:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,966,646
Активни 128
Страници 18,881
За един ден 1,302,066

Електронната здравна карта ще въведе ред. Затова се бави

За появата й са нужни малко усилия и пари, но ГЕРБ явно не иска да ги вложи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Развитието на проекта за електронна здравна карта при управлението на ГЕРБ е белязано от трикове и клоунади. С други думи - цялата пара е в свирката.
За електронната здравна карта управници и политици обичат да говорят още от времето на кабинета "Сакскобургготски". И както и във всички останали сфери, щом става дума за говорене, най-продуктивен е кабинетът "Борисов". Специално при здравната карта дори се наблюдава тенденция колкото повече се говори, толкова по-малко да се върши. Колкото по-често тя е в устата на премиера, толкова повече се отдалечава моментът на действителното й въвеждане.

Настоящите управляващи първоначално бяха записали в Закона за здравното осигуряване, че от 1 януари тази година използването на електронна здравна карта от пациентите става задължително. Предишният здравен министър Анна-Мария Борисова дори обясняваше, че появата й е въпрос на месеци. След това обаче тя си отиде, а с нея се отдалечи и нововъведението. Сегашният министър Стефан Константинов замрази проекта с обяснението, че за да може картата да отразява движението на пациентите в цялата здравна система, трябва да се работи до 2020 г. Логичен финал на заниманията на това правителство по темата беше до болка омръзналото обявление на Бойко Борисов, че за липсата на електронна здравна карта е виновно предишното правителство. Когато кабинетът "Станишев" обявил поръчката за новите лични карти, в заданието го е нямало "чипчето" за здравна карта, и така "по-добрият вариант за електронната здравна карта е загубен". Без коментар.

Между другото, това стана на специално свикана пресконференция в Министерския съвет, основната новина в която беше, че кабинетът ще предостави на 4 областни болници компютърни томографи за по 1 млн. лв. всеки. Като се остави настрани спорният въпрос, доколко на болницата във Видин например й трябва толкова скъп апарат, има ли специалисти за него и достатъчно пациенти, събитието напълно отразява тоталната безпомощност и некадърност на този кабинет в сектора. Никога досега премиер не е викал медиите в Министерския съвет, за да се похвали, че държавата купува 4 най-обикновени апарата на собствените си болници, т.е. върши си работата.На повърхносттаОтвъд обилното говорене на тема електронно здравеопазване реалността почти не придобива публичност. Електронната здравна карта мина през какви ли не виртуални метаморфози - от документ, в който просто да пише дали човек има осигуровки, алергии и каква е кръвната му група, до това тя да отразява всеки досег със здравната система - от посещението при джипито до решението на ТЕЛК. Необходимостта от подобна карта се приема априори, без много-много да се разяснява защо е нужна. Логика в обясненията защо картата постоянно се отлага пък съвсем няма.

А реалността е следната. От няколко години здравната каса има информационна система, в която се отразява всяко движение на всеки пациент в системата на платени от НЗОК услуги - от преглед при личния лекар, през изписани лекарства до престой в болница. Те се трупат в база данни и във всеки момент касата може да каже какво за кого е платила - пациент, лекар или клиника. Преди въвеждането на софтуера се твърдеше, че той ще спре до 15% от финансовите течове на касата, защото ще засича дублирани изследвания и хоспитализации. Сега никой не твърди нищо, но все пак ако системата се ползва както трябва, би трябвало да може да спира поне най-елементарните опити за източване. Срещу по-нагли измами обаче той е безсилен. Например един ЕГН може да се отчита като лекуван десетки пъти, без притежателят му изобщо да подозира.

От 2010 г. функционира и следващият етап, необходим за въвеждането на електронната здравна карта и съответно на пациента, в системата за контрол. Всеки здравноосигурен вече има и собствено електронно здравно досие, в което отново са отразени всички негови движения, поети от касата - прегледи, изписани медикаменти, хоспитализации. Достъпът до него става през сайта на здравната каса, но само срещу електронен подпис, какъвто естествено повечето хора нямат. Обяснението - това е единственият сигурен начин достъпът до тези лични данни да се защити.

Според експертите това е всичко, нужно като техническа подготовка и база данни, за въвеждане на електронната здравна карта, или т.нар. персонален идентификатор. Единственото, което трябва тепърва да се направи, е да се реши какъв да е материалният носител на информацията - карта от пластика, подобна на банковите карти, магнитна или с чип, или биометрия - пръстов или очен отпечатък, или пък просто да е някакъв код. Естествено, колкото по-сигурен е начинът да се защити персоналният вход на пациента в системата, толкова по-скъп е той. Например за карти с чип за всички граждани са нужни 10-15 млн. лв. И толкова. Да, в електронното досие и съответно в картата може да се вкара и още информация за услуги извън поетите от НЗОК, например решения на ТЕЛК. Но тъй като огромната част от лечението и средствата за него минават през НЗОК, това не е чак толкова належащо.

Защото целта на тази карта е при всяко отчитане на допир със системата - преглед, рецепта, изследване, хоспитализация, да участва и самият пациент, почти както при тегленето на пари от банкомат. Така той не само ще може да провери какво лечение се води на негово име, но и ще удостоверява, че е участвал в него. Например, ако няма запис от картата на пациента, болницата не може да отчете хоспитализацията му. Т.е. вместо да фалшифицира подписа му, лечебното заведение ще трябва да намери електронната му здравна карта с кода й.ПричиниКоето може да обясни защо за електронната здравна карта само се говори, без да се работи. Естествено, няма неразбиваема защита и подобна карта едва ли ще спре всички фалшификации, източвания и отчет на мъртви души. Но поне ще ги ограничи. Повече пари ще получават по-търсените болници, а не тези, които са отчели повече пациенти или на които здравната каса е отпуснала по-голям финансов лимит.

Но от това интерес имат само тези, от които не зависят подобни решения - гражданите. Останалите - политически назначени директори на държавни болници, частни лечебни заведения, чиновници и политици - с удоволствие се възползват и облагодетелстват от възможностите за източване на здравната каса. Не се е и чуло като причина да няма карта да се изтъква липсата на пари за нея, вероятно защото е пределно ясно, че подобна инвестиция може бързо да се възвърне.

Разбира се, когато става дума за ГЕРБ, никога не бива да се пропуска като причина нещо да не се случи и чистата управленска некадърност. Но в крайна сметка няма значение защо в даден сектор не се въвежда ред - парите, които всички плащаме от джоба си за кражбите, са едни и същи.
17
5094
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
08 Януари 2012 19:15
Имам въпрос към мин. на здравеопазването на ромите - при нормално осигуряване през целия си житейски трудов път се набира една сума пари в тази карта. Живи и здрави да сме и да не можем да ги разходим докато сме живи ще връщат ли остатъка на семействата ни?
08 Януари 2012 19:46
АТАНАСЕ,
А искаш ли ако не катастрофираш да ти върнат застраховката?
08 Януари 2012 19:57
Тома, искам бате. Шофьор съм от 5 години и нямам нито едно нарушение. И плащам наравно с останалите камикадзета.
08 Януари 2012 20:02
Аз не мога да разбера защо в 2012 година, изобщо трябва да има КАРТИ. Всеки си има име, ЕГН, снимка, даже и пръстови отпечатъци, които ги има вече въведени в компютрите на чиновниците. Купищата картички, картончета, винетки и бумаги май са нужни само за тормоз на стадото.
08 Януари 2012 20:33
К
...доколко на болницата във Видин например й трябва толкова скъп апарат, има ли специалисти за него и достатъчно пациенти...
...че държавата купува 4 най-обикновени апарата на собствените си болници, т.е. върши си работата.
Скъп и ненужен или обикновен апарат е скенерът? Истината е, че областна болница без скенер не става за нищо.
Защото целта на тази карта е при всяко отчитане на допир със системата - преглед, рецепта, изследване, хоспитализация, да участва и самият пациент
Точно така, ще отчита всеки "допир" но не и реалното състояние на нещата. Нищо не пречи пациентът (който чака услуга от болницата) да си остави картата докато си е оправи документацията. В повечето случаи не става въпрос за източване, а за нагаждане на болницата и пациента към системата, за да се свърши работа.
08 Януари 2012 21:09
Изпростяването явно е стигнало неподозирани висоти. Ако трябва да се отразява нечие присъствие някъде, личните карти (а и шофьорските книжки) имат зона за машинно четене и могат да изпълнят прекрасно тази функция. Според написаното, съвсем същото ще правят други парчета пластмаса с друга зона за четене и написано абсолютно същото като в личните карти, най-вероятно ЕГН. Децата под 14 години обикновено не ходят сами по здравни заведения, а има и ученически карти в които може да се слага по една лента. Остават известен брой стари хора със зелени паспорти, но те да са проблема. Ако има световен шампионат за правене на глупости, борбата ще е за второто и следващите места.
08 Януари 2012 22:12
Добрата новина е, че идиотизма въпреки и широко разпространен, не е заразителен.Създава проблеми, но непосредствен летален изход не се очаква.
08 Януари 2012 22:44
Например един ЕГН може да се отчита като лекуван десетки пъти, без притежателят му изобщо да подозира.
Фантазиите на лаика в случая граничат с клевети.
08 Януари 2012 22:54
Изпростяването явно е стигнало неподозирани висоти. Ако трябва да се отразява нечие присъствие някъде, личните карти (а и шофьорските книжки) имат зона за машинно четене и могат да изпълнят прекрасно тази функция.

Не е така. Идеята за здравните карти беше в тях да има чип с памет и здравното досие да бъде на самата карта, не на някакъв сървър. За да се опази лекарската тайна. Иначе - всеки милиционер ще може да научи, че си спинозен ида те изнудва, нали ?
09 Януари 2012 07:38
***
09 Януари 2012 10:24
Идеята за здравните карти беше в тях да има чип с памет и здравното досие да бъде на самата карта, не на някакъв сървър. За да се опази лекарската тайна. Иначе - всеки милиционер ще може да научи, че си спинозен ида те изнудва, нали ?

Карта с памет която да пази цялото здравно досие не е 2-3 лева за парче. Освен това изгубена или повредена карта и няма вече здравно досие. Какъв процент от населението знае и ще изпълнява правилата за опазване работоспособността на такива неща май няма нужда от обсъждане. Ако пък информацията се резервира (което е неминуемо) пак се стига до някакъв сървър. Всъщност при този сървър ще се знае кой е теглил съответната информация и кандидат изнудвачите няма да са толкова много. Иначе и сега си има сървър и с ЕГН пак може да се изтегли достатъчно информация.
09 Януари 2012 15:02
Електронната здравна карта ще въведе ред....в банковата сметка на юнака, комуто (срещу комисиона) е поръчано да ги изработва.
09 Януари 2012 15:53

Карта с памет която да пази цялото здравно досие не е 2-3 лева за парче. Освен това изгубена или повредена карта и няма вече здравно досие.

Не е и повече от 20. Разбира се, ще се намери начин да я продадат на хората по 120.

За другото - какво да ти кажа, хората са се научили по някакъв начин да си пазят личните карти и шофьорските книжки, така че няма да е особено сложно да се научат и на това. Досието - основната част от него така или иначе я има при ОПЛ.

Идеята за карти с чип не е моя, но не ми се струва чак толкова невъзможна.
09 Януари 2012 19:44
Карти с чип е едно (и информацията е на сървър), парче пластмаса с нещо напечатано е второ, а варианти на подвижни флашки е трето и като цена и като съхранение. Нямам лични съмнения, че е добре да си носиш здравното досие, просто не знам къде е реализирано по този начин и така масово. Чипът помага да се идентифицира по-лесно и по-сигурно приносителя на пластмасата а не носи цялото здравно досие запаметено, като абсолютно същото което се прави с чипа може да става с четец на съответната зона от личните карти. Не звучи толкова модерно, но пък няма да се пропилеят още едни пари за едни хора защото нямаме какво друго полезно да направим с тях (с парите).
09 Януари 2012 21:15
Иначе и сега си има сървър и с ЕГН пак може да се изтегли достатъчно информация.
Да ти кажа ЕГН-то на щерката, та барем ти да ми кажеш диагнозата на щерката? Вчера (последните 24 часа) е била на четири медицински прегледа (едната, дежурната, клиника няма лаборатория, другата болница прави само спешни анализи и т.н.), отчетени като извършена дейност по НЗОК. Сега бичи" профилактично" широкоспектърен антибиотик, но не за сметка на НЗОК, докато излязат изследванията утре, пак не за сметка на НЗОК. Тъй де, бълха ме ухапала - след като плащам месечно по 160 лв. на НЗОК, що да не платя още толкова за един ден и да се кефя на задръстванията в София.
Тия карти не се ли спрягаха като прелюдия към частно здравно застраховане!? Или след реформата на Обама вече здравното застраховане не е на мода, дори в държавата с най-добро финансиране на здравеопазването - цели 13% от БВП ?
09 Януари 2012 22:27
Ако (не дай Боже) някой има сериозни здравни проблеми, една разпечатка на допира до здравната система за няколко години например, дава доста информация. Колегата от това се притеснява и има някакво основание. Ама ако тръгнем по тази линия, една разпечатка от архива на мобилния оператор, на банковите карти, интернет доставчика и пр. колко информация носят....
P.S. Здравни досиета и частно здравно застраховане си е направо експлозивно. Огромно е изкушението да си намалиш разходите като "застраховаш" само здрави пациенти и отказваш (или да ги пробутваш на конкуренцията) такива за които ще трябва да плащаш
10 Януари 2012 00:30
Една разпечатка, освен управление и планиране на разходите, предпазва пациента от лекарства, към които има непоносимост. Не всеки знае всичките INN и марките, с които се продават на пазара.
Та, ако се говори за пазар (медицински услуги, лекарства и медицински изделия), то пазар ще има, ако контролът на плащането е в осигуряващият се, а не в посредника (НЗОК). Другото се нарича рекет или социална помощ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД