:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,248,988
Активни 97
Страници 16,669
За един ден 1,302,066
Съдба

Град от бездомни спи по атинските улици

Близо 20 000 гърци останаха без покрив и препитание от 2008 г. досега
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Бездомник проси пред банков клон в Атина.
Невиждани размери е придобило явлението "бездомници" по улиците на Атина, но и на други градове в Гърция. Изчислено е, че днес в цялата страна близо 20 000 души спят на улицата, в изоставени къщи или празни складове. Много повече са тези, които се намират само на крачка от тази трагична ситуация. Вчерашни стопани изпадат в крайна бедност заради ескалиращата безработица, свитите или несъществуващи доходи.

-----------------

Това са Панайотис, Леонидас, Ламброс. Трудови хора. Някои с образование, други със семейства. Глави на семейства, живели под наем или плащали ипотечен заем за жилището си. Кризата и безработицата ги удрят безмилостно. Днес това са новите бездомници, новото поколение на улицата...

"Никога дори не ми е минавало през ум, че ще изпадна дотам. Много плаках, особено в началото, когато спях на една пейка на площад "Синтагма". Виждаш ли как се обръща животът?" Срещаме 47-годишния Леонидас в приюта за бездомни на неправителствената организация "Климака". Преди да го уволнят, е работел на строеж, в бригада от 60 души. "Всички останахме без работа". Стигнал дотам да не може да си плаща наема от 280 евро за двустаен апартамент в Калитея. Родителите му са починали. Не се е женил и няма семейство. "За щастие, както се оказа. Да останеш без дом в тази криза изобщо не е трудно. Ако живееш само от надницата си и я загубиш, какво ще правиш?".

Леонидас има право. Оценките на съответните институции са обезкуражаващи. Общинският съветник и председател на Фондацията за бездомни Йоргос Апостолопулос говори за 15% увеличение на бездомните и гладните в сравнение с миналата година, като съществуват признаци за още по-голяма вълна през последните месеци. Същевременно непрекъснато се увеличава интересът към социалните магазини. Те са създадени за първи път в Гърция през 2007 г. в сътрудничество с голяма верига магазини за хранителни стоки. В тези магазини се предлагат безплатни хранителни продукти и други стоки от първа необходимост на семейства, изпаднали в нужда, които се избират от специална комисия. Услугата се предоставя за срок от 6 до 12 месеца, като същевременно се изработва програма за тези семейства, така че те да стъпят на краката си и да продължат самостоятелно да се издържат.

Неправитествената организация "Климака" пък казва, че бездомните са се увеличили между 20 и 25%. Променя се профилът на хората, които живеят на улицата или при неподходящи условия. Хора, които до неотдавна са можели, макар и трудно, да покриват ежедневните си нужди, се оказват в това положение заради безработицата, ниските или направо несъществуващите доходи и невъзможността за подкрепа от страна на семейството. Става въпрос за хора в продуктивна възраст, младежи със заплата от 500 евро, хора, загубили работата си малко преди пенсиониране. В сравнение с традиционните бездомници те имат средно до висше образование, нямат психични проблеми, зависимости или проблеми със закона, отбелязват специалистите от "Климака". Йоргос Апостолопулос също вижда във Фондацията за бездомни младежи и хора, които някога са били бизнесмени, сега да живеят в мизерия. "Появяват се с шлифери, понякога дори и с лаптоп в ръка и търсят храна и подслон"...

Това, което си спомнят новите бездомници, е първата нощ на улицата. Леонидас обикалял по цели нощи като луд. 55-годишният Ламброс е бил строителен предприемач. Имал къща в Керацини, но я продал, за да спаси жена си, която била болна от рак. През последните 11 години живеели под наем, в четиристаен апартамент в Никеа. От 2008 г. работата намаляла значително. През 2009 г. жена му починала, а на него вече му било трудно да плаща наема от 600 евро. Миналата година през ноември наел гарсониера за 150 евро.

"Дори тях не можех да плащам. Стигнах дотам да нямам пари дори за едно кафе". От миналия февруари е бездомник. В началото спял в колата си. "Срамувах се от хората в квартала си и паркирах в по-отдалечени места, като например в парка на Хайдари. Но се страхувах. Намерих една уличка в квартал Метаксургио и останах там 2 месеца. Ставах в 6 сутринта, за да не ме видят". Срещаме го в приюта на "Климака". "Гледах бездомните и ги съжалявах. Дори и на сън не съм си представял, че и аз ще се озова в същото положение"...

46-годишният Янис спи в едно "Ауди", паркирано на ул. "Константинуполеос". "Много пъти съм се стряскал. Идват различни хора, ритат вратите". До миналата година живеел под наем в тристаен апартамент в Колонос. Работел като електротехник в бригади, които поемали големи обекти, а по-късно и като шофьор. От 2008 г. е безработен.

"Енорийският свещеник ни беше писал като многодетно семейство и вземахме 5 порции храна от социалната кухня. Изяждахме трите на обяд, а двете вечерта". Жена му го изоставила през октомври 2008 г., "защото не носел пари вкъщи". Отишъл в една църква в Сеполия и потърсил помощ, срамувал се да го направи в своя квартал. Вярващите събрали средства и платил наемите, които дължал. Оставил малкото си неща и мотоциклета си в жилището на един приятел и излязъл на улицата.

"На улицата се започнах с хора, които ми предлагаха да обираме магазини, да ми дадат оръжие, наркотици. Никога не съм имал вземане-даване с такива хора. Бях глава на семейство. Аз търся работа, не съм крадец"...От Лондон на улицата в Атина45-годишният Панайотис е завършил международни отношения и европеистика в лондонски университет. Върнал се в Гърция и като не могъл да намери работа по специалността си, работел като готвач, а по-късно като продавач във фирма за електроуреди. През 2006 г. купил с ипотечен заем жилище от 70 кв. м в Ано Патисия. През 2008 останал без работа. "Освен работа на 4 часа в кол-центрове не намирах нищо друго".

Вноските по заема започнали да закъсняват. В един момент спрели и помощите за безработица. В началото на 2010 г., след много неплатени вноски банката му взела жилището. "В началото спях при приятели, а после в една изоставена постройка в Ано Патисия". Родителите му са починали. Двамата му братя имат семейства и собствени финансови проблеми. Днес спи в приют за бездомни. "Да спиш на улицата си е жива смърт. Превръщаш се в див звяр".

 Бездомник се е устроил временно пред вход на сграда в центъра на Атина.
23
4243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
04 Декември 2011 19:12
Тия не познават Манрико. Само той ще ги оправи в живота.
04 Декември 2011 19:45
Най много да закъсат проститутките от пограничните райони за гръцки пенсионери мераклии!!!
04 Декември 2011 21:43
Няма страна без такива случаи. Но не ми харесва акцентът на статията - видите ли кризата била причина?
Нима преди 2008 г. в Гърция нямаше бездомни? Не си спомням посещение в Лондон, при което да не съм видял бездомници, и то спящи по тротоарите на централните райони на града.
Да се твърди, че в Гърция няма работа е смешно. Друг е въпросът, че може би е под достойството на въпросните персони да се превърнат в овчари или говедари, или пък да работят за 300 - 400 евро, както правят мнозинството българи.
04 Декември 2011 22:00
капитализъм с човешко лице
04 Декември 2011 23:59
Да се твърди, че в Гърция няма работа е смешно. Друг е въпросът, че може би е под достойството на въпросните персони да се превърнат в овчари или говедари, или пък да работят за 300 - 400 евро, както правят мнозинството българи.

И аз това питам. Колко имигранти има в Гърция и как те намират работа?
05 Декември 2011 00:44
Сит на гладен не вярва, а
05 Декември 2011 03:29
Тъй, тъй... Кой ял, ял. Време е за плащане на сметката. Колкото и да работи Ханс, няма как да спаси всеки Йоргос.
05 Декември 2011 04:34
Поздрави от Cabo Frio - Brazil
Крюела, този същия въпрос го зададох преди година на колегата си грък, с когото и в момента сме заедно на работа. Отговорът му беше:
"Тази работа, дето я работят българи, румънци и албанци у нас не е за гърци. Никога нито един грък няма да се наеме да я върши. Ние сме горд народ."
И той се оплаква, че станало трудно, едвам свързвал двата края, едвам успявал да плати образованието на дацата си и т.н. (това при заплата 8 хил. евро). Обаче - кара Порше Кайен...
05 Декември 2011 08:03
Групата на самодоволните тулупи почва да набъбва. Това вродено ли ви е или не зацепихте основното в написаното?
05 Декември 2011 08:47
Групата на самодоволните тулупи почва да набъбва. Това вродено ли ви е или не зацепихте основното в написаното?


Защото, (както няколко пъти е споменато в статията) те и насън не си представят, че могат да изпаднат в такава ситуация.
05 Декември 2011 09:50
За 20 години Гърция беше посипана със златен дъжд, но сега нещата си идват на мястото. Заплати от по 1000 евро, бездомници и гастарбайтери ще бъдат съвсем естествена картина за Гърция (както впрочем и за Испания, и Португалия), както беше допреди 30 години. Тези страни все още не са успели да надскочат себе си.
05 Декември 2011 09:55
За 20 години Гърция беше посипана със златен дъжд

Е, сега ще има малко "golden shower" IYKWIM
05 Декември 2011 10:05
"Тази работа, дето я работят българи, румънци и албанци у нас не е за гърци. Никога нито един грък няма да се наеме да я върши. Ние сме горд народ."

Така, де! Затова и дълги години гледаха на другите националности, работещи нископлатена работа с пренебрежение. Обичайната картинка беше мъжът да работи, жената да си стои вкъщи и да имат и прислужница от България, Румъния или Албания, работеща за жълти стотинки.
05 Декември 2011 11:42
Обикновен капитализъм. Едно разгулно малцинство лапа, а останалите се оправят както могат. Опасявам се, че ситуацията ще стане още по-трагична.
05 Декември 2011 12:21
Това е резултата от лъжите, антитурската истерия и подкрепата на тероризма.Да внимават българските пишман националисти.
05 Декември 2011 13:21
Гърците били с достойнство и не работели какво да е Този на снимката като го гледам как излъчва достойнство и какъв горд елин е ми се ще да викна да ревна...
05 Декември 2011 15:59
Това е резултата на лъжите, антитурската истерия и подкрепата на тероризма.Да внимават българските пишман националисти.


???
Искаш да кажеш, че Турция е причинила това на Гърция? Пък и какво лошо виждаш в национализма? Турция е силно националистическа държава - никъде другаде в Европа и Азия няма да видиш толкова знамена по улиците. Все пак лошо няма, защото национализмът в Турция идва в противовес на религиозния фанатизъм.
05 Декември 2011 17:26
Rakita, Турция не е причинила това на гърците, те сами си го причиниха.Няма лошо в национализма когато не е краен, проблема е в лъжите, нали знаеш поговорката"Който лъже себе си лъже".Резултатите показват, кой колко е лъгал и кой не е лъгал.
05 Декември 2011 18:02
Кво да кажем, за гладните, с подути коремчета дечица в Етиопия ?!

Дали ми дреме за гладните гърци - не. Има гладни хора навсякъде по света. Но предпочитам да помагам на детски домове и на хора в неравностойно положение, не на здрави и прави мъже, дето видите ли, не могли да си намерят работа....
06 Декември 2011 20:57
Може да са бездомни, но заплатите и пенсиите им са десетократно по-големи от българските...Ха-ха-ха. Възможно е, но преизчислени в тугрици или донги.
А бе, наше дела правае, пабеда будет за нами...
07 Декември 2011 15:54
В Голямата депресия в САЩ имало цели бидонвили (шантитаунс) от бели хора в големите градове и огромно население от "хобос" по влаковете. В Гърция това е само началото.
07 Декември 2011 15:57
Турция догодина ще преживее пукането на имотно-кредитния си балон и ще изпадне в подобна ситуация. Гърците наистина ще страдат повече от българите и турците, от по-високо по-боли. Но голямото пукане ще е в Китай.
08 Декември 2011 01:17
Фичо, Турция никога няма да изпадне в ситуацията на Гърция и България, ако не стане 3-та световна война.Турция има развита икономика, произвежда почти всичко, вече се готви да произвежда свои автомобили, самолети и спътници....Турчин взе патент за най-икономичен мотор в света.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД