:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,036,527
Активни 124
Страници 20,532
За един ден 1,302,066
Уроци

Тачър предсказа кризата в ЕС и бе детронирана

Но и днес европейските лидери не си извличат поука от грешките, а упорито ги повтарят - харчат повече, отколкото имат, назначават още бюрократи и градят континентална мегадържава
Маргарет Тачър, преди да пристъпи със съпруга си Денис (вляво) прага на резиденцията на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон на 4 май 1979 г.
Първо, думата "лейди". Г-жа Тачър е първата и единствена досега жена, ръководила голяма британска политическа партия. Тя бе първата жена премиер в англоговорящия свят и най-дълго служилият премиер от въвеждането на всеобщото избирателно право. Дори и през 2011 г. само една водеща западна страна - Германия, е ръководена от жена. Каквито и да са качествата на канцлер Ангела Меркел, едва ли може да се очаква тя да е главно действащо лице в игрален филм 20 г. след като се пенсионира. Всъщност г-жа Тачър бе единствената жена. Този уникален статут все още впечатлява. След повече от 11 г. на власт Тачър напусна поста си не по своя воля (и без да е загубила избори) през ноември 1990 г., жертва на преврат от членове на собствената си партия. За известно време след това репутацията й бе частично помрачена. Падането на Берлинската стена потвърди правотата на политиката й по отношение на комунизма, но и допринесе за това да изглежда старомодна. Макар че нейните икономически, финансови и профсъюзни реформи подготвят почвата за бума от края на 20-и и началото на 21-ви век, стилът й вече е демоде.

"Победа без усилие" бе мотото на новото поколение политици като Бил Клинтън и Тони Блеър. Когато Блеър дойде на власт във Великобритания през 1997 г., в негова запазена марка се превърна фразата "Нещата могат само да се подобряват". Оптимизмът винаги е бил част и от профила на Тачър, но при нея той бе доста по-суров. Тя бе убедена, чепобедата идва заради усилиятаНищо не може да се постигне без лично усилие. Неприятните истини трябва да се казват, а ламята - да се посича.

От 2007 г., когато започнаха да се проявяват първите симптоми на кризата, стилът, убежденията и управлението на Желязната лейди изведнъж отново станаха актуални. Хората поискаха от лидерите си да се изправят срещу проблемите, вместо да ги заобикалят, и започнаха да търсят някой железен.

А откакто през 2010 г. дълговият проблем на няколко банки зарази цели страни, една от най-самотните битки на Маргарет Тачър - усилието й в края на 80-те г. да спре интеграцията на Европейската общност, започна да печели уважение със закъснение. Еврото бе замислено и планирано въпреки нейните възражения и бе въведено, след като тя слезе от сцената. 17 от 27-те страни в ЕС са част от еврозоната. А сега част от тях, най-вече Гърция, са направо фалирали и повечето са под заплаха от понижаване на кредитния им рейтинг. В началото на декември евролидерите се събраха в опит да спасят цялата система. Ако съдим по пазарната реакция, те за пореден път се провалиха. Ако се заслушате, може и да чуете гласа на Желязната лейди иззад кулисите да им казва "Предупредих ви".

Какво всъщност им бе казала тя? По същество възгледите на Маргарет Тачър за връзката между парите и политиката са прости, макар че критиците й биха ги определили като многословни. През 1949 г., когато е 23-годишна неомъжена жена, Маргарет Робъртс за пръв път е издигната като парламентарен кандидат на консерваторите и тогава казва: "Във военно време имаше лозунг "Всичко зависи от мен". Хората изглежда са го забравили и си мислят, че всичко зависи от някой друг." И продължава: "Не се страхувайте от високопарния език на икономистите и министрите, мислете за политиката на нивото на собственото си домакинство".

Тя не се страхува и никога не отстъпва от тази доктрина, която става особено популярна през 70-те години, когато инфлацията и прекомерните харчове и заеми на правителството се превръщат в норма. Заради нея Тачър печели изборите през 1979 г. Тя проповядва, че домакинствата и особено жените, които управляват семейните бюджети, отлично знаят, чене можеш постоянно да харчиш повече, отколкото печелиш,и че трябва да се заделя "за черни дни".

Тачър твърди, че същата митична домакиня е наясно, че ако сам не си помогнеш, не можеш да си сигурен, че някой друг ще ти помогне. Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост, а зависимостта води до деградация. И това се отнася както за хората, така и за държавите, твърди Тачър. Ако Великобритания може да балансира това, което харчи, и заема с това, което печели, тогава държавата ще може да се довери на уменията на хората да свършат останалото. Тя отново ще може да се извиси над света и сама да взема решения.

Ще е трудно да се отрече, че г-жа Тачър успя да приложи част от тази философия. Най-високата ставка на подоходния данък през 1979 г. бе 98%, а през 1988 г. стига 40%. През 1979 г. Великобритания губи 29.5 млн. работни дни в стачки, а през 1986 г. този брой спада до 1.9 млн. Когато встъпи в длъжност, Тачър трябваше да се справи с най-тежко обременените с дефицити национализирани производства в развития свят. Когато напусна поста, идеята за приватизация се бе превърнала в най-доходоносната интелектуална собственост, развита и експортирана от политик.

В същото време обаче не бива да се забравя, че строгата и благоразумна домакиня се оказа вездесъща във време, в което повечето граждани бяха много по-свободни да вземат заеми отпреди. Тя се освободи от картела на строителните предприемачи, които разпределяха достъпа до кредити на купувачите на жилища във Великобритания. Повечето хора станаха собственици на имоти за пръв път, но по-неприятната последица от това бе, че милиони хора започнаха да задлъжняват сериозно срещу ипотеки, което доведе до фалити скоро след като Тачър напусна властта.

В решителността си да отвори пазарите към света пет месеца след като пое властта тя отмени всички ограничения, въведени за чуждестранна валута. През 1986 г. тя направи в Лондонското сити т.нар. "Голям взрив", като анулира изплащането на комисионни на борсовите агенти и сложи край на старите привички. Въведе забрана на търговията за собствена сметка на инвестиционна банка или брокерска къща. Прекрати разделението между търговските и инвестиционните банки. Чуждестранните банки, особено американските, навлязоха в страната. Т.нар. "казино банкиране", което сега всички мразят и от което се страхуват, не можеше да стане без тези промени.

Може би е по-справедливо да се каже, че Западът днес страда от това, чеприе положителните неща на тачъризма и не обърна внимание на опасностите,които крие. Тони Блеър и Гордън Браун започнаха да разбират, че пазарите са важни, че чуждестранните инвестиции трябва да бъдат приветствани, че на хората трябва да им бъде позволено да са богати. Това бе нова позиция за социалистическа партия. Те обаче пренебрегнаха непрекъснатата бдителност на Тачър, отвращението й към публичните харчове, манията й за лична дисциплина, мнението й, че в крайна сметка не можеш да не платиш сметките си.

Същото нещо се случи и в Европа. Дори държави като Германия и Франция, които обичат да критикуват "англосаксонската" култура на спекулации, забравиха за рисковете. Техните банки отпускаха заеми толкова опасно, че днес целият континент страда от това. Еврозоната, която те създадоха, само се преструваше, че "критериите за конвергенция" на бюджетните дефицити и на националните дългове са изпълнени от всичките й членове. Никога не е имало решение на проблема с единната валута, използвана от всички с общ лихвен процент, опитваща се да обедини напълно различни икономики. Никога не бе даден отговор и на въпроса "Има ли кредитор, който да действа като последна инстанция?". Сега първоначалните пропуски в конструкцията подкопават основите на цялата сграда.

На фона на всичко това Маргарет Тачър бе смела и прозорлива. През 1988 г. в известната си реч в Брюж, разкритикувана безпощадно от европейските лидери, тя предупреди, чеЕвропа се превръща в "ограничен и интересуващ се само от себе си клуб... закостенял от безкрайните правила". Според нея Европа съвсем не е само ЕС. Част от нея са и всички държави, разположени на изток, които по това време се бореха да се разделят с комунизма. Изпъкна нейната проамериканска позиция. Тачър заяви, че "атлантическата общност - Европа от двете страни на Атлантика - е най-хубавото ни наследство и най-голямата ни сила". Най-спорната й забележка бе атаката, която отправи към намесата на държавата: "Какъв беше смисълът да успеем да ограничим държавната намеса във Великобритания, след като сега виждаме, че тя се възцарява на европейско ниво с европейска супердържава, която упражнява нов контрол от Брюксел". Тя яростно се противопостави на европейския икономически и валутен съюз.

Срещата на лидерите на ЕС, състояла се в началото на декември м.г., се проведе точно 20 години след подписването на Маастрихтския договор, с който ЕС въведе единната валута (към която Великобритания отказа да се включи). Днес отговорът на Брюксел на проблемите в резултат на централизацията е да се централизира още. Този път Великобритания, оглавявана от Дейвид Камерън, бе толкова притеснена, че отиде по-далеч от Маргарет Тачър и наложи вето на новия европейски договор. Останалите страни членки обаче ще намерят начин да не се съобразят с него. Необходим е фискален съюз, казват европейските лидери. Въпреки че структурата се олюлява, създателите й се опитват да я направят по-висока.

Има причини, поради които възгледите на Маргарет Тачър за Европа, колкото и да бяха значими, се провалиха по онова време. Критиките, които отправяше към европейската политика, понякога в антигермански тон, накараха хората да се усъмнят в мотивите й. Изглеждаше, че тя върви срещу хода на историята. Стената падна. Германия се обедини. Старите националистически идеи бяха победени, казваха хората. "Европа" триумфира и всички ние, на изток и на запад, ще живеем щастливо заедно в "нашия общ европейски дом". В речта си нейният бивш близък сътрудник Джефри Хау от 1990 г., с която Тачър бе детронирана от премиерския пост и от лидерския пост в Консервативната партия, я обвини, че има мания да защити британската държава, че живее "в гето от сантименталност по миналото ни".

Сега нещата не изглеждат точно така. Всъщност самата Маргарет Тачър формулира проблема в европейската конструкция няколко години след като напусна премиерския пост. Според нея тя е "заредена с духа на вчерашното бъдеще". Допусната е "ключовата интелектуална грешка" да се приеме, че "моделът на бъдещото правителство е централизираната бюрокрация". Както заключава Тачър, "отмина времето на изкуствено създадената мегадържава".

Твърде слаби са сигналите, че днешните европейски лидери ще се вслушат в съветите на Тачър. Маниакалното изграждане на континентална мегадържава продължава с пълна сила. Но наследството на Маргарет Тачър никога няма да се превърне в консенсус за елита. Но когато западният свят затъва все по-дълбоко, нейният навик да се заема с всеки труден проблем изглежда по-подходящ отвсякога.--------

* Чарлз Муур е колумнист и бивш редактор във в."Дейли телеграф". Той е автор на официалната биография на Маргарет Тачър, която няма да бъде публикувана приживе.
 Маргарет Тачър сред колегите си от Г-8 на срещата на върха в Торонто, Канада през 1988 г. Тя се разбира прекрасно с американския президент Роналд Рейгън и не понася германския канцлер Хелмут Кол.

ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ

Кризата в Европа и възраждането на спомена за Маргарет Татчър съвпадна с премиерата на филма "Желязната лейди", която се състоя на 4 януари в Лондон и предизвика гняв във Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън разкритикува лентата, тъй като тя акцентира на страдащата от старческа деменция Тачър вместо на това какъв "изключителен министър-председател" е била. Камерън смята, че моментът за пускането на лентата не е подходящ. Той обаче изрази възхищението си от начина, по които Мерил Стрийп пресъздава Желязната лейди.

Кинокритиката като цяло е на мнение, че сценарият не е много добър, но пък играта на Стрийп е за "Оскар". Кинокритикът Крис Туки, който пише за в. "Дейли мейл", даде две от възможни пет звезди на филма. Според него може да те накара "да зяпнеш от учудване". За Крис Туки във филма е пропуснато "всичко, което прави Тачър уникална и опасна". Филмовият критик на в. "Таймс" Кейт Мюр е малко по-мека в позицията си, като дава три от пет звезди. Според нея не може да се определи дали филмът е "комедия или трагедия", а "плиткостта на сценария дразни".

Самата Маргарет Тачър и семейството й категорично отказаха да гледат предварителните прожекции на филма, чийто режисьор е Филида Лойд. Според тях Мерил Стрийп не е успяла да предаде на екрана реалния образ на Желязната лейди.
Снимки: ЕПА/БГНЕС
По всеобщо мнение Мерил Стрийп се справя прекрасно с ролята на Маргарет Татчър, но сценарият на "Желязната лейди" не струва.
49
7195
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
08 Януари 2012 19:28
Чета, чета и се чудя какъв е този панегирик.

Пък то отдолу си пишело: "Чарлз Муур е ....... автор на официалната биография на Маргарет Тачър
08 Януари 2012 21:16
Статията, макар да е по повод премиерата на филма, е много навременна. Сега , когато този скудоумен монетарен пакт пращи отвсякъде, е време да си припомним посланието на Тачър: Търговски съюз - ДА!; Федерация, в която с норми се определя формата на краставиците - НЕ!
Европа не е USA и вероятно няма да стане скоро единна държава, поне в този си вид. Всичко друго е ненаучна фантастика.
08 Януари 2012 22:11
Статията е празни английски хвалби, лукуми и лозунги!
Истината е, че Маргарет Тачър беше агент политик от клуба "Билдерберг" и не е водила собствена политика, а е следвала техните указания.
Нета е пълен с информация за това на каквито искате езици, бкл. и на български. Сложете в търсачката Маргарет Тачър и Билдерберг и четете.
http://alternative-x.com/st27.htm
08 Януари 2012 22:17
Тачър какво е предсказала за дерегулацията и възхода на пазарния фундаментализъм?
08 Януари 2012 23:06
До Котка
Pusy, Don’t eat all flying, f.e. flies, plains e.c.
08 Януари 2012 23:29
=
09 Януари 2012 00:17
Е те такива глупости отдавна не бях чел - все едно чета някой от талибаните във форума. Цялата статия е в стил ала-бала без нито един конктетен пример за какво става въпрос. Каква е връзката между проблемите на еврото с либералните реформи на Тачър никой няма представа. Таз семпла женица следваше партийната линия за раздържавяване и елиминиране на английската промишленост и заместването и от финансовите услуги, които и в момента хранят острова. За каква прозорливост и за каква политика към Европа става въпрос?
*
Истината е че Европа трябва да се федерализира. Хубаво-лошо - това е и е по-добре по-бързо да се свиква с тази реалност. Половинчатото положение в момента предизвиква кризите, като тази с Гърция. Ако имаше единна европейска банка и финансова политика, то обременяването на Гърция с дългове от немски и френски банки за закупуване на подводници и други глупости би било невъзможно. Съществуването на единна европейска армия също би оптимизирало разходите за глупости. Единен европейски съд? Единна полиция? Единни стандарти? Всичко това би създало удобство за хората и предсказуемост за всякакъв бизнес в общоевропейското пространство. Въобще европейската интеграция е просто нещо, но не е за прости хора. Въобще като цяло континента има много да наваксва в сравнение със САЩ. И това със сигурност няма да стане като всеки се свие в собствената си черупка.
09 Януари 2012 00:22
Ganev ,
What's your problem? Personal issues?
Идеята за статията в газетата да не би да е твоя, че си се засегнал така?
09 Януари 2012 00:54
Истината е че Европа трябва да се федерализира. Хубаво-лошо - това е и е по-добре по-бързо да се свиква с тази реалност.

Всъщност статията, гледа нещата от друг ъгъл и според този (англосаксонски) ъгъл ЕС е твърде федерализирана вече. Това беше и становището на Камерън. В България, пък най-виден защитник е Сидеров, макар нотки от същата песен да се долават и у Янев и Костов. Великобритания постигна при Тачър "идеалното" (за този тип мислене) - достъп до общия пазар, но с икономическа свобода извън еврорегулациите - поне до края на управлението на Тачър. За България е неприложимо поради порочния характер на българската икономика и политика. Но Великобритания загуби от отстъплението от Тачъризма в европолитиката. Обвързването на паунда с евро обменния механизъм го обезцени (май Мейджър още го направи). А засилената интеграция с ЕС при Блеър и Браун доведе до загуба на позиции на Лондоското сити спрямо Франкфурт и Париж. За Острова Тачър, поне в европейската си политика , си остава недостижим идеал.
Що се отнася до вътрешната икономическа политика - тя (макар и публично отречена) бе негласно продължена както от Мейджър, така и от уж левия Блеър.
Та по-леко с епитетите ...
09 Януари 2012 00:55
Тачър преди всичко тури началото на катастрофалния за Европа и света завой към пазарния фундаментализъм. С това и само с това ще се запомни в бъдеще. Засега още цари пълно неразбиране, защото пазарният фундаментализъм, макар реално банкрутирал преди години, още не е широко осъзнат като такъв, не само от Мърдоковите вестници (УСДж), но и от европейските полит. елити и масовото европ. кухненско съзнание.

Бюрократизацията, централизацията и "елитизацията" на ЕС съвсем не са "леви" по произход. Например налагането на еврото като типичен пазарнофундаменталистки проект (здрава валута, ЕЦБ без право да бъде заемател последна инстанция при кризи на търсене) беше свързано с налагането на елитистки, недемократичен, централистичен режим в еврозоната. Резултатът от него беше голямо преразпределение от "периферията" към "центъра".
09 Януари 2012 01:04
Колкото повече е навредил един политик на народа си, толкова по-фанатични привърженици има. Рейгън, Тачър, Сталин...
09 Януари 2012 02:15
Велика жена. Обожавам я. Заедно с Чърчил.
09 Януари 2012 02:25
Британските консерватори-мазохисти наистина я боготворяха и се възбуждаха, когато ги унижаваше. В такива политически моменти рязко скачаше клиентелата при "Строги господарки" в Лондон. Авторитетът на Маргарет Тачър пряко произтича от практиката на телесни наказания в английските пансионатни училища за привилегировани.
09 Януари 2012 09:07
Ми то и Правда и Работническо Дело бяха предвидили края на капитализма, но и тях ги махнаха :)
09 Януари 2012 09:24
До Котка: Nothing personal, just enjoing, sorry.
Колкото до баба Тачър – UK има за какво да и благодари.
Но всяко нещо – с времето си и във времето си....
09 Януари 2012 09:35
Е, чак пък обожание. Стига де.
09 Януари 2012 09:59
Таз моя колежка много предсказвала бе ( тя и Ангела Меркел ми беше колежка, тя беше специалист в квантовата химия на EPR - електронен парамагнитен резонанс). Не знам Татчър дали е предсказала нещо в областа на инфречервената спектроскопия, където беше специалист. Шефът на Европейската спектроскопска комисия Орвил-Томас я плюеше яко, когато беше на власт, искаше да ни я хариже на нас, ама ние не си давахме Тошето за нея.
09 Януари 2012 10:14
Пропуснат е конфликтът за Малдивите, спечелен от Великобритания безапелационно.
09 Януари 2012 10:55
Истината е, че Маргарет Тачър беше агент политик от клуба "Билдерберг" и не е водила собствена политика, а е следвала техните указания.


Тогава как можем да разтълкуваме политиката й срещу федерализирането на ЕС, след като се знае, че подобни структури се стремят именно към установяването на единна държава в света, едно правителство, една валута, една армия и т.н.?
Според мен най-големият грях на Тачър е, че преди 30 години посъветва миньорите и останалите работници (и децата им) да се образоват и да се насочат към услугите, банките, финансите, борсовите операции и т.н. Те я послушаха и днес не само Великобритания, но и останалия западен свят бере горчивите плодове не деиндустриализацията. Но може би някои искат да поправят тези грешки - преди известно време купих пластмасов стол Made in Italy, а миналата седмица си купих пластмасово гребенче Made in Germany - производства, които поне от 20-30 години са изнесени от тези страни. Дай Боже и ние да намажем покрай това връщане на производството в Европа.
09 Януари 2012 11:00
След като се знае, че подобни структури се стремят именно към установяването на единна държава в света, едно правителство, една валута, една армия и т.н.?


Откъде знаеш това? Кой ти го каза, къде го прочете?
Установяването на господство минава през хаоса на пазара, от който хаос се образува 1-ия % като от първичен бульон.
!-ия % не може да се образува от структурирана държавна икономика, само от първичния хаос на пазара може.
09 Януари 2012 11:16
http://www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I

Ето думите на самата г-жа Тачър. Който има уши - чува. Който има очи - вижда. Който няма и двете търси конспиративни теории.
09 Януари 2012 11:21
Откъде знаеш това? Кой ти го каза, къде го прочете?


Прочетох го в линка, който Kotka дава в постинга си.
Я разкажи нещо повече за хаоса на първичния бульон на пазара.
09 Януари 2012 11:48
Има пазар, големите изяждат малките, по-големите изяждат големите, още по-големите изяждат по-големите - накрая остават 50 компании, които управляват света.
Да ти звучи познато?
09 Януари 2012 12:13
Пропуснат е конфликтът за Малдивите, спечелен от Великобритания безапелационно.
Така е. Основно поради липса на такъв.
09 Януари 2012 13:27
Mrx++, то, технически погледнато, и Елена Чаушеску, Бог да се смили над душата и, ти е (била) колежка
09 Януари 2012 13:27
Идеята за ЕС трябваше да включва само общ пазар на стоки и работна ръка, какъвто беше първоначалният замисъл. По-нататъшната интеграция с единен бюрократичен апарат, единни регулации и единна валута се оказаха неефективни поради различното икономическо развитие на отделните държави.
И сега държави като Норвегия и Швейцария ползват общия пазар, като плащат вноска за това, но де факто не са членове на ЕС. Нещо, което се оказа печеливша стратегия.
09 Януари 2012 13:41
трябваше да включва само общ пазар на стоки и работна ръка

А сега включва само на стоки.
09 Януари 2012 13:41
kaily
Има пазар, големите изяждат малките, по-големите изяждат големите, още по-големите изяждат по-големите - накрая остават 50 компании, които управляват света.

всъшност става дума за 147... Цък те тука

долу на края на статията има линк към оригинала
09 Януари 2012 13:53
..Нещо, което се оказа печеливша стратегия..

По-скоро краткосрочна печеливша тактика, остатък от минали времена. Едните заради петрола, другите заради банките. И двете неща са почти изчерпани. Нито швейцарци, нито норвежци имат някакво бъдеще извън ЕС.
09 Януари 2012 13:59
А сега включва само на стоки

Можеш да отидеш свободно на работа в 15 държави от ЕС плюс Исландия и Норвегия. За Швейцария не съм сигурна.
В Германия и Великобритания за някои специалности също няма проблем.
09 Януари 2012 14:04
Yantar, благодаря за забележката,
Объркал съм Малвините с Малдивите, а за конфликта може да видите повече тук:
Натисни тук
09 Януари 2012 14:12
kaily
Има пазар, големите изяждат малките, по-големите изяждат големите, още по-големите изяждат по-големите - накрая остават 50 компании, които управляват света.

всъшност става дума за 147... Цък те тука


Е начи става въпрос само за ... 4
Четирите компании, които контролират 147 компании, които притежават всичко......пазар, нали?
Въпросът е там, че при пазара винаги става така, щото в джунглата има хищници, ама нема алчност, затова се поддържа равновесието.
Та пазарът не ражда справедливост и благоденствие, а само плюскане, докато едните фирми умрат от глад, а другите фирми пукнат от преяждане.
09 Януари 2012 14:13
Можеш да отидеш свободно на работа в 15 държави от ЕС плюс

Значи пуснаха пазара на капитали и стоки, ма не и на работна сила - нека го натъртя, щото ти май го недоразбра.
09 Януари 2012 14:27
Значи пуснаха пазара на капитали и стоки, ма не и на работна сила - нека го натъртя, щото ти май го недоразбра.

Ми ползвай този пазар, който е разрешен или чакай до 2014 г. А ако няма да ползваш какво те интересува дали е разрешено или не?
09 Януари 2012 14:34
По-скоро краткосрочна печеливша тактика, остатък от минали времена. Едните заради петрола, другите заради банките. И двете неща са почти изчерпани. Нито швейцарци, нито норвежци имат някакво бъдеще извън ЕС.

И какво предимство ще им донесе влизането в ЕС?‌ За еврото няма и да питам.
09 Януари 2012 14:48
Ми ползвай този пазар, който е разрешен или чакай до 2014 г. А ако няма да ползваш какво те интересува дали е разрешено или не?
Ре

Естествено че ме интересува.
Стоя и наблюдавам света, хората, демокрацията, свободния пазар, правителствата, илюминатите...и ми става любопитно...що отварят пазара за капитали, а не отварят пазара за хора...и колкото повече го мисля, толкоз по-любопитно ми става.
На теб не е ли?
09 Януари 2012 14:53
kaily
Е начи става въпрос само за ... 4

да де... ма тея 4 са финансови институции... дали това се брои за копании?
питам - не споря... просто класификациите ми се губят (не съм икономист)
09 Януари 2012 15:00
Ми то не е важно какви са, важно е колко народ дърпа дърпа конците.
Че ще е 1% от оня 1%..
09 Януари 2012 15:02
...що отварят пазара за капитали, а не отварят пазара за хора...и колкото повече го мисля, толкоз по-любопитно ми става.
На теб не е ли?

Не. По-добре като има някаква възможност и искам да я използвам, да я използвам, отколкото да разсъждавам защо няма друга възможност вместо да използвам първата, която вече я има.
09 Януари 2012 15:02
значи да заключим: що е то "теория на коснпирацията" и има ло то почва у нас?
09 Януари 2012 15:06
Ступидо, и аз това питам, кому е изгодно пазарът да е свободен, ама само за капитали.
Круела, впрочем все още нищо не се знае за останалите страни, които не са отворили пазарите си досега.
10-ина са, но все още няма инфо ще останат ли или не ограниченията до 2014...
И като имаш възможност, използвай я, аз гледам по-нависоко, от върха на планината се вижда къде е морето, а къде тресавището.
09 Януари 2012 15:40
Да ви кажа честно, каквото и да стане, все на някого ще е изгодно, а на друг - няма да е. Няма какво да си тормозите мозъците да чепкате в тази посока. Това е губещата гледна точка. Оставате си с удоволетворението, че сте разкрили Голямата Конспирация. И с известни съмнения, разбира се, понеже всички аргументи са косвени. Дажа този на когото му е най-най изгодно леко виртуален и замъглен образ. Нещо като "големите корпорации без газпром".
*
Единна Европа засега е единна бюрокрация и централизирани малоумия. Няма къде да избягаш. Разрешение за това, специални изизквания за онова - скоро в кенефа няма човек да може да иде без спец указания и някои предварителни условия. Полезна е единствено за такива като България и Румъния, от чиято гледна точка еврорегулаторите са честни и почтени в сравнение с Българските мутри и пещерни кумуняги-антикумуняги. Без малко щах да забравя царя и нотариалния му акт. Евробюрократите са чудесни, мдам.
09 Януари 2012 15:44
draco за линка.
Жалкото е, че никога не сме имали политици-визионери като г-жа Thatcher.
Всякакви идиотски решения могат да бъдат взети, когато не се задава въпроса "А какво ще стане после?"
09 Януари 2012 16:45
Sta
Да ви кажа честно, каквото и да стане, все на някого ще е изгодно, а на друг - няма да е. Няма какво да си тормозите мозъците да чепкате в тази посока. Това е губещата гледна точка. Оставате си с удоволетворението, че сте разкрили Голямата Конспирация. И с известни съмнения, разбира се, понеже всички аргументи са косвени. Дажа този на когото му е най-най изгодно леко виртуален и замъглен образ. Нещо като "големите корпорации без газпром".


абцолютно верно...

ма пусти шоплЪк: "он че да ми кае ко да праа..." или "парЕ ми дай, акъл си имам..."
09 Януари 2012 16:57
Над 100 хил. инвестиционни банкери, от тях 27 хил. в Лондон, търсят нова работа.


Doctora,
Ето ги резултатите от "прозорливостта" на Тачър. Но може би от нейна гледна точка преди 30 години нещата са изглеждали по друг начин.
09 Януари 2012 18:32
Ракита,
Ако сте заплакала за инвестиционни банкери, не търсете и грам съчувствие.
Тези, които надуваха балона, трябва да бъдат бити с тояги и разпъвани на кръст. Защото много скъпо излиза на всички нас, които сега ще се наложи да плащаме за техните джетове, маркови напитки, проституиращи манекенки, златни дрънкулки, тонове изшмъркан кокаин..и каквито още благини ти идват на ум.
Надали за целия ти живот ще успееш да направиш толкова пари, които тези копелета правеха за един месец, преди балонът да гръмне.
09 Януари 2012 19:01
..Тези, които надуваха балона, трябва да бъдат..

Тогава трябва да се започне от Рейгън, Тачър, Клинтън и прочее.
09 Януари 2012 19:42
"Тачър преди всичко тури началото на катастрофалния за Европа и света завой към пазарния фундаментализъм. С това и само с това ще се запомни в бъдеще."
***
На само с това, като минимум и с предизвикването на криза подобна на Карибската (и тук комунягите няма как да бъдат обвинени!). От какъв зор беше необходимо да изпраща целия британски флот за да заяви принадлежността на Малдивите към разкапаната и империя? Покрай някои дребни корабчета и един от атомните крайцери ("Шефилд" бе думнат с френска ракета от аржентинците и спокойно потъна барабар с атомното си оръжие. Пак по същото време англичаните потопиха единствения арженски самолетоносач "Адмирал Белграно" с няколко хиляди на борда въпреки че не участвуваше във воените действия и бе специално изнесен далеч извън конфликтната зона за да бъде запазен в предварително проиграната от аржентинската хунта война. Та дали гу-жата просто задоволи собственото си его и име или просто изпълняваше нечии указания не променя факта, че не заслужава аурата, която някои креатури и създават.
***
А някой да знае нещо за участието на Израел в конфликта? Твърди се че Израел (съветници и оръжие) и Перу (логистично) бяха единствените съюзници на Аржентина...
09 Януари 2012 20:58
Firmin
Mrx++, то, технически погледнато, и Елена Чаушеску, Бог да се смили над душата и, ти е (била) колежка
Не толкова, но този, който я направи академик, той е световно известен учен - да. Той ми е гостувал даже. Сега той е в САЩ, а тя в гроба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД