:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,131,613
Активни 90
Страници 19,130
За един ден 1,302,066

Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

Просветното министерство иска да върне психолозите в училищата
снимка: Юлиян Савчев
И с ограничението от 3 учебника по предмет на пазара се срещат текстове с абсурдно съдържание и груби грешки.
Управляващите имат намерение да либерализират напълно пазара на учебници, като отпадне изискването един учебен предмет да се преподава по максимум три учебника. Това предвижда една от идеите, които ще бъдат записани в новия закон за училищно образование. Все още готов проект няма, въпреки многократните опити на просветното министерство да представи такъв. През почивните дни основните насоки за бъдещия закон бяха обсъждани на среща на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова и депутати от просветната комисия.

Министерството предлага да се одобряват всички проекти на учебници, които отговарят на държавните образователни стандарти, а не само три по предмет, както е в момента. ГЕРБ предлага още процедурата за въвеждане на нови книги да се открива и по инициатива на издатели и на автори на учебници, а не само от министъра на образованието или на културата. Според сегашната наредба процедурата за одобряване на учебник се разкрива от министъра, и то след промяна или приемане на нови учебни програми, както и в случай на провал в избора.

Подобни промени биха увеличили възможностите за корупция и ще доведат до хаос сред учителите, които трябва да избират по кой учебник да преподават, коментират експерти. Преди години също нямаше ограничения в броя на книгите и това беше съпроводено със закъснения в процедурите за одобрение и доставките на безплатните учебници. Нерядко и издателите завеждаха дела срещу отказите на министерството да одобрят проектите им.

След разрастващата се агресия в училище и серията побоища сред учениците просветното министерство ще се опита да въведе по-ефективна система от мерки срещу проблемните ученици. Предвиждат се общо 14 мерки за работа с агресивните деца. Нова мярка е подкрепа от личност, която ученикът уважава. Предвиждат се още разговор с класния, включване на психолога или педагогическия съветник при решаването на конфликтна ситуация, участие на ученика в интересни за него дейности или пък изключването му от училищни дейности. Предвижда се още и т.нар. общественополезен труд в полза на паралелката или училището. Крайните мерки обаче остават същите - преместване от класа или в друго училище.

ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ

В закона отново ще залегне и амбицията всяко училище да има психолог. По данни на МОМН в момента от 2666 училища само в 861 има психолог. Идеята едва ли ще може да се реализира от следващата учебна година по две причини - първо, трябва да бъде приет новият закон и второ, в проектобюджета за 2012 г. не са предвидени такива средства. И в момента няма нормативна пречка директорите да наемат психолози, но след въвеждането на делегираните бюджети през 2008 г. те масово се отказаха от този щат.
38
3584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
04 Декември 2011 19:10
Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

Просветното министерство иска да върне психолозите в училищата


Връщайте, пращайте. Но не психолозите, а психиатрите. И ?не в училищата, а в Кабинета на правителството и в Министерствата.

04 Декември 2011 19:44
Бизнес, бизнес...
-------------------------
Блогът на Генек

04 Декември 2011 19:52
Наши гладни кратунки ръмжат, та...
04 Декември 2011 19:53
Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

Оказва се, че и в просветното министерство не знаят как се пише "реформа", щом това им е реформата
04 Декември 2011 19:56
Предвиждат се общо 14 мерки за работа с агресивните деца. Нова мярка е подкрепа от личност, която ученикът уважава. Предвиждат се още разговор с класния, включване на психолога или педагогическия съветник при решаването на конфликтна ситуация, участие на ученика в интересни за него дейности или пък изключването му от училищни дейности. Предвижда се още и т.нар. общественополезен труд в полза на паралелката или училището. Крайните мерки обаче остават същите - преместване от класа или в друго училище.

Какво се предвижда, бе? Че то си е така от памти века! Пак си измивате ръцете.
Относно учебниците - до 7 клас се поръчват не най-добрите, а най-евтините, защото ги купува училището със средства от делегирания си бюджет, тъй като отпусканите пари не достигат.
04 Декември 2011 20:08
Немам скрупули, даже и една скрупула, като желая на КабиненеТЪТ да пукне и да тресне.
04 Декември 2011 20:34
Бе те и лекарите искаха да връщат в училищата, ама....То сега психолози май люпят доста, ха дано!
04 Декември 2011 21:03
Вече четвърт век след всяка смяна на министъра на образованието си мисля, че по-некадърен не може да има... и все се оказва, че може. Та така...
04 Декември 2011 21:12
Многото учебници е френска практика. Която не е лоша. Дали обаче сме дорасли за такава демократичност.
04 Декември 2011 22:29
За какво са толкова експерти в МОМН след, като отказват да поемат отговорност и да организират създаването на по един учебник по предмет, но направен, както трябва, след отчитане на всички забележки и като колективен и изпипан продукт ?
-
И е крайно време всички учебници и учебни помагала да ги има безплатно в електронен вид на сайта на МОМН в Интернет. Без да е осигурен безплатен достъп, никое творение не трябва да може да бъде обявявано за учебник. МОМН да плаща авторските права (доколкото ги има) на авторите, а всяка печатница или издателство да може да предлага и хартиено издание на утвърденият учебник. Твърди корици, меки корици, евтина хартия, луксозна хартия, сребърен обков...
Който иска безплатно - да го има го на сайта, а защо не и на диск, който държи да го има и на хартия - да си плаща.
-
И айде стига далавери !
04 Декември 2011 22:36
Брайтмане,
а който го иска на дискета?
04 Декември 2011 22:44
Твърдо подкрепям първата част от постинга на Брайтмана. Това не са модни колекции, това са учебници!
04 Декември 2011 22:47
Васик,
дискета няма да събере информацията и вече не се ползва, но един ДВД диск би събрал всички учебници и учебни помагала за един клас. И не е нужно даже да ги поръчват централно. Достатъчно е да има по едни ISO фаил, (а и архивирана папка за тези които ползват нетбуци) за свободно изтегляне.
04 Декември 2011 22:49
onlooker, в тази връзка аз съм си формулира закон: всеки следващ министър на просветата по-калпав от предходния. Законът досега не е имал изключения
Иначе, и аз мисля, че ще настане пълен хаос със учебниците. Паметливите помнят, че имаше един висш чиновник от въпросното министерство, който беше убит през 90-те, твърде вероятно от учебникарската мафия.
04 Декември 2011 22:52
Die Hexe,
а защо си против да ги има безплатно в интернет ? Знаеш ли, че отдавна доста деца не си купуват учебници, а си разменят сканирани и дори заснети с GSM-а учебници ? Хартиеният бизнес умря и е добре за авторите да получават централно заплащане за авторските права (доколкото ги има) от МОМН, отколкото да не получават нищо.
04 Декември 2011 23:00
Паметливите помнят, че имаше един висш чиновник от въпросното министерство, който беше убит през 90-те, твърде вероятно от учебникарската мафия.

Беше зам.министър Ламбо Кючуков и се прослави с това, че докато ведомствената печатница на министерството бездействаше, той поръчваше печатането на учебници, дневници, бележници, формуляри на външни частни печатници.
04 Декември 2011 23:10
Просветното министерство иска да върне психолозите в училищата


Тия са част от проблема.

Кога не са се намесили, тогава не са създали нови проблеми.

Днешната психология и психиатрия са инструменти на политическата коректност и гарант за упадъка.
04 Декември 2011 23:11
Брайтмане, грешно си ме разбрал. Не съм против - просто не намирам тази част за особено важна (на този етап от развитието на обществото услугата ще бъде ползвана от малък брой ученици, при това - тези, които така или иначе могат да си набавят хартиени). От друга страна, първата част е съществена - както по отношение на отговорност към информацията и начина на поднасянето й, така и по отношение на разходи за права и отпечатване (все пак, ако има един вариант, общият брой отпечатани учебници ще е горе-долу колкото са учениците и учителите, а ако всеки колектив реши да се готви за голяма поръчка, в края на краищата остават много неизползвани учебници), така и по отношение на изнудване на учители да работят с даден учебник.
04 Декември 2011 23:33
На този етап в това време /2011г/, всички деца имат компютри и много даже нотбуци. Да и по-удобно е да се чете книга на комп, отколкото на хартия. А пък за учебник не може и да има 2 мнения, в какъв вид е по-удобен.
04 Декември 2011 23:37
всички деца имат компютри

Tи в същата държава ли живееш, в която и аз? Или екстраполираш като гледаш съучениците на собствените си деца? Малко разходки из страната ще обогатят познанието ти за средното състояние.
04 Декември 2011 23:42
Хекси, аз бая се разхождам из страната. Един комп на старо струва около 70-80лева /без монитор/. При всички положения е по-ефтин от камара учебници от които сигур нема по-ефтин от 20лева. Линукса е без пари /друга тема е че в училище дават като домашно рисуване на презентация под Уорд/.
04 Декември 2011 23:49
Не помня да съм писала кое е евтино и кое - скъпо. Казах кое го има и кое го няма. И не може да се започва от покрива, когато цялата къща липсва. Да се направи учебният материал качествено, интересно и полезно, да свикнат децата да четат и да учат, а другото - добре дошло в последствие. Темата на статията не е дали учебниците да са хартиени или не - Брайтмана си има залитания по тази тема (е, не е чак като громящия бивол срещу Айнщайн, де ), така че изобщо не намирам за полезно да се хлъзгаме по тази писта.


А темата е - трябва ли по 10 колектива да разработват учебници за всеки предмет, трябва ли всичките им права да се плащат, трябва ли и възможно ли е да има свободен избор между учебници или това е поле за корупция.
04 Декември 2011 23:55
Отговорът е: и 100 да пишат, ако го правят безплатно. А дръжавата плаща само един комплект. Инак няма никаква причина по която държавата да плати 5 вида учебници, а не 50 да кажем. И не е ясно изобщо защо всяка година трябва да се правят нови учебници. Математиката си е се тая от 100г поне, същото се отнася за почти всичко друго. Е, само историята се пренаписва редовно но чак пък толкоз редовно...
04 Декември 2011 23:57
И естествено, за да се икономисат пари - всичко в интернет безплатно. Който е мноо мераклия може да си разпечата учебниците. Пак ше му е по-ефтино отколкото да ги купи.
05 Декември 2011 00:05
трябва ли по 10 колектива да разработват учебници за всеки предмет

Този въпрос е риторичен - естествено, че не. Дори самите колективи трябва да са към министерството, напълно отворени, проектите за учебници да се дискутират напълно широко от всички, които искат да кажат нещо, да се изпипват и да излизат, като продукт на министерството.
-
И наистина, дори още някое дете да няма компютър, то е въпрос на няколко години, така, както почти всяка къща има телевизор, така да има и поне един компютър.
-
Но същността на идеята е друга - един учебник продуциран от министерството, което единствено има финансови отношения с авторите, свободно разпространение на съдържанието и право на всеки да го копира и разпространява на всякакъв носител, включително хартиен. Така всяка печатница, ще може да пуска и хартиени копия и да ги продава, като в цената ще влизат само разходите по носителя, но не и по съдържанието.
05 Декември 2011 07:46
Brightman, поздравления за предложенията!
Отклонявам се от темата, но допълвам, че би трябвало държавата да откупи и освободи авторските права на българските тълковен речник, правописен, етимологичен, фразеологичен и пр. речници.
05 Декември 2011 08:00
Един учебник за всички, но качествен. Всъщност това си е ваша работа - избиратели. Аз съм далеко, не гласувах, но поне предишната образователна система ми даде много и ме научи ( 1966 до 1991 само учене, без 2 години когато бях в армията). И затова съм добре и благодаря!
05 Декември 2011 08:53
Tim
2011-12-04 23:10:32


Абсолютно подкрепям ! Психолозите и психиатрите само мозъци размътват. И също ги промиват. Това дефакто са убийци. Ще си експериментират с детската психика на воля и ще я обработват както си искат. Герб съвсем умишлено търси този ефект, това е начин да манипулират в своя полза. А иначе, това с многото учебници не е нищо друго, освен бизнес на "наши" хора.
05 Декември 2011 09:28
Браво на Кабинете,
снощи са сънували нещо и го Обявяват за Новина.
Така се прави нищо, но не им се сърдете, толкова могат.
Отдавна съм престанал да им давам акъл. Те ни могат да вземат, ни да дадат.
Чакам и Той да напише УчебникА и да настане мир..
А тетрадки ще пишат ли???
05 Декември 2011 09:46
Психолозите и психиатрите само мозъци размътват. И също ги промиват. Това дефакто са убийци.

Убийците в бели престилки
05 Декември 2011 10:04
Брайтман, с тия идеи направо искаш да вземеш далаверата от устите на тарикатите.
Точно затова няма да мине твоята. Гаранция.
При всички правителства, това е форма на разплащане, с фирми и лица, които "са ни подкрепили", разбирай, давали едни пари.
И сега им ги връщаме.
"Легално."
05 Декември 2011 11:27
sega07 точно там е заровен ключа , но за разлика от тракторите , тия не могат да дойдат на жълтите плочки , само ще ни объркат децата(внуците) , аз съм също за един учебник , също така съм учил само по един, без Вуза, ама по мое време много учебници в МЕИТО ги нямаше. Например металознанието излезна кога бях дипломант, а Балевски ни я четеше в І курс но и учебниците от а механото вършеха работа. Металознанието нарочно си го купих и отидохме с колеги от групата да получим автографи от академика, стана му много драго, сега го пазя като музеен експонат, макар че свърши работа и на сина 4 -ти курс за инженер-сонд[size=2][/size=2]ьор.
05 Декември 2011 11:44
Прави ми впечатление, че дискусията за учебници се води от недотам грамотни хора - един пише 'еФтино", друг "образУвание" - преди да дискутирате, проверявайте си правописа или се ограмотете, иначе дискусията става смешна...
05 Декември 2011 11:50
Нека, да са и 50 учебници по един предмет. НО. Да са с еднакво съдържание!!!
05 Декември 2011 13:55
loriana,
ами ти току що постави въпроса за учебните програми в началното училище. Не може да изучаваш теория и да подчертаваш съществителни, прилагателни, глаголи, подлози и сказуеми, вместо да се учиш на елементарен правоговор и правопис. Отделно въпроса за самият правопис. Например думата "евтино" идва от гръцки и там звучи "фтино" кой и кога е заменил в българският й вариант "ф" с "в" не знам, (вероятно му е звучало по правоговорно), но не само, че никой не произнася "в"-то в тази дума, като "в", но и изписването на думата с "ф" е масово.
-
Не че трябва да стигнем буквално македонците и сърбите - квото се чува, това да се пише, но е редно там където са масовите "грешки" правописа да се оправи за да не са грешки.
-
Виж "образование" и "образувание" са отделни понятия и тук грешката не е правописна, а направо смислова.
05 Декември 2011 16:12
Поооооредната простотия заради лобисти. Малко ли бози има, та още???!!!????
05 Декември 2011 16:22
Та какво за бозата?
05 Декември 2011 19:26
Много учебници по един предмет - много психолози и психиатри по училищата. Ето как ще има работа за всички. Мъдро правителство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД