:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,251,282
Активни 107
Страници 6,974
За един ден 1,302,066

Покорната рая чака добрини от султана

Хората са различни, бизнесите - също, но когато говорим за държавна политика, врагът не е във фирмата, завода или на полето. Той е на жълтите павета и сутрин ходи по телевизиите, за да сее лъжи
Снимка: Архив "Сега"
Земеделският министър Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов успешно приложиха принципа "разделяй и владей" в земеделието.
Бях се отдал на гнил песимизъм и изведнъж слънце обля нездравото ми отчаяние. Разбрах, че има надежда. Надежда за България. Има си и име. Казва се Мирослав Найденов. Тя е провидяна от широките народни маси, на които благодаря, че запълниха вредното ми незнание.
"Виждаме надежда в лицето на министър Найденов и в този кризисен момент всички ние искаме да положим усилия за спасение на най-ощетените браншове в земеделието", написаха девет земеделски организации. И добавиха: "Призоваваме целия български народ да сме единни и да не се поддаваме на провокации от шепа хора, смучещи хазната". Тази декларация бе разпратена от овцевъди, биволовъди, производители на тютюн, картофи и оранжерийна продукция, когато трактори форсираха върху жълтите павета. Едните - зърнопроизводители, протестираха, другите - колегите им от останалите земеделски браншове, не просто се разграничиха, но и извършиха една дейност, след която, сигурен съм, министър Найденов е изпитал велико душевно и телесно удоволствие.
Може би трябва да говорим за народопсихология.

Разни браншове, разни проблеми, хора и идеали

"Чуй какво ще ти кажа аз тебе: покорна глава сабя не е сече, разбра ли ме? Ние трябва докрай да докажем на султана, че сме кротка вяра, че не сме като ония бунтовници, разбираш ли, като гърчулята... Малко ли добрини сме видели от него най-сетне!... Баш сега му е времето да си мълчим, да си кротуваме" (Алеко Константинов). А може да говорим и просто за заинтересовано началническо натягане. Защото докато Найденов се е радвал на горната декларация, производители на оранжерийни зеленчуци блокираха с каруци пътя между Петрич и Сандански. Те бяха малки хорица, с малки декари,с магарета вместо трактори,които никога няма да получат обещаните пари. Отчаяни. Но върнете се по-горе и вижте, че тяхната асоциация също припозна Найденов като надежда.

Гореописаните земеделци не протестираха, защото правителството им обеща повече пари в сравнение с миналата година. И са в правото си да не митингуват. Но лепкавата им сервилност идва в повече. Първо, защото точно те дълги години, включително и при правителството на ГЕРБ, бяха тъпкани, натикани в ъгъла (Найденов призна, че лично е фаворизирал зърнопроизводителите за сметка на други браншове). И второ, защото не всичко на този свят е пари. А точно с пари кабинетът ги насъска срещу зърнопроизводителите, на принципа "разделяй и владей". Когато тракторите тръгнаха към София, бюджетният бос Симеон Дянков няколко пъти каза, че ще вземе парите на протестиращите и ще ги даде на кротките животновъди. Това бешене просто шантаж, а обида към всички,които се прехранват с труд, не с целуване на височайшата десница. Но сработи. Земеделците се настроиха един срещу друг, мачканите довчера взеха че написаха декларация в подкрепа на властта. Ами ако утре се наложи да целуват не ръце, а и крака? Вярват ли на това правителство, след като то откровено излъга предизборно зърнопроизводителите? Нека отговорят не редовите стопани, които всекидневно се оплакват от бюрокрация, административен рекет, безхаберие, а съсловните им лидери. Те са призвани да водят браншовете към добро.

ГЕРБ насъска не само съсловията. Раздели хората на бедни и богати, на тарикати и балами, на загрижени за бъдещето на България и лапачи. Същата тактика бе приложена и в БДЖ. Там стачкуващите бяха разделени на съвестни и безотговорни. И в голяма степен елементарната пропаганда успя. ГЕРБ и Бойко Борисов не бива да бъдат мислени, тяхната цел бе да разпръснат протестите и е на път да се случи. Изводите са за земеделците. За обществото въобще, тъй като надцакващата се сервилност е всеобща черта. Хората са различни, бизнесите - също, но най-после трябва да бъде разбрано, че когато говорим за държавна политика, врагът не е във фирмата, завода или на полето. Той стои от двете страни на жълтите павета и сутрин ходи по телевизиите, за да сее лъжи. В общество без памет, като нашето, те лесно се превръщат в надежда.

Нека си послужим с малко памет, пък и с откровенията на Найденов. Сам той театрално се разкая, че зърнопроизводителите досега бяха толерирани. И това е така, те бяха стимулирани да уедряват, окрупняват декари, за да кандидатстват за по-големи субсидии. В редиците на ГЕРБ има доста такива хора, с бентлита и ферарита (по метафорите на класика Борисов). В споразумение с кабинета им бяха обещани предизборно почти два пъти повече средства. Сега същите тези хора, коитодействаха според правилата и схемите на правителството,станаха лоши. Възможно е наистина да получават пари, които не заслужават, да е нужен таван на субсидиите. Но са в правото си да протестират, защото си търсят обещаното, а и правеха това, което ГЕРБ ги насърчаваше.

Няколко думи и за прочутите бентлита и ферарита. От 22 години в България има капитализъм - хубав, лош, капитализъм си е. Ако бентлитата са крадени, точно полицаят на полицаите, батманът на батманите, рицарят на честта и печалния поради саможертвата си образ - Бойко Борисов, трябва да ги хване. Ако пък ей така, принципно си негодува срещу богатите, трябва да кандидатства в социалистическия интернационал. ГЕРБ дясна партия ли беше? А Борисов каква кола кара?

Но във всичко това нямаше принципи. Имаше елементарно настройване на хората, сиренце за мишките. Султанът стана добър герой.

42
4784
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
08 Декември 2011 19:53
„Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали!"
08 Декември 2011 20:05
Ако бентлитата са крадени, Бойко Борисов трябва да ги хване. Ако пък ей така, принципно си негодува срещу богатите, трябва да кандидатства в социалистическия интернационал.

Дрруга бе поантата на Борисов и трябва да кажа, че бе напълно прав. Всъщност той изрази още един от основополагащите принципи на Бастиа "никой не може да иска да иска от държавата повече, отколкото е дал".
А зърнарите ни проглушиха ушите именно с такива искания. Веднаж вече сметнах набърже, че с нагло "изискваните" от тях 570 милиона можем да купим 4 милиона тона първокачествено зърно - колкото цялото им производство.
Ако бе жив, Бастиа със сигурност щеше да ги включи в книгата си като пример за непостижимо безочие в злоупотребата с държавата. Като втора „Петиция на производителите на свещи за забрана на Слънцето“
08 Декември 2011 20:19
*** за едни 570 млн.Наали лидерът им, на партията на малоумните, ги написа, подписа и обеща, като цишганин на сватба, тези пари?
08 Декември 2011 20:27
Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали

Държавата е фикцията, чрез която 99% искат да живеят за сметка на всички останали, а 1% не иска, ами направо си я приватизира в куфарчета
08 Декември 2011 21:01
Наали лидерът им, на партията на малоумните, ги написа, подписа и обеща, като цишганин на сватба, тези пари?

Недей рива. Партийният ви лидер ги обеща "тези пари" под условие. Добре че сме ние, безпартийните, да помним
08 Декември 2011 21:03
2 статии от един и същи автор в един и същи брой ?!? ... даааа.

А езикът с времето почна доста да загрубява, от което обаче съвсем не става по-убедителен !


А Лянчата не го обиждайте: дал е много повече на форума от една дузина други форумци, взети заедно ! Повече уважение към мнението на другите, когато не подпяват и не ръкопляскат на авторовите твърдения.
08 Декември 2011 21:09
Когато някой законно излезе от 4-ти, тогава тиквата му ще ми стане лидер.
08 Декември 2011 21:11

Хе, хе, МГИМО'то на амбразурата за лянчата.
Убий ма, убичъм та.
08 Декември 2011 21:35
"министър Найденов е изпитал велико душевно и телесно удоволствие." Ние сме за това - да им създавме удоволствие - душевно и телесно и не само на този министър, а на останалит минисери. Божидаров Да не завършвам с любимата ми напоследък лудетина.
08 Декември 2011 21:40
Дон-е, Дон-еее, Дон-ке ле ! ... Как не ти писнА това МГИМО бе, коуега ? Тая манджа колко пъти ще я претопляш ? А за Лянча съм абцолютно прав; жалкото е, че такива като него все по-малко пишат, от амбразурчици не им остава място на сергията. Гледам и Сократя, и той по-рядко се появява, замисли се малко - защо ! А ефектът от яките плюки срещу Биби е както при куката на въдицата - колкото повече мърдаш, повече (ти) влиза ... Е, след като така ви харесва - напред ! А те му се клатят де...
08 Декември 2011 21:58
"никой не може да иска да иска от държавата повече, отколкото е дал"
Тоест, новороденото например не може да иска лекарска помощ?
Този принцип, на когото и да е, e толкова безмислен, че дори не си струва да се коментира.
08 Декември 2011 22:09
...А езикът с времето почна доста да загрубява.

Mars, ама и ти ли си растнал в дантели навремето?
Напоследък доста аристократи се нароихте у сий Форум... не барали мотика.
Затуй ли ката ден я настъпвате?
08 Декември 2011 22:12
автора
Няма качествена разлика между помиярската изцепка на Дудука и слагачеството на деветте организации, фактически застанали на страната на лъжците гербеджии, вредители на България.
08 Декември 2011 22:28
Веднаж вече сметнах набърже, че с нагло "изискваните" от тях 570 милиона можем да купим 4 милиона тона първокачествено зърно - колкото цялото им производство.


Съмнителни ми се виждат изчисленията на Лянча. От коя борса можем да закупим 4 млн. тона пшеница за 570 млн. лв.? На будапещенската върви по 331 лв. или сумата е повече от 1, 3 милиарда лв.. Освен това Лянча не ни информира колко още трябва да платим, за да си внесем царевица, ечемик, рапица и др. зърнени култури. Не обелва дума за транспортните разходи.

08 Декември 2011 22:35
А Лянчата не го обиждайте: дал е много повече на форума от една дузина други форумци, взети заедно !

Лъжеш!
Лъжеш!
Дал ли е
Значи нищо не е дал!
08 Декември 2011 23:22
Въпросът е - А може ли държавата да иска от всеки от нас повече и много много повече, отколкото ни дава и да прави това непрекъснато и да го облича в закони, с които да ни принуждава и дои?
08 Декември 2011 23:27
OLDMAD-e,


Аз мотика съм бАрал, и то не веднъж, и нямам предвид само ученическите и студентските бригади, ами летните ваканции при баба ми, с нея в ТКЗС-то, и там немаше лабаво... Ти мен не ме мисли, ами я обясни на по-младите тука, какво е това "мотика", сигурно и на снимка не са я виждали.


Сократе,


Сега и тебе ке те юрнат, не напразно те споменах по-горе !
08 Декември 2011 23:47
Оооо Лянча ли??
Много е дал на форума. Даже под 100 различни ника (то не бяха коктейли, то не бяха римски иператори и т.н.). И като влезе под един ник, скърби, че другите му никове отдавна не били писали....
Такъв образ наистина рядко се среща.
Огромна ценност за форума!!
08 Декември 2011 23:52
Както и един вестник, който допълзя тукА след като форумът облече нова интерфейсна риза. Той (или Тя както СЕГА се определя) пък скърби за един приказен герой, дето изчезна след като Той/Тя се появи.
Ние разбира се, не виждаме, не чуваме, не можем да съберем две и две и сме родени онзи ден...

08 Декември 2011 23:52
Вестник СЕГА - някаква опция да трием собствените си мнения??
09 Декември 2011 04:25
Е6,
Вестник СЕГА - някаква опция да трием собствените си мнения??


За раята такива екстри нема. А който се чувства като рая, заслужава си битието.
Лично мене, това заглавие ме обижда на... народ.
Ма по никакъв начин, някакъв мърльо не може да ми казва колко аз съм безсилен да променям съдбата си, колко султани имало и каква уфсъ съм.
Това парче текст ако не е мачкане на народа, не знам кое е.
09 Декември 2011 06:38
Лично мене, това заглавие ме обижда на... народ.

А какво ще кажеш за долния цитат от Алеко? И той ли те обижда на народ?!
"Чуй какво ще ти кажа аз тебе: покорна глава сабя не е сече, разбра ли ме? Ние трябва докрай да докажем на султана, че сме кротка вяра, че не сме като ония бунтовници, разбираш ли, като гърчулята... Малко ли добрини сме видели от него най-сетне!... Баш сега му е времето да си мълчим, да си кротуваме" (Алеко Константинов).

Одвен това, авторът на статията визира сервилните и ... надяващите се, че като Вуте е излъган, те ще са обезателно добре... Ти от кой "народ" си, мечок?
09 Декември 2011 06:47
Calina Malina,
аз съм от тоя народ, дет и на Алеко може да му тегли една майна.
Повече обаче, не искам, не позволявам, не съм навит, а и не им цепя басма на лайняри, които се опитват да ме смачкат, мен, децата ми, лелите ми, съседите ми, който си представиш... с думи прости - духат таратора нещастниците, останалите се бориме с нещастията, както можем.
Дано съм задоволил песимистично-пренасочения ти, анти-еди-кво-си коментар.


09 Декември 2011 07:00
останалите се бориме с нещастията, както можем

И как точно става това "както можем" в прав текст? Щото едни други решили както могат да си решат проблема и ... Алеко ...бил споминат набързо от неестествена смърт. А тези в статията също "както могат" се пребориха с нещастията си като написаха едни хубави писма до един министър - лъжец...
09 Декември 2011 07:08
Мдааа, без да защитавам никой министър, все пак ми идва на акъла: едни пишат писма, други пишат код, трети кОпат картофи... и така, всеки се оправя, както "намери за добре". А виж, "както може" е много субективно. Когато спрат да ми плащат за написан код, може и картофи да засадя, ма нищо, абсолютно нищо не ми пречи. Когато държавата, министър, министерство, служба, каквато и да е "гъба", започне да ми пречи - ще я съдя, избягвам, заобикалям, описвам по форуми, но... няма да й позволя да ме мачка... както в момента се опитваш да направиш ти психологически.

09 Декември 2011 07:18
"Бай Ганьо, ти ли я свърши? Нейсе, запуши я...
09 Декември 2011 07:20
калина,
09 Декември 2011 08:45
Когато тракторите тръгнаха към София, бюджетният бос Симеон Дянков няколко пъти каза, че ще вземе парите на протестиращите и ще ги даде на кротките животновъди.


Всъщност аналогичен епиздот има и в Библията. Каин бил зърнопроизводител, а брат му Авел - животновъд.
Знаем кво става после.
09 Декември 2011 09:52
Много умно гледат агнетата...
09 Декември 2011 10:30
Проблемът на повечето земеделци и животновъди е в липсата на ЕДИНОДЕЙСТВИЕ. Вместо да горят нафта по жълтите павета, да вземат да се съберат в техните, за съжаление многобройни, съсловни организации и да си подредят работите.
Пример 1. Много хора отглеждат телета. Но липсата на предварително осигурени клиенти ги изправя пред проблем с реализацията. Срещу тях е монопола на месопреработвателите.
Пример 2. Има много млекопроизводители. Срещу тях е монопола на мандрите.
Пример 3. Много хора сеят жито. Срещу тях е монопола на силозите и износителите на зърно.
И трите групи биха могли в рамките на техните съсловни организации да отстоят заедно общите си интереси срещу монополите, биха могли да си осигурят пазарни стратегии, общи рамкови договори, даже - биха могли да изградят ТЕХНИ собствени кооперативни предприятия - за месопреработка, мандри, зърнохранилища.
Тогава ще имат разумно планиране на продукция, защита на цени срещу монополи и борсови колебания.
Да чакаш на държавата да свърши ТАЗИ работа е недалновидно.
Проблемът е, че всички са забравили завета на Кубрат и сега се правят на големи бизнесмени-единаци. Да, някои успяват. Вълците.
09 Декември 2011 10:50
Канадке Е6,
ти от къде ги знаеш тези неща, ма, нали и ти се роди преди месец и нещо ?
От къде го натрупа тоз богат форумен опит ?
Май и ти си от преродените.
Това кой ник поред ти е ?
Не, не отговаряй.
Остави, имаш желание.
09 Декември 2011 11:25
Сега007, погледни кога е регистриран никът Е6. Всъщност, изказването на този ник си е абсолютно вярно...
09 Декември 2011 11:59
Така така Борони, само че в този ред след монопола на месопреработвателите и млекопреработвателите трябваше да продължиш, че срещу тях пък се изправя монопола на търговските вериги. Те от своя страна пък са изправени пред "монопола" на крайните потребители и така...
Всъщност истината е, че всички са изправени пред челен сблъсък с изискванията на пазара. Конкуренцията в хранителния бранш е изключително изострена.
Съветите ти за вертикална интеграция звучат добре, но само на теория, а картелирането е незаконно

аФтора, принципно подкрепям всеки протест срещу бабуините, но не бих си позволил само заради едничкото им оплюване да изопачаваме истината - били им обещани два пъти повече пари. И къде видя тия два пъти повече в разлика от 28 на 25 лв/дка ???
09 Декември 2011 12:07
Айде пак пазаря

Сигурно верното заглавие е
Покорната рая чака добрини от пазаря
09 Декември 2011 12:19
Както и един вестник, който допълзя тукА след като форумът облече нова интерфейсна риза. Той (или Тя както СЕГА се определя) пък скърби за един приказен герой, дето изчезна след като Той/Тя се появи.

Това не го бях прочела. Добре, че sega007 отвори дума
И понеже нямам навика да се оправдавам когато съм права, ще кажа, че и Е6 и Su38 умишлено лъжат. Първо - Бармалей - за когото всъщност иде реч - бе отсвирен за 15 месеца - за фразата " А дано, дай Боже" като реплика на постинг на Змея - мнооого преди аз да се регистрирам. Второ - никога не съм крила, че с него сме стари бойни другари, но времето ни запрати в различни посоки - него нагоре, а мен - по равното. И трето - последно - високомерието изразяващо се в максимите " Ти кой си бе?" и " Само това, което ние твърдим е вярно" води до забравяне на простата истина, че тоягата има два края. Като резултат от това ядат бой и от двата
09 Декември 2011 12:48
Е-е-е-ех! Всички плюят и се борят с монополите - зърнени, месарски, млекарски, лекарствени, гориво-смозчни т.н. и т.н. И колко по ги плюеш и бориш, толкова по-силни и по-големи стават. Туй нещо Бойко Борисов и Миро, както и цялата останала управленческа .... отдавна го знаят. За туй днес подкрепя едни, а утре - други, после - трети. Като се ръзсърдят на едни, другите ще се втурнат да получат държавната милост и внимание. Докато отлъченият се освести и вдигне мизата, за да го допуснат по-близо до Властта.
Щото от Властта падат обществени поръчки, събсидии, данъчни и митнически облекчения и други законо-образни финтифлюшки. А пък от от монополите падат съответните благинки за "държавните служители" - я комисионни, я апартаменти, я колици, я задгранични пътувания, пък и банковите им "експертно-консултантски" сметки пълнеят - дарения всякакви - бедна ни е фантазията!
Тъй де! И сам Господ-Бог люби монополистите. Не съм чул скоро да е помогнал на някой прошляк, но всички знаем с какво любов се трупат поповете около монополите. Водосвет, след водосвет. Няма монополна или политическа сволоч, да не е поканила да му осветят поредната милионна далавера, придобивка чрез съответното ленторязане. Пък после, що поповете карали лъскави коли!? Ами щото Бог ги е помазал, те пък ще помажат богатия с парите. Ясно и просто!!
А за тия нещастници, дето си позволяват да протестират - за тях ще се погрижат оганите. Най малко журналята ще ги оплюят или ще пратят поредният Бареков да имс реже гумите и да ги натупа с лопатата.
Но! За конкретно написаното днес от Деян Божидаров давам
09 Декември 2011 13:14
А какво ли е написал, та да го отсвирят за цели 15 месеца ?
Не се сещам чак за толкова тежко престъпление.
Да не е откраднал две кокошки ?
Защото у нас, за големи престъпления не наказват.
09 Декември 2011 15:07
Ееее : "ГЕРБ насъска не само съсловията. Раздели хората на бедни и богати, на тарикати и балами, на загрижени за бъдещето на България и лапачи. "
Некой направо направи "кафяв печат" ... Герб насъска ... съвсем ни взехте за кауни, а?
09 Декември 2011 16:38
Алооо.... "сега"-то с двете нули...
На:
Натисни тук
09 Декември 2011 16:45
Тук съм един от първите антибоковаци (ако не и първият) и НИКОГА не съм си променял мнението.
НИКОГА и НИКОГО не съм агитирал за БСП, ДПС или НДСВ.
Мъж съм, винаги съм бил такъв и такъв ще си умра. Претендирам да съм мъж много повече от твоя тотем ББ, защото имам прекрасно семейство и дълга история в най-класическия от бойните спортове - бокса. Бил съм се с много и истински противници пред публика и със съдии и НИКОГА не бягам от битки - било физически или словестни.
Капираш ли??

09 Декември 2011 16:56
Вестник Дума - извинявай, ако несправедливо съм те набедил/а. Просто някой неща ми съвпаднаха и реших, че си друг форумец, който изчезна в момента в който ти се появи (активно имам предвид, не знам кога си регистриран/а).
09 Декември 2011 18:02
"никой не може да иска да иска от държавата повече, отколкото е дал"
Тоест, новороденото например не може да иска лекарска помощ?
Този принцип, на когото и да е, e толкова безмислен, че дори не си струва да се коментира.

Ъхъ. Попангелов, ти сигурно познаваш много бебета, които искат нещо от държавата.
Комунистическото упорство да се отричат вечни истини е добре познато, но защо е това безпардонно отношение към Фредерик Бастиа?
Съгласен съм, че по ум не може да се сравнява с Марс Атак, Сократя и моя скромност, но все пак
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД