:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,213,903
Активни 107
Страници 17,908
За един ден 1,302,066

Дянков загуби битката срещу привилегиите на МО и МВР

Правителството отново не посмя да намали обезщетенията за полицаите, военните и магистратите. Но ще отреже компенсациите на всички държавни служители
Министерството на отбраната, МВР и съдебната власт за пореден път се оказаха най-недосегаемите ведомства в България - никакви техни привилегии не могат да бъдат отнети. Вчера финансовият министър Симеон Дянков загуби битката за намаляване на обезщетенията при освобождаване от служба в МО, МВР и съдебната власт. И занапред военните, полицаите и магистратите ще получават до 20 заплати при напускане вместо предложените от вицепремиера до 15 възнаграждения.Страхът на държавата да посегне на силовия и съдебния сектор ще бъде платен от всички държавни служители. Максималните обезщетения за пенсиониране при тях ще бъдат намалени от 20 на 10 заплати. Това стана ясно след вчерашното заседание на кабинета.

Новината за поредното отстъпление спрямо секторите сигурност, съд и отбрана бе обявена ден след като лично премиерът Бойко Борисов призна, че обезщетенията там наистина са високи и са несправедливи спрямо други обществени сфери. Силовите ведомства прибягнаха до обичайната си заплаха в тези случаи - че ще има масово напускане на военни и полицаи, което ще натовари бюджета с милиони и ще затрудни работата на сектора. "Само в министерство на отбраната служителите с придобит стаж за пенсия в последните два месеца са 2500 души. Сметнете колко трябва да осигури бюджетът при обезщетение от около 20 000 лв., ако те ударно подадат искания за пенсиониране. Всички пилоти например имат минималния стаж и ще предпочетат да се пенсионират", заяви Ангелов вчера. И обяви, че затова министрите решили да намалят от 20 на 10 заплати обезщетенията само за цивилните служители в силовите министерства. Ще бъде забранено и получаването на обезщетение като държавен служител, ако преди това е взета компенсация за ранно пенсиониране. Цивилните в МО са 9000 души, а в МВР - 17 299. Униформените обаче са близо 68 000.

Часове по-късно обаче се оказа, че орязването на тези компенсации ще засегне всички 57 000 държавни служители. По закон сега всички са равни и могат да получават до 20 заплати при пенсиониране в зависимост от прослужените години. Категорията "държавен служител" обаче съществува едва от 2000 г. и затова досега са се получавали максимум 10 заплати. С орязването на тези суми бюджетът ще си спести разходи за следващи години, но ефект през 2012 г. едва ли ще има. Освен това решението още повече засилва неравнопоставеността между различните категории служители в администрацията.

Точно тази неравнопоставеност изправи в понеделник всички министри срещу МО и МВР, става ясно от стенограмата на заседанието за приемането на бюджет 2012. "Много е трудно да се обясни защо примерно учители, здравни работници, финансисти и т.н. имат до десет заплати, като излизат в пенсия, докато в някои от другите структури има двадесет заплати. Затова за тези сектори - 15. Пак е повече спрямо останалите държавни служители", обяснява Дянков на министрите. Транспортният министър го подкрепя с оплакване, че е изкарал тежко лято с ежедневни пожари във вагони. Министърът на здравеопазването добавя, че и неговите служители са под риск и често има нападения над линейки. Самият Дянков директно противопоставя военните и полицаите на младите майки, за които се търсят 16 млн. лв. Според него икономиите от МВР и МО ще стигнат тъкмо за покриването на увеличаването на майчинските от 240 на 270 лв. Според експерти обаче сметките са по-различни - от намалението на 15 заплати могат да се спестят не 16, а 30-ина млн. лв.

Вчерашното решение се разминава и с позицията на Бойко Борисов, който в понеделник възлага на министрите да диференцират всички служители на силовите ведомства според риска, при който работят. "И аз си мисля, че всеки един ще се замисли дали да напусне сега, като знае навън как се намира работа, като знае колко е хубаво да си седи вкъщи и да му дават задачи да ходи с мрежата на пазар", казва в понеделник премиерът. И нарежда да се спрат привилегиите на чантаджиите и шапкарите в МВР и МО, които дразнели и самите униформени. Такава диференциация в крайна сметка няма.

Финансовото министерство вчера запази многозначително мълчание. МВР разпространи кратко съобщение след среща със своите синдикати, на която ги успокоило, че никакви привилегии няма да се отнемат. Не е ясно дали това означава, че въпреки решението на МС, цивилните служители на МВР ще останат приравнени на полицаите и ще си запазят всички екстри.

Пазарлъкът за силовите сектори все пак даде известен резултат - минималният осигурителен стаж за ранно пенсиониране се вдига ударно от 24 на 27 години от 1 януари. Промяната е съществена на фона на предвиденото досега плавно покачване с по 4 месеца на година. Заедно с това се вдига и пределната възраст за заемане на военна служба от 1 до 3 г. за различните звания. Според военния министър двете мерки ще тежат на бюджета на МО, защото хората ще остават на работа по-дълго време, но ще спестят на НОИ разходи за пенсии. Експерти обаче разясниха, че ефектът от тези промени не е толкова сигурен, тъй като движещата сила за ранно пенсиониране в тези ведомства са именно полагащите се накуп заплати, които сега остават непокътнати.ПРЕДИСТОРИЯ

Темата за 20-те заплати при напускане на системата излезе на дневен ред в петък вечерта на заседанието на тристранния съвет за социално сътрудничество за бюджет 2012 и промяната е включена в последния момент в закона за бюджета на общественото осигуряване. Искането е на работодателите и не е ново. В понеделник обаче в правителството военният министър Аню Ангелов и зам. вътрешният министър Веселин Вучков демонстрират неприятна изненада от спешно приготвените текстове. "Винаги така се е отлагало и винаги за едните е било десет, за другите - двадесет, защото правителство след правителство са се плашили и са казвали точно същото - ще стане огромен проблем", изтъкнал е пред кабинета Симеон Дянков.Най-драматичният откъс от стенограмата от заседанието на правителството за бюджета - на 10-11 стр.
60
6616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
02 Ноември 2011 20:07
Дянков загуби битката срещу привилегиите на МО и МВР, а Герб запази единствените крепители на властта си...
02 Ноември 2011 20:12
Ще има и други битки по същия повод. Не може човек здрав и прав да се пенсионира на 42 със 700 лева пенсия и 20 брутни заплати. Без да е плател и 1 стотинка осигуровки. Могат поне да ги задължат да не работят въобще след това ако искат да си получават пълните пенсии.

Щото 90% от тия полицаи и военни въобще нямат нищо рисково в работата.

Да не говорим, че тия пари за осигуровките на полицаите и военните и магистратите не са към бюджета на министерствата. 2
02 Ноември 2011 20:58
А в други държавни институции им режат заплатите, съкращават ги, мачкат ги и унижават. Карат мъже на 60 години да хванат метли и парцали, защо им съкращават чистачката. Възмутително е. Знам, че ще има още много поводи за възмущение и едва сега започва, но по детски, наивно се надявам нещо да се промени. Очакват ни поне още 2 години затягане на колани и стискане на зъби и за съжаление дотогава възмущението ще отстъпи място на смирението.
02 Ноември 2011 21:24
Натиснете тук!
Натиснете тук!
Натиснете тук!
.
Каквито и локуми да ви разтягат, знайте че става дума само за Money!
02 Ноември 2011 21:49
Привилегии само за рейнижиите ходилите на мисии по света! В зависимост от прекараното там време. Щабните тюфлеци и цивилни чиновници из министерството и казармите-на общо основание, като редовите граждани...
02 Ноември 2011 21:51
Поправка-рейнжърите
02 Ноември 2011 21:56
Хининче, а за останалите от "Списъка"?
Те неприкосновени ли са?
02 Ноември 2011 22:05
Хинин ами полицаите като Цвъцко , пожарникарите като Боко ?
Те не са ли в кюпа?


02 Ноември 2011 22:17
Шшшибана държава!....
02 Ноември 2011 22:17
Aaaaaa.....
02 Ноември 2011 22:17
Нищо! По-голямата мечта на Дянков, която си къта от малък още - да унищожи БАН - има всички изгледи да се сбъдне.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
02 Ноември 2011 22:19
Хинин, а що щат рейнджърите по онези екзотични дестинации? Чий интерес крепят там? Българския? Американския? Превърнахте Славната Българска Армия в експедиционен корпус, ваш'та вера!
02 Ноември 2011 22:35
Цивилните в МО са 9000 души - кой ли носи пушка на рамо?

За рейнджърите и техните мисии в чужбина - да има една стотинка ефект за България. Какви интереси защитават само своите лични.
02 Ноември 2011 22:41
Цивилните в МВР са над 20 000 души - чии ли интереси защитават Тук?!
02 Ноември 2011 23:02
Както беше отбелязано вчера, докато някои печелят избори, други рИвът.
А иначе идеята да се нахранят гавазите, а останалото кеч на баламатума, не е нова. Интеесно обаче, дали е била прилагана в т.нар. "демократични държави".
Признавам, не ми достигат познания по история.
02 Ноември 2011 23:21
Битки, кървища и кво още беше по заглавията.

И целата тупурдия за неколко милиона, при положение че правителството признава, че бюджета на МВР е де факто с към 50% по-висок от публично лансираните цифри. Вижте казаното от Горанов.

А твърденията на автора за "намалявания" не можа да си обясня, освен ако не е чел стенограмата.

Това че Дянков внася предложения на "тристранката" - хубаво, но не променя общата картина и определението "еничарче".
Например при признания за очаквана рецесия (поне за ЕС) защо се залага двукратно намаление на дефицита. Вкл и спрямо критериите на ЕС.
и още много и то съществени въпроси касаещи бюджета.
Но не това е темата та да изчакаме

Редактирано от - MB на 02/11/2011 г/ 23:34:57

02 Ноември 2011 23:27
A министерът Аню, провесил неколко гуши подобно на Джаба, защитава матросовски привилегиите на шапкари със зелени чорапки, които от мноооого години трябваше да ходят с мрежите (поетичност Бокова) по женския пазар... Защото самият Аню, както и шефът му Боко са парекселанс пенционери!
02 Ноември 2011 23:37
Вижте другари, и недотам такива, изборите минаха и пенсионното законодателство трябва да се пипне мнооо яко!
Десетки хиляди търтеи с държавни заплати получават едновременно и пенсии, а отроците им шетат по пустата чужбина, където внасят за съответните тамошни паразити!
А случаите в които български пенсионерки (предимно) изглеждат гръцки и италиански такива са десетки хиляди, ако не и стотици!
Т. е. АЗ освен няколко мангала, полюцаи и др. бюджетни пиявици, субсидирам "бедните" средиземноморски старци и техните гледачи, което е безобразие!
02 Ноември 2011 23:38
Като стана дума за дедо Аню, дигаме ли контингента в афганя, при положение, че другите ги намаляват или не довиждам

ПС: Чe тези обсъждания не за предмет на спора в стенограмата. Там се коментира върха на айсберга, неколко милиона. Последно темата се коментираше покрай доброволните-задължитерни фондове. Тогава Дянков национализира, ама само загубите им.


Редактирано от - MB на 02/11/2011 г/ 23:46:58

03 Ноември 2011 06:40
Колко елементарен опит на герберастията за манипулация...
Изтъркан, евтин, наивен - като самите герберасти.
------------------------------- ------------------------------
Блогът на Генек
03 Ноември 2011 06:52
Струва ми се, чедържават внася само на хартия осигуровките на полицаи военни прочее.Или ако случайно го прави, то преведените суми не са в пълен размер така, както е по закон.По този начин се източва НОИ, и всичко това за сметка на работещите до смърт българи.Моя колежка почина на 61 година.Има щастието да взима заветната пенсия цяла една година.Какво става господа другари?Нещо не вървят нещата май, а?
03 Ноември 2011 08:28
OLDMAD,
има ли в МВР други, освен цивилни?
03 Ноември 2011 08:57
Който не храни своя армия, ще храни чужда! Хранете, сега ви е паднало
03 Ноември 2011 09:19
Още откакто влязохме в НАТО твърдя, че българската армия трябва да се редуцира до една бригада максимум за международни мисии, няколко самолета и 2-3 гемии (преимерно белгийските корита). Всичко останало е излишен лукс.
03 Ноември 2011 09:21
Единственият проблем е, че ако всички черпаклии (мвр, мно, държавна администрация, общинска) се изхвърлят на борсата по труда, безработицата ще стане 30%, а и "нашите" хора няма къде да се нареждат с черпака покрай казаня. Та свиквайте - все по-малко работещи, ще храним все повече черпаклии. манерко включително, ако си плаща данъците де.

Редактирано от - Mr.Self-Destruct на 03/11/2011 г/ 09:23:14

03 Ноември 2011 10:29
...има ли в МВР други, освен цивилни?

Сладък, виж у сайта на МВР, там е дадена структурата.
Джандарите, редовите полицаи, войските за борба с тероризма, гранична полиция...
Да изброявам ли още?
Всичко това е военизирано.

Редактирано от - OLDMAD на 03/11/2011 г/ 10:30:46

03 Ноември 2011 10:31
За пореден път става ясно защо Дянков е толкова оплюван ...
03 Ноември 2011 10:34
Аде и една идея на тема МВР, като страницен наблюдател.
Жандармерията освен да стои между правителството и народната любов какви ги върши. И след цялото пред, изборно а и след приказване на тази тема не е ли време да се закрие или поне съкрати до една-две футболни агитки. Тъкмо от там ще се попълни "недоокомлектоването" на полицията и ще се реши реален проблим.
А за рисковете им......
При протести, не дай боже, травми и жертви има много повече сред протестиращите, отколкото сред жандармерията. Което не значи на всеки гражданин да се изсипят по една капа пари.


Редактирано от - MB на 03/11/2011 г/ 12:16:01

03 Ноември 2011 10:42
"Под сурдинка":
Миналата есен, Памперс Аню се изтърва в медиите - мисията ни в Афганистан струвала "малко повече от предвиденото" - не 100 млн лева, както казал Дянков, а 100 млн евро!
Не знам дали е получил "чембер" по главата от ББ, ама оттогава насам - "ни дума, ни вопъл, ни стон" по този въпрос!
03 Ноември 2011 10:43
Трябва да има равновесие - увеличaването на привилегиите за фуражките, автоматично води до отнемане на права от нормалните хора.

Редактирано от - XYZxyz на 03/11/2011 г/ 11:19:14

03 Ноември 2011 11:02
Ами що не им спретнат един референдум?
03 Ноември 2011 11:02
Нека не злорадстваме. Все пак ГЕРБ е първото правителство, което се опитва да хвърли камък в блатото и да предприеме непопулярни мерки.
03 Ноември 2011 11:06
XYZxyz:
"Трябва да има равновесие - увеличването на привилегиите за фуражките, автоматично води до отнемане на права от нормалните хора."

Че кво полюционерите да не са ненормални хора Много са си нормални - гледат да оцелеят в днешния монетарен свят. Жалкото е, че те освен за военни за друго различно от тяхната работа не стават! Така че, яко да ни е дупе!

03 Ноември 2011 11:12
Това е абсурдът - най-корумпираните, най-некадърните и най- недостойните като съдиите и прокурорите да получават такива възнаграждения и бонуси. За какво?! Но това е нормално в държава, притежавана от мафията, но издържана от народа. Нека мафията да им плаща обезщетенията, а не нашите данъци.
03 Ноември 2011 11:16
Дянков загуби битката срещу привилегиите на МО и МВРК'ви битки, к'ви пет лева?
Що правите от Невдянков херой някакъв?
В тази изцяло милиционерска държава?
03 Ноември 2011 11:45
Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги изцяло с големи букви, придържайте се към правило 1.5.


Редактирано от - sybil на 03/11/2011 г/ 14:46:23

03 Ноември 2011 11:48
Убу!
Не приемаш..
И какво ше направиш(ако не е тайна де), Революшън?!
03 Ноември 2011 11:48
Мдаа, битка, значи?
За да има битка, трябва да има противници.
Такива няма.
Затова има само театър.
Дянков даде своят принос в предизборните обещания - предизборните лъжи: през 2012 - увеличение на пари за наука и образование, увеличение на пенсии, увеличение на доходите, увеличение на......, намаляване на огромните бюджети на силовите министерства/ с цели 0.3%!!/....
Нищо от това няма да се случи. Дянков никога не е смятал да го прави. Дянков не е способен да го направи. На Дянков не му стиска да го направи.

Затова това си е просто един традиционен герберски номер, сега поукрасен с "битка" , отразена в шумно публикуваната стенограма.
Нормално, щом лъжливите овчарчета ги наказваме само в приказката.
Когато някой е глупав, това е за дълго!
03 Ноември 2011 11:59
Абе вие не четете ли "После"-то?!
И най-паче брат Комарницки?
03 Ноември 2011 12:06
Симеон Дянков:
- Във връзка със снижението на бюджетния дефицит се налага да изгасим светлината в края на тунела!
03 Ноември 2011 12:06
Чета и се чудя на примитивните реакции на някои форумни товагищи, за които си мислех, че са трезво разсъждаващи и умни хора. Пак ви пуснаха мухата как ще вземем от едни за да дадем на други и тя стана една...! Елементарно Уотсън! Да разделяме и да насъскваме, това ли е идеята? И вместо да поразсъждавате над този подход - всички Алиментарно и вкупом ревнахте срещу две съсловия! Хвърли Ви някой мръвчица и почвата да скимтите и да въртите опашки като улични помияри. Жалко драги жалко. Как един път не проумяхте, че се прокарма политика на разделение и насъскване на едни слоеве срещу други. Как не чух разумен глас, а само първосигнален примитивен вой. Разделяй и владей - Divide et Impera! Много стари хватки, но за съжаление много елементарни реакции. Срамота драги форумци, срамота!
03 Ноември 2011 12:12
На този фон като виждам алабализмите на разни алибали, които нямат милиграм понятие от нещата, които така юнашки плещят в пасквилите си си спомням фейлетона на Христо Ботев. За по-неграмотните и алибалите пояснявам - казва се "Политическа зима"
..."Дали се зора довърши или се две нощи смесиха".
Винаги съм се надсмивал на простотията, но в нашия форум тя взе да става агресивна и това ме притеснява!
03 Ноември 2011 12:19
Не знам кой разделя и насъсква, ама на мен ми вдигат възрастта за пенсиониране, а на милицията и овенните - не. Защо? Защо едните са по-равни от другите? Защо трябва аз да пълня бюджета, а черпаклиите да гребат с черпака?
03 Ноември 2011 12:25
Тук не си прав!
Нарича се "Стрес"!
Много зависи къде си "служил" на Държавата.
Примерно, Пожарникар...
Мдам.
.
P.S. А за разни летци-изтребители, водолази, миньори, хим.работници - Правилото не важи!
Те са Първа категория и толкоз!
Ако ти стиска - иди и работи...

Редактирано от - OLDMAD на 03/11/2011 г/ 12:28:46

03 Ноември 2011 12:26
И как точно ти го пълниш черпака - би ли пояснил!
Масово българите си крият и реалните заплати и данъците и не плащат реални осигуровки, М а с о в о!!! И затова ли са виновни военните. Той затова черпака е толкова пълен сега - щото тия дето най много реватче им взимат - най-много крадат и не дават!!! Доказано!
03 Ноември 2011 12:31
Давам пример, с човек, когото познавам.
Реален доход като търговски представител на голяма австрийска фирма - 4000 лв. на месец. "Официална" заплата - 390 лв. и съответните осигуровки към нея! За какво говорим, а? А такива са "истинските" заплати на 2/3 от хората заети в т. нар. бизнес!
03 Ноември 2011 12:49
по горното е лъжа и то доста очевидна - "голяма австрийска" никога няма да си позволи за двеста триста лева услуга към пролетар Х да прави магарии. Масовото криене може и да е на друго ниво, но не и там
а милиционерите и полицаите сте се объркали,
наистина народната власт ви разглезва над половин век,
но не забравяйте че говорим по дефиниция за "съсловия" които нормално следва да се намират в долната част на социалната стълбица.
Колкото и неприятно да звучи - фактите са такива на всякъде по света и в това няма нищо учудващо, предвид ниската квалификация която е характерна за тези професии както и нулевия принос към бюджет, ПЧИ и пренебрежимия като цяло принос към създаването на материални и други блага за територията.
Като прибавим към това и твърде незадоволителното ниво, качество и резултати генерирани от сектор сигурност - можем да говорим само за едно - твърде голямо нахалство и самозабравяне.
03 Ноември 2011 12:51
Не знам колко е масово, ама аз се осигурявам на максимума и не крия никакви доходи. Държах кафене по едно време и там всичко беше легално - данъци, осигуровки и т.н. То затова и фалира кафенето, ама това няма значение в случая. След като твоите познати крадат от теб и мен и останалите редовни данъкоплатци, редно е да сигнализираш на данъчните служби. Нашият съфорумник БирникЪ може да те насочи преполагам, къде и как, ако не ти е ясно.
03 Ноември 2011 12:52
intel_inside
03 Ноември 2011 12:55
Аз пък давам пример с фирмата в която работя - над 500 човека, всичко е явно и няма никакви укрити доходи. Че и допълнителни здравни осигуровки и други благини раздават. И да, шефовете не са български "бизнесмени" за радост.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД