:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,761,729
Активни 109
Страници 34,163
За един ден 1,302,066

И в България ще има протести срещу контрола в интернет

Правителството може да се оттегли от спорното споразумение АСТА
Снимка: Михаела Катеринска
Българските потребители на интернет са показали, че могат да бранят правата си с улични протести.
Българското правителство все още може да оттегли подписа си от тайно подписаното международно споразумение АСТА, което ограничава свободата в интернет. В противен случай българските министри ще се окажат в ситуацията на полските си колеги, които вече седмица са под натиска на улични протести. В обяснителния меморандум е записано, че всяко правителство може да излезе от споразумението до 180 дни от ратификацията.

Блогъри и правозащитници у нас реагираха остро срещу споразумението, което беше подписано тихомълком от България в края на миналата седмица. Недоволството срещу предвижданите ограничения расте лавинообразно в социалните мрежи. Във "Фейсбук" вече има няколко групи срещу споразумението, като "Ние казваме "НЕ" на АСТА" е с най-много членове (над 9500 в понеделник следобед). Повече от 4000 души се обявяват за "Протест срещу приемането АСТА в България", а близо 2000 души са се присъединили към групата "Anti ACTA and SOPA Bulgaria".

Ограниченията бяха маскирани като Търговско споразумение за борба с фалшифицирането и затова останаха незабелязани. То е подписано от 22 европейски страни и няколко извън ЕС, сред които Япония и САЩ. Само 5 държави от ЕС не са сложили подписа си под документа, но се твърди, че това е по технически причини, а не заради несъгласие на правителствата им.

Споразумението размива разликите между фалшифицирането на стоки и споделянето на съдържание в интернет. Освен това задължава доставчиците да "сътрудничат с притежателите на авторски права за премахването на пиратски материали". Това им дава право да следят почти всичко, което човек прави в интернет - от музиката, която слуша, през търсенията в "Гугъл" до статусите във "Фейсбук".

"От години насам обясняваме на нашите политици, че не е добра идея България да бъде по-голям католик от папата. В САЩ отпаднаха законопроектите SOPA (Stop Online Piracy Act - "спиране на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "защита на интелектуалната собственост"), но в България нашите депутати са изправени пред дилемата как да не ратифицират АСТА, след като техният Министерски съвет е предложил България да постави подписа си", коментира пред "Сега" Вени Марковски от "Интернет общество - България".

Според него от АСТА не следват никакви положителни промени за България, а ратифицирането му няма нито политически, нито икономически смисъл. "У нас "пиратство" в интернет няма, независимо от това какво твърдят от МВР, и ние сме го доказвали с данни и факти, които не са били опровергани от заинтересованите лица", твърди Марковски.

Свилен Овчаров, адвокат по авторски права, посочва като основен проблем на споразумението прехвърлянето на доказателствената тежест от собственика на авторските права върху анонимния потребител. Това развързва ръцете на властите да налагат глоби и да затварят сайтове преди безспорното установяване на вината. Потребителите, попаднали под ударите на закона, пък ще трябва да доказват невинността си в дълъг и скъп съдебен процес.

Друг проблем е, че много от дефинициите в нормативния акт са неясни и обтекаеми. "Официалната цел е да се наказва единствено използването на чуждо съдържание с комерсиална цел. Определения като "непряка търговска изгода" обаче могат да обхванат почти всяка дейност в интернет", обясни Овчаров. По думите му споразумението създава сериозен риск от административен произвол и налагане на цензура. Потърпевши ще се окажат и фирмите. "Всеки може да се разправи с конкуренцията, като пуска сигнали до институциите да свалят уебсайтове, при това не със собствени, а с държавни средства".

Адвокатът смята, че приемането на текстовете се дължи на натиска на лобито на големите звукозаписни и филмови компании и комисията "Барозу". Според него неясните клаузи са "нарочно и много внимателно подготвени" от опитните адвокати на корпорациите. "Големият въпрос е дали българското Народно събрание ще ратифицира споразумението. Защото моето усещане е, че в Западна Европа то няма да бъде прието, особено в скандинавските страни и Холандия", заяви Овчаров.

ОПЪЛЧЕНИЕ

В други страни вече има масови протести. В петък недоволни хакери дори атакуваха сайта на Европейския парламент, дни наред в Полша стотици демонстрират срещу удара по свободата в интернет. Сайтовете на словашкото, полското и чешкото правителство, както и на Централната банка на Литва също бяха блокирани в знак на протест.

80
5569
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
30 Януари 2012 19:19
Нашите нискоинтелигентни политици дори не са разбрали за какво става дума. Дали са им нещо, което дори не са могли да прочетат и те са си сложили парафа. Нормално... Между другото това е типично поведение на "българските" политици от 1944 г. насам.
30 Януари 2012 19:24
Ударението - "ДА ЗАТВАРЯТ..."
Милиционерщината в действие!
---------------------------------------------
Блогът на Генек
30 Януари 2012 19:48
Има елегантно решение за измъкване - НС не ратифицира АСТА.
Но...дали за управляващите не е по-изгодно да имат силен и с европейско оправдание инструмент, с който да ограничават Интернет?
Колко по-елегантно е да намериш някой "непозволен" линк в профила на момичето, създало групата "Аз няма да гласувам за ГЕРБ" и да му го закриеш, отколкото да пребиваш родителите му.
Колко по-лесно е да накараш доставчиците да установят, че тука критикуващите ГЕРБ сме посещавали торенти и да ни резнат възможността за критика?
Колко още време правителството (и не само нашето) ще изтраят организирането на протести чрез Мрежата?
И колко по-добре за правителството (не само нашето) е информацията да се свежда до поданиците само през лесно контролируеми и манипулируеми Тв, радио и вестници. По един Дудук в основните телевизии, радиа и редколегии и информационната завеса е плътна.
Да не говорим пък какъв кяр получава МВР да се рови из акаунти и профили, а и с какво настървение ще го използва след като техния законопроект не мина.
Приемем ли тази АСТА, то специално у нас Инета ще се контролира с, може би, една идея по-слабо от в Беларус.
Докато при САЩ и Япония целта е друга - още един лост за биене презпръстите на Китай и ограничаването на икономическото му чудо - защото в АСТА се говори за фалшификации не само на тръг. марки, но и на лога, слогани и дори дизайн - така почти всяка китайска стока може да бъде заподозряна в кражба на дизайна и да бъде спряно разпространението й в САЩ, ЕС, Япония.
30 Януари 2012 20:11
Stern-Имате пари нали сте наш отговорен безнесмен капиталист отидете да си прегледате температурата, че може и да е нещо по сериозно (а може би и вие, като Стерн имате нож скрит в ръката)
30 Януари 2012 20:11
АСТА е оръжие за търговска война, която всяка страна може да калибрира и насочи, според интересите и разбиранията си. То не е за фалшификациите, а за наподобяването. А това е твърде разтегливо понятие, което ще позволи както български стоки да не бъдат допускани в други страни, така и да се иска затварянето на фабрики в България. Вземете например най-елементарното - производство на обувки или дрехи. Коя не наподобява другата ?
-
Видно от протокола на заседанието на правителството Бойко Борисов въобще не е разбрал, какво приемат. Също и другите министри. Единствено Трайчо Трайков може би е бил наясно, но тънко ги е изпързалял и им го е набутал ... в дневният ред.
30 Януари 2012 20:24
Това споразумение позволява всяка страна сама да дефинира обхвата на понятията "авторски права" и "интелектуална собственост". Начините на признаване и защитата им. Това споразумение може да бъде много полезно за една независима държава, която може да устоява интересите си, защото практически позволява налагането на протекционизъм. То обаче може да бъде много лошо и да унищожи страна със слабоволево, зависимо или корумпирано правителство, защото това правителство ще бъде ежедневно подложено на разнопосочен и силен лобистки натиск от всякъде. Това неизбежно ще бъде съпътствано и от поредица скандали, които ще го клатят и му щавят рейтинга. Ако Бойко Борисов е умен, след като вече е научил, какво е приело правителството му (щото видно от протокола на МС не е разбрал), то би наредил парламентарната група на Герб да го отхвърли при ратификацията.
30 Януари 2012 20:36
Ето едно сериозно предизвикателство пред правителството.
Ако досега се мериха рейтинги по сини - червени, комунисти - демократи и т.н., при така създадената ситуация няма цветове, няма и политика.
Ако Боко се заинати и не даде командата в Парламента - туй ще му е краят!
Не че и така няма да се самоликвидира, както е тръгнал, но оставянето на този подпис валиден, ще бъде капката в препълнената чаша!
30 Януари 2012 20:44
грешката не е фатална оште
и може да бъде поправена
това е очевидно Натисни тук
30 Януари 2012 20:48
Уф Брайтмъkе, а стига.
Държавата няма права. Тя просто се ангажира да "съдейства". Правата са на асоциации, гробални компании и т.н.
Всяка държава подписала става заложник за натиск поради недостатъчно съдействие. Обама не е глупав и ще наложи вето на всякакви СОПИ, ПИПИ и т.н. ако изобщо минат.
Въобще тези "права" започват да напомнят на станалите печално известни деривати. Малко от този изпълнител, малко от онзи автор .....
игнориране на обществения интерес и действителността, печалби на всяка цена ..... Та да видим като гръмне този балон, какви ще са последствията.
Това което трябва да притеснява обикновения гръжданин е възможността за тотален контрол и злоупотребата с власт. И то под диктата не на публични, а на корпоративни субекти.
А за
наподобяването
просто нямам думи.
Тава очевидно значи съвсем друго. Иначе договора просто стопира всякакъв прогрес.
На практика всеки продукт, идея и т.н. в огромен процент повтаря и доразвива известното.
30 Януари 2012 21:08
MB,
прочети внимателно споразумението. Обхвата на понятията, начините на действие се определя с националното законодателство. Може да изискват всичко, но когато ти определяш обхвата на понятията може да излезе всичко.
-
Няма никакъв проблем правото на "интелектуална собственост" в България да възниква след регистрация с представяне на подробни документи и ежегодно поддържане на тази регистрация, например в патентното ведомство или другаде, като таксата за това е 1% от оборота на фирмата. "Майкрософт" могат да заповядат. Ще им пазим правата, срещу има няма милиард таксичка. Ако искат. Ако не у нас "интелектуална собственост", съгласно нашето национално законодателство, към което непрекъснато препраща споразумението, не възниква.
-
Проблемът е, че българското правителство няма дупе да използва възможностите на това споразумение. За сметка на това, другите държави и големите корпорации ще му наложат да унищожи и малкото останало от българското производство и износ.
30 Януари 2012 21:13
А за това, че няма да теглим американска музика и филми не се притеснявай. Щом сами са решили да се откажат от възможностите си за културно влияние и манипулация ние само можем да ги приветстваме. Ще запълним празнината с наша култура. Като това Натисни тук
30 Януари 2012 21:21
А аз си мисля, че Тиквата много добре е знаел какво подписва. Не може предварително да не е бил информиран. АКТА е добре дошла за мутрите, кой знай с кво нетърпение са чакали часът на подписването.
30 Януари 2012 21:28
Всички тези понятия са дефинирани. Нормативно. Вкл. и в международни спогодби които са ратифицилани.
Няма място за безгрижие. И без това положинието е "на кантар" а с това заминава на майна си.
30 Януари 2012 21:35
Ама Brightmane, те всичките бели манастири отдавна се разпродадоха барабар с черните калугерки и се направиха на чаршии. Сега ние, дето останахме с по един нет за утеха на старините си, и него ще ни вземат. Руснаците нали няма да подписват? Барем на руски да ни остане да четем...
30 Януари 2012 21:38
Да-а, на зле върви световната демокрация...
Дори в Близкия изток се видя колко силно може да бъде Интернет общуването...
Ето нещо за доизясняване:

TED: Why SOPA is a bad idea / Защо SOPA е лоша идея (2012)

Натисни тук
30 Януари 2012 21:38
Сори, за белите манастири се обърни към Брайтман-а, той по ги разбира.
30 Януари 2012 21:41
Моля извинете, поправих се.
30 Януари 2012 21:58
Уффф, не стига, че нашите собствени олигарски трее траем и гледаме, как изкупуват държавата барабар с хората, ся и за холивуд треа мислим...

Немат край простотиите на това правителство.
30 Януари 2012 23:19
Всички тези понятия са дефинирани. Нормативно.

Нищо не пречи дефинициите да се "прецизират". Разнообразието на режими на авторски и сродни права по света е толкова голямо, а интересите толкова противоположни, че за това не би имало проблем. Стига правителството и парламентарното мнозинство да не са корумпирани лобисти на американски корпорации, а да защитават българските интереси.
-
Междувпрочем американците в умопомрачението си от алчност не съзнават къв голям гол си вкарват. Ще се усетят, ама ще е късно.
---
България е подписала и ратифицирала и конвенцията за защита на националните малцинства. Да де, ама в България няма национални малцинства, щото е еднонационална държава.
31 Януари 2012 00:31
ACTA не е просто спиране на торентите и цензура. Става дума и за патенти, които в днешно време се използват като оръжие на големите срещу конкуренцията. Поредното спиращо прогреса средство. Динозаврите са измрели като непригодни за живот, тези също ще измрат, въпрос на еволюция е. Но това не значи, че няма да опитат да правят мизерии.
А инак нещата са прости, силните на деня лобита си прокарват нужните им закони. За да ги преборим трябва просто да сме единни и силни, тогава техните закони няма да важат и ще бъдат пренаписани както ние искаме.
И най-голямата фейсбук група вече има 11250 члена, към 00:30 часа българско време.
Ще спрем ACTA по-един или друг начин и ако Боко не отстъпи ще излети с нея! На хората им писна да ги правят на маймуни!
31 Януари 2012 01:19
"И в България ще има протести срещу контрола в интернет"
Не, няма да има! Готов съм да се обзаложа.
31 Януари 2012 02:01
Когато учен или инженер измисли нещо, той трябва да подаде заявка за патент, и ако получи такъв трябва да го поддържа със значителни (от порядъка на $1000 годишно) такси. Единственото което патентът му гарантира е че ако някой друг наруши правата му той ще може да заведе дело (на собствени разноски) и да използва патента като доказателство за приоритета си. Никоя държавна агенция не се занимава с това да опазва правата му за сметка на данъкоплатците. Допълнително, никой патент не може да се използва за възпрепятстване на други хора да възпроизвеждат изобретението за собствени нужди, стига да не развиват търговска дейност. Патентите са валидни само за определен срок - обикновено 20 години - и не могат да се възобновяват. Всичко това - когато става въпрос за маловажни неща като компютри, телефони, автомобили и други безполезни технологии.
От друга страна, когато колектив от Холивудски "интелектуалци" из***е г**но от типа на тези които се снимат из нашите пещери, авторските му права трябва да бъдат защитени на държавно ниво, за сметка на данъкоплатците и на интернет провайдерите във, желателно, всички държави по света, и при това - за неограничен период от време.
Който смята че в гореописаната ситуация има нещо ненормално и възразява срещу подобен аранжимент е, в най-добрия случай, цоциалист..
31 Януари 2012 02:11
Гарван,
това, което пишеш е така, но това споразумение, ако се приеме и приложи в крайна сметка ще бъде в полза на всички нас и във вреда на тези, които го налагат, мислейки се, че е в тяхна полза. Защо ?
-
1. Имайки лесен достъп и свикнали да ползваме софтуер, филми, музика, лесно и безплатно, ние се лишаваме до множество други възможности. Сигурно е, че българинът няма да даде пари нито за софтуер, нито за филми, нито за музика. И защото няма и защото още навремето в културата си е задал модела на решението си в прецедента на Хитър Петър на Узунджовският панаир - "миризмата на манджата я плащаме със звъна на парите, а който не е доволен да бие сянката".
-
2. Премахвайки лесният достъп ние ще се обърнем към свободният и безплатен софтуер, който сега ни е страх да пробваме, защото сме свикнали на другото. Точно след месец, вече никой няма да може да ни върне към комерсиалният софтуер. Защото ще сме осъзнали предимствата на свободния. Относно музиката и филмите, то ще се освободи огромна ниша, която ще бъде бързо запълнена от българска и балканска култура по некомерсиален модел. Същевременно влиянието на САЩ ще спадне, защото лостът му за пропаганда на представи и поведенчески модели в негова изгода, ще бъде счупен.
-
3. В резултат съвсем скоро, това споразумение правено да въведе протекционизъм за днес силните, утре ще бъде използвано да въведем протекционизъм за нас, а същите лостове включени в него ще бъдат използвани срещу авторите му.
-
4. Опитът за тотален контрол и цензура в интернет ще роди нова паралелна независима "облачна" мрежа от преплетени локални мрежи, без отделни сървъри, която ще е извън всякакъв американски контрол и възможност за въздействие. Просто всеки компютър ще е и потребител и сървър едновременно. Един вид торент технологията, но вече не само за обмен на файлове, а за обмен на връзката.
31 Януари 2012 05:50
Brightman,
за участието по темата. Споделям напълно.
31 Януари 2012 07:02
anacephal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Форумът е на стотина петилетки от науката ....Истината е в чалгата и опазване на авторските и права!Науката не се яде и пие, но може да се f-ва, за съжаление.Благодарение на Вас разбрах, в какъв чалгаджийски форум съм била от време на време....Тези драскачи тука , са много , много далече от това , за което пишете
31 Януари 2012 08:38
Работата е там, Брайтмане, че АКТАвистите ще скочат и на свободния софтуер заради това, че е подобен на това което произвеждат те! А според този АКТ имат право да спрат сървъра на който дадения продукт е качен!
Само да направим съпоставка, ако навремето този АКТ беше валиден, дали сега щяхме да се возим на автомобили, понеже те доста приличат на каруците!
31 Януари 2012 08:41
Гарван,
31 Януари 2012 00:31

anacephal,
31 Януари 2012 02:01

Brightman,
2012-01-31 02:11:21

Не могат събра всичката вода в няколко язовира! Дигите ще се скъсат! Ама пуста ненаситност! Иска им се да направят Земята на пустош за всички и разкош за себе си. Но меракът им надминава възможностите!
31 Януари 2012 09:20
Войната е открита от старите технологични фирми, който произвеждат хардуер и софтуер членове на асоциациата BSA като Microsoft, Dell, Apple, Adobe, Intel, McAfee, Symantec и Sybase, представителите на медийния бранш, фармацевтични фирми и представителите на Търговската камара на САЩ, които са с колосален финансов ресурс.Обществото е за приемане на нови международни стандарти относно спазването на авторските права, широко приети, а не само, защитаващи тясно корпоративните интереси.
Правителствата трябва добре да си помислят, преди да застанат на грешната страна и по-добре наистина да се преосмислят и съществено да се намалят до граници считани за разумни от обществата на правилата и законодателствата на държавите за авторските права и интелектуалната собственост.
Натисни тук
31 Януари 2012 09:22
Ами добре, да видим колко от вас ще дойдат на протеста. Никак не ми се вярва да са много. Защото имам лошото подозрение, че мнозина тук са на принципа "Ами като дойдат утре нашите на власт, нали ще трябва да лапат, та и за нас да пада по някоя троха. А и гадовете мръсни тогава ще трябва да ги държим с желязна ръка за врата."
А колко се включиха в международната подписка?
31 Януари 2012 09:24
"И в България ще има протести срещу контрола в интернет"
Не, няма да има! Готов съм да се обзаложа.

Аха ще има, колкото когато всяка зима ни съобщават, че поскъпва ел.енергията и водата, колкото когато закриха десетки болници а парите от здравните ни вноски отиват незнайно къде, колкото когато:
нашите собствени олигарски трее траем и гледаме, как изкупуват държавата барабар с хората

Та и аз се съмнявам да има протест
А наште убавци ще го приемат това, защото ги е страх да не стане като в Близкия Изток(както спомена един колега) страх ги е някой да не им отнеме власта, няма значение кои са: ГЕРБ, тройната....
Спомняте ли си Протеста на 14-ти януари 2009? Беше смазан най-брутално....Страх ги е.
31 Януари 2012 09:24
Мисля, че Паисий е съвсем прав - и свободният софтуер ще се окаже в опасност.
31 Януари 2012 09:25
Брайтман -е Спри с колаборациите и манипулациите, твърде обтекаем си, но и твърде прозрачен. Целта ти е да манипулираш аудиторията. Значи, хем си против АCTA, хем я защитаваш. Не понасям витиеватите ти изказвания. Викаш, ACTA била в наша полза, хахах.

Гарван
31 Януари 2012 09:27
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?tta

Това е линк към петиция до ЕК, ако искате можете да я подкрепите


Като загрижени световни граждани, ние Ви призоваваме да застанете зад свободния и отворен интернет и да отхвърлите ратифицирането на споразумението Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), което ще го унищожи. Интернет е ключов инструмент, който помага на хората по света да споделят идеи и да разпространяват демократичните норми. Ние Ви призоваваме да покажете истинско глобално лидерство и да защитите нашите права."

As concerned global citizens, we call on you to stand for a free and open Internet and reject the ratification of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), which would destroy it. The Internet is a crucial tool for people around the world to exchange ideas and promote democracy. We urge you to show true global leadership and protect our rights

31 Януари 2012 09:33
Последният виц: Протести в България!
31 Януари 2012 09:35
Драги Тома,
Не е гот.
31 Януари 2012 09:37
Нещо гледам и не виждам мнението на наш Манрико... Дали не може да намери подходящите думи за да защити туй мъдро постижение на Бойковото управление или просто този път е решил тактично да си замълчи?
31 Януари 2012 09:55
Нещо гледам и не виждам мнението на наш Манрико... Дали не може да намери подходящите думи за да защити туй мъдро постижение на Бойковото управление или просто този път е решил тактично да си замълчи?

Айде, щом денят ти няма да е пълноценен без моето мнение... Не коментирам, защото не се коментира АКТА, а мокри сънища, че вече ще може след три оплаквания Явор Колев да влезе посред нощ в нечий дом, да секвестира житцето и суджуците и да извърши други неописуеми неща с домакинята, а може би и с домакина. Както и че АКТА е постижение на Боко
Ако ще коментираме АКТА, аз съм по принцип "за", защото споразумението пази правата на създаващите интелектуален продукт да си получат заплащане за продукта. И ги пази от кражби под една или друга форма. Макар и да е по-сложно за обясняване и разбиране, помага на честните потребители на интелектуални продукти да получават по-качествени продукти. А че крадци и мошеници можело да пострадат - ами да пострадат, така им се пада!
31 Януари 2012 10:00
Аз няма да мога да отида на протеста. Но в подписката се включих и получих благодарност от организаторите. Важното е всички да подкрепим инициативата срещу мракобесническите закони.
31 Януари 2012 10:05
Макар и да е по-сложно за обясняване и разбиране, помага на честните потребители на интелектуални продукти да получават по-качествени продукти. А че крадци и мошеници можело да пострадат - ами да пострадат, така им се пада!

Ами всички страдаме от некачествени продукти. И в т. ч. са ГМО и Монсанто. Защо не ги атакуват директно такива, както и фалшификатори във фармацевтичната промишленост? А така се разширява обхватът на действие и наистина ще заприлича на "Светата" Инквизиция.
31 Януари 2012 10:18
забележително манрико, но струва ми се не с работил с ИПИджии - много нагла пасмина.
поне на мен ми се налагаше доста - хорицата са от онези които твърдят че нещастен китаец които продава чанти louis vuitton и ботушки Gucci по интернет за по 5 долара задължително е "involved in human trafficking, drugs smuggling and child prostitution" . Специално в твоя бранш - не те виждам как ще се навиете като компания да плащате роялти-та на човека който държи ИП върху концепцията на прогрес бар-а.
Точно относно софт девелъпмънт едно от мненията които харесвам казва буквално следното
"As for innovation another law could limit innovation by giving patent / copyright holders one more legal approach to block competition. Given the number of existing software related patents it is already questionable how unique any new product can be. With another legal avenue to pursue challenges to new products could drag on even longer. If it is a large company going after a small startup (or open source) product it could effectively crush the new product. This would be ironic as the EU is sponsoring ACTA and they push open source as a way to reduce spend to large commercial software products."

в общи линии ситуацияте е доста объркана - от отдавна, 4-5 години, не съм директно набъркан в ИП и копирайт клеймове, но те уверявам - от личен опит - много гнусна сган са всичките лобисти
31 Януари 2012 10:26
Проблемът не е в пиратството. Макар че голяма част от българите не могат да си позволят да закупят скъпи софтуерни продукти и че няма техен аналог на Линукс, поне читав аналог, под една или друга форма използването на такъв софтуер ще продължи. Ако си способен да използваш такъв софтуер, ще намериш начин и да го кракнеш - но това не е тема.
Колкото до филми и музика - и това не може да бъде спряно толкова лесно.
Контролът върху ИНТЕРНЕТ не е проста работа. И за да има осъществен пълноценен контрол, трябва да се нарушат много от правата и свободите на гражданите - това е проблемът!
Всеки който произвежда някакъв интелектуален продукт иска да го защити. Въпросът е как?
Колкото до свободния софтуер и принципите и различията, това е дълга тема - не вярвам мнозина да проявяват интерес.
Натисни тук
Светът се променя, но много бетонни глЪви си мислят, че живеят в миналия век или поне в Бангладеш и Китай! Или поне че ние сме от там...
31 Януари 2012 10:28
създаващите интелектуален продукт да си получат заплащане за продукта

Само че практиката показва, че от авторските права обикновено не се ползват създателите на интелектуалния продукт. Виж примера с Елин Пелин! А какво правим в ситуация при която един и същ алгоритъм се появява в две глави независимо една от друга? Тогава какво избираме американската глава като оригинал ли?! А за компютърната мишка на кого да се плащат авторски права - на Ксерокс, които я изобретиха или на крадците Ейпъл, които видяха потенциала в нея и я показаха на света?!
31 Януари 2012 10:32
Centur,
АСТА е оръжие. Едно оръжие не е добро ли лошо, а единствено мощно или слабо. От там нататък зависи в чии ръце е и може ли този, който го държи да го използва и как ще го използва.
-
АСТА е оръжие за търговска война. То е оръжие, което връща възможностите за протекционизъм. То е крачка назад от свободната търговия.
За разлика от класическият протекционизъм АСТА ще позволи унищожаване на цели индустрии на цели страни. Силните ще го използват срещу слабите за да ги убият, като конкуренция и завземат пазарите им. То може да бъде използвано и за убиване на свободата в Интернет.
-
Та... само по себе си това оръжие може да бъде използвано и срещу България (каквато е идеята на авторите му) и в защита на България (както могат да се обърнат нещата). Всичко зависи от конкретното българско правителство, смелостта и церите му.
-
Обаче, колониално и страхливо българско правителство, което е корумпирано и служи на чужди корпоративни интереси, не можещо да устои на разнопосочен корупционен натиск, всъщност ще се самоубие с това оръжие. Защото то ще бъде използвано срещу него.
-
Ако АСТА се приеме, след, като и малкото български износ бъде ударен, след като български предприятия бъдат ударени на българска територия, то това ще е краят на правителството. Защото противно на очакванията АСТА няма да удари високотехнологичните производства, а масовите. Защото всяка обувка прилича на друга, и всяка дреха на друга.
31 Януари 2012 10:39
АСТА означава влизане в търговска война. Ако я искаме, ако можем да воюваме в нея и печелим битки, то да го ратифицираме. Ако обаче искаме мир. Ако нямаме сили за война и само ще губим битките, то не бива да даваме това оръжие в ръцете на другите.
-
Бойко Борисов, така и не разбра, какво приема. Сега, след, като вече няма начин да не знае, отговорността за убиване на българският износ и българските предприятия в България е изцяло негова.
31 Януари 2012 10:39
Мокри сънища, не мокри сънища, но истината е че свободата се губи по два начина - бързо-цялостно и постепенно-частично... Сигурен съм че и за националсоциализма могат да се намерят доводи "по принцип за" особено в периода 32 - 39г. И какво пречи всички доводи "ЗА" и "ПРОТИВ" да бъдат обсъдени? Преди да се подписва! Демокрация нещо??? Обществен интерес??? И как да коментираме "по същество" като всичко се покрива с гъста управленска мъгла...
ПП. Манрико, а утре бат Боко кат се отметне и каже "че Той е разпоредил на депутатите от гербъ да гласуват против, щот не отговаря на интересите на матрялъ", интересно тогава как ще си? (Принципно) за или против (в частност)?
31 Януари 2012 10:43
ПП. Манрико, а утре бат Боко кат се отметне и каже "че Той е разпоредил на депутатите от гербъ да гласуват против, щот не отговаря на интересите на матрялъ", интересно тогава как ще си? (Принципно) за или против (в частност)?

Ах, разочароваш ме! Хем не можеш без моите мнения, хем не ги четеш внимателно и не си водиш записки! Иначе щеше да знаеш, че когато Боко под слабия, макар и шумничък натиск на определени лобистки групи забрани тотално ГМО и шистовия газ, бях категорично против него.
31 Януари 2012 10:51
Теодор Войников
ОТ: любезно моля българските интелектуалци да кажат къде е ударението.
Аз харесвам и двете звучения и имам в главата си смисъл и за двете. Различен.
31 Януари 2012 10:51
Онлайн петиция до европарламента за отхвърляне на ратификацията на АСТА Натисни тук
31 Януари 2012 11:07
Обаче, колониално и страхливо българско правителство, което е корумпирано и служи на чужди корпоративни интереси, не можещо да устои на разнопосочен корупционен натиск, всъщност ще се самоубие с това оръжие. Защото то ще бъде използвано срещу него.
-
Ако АСТА се приеме, след, като и малкото български износ бъде ударен, след като български предприятия бъдат ударени на българска територия, то това ще е краят на правителството. Защото противно на очакванията АСТА няма да удари високотехнологичните производства, а масовите. Защото всяка обувка прилича на друга, и всяка дреха на друга.


С това съм съгласен. Затова нямаме полза от ACTA, хеле пък ний като Интернет потребители.
31 Януари 2012 11:08
Ето какво казва този човек, Kader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA, когато си е подал оставката:

Искам да отрека по най-силния възможен начин целия процес, който доведе до подписването на това споразумение: без включване на организациите на гражданското общество, липсата на прозрачност от самото начало на преговорите, многократно отлагане на подписването на текста, без да бъде предоставено обяснение и изключване на исканията на Европейския парламент, които бяха изразени на няколко пъти в зала.

Като докладчик на този текст, съм изправен пред невиждани преди маневри от „дясното крило“ на този парламент, които включиха темата в дневния ред, преди обществото да може да формира мнение, като по този начин лишиха парламента от правото на дебат и отнеха възможността за представяне на основателните искания на гражданите.

Всеки знае, че споразумението ACTA е проблематично, по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност доставчиците на интернет достъп, възможностите за производство на генерични лекарства или минималната защита, която дава на нашите географски означения.

Това споразумение може да има значителни последици върху живота на нашите граждани, и въпреки това се прави всичко възможно за отнемане на възможността Европейския парламент да се произнесе по този въпрос. Ето защо днес, с предаването на този доклад, за който съм отговорен, искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация. Аз няма да взема участие в този маскарад.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД