:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,944,117
Активни 104
Страници 16,237
За един ден 1,302,066

300 000 работещи не внасят осигуровки

С над 10 лв. ще е по-нисък от планирания средният осигурителен доход за 2011 г.
И през миналата година осигурените българи продължават да намаляват, а осигурителният доход - да изостава от очакванията на правителството. Това става ясно от последните данни на Националния осигурителен институт и държавната статистика.
Около 300 000 работещи българи не внасят осигуровки, показва сравнение между данните за осигурените лица на НОИ и за заетостта на НСИ за третото тримесечие на 2011 г. Според статистиката заетите са 3.018 млн. души, докато осигурените са 2.716 млн. Голяма част от тези хора вероятно изкарват пари на черно и затова не внасят осигуровки.
По различни оценки делът на сивия сектор е 20-30%, а в годините на кризата укриването на данъци и осигуровки се върна на нивата от 2003-2004 г. Някои категории граждани обаче могат съвсем законно да работят и да не се осигуряват - еднолични търговци, свободни професии, управители на фирми, занаятчии и др., които са се пенсионирали. По данни за 2010 г. броят им е бил около 100 000.

Още един ефект на кризата се забелязва в данните на НОИ - броят на осигурените българи като цяло намалява. Миналата година те са средно 2.666 млн., показва справката към октомври. Това е със 165 000 по-малко от средния им брой за 2010 г. - 2.831 млн. От осигурителния институт очакваха в края на годината внасящите осигуровки да се увеличат, но това едва ли се е случило, тъй като през зимните месеци заетостта по традиция спада. По план осигуровки през 2011 г. се очакваше да внасят 2.815 души, т.е. около 150 000 не са успели да започнат работа.

Изоставане има и в средния осигурителен доход, който измерва доходите, върху които се правят осигурителни вноски у нас. Държавните финансисти очакваха да е близо 610 лв., но окончателният му размер вероятно ще е с 10 лв. по-нисък. По данни към октомври той е едва 588 лв. Покрай премиите, раздадени през декември, вероятно леко ще се повиши, но едва ли ще стигне дори 600 лв. За сравнение през 2010 г. разминаването между план и отчет беше по-малко от 3 лв. - вместо 573 лв. средният осигурителен доход стигна 570.33 лв.

Заради по-ниския осигурителен доход и по-малкото осигурени лица НОИ приключи 2011 г. с 280 млн. лв. непланиран дефицит. Проблемите с бюджета на общественото осигуряване се задълбочиха, въпреки решението на правителството през 2011 г. да увеличи вноската за пенсия с 1.8%. Сгрешените прогнози костваха поста на управителя на НОИ Христина Митрева, въпреки че за техен автор се сочеше финансовото министерство. Не помогна и административното налагане на по-високи осигурителни прагове в 47 икономически дейности. От самото начало работодателите предупреждаваха, че административното повишаване на осигурителната тежест няма да доведе до повече приходи в общественото осигуряване, а ще последват непредвидени съкращения и увеличаване на сивата заетост.
42
5962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
08 Януари 2012 19:06
имотните данъци? а печалбите от не регламентирани дейности?
08 Януари 2012 19:56
О, ама изчакайте да видите данните за този година. Обзалагам се, че ще са потресаващи. Елементарно е - хората изгубиха и трохите доверие в българската пенсионна система. Докато парите им от осигуровки се използват за пенсии на 45-годишни милиционерски кепета, зелени чорапки и инвалидни пенсии на цигани, положението няма да се промени ако ще и до стената да изправите тези от `сивата икономика`.
Абсолютно логично е човек първо да нахрани децата си, пък после да види дали му остава нещо за изхранване на колосалната сбирщина държавни хрантутници и цигани.
08 Януари 2012 20:16
И аз не внасям осигурвоки.
Като не ми плащат е съвсем логично... :-)
Мухобойко и толупа Тотю да хванат тия дето хем използват произведеното хем не си плащат - така ше мога и осигуровките да си платя
:-)
08 Януари 2012 20:32
Пенсионната система е социалистическа и крадлива, нямам и намерение да внасям каквото и да било в нея - ще се водя безработен докато не видя, че 70-80% от парите отиват в моя персонална сметка.

А здравните осигуровки са безсмислени - защо да плащам веднъж на държавата, веднъж на доктора, под масата. Така ми остава само едно плащане.
08 Януари 2012 20:39
Че е крадлива - крадлива е, но социалистическа? НЕЕ! Нищо социалистическо няма в нея! За социалистическата пенсионна систерма можем НИЕ да си спомняме с тъга, а ТИ можеш само да мечтаеш!...
08 Януари 2012 20:45
Все повече ще стават невнасящите осигуровки! За какво да внасят - утре ще дойде на власт някой по-калпав и от тези, днешните, и ще вдигне възрастта за пенсия на 85 години! Ей го Кайзера Зоза отгоре - типичен продукт на българската демокрация!...
08 Януари 2012 20:59
Пенсионната система е социалистическа и крадлива, нямам и намерение да внасям каквото и да било в нея - ще се водя безработен докато не видя, че 70-80% от парите отиват в моя персонална сметка.


Ей това е принципна позиция! Понеже си против крадливата "социалистическа" система, ще я крадеш и мамиш чак до пенсионирането.

Но не става ясно, каква ще е принципната ти позиция, когато дойде време за пенсия. Дали ще вземеш предлаганата ти социална пенсия въпреки, че не си внасял нищо и следователно ще ядеш от парите взети от осигурявалите се, или гордо ще откажеш подобно соц-черпаклийско-подаяние и ще се издържаш със спечелените през годините пари?
08 Януари 2012 21:25
300 000 работещи

е нали уж такова работодатела ги удържа внася..
Как така тез не внасяли...а частници некви...чорбаджии..
08 Януари 2012 21:26
Отговарям последователно:

1. Тодаре, колега...социалистическа е щото всички внасяме различно и получаваме по равно или нищо. Това е и крадливостта и.

2. doomchant- имам 17 години доказан трудов стаж, иначе работя от много повече. Повечето от тези години се осигурявам на реалната си заплата, която беше огромна. Внесъл съм в държавата десетки хиляди левове, за да може куп мелиционери да взимат пенсии - стига ми толкова. Второ - нямам намерение да бачкам за твой или друг кеф до сто години. Имам отличен частен бизнес и към 50 ще го продам и отивам да карам ски и да се радвам на живота. Вие си работете доколкото ви скимне.

Когато плащам сметки, никой не ми ги плаща солидарно с мен. И щом имам законов начин, да не плащам тези неща, просто можете да си гледате работата и да отидете да се оплачете на арменския поп - не съм длъжен да ви храня. Съгласен съм да отделя от доходите си 20-30 процента за солидарна система, но да обирате повечето - ходете се гръмнете, заедно с Дянков. С принуда никога няма да стане - хората винаги ще са по-умни от системата.
08 Януари 2012 21:35
Зле им се очертава на полицаите конкретно. Скоро още ще им вдигнат стажа и възрастта. Май това е начинът да се разбягат и да станем по-нормална държава. Надявам се и на циганите да им бъдат обрани луфтовете.
08 Януари 2012 21:45
но да обирате повечето - ходете се гръмнете, заедно с Дянков.


С Дянков и тиквариата нямам нищо общо, така че аз няма да се гръмвам, поне не тоя път!

Пенсионната система е социалистическа и крадлива, нямам и намерение да внасям каквото и да било в нея - ще се водя безработен докато
...
Имам отличен частен бизнес и към 50 ще го продам и
...
Когато плащам сметки, никой не ми ги плаща солидарно с мен.


Така е, но след като имаш свой бизнес, тия сметки ги плащаш за да може да достигнеш до прихода, следователно и до твоята собствена печалба. Не виждам защо някой да трябва солидарно да ги плаща с теб.

И понеже финансово съм абсолютен невежа, ако се водиш безработен и имаш същото време отличен свой бизнес, не става ли дума и за укриване на данъци, освен за неплащането на осигуровки?
08 Януари 2012 21:53
Докато ББ е на власт все ще е така ...
08 Януари 2012 22:40
..социалистическа е щото всички внасяме различно и получаваме по равно или нищо.

Глупости, кайзере. Явно съвсем не си наясно с пенсионната система.
08 Януари 2012 22:47
Проблема на Кайзера генерално не е пенсионната система, а все по-нарастващата мизерия , която в крайна сметка изкарва каскетите на улицата / поне историята това показва / и може да се окаже накрая , че не е сколасал да си продаде бизнеса навреме ......
08 Януари 2012 22:57
Нищо не съм получила от тази държава, само съм давала. Един път ми се наложи да допра до нея и тя ми показа, че аз не съм човек. Не само ми го показа, но ми показа и че бандитите са и приоритет, и в продължение на шест години се гаври с мен. Как да внасям нещо, като където и да започна работа бандитчетата ходят да ме чернят пред работодателя и го принуждават да ме освобождава от работа. Но и след всичко това, не искам да внасям никакви пари за бандитската държава и с моите пари да се плащат заплати на държавните бандитчета. С парите които изкарвам, като работя нелегално помагам поне на 5-6 човека , които наистина имат нужда и които по всички закони са грижа на държавата, но тя изобщо не ги отразява. Не само това а и зарадитова се отказах от българско гражданство и ще отида да работя в друга държава, в полза на друго общество.
08 Януари 2012 23:29
Не само това а и заради това се отказах от българско гражданство и ще отида да работя в друга държава, в полза на друго общество.


Не е голям подвиг да седнеш на чужда трапеза, както е рекъл дядо Вазов на д-р Кръстев, който се готвел да емигрира, малко след Освобождението, а сам да я наредиш и поканиш други на нея.


В един от репортажите от аерогара "София" веднага след празниците ясно се чуваше как всички връщащи се по местата, към които са емигрирали, казват, задъхайки се от удоволствие, както е рекъл друг поет, че "там се живее по-лесно".


Ключовата дума е "по-лесно".
Замислете се над това и ще ви стане тъпо, както казал пък трети поет.
08 Януари 2012 23:31
в полза на друго общество...


Сякаш лесната полза (сядането на чужда трапеза) не е първо именно за имигранта в това друго общество...
09 Януари 2012 00:17
Хайде за работещите е ясно работят и трябва да плащат.
Не мога да разбера само защо неработещите пък са длъжни да внасят осигуровки?
09 Януари 2012 01:33
KaizerSoze

Все едно, че аз съм го писал това. Пари да им дам ли? Нямат ли мотики в къщи? Ей къде е пустеещата земя, ей къде е Дунав, ей къде е Черно море - една въдица една мотика и си изкарайте сами. Тея, дето "работят" в НОИ, вместо да ходят да гледат из джобовете на хората, да хванат по една мотика, да се върнат ако не по техните, то по родните места на родителите си, пък каквото изкарат - за по-бедните от тях и бившите манифестиращи да го дадат.
И все пак се плаша от числото. Само 300 000. Докто има овце - ще ги стрижат. Явно много са овцете в родината ми.

doomchant
Много станаха, ама един стар виц за теб:

Един просяк си имал запазено работно място пред входа на една банка. Един бизнесмен, редовен клиент на банката, всеки път когато я посещавал, пускал в паничката на просяка по 10 лева. Но един ден спрял и повече не пускал.
Изчакал просяка седмица, изчакал две, пък накрая попитал, как така финансовият му приход от бизнесмена е секнал.
-- Ами криза е, работата намаля, пък и започнах да си строя нова голяма къща, та всеки лев ми е ценен - отговорил човека.
-- Виж го ти нахалника - с моите пари, къща ще си строи - изсъскал след него голтака.

Че и твоята работа, за
Понеже си против крадливата "социалистическа" система, ще я крадеш и мамиш


Човека не иска от държавата пенсия (не че ако иска, някога ще я получи де, в предвид раждаемостта и демографската картина на населението на България), не плаща. Който иска и се надява - да плаща. Преброяването на баламите в България продължава всеки месец с пълна сила. Ей ги на - 2.716 млн. Ама те са полубалами. Да кажат колко от тях са и членовет на синдикатите, които си плащат членски внос и ще разберем колко са ултрабаламите.
09 Януари 2012 01:42
Nafarr

Едно е да отидеш и да седнаш на чуждата маса за да ядеш от храната на другите, друго е да си донесеш храната и ако те поканят, да седнеш и да я разделиш с тях.

Емигрантите пишещи тук са от втория тип. Онея, които са от първия тип не пишат в такива форуми. Те обикновено нямат пари за нет.
09 Януари 2012 02:07
Naffar, редно е като си казал А, да кажеш и Б. В тоз ход на мисли, що не споделиш тука интимно ти какви подвизи спретна тази година и трапезата в родното градче ли си я опнал, или на по-лесно местенце около Софето? Малко хинтове :

- бачкането или стоенето на служба или на помощи в територията не се брои баш за подвиг за пример, ми подвиг за оцеляване

- постването на псевдопатриотарски мисли по форум, или линкове към атака също не се отчита

Та ако стоиш и съществуваш в системата, и си мислиш, че правиш нещо друго освен оцеляване, в голяма грешка си, мон ами. Е, ако си от политическите брат'чеди, там е друго.

Прочие, сподели пред форумното братство, да знаем дали да те потупаме по или под рамото.09 Януари 2012 02:16
*AZAZEL*
doomchant
Много станаха, ама един стар виц за теб:

Един просяк си имал
...
изсъскал след него голтака.

Че и твоята работа, за
Понеже си против крадливата "социалистическа" система, ще я крадеш и мамиш

Човека не иска от държавата пенсия (не че ако иска, някога ще я получи де, в предвид раждаемостта и демографската картина на населението на България), не плаща. Който иска и се надява - да плаща.


Азеле, недей така с фурнаджийската лопата да ги мяташ.

Не е въпросът в това дали някой иска или не иска да плаща данъци и осигуровки, защото не му било изгодно. Никой не му се плаща.
Но има правила и те трябва да се спазват. Ако не ги спазваш ставаш престъпник и се изравняваш като социална стойност с измамниците, крадците и прочее паплач.
Сигурен съм че и те си имат оправдания защо крадат и мамят. Много вероятно и те като теб да се присмиват на тези дето си плащат данъците и спазват законите.

Но са си престъпници и не виждам разлика между тях и такива, които не си плащат данъците и осигуровките. Без значение дали последните смятат укриването на данъци за голямо геройство.

09 Януари 2012 03:13
Започваш като един друг форумец от преди, когато ставаше дума за БДЖ-то:
Така е, краде се и не се работи, ама ти дай, защото кражбите няма да спрат, а пък на хората пари им трябват.
Защо АЗ ( а и всички други обикновени хора), трябва да спазваме правилата, когато очевадно и гьонсуратчийската тези които ги създават ни показват, че не само че не ги спазват, ами и нямат намерение да започнат да го правят?
Е аз не го смятам неплащането на данъци за геройство, а го правя, защото не виждам смисъл в гореописаното. Плащам от време на време някой и друг лев ДДС, акциз за бензин, за цигари, когато не съм си донесъл от някое Duty Free, за алкохол понякога... Ами за издръжка на Армия, полиция и съдебна система смятам, че е достатъчно. Всичко друго за мене не е нужно и е хвърляне на средства в бездънна бъчва.
09 Януари 2012 05:47
Не "там се живее по-лесно", а просто "там се живее". Тук не се. Някои просто имат късмет да оцелеят тук. Но не и да живеят. Не всички го осъзнават. Е, има и изключения, колкото да потвърдят това правило.
Лошото е, че горният сценарий ще обхваща все по-големи части от планетата.
09 Януари 2012 08:07
Както каза наскоро д-р Михайлов, българите са поробени от собствения си елит.
Но дори и при робството има някакъв договор, гарантирани права.
А при нашия извратен и криворазбран либерализъм - политиците се държат като диви капиталисти и отнемат пространство от бизнесмените, вместо само да ги контролират. Полтиците са в конкуренция с бизнеса - за ограбване на крепостното население.
Обаче всеки здравомислещ човек знае, че за да вземеш трябва да дадеш.

09 Януари 2012 09:08
Поредната статия с бомбастично заглавие. Манипулативно при това, но характерно за вестник "СЕГА".
Динче, да беше написала какви са тия 300 000 дето не внасят осигуровки. Наети, самоосигуряващи се ? Едва ли да последните, те всички не са толкова. Значи са наети. И ако е така, трябва да знаеш, че задължение за внасяне на осигуровките е на работодателя, т.е. на бизнеса. С други думи казано, бизнесът е некоректен към тези 300 000 души, които му работят, а той ги оставя без вноски за пенсия.
И на тук ревящите, че няма да плащат андрешковци трябва да кажа, да прибавят към полисмените, воениите, мангалите и т.н. черпаклии и тези 300 000 души, които при пенсиониране ще получат пенсии ако докажат стаж, въпреки че работодателите не са превели вноските за тях.
09 Януари 2012 09:18
И другата "дребна" манипулация, че въпреки увеличената вноска с 1.8 %, имало непланиран дефицит.
Ако джурналистката се беше опитала обективно да представи фактите, трябваше на напише, че следствие увеличаната вноска и осигурителни прагове и въпреки намаления брой осигурени, са събрани повече осигуровки спрямо 2010 г.
09 Януари 2012 10:37
Докато Внасящия не усети някакво предимство пред Невнасящия, винаги ще се чувства като глупак и ще прави всичко възможно да не се чувства така. Другите неща, като "солидарност", "състрадание" и т.н. са функция на развитата икономика и пълния стомах.
09 Януари 2012 10:54
ще получат пенсии ако докажат стаж, въпреки че работодателите не са превели вноските за тях.

Тц!
Служителката в НОИ ти проверява сметките, и и гледайки те над очилата ти казава - "Какъв стаж търсите от тази фирма, след като работодателят ви не внесъл нищо...Следващият молим!"
09 Януари 2012 11:05
Бирникъ,
09 Януари 2012 11:39
_tux_,

Вчера гледах едно филмче за Унгария.
В него видях, че там пенсионните фондове/вкл. частните/, са опапани от правителството им.
Този факт не се и споменава у нас.
09 Януари 2012 12:25
При 500000 инвалидни пенсии и още толкова категорийни, човек внасящ осигуровки върху пълни си доход, наистина се чувства като глупак. След като и без това дефицитът на НОИ се доплаща от държавата, то не е ли по-добре държавата да финансира изцяло минималната пенсия на всички навършили определена възраст от приходите от ДДС, а всеки който иска по-висока допълнителна пенсия за старини сам да се осигурява в частни фондове
09 Януари 2012 12:50
При неизбежната демографска катастрофа, е глупаво ако си по-млад от 50 години да се осигуряваш за пенсия - безумие е да смяташ, че циганите и имигрантите от Африка и арабския свят, които ще са преобладаващото население в трудоспособна възраст след 35 години в България, ще ти изплащат пенсия.
.
В България има 1 милион фалшиви инвалиди, 700 хиляди млади пенсионери - бивши милиционери и военни, и едномилионна армия от нищоправци, получаващи заплати от държавния бюджет - полицаи, държавна администрация, съдебна администрация, прокуратура, военни (при положение, че България на практика няма армия а само наемници за чуждестранни мисии) + общинска администрация.
.
Чудното е как все още толкова много хора в частния бизнес плащат осигуровки. Тия хора не могат ли да мислят рационално?
.
Единствената рационална осигуровка за старини е раждането на деца.
09 Януари 2012 13:16
Ха!Само 300 000!Я си оправете статистиката!Най-вероятно са поне три пъти повече.Докато осигурителните партиди не станат индивидуални и не се премахне солидарното пенсионно осигуряване ще е така.Щом военните и ушевите искат да се пенсионират рано-добре, ама да си плащат осигуровките по индивидуални партиди.Не да вземат по една шапка пари, да не плащат никакви осигуровки, а след това да вземат по един куп заплати наведнъж при пенсиониране и високи пенсии, че и да работят в охранителните фирми.А някой помислил ли е как един учител ще влезе на 65 в час и каква дисциплина ще изисква.Бокостански тъпотии!
09 Януари 2012 13:44
Единствената рационална осигуровка за старини е раждането на деца.

Горскио, те и мангалите мислят като теб, затова не само в осигуровка за старини, но и в бизнес са го превърнали правенето на деца! Хем се оформя и бъдещият електорат!...
09 Януари 2012 16:12
Тошка,
Мангалите раждат деца защото с 250 лева на месец детски и социални помощи може да се живее по начин, приемлив за тях.
.
Факт е, че държавата и общините отнемат от средният произвеждащ българин между 70 и 80% от заработеното (10% ДОД, 40% осигуровки, 5% данък недвижима собственост и кола, 20% ДДС, акцизи върху горивото за колата му и различни стоки) и го дава на непродуктивни и паразитни групи от населението - неработещи цигани, фалшиви инвалиди, млади пенсионери, тунеядци администрация, полиция, прокуратура, седебни чиновници.
.
Средният българин е подложен на геноцид от данъчната и осигурителната система на сегашната ни държава.
Това не е феномен - така е и в Европа и в малко по-малка степен Щатите. Затова Западната цивилизация загива.
Процесът на загиване в България е още по-бърз отколкото в развитите страни заради демографската катастрофа.
09 Януари 2012 16:21
Ако това е модела на трудово-икономическите отношения в настоящето и продължим в бъдеще няма да изкара още дълго, както в България, така и по-света!!
Когато, произвеждащият започне да живее достойно и да печели истинската, реалната стойност на труда си, тогава ще има реални пари за всичко!!
09 Януари 2012 17:17
Бирник,

Думичка не каза, пък и никой тук, относно това, пенсионната партида да си е лична собственост, поне на 70-80 процента и да можеш да се пенсионираш, когато искаш, да получаваш, колкото си събрал и ако стане нещо с тебе, парите да отидат при семейството ти.

Колкото и повече да сте събрали от миналата година, най-накрая системата ще рухне.
09 Януари 2012 17:24
Лошото е, че осигуровките ми ги удържат по ведомост и няма механизъм по който чрез подпис да се откажа от тази "благина".
09 Януари 2012 19:32
Думичка не каза, пък и никой тук, относно това, пенсионната партида да си е лична собственост, поне на 70-80 процента и да можеш да се пенсионираш, когато искаш, да получаваш, колкото си събрал
Думичката е една - получаваш пенсия един месец. После пак на работа или на просия. Виж Чили умнико! Особенно ония със 100% частни партиди и 900% инфлация и п-п-п--постни пенсионни капитали ... след бурния растеж на Пиночет . Или попитай наш'те "яки дупцета" със почти 60% "частно" (Професионални пенсионни фондаве - 12% + 5% "допълнително-задължително" и само 13% държавно-обществено), не могат да стигнат и минималната социална пенсия.
И пак смятай, ако можеш - от доходът, дето го изкарваш 40 години, колко требе да заделяш за да ти стигне за 70 години (въпреки, че средната продължителност на живота е 74 години). Да не клони нейде към 45% преразпределение!? Пък, ако вземеш действителните статистически 33 години трудов стаж при пенсиониране и "истинските" 74 години, сметката надхвърля 55%. Уф, все забравям, че за някои светът започва с усъщенето на собствената си пръдня.
09 Януари 2012 23:55
Nafarr, не отивам да седна на чужда трапеза а да работя в полза на друди граждани и друго общество. И тук бях си наредила трапезата, и бях поканила други на нея, но това беше трън в очите на бандитската държава и ме лиши от трапезата ми и всички които сядаха с мен на нея. Така, че друга трапеза тук няма да създавам. Ще я създам другаде и други хора ще поканя на нея.
27 Януари 2012 01:23
Мнението ми за социалната система е, че е обърната с краката нагоре и създава ревливи и оплакващи се хора. Отчаяни и невярващи в себе си. Липсва динамика и насоченост, към "очовечаването" на човешкото същество. Духовният имунитет е силата да се справим сами. Банките са другия сатър. Предлагам един фантастичен сценарий. Гражданска каса "Дете". В същата родители и баби си внасят парички, но не вземат лихва. Аз като съвестна и обичаща децата гражданка също. Държа там една сума, да ми се пази, недай боже, всичко се случва. Лихвата при теглене е проста. Достъпна за майките. Ако мама не работи, условията са, като започне работа. Държавните детски и заложени плащания там. Както при ВСК. Плащаме 300лв. лихва, после в удобен и договорен период за семейството, на малки вноски се връщат 5000 главница. За да не изкушаваме умовете, вземат се на порции и се отчитат касови бележки. Не искам държавата да ми плаща за родителската любов. Искам да си го върна. Помощите и детските са психиращи достойнството на хората пари. Ако държавата се замогне и може да обезпечи заплатите на служителите, лихвата да падне. Пари на ръка? При първо забавяне се проявява синдромът на пеленачето. Това създава животинска психика у някои хора, ние сме виновни, че го допуснахме. Да се раждат деца за пари и се продават, както и да не знаят езика е кощунствено. В такива случаи, детенцето при "майчина" грижа, като майката може да го вижда. Заетост за много други майки, образовани и нуждаещи се от тази сума. Ако родителите роми са заможни, от 3г. на ясла. Езикът и общуването са важни. Официалният език е важно условие за държавност. Именно техните деца, ще издигнат статуса на родителите си. Някои биха могли да се върнат лятото към скитането, именно социалистическите правила ги развалиха. Писаните каруци, песните пред туристите, да поработват и помагат по селата, не да крадат. Не са били такива. Това крадене ги настърви и да убиват. С добро, иначе не става. Песните и танците, занаята и отглеждането на растения в училище. Не да ги правят професори и, като забуксуват, хайде от пети клас продаденото момиче. За пари. Толкова способни деца, но родителите ги жертват от малки, училището ги унифицира, те са различни по природа. На същия принцип каса "Образование" и каса " Дом". Банката за бизнес и лукс, за екстри също. Новите жилища по последни екопроекти. Имам още идеи. Едно време са им викали кооперации, но само за дом. Сега всяка личност иска да си е самостоятелна. Времената са други. Безработните да седят вкъщи? Трудът е облагородяващ. Предпочитам стаж на по висока ставка, вместо пари, но варианти няма. Едно правило за всички. Избор? Няма такъв. Бих работила до последно. Пръстите на ръката не са равни, унифицирането и правилата изравняват различностите, няма опции и избор. Не бих протестирала за детски, ако има каса, от която да взема и върна. На всичко отгоре знанието, което имам в духовното ме е променило изцяло. Необгрижените деца са децата на Бога. Страдалците на епохата. Докато светът се боричка за благополучие и празни екстри. Погледите ни дори не забелязват звездите. Децата ни цял ден разправии за пари слушат. И страхотии, сякаш сме във филм на ужасите. Избухваме за дреболии. Нервим се за преодолими неща. Леснориите и глезориите убиват имунитета ни за оцеляване. Така, че пенсионната система ще расте до 90 год. при тези критерии. Някои хора се скапват на 50 год., други работят до последно. Трети не доживяват. Защо да се тревожа, след като не зная кога ще ма вземе бог при себе си. Струва ли си вайкането?И загубата на радостта от живота за глупости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД