:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,811,362
Активни 139
Страници 23,232
За един ден 1,302,066
Открития

Новооткрито езеро таи загадките за климата

Познания за Космоса носи огромен водоем в Антарктика, оцелял в пълна изолация в продължение на 400 000 години
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Руската антарктическа експедиция, стигнала до тайнственото езеро. Отзад се вижда сондата на станцията "Восток". Самата сонда е екологично чиста - съобразена е с международните изисквания да не замърсява езерната вода, когато стигне до нея и започне да я извлича.
Наскоро руски учени съобщиха, че тяхна сонда е пробила близо 4000 метра дебел антарктически лед и се е натъкнала на огромно девствено езеро. То е с площ от 15 500 кв. километра и е оцеляло в продължение на поне 400 000 г. в пълна изолация от живота на планетата и на практика е било запечатано от 4-километровия слой лед. Научната общност е в момента като футболна публика, изправила се на крака в очакване на гола - от тайнственото езеро учените се надяват да бъдат "изпомпани" ценни данни за историята на климата, непознати микроорганизми, а също познания, които могат да послужат за търсенето на живот извън планетата ни.Точната дълбочина на езерото е 3 768 метраДотам на 5 февруари стигна специалната сонда на 57-та руска антарктическа експедиция от Научния изследователски институт за Арктика и Антарктика (НИИАА). Езерото с най-прясната вода на планетата се намира недалеч от създадената през 1956 г. руска станция "Восток" в югоизточната част на ледения континент, затова то също се нарича Восток. Всъщност 5 февруари 2012 г. е финалът на откривателски маратон, продължил над половин век. Теоретично езерото е открито през 1957 г. - тогава съществуването му е било предсказано от големия учен Андрей Капица. През 1996 г. е картографското му откритие - след сондиране на ледените пластове с радио и сеизмични вълни тогавашната експедиция получила данните за координатите на езерото, за размера и формата на водоема, релефа на дъното, а също за дебелината на ледения пласт. Сега светът стигна и до физическото откритие на уникалния водоем, който се намира на 500 км от крайбрежието на Индийския океан.

Според съобщение на НИИАА в последната отсечка от маратона средната денонощна скорост на сондажа е била 1.75 метра. Статичният на пръв поглед лед променя структурата и плътността си, сондата например е трябвало да пробива ледените блокове с дължина от по два метра. Трите сондажни смени са работили по 8 часа при минус 30 градуса, които обаче са летни температури за Антарктика. Зимата живакът пада до минус 89 градуса. Самата станция е мястото, където на 21 юли 1983 г. е измерена най-ниската температура на планетата ни - минус 89 градуса. Пред руските медии зам.-директорът на НИИАА и ръководител на експедицията Валери Лукин сподели, че се надява догодина да бъде извадена езерна вода за биологичен и химически анализ. "А през 2014 г. разчитаме за извадим и проби от дъното", каза още той и напомни, че никой досега не е достигал до езерата под леда около Южния полюс.

"Това е голямо постижение за руснаците, които работят над този проект от много години", потвърди преди Би Би Си професорът от Единбургския университет Мартин Сигърт. Той е нещо като конкурент на руските изследователи - ръководи британски екип, който в края на годината започва сондажа на друго подобно езеро в Западна Антарктика - Елсуърт. Той обаче изобщо не се възприема като такъв, нито пък руснаците като конкуренти. "Руската експедиция, подобно на нашата мисия, се стреми да разбере езерата под ледниците и ние с нетърпение очакваме да развиваме сътрудничеството с техните учени, а също от САЩ и от други държави, защото всички ние сме се впуснали в едно приключение - да разберем тези девствени и екстремални среди", сподели още той пред Би Би Си. Американците планират да стигнат до друго подобно езеро в западна Антарктика - Уиланс.Учените са надяват да сглобят пъзелана климатичното развитие от образците езерна вода и леда над нея. "Долният слой лед е бил формиран преди 400 000 години, по състава на газовите мехури в него ще може да се разбере състава на атмосферата преди 400 000 години, а и за времето след формирането на езерото", заяви Сергей Лесенков, говорител на ААНИИ. Биографията пък на климата ще ни помогне да разберем днешните, а защо не и бъдещите климатични правила и тенденции.

Изглежда обаче, че биологията на находката ще представлява по-голямо научно приключение. "Ще можем да оценим биологичната еволюция на живите организми, прекарали дълго време без контакт с атмосферата, без слънчева светлина", сподели Валери Лукин пред Би Би Си. Досега например от ледените дълбини са извадени данни за топлолюбиви микроорганизми, които обикновено се срещат в гейзерите с температура плюс 60 градуса. Микробиологът Сергей Булат допуска, че в езерото може да има живот, защото в най-долния пласт лед, точно над езерото, са открити фрагменти от бактерии, които са подобни на онези, които обитават хидротермалните източници на руския полуостров Камчатка в Далечния изток. За още по-мистериозно приключение разказва пред в. "Фигаро" френският изследовател на езерото Жан-Робер Пти, директор на лабораторията по гласиология и геофизика в Гренобъл. Той е участвал в сондирането на граничната зона между водата на езерото и покриващия й ледник, където са били открити бактерии. "През 2004 г. ние открихме в този лед следи от ДНК, които за наше огромно учудване, доказваше наличието на топлолюбиви бактерии.Истински парадоксНай-вероятната хипотеза е, че тези живи същества са се намирали в почвата, а са попаднали в езерната вода след сеизмичен разлом", споделя специалистът.

Руските учени предполагат, че на дъното на Восток произтичат аналогични геотермални процеси - разтопената вода мигрира по разломите и пукнатините в земната кора, а след това в езерото се връща гореща и обогатена с неорганични съединения, които служат за храна на бактериите. Науката не губи надежди да намери и непознати форми на живот. Досега в леда са намерени косвени признаци за бактерии, приспособили се към живот в абсолютна тъмнина, ниска температура и високо налягане. Руският геолог Герман Лейченков не изключва от езерната вода да бъдат извадени и древни термофилни бактерии, които са еволюирали през последните 400 000 години изолирано от останалия свят.

Ледените дълбини на Земята може да отприщят откривателския дух в Космоса. "Условията в езерото напомнят условията на спътника Европа на Юпитер, където учените предполагат, че също може да има живот. В тази връзка от нашите проучвания силно се интересува НАСА", твърди Сергей Булат. Затова и екзобиолозите (търсачите на извънземни форми на живот) очакват с нетърпение какво ще съдържат пробите от Восток и Елсуърт.

И така, в дебелия пласт лед в Антарктида лежи познание, което може да се впрегне за съзидание. Топящият се лед също носи познание, само че за бедствие. Това се случва в противоположния полюс на планетата ни - Арктика. Британският "Индипендънт" тиражира мнението на климатолози, според които сегашната студена вълна в Европаидва от изпаряването на арктическия ледпоради глобалното затопляне. Проф. Щефан Рамщорф от Института за изследване на климатичните промени в Потсдам обяснява как точно става това: "Освободилите се от леда области на океана работят като нагревател, тъй като водата е по-топла от арктическия въздух над нея. Това спомага да се образува антициклон в Баренцово море, който насочва студения въздух към Европа". Огромно количество топлина от морската вода се слива с по-студения въздух, принуждавайки го да се издига нагоре. В този процес той съответно дестабилизира атмосферата и променя разликата между атмосферното налягане в Арктика и в районите на юг от нея. Това съответно влияе на въздушните маси и донася полярния вятър. По думите на Щефан Рамщорф сегашната зима е била компютърно моделирана през 2009 г. от изследователите на института Владимир Петухов и Владимир Семьонов. "Грешат онези, които смятат, че съкращаването на ледените площи някъде там, в далечните морета, няма да ги засегне лично. В климатичната система съществува сложна система от взаимни зависимости и очевидно в Баренцово, а и в Карско море сме открили мощен механизъм на обратна връзка", разсъждава Владимир Петухов.

Глобалното затопляне обаче носи не само резки климатични промени, а и обществени аномалии. Ледникът Хорхе Монт е един от 49-те глетчера на Южното Патагонско ледниково плато, намиращо се в Андите между Чили и Аржентина. Чилийски учени установили, че той е един от най-бързо топящите се ледници в Южното полукълбо - през 2010 г. той се отдръпнал с цял километър от предишната си територия. В края на миналия месец край южния чилийски град Кочране полицията спира шофьор на хладилен камион. Отварят го и се натъкват на големи блокове лед. Започва разследване и се оказва, че блоковете са точно от хилядолетния ледник Хорхе Монт. И че до момента от него са отмъкнати и превозени цели 5200 тона замразена вода. Следствието вече работи по версия за съществуването на цяла организация, възползваща се от глобалното затопляне. Смята се, че поръчителите са собственици на ресторанти и други заведения от столицата Сантяго и други по-големи градове - хилядолетният ледник отива в чашите, където се смесва с предлагания алкохол, срещу висока цена. Според друга версия блоковете лед са били пласирани на фермери, чиято земя страда от суша. Пласираният лед би донесъл на похитителите печалба от 7000 долара, но доколкото ледът е отмъкнат от район, обявен за природен резерват, цената му може и да се удвои. Всеки случай властите обмислят възможността да предявят обвинение не за обикновена кражба, а за посегателство върху културното наследство на страната.

Така Антарктика с площ от 14 млн. кв. км и езерото Восток се виждат от Космоса.

 Така Антарктика с площ от 14 млн. кв. км и езерото Восток се виждат от Космоса.


26
5640
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
13 Февруари 2012 19:58
така си е - колкото по-отдалече гледаш нещо - толкова по-ясно го виждаш. А, вземеш ли и да бърникаш из него - още пО.
13 Февруари 2012 20:06
Древната вода немедлено бе доставена на подполковник Путин. Той я разгледа внимателно и попита тов. Трутнев дали е пил от нея. Щяло да бъде воистина уникално член на руското правителство да е пил една и съща вода с динозаврите. Министъра се смути и каза, че не е пил...

Натисни тук
13 Февруари 2012 20:20
Самото езеро е открито още пред 30 - 40 години от руснаците. Просто им трябваха 20 години да го пробият.През 1999 бяха само на 100 метра, но поради разхерметизация на обурудването имаше опасност от замърсяване. Затова 4 години се конструира ново в Петербург.Не са се натъкнали сега. Кой си аби скъпоструващите сонди за да си дупчи ей така.

13 Февруари 2012 20:26
Абе тия не са ли гледали Досиетата Х?
13 Февруари 2012 20:30
Скромното ми мнение е, че Природата не гое запечала случайно и всяко бъркане ще ни излеле на носа. Това е установена система направена да сме в хармония и съдружие, за да можем да оцелеем, а ние бърникаме на да не казвам къде и после се чудим защо така и защо иначе.
13 Февруари 2012 20:43
Слушах по радиото за тази експедиция. Дано да направят и филм. Успех!
13 Февруари 2012 20:58
Само да не изкопаят нещо, което ще сложи край на човечеството.
13 Февруари 2012 21:24
От дупката ще излезат едни миньори и ще ги пребият.
13 Февруари 2012 21:28
Ама вий тукана за "вътрешната Земя" ли?
Аууу - (снимка: натиснете тук)
13 Февруари 2012 21:59
Рекидж, вицът е жесток ! Благодаря че ме подсети
14 Февруари 2012 00:04Те дали са използвали руски хеликоптери, че то там е студено?
14 Февруари 2012 00:39
Скоро излезе римейк на The Thing от 1982. За съжаение много калпав.
14 Февруари 2012 01:08
...Щяло да бъде воистина уникално член на руското правителство да е пил една и съща вода с динозаврите...


Довольно ..., хм слабонаучноое высказывание. Значит 400 000 равно 65 000 000. Воистина я вообще не удивлён. Ибо для этого автора характерно только какое-то чужепоклонное (неболгарское) преклонение, которое на фоне фактов как тот, что сей автор всё-таки болгарин, а не русский, вызывает только... - ладно, не буду говорить что именно вызывает. А насчёт того какова была Антакртида во время исчезновения динозавров (меловой период Мезозойской эры или по болгарски "Креда", то известно, что тогда на континенте росли деревья, т.е. никакого обледенения в той эпохе на Антаркдиде не наблюдалось. По этой причине вода из озера Восток, далеко не та вода, которую пили динозавры.
14 Февруари 2012 04:38
в югоизточната част на континента

най-прясната вода на планетата, престояла само 400 000 години
14 Февруари 2012 05:06
Абе ако още по дълбоко пуснат сондите не само вода но и лава може да искочи.Факта,че се явява вода значи е доста топло и може да искочи лава която да го разтопи този континент.Само с неколко метра ще се вдигне нивото на океаните голем праз.
14 Февруари 2012 05:27
Руските полярни изследователи заслужават поздравления че са достигнали тения слой, но статията и/или преводът е пълен с бисери и недоразумения. Например това хиляди, това милиони години, кой ти гледа.
-
Между другото това че са намерили бактериална ДНК в леда не означава че в езерото отдолу непременно има живот.
14 Февруари 2012 05:36
А динозаврите са били измрели 30-40 милиона години преди оформянето на полярната шапка над Антарктида.
14 Февруари 2012 07:06
Древната вода немедлено бе доставена на подполковник Путин.

ПОСЛЕ си признаха, че не била от езерото.
Щото чак от станция "Восток" некой е стукнал куда надо...
14 Февруари 2012 07:25
Щом руснаците са я пробивали, не ДНК, ами водка и кисела краставичка могат да намерят.
Това много ми прилича на един филм за египетските пирамиди, който гледах преди много време. Откриват в пирамидата една камера, в която има някакви дъски (от някакъв кораб за плаване към отвъдното). Това се вижда с една супер-херметизирана камера. После с хиляди предпазни мерки вадят въздух, "който са дишали фараоните". Но докато трае тази операция, човекът който наблЮдава през камерата вижда нещо малко и черно да се движи: мравка. Т.е. тази камера е свързана с околния въздух. Какви ли псувни са били тогава
14 Февруари 2012 11:20
Успех на рашките в начинанието ! Догодина по това време ще четем, какво са открили.
Освен това, Русия при Путин си позволява да работи амбициозно и с замах над нови проекти като този например.
Натисни тук
14 Февруари 2012 11:28
.. сонда ... се е натъкнала на ... девствено

И при езерата, както и на други места в живота, каквото и да ви разправят, нещото е девствено докато се натъкне на сондата.
14 Февруари 2012 11:30
Познания за Космоса носи огромен водоем в Антарктика

Ако трябва да бъдем прецизни става въпрос за Антарктида. Антарктика обхваща и акваторията и надали руснаците са дупчили в океана
14 Февруари 2012 11:51
Езерото с най-прясната вода на планетата

как ще е няй-прясната като е престояла половин милион години!
14 Февруари 2012 12:31
Толкова години и средства за вода...
Почти съм сигурен ,че не е вода, а водка.
14 Февруари 2012 18:46
нека да я изследват и тогава да кажат дали това е най девствената
и най енергетична вода
"Прорайма". На езика на венецуелските индианци пимон това означава "Майка на всички води".
Тук през януари 2005 се отправя група руски биофизици, за да вземат уникални проби от вода, която, по мнение на екперти, никога не е била в пряк контакт с човека. Такава вода има единствено във Венецуела. Според една хипотеза, през палеозоя в южното полукълбо е съществувал континентът Гондвана. Преди 3.5 млн. години мощни тектонични процеси го разцепили на части. Така се образували плоски планини, наричани от индианците "типуи" - стълбове. Прорайма е най-голямата от тях. Това място е толкова труднодостъпно, три дни пеш през саваната и джунглата и се преодолява 80 метрова стена...Нужен е доста голям ентусиазъм.
Единствено там водата е в нейното девствено, уникално състояние. Над Прорайма постоянно виси ефирен облак. А по здрач се появява лека омара. Като се покаже луната, облакът започва да излъчва лека синкава светлина, в която се вижда как най-мъничките водни прашинки висят в неподвижния въздух и при най-лекия полъх на вятъра се съединяват в дъждовни капки, а те в порой и в неизброими водопади се устремяват надолу.
...
В лабораторията на проф. Коротков е разработен прибор, определящ енергетиката на водата с помощта на "ефекта на Кирлиян" всичко, намиращо се в силно електромагнитно поле, излъчва светлина. Колкото повече сила има обектът, толкова по-ярко свети. Там сравнили водата от Венецуела с обикновена питейна. Тази вода е по-активна не два пъти, а 40 хиляди пъти, т. е. тя е принципно различна субстанция. Тоест такава вода веднага активизира организма.
Натисни тук
15 Февруари 2012 03:57
Познания за Космоса носи огромен водоем в Антарктика

Абе тва на български ли е ?
Пет пъти го прочетох дорде вдена.
Ние у врачанско бихме казали " Огромен водоем в Антарктика носи познания за Космоса ". Друг е въпроса че правилно е Антарктида.
Ама то ще да е щото повечето не сме стъпвали в Журфако, де, та да се наглъфаме със синтаксис .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД