната партида" при разходно-покривната пенсионна система означава пенсионни права. Не пари. Независимо колко внасяш, ако изпълниш определени условия (40 трудов стаж с платени осигуровки и доживееш до 65 години), имаш правото да получаваш доживотно пенсия не по-малка от определен размер и съобразена с приноса ти към пенсионната система (не размерът осигуровки, които си внасял, а делът им спрямо останалите, които са внасяли).
При капитало-натрупващата система (оня там задължителен пенсионен фонд с 5-те процента), каквото си внесъл, си е твое. Е, с малко одрусване (3%) от управляващия фонд, стига самият фонд да не се одруса преди започването на плащането на пенсията. Там няма ограничение за минималния размер на пенсията. И да имаш данни за столетник, като свърши сумата по сметката, пенсията става нула. За в бъдеще, при тия икономисти, може и да се достигнат и отрицателни величини . Сиреч дължиш пари за лошото управление. Лошо, не лошо управляващият е управлявал и требе да бъде овъзмезден. Досущ кат досегашните правителства.
03 Ноември 2011 02:24
Трябва дърважното осигуряване да не е задължително. Ако искаш частни фондове, ако искаш сам се осигурявай в частна инвестиционна сметка управлявана от притежателя, както правя аз например. Американското пенсионно осигуряване е доста добро като опций, незнам защо не го въведат и в БГ.[/center]
03 Ноември 2011 02:28
Ха-ха това center в края на поста дойде от кучето душещо клавиатурата
03 Ноември 2011 03:17
Когато народът е прост - демокрацията е много вредна!
03 Ноември 2011 04:31
Това е вярно, навремето в САЩ демократ е било обидна дума. Реално страната е република, а не демокрация, но тук навлизаме в друга територия.
03 Ноември 2011 06:49
Ей туй отпред на снимката може да е вярвало в нещо. Като го гледам - и на него му е ясно.
------------
Блогът на Генек

03 Ноември 2011 07:31
Аполитичен, вероятно не си разбрал, че има един закон за семейните помощи за зеца. Та според него:

Чл. 2. (1) Семейните помощи по този закон са:

1. еднократна парична помощ при бременност;

2. еднократна парична помощ при раждане на дете;

3. еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година;

4. еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение;

5. (нова - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., отм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.)

6. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;

7. месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;

Това имах в предвид, когато казах, че не циганките са обект на тази статия защото поначало те не са осигурени нито върху МРЗ нито върху 2000 лв. за да точат фондовете на осигуряването. Верно - без никакъв осигурителен принос те пак получават обезщетение неречено помощ не 2 години, а само 1 година. Но този "недостатък" те го избиват с ритмичност и количство.
03 Ноември 2011 08:01
Кпментирате технически подробности, а всъщност въпроса, който трябва да си зададем е: ТРЯБВА ЛИ по принцип да има толкова много социални права? (що за извратено използване на думата права, когато става въпрос за привилегии).
03 Ноември 2011 08:12
Ако си откраднал купища, т.е. спечелил - не ти трябват никакви социални права, щото си си ги взел, та и отгоре! Ама ако си си плащал всичко и сега чакаш да си го получиш (обещаното), ще има да чакаш! Защо никой не прави нужното, за да намерят работа и препитание тук емигрантите ни? Къде потъна всичко, създавано през годините? Откраднали милиони, злоупотребили, ама ... нищо! Затова не "стигат" парите.
03 Ноември 2011 08:22
Защо ли се сетих за Христо Смирненски?
Съглеждам в афишите на „Победа“, че хлябът ще стане 4 лв., и затова решавам, че при евтин хляб може повече да се скита. Минавам през „Нишка“ край вечно спящия дом на социалдемократичните пристави, пресичам „Клементина“ и отивам да погледам далече татък зад еврейските гробища новите дворци на бездомниците. Хигиенични жилища, наистина. А на Разсадника имаше по-добри: един дървен скелет, покрит с черги, няколко камъни и не повече от 20 керпича. Не знам как ще кръстят този квартал, но аз бих предложил да се зове... „Дай, боже, здраве“. Особено през зимата. Ако тук би надникнала моята хайлайфна познайница мадам Тодорка, тя би плеснала ръце:
— Колко са щастливи бедните хора. Безплатен курорт! А пък аз трябва да отивам това лято в Чамкория или Лъджене. Не исках никъде да ходя, но кученцето ми нещо почна да линее. Даже кюфтета едвам яде!
Днес аз нямам щастието да слушам нейните философски речи. Веднъж тя ми посочваше своя племенник:
— Действующ офицер беше. Сега вече запасен е.
— А, той отдавна е за пасене! — забелязах аз, смятайки, че и той ще пасе тучната трева в ливадата на блока.
Оттогава вече мадам Тодорка престана да говори с комунисти.

Натиснете тук
03 Ноември 2011 08:26
що за извратено използване на думата права, когато става въпрос за привилегии


Я виж ти. Да ползваш това, за което се осигуряваш, било привилегия, а не право! От това по-голяма извратеност - здраве му кажи! Ми то по тази логика и да си теглиш внесените в банката пари може да се сметне за привилегия.

Много удобно някои се правят, че не разбират простичката истина, че държавата си играе (разбира се единствено в угода на властимащите) с "правилата на играта" точно така, както банките си играят с процента на лихвите по кредитите и депозитите!

Редактирано от - myrmorko на 03/11/2011 г/ 08:34:16

03 Ноември 2011 08:50
В този случай право е когато трябва да получаваш сравнително справедливо някакви блага спрямо приноса си. Когато искаш да получаваш много над приноса си е привилегия или най-обикновен тарикатлък. Същността е облечено с красиви думи искане другите да получават по-малко от приноса си за да можеш получаваш ти повече. Само че казано в прав текст звучи някак си грозно и неубедително.
03 Ноември 2011 09:12
За по-младите форумци ще припомня. Проблемите на социалното осигуряване се коренят в годините на социализЪма, когато (уж) заделяните пари за пенсии не постъпваха в обособени пенсионни фондове, а потъваха в желязо и бетон за строителството на светлото бъдеще.
После, същите тия строители на светлото бъдеще просто си го приватизираха, а в държавата увиснаха милиони пенсионери, но без пенсии. При това някакви пенсии трябваше да им се плащат от тия , дето блъскат в момента.
Е, имаше резон да се направи честна приватизация на построеното с париците на нашите бащи и майки, а капиталът да се акумулира в т.нар. "Сребърен фонд", но сметките на Луканов, Гоце и ДС не бяха точно такива!
03 Ноември 2011 09:25
Винаги съм се удивлявал колко много последователи на Полесов има в тоя форум!
03 Ноември 2011 10:02
Социални права се черпят от един общ казан, който се пълни от едни задължения.
И още тук се е загнездила колизията, защото множеството ползващо права не съвпада напълно с множеството, което пълни казана с правата по ЗАДЪЛЖЕНИЕ .
При това несъвпадение на двете множества се очертава една група, която никога не е пълнила казана, но редовно черпи права от него. Казано с думи прости- паразитира на чужд гръб.
Така се получава една въпиюща несправедливост, която може да се реши само от въвеждането на принципа на ДОБРОВОЛНОСТТА.


03 Ноември 2011 10:07
Ооо, Бенедичка, здрасти маце, как е хавата днес?
Я да ги раздуя и аз.
.
Чувам тия дни, че актьорът Джордж Клуни възнамерявал да се пенсионира.
Това - без капка майтап! Потърсете из Гуглето, мене ме мързи да ви търся линкове.
Вай завалата, на едната пенсия ли остана бе?!
Льошо, много льошо...
Щом и в САЩ милионерите искат пенсия от Държавата, явно Кризата е много тежка!
Да не говорим за милиардерите - те пък как ше я карат на едната пенсия, не ми стига акъла...
.
Абе шапшали, не разбрахте ли най-сетне какво е туй нещо ПЕНСИЯ?
Една мизерна сумичка месечно, колкото да не умреш от глад ако случайно закъсаш.
Че всичко се случва в тоз мизерен живот.

Важното е да сте здрави!
И поне... милионери.

Редактирано от - OLDMAD на 03/11/2011 г/ 10:33:21

03 Ноември 2011 10:30
Това може да се определи с една дума - герберастия. Измисля се от герберастите нещо, обявяваме се за виновни за него и ни съдират по още една кожа от гърба. То това го имаше и при всички предишни след 1989-та, но при герберастите стна основна политика.
03 Ноември 2011 10:48
При това несъвпадение на двете множества се очертава една група, която никога не е пълнила казана, но редовно черпи права от него.


Я, наша Б(а)еничка и от множества разбирала! Ми тогава вместо група би трябвало да казваш подмножество, за да си в съответствие с терминологията.

А пък точно на въпросното подмножество по кой начин би трябвало да се отреже възможността за черпене на права? Той е само един и всички го знаят - който не е внасял, няма и да получава! Но точно той не устройва никои властимащи - първо, за тях няма да остане, и второ, губи се електорат, пък изборите са след няма и две години...

Абе изобщо позната картинка!
03 Ноември 2011 11:10
Benedicta, скъпа,
Доколкото разбирам, си на годините на дъщеря ми. Тя работи в частна фирма и хич не й е останало време да участва в такива дебати като теб. Остава да разбера ти къде работиш, че имаш такава възможност да ни учиш и разясняваш нещата. Аз от своя страна в момента имам възможност да участвам отвреме-навреме в обмяната на мнения, поради естеството на настоящата си работа от къщи.
03 Ноември 2011 11:22
myrmorko,
Пък ти може да си имаш право, ама как ще си го вземеш това твое право. Нали знаеш въвеждането на "новия икономическия механизъм" до какво води? - Ние сме тук, пък баницата я няма! Все пак добрата новина е, че не падна неутронната бомба!

Редактирано от - читатель на 03/11/2011 г/ 11:24:33

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД