:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,447,850
Активни 59
Страници 7,353
За един ден 1,302,066

Общините прехвърлят на гражданите грижата за градинки и тротоари

Така разходите за поддръжка ще са за сметка на собствениците
Снимка: НЕВЕНА ТЕНЕВА
Грижата за почистването на тротоарите и сега е на собствениците на имотите, но при прехвърляне на прилежащите площи отговорностите се увеличават още.
Грижата за настилки, тротоари, градинки и детски площадки в много градове може да се окаже задължение само на гражданите. Това произтича от Закона за етажната собственост, според който всяка община трябва да определи ред за прехвърляне на прилежащите площи около етажната собственост в квартали с комплексно застрояване. Приемането на съответните наредби вече започна.

Прехвърлянето на площи е възможно там, където има регистрирана етажна собственост. Така разходите за растителността, настилките и тротоарите, съоръженията за игра, почистването от сняг и отпадъци ще е за сметка на собствениците. Те могат да поставят пейки, спортни съоръжения, съоръжения за игра или "тихи игри".

Въпреки новите отговорности гражданите са с вързани ръце да правят каквото и да било. Нямат право да отдават прехвърлената им площ на трети лица, нито да развиват търговска или стопанска дейност, нито да развиват реклама по какъвто и да е начин. Това означава, че в тези площи не могат да се поставят никакви рекламни елементи. Наредбата забранява и да се паркира на тези места, освен ако тяхното предназначение не е такова. Гражданите не могат да заграждат територията, освен с жив плет висок до половин метър. Сред забраните е и да се складират отпадъци или вещи. При престъпване на ограниченията има глоби от 50 до 500 лв.

Целта на прехвърлянето е да се подобрят условията в кварталите, като законодателите се надяват, че така гражданите ще поддържат района около блока си. Законът предвижда два начина на прехвърляне на площите - по заявление на етажната собственост или по решение на районния кмет, като конкретният ред се определя в наредба на съответната община. Проектът за София вече е готов и внесен за обсъждане от главния архитект Петър Диков. Столицата избира доброволния начин на прехвърляне на прилежащите площи - по желание на собствениците. "Не очаквам вълна от ентусиазъм, защото това е повече прехвърляне на отговорности отколкото на права, но трябва да спазим закона", коментира пред "Сега" Диков.

Около половината от жилищните сгради в столицата са регистрирани като етажна собственост. М.г. кметството беше заделило 3.5 млн. лв. за поддръжка на междублоковите пространства.АЛТЕРНАТИВА

Регистрираните по закона за етажна собственост сгради могат да получат и до 5 хил. лв. от общината за озеленяване на градинки и междублокови пространства. През м.г. бяха отпуснати 200 хил. лв. на сдружения на етажна собственост и на неправителствени организации.
42
7384
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
04 Януари 2012 19:44
...въпреки новите отговорности гражданите са с вързани ръце да правят каквото и да било. Нямат право да отдават прехвърлената им площ на трети лица, нито да развиват търговска или стопанска дейност, нито да развиват реклама по какъвто и да е начин...

Ало, журналята-а-а-а-а!
От какво се оплаквате, бре?
Вързани ли им са ръцете да си почистят? А да засадят трева и да я поливат/косят? Да садят цветя и правят цветни лехички, каменни градки, и всякакъв ландшафт? Да турят пейки, масички, чадъри и сенници, астми? Да тирнат алеи? Да построят игрища за децата, люлки, катерушки, пързаки?
Аааааааа, ама не можело да се отдва на 3-ти лица, да се рекламира, да се паркира, да се правят магазинчета и кръчмета за квартялните пияндета....
Абе вий последно какво искате?
Я питайте Манерко, той е приготвил черпакья, ще има за всички откворковци...
04 Януари 2012 19:51
Проблемът е, че общината няма да се грижи ИЗОБЩО за тротоарите. И ще станат едни паркинги...Които няма нужда официално да се отдават под наем, но ще си се заемат.
Изобщо, забелязвам, че под хубавото иначе намерение за всеобщо участие в поддържането на околнатас реда, се крие бягство на община и държава от задълженията им.
--------------------------
Блогът на Генек

04 Януари 2012 19:52
Абе вий последно какво искате?
Я питайте Манерко, той е приготвил черпакья, ще има за всички откворковци...

E к'во да ме питат мен, като то си е написано черно на бяло. Според материала само нещо, от което има "далавера", е нещо, наречено още "каквото и да било". Няма ли далавера в направеното, значи е нищо - градинка, игрище, детска площадка - без далавера било нищо. Пък после аз и други мои съмишленици сме били "пазарници"
04 Януари 2012 19:56
Щом ще го прехвърлят на гражданите, то следва да се включат като идеални части в имотите им и гражданите да плащат данък и такса смет и за тях.
Така де, хем си собственик, хем не можеш да се разпореждаш със собствеността си.
Или пък си собственик, но не можеш да печелиш от собствеността си. Обаче ако общината реши, че "собствеността" ти е идеално място за търговски обект или за паркинг, то тя ще прибира таксите. А ти, собственика, ще й плащаш повече данъци и такси.
Ей, това герберастията няма горна граница на тъпомера.
04 Януари 2012 20:13
Айдаааа - топката сега е у полето на гражданята - хем ще духат супата , хем не може да я кусат
04 Януари 2012 20:29
Общините прехвърлят на гражданите грижата за градинки и тротоари

Така е и в Америка, макар тук да плащаме 20 пъти по-високи местни данъци.
То оставаше за сеемсет лв годишно да ти чистят и пред вратата.
04 Януари 2012 21:27
Каквото и както да прехвърлят - все тази.....Хората така вече са се затворили в себе си , дори и последните мохикани с някакво чувство за солидарност , афинитет към общественосподелени ангажименти и други родилни петна на колективизма при соца, са станали вече манерковци.
Просто Системата ги научи да бъдат в крак с времето. Щрак ключа на металната врата , другите са тъпанари, аре, не ме занимавайте с глупости, шъ са абя за глупости - да не ми плащат, къде е черпака , а ? И толкоз. Странни опити да се прави кръстоска от манталитет на граждани от времето на соца / не че и там нямаше тарикати - напротив / с яркия индивидуализъм, свободно избуял егоизъм и меркантилност на днешния българин, който е в крак с времето.......
04 Януари 2012 21:37
Песът дига нога в Синя зона и си плаща за "пишенето" ...
04 Януари 2012 21:47
Не разбирам к'ъф е проблема ви.
Това съм го направил още 2000-та година!
Отидох в общината, дадоха ми "линия", и за една седмица мангалите направиха всичко - плавен наклон към вратата за гаража, замазки и пр.
Туй лято смятам да турна керамика, щото замазката не издържа на морската сол.
.
P.S. А кръчмата с масичките е отзаде, на ливадата с барбекюто.

04 Януари 2012 21:51
Какви паркинги, молим, по тротоара? Къде? Все повече тротоари са оградени с едни раирани сиви колчета. Приятно.
Дано не е само в идеалния център, извинявам се за уточнението. По ТВ дадоха как хората си ги отрязват, но очевидно има контрол върху поврежданията.
За друго ме е яд - изсъхна ми хубаво огромно дърво пред балкона, ясен, никога няма да го възстановят, нищо че се открива грозна дупка в плътна редица от дървета, стигащи до 4-те етажи. Така ми обясниха знаещи. Късмет, значи.
04 Януари 2012 21:57
Геновева
04 Яну 2012 21:51
Мнения: 18, 953
От: Bulgaria
Скрий: Име, IP Какви паркинги, молим, по тротоара? Къде? Все повече тротоари са оградени с едни раирани сиви колчета. Приятно.
Дано не е само в идеалния център, извинявам се за уточнението. По ТВ дадоха как хората си ги отрязват, но очевидно има контрол върху поврежданията.
За друго ме е яд - изсъхна ми хубаво огромно дърво пред балкона, ясен

Сега е моментът да си засадиш Явор ( Дачков )
04 Януари 2012 22:02
Нема лошо, след държава вампир, община върколак.
Ще си чистим, само ще ни облагате ли и за чистенето и по каква скала?
04 Януари 2012 22:08
Ще си чистите!
Като мен!
И то всяка сутрин!
.
Разлигавени софета...
04 Януари 2012 22:15
Нещастници ! за 1 кв.м / един квадратен метър/ , за да изкарва жена ми саксии на слънце, плащам 32 лева лева месечно /без таксите на банката/. Общината не е вдигнала една хартийка в радиус от 50 метра !
05 Януари 2012 07:29
Измислицата на другаря бай Тошо за собственик и стопанин.
Хората не са собственици, ама са длъжни да са стопани.
Проблемът не е, че човек ще прибере боклуците пред портата - и сега го правят повечето. Проблемът е какво ни се казва с това.
А именно - раздържавяването почна. Вие сте длъжни, ние имаме право!
------------------------------------------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2012 09:26
След като ще ми прехвърлят техните задължения то защо да им плащам увеличени данъци??? Щом като се отказват от част от задълженията си, то е редно и аз да се отказвам от това да им плащам за тях. А за чистенето около блока то си е редовно.
05 Януари 2012 09:35
Нещо се избързва. Все още няма създадени квартални гебо-ОФ-евски организации и не е приет закон за самооблагането. Не, че нама да стане...
05 Януари 2012 09:37
От вчера чета и препрочитам и статията, и мненията.
И нещо ме човърка отвътре...
За гражданите - повече или по-малко има някаква яснота.
А за селяните???
05 Януари 2012 10:35
Селяните всяка сутрин си премитат тротоара пред къщата. Събират си боклука. А преди официален празник си варосват и прилежащите на имота им бордюри. Става дума за истинските селяни, не за виладжиите - граждани.
05 Януари 2012 10:58
Капитан Немо: - "...Да турят пейки, масички, чадъри и сенници, астми? Да тирнат алеи? Да построят игрища за децата, люлки, катерушки, пързаки?..."
Капитане - идват и те глобяват после, че нямаш одобрение от Общината. Магазинчето до нас си го направиха наново. Красиво, приятно за пазаруване. Общината не пожела да оправи около него и собственика направи тротоар, зелена площ, която поддържа. И ги глобиха. Нямали разрешение от Общината. Е кажи ми - хем не прави нищо тази Община, хем глобява тези, които искат да направят нейната работа.
Иначе аз като гламавите си чистя всяка сутрин и вечер във входа, рина снега пред входа (Общината още не ми е направила тротоар като излезна от входа). Събираме се някои от съседите, които имаме отношение към околното пространство и си го чистим. И цигани (опс извинявам се - роми) съм викал и съм им плащал да поддържат чистотата наоколо. Но Общината никаква я няма. Няма и разчет да се знае - за толкова пари толкова услуги. За повече пари еди какво си отгоре. Няма - празно. Улицата до блока не е мита от 10 години. Просто няма разчети при какви такси и данъци какво да се очаква. ОК -малки били местните данъци - нека ги повишат, но да е ясно за какво и как ще се разходват. А сега по план улицата може и да е включена за миене и да се отчитат дейности, но де факто не се мие. Елементарна инфраструктура няма, а само искат от хората. И някои от тях нарочно правят боклуци - да си го върнели на администрацията. Е и това не го одобрявам. Аз като организирам нещата и чистя всяка сутрин като има сняг, то имам съседи които излизат направо и не ги е еня. Чистят си само колите. А колко по-добре е всеки по-малко да изрине и 10 човека като направят това, то би било чудесно. Както казах - ЗА съм да се вдигат данъци и такси, но да се знае къде отиват. Защо вода, боклукосъбиране са на концесии?? Нима Общината не може сама да си организира тези неща?? Може, но много пари изчезват през концесиите. Ето затова хората са против вдигане на данъци и такси. Краде се много. Това е проблема.
05 Януари 2012 11:04
"Не очаквам вълна от ентусиазъм, защото това е повече прехвърляне на отговорности отколкото на права, но трябва да спазим закона", коментира пред "Сега" Диков.

Поне са реалисти ...
05 Януари 2012 11:26
Пък аз питам - защо тогава да плащам такива големи данъци? В досегашното положение чакахме десетилетия за облагородяване на околоблоковите пространства, но поне не ни глобяваха за това/освен заради изхвърлените боклуци, което си беше правилно/. Но при тази нова промяна - жална ни майка. Няма да има десетилетия, а срок от два месеца. И който не се справи - глоба, огромна, за назидание и страх у другите. Заедно със санирането - голямо съдиране на кожи предстои.
Ха, сега, сетете се кой спечели изборите. И гласувайте пак за гадовете! Пък и президентът им само за саниране говори. Да се чуди човек за какво е избран! Е, на мене ми е ясно, щото на всичкото отгоре съм и домоуправител.
05 Януари 2012 11:40
Alin
05 Януари 2012 12:26
Според мен цялата работа е пак да глобяват хора и да се събират кинти от наказателни постановления за неспазване на законовия ред за стопанисване на прилежащите площи или нещо такова... Въпросът е какво ще става с тези пари, ясно е че общината няма вече да се грижи за тези пространства (там където се прилага яловото законче за етажната собственост) избърсвайки си ръцете като Пилат Понтийски. Както и какво ще стане с парите от местните данъци и такси, те за какво ще бъдат използвани и най-важното къде пренасочени? Явно в джобовете на герберската сволоч. То затова още от сега толкова доволно и щастливо цвилят гербОФвските кадри... Нали идат от село, там си прекопават градинките и варосват дръвчетата, а боклука си изхвърлят на някое нерегламентирано сметище извън сельото.
05 Януари 2012 12:32
Капитан Немо и OLDMAD .С една добавка - на домоуправителите да се разреши да глобяват тези съкооператори, чиито кучета акат в поддържаните с общи усилия градинки пред входовете, както и хвърлящите боклуци през прозорците, или около контейнерите. Всеки си знае съседите мърлячи.
05 Януари 2012 12:35
Не съм против да участвуваме в чистенето, ама да намалят общинарите и промилите.
05 Януари 2012 12:40
Ок, ще продължим с чистенето на градинката и улицата пред блока, а уличните кучета и тях ли? Да почнем да ги къпем, фризираме и чистим зъбките. Щото само седмица след почистването и градинката е на г*з от парцали и хартии. А дупките по улиците, от ВиК, топлофикацията и овергаз и тях ли да запълним. Щото след всеки ремонт и копаене, заприличва на лунен пейзаж.
05 Януари 2012 14:06
Като изчетох всичко /и аз ка то домоуправител/ питам : За какъв чеп ни е общината? За паспортизацията и санирането на блоковете съвсем не искам да говоря, защото всички блокове построени след 1962година имаха паспорти , а къде са сега никой общинар не казва. Защо??? Системата пък за саниране , която се препоръчва е толкова ФАЛШИВА и далеч от законите на топлотехниката, че единствените печеливши са и ще са фирмаджиите, които ще санират.КАЗАХ!
05 Януари 2012 14:22
kokaracho , един добронамерен съвет от мен - ше си направите една колибка за две-три кучета, от кастрираните, ше си ги примамите отначало с качествена храна(после на половин хляб дневно), и ше си ги гледате като домопазачи!
Останалите... абе вие нямате ли си камъни около блока?
..
Гледам че Кайлето не се обади повече... нали е Домоуправител, явно много тежко понася тез промени.
А реакцията е елементарна - гласува се бюджет у входа, фаща се първата скандална ТВ(Бареков например), и се отива на някое открито заседание на Общинския съвет, с ТВ-камера и микрофон!
(същевременно, баби-мутрите от входа, надничат зловещо през прозорците, въоръжени с метли и лопати)
Общинарите одма ше си глътнат дъвките, честно!
05 Януари 2012 15:04
Като председател на Управителния съвет на етажната собственост, Честитя Новата година на тия, които са замислилии поредната мутренска далавера!Пожелавам им всичко най.... - на тях, на майките им, стриниките и лелите им! Дето са отгледали такива ненагледни.....
Ако поне малко са честни, /което убеден съм е невъзможно/ - нека първо да прехвърлят също така безвъзмездно земята под панелките, пък после, членовете на етажната собствност с радост ща се грижат за околното пространство. Гарантирам ви го!
А тази инфантилната идея, която ни пробутват, за да могат да окрадат поредните милиони /от събраните пак от нас пари/ от Столичния бюджет! Да им ... пожелая пак, здраве и всичко, което съм им намислил да им се сбъдне! С нетърпение чакам общинарят, който ще ме потърси във връзка с тази идея! Ох, как ще си разтоваря нервната система!.....
05 Януари 2012 17:11
това герберастията няма горна граница на тъпомера.

Stern,
много точен изказ, с едно изречение определи цяло едно управление.
Чудя им се от къде им идват тия тъпотии на баш управленците-сънуват ли ги, боб ли хвърлят, инопланитяни ли им ги диктуват, Орлик ли им ги набива в тиквите сабахлем. Представяте ли си някой да си купи част от тротоара и да ти се налага да хвърчиш?
И както повечето Форумци правилно са обърнали внимание-общините и кметствата за какво са ни?
Държавните служители стават все по-безполезни лапачи, цъцащи и дуещи се за сметка на плебса.
Действено и мозъчно импотентни нещастници!


05 Януари 2012 17:18
Ма нема се обаждам, отказах се от домоуправство, сега никой не е домоуправител и никой не ще да става.
Утре комшията ще ме задължи да ода у тех да му мия прозорците, че да ми изглеждало светло на мене, като си погледна блока.
То в тая държава нищо не работи, а което е работело, спира.
05 Януари 2012 18:12
Язък!
А такава мераклийка беше отначало.
.
До мен има един 8-ет. панел на "Капрони"АД.
Ведомствен..
И въпреки това, хората са си направили ливадка, навесче с барбекю(от бетон, иначе мангалите таквоз..), друго навесче със скамейки и малко цимент отпредя... и пр. подобрения.
Ама преди туй натиснаха общинарите, и ония клекнаха.
Щото иначе лошо!
05 Януари 2012 18:41
Има смисъл в това да имат задължения живеещите да си поддържат сами прилежащите площи, НО първо, ще мога ли да сложа, не само жив плет, но и примерно колчета, които да не дават възможност за паркиране върху тротоара, защото сега нямам право, ще може ли да налагаме санкции на тези, които рушат тротоари, съоръжения и т.н., ще можем ли да изискваме съдействие и най-вече да ни бъде оказвано, от общинските служители за спазване на някакъв ред. Примерно, ние си оправяме градинката и идва ВиК или БТК и ги разкопават (реален случай, с оправена градинка в София) прекарват си тръби, кабели и т.н. зариват, но вече няма растения, не е частна собственост, за да ги заплаша със съд и да я възстановят. След като попада в нашата зона и градинка, ще мога ли да сложа кошчета за боклук, след като не може да се складира боклук. А ако фирмата, която е наемател на помещение в блока, реши да направи ремонта за своя сметка, ще може ли да сложи поне едно съобщение, че тя го е направила, защото до колкото разбирам не може. Ако привлека фирма за озеленяване или пък фирма за осветление, ще могат ли да покажа, че те са го направили.
05 Януари 2012 18:45
А и да добавя най-важният въпрос ще ми намалят ли промила за обществено почистване, след като това ще го извършваме аз и моите комшии, поради различни причини и сега го правим и от личен опит знам, че това са едни 5-10% от всички живущи в един блок.
05 Януари 2012 20:24
Това е решение от тип Дянков.
Усулсекиджийско.
Хем собствеността на прилежащите на блоковете терени НЕ Е на собствениците (което е абсолютно логичното, защото терена за един жилищен блок, който се купува, изобщо не е само застроеното петно ), а пък те щяли да го чистят. Това е нонсенс.
Напротив, такса смет включва почистване на цялата общинска площ, която не е частна собственост.
Значи трябва от таксата смет да се извадят компонентите сметоизвозване и депонирането, и от останалото да се извади относително прилежащите площи.
06 Януари 2012 02:45
Скоро ни обясняваха, че плащаме по-висока такса смет, защото вътре не влизал само боклука ни, ами имало и за почистване на градинки и околното пространство.А всъщност данък сгради пък за какво е?!Като никой не пази сградите и имуществото ни в тях?!Каква услуга получават гражданите от общините за парите си?
Някои питат какво ни пречи да направим люлки, освен да си окосим тревата?!Ами нямаме право!Можем, ако имаме двор на кооперация и сме собственици на него.И пак не се знае, защото ДНСК събаря и къщи, които са на собствен терен, така че..Скоро бяха заплашили и тераси да събарят, защото не били по проект!Абсурд е да облагородяваме по свой си начин между блокови пространства, които не са наши!В държавата цари тотален хаос и аз не бих се хванала да направя нищо такова.Независимо дали закона днес го позволява?!Утре някой може да сънува друго
06 Януари 2012 16:25
Тази новина ми връща младостта, когато на избрани завещаха Капитала, а на всички останали - Манифеста.
06 Януари 2012 16:41
Пък аз питам - защо тогава да плащам такива големи данъци?

Kъде това плащате "такива големи данъци"? В кочината ли?
Аз плащам $230 (което е 360 лв.) на тримесечие или 1, 440 лв. на година. Колко плаща жалващата се по-горе другарка?
06 Януари 2012 16:51
Тази новина ми връща младостта, когато на избрани завещаха Капитала, а на всички останали - Манифеста.

Преди 22 години?
06 Януари 2012 22:41
От както се помня метем тротоара пред къщата няма лошо.
В последно време обаче стана много трудно защото новите граждани с домашни любимци осират всичко.
Проблем е обаче че след кончината на соца никой не е мил улицата, а след строителният ужас и безумие останахме без канали.
03 Февруари 2012 16:06
Личен опит. Входът бе олющен, обгорял, с изпаднала мазилка. Хората скарани. Наблюдател съм и добър изпълнител. Карат ли се хората, нещата не вървят – лош социален климат. Нагърбих се с касата и опазването на средствата. Умножих ги с идеи. Касата набъбна. Касиерското левче вложих за оградка, луковици, торове, препарати, липси от всякакъв характер. От сутрин до късна вечер през отпуската работих с евтиния майстор, повторих боята, взехме нови пощи. Доплатих, после си събирах паричките с месеци.Входът светна. Миех доброволно. Като ги организирах, мърмореха, че нямали нужда да бъдат командвани. Не съм почитател на стискането на дребните парички за общото благо. Особено ги тревожеше касата и парите. За да ги успокоя, че чуждите пари не са ми мечта, от март внасям касиерските за покрива, покривам текущите си разходи с лични средства. Резултата? Чувствам се магаре с един голям самар на гърба. Вроденото ни желание да ни дават, сякаш сме богоизбрани и светът ни е длъжен, ме превърна в такова "магаре". Да не говорим желанието да поизлъжем, колко члена сме за месеца, за два-три лева и ревем, сякаш аз, обикновенния касиер съм феята с вълшебната пръчица. Да не говорим, че любезното ми отношение ме направи, спешна помощ, спонсор на дребни суми и сълзливи заеми, които естествено опростих, защото нервите ми не се продават като резервни части в магазина. От общите не мога да си позволя, тях съм поела отговорност да ги опазя. През един почивен ден реших да помета улицата и поизстържа тротоара,наблюдаващите от балконите ме подсетиха, че било Спасов ден и било грях да се работи. За мен си беше фитнес. Безплатен резултат. За хармонията. Имах план за покрива, за фасадата, как с минимум средства да се справим, влагайки собствени сили и енергия. За всичко намираме пари, но не и за хармонията. Сега търся начин да хвърля самара и се отърся от тези "примкови пари" и обществени мечти и въжделения. Убедена съм, че социалистическото самоуправление е химера. Входът е едно дисхармонично миниобщество, а не минидържава. Социалните отношения са приоритет на нас, организаторите на държавата. Каса "Дом" и всеки да си носи отговорността според правилата, а не едни да носят на гърба си други. В момента средният разход с вложени 2лв. за текущи ремонти е 4,45 на човек. В тази каса могат да се събират по 10 лв. месечно на човек и контролиран разход от страна на гражданите, който да обновява, сади градинки и опазва. Скараните хора се командват по-лесно. Не само вход, но и град, държава, геополитически район. Хармония? Безмислено постване и глупави разсъждения. При първа възможност, ще се преселя и търся място под слънцето. Да се жертвам, след като други дори не се напъват да мислят?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД