:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,109,115
Активни 90
Страници 7,623
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще стимулира иновациите с още бюрокрация

Вместо да облекчи процедурите, пречещи на усвояване на еврофондове за нововъведения, икономическото министерство иска да се създаде държавно предприятие, което да раздава бюджетни пари за изобретения
При пълната си неспособност да създаде среда, която да насърчи иновациите в бизнеса, кабинетът чертае нови планове за бюрократично "стимулиране" и за безсмислено пилеене на пари - уж в името на фирмите. За целта икономическото министерство е произвело проектозакон, който предвижда създаване на специално държавно предприятие, което да управлява и харчи фонд за иновации, както и учредяване на нов съвет, който да обгрижва предприемачите, въвеждащи изобретения и подобрения в работата си. Предлага се дори освобождаване от осигуровки за срок от 3 години на фирми, които назначават кадри, занимаващи се с изследвания и развойна дейност.

Бъдещото държавно предприятие "Български фонд за иновации" ще разчита основно на бюджетна субсидия. Освен това се предвижда в него да влизат 25% от приходите от концесионните такси за добив на ресурси. Отделно предприятието ще може да кандидатства за финансиране от еврофондовете. Парите ще се предоставят на бизнеса под формата на безвъзмездна помощ и евтини кредити.

Предвижда се безвъзмездно финансиране на проекти, като максималният размер на парите за научноизследователски разработки е 500 000 лв. За индустриални изследвания са предвидени грантове, които покриват до 70% от разходите за малки предприятия, до 60% за средните и до 50% за големите фирми. Щедро ще се плаща и за експериментални разработки. Държавата ще дава до 45% от стойността на проектите за малките предприятия, 35% за средните и 25% за големите. Проектозаконът предвижда държавата да възстановява и осигуровките за период от 3 години, стига компаниите да наемат персонал, зает с научноизследователска и развойна дейност. Подкрепа е предвидена и за стартиращите високотехнологични малки и средни предприятия, макар в проектозакона да не става ясно точно каква ще бъде тя. Записано е също, че държавата ще подпомага иновациите и чрез данъчни, кредитни, митнически и други облекчения, без да е уточнено какви точно ще са те.

Проектът, който вече се съгласува с министерствата, води към поредния конфликт на вицепремиера Дянков с наблюдаван от него ресорен министър - на икономиката Трайчо Трайков. Финансовото министерство не приема създаването на нова държавна структура и отбелязва, че в икономическото министерство има достатъчно звена и чиновници, които трябва да се занимават с иновациите.

Проектът предвижда куп безсмислени реорганизации - например да се закрие действащият Национален съвет по иновации и на негово място да се създаде нов орган със същите функции и име. А бъдещото предприятие-фонд ще поеме част от работата на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) - администрирането на схемата за финансиране на иновациите, която е част от оперативната европрограма "Конкурентоспособност". Според вече бившия зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов държавната фирма ще се занимава с "комерсиализацията на науката". В интервю пред в. "Капитал" Ангелов коментира, че то ще стане междинно звено в оценяването и финансирането на проекти за иновации от еврофондовете през следващия програмен период. "Това ще е много важна задача и на европейско ниво в периода 2014-2020 г. Задължително е да имаме адекватна инфраструктура, за да усвоим голяма част от средствата", твърди Ангелов, който ще съветва президента Плевнелиев.

Всичко това изглежда абсурдно на фона на пълния провал в усвояването на парите за иновации, които еврофондовете щедро отпускат през последните години. В становището на финансовото министерство се отбелязва, че вече 5 г. не се забелязват особени успехи в усвояването на пари за иновации по програма "Конкурентоспособност". "След изтичане на повече от две трети от 7-годишния програмен период към 30.09.2011 г. по мярка "Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности" са одобрени разходи за едва 697 113.81 лв. (0.14% от осигурените средства от ЕС и държавния бюджет в размер на 482 112 095 лв.). Общото изпълнение по "Конкурентоспособност" (без инструмента Джереми, по който средствата се отчитат като сертифицирани, но не са достигнали през участващите банки до предприятията) е най-слабо сред 7-те оперативни програми - сертифицирани са разходи за 2.2 % от ресурса", пресмятат от МФ.

Неуспехът в усвояването на средствата за иновации по "Конкурентоспособност" и други насърчителни европейски програми не се дължи на липсата на бюрократичен посредник. Такива има в изобилие - освен Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия в самото икономическо министерство съществува специална дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", още няколко дирекции, чиято дейност също има отношение по темата, както и съществуващият Национален съвет по иновации. В останалите министерства също имат структури, които са насочени към насърчаването на изследвания и изобретения.

Основната причина да не се усвояват парите са тежките бюрократични процедури и некомпетентността на голяма част от чиновниците, ангажирани с тази дейност. Те се изживяват като пазачи на парите от еврофондовете, които трябва да пречат на бизнеса да стигне до тях, а не като експерти, които трябва да помагат и насочват фирмите към подходящите мерки и да им оказват помощ при подготовката на проектите, така че те да отговарят на европравилата и да получат финансиране. Тази теза се подкрепя от една неизвестна досега статистика на финансовото министерство. Според нея през целия период от 2007 г. до сега чиновниците, ангажирани с иновациите в МИЕТ и в агенцията за малкия бизнес - общо 254 души, всеки месец са се радвали на независещо от постигнатите резултати допълнително възнаграждение - познатата втора заплата за работещите с еврофондове.

32
6323
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
04 Януари 2012 20:02
Кабинетът ще стимулира иновациите с още бюрокрация

Така се осигурява държавен кокал за всеки гербераст...Избори се задават.
04 Януари 2012 20:07
ТНТМ...ТНТМ...
04 Януари 2012 21:15


Кабинетът ще стимулира бюрокрацията с още иновации
04 Януари 2012 21:57
На всеки пъдар ще зачислят овци за стрижене, дудук и пасища. Няма да се броят главите за курбан и измрелите. Важно е накрая само кожите да са накалъпени ...
04 Януари 2012 22:19
Симулации на стимулации чрез бюрокрация - думи нямам!
04 Януари 2012 22:49
да се закрие действащият Национален съвет по иновации и на негово място да се създаде нов орган със същите функции и име.


Съкращават сегашните чиновници и назначават нови, много по-добри и проверени хора.
04 Януари 2012 23:32
Това не е новина (интервюто в Капитал е от 14 декември, проекто-закона за Иновациите е предаден в Министерството от изпълнителя на държавната поръчка още в ранната есен), следователно би трябало да е коментар с елементи на анализ. Но темата е прекалено важна за да се коментира по елементарен начин! Дори е вредно. Вдига се прахоляк и пушилка която замъглява пейзажа.
04 Януари 2012 23:45
"...предвижда създаване на специално държавно предприятие, което да управлява и харчи фонд за иновации, както и учредяване на нов съвет, който да обгрижва предприемачите..."

Нови гнезденца за нови калинки, румянки и прочее тикви

А тия 254 хубостника само за 2-ра заплата са опапали над 10 млн. досега. Интересно е някой знае ли колко са реално усвоените средства по "Конкурентноспособност" за същия период?
04 Януари 2012 23:51
и още:

"Бъдещото държавно предприятие "Български фонд за иновации" ще разчита основно на бюджетна субсидия. Освен това се предвижда в него да влизат 25% от приходите от концесионните такси за добив на ресурси. Отделно предприятието ще може да кандидатства за финансиране от еврофондовете."

Просто трябва при едни наши хора да се събират едни големи пари, които те да разпределят на други наши хора... щото, то ний тая власт, нали...
05 Януари 2012 02:17
иновации и бочко - иновацията му стигна до "той бил .....ИТ специалист...овчото толко се търси" Натисни тук
Тези ли хора ще правят "иновации" - с техния неконвертируем избирател които когато чуе "инвеститор" почва да гледа конфузно и да дудне за "честния, прост трудов народ"
Иновации някой друг път
Добри ПР-и, мноо слаби управленци
05 Януари 2012 08:19
Навремето думичката Иновация беше използвана от пирамидата Галакси в Бургас (начин да се прикрие една измама)Инавация бля, бля....
05 Януари 2012 09:12
Питали един, дето пътувал по работа до съседния град какво стана, та той казал: "Човекът взе парите и каза "ще видим"". И нашта с "иновациите" и с овациите ... е същата.
05 Януари 2012 09:25
Освен втора заплата ще има и консултански %...
05 Януари 2012 10:27
'свобождаване от осигуровки за срок от 3 години на фирми, които назначават кадри, занимаващи се с изследвания и развойна дейност'.
Във всяка втора фирма ще се открие отдел 'Иновации и развой'.
И ще станем най-иновативната и развойна страна в света...
05 Януари 2012 11:31
Защо темата е важна!
1. Защото България е най-бедната страна в Европейския съюз и с най-нисък GDP на глава от населението.
2. Защото България е с некункорентоспособна икономика.
3. Защото България изнася продукти с ниска добавена стойсност. Пример: нерафинирана мед, а не кабели, дървесина а не мебели.
4. Защото България има енергоемко производство (в пъти) .
5. Защото България е на последно място в Европейския съюз по иновации (виж European Score Board). А между другото този показател е комплексен - съдържа 25 показателя, вкл. и състоянието на образованието, научните изследвания, колко инвестират фирмите в научни изследвания, и още много други неща .
05 Януари 2012 11:34
При пълната си неспособност да създаде среда, която да насърчи иновациите в бизнеса, кабинетът чертае нови планове за бюрократично "стимулиране"
пак е нещо и е по-добро от нищо...
Основната причина да не се усвояват парите са тежките бюрократични процедури и некомпетентността на голяма част от чиновниците, ангажирани с тази дейност. Те се изживяват като пазачи на парите от еврофондовете, които трябва да пречат на бизнеса да стигне до тях, а не като експерти, които трябва да помагат и насочват фирмите към подходящите мерки и да им оказват помощ при подготовката на проектите, така че те да отговарят на европравилата и да получат финансиране. Тази теза се подкрепя от една неизвестна досега статистика на финансовото министерство. Според нея през целия период от 2007 г. до сега чиновниците, ангажирани с иновациите в МИЕТ и в агенцията за малкия бизнес - общо 254 души, всеки месец са се радвали на независещо от постигнатите резултати допълнително възнаграждение - познатата втора заплата за работещите с еврофондове.
Това е една от главните ни бедствия - по отношение на науката да управляваш се намираме в каменната ера. Манталитетът от соца, когато шепа директори се въртяха в града и "управлението" им много често се свеждаше в удряне по масата и командорене и навикване, банкетаджийски истории и шоу изпълнения... заплатата да върви... нищо не е мръднало. Не става въпрос само за въпросното учреждение а и за началниците му отгоре. Каква задача е поставено на управата на това учреждение по иновациите, отгоре, какво се иска от тях, на какви неща да се наблегне и периодичен отчет за това какво става в учреждението, какви ги вършат и какви им са намеренията за напред... Дори тези лесни и прости неща, разбирам от тази статистика на финансМин, не са се правили. Отделно че най важното от всичко е да поставиш начело чист в намеренията си надъхан и знаещ какво прави кадър а не поредния наш човек - полуориентиран но подчинен.... като туриш такъв - какво да искаш от учреждението - с милиарди да го засипеш - все тая. Обратно чистия и доблестен кадър, знаещ какво прави и въоръжен с желание, умът му ще породи идеи и начини и с малко пари може да направи много.
Ще го повторя - Едно от големите ни бедствия е това че по отношение на управлението и подбора на кадри сме в каменната ера.
05 Януари 2012 11:47
"пак е нещо и е по-добро от нищо..." за съжаление това не е вярно към днешна дата. Щеше да бъде вярно към месец декември 2009 г.
05 Януари 2012 11:49
Внимават много да не "сбъркат" чиновниците. Нищо като не правят, няма и да бъркат. Работата е да не работиш, но и на другите умело да пречиш!
05 Януари 2012 11:59
Хайде стига с тези "чиновници"! Само в милата ни Родина най-виновна се оказва чистачката на етажа! За загубената битка все редниците виновни!
05 Януари 2012 12:10
...ахъм, значи правим ново ДКНТП, възстановяваме фонд "Технически прогрес", бива, бива.... има тук таме още някои жив от едновремешните деятели на техническия прогрес, дано ги питат, щото този Ангелов, нещо тъпичък звучи...
05 Януари 2012 12:10
...извинявайте, незнайно защо писанието ми е излиза двойно, пък няма начин да го изтрия, така че...моля модератора да изтрие повторението сиреч това...
05 Януари 2012 12:48
Имаше един Ангел Ангелов, който сега е на 82 г., но ми се струва че сравнението с Евгени Ангелов е в полза на Ангел Ангелов (въпреки че става дума за различни епохи).
05 Януари 2012 12:50
Да ме прощава за сравнението академика.
05 Януари 2012 13:00
Предлага се дори освобождаване от осигуровки за срок от 3 години на фирми, които назначават кадри, занимаващи се с изследвания и развойна дейност.


Тези съвсем изтрещяха. Откъде накъде па с освобождаване от осигуроровки?!
05 Януари 2012 14:16
Хайде стига с тези "чиновници"! Само в милата ни Родина най-виновна се оказва чистачката на етажа! За загубената битка все редниците виновни!

Последният абзац от статията е точно за "чиновниците". Те са подбрани и удовлетворяват напълно желанията на висшестоящите, най-вероятно. Но това не ги оневинява!
05 Януари 2012 15:29
В България се падат четири патента на един милион население. При около средно за европа сто и тридесет патента на един милион население . И като се има в предвид че поне един е без практическа стойност, а два са мои и положението ми изглежда съвсем безнадеждно. Но като знам през какво минах за да защитя патенти , се изненадвам че ги има и тези четири патента. Ако нещо при нас се случва в тази посока то е въпреки пречките на държавата, а не заради нейната помощ. На фона на тоталното безхаберие на администрацията и пълната липса реално действаща политика в областта на иновациите как си мислят че ще интегрираме в приоритетите за развитие на ЕС. Че там един от първите приоритети са иновациите.

Патентите имат някакъв срок на действие и няма как да се реализират без адекватна политика от страна на държавата. Адекватна политика няма и явно няма и да има. Затова вече си мисля, че единственото което можем да направим е да се съберат всички патентодържатели и да осъдят администрацията на тази държава за некомпетентност и неправомерно изразходване на средства. А също да поиска отчет колко пари са похарчени в областта и какво е постигнато с тях.
05 Януари 2012 16:27
1. "Последният абзац от статията е точно за "чиновниците".
2. "Но това не ги оневинява!"
3. "Те са подбрани и удовлетворяват напълно желанията"
Ама това е тривиално бе дами и господа. Има една българска (а и не само българска) поговорка - За рибата дето главата такованка......
По сложния въпрос е: Защо няма прясна риба?
05 Януари 2012 16:33
Защо не вървят иновациите?
При този кабинет?
Ами при предния?
Ами при по предния?
Ами при по по предния?
Да продължавам ли....Защото и за по-по -по предния се сещам
05 Януари 2012 16:40
По най-груба сметка, ако 254 души получават всеки месец по една допълнителна втора заплата от 500лв, то това са около 15милиона месечно. Ако всеки месец 15 милиона се инвестират в иновации вместо в допълнително материално стимулиране на чиновници, само след една година България ще има поне 10-20 нови патента. Това, че държавата е решила да инвестира в чиновници осъществяващи контрол върху допустимостта на разходите за иновации вместо в самите иновации си е само неин проблем.
05 Януари 2012 17:14
15 милиона ша спестиш на месец от чиновници!?! 254*500лв=парите за компетентния, знаещ само да лае и плюе българин, дето администрацията и държавата му изяли и парите и изобретенията и патентите...
05 Януари 2012 17:52
"Тежките бюрократични процедури и некомпетентността на голяма част от чиновниците, ангажирани с тази дейност" не са основна причина а следствие на отсъствието на политическа воля парите от еврофондовете да се усвоят по начин който да отговаря на европравилата fullstop и Добро утро!
05 Януари 2012 18:11
Някога след войната Япония била фалирала държава. Ама и била държава с хилядолетна история и традиции в държавничеството. Създали си програма за развитие и съответни приоритети Та един от тези първи приоритети били иновациите Изкупували иновации от цял свят (Дори изкупували заявки за иновации и отхвърлени проекти.)
След известно време се оказало че американците на където и да пипнат трябвало да купят патент от японците.И това поставило началото на икономическото им чудо
Китай скоро заложи иновациите като свой основен приоритет. Европейският съюз, САЩ, също.


Ние инвестираме в асвалт...щото според некои капацитети пътищата правели бизнеса . Де да беше толкова просто колкото е по възможностите на нашите управници
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД