:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 414,999,102
Активни 108
Страници 10,708
За един ден 1,302,066
а,б,в

Министърът на образованието мина в нелегалност

Повече от две години Сергей Игнатов и подчинените му не могат да напишат два ключови закона
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
-------
Когато Европейската комисия критикува, тя го прави сдържано и без епитети. Оценка като "България значително е закъсняла" би трябвало да предизвиква нужното внимание у съответния министър. Особено когато е придружена със съвсем конкретно поставен срок за съвсем конкретни действия. Не, в случая не става дума за вечните заподозрени от правосъдие и вътрешен ред, а за образование. Нетърпението на Брюксел е по адрес на два закона, по които отдавна се трупа нетърпение и в България - за училищното образование и за висшето образование. Търпение изгубиха и депутатите, на които отговорният министър обещава двата закона, откакто е дошъл на власт.

Забележително в случая е, че Еврокомисията за пръв път критикува България в сферата на образованието и за пръв път дава препоръка в какви срокове да се приеме законодателната рамка на реформата. Другата съществена подробност е, че в ЕС няма единно законодателство в областта на образованието и държавите самостоятелно решават посоката на развитие на този сектор. Това следва да покаже, че всъщност ситуацията е още по-тревожна. Дали обаче просветният министър Сергей Игнатов е удостоил с коментар тези критики? Съвсем не. Игнатов е глух за всякакви забележки към работата му. Или по-точно към липсата на такава.Какво се случва с образованието в България? НищоОт идването на ГЕРБ на власт - на практика повече от две години, реформа няма. Системата е на автопилот. Резултатите от международните изследвания в средното образование се влошават, новият екип в МОМН не успя да опази тайната на матурата през 2010 г., качеството на висшето образование е съмнително с малки изключения, финансирането на сектора бе жестоко орязано. В малкото си публични изяви министърът на образованието Сергей Игнатов постоянно удължава сроковете за представянето на двата проекта - за училищното образование и за висшето образование. Съдейки по реакцията му, той не беше уведомен за прословутата поправка, която позволява таксите за обучение в държавните университети да се повишат с 16% от следващата академична година. Текстът бе замаскиран в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2012 г. и така и не стана ясно просветното или финансовото министерство е авторът й. Показателно е, че тази опция не бе публично обявена, още по-малко обсъждана със студентите. Още по-показателно е, че оттогава досега министърът на образованието не успява да намери смислен отговор какво налага подобна промяна. А мантрите, че университетите няма да се възползват от нея, са просто нелепи.

Ако питате какво е бъдещето на реформата в образованието -то е по-неясно от отговора на въпроса има ли живот на МарсПреди около месец министерството напомни за себе си и покани на среща депутати от образователната комисия, с които да обсъдят основните моменти от бъдещия закон за училищното образование. Срещата обаче бе неформална. Резултати от нея така и не бяха обявени. Оттам насетне МОМН отново мина в нелегалност. Уверенията, че проектът за закон за училищното образование ще бъде представен едва ли не до дни, потънаха в емоциите на вече отминалите празници. Дори проектът изневиделица да бъде представен утре, шансовете да бъде приет в срока, даден от Брюксел, са минимални. Единственият нов закон, който сколаса да направи сегашното ръководство на министерството - за академичния състав, беше разглеждан в парламента около 7 месеца, а той изобщо не е основополагащ за системата на висшето образование. Малко наивно би било да се мисли, че закон, който би обърнал училищната система с хастара навън, ще бъде приет за 2-3 месеца. Доколкото министърът е удостоявал обществеността с разяснения на идеите си, те всъщност не са много по-различни от закона на тройната коалиция, който обаче тя не успя да прокара в парламента.

На този фон амбицията на министерството да въведе промените от учебната 2012/2013 г. е, меко казано, смешна. Закон, който влече след себе си промяна в образователната структура, нови учебни програми и учебници, едва ли ще задейства за едно лято. Ситуацията става още по-деликатна, ако - при хипотезата на приет закон - той започне да действа през учебната 2013/2014 г. На практика това означава, че сегашните управляващи подготвят проект за следващото правителство, което и да е то. Който и сценарий да се развие, две години вече са пропилени, а няма изгледи образователната реформа да се случи в оставащите по-малко от две на този мандат. Предвид постоянните законодателни грешки на управляващите, които нерядко водят до хаос и проблеми за граждани и общини, може би ще е най-добре, ако ГЕРБ изобщо не се упражняват поне в тази сфера.
17
4280
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Януари 2012 20:10
А мумията няма откъде да препише-в Царствата/старо, средно и ново/ не се открива нито иероглиф.Мъка!
19 Януари 2012 20:18
Човекът все още бърка мумия с мумио. Що за претенции към него?
19 Януари 2012 20:43
От идването на ГЕРБ на власт - на практика повече от две години, реформа няма.

А преди повече от две години колко реформи имаше! По няколко годишно!
19 Януари 2012 20:58
Мисля че Вълчев бе единствения, който се опита наистина да реформира образованието.
-----------------------
За модернизация на България
19 Януари 2012 21:42
Какво се случва с образованието в България? Нищо

Това е достатъчно!
19 Януари 2012 23:02
Мисля че Вълчев бе единствения, който се опита наистина да реформира образованието.


И да изключи българския език като задължителен за изучаване в българските училища. Добре че беше Лютви Местан да сложи спирачка на това безумие на Д.Вълчев. Срам и позор за "български" политици като Вълчев! А и Игнатов не пада по-долу от Вълчев.
20 Януари 2012 01:02
на страницата

Натисни тук

е публикуван пълният текст на потулвания вече година от тандема дянков/игнатов доклад на експертната група на
професор Емил Хорозов за далаверите на Фонда за научни изследвания през сесиите 2008, 2009 -
съответно при двамата министри на МОН, вълчев и игнатов


Натисни тук
20 Януари 2012 04:40
Предвид постоянните законодателни грешки на управляващите, които нерядко водят до хаос и проблеми за граждани и общини, може би ще е най-добре, ако ГЕРБ изобщо не се упражняват поне в тази сфера.

Ето къде е заровено кучето и някой трябваше да го обясни на ЕК. Ако новите закони са като ЗРАСРБ, по-добре да си стоим със старите. Освен, разбира се, ако безпрецедентната намеса на ЕК (както се отбелязва в статията, тя обикновено не се меси пряко в образователните системи на отделните държави) не е продиктувана от факта, че висшето образование в БГ твърде бавно се доразсипва и закрива, а и прекалено бавно на практика се приватизира... Щото в много европейски държави е безплатно, обаче територията на практика е опитно поле за присаждане на уса-щки, а не на европейски модели.
За авторката
20 Януари 2012 04:58
П.П. Както и предварително беше ясно, ЗРАСРБ доведе до липса на единни критерии, шуробаджанащина и създаде хаос и субективизъм в присъждането на степените и длъжностите, т.е. доведе до там, че "нашите" (хората на съответния ректор) стават за доценти или професори с по десетина статийки или с много, но от научно-популярен характер, а "враговете", дори и със сериозни публикации, биват спирани под предлог че няма пари. Особено в по-малките и в провинциалните университети вместо да подпомага "развитието" на "академичния състав" се превърна в маша в ръцете на съответния ректор за изнудване на преподаватели и на цели катедри да гласуват в подкрепа на удобни за ректора хора и правила. С тенденция към все по-голяма феодализация на местно равнище - в моя университет например настоящият ректор се кандидатира за втори мандат на 66 г., разбута - къде с лъжи, къде с обещания, къде внушавайки страх, а страхът - за работното място и за заплатицата, е най-мощният фактор в момента, всички други потенциални кандидати. Беше избран в края на май, след което, в началото на юни, сам се пенсионира, прибра едни много пари и на другия ден сам се назначи отново за ректор. Назначи зет си за помощник-ректор - булката си я беше назначил още в предния мандат (и други булки, видни, но компрометирали се БСП-активистки също), а дъщеря си произведе в доцент (за да има цитати, майка й я цитираше в статиите си - фамилиите са различни). И господин министърът знае за това безобразие, и местните депутати знаят, и реакция - няма. Дори в медиите. Колегите си траят - управляващата шайка е злобна и отмъстителна, заради лични войни е в състояние да съсипе катедри, специалности, кариери, неудобните биват клеветени, разпространяват се най-долни слухове зад гърба им и пр., и пр. Ето до какво доведе новото законодателство и т.нар. "рамков закон" на г-н Игнатов, чиято цел всъщност беше да даде по-голяма самостоятелност на факултетите и да ускори научното израстване на по-младите. Да не говорим, че конкурси за асистенти се обявяват не там, където наистина има нужда - нови специалности, много пенсионирани, а там където трябва да се пробутат едни наши хора - обявени през юни конкурси от факултета още не се публикуват в ДВ при очевидна крещяща нужда от млади хора.
20 Януари 2012 07:15
Време му е да мине в оставка!
20 Януари 2012 07:46
Колеги, аз не разбирам какво искате толкова? Човекът си имаше фетиш - да стане професор - и си осъществи бляна. Първо защити "голям докторат" в качеството си на зам.-министър, а после стана и професор на НБУ в качеството си на министър. И се кротна.
В крайна сметка какво искате от персона, която според профила си във фейсбук харесва
Черно море (Black Sea), Bulgaria, Заедно в час / Teach for Bulgaria, СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА, Nikolay Mladenov, Цветан Цветанов, Monika Panayotova, Промяната започва от теб, Simeon Djankov, Kristalina Georgieva, Подари книга, DarikNews.bg, Boiko Borisov
20 Януари 2012 09:36
Реформите в образованието, които направиха и досегашните министря, съвсем съсипаха и малкото добро, което имаше. Безкрайните права, които дадоха на директорите и ректорите ги превърнаха във феодали, доведоха до съсипване на някой училища и университети. Шуро-баджанащината се шири повсеместно. Всички новопостъпили учители, независимо от стажа се държат с години на заплата 450 лв., защото законът им го позволява.
20 Януари 2012 10:44
Венко, министър Вълчев направи най-великата глупост в българското образование - и средно и висше. Въведе делегираните бюджети. Сега учат или не, посещават училище или не, учениците и студентите ще завършат, иначе училището /университетът/ губи пари. Това никъде по света го няма. Жена ми е преподавател в ПГ. Независимо от успеха им, който в ПГ не е висок, университетите ги приемат практически преди да са завършили. Няма никакъв подбор и конкуренция. Та дори СУ има практически перманентен прием. За какъв краен продукт тогава става въпрос?
20 Януари 2012 13:59
Истинските реформи в образованието ще започнат, не от МОМН, ами от инициативите на активното гражданство.
Защо? - Защото управляващите, първо, нямат идея накъде да хванат, второ, са сковани от страх (от Янка такева, от премиера Борисов, отректори на университети, от 10-ина училищни директори, от Баба Яга и дузина други плашила). Те заявяват, че "Революции в образованието са невъзможни" и не пропускат случай да го повторят, та белким се окаже истина. Ала то си е лъжа. Революции са възможни и вече са наложителни. Първо в частта "администрация на образованието" и после навсякъде другаде.
Управленската безидейност не очудва никого вече. Но очудва постоянството с която държат да го демонстрират.
Единствените имащи идея къде желаят да стигнат са тези хора тук.
20 Януари 2012 18:07
И в нелегалност, и на яве този некадърен "министЕр" действа по принципа: Ако не можеш да направиш нещо добро, разруши нещо добро- пак ще те запомнят!
20 Януари 2012 18:22
За авторката на статията и за Sv. Sophia
20 Януари 2012 19:58
Ще повторя моя закон за министрите на образованието: Всеки следващ - по-калпав от предишния. Мисля, че досега няма изключения.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД