:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,946,428
Активни 102
Страници 7,264
За един ден 1,302,066
Дежа вю

Не е сложно мегапроектите да станат за 1-2 години. Още по-лесно е да зациклят с петилетки

Ако управляващите продължават да оправдават собствените си грешки и мудност с кризите, наследството и международното положение, страната ни ще си остане икономически аутсайдер
Валентин Стоянов
В средата на XIX век е построена първата железопътна линия на територията на България. Тя свързва Русе и Варна и е с дължина 224 км. Това се случва само за някакви си две години и половина (от май 1864 до ноември 1866 г.) при тогавашното почти "първобитно" състояние на технологиите и степен на развитие.

Между август 2007 и декември 2009 г., пак само за около две години и половина, беше построен гигантският газопровод, свързващ Туркменистан с Китай и прекосяващ териториите на Узбекистан и Казахстан. Дължината на тръбата е цели 1833 км, а условията на климата и релефа създадоха големи предизвикателства пред проекта. И въпреки това той беше успешно изпълнен. Някои биха казали, че това е възможно заради по-занижени екологични изисквания или заради липса на политическа опозиция и шумни екологични организации. Може и така да е, но е факт, че нещата се случват реално, както и че в други части на света и други епохи бързо и качествено се изграждат работещи проекти, генериращи икономически растеж и увеличаващи стратегическото значение на отделни държави.

Сега е редно да си зададем въпросакак изглежда днешна България на този фонОт години се говори за реконструкция (не дори за построяване) и електрификация на една-единствена железопътна отсечка - тази между Пловдив и Свиленград. Примерът е избран абсолютно произволно като проект в сферата на железопътната инфраструктура, който може да бъде съпоставен с вече споменатата жп линия, построена в България преди около век и половина. Само че между "старомодното" и съвременното реализиране на проекти сякаш има съществени разлики. В днешно време всичко започва с медийна кампания и съответния политически PR. Прави се нарочна пресконференция за оповестяване на приоритетите, после започва да се търси финансиране, обявяват се конкурси, подават се оферти, обжалва се, започва изпълнение, правят се огледи, обобщават се резултати..., а реалното осъществяване остава за едно по-далечно бъдеще. Междувременно проектът дори се е сдобил с уеб сайт, финансиран от европрограми.

И един друг, още по-исторически проект - този за моста на Дунав при Видин, който е с поне двадесетгодишна давност. И там са се изприказвали невероятно много приказки. Направени са няколко първи копки. Всичко това е било съпровождано от рутинните (и вече споменати) PR акции, конференции и кръгли маси. И едва от скоро има реално строителство, което може и да приключи през този правителствен мандат. Не знам дали подобни сравнения са коректни, но за справка - първият ни мост на Дунав е построен между 1952 и 1954 г. И все още го има.

Друг би попитал какво се случва с "Набуко" например? "Южен поток" няма да го визираме, защото той не е приоритет за Брюксел, макар че неговата приоритетност за няколко европейски столици може да се окаже основният му коз.

Какво става също с десетте трансевропейски транспортни коридора с цялата инфраструктура по тях? Те също (поне на думи) са приоритет за континента. И пет от тях минават именно през България. Затъваме в юридически процедури и политически сметки, преговаряме, пак организираме обичайните кръгли маси, PR събития..., а нещата или не се случват, или се случват с огромни закъснения. България сякаш непрекъснато оставя вакуум, който някой друг запълва. Например излиза, че за толкова години сме неспособни да реализираме стратегия за цялостната инфраструктура по прословутия Коридор №8 от Черно до Адриатическо море. Неспособни сме да убедим международните ни партньори колко е важно това за всички. Но само на стотина километра в южна посока Гърция изгражда алтернативния "Вия Егнация" по направлението изток-запад и това до голяма степен обезсмисля Коридор №8. Защото през територията на Северна Гърция има и железопътна линия, и пътна инфраструктура, и електропровод, и газопреносна инфраструктура. И всичко това заобикаля България.Пропуснатите икономически и геополитически ползи ни остават като тема за размисълКакво се случва с прословутия проект за АЕЦ "Белене"? По нашето законодателство процедурата за строителство на ядрена мощност отнема минимум осем години - от решението на Министерския съвет до въвеждането в експлоатация. И то, без да се отчитат големите политически рискове, като се има предвид, че през такъв период се сменят поне две правителства. Към момента застоят е вече три години, проектът беше "размразен" преди около девет, но все още е едва към средата си - в очакване на съдбоносно решение или на поредното отлагане.

Подобни нелицеприятни изводи могат да бъдат направени за десетки други проекти, (не)случващи се в България. Тук може да споменем потенциални газови интерконектори, проект за поне още едно газово хранилище, голямата тема за енергийната ефективност, по която има много говорене и изключително скромни практически резултати. И всичко това е от стратегическо значение за начина, по който изглежда страната ни в международен план, за това какви перспективи за развитие имаме, както идали сме способни да посрещнем тежките предизвикателства на XXI векЛипсата на стратегическо мислене и оскъдните резултати, които постигаме по проекти от особена важност, водят до нищожна конкурентоспособност на българската икономика и потвърждават усещането за липса на дългосрочна визия. Въпреки че сме сравнително малка страна и по презумпция бихме могли да сме по-гъвкави и бързи, ние просто не сме. Реализирането на проекти (а сякаш и на национален проект) непрекъснато затъва в празни приказки, юридически процедури, политическо брокерство и тотален организационен хаос.

Крайно време е да спрем да обвиняваме външни фактори за "неслучването" на нещата в България. По-скоро трябва да погледнем самите себе си като институционална структура, като стратегическо мислене, като визия за собственото ни бъдеще на държава и нация и съответно да си признаем, че никой друг не ни е виновен. А трябва и да се запитаме дали сме подготвени за огромните предизвикателства на XXI век? Способни ли сме достатъчно навременно да генерираме решения и да ги осъществяваме? Съвременният свят се променя с много бързи темпове и надали в човешкото развитие е имало по-динамична епоха. Но ако продължим да приемаме кризите, липсите, забавените си реакции и относителна изостаналост като нещо естествено, България не я чака нищо хубаво. И проектите (в буквален и преносен смисъл), с които така трудно се справяме, са ясна илюстрация на това положение.

Снимка: Архив "Сега"
През 2004 г. тържествено бяха чествани 50 години от построяването на Дунав мост. Кога ще честваме първата годишнина от Дунав мост-2 не е ясно.
 Така би трябвало да изглежда Дунав мост-2... Някога...
33
4118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
08 Януари 2012 20:07
Тая статия май е писана в края на управлението на червената мафия...Е, само две години и нещо закъснение, докато види бял свят...
08 Януари 2012 21:13
Гос'ин Стоянов, разбирам критиката, ама... голямо "случване" бе човече, това се случило, онова се случва бавно... Не се ли усещаш, господин европеец с цървули, че опитът да изглеждаш като интелигент само показва бедният ти речник? Случването, гос'ин Стоянов, е следствие на случайни, а не на планирани събития и обстоятелства. Отвори синонимния речник и намери нужните думички! Аман от Ентелигенти!
08 Януари 2012 21:55
Момче, що си подритваш трудовата книжка бе?
Не чувстваш ли, че си извън правата кривина на партийната линия(O)*.
Ще взема едва ли не да повярвам, че по територийката имало все още експерти.Освен мимози.
Мъ за всеки случай ше перна ока зелева чорба, че сетне ще се изтаковам окончателно.Да отстраним всякакви странични влияния връз решението.
*fi, dkd-qwerty
08 Януари 2012 22:39
Това, за забавянето и за отлагането си е нашенска стара болест. От 1972-1073 г. си имам една папка от оферта за Софийския завод за преработка на боклук. Ама папка ум да ви зайде . Папката си стои , ама завода го няма ...
08 Януари 2012 22:53
Г-н Стоянов, за статията.
По принцип на страни като България преварително са раздадени карти от двойка до седмица. Друг е въпроса колко от тези карти ще върнем и какво ще изтеглим отново. Та погледнете – в чии ръце са банките, в чии ръце е търговията, в чии ръце е енергетиката, комуникациите и т.н?! Стигна се до скудоумието "държавата"да продаде ЕРП-та на чужди държавни дружества, телекомуникационни дружества, които носят само печалба – за жълти стотинки на незнам си кого, за една бройка да продадат и магистрала Тракия, (че тогаз на софиянци да им седне пътя до морето, колкото билет за влака). Защо?!
Защото държавата по нашите георафски ширини е една съвкупност от държавни чиновници – вкл. експерти, министри, депутати, президенти и др. на които заветната мечта е: като си седнат на портфелчето да са по-високи отколкото когато са прави. Няма сделка от която да не се носи воня, вижте само в София – за всяка будка, терен, разрешително и пр., какво пълноводие е под масата. Вие поне би трябвало да сте наясно с тези неща. Затова, като експерт дайте рецепта как да излезем от този именно батак. А то – външните фактори винаги ще ни пречат....
08 Януари 2012 23:58
Да му имам и примерите на този. К'ъв Китай, к'ъв Узбекистан, к'ва Османска империя. Сравнението с Дунав Мост е добро, но трябва да се разсъждава именно в тази насока. Едно време не беше проблем за бедна България да изгражда атонми реактори, петролни рафинерии, заводи за машини, корабостроителници и т.н. за кратки срокове. Не беше проблем да се строят магистрали, мостове и да се електрифицират железопътни линии. Отделно са кината театрите и храмовете на културата като НДК (което за n-ти път ще повторя беше построено за 2 години). Днес всичко това ни се струва далечно и невъзможно в сегашните условия, където максимума на развитието ни е някой мол или фирма за "аутсорсинг". Прав беше Т. Живков като казваше, че туй дето неговия режим вдигна сега не можем дори да боядисаме. И вместо да се разсъждава трезво и безпристрастно защо е така и как можем да си възвърнем способностите като народ и държава, някои продължават да гледат в Занзибар за идеи.
09 Януари 2012 00:59
При Герб и с активното внушение на сините България ускорено се превръща в транспортен остров, заобикалян от всички важни международни проекти. Преди изборите в 2009 г. предсказах това с астрономическа точност. Не че преди 1989 г. беше цвете - не беше, не че преди лятото на 2009 г. беше цвете - е, имаше тогава известни реални надежди за бързо дърпане напред, но сега положението е предсказано трагично и безизходно. Аз лично отдавна се дезинтересирах напълно от тези въпроси. Не само Герб, не само пресата, но и публиката и т. нар. "експерти" като колегата Ахил Еаков, нямат хабер и не искат да се учат.
09 Януари 2012 01:03
Валентин Стоянов
09 Януари 2012 08:45

потвърждават усещането за липса на дългосрочна визия
КАкво усещане - НЯМАМЕ дългосрочна визия.
И това е ключово за разбирането на кашата в която се моткаме.
И - не може да забравим външните фактори, първо трявба да ги оценим и вземем мерки да намалим тяхното въздекйствие.
Многократно ставахме свидетели как висши и най-високопоставени български политици се изявяваха като явни защитници на чужди интереси, и това остана безнаказано.
09 Януари 2012 09:21
Yantar е казал това, което исках да кажа. А нека наш Брайто да ме обвинява, че съм поддържал режима на Т. Живков. Нека да видя тогавашния динамизъм на развитие сега, без да чакаме инвестиции от тук и там, и сегашния режим ще поддържам. Ама това нищоправене и опъване срещу всеки проект, който може да даде някакви средства на оскубаната ни държава не мога да го понасям.
09 Януари 2012 10:24
статията е много точна и това личи по негативните коментари.
дребно заяждане за стила на автора. ми той си казава, че много се говори, но малко се прави
сравнението с Китай, Узбекистан, Казахстан е много точно. това са държави, на които средният българин гледаше с презрение преди 15тина години. как те успяха, а ние не ппросто, те реализираха започнатите проекти, а ние говорихме за проектите. та те така те
09 Януари 2012 10:35
Статията е абсолютно вярна,
А причината е в политиците ни- те идват на власт за 4 години не за да управляват, а за да осребрят властта, и затова се поддават на различни влияния и зависимости срещу комисионни или други облаги.
Фактът , че никоя следваща партия, дошла на власт, не търси сметка на предишните управляващи, че няма разследвания и осъдени, говори за престъпната омерта на ВСИЧКИ политици за сметка на бъдещето на България.
09 Януари 2012 10:48
не може да забравим външните фактори, първо трявба да ги оценим и вземем мерки да намалим тяхното въздекйствие.

Така е, а по-лошото е, че политиците ни действат като агентури на поне три чужди държави и защитават техните вместо нашите интереси- Русия САЩ и Турция.
Отделно се съобразяват с Брюксел, което е единствено легитимна зависимост, щом сме членове на ЕС.
09 Януари 2012 10:57
Бени,
този път и от мен
Почивката ти се е отразила добре.
09 Януари 2012 11:21
За разлика от Мимоза...
09 Януари 2012 11:42
Бахти глупостите.

Всичко вървеше по мед и масло, всичко се строеше, никой не ни е спирал парите от ЕС, всички проекти бяха аха аха и да се случат и дойдоха лошите нови управляващи и вече абсолютно нищо не се прави, нищо не се строи, всички е надолу, а при Тодор Живков какво добре ни беше а у, колко ни беше готино тогава.

Айде стига глупости.

бтв тоя от СДС ли беше? Ще каже човек, че е някакъв луд комунист, щом дава примери само от комунистически държави.

Много ясно, че са зле работите, той добре ли очаква да са?!?!? Нали навсякъде са ченгета, агенти, предатели слугуващи на Москва и т.н. и т.н.
09 Януари 2012 11:43
Тук може да споменем потенциални газови интерконектори, проект за поне още едно газово хранилище, голямата тема за енергийната ефективност, по която има много говорене и изключително скромни практически резултати.


Ами много ясно, нали всичкте тези неща са в ущърб на Москва, а всички в енергетиката са одупени по посока на Москва.
09 Януари 2012 11:54
Абадабчо, кажи нещо за Дунав мостII, и той ли е в руски интерес?
09 Януари 2012 12:01
Old_BG
09 Януари 2012 12:05
кажи нещо за Дунав мостII

Че какво му е на моста...?
Той си се строи и е на завършване.
Дори съм намислила един воаяж - да се мине по единия мост в румънско, да отдадем чест на българския воевода Влад Цепеш и да се приберем през другия.
09 Януари 2012 12:39
Бени, съфиряса ли се душа?
Друг път внимавай с преварения шекер.
Ако влиза гладко, не щипе на езика, и веднага усетиш "мека топлина" в краката - да знаеш че е над 50 градуса, правена е с много захар, и сутрин цепи глава.

09 Януари 2012 12:46
Без да влизам в дискусии, позволявам си да Ви информирам за няколко факта по някои от конкретните постановки на статията, за които съм информиран - по реда, в който са приведени:
1. Важният въпрос за изграждането на големите инфраструктурни обекти си е, както и при всеки бизнес - тяхната целесъобразност. Печалбата. Факт е, че тя се реализира в други отрасли и след време.
2. Модернизацията на железопътното трасе Пловдив-Свиленград се планира още от 80-те години. Има трасета с по-големи натоварвания, но не са чак приоритетни. Вярно е, че по него се съединяват три европейски коридора, но не е натоварено. Транзитното движение съставлява сравнително малък дял от транспортните натоварвания.
3. Вторият мост на Дунав трябва да формира алтернативно трасе на пътя през Белград към Истанбул, но даже и към Солун. За да поеме то поне част от товарите, трябва целият коридор от Сцегед до София да се изгради с подобрени параметри – и пътищата, и железницата. Шансовете за това не са големи, защото:
- Румънската страна иска да отклони движението по обиколен маршрут през Крайова, което го удължава със 120 км. За да вземат повече пари за удължения пробег. И понеже спедиторите не са глупаци, товарите минават, и вероятно ще продължат да минават през Белград.
- На наша територия трасето също се удължава изкуствено. Преминаването през Враца-магистрала Хемус-околовръстен път-магистрала Люлин не само удължава пътя, но и обременява софийския регион. Алтернативата е Петрохан. Погледнете го на картата, много е просто. Тунел под Петрохан е поне толкова важен, както и този под Шипка.
4. Десетте европейски транспортни коридора бяха инструмент на присъединяването от 90-те години. Сега се инвестира в приоритетните трансевропейски оси, от които ЕС на наша територия счита за приоритетно трасето север-юг по новия мост (и през Крайова). Абсурдно е, че за такава ос е призната и т.нар. „Вия Егнация”. Просто гръцките преговарящи ги умеят тези работи. Тя не обезсмисля Коридор 8, там проблемите са други (ако има интерес – някой друг път).
5. В заключение, най-важното: приоритетите уви, се определят предимно с решаващото влияние на строителите. За тях е важно да е равен теренът, да няма много смущаващи съоръжения и пр. Простичък пример: при всичката ми обич към метрото – трябва да има метростанция на Раковска. Е да ама е трудно да се построи. И започват хиляди аргументи (включително и нАучни). И няма станция. И прочее.

09 Януари 2012 12:58
При Дедо и при Съсела също нищо съществено не се направи, като изключим усвояването на едни 800 милиона лева за АЕЦ Белене, без въобще да е започнало строителството. Но... бетонирането на Черноморието и планинските курорти за тези осем години беше напълно завършено.
09 Януари 2012 13:26
Cruella de Vil, противоречиш си!
Уж нищо не били направено при Саймън и Тригъзата, а цяла България в бетон... само че не там където трябва.
Ако драснем грубо сметката на едно листче, ше се окаже че с този бетон можехме да си направим оше два моста на Дунава, още един блок в "Козлодуй", АЕЦ-Белене", и разбира се... всичките Магистрали.
А не БоБо да се мъчи СЕГА, как да закърпи двата края...
Мдам.
09 Януари 2012 13:27
OLDMAN

Натисни тук
09 Януари 2012 13:51
OLDMAN,
Става дума за големи инфраструктурни проекти, т.е. това което е работа на държавата.
09 Януари 2012 14:08
Абадабчо , човеко точно това ти казва - за 20 години сме стигнали до дереджето което го показваш на снимките.
А старият мост е направен за 2(две години)!
Факт!
09 Януари 2012 14:11
Кру, направлението на сарказъма не бива да се измества, някак си не е колегиално.
Бетонирането на Черноморието "Държавен приоритет" ли беше?
09 Януари 2012 15:10
Не е сложно мегапроектите да станат за 1-2 години...

Не е сложно, не е сложно, калко да не е сложно... В една проста глава и сложните неща изглеждат прости. За сведение на въпросния парламентарен "експерт" подготовката на един най-обикновен инфраструктурен (без да е мега) проект може да стане като минимум, както следва:

формулиране на проектната идея и обсъждане - 3 мес.;
възлагане на предпроектни проучвания - 4 мес.;
провеждане на предпроектни проучвания - 6 мес.;
обсъждане и приемане на вариант - 1 мес.;
тръжна процедура за проектираре - 4 мес.;
проектиране - 9 мес.;
приемане на проекта - 1 мес.;
отчуждения, археология, ОВОС - 12 мес.;
(успоредно с горното - търгове за строителство и надзор 5 мес.; подписване на договори - 1 мес.)
разрешение за строеж - 1 мес.;
строителство - минимум 12 мес., най-често повече.

И кво стана - вместо година-две, четири години и половина, кажи го пет, при това при перфектна организация и минимални срокове. Е те толкова е просто!
09 Януари 2012 15:12
Чичле, радвам се, че си взел мъдрото решение да се "дезинтересираш" от темата. Имаш пълната ми подкрепа!
09 Януари 2012 15:30
Benedichka
Че какво му е на моста...?
Той си се строи и е на завършване.
Дори съм намислила един воаяж - да се мине по единия мост в румънско, да отдадем чест на българския воевода Влад Цепеш и да се приберем през другия.

Ами наистена какво му е. Тя Бенедичка се е раждала, като са го почвали, а вижте каква мома е станала, само за екскурзия през двата моста.
09 Януари 2012 16:23
Ахиле, с извинение ама.. тез срокове дето си ги дал, важат ли за Черномоските бетони, примерно за... Несебър.
Щото е с много археология, липса на пречиствателни съоръжения, ОВОС си е мамата... абе каквото се сетиш още.
09 Януари 2012 17:55
Тя Бенедичка се е раждала, като са го почвали, а вижте каква мома е станала, само за екскурзия през двата моста.

Че какво ѝ е лошото на екскурзията...?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД