:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,992,568
Активни 94
Страници 25,561
За един ден 1,302,066

Европа иска СРС срещу купуването на гласове

Българската държава трябва да обмисли дали на прокуратурата да не се позволи използване на специални разузнавателни средства (СРС) за случаите на предполагаемо купуване на гласове. Това е една от препоръките в доклада на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която бе у нас по време на парламентарните и президентските избори миналата есен. Главният прокурор Борис Велчев признал пред наблюдателите, че "не разполага с адекватен правен механизъм да разследва и наказва тази практика". Пред мисията повечето кандидати споделили, че купуването на гласове е голям и масов проблем, но не предоставили доказателства. Наблюдателите обаче проследили два сигнала за натиск върху кандидати на опозицията, работещи в публичната администрация, като и в двата случая информацията се оказала достоверна.

От ОССЕ препоръчват още ЦИК да има независим бюджет и персонал, работещ непрекъснато през 5-годишния мандат, а не само по време на избори. Според представителите на организацията в законите трябва да се запише, че опозиционните партии задължително имат представители на високи позиции в избирателните комисии, за да се избягнат съмнения за пристрастност. Заседанията на комисиите на всички нива трябва да бъдат отворени за обществеността, смятат в ОССЕ. Препоръчва се подробна проверка на избирателните списъци и изясняване отговорностите на институциите, свързани с изготвянето им. Мисията на ОССЕ изтъква, че трябва да се изработи контролен механизъм за декларации на индивидуалните дарители в кампаниите. Според наблюдателите, ако се запазят т.нар. забранителни списъци, избирателите трябва да бъдат своевременно информирани и да имат възможност да обжалват включването си в тях.

Според ОССЕ на представители на малцинствата трябва да е позволено да водят кампания на майчиния си език. От организацията са на мнение, че български граждани с двойно гражданство също трябва да могат да се кандидатират и е редно да се обмисли дали да не се позволи да гласуват на местни избори и постоянно пребиваващи граждани от страни извън ЕС.

КРИТИКИ

Според наблюдателите от ОССЕ работата на изборната администрация не е достатъчно прозрачна и ефективна. Те смятат, че финансирането на предизборните кампании не се регулира достатъчно добре, тъй като не всички кандидати предоставят оперативна информация за приходите и разходите на кампаниите си.
16
2195
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Януари 2012 20:22
К'во става с тез Избори бе?!
Довчера в Русия, днеска в България...
08 Януари 2012 20:23
"Според ОССЕ на представители на малцинствата трябва да е позволено да водят кампания на майчиния си език. От организацията са на мнение, че български граждани с двойно гражданство също трябва да могат да се кандидатират и е редно да се обмисли дали да не се позволи да гласуват на местни избори и постоянно пребиваващи граждани от страни извън ЕС."
ОССЕ що не си... Спиране нямат, ей
08 Януари 2012 20:49
И как ще спрете купуването на гласове, след като провъзгласихте пазара за единствен двигател на отношенията в обществото?! Вие не сте само тъпи - вие сте луди!...
08 Януари 2012 21:25
К'ви СРС-та, ве??
Хората го показват по телевизията - те СРС-та....
Цецко да следи себе си - вие чувате ли се??
Така знае Цвък да прави избори - така ги прави (и печели).
Европа щяла да му казва - той само Него слуша.
08 Януари 2012 22:06
Мен ме притеснява това:
ЦИК да има независим бюджет и персонал, работещ непрекъснато през 5-годишния мандат, а не само по време на избори

И, като как ще решат проблема, поредните безмислено наляти пари?
Добре, че ни приеха в Европа, че да научим задръстените западняци на мурафети.
Челният опит-златен капитал и национално богатство!
Бедни на природни ресурси, богати на идеи!
08 Януари 2012 22:29
/:/ "Европа иска СРС срещу купуването на гласове"
...........................................................................
Европата може да иска, ама българските "демократични" закони НЕ дават- защото по българските "демократични" закони купуването/продаването на гласове НЕ е "Тежко престъпление"(тъй като предвиденото Наказание е до 5г. Лишаване от свобода!) и НЕ представлява "заплаха за Националната сигурност"!!!
Справка:
ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
...
Чл. 3. (1) Специалните разузнавателни средства се използват в случаите, когато това се налага за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин.
...
Чл. 4. По реда на този закон специалните разузнавателни средства могат да се използват и по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:
...
7. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) "Тежко престъпление" е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна;
...
Чл. 167. (1) ...
(2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., изм. и доп., бр. 27 от 2009 г.) Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.08 Януари 2012 22:32
то по принцип е тежко престъпление че допускаме нЕкоИ индивиди и типажи до гласуване, ама на
08 Януари 2012 22:36
Според ОССЕ, на представители на малцинствата трябва да е позволено да водят кампания на майчиния си език.

Тия да не са открили циганската азбука?
08 Януари 2012 22:46
След 'кампания на майчин език' ще се окаже, че има нужда и от 'дебати на майчин език' в НС, нали ?
09 Януари 2012 00:06
/:/ "Според ОССЕ, на представители на малцинствата трябва да е позволено да водят кампания на майчиния си език."
..............................................................................
Може, но само ако представители на Малцинствата се кандидатират като независими!
Ако са кандидати на партия, според Закона за политическите партии(чл.6) партиите са длъжни да ползват в дейността си само БЪЛГАРСКИ език!
Освен това, в България, по Конституция и де факто, НЯМА "национални Малцинства"- има само Етнически малцинства! А само Националните малцинства имат привилегировани права, според "Европейската Рамкова конвенция за националните малцинства"!
Така че, няма причини в България кампании да се водят на "майчин език"- още повече, че по Конституция(още от 1947 г.) и Закон, образованието на българските Граждани до 16 г.- възраст е задължително и задължително се провежда на български език, и владеенето на български език се удостоверява със съответната диплома за съответното образование! Сиреч, който има българска диплома за задължителното образование, значи знае български език- и няма причини да му се правят кампании на "майчин език"!А който няма такава диплома, значи не е изпълнил конституционното му задължение да се образова- към такива конституционарушители няма причини да се прилагат привилегии!!!

09 Януари 2012 10:56
Купуването на гласове е отживелица.
Трябва да се говори за купуване на изборни комисии от всички нива.
Актуално е и купуването на "независими" депутати в НС.
09 Януари 2012 11:13
Е тогава как ще се печелят изборите?
09 Януари 2012 11:21
djok

Със СРС-та се печелят избори.
09 Януари 2012 12:48
Мнооо европи станаА
Сал две-три покрай "съюза". Се га и тази
09 Януари 2012 16:55
Българската държава трябва да обмисли дали на прокуратурата да не се позволи използване на специални разузнавателни средства (СРС) за случаите на предполагаемо купуване на гласове.

... включително, когато се касае за гласовете на депутати.
09 Януари 2012 18:05
Абе как така ще ограничавате правата на гражданЯта? К'ви СРС, к'ви пет лева?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД