:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,076,400
Активни 91
Страници 4,179
За един ден 1,302,066

Дянков "доказа", че 39 млн. са по-малко от 26 млн.

Вотът 2 в 1 излязъл с 13 млн. по-скъп, но са икономисани 8 млн. лв. заради инфлацията
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Симеон Дянков обяснява на Иван Костов как е пресметнал цената на изборите 2 в 1.
Вицепремиерът Симеон Дянков направо втрещи депутатите вчера с противоречивата си сметка за цената на проведените президентски и местни избори през октомври 2011-а. Той призна, че вотът 2 в 1 е излязъл с 13 млн. лв. над предвиденото, но едновременно с това са спестени 8 млн. лв. За да подкрепи тезата си, Дянков пресметна, че инфлацията между 2006 г., когато имаше президентски избори, и 2011-а, когато бе комбинираният вот, е била 31.5%. И направи разбивка по години. През 2006 г. инфлацията е била 7.4%, 2007 г. - 7.6%, 2008 г. - 12%, 2009 - 2.5%, 2010 г. - 3%, а м.г. - 2.8%.

Миналия юли самият Дянков пресметна, че изборите ще струват 26 млн. лв., ако са в един ден, и 34 млн. - ако са поотделно. В отчет на неговото министерство от началото на този месец обаче стана ясно, че крайната цена за вота е над 39 млн. лв., т.е. с 13 млн. лв. над предвиденото, което вчера потвърди и самият Дянков.

Депутати от опозицията питаха как и защо се е стигнало до този преразход, още повече че на изборите са констатирани безброй нарушения и манипулации. Тук Дянков отново прибягна до цифрите. Според него вотът през 2006 г. е струвал 18.2 млн., през 2007 - 19.2 млн. лв., което общо е 37.4 млн. лв. Но като се вземе предвид инфлацията за всичките тези години, според него двата вота са излезли общо 47 389 000 лв., което е с 8 126 000 лв. по-малко от изборите 2 в 1. Вицепремиерът дори уточни, че със спестените средства тази година ще бъде ремонтиран пътят Твърдица - Елена и че въпросната сума е достатъчна за нови АГ отделения в болниците в Перник, Русе и Плевен. А очакваната икономия е по-голяма със 126 хил. лв.

От опозицията контрираха, че не може инфлацията да важи само за изборите, но не и за доходите на хората. Бившият финансов министър от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски отговори на Дянков, че ако се използва инфлационният индекс за икономически сравнения, то това ще означава и че заплатите на гражданите са намалели значително, както и постъпленията в хазната. Вместо да отговори, Дянков пък попита как като министър Орешарски е допуснал през 2008 г. инфлацията да е тройно по-голяма от предходните години - 12 на сто. Така той изпълни директивата на премиера отпреди няколко дни на питания на опозицията да се отговаря с контравъпроса "А вие какво направихте?".

------ХВАЛБИ

Симеон Дянков се похвали още, че дирекция ГРАО и Министерството на отбраната дори са спестили 81 хил. лв., докато МВР, Външно и администрацията на МС имат преразход, който обаче ще бъде поет от собствените им бюджети. "Пълен бардак е в тази сфера - бюджета за изборите", обобщи Георги Пирински и призова Дянков да ускори решението си "да продължи кариерата си другаде".58
4138
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
20 Януари 2012 19:45
Оххх, тоя го слушах по радиото в колата малко преди обед. Все се надявах, че се е объркал нещо и ще се коригира ама явно наистина тва е говорил и имал предвид.
20 Януари 2012 20:14
Пламен Орешарски отговори на Дянков, че ако се използва инфлационният индекс за икономически сравнения, то това ще означава и че заплатите на гражданите са намалели значително,

Точно този въпрос поставих на СД, когато вестникът беше предоставил тази възможност. Допълнен със заканата му, че ще си подаде оставката, ако допусне заплати и пенсии да намалеят. На което, естествено, получих отговор, че не разбира въпроса.
.
А това, че СД е сбъркал сметката тамън с 50% (във вреда на хазната, естествено) не уудва никого. Какво досега не е сбъркал, че това да учудва? Че той се справи с кризата още по Димитровден, 2010 г., помните ли?
Само дето материалът от първа страница сочи друго. Както и единствената медийна публикация преди посещението на Боко в Германия.
20 Януари 2012 21:10
този е просто уникален. уникални са и всичките, дето гласуваха за бойко.
20 Януари 2012 21:29
Манрикооо! Къде си да обясниш, бе човек? Можеш ли да познаеш на колко години е Дянков? /като се има предвид, че един полу-идиот в махалата е на N-години, Дянков трябва да е на 2N-години/
20 Януари 2012 21:35
виждам че в. сега не си вземат поука от нещата писани по форумите под статиите......
преди седмица и нещо имаше статия във вестника, в която се твърдеше, че
.... Съвместяването на двата вота - за местна и президентска власт, е излязло с 5 млн. лв. по-скъпо, отколкото ако бяха проведени поотделно, .....
бяха дадени реални данни за изборите две в едно, но не бяха посочени реални (примерно от предишни години) за изборите отделно а бяха сравнени със предсказани стойности.
а ето сега се вижда: местните избори 2007 са стрували 19.2 милиона лева, президентските през 2006 са стрували 18.2 милиона лева или екстраполирано (и без инфлация) цената през 2011 би била минимум 37.4 милиона лева за избори отделно. като се в вземе предвид и инфлацията (тука може да се спори за точната цифра, но като нищо минималната сума може да е от порядъка на 39-40-41 милиона лева.) излиза, че с почти сто процентова сигурност изборите две в едно не са били по-скъпи от изборите отделно. даже обратно, излезли са с голяма сигурност по евтино (с точно колко ми е трудно да кажа заради приблизителните данни за инфлацията). това, че някои хора не искат или не могат да разберат елементарни сметки си е техен проблем, но нека да не си въобразяват че другите хора не могат да смятат и да разсъждават........
20 Януари 2012 21:41
На което, естествено, получих отговор, че не разбира въпроса.


Той и от други работи не разбира. Например, реално колко голям гьонсуратлък има в несвързаното му бръщолевене пред НС - най-важната институция на управлението. По-малък е единствено от е гьонсуратлъка на депутатите които допускат подобно недоразумение и началството му да се гаврят с Парламента на Републиката.
20 Януари 2012 21:41
Точно Брауново движение..Или казано по български...тука го има..тука го нема
20 Януари 2012 22:11
две идеи за статии в стил "вестник сега" от мен :
1. Заглавие: "Сензация:Световната банка назначавала български неграмотници и глупаци на работа" (това произлиза от разкритията на в. сега как дянков не може да разбере дали 39 е по голямо или не от 26)
Текст: (тука да си го допълнят сами текста.)
2. Заглавие: (те да си го сложат зами заглавието)
Текст: Както се разбра от предишни наши броеве световната банка назначавала глупаци и хора които не могат да смятат (има се предвид СД). От това следва, че в световната банка са още по големи глупаци от СД. То май ще излезе че ние трябва да учим цял свят на ум и разум и смятане, щом са такива глупаци. Излиза, че Бойко Б има право като ходи да ги учи хората по европата на ум и разум и им дава Бг за пример... (Това последното изречение май не беше в стила на вестник сега....)

20 Януари 2012 22:13
Аха, брауново движение 100% на мозъчните клетки в главата и сметката излиза! Така се управлява държава. Нали е правил сметките през юли миналата година малоумникът, бе? Как тогава не е сметнал инфлацията и приблизителното финансиране? Истината е, че грешката е точно 50%... подозрително съвпадаща с оценката "order of magnitude" за много проекти. Само за сравнение ще копирам извадка от вчерашния мейл на началството, пък после позволявам на цялото гербераско войнство да ме ругае. Копи-пейст със звездички моя редакция.

Delivered $20M worth of discretionary work overall (45 projects) within a 2.3% variance
Delivered $10.3M in 25 projects in the *** focus area, within 0.1% variance - spending every single dollar supplied


На баце Дянков разликата между бюджетираното и стойността е 50% и не си признава...

Е, това се нарича кадърно планиране и управление...
20 Януари 2012 22:16
Хахахах...Комаре, ама и двамата сме се сетили за едно и също нещо от постинга на господина Браун...
20 Януари 2012 22:19
В този случай дянков поне отчасти е прав. Сравняват се пари с еднаква стойност, а не през различни години по абсолютна стойност. Това трябва да го знае всеки първокурсник с икономическа специалност, второ- или трето курсник с техническа за да може да продължи нагоре в образованието. Финансовото министърче на България изглежда го научи към края на третата година от управлението си, защото досега, поне в публичните си изяви, сравняваше абсолютни числа без да отчита инфлация, като го правеше с патос и изражение излъчващо компетентност, докато плямпаше откровени глупости. Сега вече може да сравни "успехите" си като използва новонаучените неща за отчитане на инфлацията.
20 Януари 2012 22:23
да за това, колкото и странно да звучи, съм съгласен. но в статиите темата не е, че е сбъркана методиката за оценка на цената и пр. на изборите, а се вадят грандиозни изводи, че дянков според дянков 39 било по малко от 26 или че основния аргумент да се направят изборите две в едно е фалшив...... а с това последното, по причини които доказах в по горните постове, не мога да се съглася.....
20 Януари 2012 22:46
В статията се казва, че след като Дянката и подчинени са се оакали до уши с "проекта" избори, имат наглостта да оправдават безхаберното си управление с неуместни доводи и стъкмистика пред българския Парламент. Подобно поведение на Румянка Желева не се размина в Европа, но безочието на бокоизбраните си намира почва без проблем сред "достойните" народени избраници.

Тва е мат'ряла! И не само от Герб, а и на Сидеров, Яне и Костов... Последните си го получиха на изборите.
20 Януари 2012 23:15
Къде му е даскала по аритметика? Не се ли е гръмнал още, като слуша, какво чудо е изучил?
20 Януари 2012 23:33
Идиотчето Дянков нема да е лошо, да върне парите от стипендията си в УНСС!!! Плужек нещастен...
20 Януари 2012 23:47
Дянков май е минал на твърда дрога!
21 Януари 2012 06:01
При тези резултати, защо изобщо харчиме пари?Да не правиме избори, а парите да отиват за нещо полезно. И така и така резултатът е 99, 9%/де жа вю/.
21 Януари 2012 06:59
Леле!Човек като не може да смята и като сам не се чува какво приказва, никой не може да му помогне!Каква е таз инфлация, спецо набеден?!Хората те питаха колко ще струват изборите през 2011-та и ти отговори 24 милиона, нали така?!Случайно да се сети, че си в същата година, а не си в предните или след 10?!Бюджета и него тъй ли го смятате?!Големи срамове берем с тез управници!Но по-лошото е поразиите , които ще оставят след себе си и за това никак не ни е смешно!
21 Януари 2012 07:03
Корекция 26 милиона били, но от хаоса в главата на министъра и аз се обърках!
21 Януари 2012 08:02
Дянков май е минал на твърда дрога!
И то на възможно най-твърдата - гьонсуратлък.
21 Януари 2012 08:22
"Тук Дянков отново прибягна до цифрите."
Венелинче, батьовото няма ли кой да ти каже, че цифрите са само 10 (0, 1, ..., 9). Това, за което говриш са числа, мила моя!
За всички останали колеги и колежки на Венелинчето - "Цифрата е картинката на числото!"
Относно Дянков, а и останалите от правителството начело с Него са крадлива и лъжлива пасмина!!!
21 Януари 2012 08:36
А сега направи същата сметка за заплатите и пенсиите и очаквой напролет народа да ти покаже колко е доволен...
21 Януари 2012 08:42
Аз коментар нямам. Само въпрос: ДЯНКОВ, ТИ ДЕБИЛ ЛИ СИ ИЛИ ДА?
За дебилните му фенове не питам - то си личи...
------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

21 Януари 2012 09:09
Не мога да се сдържа и ще цитирам Смирненски – пародията “Епопея на незабравимите”:
“...в школото говореше Гунчо накратко:
„Днес нищо не зная, нищо не съм чел.”
Й връщаше се в чина горд и смел!
Носител той бе на учение ново
и бе надарен с пламенно слово.
На своите другари доказа дори
веднаж Гунчо, две че е равно на три!...”
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

21 Януари 2012 09:27
Е, сега разбрах кой е обяснявал на Бойко, че ако има не 20%, а 5% съфинансиране на европейските проекти, ще сме на голяма далавера. Плугчиева после недоумява: "Ама това значи, че ще имаме 15% недофинансиране на проектите и те няма да могат да се изпълнят!?". Защото ЕС дава 80%, ти си давай и 1%, ама крайната сметка няма да ти излезе...
Е, Бойко го е разбрал, ама му го е обяснила Меркел! Сега той ръси мъдри бисери в "24 часа" колко е наразумно да се намалява ко-финансирането, все едно ние така искаме, а той ни разубеждава!
21 Януари 2012 09:59
Боже, Боже...какво доживяхме...
Гледах едно пародийно филмче на едни британци, от ранните '70- за премиер примат и галфон финансист, които по едни странни стечения на обстоятелствата управляваха света...
Не че ми напомня за нашата действителност, ако ме разбирате...
21 Януари 2012 10:36
Господин Дянков !
Ваш държавен служител съм.
Заплатата ми не е увеличавана от 2006 г.
Вие ни убеждавате, да търпим без умеличение поне до 2013 г.
Цитирам ваши думи от статията :
Дянков пресметна, че инфлацията между 2006 г., когато имаше президентски избори, и 2011-а, когато бе комбинираният вот, е била 31.5%. И направи разбивка по години. През 2006 г. инфлацията е била 7.4%, 2007 г. - 7.6%, 2008 г. - 12%, 2009 - 2.5%, 2010 г. - 3%, а м.г. - 2.8%.

Тоест, вашите служители, само за няколко години сме обеднели с 31, 5%.
И как я мислите тая, така ли ще продължава или ?
Не познавам колега, който да не е с кредит към банка.
Бъдете здрав още дълги години.
21 Януари 2012 10:43
малии
21 Януари 2012 10:43
Тоест, вашите служители, само за няколко години сме обеднели с 31, 5%.

Както се вижда от разбивката, основната част от обедняването ти е станало при правителството на Станишев и финансовия му министър Орешарски - оплачи се на тях!
21 Януари 2012 10:52
Манрико,
оплаках се.
Избирателите не се оплакват директно на никого.
Има си избори за тази цел.
Е, и какво стана ?
21 Януари 2012 10:55
Е, и какво стана ?

Е поне инфлацията е намалена и темпът ти на обедняване е намалял драстично. В криза и на това трябва да е доволен човек, защото в много други страни е по-зле.
21 Януари 2012 11:22
Време е да се увеличат заплатите на управляващите от 3000 лв. на 2000 лв.
21 Януари 2012 11:26
Манрико, ще се опитам да бъда възпитан тоя път. Кое е това действие или политика на правителството, което доведе до намаляване на инфлацията? Ако дадеш верния отговор, повече няма да те закачам днес.
21 Януари 2012 11:30
Манрико, ще се опитам да бъда възпитан тоя път. Кое е това действие или политика на правителството, което доведе до намаляване на инфлацията?

Не се притеснявай, свикнал съм и невъзпитано да се обръщат към мен Инфлацията намаля основно заради световната криза и спукването на имотния и строителен балон, но финансовата дисциплина на правителството също допринесе.
21 Януари 2012 11:40
Няма нужда да се пита Орешарски. Има си сайт с официална статистика. През 2005 г средната годишна заплата в България е била 3885 лв (4811лв в обществения сектор). През 2009 г средната годишна заплата в България е била 7769 лв (8983 лв в обществения сектор). Не е проблем да се сметне инфлацията и да се види кога как са вървели нещата. Имаше и статистика за данъчната тежест върху разходите за труд, която от 2009 г нататък вече не се публикува, както и много други неща, ясно показващи "успехите" на дянков.
Въпреки всичко, трябва да сме оптимисти а не черногледи. Все пак към края на третата година управление сме свидетели на икономически сравнения направени от финансовия министър, показващи придобити знания характерни за начална икономическа грамотност.
21 Януари 2012 11:52
Хийте
21 Януари 2012 11:53
Поредната клоунада на кардинала в сянка.
21 Януари 2012 11:58
До момента всеки сравнително интелигентен човек смяташе, че Дянков не става за министър на финансите, но поне би могъл да бъде добър счетоводител. Сега вече става ясно, че и за счетоводител на става. А това вече повдига и въпроса за какво всъщност става Дянков. И единственият логичен отговор е, че става само за разкапване на всичко, до което се докоснат мръсните му лапи. Което впрочем е характеристика, с която може да се гордее всеки един гербер и най вече приматът Бойко Методиев Борисов.
21 Януари 2012 12:10
Дянков "доказа", че 39 млн. са по-малко от 26 млн.
Вотът 2 в 1 излязъл с 13 млн. по-скъп ...

Ами толкова си може симеон дянков - както и останалите министри на ГЕРБ. Да не искаме да прави някакво изключение?
21 Януари 2012 12:12
Абе, дебила си го знаем. Проблемът е за малките дебилчета, кастрирани и в мозъчето...
------------------------------------
Блогът на Генек
21 Януари 2012 12:16
Господа коментиращи,
Моля мислете, преди да пишете!
Като или ако не можете да мислите, поне четете!
Браун доста ясно и добре е обяснил нещата в първия си постинг.
Касателно обедняването, пък достатъчно добре е обяснено от Манрико!
Сега, дали на вас ви изнася или не, си е ваш проблем!
Но, моля, не се опитвайте да внушавате че е и обществен такъв!
21 Януари 2012 12:23
След като „Дянков „доказа”, че 39 млн. са по-малко от 26 млн.”, предстои доказателството и на другия – по-ГОЛям пРОблеМ на по-пРАвителСтвОТО ГЕРБой&Ко – българската заплата от 350 евро е по-голяма от средната за Европейския съюз от 1800 евро.. Всичко е повече от просто – към чисЛОТо 350 се добавя и нулАТА СиДянков. Така вместо шест пъти по-нисък стандАРТ на живот от средния за новия Съветски (пардон) Евр(оп)ейски съюз, българите имат два пъти по-висок стАнДарт на оглупяване и маргинализиране от този на останалите евроболшевики - http://www.buda-la.com/articles/view/88
21 Януари 2012 13:19
Манрико, седни си, добър (3.50). Правителството допринесло с какво? С финансовата дисциплина? Ами че тя какво общо има в случая? Ако трябва да сме точни, предното правителство беше много по-дисциплинирано, правеше излишъци, докато това прави дефицити, ама ей на - инфлацията беше много висока. Правителството няма нищо общо (предното имаше голям принос за високата инфлация, но не по линия на дисциплината), това го знае всеки първокурсник по икономика. По време на рецесия даже централните банки тук и там помпат ликвидност, за да няма дефлация - в т. ч. и ЕЦБ го прави. Отвори очи, уверявам те, по-лесно се гледа на света, отколкото със здраво стиснатите клепачи на сляпата вяра.
21 Януари 2012 13:44
Дянков "доказа", че 39 млн. са по-малко от 26 млн.

Това е поредното доказателство на моята теория, че всеки с икономическо образование е с трайни и непоправими мозъчни увреждания. И още нещо. Допълнение към теорията на Дарвин - липсващото звено в еволюцията на човека е дянков и себеподобните му!
21 Януари 2012 13:56
пицко мюнхаузен тъжносмешният образ на малкия човек с голямото министерство..
21 Януари 2012 14:02
Honto, на този народа най-скоро ще му покаже среден пръст. Тогава
ще духа кафето 3 в 1.
21 Януари 2012 14:49
Касателно обедняването, пък достатъчно добре е обяснено от Манрико!
Обяснено дръжки, Пък и той приказва за инфлация. Хеат дава едни данни, че за същия период, заплатите са увеличени около два пъти. Обедняване - друг път!
21 Януари 2012 15:00
Егати нахалитета! ето това е първото нещо, което ми дойде на ума!
21 Януари 2012 15:20
Манерко , Манерко вятър те вее на бял кон момчето ми с този начин на разсъждение, но това е положението - все някой ден ще настъпи време на отрезвяване...
21 Януари 2012 15:20
Сгугню,
и в брауновото движение на приказките не можете обясни - защо самият Дебил каза, че изборите ще струват 26 милиона?
Всякакви приказки след неговото заявление са просто усукване на мокра връв...
П.П. А кастрати да изнасят урок по секс...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД