:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,306,880
Активни 134
Страници 17,868
За един ден 1,302,066
Интервю

Румен Стоилов: Убеден съм, че МВР контролира ситуацията

Паралел с 1993-1944 г. е невъзможен, твърди зам.министърът на вътрешните работи
Снимка: Николай Дойчинов
------------

Румен Стоилов е роден на 31 юли 1954 г. в София. Завършил е школата в Симеоново и Юридическия факултет на СУ. В МВР постъпва през 1978 г. Заема различни изпълнителски и ръководни длъжности в "Криминална полиция" на СДВР, а през декември 1991 г. е назначен за шеф на СДВР. От януари 1993-а до октомври 1994-а е секретар на МВР, след това напуска и системата на МВР по собствено желание. От август миналата година е зам.-министър. Отговаря за координацията между оперативните служби на МВР и между националните и териториални служби. Той е председател на Вътрешноведомствения съвет за борба с корупцията. Женен, има дъщеря и син.

------- Г-н Стоилов, бяхте директор на СДВР, после секретар на МВР по времето, когато министър беше Виктор Михайлов. Тогава определено можеше да се говори за гангстерска война. Как оценявате събитията сега? Може ли да се прави паралел с онези години?

- Аз си мисля, че паралел между 1993-1994 г. и настоящия момент не може да има по няколко причини. Първо, тогава престъпните групировки все още се формираха, бяха в стадий на изострена конфронтация за решаване на определени интереси. В същото време самото вътрешно министерство, самата правозащитна система също изпитваше сериозни реформаторски проблеми и може би недостатъчно адекватно се реагираше на ситуацията. Все пак бих искал да кажа, че и тогава МВР, макар и в някои случаи с известно забавяне, се справи с положението.

Сега нещата са коренно различни. Много по-укрепнала е системата на МВР, много по-ясни са правилата, много по-напреднала е адаптацията на българското законодателство по отношение на европейското. И категорично ми се струва, че много по-разбити са бойните групи на организираната престъпност. Просто тя мигрира в различни сфери на бизнеса, където има възможност за добри печалби, и коренно се различава от онази престъпност от 1994 г.

- За какво става дума в момента? Лансират се различни версии - нарковойна, преразпределение на икономически интереси, лични караници...

--------------------------

- Тече много сериозен процес в самите групировки. Те започнаха да се роят в по-малки гъвкави групи, които имат много добри консултанти, следят много внимателно бизнеса и много бързо създават структури - легални, полулегални. Те се насочват към сфери от икономиката, достатъчно добре печелещи, реализират бърза печалба, след което се оттеглят оттам.

-----------------------

В традиционните сфери на доходи на престъпността - проституция, пласиране на дрога, организацията се запазва. Въпреки нашите много сериозни усилия срещу нея. Тук искам да отбележа, че България е много добър партньор на международните структури за борба с наркотрафика, на американската ДЕА, на Интерпол. Факт е, че в последните години много сериозни количества наркотици се залавят на територията на страната и по нейните гранични пунктове. Това говори за много добра наша работа.

- Преди няколко дни казахте, че МВР контролира ситуацията...

- Аз съм убеден, че е така. Анализът на престъпността показва непрекъснато снижаване. Това е показателно и за нашата работа, и за мерките в законодателството: по ограничаване на сивата икономика и изобщо на възможностите за извършване на престъпления. МВР прие механизми за затваряне на различни пътища - да кажем на възможността, след като да се открадне кола, тя да бъде пререгистрирана, продадена, внесена или изнесена.

- Вие отговаряте за координацията между службите в МВР. Подобри ли се тя? Не продължава ли дублирането на функции примерно между икономическото направление на НСС, икономическото звено в НСБОП и икономическата полиция. През последните години имаше случаи, когато един обект се разработва едновременно от 3-те служби, без да знаят една друга.

---------------------

- Няма лошо, когато един обект се разработва от няколко служби. Лошо е, когато обектът не се разработва от никой. Законът за МВР доста ясно е разграничил функциите на отделните национални служби. Да, действително НСС може да се интересува от един икономически обект с оглед нейните задачи за опазване на националната сигурност. НСБОП се интересува от този обект във връзка с възможността той да участва примерно в международна схема за пране на пари. Икономическа полиция пък примерно се интересува, защото това е фирма, която източва ДДС. Големият въпрос тук е когато службите работят, да имат връзка помежду си, а не да се ревнуват.

-----------------------

Струва ми се, че в тази посока се направи много. Самите директори на национални служби с поведението си нееднократно показаха партньорство, което се пренесе надолу в цялата система. Освен това имаме нормативни актове, които задължават службите да комуникират помежду си вече не само на базата на добро желание, а и на дисциплина.

- Коя служба в МВР смятате за най-слабо звено?

- Работата по дознанието. Защото действително това е "ковачницата" на резултатите в борбата с масовата престъпност.

- Още при назначаването ви за зам.-министър се появи твърдение, че ще има проблем между вашите функции и тези на главния секретар. Хем вие координирате службите, хем той ги ръководи. Съществува ли проблем?

---------------------

- Аз заявих, че няма дублиране на функции, макар че тогава главен секретар беше още Славчо Босилков. Практиката от изминалата година показа, че няма никакъв конфликт между мен и ген. Бойко Борисов. Дори напротив. Има много тясно партньорство между нас.

-----------------

Моите функции са да се занимавам с общите концептуални въпроси, с общите документи, обвързващи службите...

- И с политически контрол...

- Да, разбира се. Но и с премахването на законови или подзаконови пречки за добрата работа на службите, с налагането на единна практика, със създаването на различни структури между отделните национални служби, които да работят по една или друга тема.

В тази връзка сякаш останаха малко настрани от вниманието на обществото много важни въпроси, с които се занимаваме. Те не са атрактивни, но са фундаментални. Например проведоха се поредица съвещания по терора, на които наистина бяха обсъдени много задълбочено различните задължения на една ли друга служба. Беше уточнена координацията, бяха определени правилата на играта. Преди месец имаше среща по контрабандата, готви се среща и за моторните превозни средства, и т.н.

- Как ще коментирате изявленията на ген. Борисов, че зам.-министрите са много? И какво мислите за идеята главният секретар и директорите на национални служби да имат мандат?

-----------------------

- Струва ми се, че има носталгия по стария закон за МВР, когато главният секретар беше най-висшата професионална фигура, имаше трима заместници, отговарящи за отделни ресори, и след това идваха директорите на национални служби. За съжаление тази структура беше премахната с новия закон за администрацията и въвеждането на политически кабинети. Така че законодателно се промени изцяло структурата на МВР. Струва ми се, че при подготовката на нов закон за МВР - какъвто безспорно предстои, трябва да има нов прочит на цялата тази "шапка" на управление на министерството. А може би ще има и известни структурни промени в самото МВР.

-------------------

А за мандата бих казал, че е нещо, което не е достатъчно. Нашата философия е да изградим система за кадрово развитие. Когато това стане, ще бъдат ясни критериите и стълбицата на израстване в йерархията на всеки служител. Ще се знае на какви критерии ще трябва да отговаряш, за да станеш първо служител на МВР. За да преминеш в по-горен ранг - пак определени критерии. (Казвам ранг, защото мисля, че тази военна структура с по-горен чин ще отпадне.) За да станеш примерно началник направление или директор на национална служба, какъв път трябва да си извървял и т.н. Ако успеем да реализираме това, ще решим до голяма степен и въпроса за мандата. Защото тогава който е най-отгоре, ще е по естествен път най-добрият. И никой няма да има желание да го смени. Или пък ако го смени, ще го смени с друг такъв, който е вървял по същия път. Ще се избегне неприятния факт всяко правителство да подменя значителна част от ръководните кадри.

- Вие за или против сте отделен закон за специалните служби?

- Аз лично съм против. Считам, че България е твърде малка, твърде сериозни въпроси има да бъдат решавани в МВР и изваждането на една или друга служба ще създаде сериозен дисбаланс в неговата работа.

- Вие сте председател на съвета за борба с корупцията вътре в МВР. Наскоро отчетохте, че за първите 6 месеца на годината сте уволнили 113 служители заради корупция. Наистина ли смятате, че системата се чисти и изобщо може ли да се изчисти?

- След обсъждане бе изработен вътрешноведомствен механизъм и бе създадена много сериозна система вътре в рамките на министерството. За външния наблюдател остана важно само повдигането в ранг "направление" на звеното за борба с корупцията в НСБОП. Истината е, че подобни структури бяха направени и в НСС, в Гранична полиция. Има звена за борба с корупцията във всички национални и териториални служби. Поименно е определено кой служител ще работи по това направление, изгради се система за информираност и контрол върху сигналите. Спокойно мога да кажа, че в МВР има сериозна и добре организирана система в тази насока.

- Какво е мнението ви за идеята на Пламен Панайотов всеки, които е заловен с наркотик, да бъде задържан и съден? И какво стана с шумно обявеното уточняване на размера на дозата за еднократна употреба?

----------------

- Струва ми се, че това не може да стане - установяването на една доза хероин в едно лице да бъде повод за неговото задържане и предаването му на съд. Изключително деликатен е въпросът. Вярно е, че механизмът на голяма част от пласьорите сочи точно този елемент винаги при залавянето им. Те имат депо, в което държат наркотиците. Изнасят по 1-2 пакетчета, продават ги, после пак се връщат... Все пак мисля, че няма да се приеме такава крайна идея.

---------------------

- Защо МВР поиска да бъде изтеглен временно проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс от разглеждане в правителството? Тези изменения трябва да ускорят наказателния процес.

- Въпросът за бързината на процеса аз бих го разделил на две. Едната част е свързана с бързината на работа на дознателите и предаването на дознанието по-бързо в прокуратурата, оттам в съда и излизане на осъдителна присъда. Другата част е свързана с функционирането на съдебната система като цяло. Има идея процесът от 3-инстанционнен да стане 2-инстанционен.

----------------

Проектът за изменение на НПК бе изтеглен, защото ние искаме да направим известни поправки. Те в момента се обсъждат. Не знам какво точно ще бъде решено и затова не мога да дам повече информация. Но имаме предложения за промяна на механизма на предварителната проверка и на дознанието.

-------------------

- Какво мислите за съвета за координация на борбата срещу престъпността при президента? Защо се получи някак скандален? Вие участвахте в първото заседание.

- Аз не бих казал, че е скандален. Според мен беше съвсем нормално съвещание. Още няма достатъчна яснота за функциите и задачи, които ще изпълнява този съвет, и за механизмите, по които той ще работи. Все пак е полезно да има форум за дискусия сред правозащитната система. Аз съм убеден, че с времето ще се намери най-добрият механизъм и ще се уточни съставът на съвета.

- Какво мислите за идеята прокуратурата и следствието да излязат от съдебната власт и да бъдат вкарани в изпълнителната власт?

- Мисля, че е още рано да се правят тези неща. Недостатъчно е укрепнало гражданското общество.
3435
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД