:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,835,579
Активни 96
Страници 5,548
За един ден 1,302,066

Потреблението става по-важно от износа като фактор за растежа

Райфайзенбанк понижи прогнозата си за икономическия ръст в България през 2012 г.
Изненадващо на фона на свитите разходи на населението потреблението ще измести износа като най-значим фактор за икономическото развитие на страната. До този извод са стигнали анализаторите на Райфайзенбанк в месечния обзор на трезора.

Причината е, че през третото тримесечие на 2011 г. българският експорт се е увеличил с едва 1.7%. Стойността е незначителна, след като по същото време през 2010 износът отбеляза ръст от близо 40% на годишна база. Необичайно големите обеми тогава бяха предизвикани заради лоша реколта в някои от основните конкуренти на страната. Тази година обаче подобни благоприятни фактори липсват, затова и анализаторите смятат, че ролята на експорта намалява.

В същото време ръстът на потреблението от 1.7% през третото тримесечие явно е достатъчен, за да го превърне във водещ фактор. Увеличението се отдава на по-слабото нарастване на цените през юли-септември. Все пак от Райфайзен признават, че развитието на потреблението в бъдеще е несигурно. "Виновник" са лошите тенденции в търговията на дребно, която през октомври отчита спад от 5.2% на годишна база.

От банката обявиха, че понижават прогнозата си за икономическия ръст на България през 2012 г. от 2 на 1.2%. "Евентуално повторение на рецесията в Еврозоната ще се отрази и на българската икономика, тъй като по линия на външнотърговския оборот и финансовата си система България е силно интегрирана с тази група страни. Търсенето на български износ ще отслабне, а източниците на външно финансиране вероятно ще станат по-трудно достъпни. Това ще ограничи ръста на кредитирането, потреблението и инвестициите, поради което ревизираме отново надолу прогнозата си за икономическия растеж на България за 2012 г. от 2 до 1.2%", коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

През октомври месечната инфлация е 0.8%, сочат данни от анализа. Бюджетният дефицит остава на ниво 1.1% от БВП, като разходите надвишават приходите само с 16.1 млн. лв. Цените на финансовите услуги пък рязко са нараснали за месец - с 5.2%. Не става ясно обаче за кои точно услуги става въпрос.

НА БОРСАТА

В сравнение с второто тримесечие на годината през третото безработицата е спаднала с 1 на сто до 10.2%, отчитат анализаторите. С 84 хил. души са се увеличили заетите в страната, но това се дължи главно на сезонната работа в летните курорти и селското стопанство. На годишна база обаче безработицата продължава да поддържа високи стойности. Броят на незаетите се е увеличил с 16 хил. (5%) спрямо третото тримесечие на 2010.6
1907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Декември 2011 20:31
Райфайзенбанк понижи прогнозата си за икономическия ръст в България през 2012 г.

Айде и тези обуха червени прашки!
09 Декември 2011 10:12
Потреблението зависи от платежоспособността, а тя не е особено висока, ако вярваме на държавната статистика.
Ако това е вярно - времената ще са доста по-тежки отколкото ги описва новия държавен бюджет!
09 Декември 2011 11:03
На това му се казва, "Добър ден, тетко Маро".
Сетили се.
Някакви банкови анализатори, с по пет бона заплати и петцифрени годишни бонуси, неслезли ни веднъж от лимузините, направили анализ, който се прави ежедневно от всеки редови българин.
И това е новина.
За тях може би.
Не и за нас.
09 Декември 2011 11:56
Ще ни качват заплатите
09 Декември 2011 13:43
Айде кротнахме се на дъното, като в средата на 1980-те години. С тази разлика, че тогава имаше пари у населението, но нямаше стоки по магазините, а сега има стоки, но няма пари.
09 Декември 2011 15:16
Стотинките изпадаха от джобовите ни докато скачахме...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД