:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,013
Активни 142
Страници 19,008
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и четирима независими вдигнаха пенсионната възраст

Възможно е 2012 г. да започне с нормативен хаос в общественото осигуряване
Условия за пенсиониране
78 депутати от ГЕРБ, подкрепени само от четирима независими, успяха да прокарат новите, по-тежки условия за пенсиониране, които трябва да влязат в сила от 1 януари. С тях възрастта за пенсиониране за всички категории труд ще започне да расте от 2012 г. с по 4 месеца на година. За масовата трета категория труд това ще става едновременно с вече гласуваното в края на 2010 г. увеличение на стажа с по 4 месеца на година.

Със същата стъпка ще расте пенсионната възраст и за хората с недостигащ стаж, докато при тях тя достигне 67 г. от 65 г. сега. Запазва се изискуемият стаж от минимум 15 години. На военни и полицаи пък депутатите вдигнаха директно с 2 години изискуемият стаж от 25 г. на 27 г. Увеличение с по 4 месеца на възрастта започва и за I и II категория труд, но след 2015 г. при тях стъпката се увеличава на 6 месеца. Крайната цел в I категория е възрастта да е 8 г. по-ниска от общоприетата, а във II - 3 г. по-ниска. За тези категории продължава да е в сила точковата система.

Против промените бяха 26 народни представители от "Коалиция за България", 17 от ДПС, 7 от "Синята коалиция" и 1 независим. Двама - независим и от "Атака", се въздържаха. При приемането на вероятно най-важните законодателни промени през годината от работното си място отсъстваха 105 депутати.

Това не са единствените рестриктивни мерки за населението, гласувани вчера. Отново се увеличава периодът за изчисляване на обезщетенията за безработица, майчинство и болнични. За безработица и майчинство той скача от 18 на 24 месеца, а за болнични - на 18 от 12 месеца. От ГЕРБ веднъж вече вдигнаха тези периоди от началото на т.г. и майчинството падна с около 40 лв. на месец. Управляващите гласуваха още и през идната година бизнесът да поеме първите три дни от болничните, което му струва 100 млн. лв. на година.

ГЕРБ се отказа от намерението пенсиите, отпуснати до края на 2016 г., да се преизчисляват по нова, по-изгодна формула, в която годината трудов стаж ще има 1.2% тежест, а не 1.1%. Те гласуваха отпадането на този параграф въпреки уверенията на финансовия министър Симеон Дянков, че такъв вариант никога не е предвиждан. Така новата формула ще важи само за пенсии, отпуснати от 2017 г. нататък. За 2012 г. пак няма да има индексация на пенсиите, но затова пък от 2013 г. е предвидено те да скачат само с ръста на инфлацията, вместо с 50% от нея и 50% от увеличението на средния осигурителен доход.

От замръзването на пенсиите и бъдещото им по-ниско индексиране, както и от по-ранния старт на увеличаването на пенсионната възраст управляващите очакват през 2017 г. дефицитът в НОИ да намалее с 2 млрд. лв., а към 2020 г. - с 6 млрд. лв. Подобни сметки имаше обаче и при гласуването на миналогодишните промени.

От БСП са категорични, че ще дадат промените в Конституционния съд, тъй като са извън обхвата на закона, през който се гледат. Освен това са фундаментални, а се гледат само на едно четене. Преди това обаче най-вероятно президентът Георги Първанов ще наложи вето, което може да създаде нормативен хаос и да остави НОИ без бюджет в началото на годината, тъй като текстовете трябва пак да минат през комисия и през зала, а до празниците остават 2 работни седмици.

Шефката на водещата бюджетна комисия Менда Стоянова призна пред "Сега", че такава опасност има, особено ако президентското вето бъде направено през последния, 14-и ден от срока за налагането му. "За тези случаи има текст в КСО, който позволява НОИ да ползва 1/12 от проектобюджета си на месец. А вдигането на възрастта ще влезе в сила от 1 февруари, какво толкова", демонстрира спокойствие тя.

Управляващите гласуваха и замразяване на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години на 240 лв. въпреки предизборните обещания да ги изравнят с минималната заплата от 270 лв. За това ще трябват само 16 млн. лв. допълнително. В бюджета все пак има и добра новина - увеличение на минималната пенсия от 136 на 145 лв. от 1 юни. Пенсионерите обаче го очакваха от 1 януари заради предишни обещания на кабинета.

Жизненоважните промени бяха вкарани против всякакви регламенти и заобикаляйки социалния диалог директно в парламента между първо и второ четене на закона за бюджета за държавното обществено осигуряване. Мнозинството се постара да ги скрие и при самия дебат, като не пожела да го излъчи пряко по БНТ и БНР. Гласуването се проточи в продължение на два дни, като в сряда вечерта продължи до полунощ. В залата да защитава проекта беше само социалният министър Тотю Младенов, въпреки че автори на най-големите промени са премиерът Бойко Борисов и вицето му Симеон Дянков.

ЕФЕКТИ

Според управителя на НОИ Бисер Петков увеличението на пенсионната възраст ще засегне около 10 500 души от всички категории, които ще имат проблем с пенсионирането си. Това ще позволи да се спестят 30 млн. лв. от разходите, смята Петков. В същото време за увеличението на минималната пенсия ще са необходими по 6 млн. лв. на месец, или 42 млн. лв. за 2012 г. Не става ясно защо финансовият министър Симеон Дянков твърди, че издирва 30 млн. лв. допълнително. Дори и тези пари обаче не бяха отразени допълнително в гласувания бюджет на ДОО, а Дянков обеща да ги осигури с по-добър контрол.
СНИМКА: БГНЕС
Догодина пенсионерите ще бъдат 2 195 200 при 2 199 300 тази година.
92
6238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
08 Декември 2011 19:39
Дянков обеща да ги осигури с по-добър контрол.

Всъщност трябва да понесе санкции за неосигурен такъв през 2.5 години до сега.
08 Декември 2011 19:54
105 депутати отсъстват, а 82 приемат жизнено важен закон.......И после що в другите държави живеели по-добре, ама как било хубаво там.
Дайте имената на гласувалите за вдигане пенсиите. И къде е социалната партия БСП в пленарната зал ? Какво направи оня, европейския социалист с красноармейските униформи - мистър Клийн ?
08 Декември 2011 20:06
Подкрепям skele напълно - искам имената
Ще напомня на позабравилите, че през 90-92 г. "Аргументи и факти" /тогава беше доста по-интересен вестник, а годишният абонамент у нас - 2.40 лева/ редовно публикуваше кой депутат как е гласувал за по-важните законопроекти. С трите му имена... сигурно за да не стане грешка и да не набият не когото трябва
08 Декември 2011 20:11
Герб си подписа присъдата на другите избори.

08 Декември 2011 20:11
Догодина пенсионерите ще бъдат 2 195 200 при 2 199 300 тази година.


Интересна тенденция... Дали се прилага контролиран отстрел или пък действа естествения подбор?
08 Декември 2011 20:13
Дядо Коледа пристигна в България, но не с елените си, а на магаре. Необичайната си поява добрият старец обоснова с това, че заради новата пенсионна реформа еленът Рудолф е побързал да се пенсионира. Неволята го застигнала, когато отишъл на гарата да хване влака, но и там "ударил на стачка".
----
това е от съседната статия
08 Декември 2011 20:26
Анатема върху гласувалите!!!
08 Декември 2011 20:40
нищо не чувам за ония 800 000 с инвалидни пенсии?
08 Декември 2011 20:43
Хора , не проклинайте за лудо ! В кандидат-пенЦионнна възраст навлиза първа вълнА от началните жертви на Прехода . Дано се яви статистика за инфарктите/инсултите пред офисите на НОИ ...
08 Декември 2011 20:51
Мдаа, пенсиите .... ако доживеем.... Майчинството - 24 месеца назад и "огромната" сума от 240 лева... Ама си го изпросиха заблудените, гласувайки за самодоволните от кол и въже събрани мутри. А ние, които не гласувахме за "буржозаната градска партия" с какво съгрешихме...Просто, неам нерви, както пееше Милена някога...
08 Декември 2011 20:51
Имената на гласувалите за вдигане на пенсията ! Нека останат за поколенията. Народ без история - не е народ. И то каква история.....
08 Декември 2011 20:51
Дина Христова, много добър материал. Абе това е журналист, който си познава материята. А по съществото на проблема - пълен хаос и от същинска и от нормативна гледна точка. Тези футбалерковци наистина са пълни некадърници.
08 Декември 2011 21:00
Имената на гласувалите за вдигане на пенсията ! Нека останат за поколенията. Народ без история - не е народ. И то каква история.....

А имената на подлеците, страхливците и предателите на социалният модел - дето се изпокриха и оставиха 85 човека да решават? Тях какво да ги правим?
08 Декември 2011 21:54
ГЕРБ и четирима независими вдигнаха пенсионната възраст
Бог забавя, ама не забравя.
08 Декември 2011 22:35
При приемането на вероятно най-важните законодателни промени през годината от работното си място отсъстваха 105 депутати.
Дано да е било от срам /отсъствието/
Натиснете тук
08 Декември 2011 22:37
амда какво да говориме, то коментарите са излишни.....
по-миналата седмица в панорама финансовият експерт на бсп/кб пламен орешарски призна в прав текст пред милиони зрители, че нужда от увеличение на пенсионната възраст има. просто каза, че не е съгласен със начина по който го прави герб-внезапно и с една година, а трябва да се направи бавно- по няколко месеца на година. т.е. и едната и другата най-големи партии в бг променят пенсионната възраст ако са на власт, защото е ясно, че друг начин няма. дори и средната продължителност на живота в бг да е малко по -ниска от тая в западна европа, съотношението работещи към пенсионери в бг е брутално, едно от най лошите в света. просто едните искат да се възползват от недоволството на народа и да го яхнат за сметка на другите........... както се казва да вадиш кестени от огъня с чужда ръка.....
09 Декември 2011 00:17
Бащата на Дянков: Ще съдя сина си за издръжка

Натиснете тук
09 Декември 2011 00:39
Браво! Абсурдът продължава по всички линии! Даже не ми се коментира ни правителство, нито синдикатите, които уж бяха овладели ситуацията и нямало да допуснат... вече не знам какво. Уж синдикатите щели да готвят бунт срещу вдигането на възрастта, уж правителството щяло да отстъпи... Подигравка!
09 Декември 2011 02:18
В другите държави отдавна вдигнаха пенсионната възраст и никой не се оплака. Какъв е този вой в Б-я. Явно никой не иска да работи, а после защо сме зле.
09 Декември 2011 03:57
БАТ НАСКО,
Никой не иска Държавата да го лъже!
Когато човек започне трудовата си кариера, Държавата му е казала кога, на каква възраст, той ще може, ако поиска, да се пенсионира и каква ще му бъде пенсията!
Сега Държавата му казва(налага му!) по-висока възраст и НЕ му позволява да избира!
Все едно, да си купиш билет и да се качиш на самолета, а по средата на полета да ти кажат, че цената на билета се вдига, времето за полета ще е по-дълго и самолетът ще кацне някъде другаде?! А това трябва да се казва на Касата и преди полета!!! Или, поне, преди Избори!
Схващаш ли?!
09 Декември 2011 05:57
Понеже изглежда само Сашо Диковата ТВ дава гласност на опозиционната гледна точка, а малко хора гледат и слушат, се получават изкривена информация. Гледайте вчерашната пресконференция в НС на Нинова, Стойнев и Курумбашев и ще видите, че истината е малко по-друга:
- ГЕРБ са гласували решението си късно вечерта и много от техните депутати са отсъствали, даже вносителите на промените;
- Отказали са предаване по националната ТВ на дебатите по промените;
- През цялото време само един депутат от ГЕРБ се е изказал;
- Само депутати от опозицията са се изказвали, но насреща си - глухонямо присъствие;
- Депутатите на БСП са били в НС и са поискали проверка на кворума в залата...
09 Декември 2011 08:22
Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд. Така решиха депутатите в парламента по време на второто четене на закона за държавното обществено осигуряване. Гласуването на текстовете отне два дни, въпреки че в сряда заседанието на НС продължи до малко след полунощ.
При социализма, човек не получаваше пълния размер на заплатата си. Колко е било в процент, не знам.Знам само, че това беше основен постулат. Но сега, при друга форма на собственост се поставя въпроса: ако по-рано примерно половината от заплатите са отивали обратно в бюджета, сега те не отиват ли направо в бюджетите на чуждите фирми? И ето че Републиканският бюджет трябва да наваксва с близо 8 милиарда. Следователно, нужно е одържавяване на най-малко 20 милиарда активи, за да се получат оттам 8 милиарда за пенсиите. Може и да бъркам, коригирайте ме, ако греша. Но не виждам откъде да се вземат обратно тези 8 милиарда лева. Че то е ясно, че и сега човек не получава пълния размер на заработеното, защото има страхотна експлоатация. Както сочи Сидеров, 40 милиарда само за 2009 г. печалба от чуждите фирми са отишли в чужбина. По-рано бяхме роби на БКП, сега сме роби на чуждестранни господари; май-че е по-добре да снме роби на бсп, поне парите ще остават тук?!Откъде накъде ще оправяме бюджетите на други държави с печалби от България???? Никога няма да се изравним с тях по този начин. НИКОГА!!
09 Декември 2011 08:54
при тези изисквания за стаж тези КАЛИНКИ гарантират, че през следващите поне 60 години АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ще излизат в пенсия от 67 г. и ще получават пенсия от 145 лв. Весели Коледи!
09 Декември 2011 09:00
Ще ни бъде ли, или не? Туй е въпросът...И до кога политиците ще ни мразят?
09 Декември 2011 09:19
От нищо, става само нищо. Тази сентенция успешно се доказва за пореден път, за съжаление в България.
09 Декември 2011 09:23
Мдаааа, съвсем очевадно това правителство върви към съзнателно предизвикване и ескалиране на масово недоволство. Очевидно е , че няма причини да се е променило коренно и този път да удържи позицията си, след като досега при всеки протест само и винаги е отстъпвало от позицията си. а и
С голяма вероятност присъстваме на театър, завършекът на който ще са предсрочни избори и "АЗ исках да направя реформите, ама вие не ми позволихте!!!"
09 Декември 2011 10:29

Опасявам се, че форумците, писали под тази тема, не осъзнават цялостните последици от това решение на парламента. Финансовите ползи от него едва ли биха били особено забележими. Къде по-значим ресурс би се влял в НОИ от например, възстановяване размера на вноската за пенсия, или пък възстановяване на режима на отчисление на тази вноска от държавни служители и всички режимни категории, МВР, служби за сигурност и МНО.
Следователно неистовият хъс, с който режимът налага толкова драстично увеличение на възрастта и осигурителния стаж, има други основания, съвсем различни от немощните пропагандни опити на продажната журналистика да ги представи пред все още неориентираната публика. (За Дина Христова ). Работата е по-дълбока, много по-скандална и, опасявам се, сценарият не е писан тук.
Първата и най-важна последица от това решение е, че се приближава рязко възрастта за излизане в пенсия до пределната възраст. Средно пенсията ще се получава 2 - 2, 5 години. Всеки в здрав ум човек ще си направи сметката, че средствата, набрани чрез осигурителната вноска, надвишават многократно това, което би получил като пенсия. И тогава ще дойде закономерната реакция - той ще престане да се осигурява. Това е неизбежния извод. А веднъж преставайки да се осигурява, този човек руши основата на солидарния модел за осигуряване. По-просто казано, ако няма кой да внася в НОИ, няма да има и какво да се изплаща за пенсии на вече осигурявалите се хора. Това е съзнателен геноцид на части от населението. Излизането на милиони българи от оборота на потреблението е неминуемо. Няма начин сценаристите да са пропуснали този ефект. И щом не са го коригирали, значи са го планирали. На практика това означава, че някои пенсионери ще останат на издръжка на децата си, а другите ще измрат от глад.
В края на краищата солидарната система на пенсионно осигуряване ще колабира и на нейно място ще се възцари моделът с частни пенсионни фондове. Не е нужно да ви обяснявам какво означава това. При съществуващите заплати и вноски ( даже и да ги увеличите двойно) и върлуващата безработица вие сами може да изчислите какво ви очаква да получите на преклонна възраст.
Освен ако собствениците на тези пенсионни фондове не ги фалират.
09 Декември 2011 10:34
Абсолютно си прав, Дон. Затова по-горе проклех гласувалите.
09 Декември 2011 10:40
Don,
С прости думи казано, би трябвало да признаят края, до който ни докараха. Безнаказано окрадоха държавата, принудиха лекари, математици, физици, инжинери, ... да работят в чужбина. Сега не искат да върнат присвоеното с лихвите и с наказанието, което трябва да последва за кражби в особено големи размери. Няма откъде да дойдат достатъчно пари в пенсионната система и затова правят невъзможно пенсионирането. Това си е робия до гроб! Самите "богоизбрани" не се нуждаят от пенсии, предвид "заделеното" от общата трапеза! Канибализъм, геноцид - каквото искаш, но все това е!
09 Декември 2011 10:45
В тея 2 200 хил. пенсионери влизат и 800те хиляди с инвалидни пенсии.
Ето тук трябва нещата да се проверят из основи.
Абсурдно е 11% от населението да са инвалиди.
От тия 800 хил. поне 65-75% са фалшименто.
Ако бъдат разкрити и им бъдат спрени плащанията ще се освободят много пари за вдигане на другите пенсии.
09 Декември 2011 10:47

Бих го нарекъл чудовищен социален експеримент.
А този, който реализира този ужасяващ сценарий, референтът на СБ Симеон Дянков - социалния инженер на епохата.
09 Декември 2011 10:48
Сгугню
2011-12-09 10:45:31
Ами, ако се върнат неправомерно присвоените земи и т. н. на безценица "купени" произвоствени мощности? Ако продалите ги заплатят за престъплението? Ако се съберат ДДС и други невнесени данъци?
09 Декември 2011 10:49
съотношението работещи към пенсионери в бг е брутално, едно от най лошите в света.


И как се решава такъв проблем? С повишаване на пенсионната възраст? Аз пък си мислех, че е добре да стимулира икономиката, за да има повече работни места и да падне броя на безработните. И сега проблемът е следният - хиляди хора, които трябваше да се пенсионират са без работа, единствената им надежда беше да стигнат възрастта и да се пенсионират, за да имат поне някакъв сигурен месечен доход. Баста! Няма да стане. Ще седят гладни и жадни и ще чакат още четири месеца. Как ще оцеляват си е техен проблем. Ако си решил да вдигаш внезапно пенсионната възраст, трябва да можеш да си го позволиш, т.е. работа да има достатъчно, за да могат тези хора да работят и да имат доход. В ситуация като тази да повишаваш пенсионна възраст е равносилно на убийство. Хиляди млади хора стоят без работа и доходи, възрастните никой никъде не ги иска, работната заплата се върна на нивата си от преди 10 години при в пъти завишена цена на живота, армия от гладни и закъсали българи е все едно в състояние на война. ГЕРБ обявиха война на собствения си народ. И я печелят непрекъснато. Като победители едностранно диктуват условията и ги налагат със сила, безпардонно, нагло и арогантно. Това е положението. Войните в 21 век не са каквито бяха. Сега те са икономически и жертвите ще далеч повече от познатите ни досега войни.
09 Декември 2011 10:50
Дори не е експеримент, защото резултатът е известен. Това е чудовищно премазване на огромни групи от хора!
09 Декември 2011 10:58
Средно пенсията ще се получава 2 - 2, 5 години. ...
И тогава ще дойде закономерната реакция - той ще престане да се осигурява....
По-просто казано, ако няма кой да внася в НОИ, няма да има и какво да се изплаща за пенсии на вече осигурявалите се хора.

всъщност в "Проекта" е заложено пенсия да се получава 0 (нула) години, и тъй като за жените това няма как да се получи, то остава валидно за мъжете...
проблемът може да бъде решен и ако се премине изцяло на финансиране на пенсиите от ДБ (напр. идеята на Брайтмана никак не е лоша, само трябва да се доизчисли и изчисти)
аз влизам в положението на тези хора, които искат да се пенсионират СЕГА (а не след 4 месеца, догодина 8 и т.н.) но финансите на Държавата няма как да отчитат индивидуалните интереси на слабите социални групи, те по правило се грижат за интересите на силните
има и друго - значителна част от желаещите СЕГА да се пенсионират са правили вноските си (1991-2011 г) върху МРЗ, като в различните периоди правилата (вноската за пенсия) бяха различни - НО общо взето в половината си трудов стаж са внесли не повече от една трета от нужната сума за минимална пенсия (към 2012 г) А ЩЕ (И ИСКАТ) ДА Я ПОЛУЧАТ и то най-вече за да ... работят след това
09 Декември 2011 10:59
Да не искате Цветелинка да плати масрафа? Демокрацията иска жертви. То 200 лева пари ли са? Щом пенсионерите могат с тях, значи могат и без тях.
09 Декември 2011 11:01
за Масларова и 2 лева са пари (по нейни думи) и най-вече, ако трябва да ... ги дава
09 Декември 2011 11:03
чука, що не осъдихте масларката бе
09 Декември 2011 11:05
С прости думи казано, би трябвало да признаят края, до който ни докараха. Безнаказано окрадоха държавата, принудиха лекари, математици, физици, инжинери, ... да работят в чужбина.

читатель,
това таковата ГЕРБ ли го направиха?
09 Декември 2011 11:06
Със сигурност има хора, които лъгаха в доходите си и са се осигурявали на минимума. Но къде са били органите да следят и санкционират нарушенията, а? Май и те са се облажвали от тези лъжи! Но тук става въпрос за добросъвестните и далеч не с минимални заплати хора. Реално те са санкционирани от тази промяна и от допускането на този двоен аршин. На тази база е дадена оценката ни за корупция! Имайки предвид "справедливостта" в държавата, не е морално Борисов да има претенции за справедливо отношение към себе си, а и към нас. И затова не очаквам добро отношение към него в ЕС, а и към нас. Което е и жалкото! За нас, разбира се!
09 Декември 2011 11:07
Атанас Димитров
чука, що не осъдихте

това какво общо има? а аз не съм дори и съдия...
иначе съм я отдавна осъдил в морален аспект
09 Декември 2011 11:07
читатель,
това таковата ГЕРБ ли го направиха?

Не. Но дойдоха с обещанията, че това ще се промени! Обещанията останаха само обещания без покритие!
09 Декември 2011 11:09
Не. Но дойдоха с обещанията, че това ще се промени! Обещанията останаха само обещания без покритие!


09 Декември 2011 11:13
От другата статия:
Цял час мина в безсмислени опити БСП да убеди ГЕРБ, че не бива да се пипа възрастта за пенсиониране, а да се вдигне осигурителната вноска - с 1.2% за пенсии и с 1% за безработица.

Предлага се също така вдигане на осигурителния праг на 2900 лв. Това предложено от БСП и профсъюзите.
Така! Алтернативата е да се обложат още повече работещите за да не се вдигне пенсионната възраст. Т.е. по-младите със семейства, които може би изплащат заеми да плащат повече. Интересно ми е дали някой е правил сметка дали тези пари ще стигнат.
И още нещо от другата статия: П. Димитров твърди, че от 40 000(!?) получаващи над 2000 лв. 38 000(!?) са в държавния сектор.
Ако това е вярно, значи има яко криене на доходи и неплащане на данъци и осигуровки. Нещо, с което правителството трябва незабавно да се заеме. Не е реално в частния сектор само 2000 души да получават над 2000 лв.
Определено няма как да се мине без вдигане на пенсионната възраст. Колкото и да скачат тези, които я наближават, това е положението!
Мисля, че не толкова пенсионната възраст е големият проблем. Проблемът е демотивацията за плащане на осигуровки, а оттам и ниските пенсии. Опозицията, вместо да настоява за вдигане на вноските и осигурителния праг, можеше да настоява за изчистване на пенсионния фонд от всякакви плащания, несвързани с осигурителен принос. Незаработената част от пенсиите на полицаи и военни, както и сумите за пенсиониране - от бюджета на съответните министерства. Другите категории работници - от целеви фондове. Всеки да получава пропорционално за приноса, а социалните плащания да се доплащат от социални фондове с проверка на имотното състояние. Това означава и премахване на минималната пенсия. Колкото си внесал - толкова! Защото иначе някой крие доходи, пенсионира се на минимума за сметка на добросъвестните платци, а е построил по един апартамент на децата си.
В този смисъл осигурителният стаж не би трябвало да има никакво значение, а само общата внесена осигурителна сума, като вноските за всяка година се осъвременяват с някакъв коефициент на инфлация и привеждат към настоящите. Така човек с по-малък стаж и по-високи осигурителни вноски може да се пенсионира по възраст като получава пропорционална на вноските си пенсия, но отчетено примерно върху 40 години.
09 Декември 2011 11:17
читатель
Със сигурност има хора, които лъгаха в доходите си и са се осигурявали на минимума

Изобщо не пиша за тези изключения, повдигам въпрос за осигуритлните вноски по ДОО в този период, като се има предвид около 500, 000 -те фирми които бяха регистрирани, участвали са не по-малко 2 милиона българи и т.н.
а и СЕГА всички свободни професии, самоосигуряващи се, босове и не толкова босове на фирми, всякакви други собственици се осигуряват на база МРЗ
с две думи - Ако сте съгласни сума ти хора (повечето) да се пенсионират на мин.пенсия и аз да им я плащам с вноските си, а след това същите да работят - аз не съм съгласен
09 Декември 2011 11:23
а и СЕГА всички свободни професии, самоосигуряващи се, босове и не толкова босове на фирми, всякакви други собственици се осигуряват на база МРЗ


Тц. Свободните професии се осигуряват на 420 лв. минимално, управителите на фирми - на повече. МРЗ-то за тези хора остана в историята, когато ГЕРБ дойде на власт. Точно затова тези сектори силно посивяха, защото не може да предполагаш, че един самонает човек или управител на малка фирма получават всеки месец такива пари. Може и да ги получават, ама може и да не ги получават. Освен всичко друго това са хора, които работят на свой риск и на своя сметка, инвестират в себе си и труда си. Не чакат на държавната трапеза. Ако прекалено много го притискат, те просто се отказват и отиват на опашка пред Бюрото по труда да чакат за помощи. Или минават в сивия сектор, за да оцелеят.
09 Декември 2011 11:23
Cruella de Vil
изчистване на пенсионния фонд от всякакви плащания, несвързани с осигурителен принос

абсолютно точно,
има и редица други възможности - като пример Значително повишаване на заплатите в Бг
09 Декември 2011 11:25
Ако сте съгласни сума ти хора (повечето) да се пенсионират на мин.пенсия и аз да им я плащам с вноските си, а след това същите да работят - аз не съм съгласен

И аз не съм съгласна на това. Не мисля, че и имат право на това увеличение от 9 лв, заради което уж увеличават възрастта за пенсиониране! За да се осигури справедлива система в държавата, трябват неподкупни държавници, съдии, ревизори и т. н. Тук взеха връх само хора, които трупаха нередно в своите и в нечии други джобове. За предишни прегрешения също може би сега се плаща с тези мерки откупа. Но поне не е редно да си мислят, че сме глупаци и не разбираме всичко това. Що се отнася до справедливостта, мисля, че много герои са паднали и падат все още в нозете й. Не зная дали и как ще дойде при нас! Може и да ни няма, но приносът ни трябва да го има!
09 Декември 2011 11:31
жана, написах МРЗ за краткост, а ти с тези 420 лева - хората ще си помислят, че това е месечната сума която трябва да внасят...
върху 420 лева се изчисляват дължимите вноски
всъщност минималните осигурителни прагове започват от 420 лева
минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2009 г. като самоосигуряващи се лица:
- до 5400 лв. - 420 лв.;
- от 5401 лв. до 6500 лв. - 450 лв.;
- от 6501 лв. до 7500 лв. - 500 лв.;
- над 7500 лв. - 550 лв.;
- минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 240 лв.;


и обърнете внимание на осигурителните прагове за земеделски и тютюно-производители
09 Декември 2011 11:35
Тук взеха връх само хора, които трупаха нередно в своите и в нечии други джобове

читатель,
това ТУК за благозвучие ли го слагаш?
в цялата история на човечеството се е случвало и едва ли ще изчезне
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД