:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,505,702
Активни 67
Страници 2,712
За един ден 1,302,066

За разкапаното здравеопазване са виновни политиците, не лекарите

Пациенти умират заради системни грешки, които удобно се представят като медицинска некомпетентност
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Пациентите реагират все по-остро срещу "лекарските" грешки. Които вече прекалено често са продукт на сбърканата система на здравеопазване, но общественото недоволство бива насочвано единствено срещу медиците.
Обществото ни явно няма да се поучи от трагедията на починалите при раждане четири млади жени и техните близки, както това не стана и при предишните трагедии с други починали пациенти. Както обикновено медиите реагираха първосигнално и обявиха за единствени виновници лекарите, масовата представа ги последва, а политиците за пореден път си отдъхнаха, че недоволството се насочва в друга посока, и бързо се нагласиха спрямо него.

Почти никой не пожела да се замисли, защото така е по-лесно

Още преди да има каквито и да било проверки, експертизи и доказателства, двата смъртни случая на родилки в "Шейново" бяха обявени за лекарски грешки, а от там до "убийци", "мафия" и искане на всевъзможни наказания за медици пътят е кратък. Третият смъртен случай - в "Света София", беше приет по-леко и моментално обявен за различен, а на четвъртия никой не обърна внимание, тъй като родилката е циганка. Засега резултат има само от проверките на първия случай и той сочи, че става дума за класическа системна грешка. След цезарово сечение родилката получава инфекция, връща се в "Шейново", оттам я препращат към Инфекциозна болница (вероятно защото тя лекува инфекции), оттам пък смятат, че случаят е за "Пирогов", защото жената се нуждае от операция, спешният институт първоначално отказва да я приеме, после все пак прави операцията, но твърде късно. Агенция "Медицински одит" излезе със заключение, че е нарушен достъпът на пациентката до лечение, и предложи парична санкция. Нито дума нямаше за грешка, престъпление, не беше сезирана и прокуратурата. При втория случай родилката беше връщана два пъти от "Шейново", тъй като раждането не беше в етапа, за който е прието да се влиза в болница. На третото отиване тя е приета, но получава "белодробен инцидент" и въпреки реанимацията умира. Резултати от проверки и съдебномедицинска експертиза още няма, но се твърди, че жената е имала астма и аденом на хипофизата, за които в "Шейново" не са знаели. При третия случай родилката умря на операционната маса при секцио, тъй като е имала предлежаща плацента, което е рисково усложнение. По някаква причина часове след случая общината обяви, че тук няма лекарска грешка, също преди всякакви проверки. Четвъртият случай е пак класически - циганка умира при раждане, като е имала двустранна пневмония и вероятно сърдечна недостатъчност, а бременността й не е проследена от лекар. Сигурно е била и неосигурена.

Поне три от тези случаи демонстрират изключително тежкото състояние, в което се намира българското здравеопазване. Дали е имало и лекарски грешки, довели до смъртен случай, тепърва ще разберем. След подобна истерия е ясно, че ако има виновен медик, той ще си понесе отговорността. Но никой няма да потърси сметка на политиците в последните поне 10 години, които позволиха подобни системни грешки. И по-лошото е, че никой няма да направи нищо, за да се предотвратятбъдещи подобни "грешки", каквито със 100% сигурност ще имаПървият набиващ се на очи извод е, че здравната система е разпокъсана до степен да убива пациенти. Подобно на начина на плащане - за извършена дейност и лекуване на съответния болен орган, болниците са все по-тясно специализирани. В АГ болниците се ражда, но ако има усложнение, пациентът се прехвърля - в педиатрия, инфекциозна или спешна болница. В инфекциозните болници лекуват инфекции, но не правят операции, а там, където правят, не се занимават с раждане. Навсякъде се лекува не пациентът, а болестта. И затова всеки по-сложен случай трудно намира място в болница, да не говорим и че струва по-скъпо и лечебните заведения обикновено гледат да си го спестят.

Проблемът започва още от диагнозата - ендокринолозите си търсят ендокринен проблем, хирурзите - хирургичен, кардиолозите - сърдечен. По принцип с това следва да се занимава и доболничната помощ, но случаят с втората родилка е показателен и в това отношение - тя е имала две доста сериозни заболявания, но информацията не е стигнала до "Шейново" навреме. Просто при раждането лекарите, които следят бременността, и онези, които го водят, са различни. А който иска да са едни и същи - плаща, и то солено. Връзка между доболничната и болничната помощ почти няма, което, освен че е опасно за пациента, е и по-скъпо за системата, тъй като едно и също нещо често се прави два пъти.

На това се учат и младите лекари, доколкото изобщо в България има такива. Заради зверските условия за специализация у нас завършилите медицинските университети масово отиват да получат специалност в Европа и остават там. Тези, които остават тук, получават девалвирало образование, в основата на което отново не е лечението на пациента, а на болестта, ежедневно виждат как учителите им смятат кое колко струва, как да излъжат здравната каса и нямат никакъв стимул да предават знанията си на когото и да било. Нямат стимул и самите те да научават новостите от специалността си, въпреки че медицината постоянно се развива - т.нар. продължаващо обучение просто не съществува у нас.

Циганите пък направо са обречени да мрат, тъй катоса схващани като обществено зло,което само яде и не работи. На никого вече не му се занимава с интеграция и кръгът на гетото, където бедността, неграмотността, престъпността и болестите се самовъзпроизвеждат, е окончателно затворен и води до смърт от напълно лечими болести.

Колкото и безумни да са правилата на здравната каса, лекар, който иска да лекува пациента си, ще намери начин да го направи, че и да получи съответните пари за това. Тези правила, условията на работа и все по-враждебната обществена нагласа обаче са идеално оправдание за онзи, който не иска или не може да лекува. Той може просто да ги следва. Както например е направила лекарката, върнала втората родилка от "Шейново". Жената не е имала разкритие, за което по стандарт и протокол се приема в болница. И лекарката не е престъпила нито едно писано правило. Сега обаче за "виновна" е обявена и тя.

Както и всички нейни колеги. Лекарите са по-скоро потърпевши от разкапаното ни здравеопазване, но биват представяни като едва ли не единствени виновници за срива на системата. Истинските виновници са политици и управленци от всякакви цветове, реформирали и прекроявали сектора до състояние на нокдаун.

Актуалните такива - ГЕРБ - реагираха по подобаващ начин, скриха неспособността си да направят каквато и да било положителна промяна зад тезата, че в случаите лекарите не са си свършили работата и обявиха, че медиците трябва да се наказват още повече - с по-високи глоби, по-дълъг срок на отнемане на права при грешка (при положение че за момента няма доказана такава при родилките) и забрана на избора на екип за хора, които не са осигурени в частен фонд. Последното показва изключителна управленска некадърност, тъй като, ако се забрани легалното искане на пари, ще разцъфти нелегалното, но пари ще продължат да се вземат. Най-малкото защото, ако искаме да имаме лекари, при това добри, е някак си редно и да им плащаме подобаващо. Работата на политиците е да измислят как това да стане по по-щадящ за бедните пациенти начин, а не да го забраняват.

Докато политици, медии и общество подменят сбърканата здравна система с лекарска некомпетентност, ситуацията ще се влошава още повече. Насъскани, пациентите ще обвиняват лекарите, ще ги бият и ще отказват да се лекуват. Медиците пък ще спрат да поемат рискове и да действат адекватно под страх от проверки, съд и бой. Дъното още не е стигнато, но уверено вървим натам.
67
4219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
06 Декември 2011 19:56
Да, Янина, непреодоляното и много тъжно наследство от близкото минало - тясната специализация на болниците е наистина това, което лишава горките хора от шансове. Разбира се, трябва да останат и СБАЛ /клиники/, но никога в животозастрашаващите области! Обратното е престъпление.
06 Декември 2011 19:57
На ПЪРВО място липсата на МОРАЛ!
06 Декември 2011 20:08
Янина Здравкова
Точно така - проблемът е системен. На сбърканата идеология на здравната система. Или здравеопазване или търговия. И двете едновременно са невъзможни.
06 Декември 2011 20:17
Как мило звучи днес диагнозата на мъдреца Радой Ралин "Лекарите скарани, сестрите издокарани, санитарките прости, а болните Бог да ги прости."
А онзи ден иамахме от доктор number One на Републиката "Лекарите да дадат курбан!"
06 Декември 2011 20:41
ако се забрани легалното искане на пари, ще разцъфти нелегалното, но пари ще продължат да се вземат.
А хора ще продължават ли да умират след като са платили за здраве, а са получили смърт? Или това, общественото осигуряване ще го броим за дарителска кампания - от всекиму според възможностите, на някои според нуждите. Тоя принцип май работи, когато няма парична намеса.
Последно, "легалното искане на пари" от Здравната каса ще се забранява или ще се отчита реално с ония ми ти здравно-осигурителни книжки? Банките за 5 . издадоха над 15 млн. магнитни карти с цялата история по движението на сметката, а здравната система не ще и да знае какви клиенти има, опс пациенти. Ясно е, че в мътна вода най-лесно се ловят шарани. Поне здравният мениджмънт да си беше обявил днешния ден за празник редом с другите ловци на шарани.
06 Декември 2011 20:44
Брайти, за много неща не съм съгласна с тебе, но по отношение на системата на здравеопазване - напълно!
Аз самата се ужасявам когато грешната система умело се крие зад "лошите лекари". И повтарям - да уважаваме лекарите, да ги пазим и да им създадем добри условия за работа - чак тогава може да отграничим добрите от лошите.
06 Декември 2011 21:01
На ПЪРВО място липсата на МОРАЛ!

Извинявай, Страйки, но така тръгваш по безперспективния път на един друг колега, дето почва всяка тема от "краставицата" и я свършва пак с нея
Моралът си е морал, но лекува не той, а технологията: 1. Да се отстрани/предотврати заплахата за живота на болния; 2. Да бъде всестранно и точно изследван; 3. Да се постави диагноза. И всичко това по най-бързия начин, задължително на едно място...
чак тогава останалото, а съвсем накрая - неизбежната сметка. За 1., 2. и 3. са необходими оборудване и специалисти, с каквито в София разполагат 11 болници, а в цялата страна - още 30 /с много уговорки за половината от тях/. Другото си е системен риск за хората, без значение дали лекарите имат морал.
06 Декември 2011 22:00
Не била крива ракетата, а космосът... Сигурно политиците искаха да давят бебе в кофа...
06 Декември 2011 22:10
Брайти, за много неща не съм съгласна с тебе, но по отношение на системата на здравеопазване - напълно!

Ще постъпиш далеч по-разумно, ако направиш точно обратното - съгласи се с "многото неща", но запази сериозни резерви по вижданията му за здравеопазването. Все пак възгледите трябва да ни помагат и за вземането на ежедневни решения, нали? За да не сгрешиш в толкова важна област, не бързай да се съгласяваш със "системата Семашко", преди да си видяла че отново опасват страната с бодлива тел. Защото тя просто не може да работи в други условия.
06 Декември 2011 22:38
Не мисля така - система "на издръжка" може да е изключително привлекателна за специалистите. Зависи дали искаш добри лекари или не. Ако да - издръжката включва достатъчно средства за текущи ремонти и поддръжка на сгради и апаратура, консумативи и заплати. Ще имаш достатъчен наплив от желаещи лекари, така че да можеш да отсееш добрите. Въпрос на добър контрол, а не на принципи. И те уверявам, че парите, които в момента изтичат незабелязано, са напълно достатъчни за едно прилично здравеопазване, работещо на този принцип.
06 Декември 2011 23:03
ВЛянча, наясно ли си с това което предлага Брайти?
Или си дрънкаш като Манерка без шаяк по паветата..
07 Декември 2011 00:16
Всички, които са против "Семашко" по един или друг начин са свързани с черпака, които гребе блажно от здравеопазването! Затова НИКОГА нама да се съгласят, че "Семашко" е най-добрата системз на здравеопазване позната на човека до сега!...
07 Декември 2011 00:27
Казвал съм и пак повтарям че системата на здравеопазване така си беше замислена, да убива българите. Едно питие за който ми каже коя НПО писа закона за лечебните заведения по времето на Костов. Обнародван в ДВ. бр.62 от 9 Юли 1999г
07 Декември 2011 00:34
Mного лъжовно твърдение. Без значение дали е тенденциозно или поради неразбиране.
Замита истината, че лекари произведени като ширпотреба на университетите и при отлична система пак не могат да работят.
Добрите лекари няма система която да може да ги спре.
07 Декември 2011 01:19
Има, Мърморане, има! Поне 95% от хората се поддават на изкушенията на парите и когато превърнеш лекаря в търговец, само гледай какво става! Това и гледаме през последните 20 години, де...
07 Декември 2011 01:44
Системата "Семашко" е била удачна за при социализма поради няколко причини:
Първо - достатъчен брой лекари и сестри. Сега лекарите са 70 % а сестрите 50% от бройката през от 1989 г., желаещите да учат намаляват всяка година.
Второ - лекарите и сестрите работеха на минимални заплати. Баща ми - лекар с две специалности ми взимаше по-малко от свако ми - електротехник в завод.
Сега такава система ще се нуждае от повече средства от всяка друга. Система, която уж плаща за "издръжка" на лечебните заведния при сегашните условия е обречена на провал. Правителството открадна 1, 4 млрд. от НЗОК, представям си какво ще стане ако здравеопазването е в един общ бюджет със всички останали.
Трето - тогава нямаше мърдане навън, най-доброто на което можеха да се надяват "здравните работници" беше Либия, Мароко, Ангола. Сега дипломите ни се признават в ЕС и голяма част от новозъвършващите отиват там. Никакви "яки неустойки" и плащане на обучението няма да спрат лекар да отиде в западноевропейска страна.
Четвъто - тогава просто нямаше как здравеопазването да бъде друго . Дали беше по-добро - не може да се каже твърдо да или не. По-важното е, че това вече е останало в миналото и няма как да се върне.

Колкото до специализираните болници - точно тези, "Света София" - бившата "Тина Киркова" и "Шейново" си бяха такива и през времето на "Семашко" - специализирани АГ болници. Инфекциозна болница също си беше такава и по времето на социализЪма. Смъртността не беше по-малка, такива неща се случваха, само че не излизаха в медиите. Лекарите вместо в РЗИ и ИАМО ги викаха в районния комитет на БКП да дават обяснения.

07 Декември 2011 02:34
Weed361,
ама ти продължаваш да смесваш произволно нещата. Сегашната зравна система е скъпа, а "Семашко" евтина, не щото преди лекарските заплати са били малки, а сега са огромни. Нито преди са биле чак толкова малки, нито сега са кой знае колко по големи. Ако въобще са. Лекарските заплати са несъществено перо в разходите.
-
"Семашко" е евтина система защото обхваща 100% от населението, всички имат неограничен и безплатен достъп, а това означава, че заболяванията се хващат в начален стадий, имаш реална и добра профилактика, а лечението е насочено към излекуване, а не към безкрайно лекуване. (Кой търговец има интерес да се лиши от клиента си, като го излекува ? Колкото повече и по дълго го лекува, толкова повече печели.)
-
Сегашната комерсиална здравна система е много по-скъпа и неефективна, защото и няма профилактика, и достъпът е финансово ограничен, което означава, че хващаш само част от заболяванията и то в крайна фаза, а например инфекциозните огнища си си действат и са извън всякакъв контрол, имаш интерес да лекуваш дълго и скъпо, а не да излекуваш бързо и евтино. Щото е просто бизнес, а при него принципът е клиента да се върне пак и да иска още. В случая да е пак болен, а не излекуван.
---
И стига с тези отворени и затворени граници. Границите са отворени и дори най комерсиалната система не може да спре лекарите да отиват към зони с по високи заплати. Още повече, че като изключим собствениците на болниците, то за работещите в тях разликата между комерсиална и некомерсиална система е че при комерсиалната ги карат не да лекуват, а да правят пари. Когато даден случай е търговски неефективен, то се изоставя.
-
Много ли ти харесва да работиш по едни и същи закони с килърите ? И те убиват заради пари и човешкият живот за тях няма стойност. И дори си мият съвестта, че това е просто професия. А не е, защото всяка професия е преди всичко човешка, а след това търговска дейност и не може да избяга от законите на човешкият морал. Можеш да правиш всичко, но не всичко можеш да определяш, като морално. Можеш да се самозалъгваш всякак, но колкото и да казваш на черното бяло, то няма да побелее.
07 Декември 2011 03:02
Лекарските заплати са несъществено перо в разходите

А чии заплати са съществено перо в разходите?
07 Декември 2011 08:14
Т_Живков, представата за лекаря като за някакво Божество, което само лекува и няма право на човешки чувства и материални стремежи е робска соц-идиотщина и въобще не си позволявайте да рекламирате соц-системата. Всички помним реално КАК работеше тя. Лекарите бяха същите роби както останалите. Ако искате да намекнете, че лекарите трябва и сега да са същите роби просто не сте в час с реалностите. И не цитирайте Хипократовата Клетва.

Отъкъде решихте, че лекарите трябва или не трябва да са еди-какви си? Къде в Хипократовата клетва пише "няма да вземам пари" ?

Разберете накрая, че проблемите са системни, тоест организационни. Не са финансови, не са и морални. Липсата на административен капацитет е още от времената на соца, шуробаджанащината и тя е насадена оттогава. Къде точно е морала в цялата работа и за каква търговия говорите? Да започна ли да хуля кварталния бакалин, че вдига цената на сиренето? Защото и той се грижи за моето здраве, мръсен търговец. Аман от изкривен морал.
07 Декември 2011 08:18
(Кой търговец има интерес да се лиши от клиента си, като го излекува ? Колкото повече и по дълго го лекува, толкова повече печели.)
Като не го излекува ефектите са точно два - болният си сменя лекаря и споделя с близките си , че лекаря не става. Мултиплицирано този лекар губи клиентела. Брайтмане не е толкова просто колкото изглежда да си лекар.
-
07 Декември 2011 08:37
Brightman, обяснете ми откъде точно ще идват парите за поддръжка на всичките поликлиники и медицински персонал? Бялата икономика в състояние ли е да ги поддържа чрез данъците си? После, смятате ли за далновидно едно лечебно заведение да представлява профилактична казарма? Мислите, мислите и накрая пак стигате до същия соц принцип, че живота на човека е собственост на държавата и затова трябва да бъде задължен да се преглежда? Толкова ли не разбрахте основата на промяната навсякъде - индивидуализацията и технологизацията?

После, скоро ще ни задължат да се преглеждаме или ще ни глобяват. Като не се оправи системата, ще ни задължат всяка сутрин да се явяваме в двора на болницата за сутрешна гимнастика. И така до окончателната победа на социализма ли? Някой по-горе пределно ясно каза, че "Семашко" работи само в лагер с ограда от бодлив тел и вишки с часови. Само в такива условия може да се разчита, че подобна "система" ще работи що-годе.

Цялата работа ми прилича на едно прасе, което седяло в соц-лайната, седяло и накрая му писнало. Тръгнало наляво, там по-дълбоки лайна. Тръгнало надясно, аха да стъпи на камък, подхлъзнало се и пак цоп в лайната. И решило прасето, така и така всичко е лайна, най-добре е да се върна в моите соц-лайна. Това представлява предложението за връщане на "Семашко".

Вие, Brightman, някога стъпвал ли сте в соц-поликлиника? Някога стъпвал ли сте в западна болница? Осъзнавате ли разликата изобщо? Схващате ли във Вашата партия, че "Семашко" просто не може да доведе до такова ниво, защото такова ниво никога не е било замисляно при проектирането й през сталинските времена? Схващате ли, че това е система, част от обществена идеология, чийто приоритет никога не е бил материалното благоденствие на индивида? Искате пак да ни натикате в тези лайна, така ли?
07 Декември 2011 08:50
Проблемът не е и системен. Проблимът е ментален. Системи в други страни, основани на търговски принцип/ както и у нас/ очевидно работят в пъти по-добре. Семашко /която теоретически одобрявам , но не виждам как реално може да се върне/ - у нас работеше криво-ляво , с тенденция през годините да се влошава , докато накрая даде основания да бъде заменена в края на 90-те... Когато ситемата е нефинансирана, никаква система не работи. В България системата е и недофинансирана , и несправедлива /има ниши като изтичат големи пари и облагодетелстваните си траят.../ . И най-вече ЧИПЪТ ! Чипът е сбъркан. Всички разсъждения , които се правят на место , дори и благонамерени , са сбъркани. No way out.
07 Декември 2011 08:50
Брайти, ръсиш глупости и общи приказки подобно на всеки политик (какъвто се опитваш да бъдеш, де) - нито познаваш системата отвътре, чул си оттук-оттам нещо и правиш глобални изводи. Напомняш ми за МитЬо Питето, героя от разказите на Чудомир -
Инак, да речеш, сече му куфалницата на Митя Питето, техническо училище следва едно време в Габрово и привира му, каквото пипне, но много са му отвлечени понятията. Все за небъдни работи приказва и изпада в теория

Сега няколко въпроса и пояснения:
(...лечението е насочено към излекуване, а не към безкрайно лекуване Кой търговец има интерес да се лиши от клиента си, като го излекува ? Колкото повече и по дълго го лекува, толкова повече печели.

А сега ми обясни как например пациент с тумор на дебелото черво или с херния или както ми се случи тази нощ с прободна рана в гърдите и аз почвам да го лекувам дълго и скъпо, а не бързо и евтино? В повечето случаи най-добре и най-бързо става, когато е скъпо - ползваш качествена апаратура, инструментариум, лекарства и консумативи, работиш с мотивирани колеги. Нали ако не си свърша работата както трябва утре никой няма да ми влезе в кабинета? Каква полза имам от недоволен и неизлекуван пациент? Впрочем този с раната в гърдите беше неосигурен, ама не съм го оставил да мре на улицата.
инфекциозните огнища си си действат и са извън всякакъв контрол
Според мен пък е точно обратното - случаите на заразни болести доста намаляха. В болницата, където работя преди няколко години затвориха инфекциозното отделение поради липса на пациенти. Трайно намаляват случаите на вирусен хепатит, повечето стомашно-чревни инфекции, рубеала, морбили, скарлатина. Дори туберкулозата спадна под нивото от 1980г. но все още е над нивото от 1990.
заболяванията се хващат в начален стадий, имаш реална и добра профилактика

По отношение на профилактиката има какво да се желае, но сега заболяванията се диагностицират по-лесно и в по-ранен стадий отколкото преди 20 или 30 години, когато действаше системата "Семашко". Вярно тук причината е и в новите диагностични възможности. От друга страна сега стана възможно благодарение именно на частната инициатива нешата чуствително да се подобрят. Преди 20 години най - близкият скенер беше в университетската болница и се чакаше с месеци. Сега в нашия град (не е областен) има три скенера, като 2 от тях са в частни медицински центрове и са по-нови от този в болницата. Преди 20 години беше изключение да хванеш рак на дебелото черво в ранен сатдий, да не говорим за лечение на папиломи и други предракови заболявания. Сега и за дребни оплаквания се прави фиброколоскопия, но пък имаме доста случаи на карциноми открити в начален стадий които се лекуват радикално. Преди 20 години в града имаше 1 ехограф, сега са поне 20. Впрочем до голяма стебен повишената заболеваемост от злокачествени заболявания се дължи на добрите възможности за диагностика в последните години. Преди 20 или 30 години много ото случаите оставаха недиагностицирани.
Колкото и недостатъци да има сегашната система, тя подобри достъпа на пациентите до специалистите. Преди 20 години влизайки в поликлиниката нямаш избор - обикновено има по един от всяка специалност, може да ти харесва или не отиваш при него. Участъковият ти лекар зависи от адреса, където живееш - добър, лош - не можеш да го смениш. Ако пък желаният от теб специалист работи само в болница трудно можеш да се добереш до него за амбулаторен преглед. Не можеш да идеш в областния град или пък в университетска болница, ако не те насочат от поликлиниката или общинската болница. Сега дали срещу талон от НЗОК или плащане в брой можеш да отидеш при когото си искаш и където си искаш. Може да влезеш в доста разходи, но имаш по-голям избор отпреди.
Здлавеопазването ни сега не е добро, има нужда от промени но не и от връщане към онази тромава централизирана система отпреди 20 години.
07 Декември 2011 09:13
Политиците наложиха това недомислие, наречено здравна реформа.Специализираната болница не е проблем.Проблемът е това, че в случай на усложнение от друг характер, болният не може да бъде преведен в специализирана болница или клиника способна да окаже адекватна помощ по възникналият проблем, без предварителна консултация със специалист.Здравното заведение изискващо консултацията трябва да заплати хонорар на консултанта в размерна 1/2 от стойността на клиничната пътека.А парите които са изхачени за въпросния пациент до момента на превеждането са обикновенно повече от половината.Кой заплаща разликата???Навремето нямаше подобно безумие, пациентите в случай на нужда се превеждаха с уговорка по телефона.Болници-търговски дружества.Пълно безумие.
07 Декември 2011 10:14
Българска туристическа група на посещение в далечна източна страна. Гидът ги води по улица и им обяснява, че това е улицата на лечителите. На едни къщи горят много свещи, на други по-малко, на трети-хич. Пояснил, че колкото свещи горят, толкова пациенти са умрели на съответния лечител. Че кой ще влезе при такъв с много свещи - възкликнал нашенецът ? Напротив - отвърнал гидът. С многото свещи са най-търсените - те са се вече научили. При този без свещи не се знае дали ти няма да си първият...
Та така... Тъжната истина е, че постиженията на медицината нарастват в аритметична прогресия, а очакванията ни - в геометрична.
07 Декември 2011 10:20
Янина, пореден и дълбок поклон! Съвършено вярно аналитично мислене, точни детайли, блестящи изводи и истинската картина лъсва! Изключително удоволствие за мен е да Ви призная, че и аз старият професионалист проглеждам с Вас! Да сте жива и здрава! Не мога да разбера само злобата ли тласка масовото мислене в грешната посока срещу лекарите или има и майсторска намеса?!
07 Декември 2011 10:44
Не мога да разбера само злобата ли тласка масовото мислене в грешната посока срещу лекарите или има и майсторска намеса?!
Когато плащаш два пъти за една услуга започваш да мислиш , че няма да има проблеми. Но здравето с пари не се купува и за мнозина следва разочарование и злоба.
07 Декември 2011 10:55
Брайти, ръсиш глупости и общи приказки подобно на всеки политик (какъвто се опитваш да бъдеш, де) - нито познаваш системата отвътре, чул си оттук-оттам нещо и правиш глобални изводи.

А, не така! Политиците са като дялани камъни: навсякъде пасват и от всичко разбират. Брайти - най-вече.
Той предлага още по-глобални промени, нов експеримент над населението в държавата, непознат досега в световната практика: 45-50% ДДС, с което да финансира и здравната и пенсионната системи. Срещу което обещава безплатно за всички здравеопазване, базирано на системата "Семашко" и еднакви за всички високи пенсии дори и без трудов стаж. Демек, пълен комунизъм в действие.
Чудно как досега нито един икономист не се е сетил за такова магическо решение.
07 Декември 2011 10:58
Грешна диагноза съсипала Гого от "Тоника
Първата диагноза, поставена на Гого от “Тоника” била латерална миотрофична склероза, той похарчил над 300 хил. лв. за терапия. Ходил на лечение в Израел, Русия и Китай, което не довело до нищо. Първа Ева се усъмнила в лекарска диагноза след среща с нейна позната.
В началото на септември се разбрало, че разбра, че Гого всъщност страда от лаймска болест. Няколко независими изследвания потвърдили тази диагноза. Заради забавянето на лекарите, обаче, състоянието на Гого се влошило. Медици от Германия били единодушни, че предишното му лечение е влошило драматично неговото състояние. Ако не била сгрешената диагноза и терапия, той вече щял да бъде напълно здрав и вече забравил страданието си.
Гого заболял от лаймска болест във Виетнам, по време на турне отпреди 30 години.
системата е виновна
No koment.
07 Декември 2011 11:03
Страйки
Това е главният проблем не само на лекарите, но и на цялото българско общество: липсата на морал. Народ без ценностна система, а оттук и без морал. Това сме ние българите. Чак ми се повдига от факта, че и аз съм този мръсен кюп. Ама на, съдба, Родината и родителите си не ги избираш. Другото са глупости. Дъвки за разни шаяци-либерасти и прочее либертастка паплач.
На Янина Здравкова само ще й кажа, че сме виновни всички ние, и политиците, и лекарите. Тези политици да не би от Марс да падат? А? Тези лекари, къде учат и къде практикуват? Тук или на Марс? И защо г-жо Здравкова смятате, че политиците са виновни, а лекарите - не? А всички ние останалите сме в бяло и раздаваме оценки, кой е виновен и кой не?
07 Декември 2011 11:15
Това за сбърканата система го повтарям от няколко седмици. Така е.
neznaiko_2011
Политиците наложиха това недомислие, наречено здравна реформа.Специализираната болница не е проблем.Проблемът е това, че в случай на усложнение от друг характер............

Нещо трябва да се промени...Нека да са търговци лекарите, нека има здравна каса, нека да има 20, но да не са държавни...мин. на финансите, да не може да пипа там. Каква част от нашите вноски за здраве, стига до лекаря? Каква-остава в администрацията на НЗОК? Каква се източва, без никой да разбере?
Weed361, може би сте съвестен лекар. Не си мислете, че всичките ви колеги са такива:
Баща ми е с артрит и е диспансеризиран, ревматолога/или както там се нарича специалиста/ му обяснил-да не идва всеки месец, а само два пъти в годината. Иначе-да си плаща. По закон е "минимум два пъти годишно".
Аз съм с астма-също съм диспансеризиран-ходя по два пъти в седмицата, пулмолога не ми е искал и стотинка.....
Знаете ли случая с Гого от Тоника?
Сравнявате преди 20 години и сега. Естествено сега има по-добра техника, но по-нисък морал.
По-добра профилактика казвате. Всяка година ходя при личния и го подсещам за профилактичен преглед(така е по закон), отговора е: А ми то още няма никой глобен, че не е направен профилактичен.....нито лекар, нито пациент........
07 Декември 2011 11:24
Янина Здравкова е открила „топлата вода”.Темата е дискутирана във форума и виновникът е определен.Това са всичкознайковците „работи политик”, които всъщност от нищо не разбират.И понеже човек не може да разбира от всичко, трябва да се допитва до знаещите, особено когато се прави закон!В случая виновно е ръководството на БЛС, което трябваше да изобличава простотиите на политиците на всяка цена и по всички възможни начини, а не само да се оправдава с глупостта на законите.Преди няколко дни председателят на БЛС на разговор по една телевизия, във връзка със зачестилите смъртни случаи на родилки заяви, че по закон не може да присъства представител на болницата при аутопсията на починалия в тази болница.Така те не можели да реагират чрез етичната комисия.Може да не съм точен в обяснението, но е важно оправданието на ръководителя на професионалната гилдия- БЛС, че им е отнета по закон възможността да реагират адекватно.И защо е допуснал БЛС такъв закон?Протестирал ли е БЛС преди приемането на такъв закон?Кой е виновен? Защото глупавите закони в здравеопазването са всъщност продукт на тъпите лекари занимаващи се с политика.Сред тях не е само сегашния Лъчо – мозъка, който е чудно как въобще се е дипломирал, като лекар, но сега даже законодателства момчето.Ето и един пример за такива, като Лъчко, без посочване на имена.В студентските ми години в час по математика, на дъската, за решаване на проста задача, беше поканен един от най-тъпите колеги.Докато хитрия преподавател гледаше уж през прозорците, един от най-кадърните колеги подсказваше на този на дъската.Беше видян и предупреден от преподавателя:”Колега, не му подсказвайте.Утре ще Ви стане началник и ще Ви съсипе”.От този модел е и простия Лъчо.Такива, като Лъчко нямат друг вариант за кариера освен чрез политика или предлаган слугинаж по различни варианти.БЛС трябваше открито да търси трибуна за обяснение на съсипията в здравеопазването и да бие тревогата с всичка сила.Примерно, че политиците не слушат какво им се обяснява от професионалистите.Или, че им се обяснява от лекари – некадърници.За да разбере обществото кой е виновен!!За да се изясни, примерно, и за най-тъпите привърженици на драгалевското цигане Иван Костов, че той започна разрушаването на системата на здравеопазването без да обезпечи начина на новото финансиране при замислените промени.След това започна смешно да лъже, че понеже не го избрали, започнатите реформи не могли да се осъществят?!Кои бяха министрите на здравеопазването през всичкото това време на бурно съсипване на нещо работещо?И ако вече не може системата да работи така, как именно професионалистите виждат проблима.Свидетел съм на откровението на един чуждестранен бизнесмен, който беше на финансови преговори с тогавашния министър на здравеопазването Мими Виткова.Въпросният бизнесмен, след посещението си при Мими Виткова, се извини пред нас и сподели, че не е виждал толкова глупав човек на такъв държавен пост.Едва ли и другите министри на здравеопазването са по-различни.Ето тук е мястото на БЛС.Защо баш професионалистите от БЛС не се намесваха категорично и настоятелно, с отделни свои меморандуми за професионалните изискванията и какви трябва да са условията, ако ще се правят реални промени?Защо ръководството на БЛС не изобличи политическите грешки за недопускането им в бъдеще?Явно е, че не всичко е наред и с професионализма на професионалните организации.
В същото време Янина Здравкова предлага съвсем не на място:
„Колкото и безумни да са правилата на здравната каса, лекар, който иска да лекува пациента си, ще намери начин да го направи, че и да получи съответните пари за това.”
Доста наивно, дори глупаво.И защо глупави закони трябва да подлагат на изпитание морала на лекаря, който е синтезиран в Хипократовата клетва.07 Декември 2011 11:39
07 Декември 2011 11:41
Въпросният бизнесмен, след посещението си при Мими Виткова, се извини пред нас и сподели, че не е виждал толкова глупав човек на такъв държавен пост.Едва ли и другите министри на здравеопазването са по-различни.

Мими Виткова беше министър при Виденов. А и хич не е глупава: върти бизнес с някакви здравни фондове.
07 Декември 2011 12:13
havamal, по закон може да е "минимум два пъти годишно", за НЗОК значи "плаща най-много 2 прегледа годишно". Специалистът и 10 прегледа да направи, ще му платят най-много 2. Останалите кой да ги плати?
За случая с Гого от Тоника - не разбрах какво имаш предвид - защо не е диагностициран по-рано? Защо преди 30 години, когато се е заразил и е можел да бъде излекуван само с един антибиотичен курс, системата "Семашко" не го е диагностицирала и лекувала? Защо лекари от България, Китай, Русия и Израел не са могли да познаят късните поражения на болестта?
Прочети една интересна гледна точка по въпроса "здравеопазване"
Health Care Is Not A Right
Натиснете тук
07 Декември 2011 12:22
Каменов, от кой БЛС чакаш адекватна реакция.От този, с гарантираните приходи от задължително членство, дето се ръководи от такива като Игнатов, Кехайов, а сега и този дето не го допускали до аутопсиите . Ами те по нищо не се различават от политиците.Един даже и министър стана, за малко де. Системата дюшеш им идва. Не искат промяна. Когато на Кехайов му се разклатиха краката и реши да се се опъне за рамковия договор с НЗОК, промениха закона и не е необходимо въобще да се разписва от БЛС.
07 Декември 2011 12:57
За Гого:
Първата диагноза, поставена на Гого от “Тоника” била латерална миотрофична склероза
- това беше преди няколко месеца. Искам да кажа, че е погрешно диагностициран. И някой доста се е "облажил" от това....
А ето-пак опряхме до парите и до морала - вие не сте върнал неосигурения-друг би го направил....
ЗК плаща за диспансеризиран за 2 прегледа. Е какъв е тогава смисъла - аз за годината спокойно мога да си взема 2 направления от личния??? Пак опряхме до сбърканата система...
Нали ако не си свърша работата както трябва утре никой няма да ми влезе в кабинета?
така е. Но в големия град и в голямата болница, пациенти-много....
07 Декември 2011 13:12
нов експеримент над населението в държавата, непознат досега в световната практика: 45-50% ДДС,

Cruella de Vil,
Плащане на пенсии и здравеопазване от общите данъци е световната практика. Системата с осигуровките е изключение. Германия, Австрия, България и още само няколко страни. Дори днес над половината от парите за изплащане на пенсии и за финансиране на здравеопазването в България идват от държавният бюджет, т.е. от ДДС и други данъци.
-
И вчера за пореден път ти го казах с точни числа, а Калки ти го обяснява подробно и изчислява ефекти върху доходите. Не е 45-50% ДДС, а е 35 %, като осигуровките се премахват. От това персоналната данъчна тежест намалява с 11% , т.е. с 11% автоматично се увеличава разполагаемият доход. Махаме 26 % осигуровки слагаме 15% ДДС и финансираме и пенсии и здравеопазване.
-
Здравна осигуровка от 8% се заменя напълно, като събирана сума от 5 % ДДС, а 18 % пенсионна осигуровка се заменя, като сума напълно от 10 % ДДС.
07 Декември 2011 13:20
Брайти, да е нещо друго, че да им го набиеш!
Пък то... акъл.
07 Декември 2011 13:22
Като не го излекува ефектите са точно два - болният си сменя лекаря и споделя с близките си , че лекаря не става.

toly,
Като кварталният бакалин ? А разваленото месо го изхвърляш.
-
Няма нужда от гадаене какво става, след, като дори и в статията го пише - пациента умира, роднините скърбят и дори протестират, а системата, която го е убила си стои непокътната и продължава да убива. Пардон - да продава "здравни услуги".
07 Декември 2011 13:31
havamal, това от което боледува Гого, ако наистина е лаймска болест, е започнало преди 30 години, когато се е заразил на турне във Виетнам. Тази болест много по-лесно и успешно се лекува ако се хване в началото, вместо да се стигне до късните поражения. Точно тези късни симптоми, които се появяват години след началото на заболяването могат да се сбъркат с латерална миотрофична склероза. Болестта му е минала незабелязана и през "Семашко" и през новата ни здравна система. Впрочем лекуват го в Германия, където има здравноосигурителна, а не бюджетна система на здравеопазване.
Е какъв е тогава смисъла - аз за годината спокойно мога да си взема 2 направления от личния

Не разбрахте ли за толкова години - НЯМАТЕ право на направления за специалист, само защото вие искате. Тези направления, с малки изключения се дават по преценка на общопрактикуващия лекар, при когото сте записан. Случва се и лимитът му да е изчерпан и да не може де ви прати веднага, дори и той да е решил така. Няма средства за всички желаещи да се лекуват веднага и то винаги при специалист. Ако толкова държите да се лекувате при специалист винаги можете да си платите. Забелязал съм, че хронично болните, които най-много се ползват от здравната система и почти винаги потребяват много повече средства отколкото са внесли, имат най-големи претенции.
Но в големия град и в голямата болница, пациенти-много...

За това сте си виновни вие, пациентите - всички се натискат да се лекуват в София и в големите клиники, знаейки че там се плаща яко. 90% от случаите могат да се лекуват успешно и в глухата провинция. Добре, така сте решили, поне не се оплаквайте!
07 Декември 2011 13:31
Хубава статия, но все пак
"За разкапаното здравеопазване са виновни най-вечеполитиците, а не лекарите"

Съгласна съм с повечето неща, написани от Weed361, но има и много случаи, когато мисълта "да вземем/спестим едни пари" е водеща. Прост пример - GP-то не дава направление за гинеколог, пациентката (с нетипично кръвотечение) отива "на частно". Установява се някакъв проблем, и започва дълго лечение. Не знам колко лесно се диагностицира извънматочна бременност, но гинекологът изобщо не се запитва "А може ли пациентката ми да е и малко бременна"? Накрая маточната тръба се разкъсва, и след дълга борба с диспечерите от "спешна помощ" и болниците ("на нея нищо и няма, да пие захарен сироп за свестяване" опериращият лекар намеква, че колегата му е "проспал" случая. Иначе гинекологът се слави като добър... Пациентката също е виновна, че не е лекувала проблемите си навреме, ама нали и здравната каса смята, че младите жени нямат нужда от гинеколог...

Дали някой в случая е бил заинтересован да установи действителния проблем? GP-то разчита предимно на пенсионерите, младите не са приоритет ("дори тая да има действителен проблем, ще загубя един пациент, а ако откажа направление на пенсионер, ще загубя поне 10". Гинекологът - "в 99% от случаите е достатъчно да лекувам само първата причина, която открия". Диспечерите от спешна помощ и спешното отделение - "те при нас 90% от пациентите симулират, що да хабим времето на докторите за прегледи, я да я наритаме тази".


07 Декември 2011 13:38
Все забравям, че като сложа " пред ), се получава намигаща усмивка. А в случая хич не е там мястото за усмивки, макар и криви. А вече май и не може да си редактираш написаното ...
07 Декември 2011 13:38
Вие, Brightman, някога стъпвал ли сте в соц-поликлиника? Някога стъпвал ли сте в западна болница?

И двете. В 80-те години мнозинството от поликлиниките и болниците бяха нови и поддържани, също, както западните, които, обаче освен, че в масовият случай и те са държавни и финансирани от държавният бюджет, продължават да се поддържат.
-
А иначе финансирането съм го обяснил по горе и няма да се повтарям - изцяло от държавният бюджет. И при единна, планомерно развита, некомерсиална система, от която са отстранени пиявиците, тези пари ще се окаже, че могат да осигурят много добро заплащане на лекарите в България. Това, което днешната комерсиална система тук няма как да им осигури. Защото вида на системата засяга, освен пациентите и само собствениците на болниците, но не и работещите в тях. Те и в двата случая са си наемници. И или им плащат добре или не. А "Семашко" може не само да лекува, но и да плаща и най-добре, просто защото е ефективна и няма целта печалба.
07 Декември 2011 13:52
Брайти,
Да не ровя из архивите, споменаваха се и числа като 45-50% ДДС. До 35% го докарваше само да покриеш пенсиите.
Вярно, в някои държави няма отделни пенсионни и здравни осигуровки, но те се плащат като общ данък от работещите. Освен данък общ доход има и социален данък (както искаш го наречи), но никъде няма ДДС, което да е 35%.
Оставам на остроумниците като OLDMAN да се замислят ЗАЩО. Ако е толкова хубав този метод с високо ДДС, защо никой досега не го е приложил? Или България трябва да стане първата държава, която да го експериментира върху гражданите си?
07 Декември 2011 13:54
но сега заболяванията се диагностицират по-лесно и в по-ранен стадий отколкото преди 20 или 30 години, когато действаше системата "Семашко".

случаите на заразни болести доста намаляха. В болницата, където работя преди няколко години затвориха инфекциозното отделение поради липса на пациенти.

Weed361,
със смесването и непълна логика се опитваш да манипулираш или наистина не разбираш нещата. Щото ако е второто - не е добре.
-
Какво общо има здравната система с нарасналите възможности на технологията ? Има с друго - Какво, като сега можеш да ги диагностицираш по-рано, като поради това, че трябва да се плаща почти всеки си ограничава посещенията при лекар, пък особено скъпи процедури, докато може ? Да не говорим за 30-те процента (2 000 000 българи) , за които тя не съществува, тъй като са извън нея защото не могат да си плащат осигуровки ?
-
И викаш няма пациенти с инфекциозни заболявания и затова закрили отделението, от което ти си правиш извода, че заразните болести са намаляли ? Нищо не е намаляло ! Просто заразните болести са най-вече сред най-бедните , а те по правило са неосигурени, т.е. са извън здравната система и няма как да ти дойдат пациенти.
Това, което всъщност казваш е, че днешната българска здравна система е изпуснала от контрол заразните болести.
07 Декември 2011 14:00
Да не ровя из архивите, споменаваха се и числа като 45-50% ДДС.

Споменаха се даже 68% но в друг контекст - запазване на персоналната данъчна тежест. Щото при преминаване от осигуровки към ДДС тя пада с 11%.
Ето какво ти написа вчера Калки :
Я по-точна сметка.
Значи, на 100 лв доход имаме 8% здраве и 21% пенсии. Общо 29%. Ако ги махнем, се получава 40% увеличение на разполагаемата сума (29:71=0, 408). Което би покрило увеличение на ДДС до 68%
07 Декември 2011 14:12
Ако е толкова хубав този метод с високо ДДС, защо никой досега не го е приложил? Или България трябва да стане първата държава, която да го експериментира върху гражданите си?

Круела,
не влизай сама в капана, щото в другите страни имаш и много по-високи и с прогресивна скала на облагане преки данъци.
Приоритет на преките или косвени данъци е въпрос на национални исторически развития и традиции. В България се заложи на косвените данъци. И това не е лошо, защото това е модерният начин - да облагаш възможно най-широка основа и всички фактори за производство, като същевременно го правиш неусетно. Не ми казвай, че би усетила промяна от 15 % в ДДС, при положение, че цените ежедневно се движат с много повече.
07 Декември 2011 14:12
За да не сгрешиш в толкова важна област, не бързай да се съгласяваш със "системата Семашко", преди да си видяла че отново опасват страната с бодлива тел. Защото тя просто не може да работи в други условия.
Айдяяя, нашто Лянча пак започна да ръси глупости на килограм. Нерде бодлива тел, нерде системата Семашко. Сигурно системата Семашко не би могла напълно да се приложи при новите условия, но нейния дух трябва да се запази. Това, което беше положително и да се махне това, което не може да се приложи при новите условия.И т5ук сега виждаме почерка на фундаменталистикия-либерализъм и черпим горчивите негови плодове.
07 Декември 2011 14:19
Системата или лекарите? Кокошката или яйцето?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД