:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,060,342
Активни 67
Страници 7,539
За един ден 1,302,066

Провалът на еврото е опасен у нас за износа, но не и за депозитите

Намаляването на експорта през 2012 г. изправя икономиката пред сериозен риск
Подобно на колегите си в различни европейски страни, български икономисти също разиграха сценарий какво би се случило в България, ако еврото не оцелее. Изводът е, че повод за паника няма, поне що се отнася до личните финанси. Депозитите у нас не са застрашени. Повод за тревога, според тях, е евентуалното намаляване на износа, което най-вероятно ще наложи нова ревизия на заложения от правителството 2.9% ръст за 2012 г.
Според българските анализатори, до каквото и решение да стигнат европейските лидери - създаване на ядро на стабилност при запазване на еврото или връщане към националните валути, няма да се отрази на депозитите у нас. "Дори при създаването на т.нар. северно евро България не е застрашена от катаклизми. Евентуалното връзване на българския лев към германската марка също не би се отразило на спестяванията, тъй като от създаването на валутния борд у нас той е свързан с марката", обясни директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. По думите му при такъв развой на ситуацията евро депозитите просто ще се трансформират в марки и курсът няма да ощети хората. Дори напротив - най-вероятно стойността на депозитите ще се повиши.
Сега българските домакинства държат 86% от своите спестявания под формата на пари в брой и банкови депозити, показва анализ на "Индъстри Уоч". Те предпочитат да спестяват основно в лева и евро, като депозитите в други валути (основно щ.д.) възлизат на 8%. "Към края на септември 2011 г. спестяванията в евро формират 43% от всички депозити", заяви Асенка Христова от "Индъстри Уоч".
Евентуален разпад на единната европейска валута обаче ще засегне фирмите износителки. Причината е, че при силна местна валута износът към други страни ще се оскъпи, отбелязват анализаторите. Ако през тази година експортът на страната ни компенсираше липсата на инвестиции и свитото вътрешно потребление, през 2012 г. икономиката ни ще бъде пред сериозен риск, в случай че износът не е на нивата от настоящата година, отчитат консултантите от LLP Dynamics България. Правителството почти изцяло разчита на износа за икономическия растеж, като към средата на годината експортът все още показваше добър прираст. Повече от половината от него е насочен към страните от еврозоната, в това число 10% за южната ни съседка Гърция. Спадът в износа пък ще повлече след себе си и растежа, който за следващата година се очаква да достигне 2.9%, въпреки че в началото на годината управляващите очакваха над 3.5%.

Отвън обаче ситуацията изглежда все по-тревожно. Разпадането на еврото е нещо, което се приема сериозно от инвеститорите не само в Европа, но и на глобалния пазар. Когато бе създадено еврото, процесът отне много години на внимателно планиране, нямаше внезапни обезценки и преоценки, които да пречат на икономическите отношения във валутната зона, припомня президентът на Fulcrum Asset Management Гавин Дейвис в статия за "Файненшъл таймс". След което добавя: "Този филм не може да се пусне наопаки. Трудно е да си представим 17-те страни от еврозоната да минат през подреден, траещ десетилетие процес, при който първо ще бъдат върнати националните валути, след това ще им бъде позволено постепенно да се отклоняват една от друга в тесни граници, а след това да се котират свободно".

Холандската ING Bank прогнозира девалвация при връщането към националните валути. Валутите на Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия биха загубили "само" около 7.5% от своята стойност, докато новите валути на Белгия и Франция биха се обезценили с около 15%, прогнозират от ING при най-лош сценарий за разпад на еврозоната. Според ING Bank италианската валута ще се обезцени при такъв сценарий с около 25% спрямо германската нова марка. Португалската валута и тази на Испания биха се обезценили с цели 50%, а новата гръцка драхма - с до 80%.ЖЕЛАНИЕ

България все още иска да се присъедини към еврозоната, независимо от предвижданията напоследък за разпад на единния валутен съюз, заяви икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за телевизия CNBC. "Знам, че е модерно сега да се прогнозира край на валутния съюз, но аз смятам, че разумът все пак ще надделее и еврото ще оцелее. Разбира се, в крайна сметка ние искаме да сме част от него. За нас да сме част от еврозоната означава по-ниски лихви за кредитите за бизнеса", казва Трайков.НОВИ МЕРКИ

"Всяка страна от еврозоната се нуждае от спасителен фонд", казва германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за в. "Пасауер нойе пресе" . Той посочва, че на предстоящата среща на 8-9 декември на лидерите от ЕС ще предложи в германския фонд да бъдат заделени 500 млрд. евро от данъци. Той уточни, че това няма да наложи в страната му да се повишават налозите.

Варшава има свой план за изход от кризата и той вече е предаден за обсъждане в страните членки преди срещата на върха на 8-9 декември в Брюксел. Полша настоява да се засили финансовата дисциплина, да се променят базовите документи на ЕС и на еврозоната, а също да се даде възможност на страните, които не влизат в еврозоната, да участват в процеса на вземане на решения, а да гласуват само 17-те от еврогрупата. Полша, която поема ЕС от 1 януари, предупреждава срещу "създаването на обособени структури, които ще породят опасност от задълбочаване на разединението".

77
8127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
04 Декември 2011 19:06
Никъв провал на износа няма да има.
Има още желязо, има-а-а-а,
що релси са, що конструкции, поне до средата на 2013 ще има износ!
И дръве има още останали...
04 Декември 2011 19:43
Това, че стойността на спестяванията в евро ще се запази не е чак толкова сигурно. Въпреки борда.
Левът в момента е силно надценен и "икономически" 1 евро е доста повече от 1, 95 лв. Малка икономика сме и можем да си го позволим и да ни го позволят, затова в момента това работи за износителите, а спестителите не ги бърка.
Обаче при привързване към друга валута, най-вероятно марка, съвсем, ама съвсем не е сигурно, че левът ще се привърже със сегашната си надценена стойност, а не по истинска. И тогава евросепстяванията ще се стопят при превалутирането.
04 Декември 2011 19:54
Stern, Вие намеквате, че дневна надница с големина на автобусен билет София-Пловдив-София (20 лева) и пенсия с големина 60 хляба + 60 кисели млека месечно са твърде надценени за възможностите на българската икономика, правилно ли разбрах?
А истинските възможности на българската икономика са да плаща надница от 10 лева дневно и пенсии от 2 хляба дневно на пенсионер?
При валутиране, превалутиране, довалутиране и недовалутиране спестяванията никога не се СТОПЯВАТ, а винаги биват КОНФИСКУВАНИ И ОТКРАДНАТИ. Фразата "стопяване на спестяванията" се използва само от подлеци.
04 Декември 2011 20:08
Stern,
еврото няма да изчезне, просто ще се свие до обща валута само на 6 страни със що годе еднакво ниво на икономическо развитие. Вероятно по коледно-новогодишните празници Гърция ще си върне драхмата, а и не само тя националната валута. Поне такива са сигналите, които дава дори и Данков.
-
А българският "износ" няма да падне, а дори ще се увеличи, защото в основата си не е реален износ, а схема за източване на ДДС, чрез фиктивен износ .
04 Декември 2011 20:25
Щерн, синтезирането на верен извод от грешни предпоставки се получава само при четен брой грешки и то не винаги
А при тебе са три. Първо защо смяташ, че левът е надценен? Даже ще те попитам съвсем простичко - какво именно пречи на вложителите да обърнат левовете си в каквото щат, ако наистина беше? Второ, защо реши, че при връщане на марката в Германия, курсът на лев/марка ще бъде друг, освен записания в чл. 29 на Закона за БНБ "1 лев за 1 германска марка"? И трето, как стигна до извода, че при сбъдване на собствения ти сценарий ще загубят депозитите в евро? Напротив, от собствените ти разсъждения следва, че при такова превалутиране за секо евре ще дават по едно торбе надценени левчета
04 Декември 2011 20:48
А българският "износ" няма да падне, а дори ще се увеличи, защото в основата си не е реален износ, а схема за източване на ДДС, чрез фиктивен износ .

Брайти, а ти не пропускай възможността да се прочуеш в цела Европа. Пиши на ЕК "Другари, разрешете да доложа! Тука едни дедесари лъжат, че са изнесли стоки за 15 милярда евро /толкова е експортът ни за ЕС през 2011-б.м./. Че точат нашия бюджет нищо, ще видят те като "Либертас" земе властта, ама са накарали вашите вносители да платят 3 милярда ваше дедесе. Вземете спешни мерки и не забравяйте за скромното ми възнаграждение!". Много ще ти се зарадват, повярвай ми
А пък колко хепи ще бъдат спецслужбите на страните-вносителки извън ЕС, бедна ти е фантазията. Щото там върху фиктивния внос плащат и мита
04 Декември 2011 22:11
Лянча,
някой сте доносници, а други не сме. Някой ви идва отвътре да доносничите, а на други да ви презираме за това.
-
А иначе, това, което си писал по съществото на въпроса са пълни глупости - марка няма да има, а курсът към новото евро може да бъде фиксиран всякакъв.
04 Декември 2011 22:20
Той за президент Пръмова кога донесе до Ирландия, ама добре че никой не се интересува всъщност
04 Декември 2011 22:28
Какво нещо е живота...До преди 2-3 години то бяха едни дитирамби, едни къчове за ЕС, всички се кълняха и надпреварваха да казват кой , как го казал в ЕС , каквобил казал за БГ - а сега .......Всеки с поясите и това е.
04 Декември 2011 22:53
Не мисля, че реално е застрашено еврото.
Дори и отделни държави да напуснат "зоната".
Въпроса е, че този нестабилност има цена.
Не само дребните играчи губят от "курсови" разлики, но и всички потребители плащат, защото застраховането не е безплатно. ТОва е следствие от доминиращата позиция на американската валута в момента.
Е някои печелят. Мното милиарди. А като добавим и тези от преки спекулации с дългове .......
Дефакто това е необходимо да се осъзнае.
После ултиматум. И ако няма промяна изритване.
04 Декември 2011 23:12
Как да няма риск за спестяванията? Ако утре еврото изчезне, БНБ ще има около 13 милиарда лева валутен резерв, деноминиран основно в евро, който не е ясно кой на каква цена ще конвертира в евентуална германска марка. Самото разпадане на еврото ще стане горе-долу по следния сценарий: немците ще обявят, че след например 1 месец се връща германската марка и ще функционира паралелно с еврото. Никакъв закон за БНБ няма да накара тогава пазара да ни смени нашите валрутни резерви по курс 1.95583:1. Твърде вероятно Дянков и Тиквата ще се покажат по телевизиите широко ухилени, и ще обявят, че лева бездруго бил надценен, и затова сега ще е 2-3 лева марката, вместо левче. После себскостопански субсидии и пенсии - нъц!
Дръжте си всички спестявания в долари и спете спокойно. Чичко Сам има доста по-широк гръб от европейските евраджии.
04 Декември 2011 23:19
Банките май продават злато и на частни лица. Вярно с ДДС, но 20% загуба са за предпочитане пред 200. Да и златото скочи 4-5 пъти последните 10на години.
04 Декември 2011 23:25
Хайде, аз да питам като неграмотник. Депозитите ме вълнуват. В подчертието има зловещи сценарии, противоречащи на статията.
Та да се подготвя психически, за всеки евентуален случай. Да речем, имам 10 000 евро депозит. Какво ще му се случи? По зловещия сценарий? В момента той е равен на
19500 и кусур там лева, не ми се гледа курса купува на банката. А тогаз какво ще стане?
04 Декември 2011 23:36
И аз съм неграмотник, но акъла ми стига за да ти кажа че никой не може да ти отговори на въпроса. Аз ако имах 10к евро свободни, щях да купя злато от банката и да го закопам на няколко места.
04 Декември 2011 23:40
Да речем, имам 10 000 евро депозит. Какво ще му се случи?

Ами най вероятно ще ти го превалутират в 19 956 лева и ще ти предложат да си избереш в коя валута да ти го превалутират, ако искаш, но вече по нови курсове.
-
Миналата година имах следният случай. Карта "Дайнерс клуб" на Първа инвестиционна банка, в евро. Отивам да внеса и им нося евро - не можело. Трябвало въпреки, че картата е в евро да внасям в лева. Обърнаха ми еврото в левове, а после левовете в евро. Съответно си прибраха разликите между курс купува и продава и таксите за операците.
-
Същите мошеници, от същата банка преди няколко години при предсрочно пълно погасяване на заем, не го бяха погасили, а тихомълком открили с парите за погасяването сметка, от която всеки месец си теглят вноската и си траят. Естествено лихвите по кредита си вървят. И така 3 години, докато съвсем случайно при проверка от друга банка в регистъра на БНБ се оказа, че кредитът не е погасен.
04 Декември 2011 23:57
Разбрах обаче, най-главното. Курса евро-лев ще се запази. В оптимистичния вариант.
04 Декември 2011 23:58
Brightman, много ми е интересен първия случай. В смисъл, че до сега не ми се е случвало това, нито в тази банка, нито в Уникредит.
05 Декември 2011 00:03
Правителствата се надпреварват кое по-юнашки да помага на износителите. Сега, герберите като са инвестирали толкова много пари в подкрепа на бизнеса, ще берат ядове, че няма да си приберат осигуровките и данъците. Ще вкарат малко управители на фирми в кауша, за наказание и за назидание. Така трябва – силово е нужно да се действа.
05 Декември 2011 00:03
Плодовете на 20 годишната демокрация http://www.youtube.com/watch?v=ueffaRXqqGQ&feature=related
05 Декември 2011 00:18
Liberta,
Случаят е в Първа инвестиционна банка.
-
Уникредит,
пък ми скроиха друг номер. Кредитна карта, заредена с пари. Вземам я и тръгвам за Гърция. На другият ден се опитвам с картата да си платя хотела. Една проба, втора проба, няма никой. Добре, че имах пари в брой иначе щеше да стане мазало. Прибирам се в България и право при тях. Големи извинения, че пропуснали да ми активират картата. Естествено веднага им я върнах и от тогава нямам вземане даване с тях.
05 Декември 2011 00:31
Кредитна карта заредена с пари!! Къде е елементът "кредит" тогава? Случката е неприятна, разбира се. Но в Гърция където може с кредитна по правило може и с дебитна.
05 Декември 2011 00:36
Оптимистичният вариант е че курсът евро/лев се запазва. Песимистичният вариант е Еврото да загуби (да речем) някакви 20 - 30 - 50% от стойността си. Тогава става "Дърветата умират прави".
05 Декември 2011 00:41
Курсът евро:лев ще се запази дори турско да стане. Въпросът е какъв ще е курса марка:евро.
05 Декември 2011 01:25
Nickolas,
случката с УниКредит Булбанк е от 2001 г. и това бе кредитна международна MasterCard, но по която не ти отпускат кредит, а фактически е дебитна. Даже беше част от "банков продукт" с разплащателна сметка, от която ти плащат тока и телефона.
05 Декември 2011 01:51
Brightman, точно това пиша, че този проблем не съм имала и с ПИБ
05 Декември 2011 02:02
Провалът на еврото е опасен у нас за износа, но не и за депозитите

То пък един износ! Е добре де, износът ще го прежалим някак си. Много по-важно е, че ще си запазим спестяванията. А ако износът не върви, ще преотстъпим земята на китайците. Те да произвеждат каквото си искат и да го изнасят където пожелаят. А ние ставаме арендатори, което също не е лошо. Като добавим към това и европейските субсидии - шапка на тояга. Дали ще ни ги изплащат в евро, долари, марки или драхми, е се там. В краен случай може и в китайски юани. Много по-важно е не само да ни ги изплащат, но това да става редовно. Защото тез пари ще ни трябват не толкова за заплати и пенсии, а за да си довършим магистралите и летищата в съкратени срокове. Може и с насрещни планове, ако се наложи, както беше по времето на бай Тошо. Иначе как китайците ще извозват готовата селскостопанска продукция. За която очакванията са, че под китайско ръководство силно ще нарасне. А покрай подобрените комуникации и туристите ще нараснат десетократно. Абе изобщо в последно време се хубави новини. Особено след като Дянков заяви, че "Докато аз съм финансов министър, Международният валутен фонд няма да командва у нас!" Преминаваме към "суверенна демокрация", значи. Хубаво е, че имаме опитни икономисти, които мислят с три хода напред и никога не грешат. Това ни дава кураж и ни изпълва с увереност. А ако случайно изпуснат нещо, не е беда, ний ще си го добавим. Нали за това си имаме форумни експерти - я вижте само под една статия колко компетентни мнения се появиха
05 Декември 2011 02:22
Liberta,
докато при Уникредит може да се говори и за недоглеждане, то при ПИБ си е обмислено мошеничество.
-
Няма как, когато им преведеш, при това по сметката по която всеки месец внасяш вноските, цялата сума за пълно погасяване на кредит, като преди това те са ти казали колко е тя, включително с всички лихви, такси и неустойки, изведнъж да се окаже, че кредитът не е погасен, а парите са се отзовали в някаква открита от тях сметка без твое знание от която си теглят всеки месец месечната вноска, начисляват си лихвите по кредита и си траят. И така 3 години, докато случайно се разбра при проверка от друга банка в регистъра на БНБ, че кредитът не е погасен, а си е действащ.
-
Няма как, когато им носиш евро за да внесеш по еврова сметка случайно първо да ти го сменят в лева, а после пак в евро. Това не може да го реши касиерката. Това явно е политика на банката. Нечий "гениален мениджърки талант" за по-голяма печалба.
05 Декември 2011 02:30
Сегашната световна стопанска криза е закономерна последица поради наличие на "Грешката на Джон Лоу" при съответно държавно финансово управление.

Необходимо е причината („Грешката на Джон Лоу”) да се прекрати и стопанската криза през 2011 г. в съответна страна ще е успешно премахната.

При стопанство с „Незлатни пари”, без преустановяване на откритата държавна финансова непълноценност "Грешка на Джон Лоу" не е възможно успешно спасение от стопанска криза.
05 Декември 2011 03:02
Иван Митев 57,
не знам дали операцията на Джон Лоу по изчистването на френският дълг е била грешка (май не) но ти си в голяма грешка.
-
Няма никакво значение, дали парите ще са златни, хартиени, мидички, черупки, или изцяло виртуални. Важното е да се признават от всички за еквивалент на стойността на реални стоки и услуги и посредник при размяната им. Най-голямата гаранция за парите е плащането на данъци с тях. При равни други условия, колкото по-високи са данъците, толкова парите ще са по-стабилни, защото търсенето им ще е по-голямо.
-
Знаеш ли, че стойността на златото, като пари също е виртуална, дотолкова, доколкото не вземаш златните пари за да ги претопиш и използваш, като суровина в някакво производство ? Знаеш ли, например, че и златните пари са обект на инфлация и точно инфлация на златните пари, след Велките географски открития и притока на много злато към Европа е един от основните фактори разрушил феодалната система ?
-
Няма значение какви са парите. Важно е тяхното количество. И то не цялото, а това, което реално участва при размяната.
05 Декември 2011 03:04
А проблемът на еврозоната е общата валута без общ държавен бюджет, включващ и безусловно субсидиране от по-развитите към по-неразвитите части. Общата валута и липсата на пречки пред търговията изсмуква паричната маса към развитите страни. Имаш отрицателен вътрешнообщностен баланс, който нямаш никакви инструменти да преобърнеш.
-
Колкото и да се мъчиш да свиваш разходите до приходите никога няма да успееш, защото и приходите ти ще падат. В тази гонка единственото, което ще постигнеш е напълно срината икономика и мизерстващо население.
05 Декември 2011 03:41
Иван Митев 57,
и друго - освен нарастващите нужди от пари заедно с нарастващата икономика и размяна, то имаш и постоянно движение на съотношения на цени. Когато паричната маса е ограничена и постоянна, то всяко нарастване на производството или промяна на една цена нагоре ще изисква намаляване на другите производства или на цените им. И освен, че ще действа общо обезсърчаващо за икономиката, то поради направените разходи за производството на една стока в предходен момент при друго съотношение на цени новата по-ниска цена ще означава загуба. Всяка печалба за един ще е загуба за друг, а икономиката ще стои на едно ниво на теория, а на практика ще пада поради несигурността, защото всяка динамика ще означава загуба. Появата дори на един пазарен хит, ще означава загуба за всички останали.
-
Затова парите не могат да са обвързани с ограничен физически ресурс, а трябва да са колкото е възможно по виртуални. За да може динамиката на цените да се поема не с дефлация, а с инфлация и да няма номинални загуби спрямо предходен момент. За да може икономиката да върви нагоре, да произвежда повече, а хората да потребяват повече живеят по-добре.
05 Декември 2011 05:27
Абе като заповтарят спестявания та спестявания....абе кой на днешно време има спестявания? Хората имат дълговe!Инфлацията е спасението....
05 Декември 2011 05:37
Още провалът не е регистриран.
Макар и с доста противници еврото го има. Още с появата му решиха да го сатурясат. За седмица от 1.2 падна на окло 1 долар за евро. За да далдиса Ноември 2000 до 0.84 долара/евро. После през Юли 2008 смрази кюлотите на доларчето с 1.56 долара/евро. Сега доста ходи нагоре надолу, но все над 1.3 до 1.48. Е, това не се харесва на играчите и отсам и оттатъка окена. Колко са хората в България, които се вълнуват от дереджето на еврото? По-малко от избирателите на НДСВ. Който има пари, той да му мисли. Хеле ако ги държи кеш, без значение къде. Връткай парите - в това е спасението! Стар кон за тлъста кокошка, стара рецепта но добра - крантата нито да я яздиш, нито да я врягаш, а кокошчицата може ти напълни стомахчето няколко пъти - все файда, казва народа.
05 Декември 2011 06:49
...а реалистите изучават калашника...
------------------------------------------------------
Блогът на Генек

05 Декември 2011 06:49
А юанът как ли ще е...
--------------------------------
Блогът на Генек

05 Декември 2011 07:14
Кредитна карта, заредена с пари.

У нас няма да се научите, че КРЕДИТ карти не се зареждат с пари. С пари се зареждат ДЕБИТ карти.
(За нашенеца всяко нещо, което има вида на т.н. "пластик" е кредит карта, по същата логика "Ксерокс" и "Хилти" са това, което знаете.)
Има дебит карти, които могат да "действат" и като кредитни, HSBC напоследък направиха такива всичките си дебит карти, но случая явно не е такъв.
05 Декември 2011 07:17
това бе кредитна международна MasterCard, но по която не ти отпускат кредит

Това пък е нещо като дървено желязо; и никакъв "кредит" не ти отпуска никой, кредит карта има лимит, който не можеш да надхвърлиш, това е което ти "отпускат".
05 Декември 2011 10:07
Никъв провал на износа няма да има.
Има още желязо, има-а-а-а,

Колега, пък колко зърно има и ще има, да не ти разправям.
И всичкото е за износ, полулегален.
А на износителите им "се връща" ДДС-то, за капак.
Тройна далавера.
А сега същите тия протестират в софия, пардон, те са си по хотелите, а в софия са им аргатите.
05 Декември 2011 10:16
Бтайтмане, нещо не си разбрал. Няма Мастър/Виза (уж) международни пък да се зарежда нещо на тях. А, че си плащаш тока от същата сметка си е твоя работа и не влияе на картите. Според договора на сметката, към която са прикрепени, а и според останалите ти авоари в банката, може даже да си на минус - и пак ти се отпуска автоматично кредит, ако не е блокирана картата. Както ти казва колегата горе, имаш седмичен лимит - обикновено 1000 или 2000 евро и като го надхвърлиш, не ти приемат картата. Но винаги можеш да се обадиш на банката и да кажеш да ти вдигнат лимита. Или като се върнеш да отидеш лично ида си вдигнеш лимита на 4000 евро. Правил съм го точно с Уникредит по телефона това вдигане на лимит. Е, верно, че са Уникредит в Германия, но като знае човек кое какво е, няма причина да не се оправи с каквото и да е. Тоест може да го обясни и на българки, работещи в банка, макар и не толкова лесно.
05 Декември 2011 10:21
На мен тази статия ми звучи в стил Кашпировски. Внушението е Спокойно... спокойно... дръжте си парите в банките... нищо не ги застрашава КАКВОТО И ДА СТАВА... спокойно... никой няма да пострада... нищо няма да изчезне... ако имате някви излишни пари в брой - и тях ги сложете в банка... там е сигурно... и спокойно...кеф ви в евро, кеф ви в лева, кеф ви в долари... само да са в БАНКАТАААА...
---
Познато ли ви звучи?
05 Декември 2011 10:28
Ланча, за надценения лев мога да ти дам съвсем хамалски пример - кое е това, което "изяжда" стойността на парите? Инфлацията. За 10 -год. на борда излезе справка на БНБ, че за този период натрупаната инфлация в Бг е била малко повече от 2 пъти спрямо тази в ЕС и в частност в Еврозоната. Т.е. само по този чисто фискален показател левът е загубил 2 пъти повече стойност от еврото.
Относно курса, не се излагай. Всяко НС може да гласува промяна в цитирания от тебе член. И тогава, примерно, 19500 лв във вид на 10000 евро може да се окажат не 19500 марки, а 10000. Което превърнато в стоки и услуги си е 2 пъти по-малко. Все пак си имаме официална, конституционна валута и всички превалутирания трябва да минат през нея. Включително и големите кредити.
05 Декември 2011 11:20
Хайде юруш на марките, доларите и британския паунд ...
05 Декември 2011 11:27
Всъщност в сегашната ситуация левът е подценен. Тук авторите на анализа са пренебрегнали една друга възможност, хиперинфлация в еврозоната. Това е един от начините да се разреши дълговата криза. Като се има предвид, че дори прехвалената германска икономика е в едно доста незавидно положение и това може да се очаква. Германия гарантира своят икономически растеж благодарение на износа за "закъсалите" икономика в ЕС. Представете си какво ще стане, ако тези страни рязко свият своето потребление.
05 Декември 2011 11:39
Няма такова понятие подценен или надценен лев спрямо евро. По закон 1 лев се обменя за точно определена сума в евро и обратното. Отделно от това, след всички събития в Европа да се говори УСЛОВНО за надценяване на лева е просто смешно. Единствено ако в банка откажат да ти обменят пари по официалния курс, можеш да твърдиш, че официалния курс, по който се обменя лев към евро е подценен или надценен.
05 Декември 2011 11:48
Оказва се , че в сегашната ситуация, съм най-добре тъй като нямам спестявания за които да треперя.То както са ми спретнали да се пенсионирам в Орландовци, най-добре да оживея днес, а утре я камилата, я камиларя
05 Декември 2011 11:55
Няма Мастър/Виза (уж) международни пък да се зарежда нещо на тях.

Да де, не те убива пистолета, а куршума изстрелян от него.
А картата бе кредитна по вид, но дебитна по съдържание и бе чест от някакъв "нов промоционелен продукт", който така и не започнах да ползвам, защото след като пропуснаха да ми активират картата, просто им я върнах и си изтеглих парите.
05 Декември 2011 12:04
Значи просто, че не е била кредитна. Останалото са приказки. Ориентирал си се. За друг път знаеш.
05 Декември 2011 12:12
Findbringer2
"]При валутиране, превалутиране, довалутиране и недовалутиране спестяванията никога не се СТОПЯВАТ, а винаги биват КОНФИСКУВАНИ И ОТКРАДНАТИ. Фразата "стопяване на спестяванията" се използва само от подлеци."
05 Декември 2011 12:13
Findbringer 2 Compliments!
При валутиране, превалутиране, довалутиране и недовалутиране спестяванията никога не се СТОПЯВАТ, а винаги биват КОНФИСКУВАНИ И ОТКРАДНАТИ. Фразата "стопяване на спестяванията" се използва само от подлеци.
05 Декември 2011 12:13
Германия гарантира своят икономически растеж благодарение на износа за "закъсалите" икономика в ЕС. Представете си какво ще стане, ако тези страни рязко свият своето потребление.

Те, закъсалите икономики, отдавна са го свили. Потреблението си. Въпреки това за 2011 година Германия очаква износът да премине хилядата милиарда. Освен ЕС на земята има и BRIC. Бразилия, Русия, Индия и Китай. Там отива масата от експорта в момента. А че икономиката на Германия била в незавидно положение е нещо съвсем измислено предвид горните данни.
Истина е, че самите германците си се приготвят за инфлацията, която неминуемо ще дойде, ако се даде зелена светлина на еврооблигациите. Не че не идва без евробондовете. Тя си пълзи. Затова - злато, недвижими имоти, акции от най-големи инженерни, даже не автомобилни!, компании. Това се купува в момента. Пари в брой - ако може минимално. Райфайзен има дефицит 11 миларда, Уникредит 3 и половина милиарда. На другите данните просто още не са излезли наяве. Кой ще гарантира влоговете? И с какво? Гаранция? I wouldn't bet on it.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД