:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,035,595
Активни 124
Страници 19,600
За един ден 1,302,066

Депутатите ще проверяват помилванията на Ангел Марин

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите все пак ще разследват помилванията, които е направил предишният вицепрезидент Ангел Марин.
Парламентът ще създаде временна анкетна комисия, която да проучи дейността на президентската институция в мандатите на Георги Първанов по упражняване правото на помилване, опрощаването на несъбираеми задължения и даването и отнемането на българско гражданство. Тези правомощия получи вицепрезидентът Ангел Марин. Вчера депутатите гласуваха създаването на органа. От БСП поискаха точката да отпадне от дневния ред. "Президентската институция не подлежи на парламентарен контрол, ГЕРБ са пионери в това да нарушават конституцията", възмути се соцдепутатът Мая Манолова. Колегата й Румен Петков пък запита защо НС не прояви същия интерес и към 10-те години преди встъпването на Първанов в длъжност.

За създаването на такава комисия се заговори още през миналата седмица. Тогава обаче от ПГ на ГЕРБ бяха скептично настроени, тъй като формално погледнато правото на помилване е дадено от основния закон на държавния глава. Вчера обаче юристи от мнозинството обясниха, че една анкетна комисия би могла да се обърне към КС с искане той да се произнесе дали помилванията по времето на Марин са в съзвучие с конституцията.

"Сега" води от 2 години дела срещу президентството за достъп до информация за помилванията, но съдът отхвърли на две инстанции искането.21
2694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
08 Февруари 2012 19:50
и това ако не е нарушение на конституцията....

Президента и вицето НЕ НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА, колкото и да им се иска на герберастията....


крайно време е настоящия президент да реагира срещу това антиконституционно беззаконие на милиционерите...
08 Февруари 2012 20:03
Депутатите ще проверяват помилванията на Ангел Марин

Лаф да става...После?Нищо.Защото ...,Абе герберастията е на ръчно управление,пък ТОЙ-полуук мафиот-идиот.
08 Февруари 2012 20:03
Всеки носи отговорност пред парламента драги. Парламентът може да промени конституцията ако пожелае.
08 Февруари 2012 20:09
..ади тоя път бързо да изпреваря учителя параграф 39 - учителю, ще прощаваш - миналата седмица обилно и напоително цитирах тук конституцията, и учителя § също - няма как дебилите от Герб да създадат парламентарна комисия да проучва незнамсикакво от дейността на Президентсвото - толко, Рекох...
08 Февруари 2012 20:52
А просто се налага ...
08 Февруари 2012 20:55
Всеки носи отговорност пред парламента драги. Парламентът може да промени конституцията ако пожелае.

"Мъ-жът и-ма ви-на-ги пра-во,
той сам си е май-ка, ба-ща..."
Парламентът защо не разгледа отговорността за цената на доматите в Рим, например?
08 Февруари 2012 21:49
Май ще излезе прав Боко като ги нарече безделници!
08 Февруари 2012 22:23
...А просто се налага ...
Като се налага защо не проверят съответните дирекции в Министерството на правосъдието? Изпълнителната власт подлежи на парламентарен контрол. Там са решавани нещата. Само указите, които са публични, са издадени от президентството. И да бъде сравнено едното с другото... Това още преди време някой го предлагаше във форума, май Жана...
09 Февруари 2012 03:05
ПРОФ. ДЪРВИНГОВ,
/:/ "...ади тоя път бързо да изпреваря учителя параграф 39 - учителю, ще прощаваш - миналата седмица обилно и напоително цитирах тук конституцията, и учителя § също - няма как дебилите от Герб да създадат парламентарна комисия да проучва незнамсикакво от дейността на Президентсвото - толко, Рекох...
......................................................................................
Продължавам да твърдя, че Парламентът НЯМА право да "разследва", в наказателноправен смисъл(включително, чрез временни парламентални комисии) когото и да било(включително Пръванов-"Гоце"/Марин, Сидеров, арменския поп...)! Такова право в "демократичната" Република България имат само Разследващите органи- а Парламентът не е от тях и не е такъв!
Но Парламентът има право да проучва, анкетира, анализира, включително чрез временни парламентарни комисии, ВСИЧКИ държавни институции за ВСИЧКО- включително и Президентството!- щом и ако Целта е ПОДОБРЯВАНЕ на работата на тези институции, включително чрез нови или промени в стари закони или в Конституцията, в резултат на Резултата от направени от Парламента, чрез съответна комисия, проучвания, анкети, анализи! А ако в хода на проучването, анкетирането и анализирането се появят данни за закононарушения или престъпления, Парламентът е длъжен да сезира Разследващите органи- които да извършат съответното Разследване!
Ерго, Парламентът НЕ е и НЕ трябва да бъде превръщан в Конвент, който да "разследва", "обвинява" и "осъжда"(както, например, с Декларацията си от 12.04.2006 г., Парламентът "обвини" и "ооъди" В. Сидеров за /НЕ/"извършено" от него престъпление "Хулиганство" на маг. "Тракия"- при положение, че Прокуратурата същия ден каза, че няма такива Доказателства срещу Сидеров)!
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
,...
Чл. 79. (1) Народното събрание избира от своя състав постоянни и временни комисии.

(2) Постоянните комисии подпомагат дейността на Народното събрание и упражняват от негово име парламентарен контрол.

(3) Временни комисии се избират за проучвания и анкети.

Чл. 80. Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи.
Ерго, аз считам, че временна парламентарна комисия за "проверка" на дейност на президента/вицепрезидента НЕ може да има след изтичане на мандата им- но може да има такава преди изтичане на мандата им, ако поне 61 депутати поискат "импийчмънт" на предзидента и Парламентът трябва да реши(с минимум 161 гласа) дали да поиска от Конституционния Съд да прекрати предсрочно пълномощията на президента! В такъв случай такава комисия би била необходима и може да бъде съставена!


09 Февруари 2012 06:43
"Ерго, аз считам, че временна парламентарна комисия за "проверка" на дейност на президента/вицепрезидента НЕ може да има след изтичане на мандата им- но може да има такава преди изтичане на мандата им, ако поне 61 депутати поискат "импийчмънт" на предзидента и Парламентът трябва да реши(с минимум 161 гласа) дали да поиска от Конституционния Съд да прекрати предсрочно пълномощията на президента! В такъв случай такава комисия би била необходима и може да бъде съставена"
Параграфе, Президентът (и Вицето) не подлежат на парламентарни "проверки", защото те не носят никаква отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите си. Помилването е тяхно правомощие и те не се отчитат пред никой защо и как го правят. А досежно "импийчмънта", той се прави единствено за държавна измяна и нарушение на Конституцията. Изпълнявайки императината (безусловната) конституционна разпредба, че могат да помилват, те не нарушават Конституцията, а следват нейната буква. Така че този твой "псалм" не би следвало да зелегне в Новия ти юридически завет.
09 Февруари 2012 07:49
Всеки носи отговорност пред парламента драги. Парламентът може да промени конституцията ако пожелае.


В този мандат е обратното - парламентът носи отговорност пред изпълнителната власт, в частност главно пред предводителя й. Той указва какво да се гласува, дава ултиматуми за приемане на закони и т.н. - и това ако не е грубо нарушение на Конституцията...Колко му е да я нарушиш и в други части, включително създавайки ялови политически мотивирани комисии?!
Разчита се обаче на правната (а напоследък и всякаква) неграмотност и незаинтересованост на масата и произтичащата от това пълна нейна неспособност за адекватна реакция. Ако имахме гражданско общество, първата поява на премиера в парламента с преки указания (предавани и по телевизията) какъв точно текст да се гласува, щеше да е и последна, но не би...това вече е практика, която не учудва и не възмущава никого, утре ще се приема и за нормална. Какъв НАРОД и СУВЕРЕН сме?
09 Февруари 2012 07:50
***
09 Февруари 2012 07:51
любопитно коло ще го раздухват този балон за да си прикрият собствените грешки народи сладки
09 Февруари 2012 10:00
Няма ли да е по- добре депутатите да проверяват готовността на държавата да реагира в критична ситуация. Има ли и какви са плановете и мероприятията по поддържането и ремонта на уникални съоръжения като язовири, ВЕЦ-ове, мостове, речни корита... Ако има такива как се изпълняват и кой е отговорен за тях? До кога непрекъснато ще влизаме от бедствие в авария и непрекъснато ще се дивим и все няма да има виновни? След автомобила на попа новата дъвка станаха помилванията на Марин, защо? Ако е виновен и нарушил закона да си понесе последствията и да ни информират за резултата. Защо седмици ни занимават от президентството и парламента кой какво мислил, как тълкувал... който трябва да се произнесе по законността на действията, ако има нарушения Марин и Първанов да се накажат и... това е. Следващите да имат пример какво ги чака след като вече не са недосегаеми. Иначе какъв е смисъла от празното говорене и действия без резултат?
09 Февруари 2012 10:34
И после, "държавата не върви напред". Че тя не върви и назад. Тя стои на място и се разпада. Каква безпомощност само лъха от държавните институции, каква липса на идеи, какво вегетиране и загниване по всички линии. Идиоти "коват" закони, идиоти ни "управляват", идиоти ни "съдят". "...Депутати ще проверяват помилванията на Ангел Марин..." Нямам думи от възмущение. Срам и позор! Това ли е най-важното в момента? Парламентарни кретени, с кретени!
09 Февруари 2012 10:44
Е, и кой има проблем с това да се направи проверка кои са помилваните?
Кого/какво защитават пискащите тук против подобна проверка?
По дявола писани закони, има и неписани.
09 Февруари 2012 11:00
Сега най-демократичният подход ще бъде членовете на тази анкетна комисия да са изцяло от БСП. Така, както анкетната комисия за действията на МВР в Перник, беше съставена изцяло от депутати на ГЕРБ. Никакви такива като паритетен принцип и тям подобни, всяка партия да се разследва сама и да си се оневинява сама. Няма другите да й вършат работата я
09 Февруари 2012 13:04

Създаването на тази комисия е признак само и единствено на изключително дълбоко неразбиране на принципите, върху които е конституирана държавата.
Да изживяваш себе си като член на конвент е не само тоталитарен уклон. Това е една интелектуална девиация, която се лекува в специализирани заведения.
Понякога успешно.
09 Февруари 2012 13:09
"По дявола писани закони, има и неписани"
.
По това се различава правовата държава от другарския съд.
09 Февруари 2012 18:53
OTVRAT,
/:/ "Параграфе, Президентът (и Вицето) не подлежат на парламентарни "проверки", защото те не носят никаква отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите си."
........................................................................................................................
НЕ съм твърдял, че президентът/вицепрезидентът носят наказателна или административна Отговорност за действията си по служба! Но те носят ДРУГА Отговорност за действията си по служба- ПРЕДСРОЧНО прекратяване("импийчмънт" на мандата при "държавна измяна" или нарушаване на Косттитуцията! А право да искат "импийчмънт" на президента имат депутатите- при определен ред и условия те имат право да сезират Конституционният Съд и той, ако реши, че са налице предпоставките, да постанови предсрочно прекратяване на мандата на президента!
Ерго, депутатите могат да решат да създадат временна анкетна(проучвателна) парламентарна комисия във връзка с евентуално искане на "импийчмънт" на президента! Но, логично, такава комисия може да има само ПРЕДИ изтичане на мандата на президента- за да има, евентуално, "импийчмънт"!!! Това е Мнението ми по този въпрос!
Справка:
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 79. (1) Народното събрание избира от своя състав постоянни и временни комисии.

(2) Постоянните комисии подпомагат дейността на Народното събрание и упражняват от негово име парламентарен контрол.

(3) Временни комисии се избират за проучвания и анкети.
...
Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.10 Февруари 2012 11:44
Ами не спори.
Записвай си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД