:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,738,724
Активни 114
Страници 7,975
За един ден 1,302,066
БЮДЖЕТ

София изтрезня от изборното пиянство

Общината призна, че не може да събира толкова приходи, колкото е залагала през последните две години
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Макар отдавна да не е кмет, премиерът Борисов не пропуска събитие като откриване на детска градина.
"Столичани искат повече прозрачност в харченето на общинския бюджет, по-малко лобизъм и корупция при обществените поръчки. Искат повече комунална хигиена, по-малко задръствания, повече улично осветление. Искат незабавно изграждане на възлови кръстовища по типа "подлез - надлез". Искат повече пространство по тротоарите за пешеходците и майките с количките. Искат ясни правила при строителството, кърпенето на дупките с техните пари. Усмивките и лентичките, показността и пропагандата могат да почакат". Това написа читател в един от форумите под новината за общественото обсъждане на бюджета на столицата за тази година.

Този читател няма да види нищо от изброеното в документа. За първи път, откакто ГЕРБ има мнозинство на "Московска" 33, парите на града не растат - управляващите приземиха предизборния си и нереален, но пък "рекорден и най-добър" бюджет за 2011 г. с около 30 млн. лв. "Най-добрият" бюджет очаквано катастрофира в приходната част и на общината й се наложи да открие "консерватизма и строгата финансова дисциплина" за 2012 г. Естествено, след изборите.

Зад епитетите към бюджет 2012 стоят 1 272 633 454 лв. От тях близо 440 млн. лв. са средства от Брюксел. С тези пари София няма да се промени качествено и през 2012 г., ако не броим най-големия проект на всички времена по думите на премиера - метрото. В началото на септември то трябва да стигне от "Надежда" до "Хладилника". Но другакачествена промяна в градската среда не се очертаваОбразование, екология и инфраструктура са приоритетите за... поредна година. Ще се разкрият още около 1000 места в детските градини, ще се пусне вторият лъч на метрото и вероятно ще започне да се строи завод за боклук. "Сгрешена е философията, че приоритет е тази сфера, в която инвестираш най-много пари. Не е така. Приоритет обикновено се залага за една-две-три години, в които ти постигаш качествено ново състояние в средата, в която си инвестирал. Например казваш, че приоритет ще е централната градска част, в която ще сменим всички тротоари и ще постигнем европейско ниво на настилките, визуалната среда, фасадите. И затова разработваме такава и такава политика, която струва толкова. Такова нещо няма в бюджета", коментира общинският съветник от ДСБ Вили Лилков.

По стара традиция всеки нов бюджет на София преписва значителна част от инвестиционните проекти, които е трябвало да се направят предишната година, но не са и не стъпва върху реално изпълнение на работата от миналата година. На четвъртата година, откакто кръстовищата на две нива намериха място в бюджета, това в "Младост" (на бул. "Андрей Сахаров" и "Андрей Ляпчев") ще види бял свят, а още три ще започнат да се строят. Или поне такова е доброто намерение. Тази година най-вероятно ще започне изграждането на естакадата на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски" за 12 млн. лв. Другата планирана естакада е на бул. "Пейо Яворов" и "Драган Цанков" (21 млн. лв.). Основен обект е кръговото кръстовище на Лъвов мост, което ще се строи след метрото. Стойността е 26 млн. лв. Общината е планирала и реконструкция на няколко кръстовища, на които ще се осигурятдопълнителни ленти за завиващиС тези не твърде трудоемки преустройства ще се повиши броят на колите, които могат да преминават през кръстовищата. Например на кръстовището на пл. "Велчова завера" ще се обособи допълнителна входяща лента по бул. "Джеймс Баучър", а по бул. "Стоян Михайловски" в посока бул. "Н. Й. Вапцаров" ще се направи бус лента. Стойността на тази реконструкция е 136 000 лв.

200 000 лв. ще струва и подобен ремонт на кръстовището на бул. "България" и "Акад. Иван Евст. Гешов". Тук ще се удължат лентите за леви завои от бул. "България". Защо тези евтини, но ефективни мерки се предприемат чак сега, не става ясно.

Няколко нови улици ще бъдат изградени през тази година, включително в "Малинова долина" - един от новите квартали, стихийно застроени без никаква инфраструктура. След построяването си през 60-те години на миналия век най-накрая и надлез "Надежда" ще доживее ремонт. Той ще струва 1.8 млн. лв. Парите за ремонт на дупки, мостове и нови улици остават за трета поредна година около 28 млн. лв. Според зам.-кмета Любомир Христов понеже е постигнато добро състояние на основните булеварди, тази година ще се ремонтират квартални улици. Столичните тротоари обаче няма да имат този късмет - едва 26 км тротоари извън тези по новите велоалеи ще бъдат основно ремонтирани. Това е крайно недостатъчно - под 1% от всички тротоари в града.

Ако Брюксел отпусне парите за завода, кметът Йорданка Фандъкова ще трябва да направитрета първа копка на полето край с. ЯнаТова обаче ще зависи и от това колко бързо администрацията ще успее да избере за втори път строител. Обществената поръчка трябваше да е пусната преди две седмици. Общината ще продължи с бавната реконструкция на паркове и градини. Дали обаче най-накрая ще доведе конкурсите за отдаване под наем на кафенета и капанчета из градините до край зависи от волята на управляващите. Те вече нямат оправдания - има схеми, има започнали конкурси. Остава да пожелаят да не ощетяват повече бюджета на града със смешни наемни цени на обектите.

Парите за поддръжка на паркове се намаляват с около 400 000 лв. до 12.9 млн. лв., а за поддържане на пространствата около блоковете - на 3 млн. лв. (при 3.5 млн. лв. за м.г.). Тази година ще започне ремонтът на едни от най-занемарените градинки в центъра - около паметник "П. Евтимий" (Попа) и Нотариата, ще се завърши възстановяването на градинката пред националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

След 4 г. дела столицата най-накрая ще може да реализира друга стара идея - да отдаде Западен парк на концесия. Според разчетите на общината това ще спести 3.3 млн. лв. за цялостна реконструкция и поддръжката на занемарения парк. Идеята е бъдещият стопанин на Западния парк да направи увеселителен комплекс върху 30 дка (5% от общата площ), а срещу това да възстанови увредената растителност, алеите и пейките, както и да осигури охрана. Другият парк, който е възможно да се даде на частник, е "Възраждане". Там съдебните дела също приключиха, но той не е включен в бюджета на "Зелена система" за тази година.

2012 г. ще е приоритетна за разкриване на места в детските градини за 5-годишните деца. През есента всички малчугани задължително трябва да ходят на детска градина или на предучилищна. Дали столицата ще успее, ще се разбере след класирането през май. От петгодишните за последното класиране за 2011/2012 г. чакащите са 400, а свободните места 300. Родителите на останалите 100 деца ще бъдат насочени към свободни училища, за да не останат деца без места, обясни шефката на дирекция "Образование" Мария Минчева. През т.г. ще се строят 4 нови детски градини - в кв. "Дървеница", с. Долни Богров, кв. Волуяк и "Витоша". Няколко детски градини ще бъдат разширени. С това местата в тях ще се увеличат с 1000. 61 панелни забавачки ще бъдат санирани. Към момента обаче има около 9000 деца, които и тази година няма да се вредят за заветното място, така че решението на проблема е още далеч.

Много въпроси не намират отговор в бюджета за 2012 г. Например какво е свършено по Общия устройствен план на града. Каква е политиката по отношение на собствеността, общинските фирми и приватизацията? "Какво сме направили - изхарчили сме парите, хубаво. Но има други индикатори от тези"взел Кольо, дал Кольо",ядосва се Лилков. От опозицията вляво също разкритикуваха начина, по който се разработва бюджетът - без реална оценка за това какво е изпълнено предходната година. Владимир Кисьов от СДС прогнозира, че и тази година приходната част няма да бъде изпълнена.

Кметът Фандъкова и екипът й направиха плах бюджет, макар че ако в първата година от управлението не предприемат смели стъпки, то кога ли ще го направят. "Това е първият бюджет за мандата. В него трябва да се заложат политики, които да се изпълнят в следващите 4 г. В началото трябва да се определи данъчната политика. Ако ти сега не пипаш данъците, още по-малко ще имаш основание да ги вдигнеш догодина и по догодина. По същия начин стои въпросът с таксите и техния размер, с цената на разрешителните режими. Това е един цялостен преглед на данъчното ни законодателство, който трябва да се направи", коментира Лилков.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Градският транспорт няма да кара с повече пари. 90% от тролеите ще бъдат подменени до края на годината. Поне 240 автобуса също трябва да се сменят, но не е ясно от къде ще дойдат парите за това.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Метростанциите по новата линия са красиви - в зелено бежова гама, виолетова и жълто-червена. Но друга качествена промяна на живота в София и тази година няма да има.
5
4111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
30 Януари 2012 19:38
този иван гешов не е ли онзи иван евстатиев гешов, банкер, който бил министър председател по време на балканската война и провалил преговорите в лондон и букурещ? та сме изгубили почти всички освободени земи? и после дал пари да построят президиума на бан-най старото и неподдаващо се на промени бюрократично заведение? и за награда му дали титла академик, макар че наука никога не помирисвал.
30 Януари 2012 19:47
Ако Брюксел отпусне парите за завода, кметът Йорданка Фандъкова ще трябва да направи трета първа копка на полето край с. Яна
Това обаче ще зависи и от това колко бързо администрацията ще успее да избере за втори път строител. Обществената поръчка трябваше да е пусната преди две седмици.


30 Януари 2012 20:58
вероятно ще започне да се строи завод за боклук

трета първа копка на полето край с. Яна

Потресаващо в тресавището на нищонеправенето, пъченето, хвалипръцкането и помпозните, лъжливи слова изграждащи пясъчни кули от празно-кухи надежди!
А изтрезняването винаги е съпроводено с махмурлук, особено тежък, ако пиянството е било обилно полято с небивали приказки- каръшик от очевадни , прозрачни и плитки лъжи. То едно е да искаш и съвсем друго да имаш воля, твърдост и отговорност да осъществиш предварително набелязаното.

30 Януари 2012 22:04
Градът на Щастливата Кокошка!
30 Януари 2012 22:38
След продължително прекаляване с опияняващи средства следва Delirium tremens, със всички последствия и съответните класически симптоми:помрачение на съзнанието и обърканост (за време и място при сравнително добре запазена ориентация за собствена личност), ярки халюцинации и илюзии (подвижни, микроскопични) и изразен тремор на ръцете, езика и тялото, повишена температура, налудности, изпотяване, безсъние или обръщане на цикъла на съня и бодърстването....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД