:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,262,912
Активни 112
Страници 21,057
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Политическа зима 2012

...И дойде такава зима, че Дунавът замръзна, в Исландия изпълзя стометров хилядагодишен червей, а Барак Хюсеин Обама и Израел решиха с бомби да не пуснат аятоласите до термоядрения синтез...

Сигурно така би трябвало да почва съвременната "Политическа зима", драги читателю... Ти знаеш повече една Ботева такава, по-малко знаеш една друга на Христо Смирненски. Работата е там, че като се пише публицистика за политически зими, отпосле едно се окаже вярно, а друго - невярно. Аз подхванах темата с надежда вярното ми да не е повече от една трета. И с опасение, че по-скоро Дунавът ще потече обратно с все леда по него, че червеят ще се окаже в наличност повече от вулкана Ейяфлатлайокутл, отколкото в геополитиката да настъпи ера на братството и баланса.

О, да се допуснат аятоласите до ядреното оръжие наистина не е разумно. Правителство, което си позволи да обяви смъртна присъда преди години на писател, загдето написал нещо, ужким обидно за религията, не може да е друго, освен правителство инфантил, но инфантил терорист,склонен към фанатични жестикулацииСамо че кой и защо докара нещата в света до явна и тайна надпревара в обогатяването на урана? Кой докара дотам, че не международните спогодби, а ядреният статут е единствен страж на националната неприкосновеност? "Най-голямата ми грешка беше, че се отказах да създавам атомна бомба, защото повярвах на Запада" - казал малко преди смъртта си Муамар Кадафи на руския експремиер Евгений Примаков*.

Е, Кадафи - лудият диктатор, на кого му е жал за него - ще каже всеки, първи аз. За Кадафи не ми беше жал още в началото, но за демокрацията отпосле имах лоши предчувствия. Допусках, че след намесата на "прогресивните сили" в свалянето му страната ще се окаже поредният коктейл от анархия и шариат. Познах, то не беше трудно, като се присетим за иракската интервенция и последвалата я вълшебна картинка.

Сега в Либия шайки с автомати стрелят по когото решат - както например в западните предградия на Триполи - където мишената са били деца. Или в град Таверг, където със стрелба по цивилни се салютират демократичните промени в страната - застреляни са 10 души.

За тези неща не се пише особено. Може би защото не остава място от дописките за Сирия. Както не се и пише особено, че първото завоевание на новата власт в Либия беше разрешаването на полигамията. Може в тази бързина да има резон - като туриш по четири жени на по-богата чалма, остава свободен младежки ресурс без жени. Добър източник за рекрутиране на шариат-демократи, летци любители или "препашибомба" мъченици, мисля аз...

Този месец генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен бе запитан от датска журналистка в Брюксел как се отнася към съдебните искове, заведени срещу НАТО от името на либийци заради гибелта на цивилни по време на операцията "Обединен защитник" в Либия. "Не разполагам с информация" - направи чуден отговор той. Чудно е и че САЩ, Европа, НАТО, Саудитска Арабия, "Ал Кайда" и ние сме в списъка на тези, които чакат с нетърпение победата на революцията в Сирия. ("Ал Кайда" се включи наскоро, след Саудитска Арабия.)

Не, не е добра идея аятоласите да стигнат до атомната бомба. Те често лудват. Могат да решат да я използват. Тя трябва да е в трезви и демократични ръце, мисля аз. Такива ръце никога нямада хвърлят бомба върху град с мирно население...Е, стоп. Мисълта ми май много далече отиде. Ако демократ хвърли бомба върху цивилно население, то е с цивилизаторско-педагогична цел. Ако мракобес се взриви сред хора, то е фанатизъм и зверство.

Странно е, че и Смирненски се е лъгал преди 90 години за силата на демокрацията: "Върху смъртния одър на престъпленията си, покрита презглава с одрипялата многоцветна завивка на национализма и демокрацията, старата буржоазна блудница зъзне и тръпне под мразовития лъх на своята политическа зима. От изток до запад, от полюс до полюс земята е скована от остър финансов и икономически студ и върху ледовете от замръзнала човешка кръв скъпотията и гладът развихрят своя смъртоносен валс."

Съвсем комунистически го дава - с тия зловещи образи. Национализмът днес вече е преодолян. Холандският сайт на третата политическа сила там, който събира компромати за българи и румънци, е закачка. А комунистически Китай, който държи голяма част от дълга на САЩ, е международна финансова солидарност. Не е знаел за тези неща, бедният.

Но да видим Ботева преди 150: "Множество малки и големи господа духат на своите измръзнали ръце, гледат с особено равнодушие на просяците, молят се богу за плодородието на човеческия род и за изобилието на хорската глупост и слушат как вият вълците в гъстата литературна и финансиялна мъгла и как плачат децата на Европа за лятото на науката и на цивилизацията..."

Кой плаче? Децата на Европа не плачат, подскачат срещу АКТА. Дори гърците не плачат, а мятат камъни и чакат траншове. Ние също не плачем - сланина, боб, одър - добър е Господ. Един близо до него дори ни каза, че забогатяваме.

Зимата върви към прогрес.

---

*Наскоро погрешно приписах цитата на Черномирдин, за което се извинявам.
26
5157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
13 Февруари 2012 20:13
Oт глобалното затопляне ще ни спаси ядрената зима ??? Ще ли ни спаси от глобалното затопляне ядрената зима ???
13 Февруари 2012 20:42
Ядрената зима ли ще ни спаси от глобалното затопляне ??? От глобалната зима ли ще ни спаси ядреното затопляне ???
13 Февруари 2012 20:57
Най ми хареса това за Ейяфлатлайокутл.
Всинца вкупом ни направиха на улави, и никой не го схвана и не се сети да извика.
Май беше нещо като тест за нещо.
13 Февруари 2012 21:03
а Барак Хюсеин Обама и Израел решиха с бомби да не пуснат аятоласите до термоядрения синтез...

Всъщност са решили да не пускат аятоласите до ядрения разпад, не до термоядрения синтез. Разликата се учеше се по физика в 10 клас.
13 Февруари 2012 21:26
А кой ще ни спаси от бай Георги, дето гори тия стари гуми !
13 Февруари 2012 21:38
Хуманитари, какво да ги правиш, туй синтез-разпад, милиони-милиарди, ватове-киловатове, долари-марки, карай да върви (drive to go)!
13 Февруари 2012 21:55
Бай Иване, ти пък къде се вреш при хуманитарите?
Командвай си полка и по-малко чети газети. На spqr по му приляга хуманитарството, защото е учил англицката азбука.
13 Февруари 2012 21:56
.
13 Февруари 2012 21:59
Най ми хареса това за Ейяфлатлайокутл.
Всинца вкупом ни направиха на улави, и никой не го схвана и не се сети да извика.
Май беше нещо като тест за нещо.

НЕ !!! Беше си ЧИСТА дресировка !
13 Февруари 2012 22:45
а Барак Хюсеин Обама и Израел решиха с бомби да не пуснат аятоласите до термоядрения синтез...


Термоядреният синтез не се ли отнасяше за водородните бомби.
13 Февруари 2012 23:13
На мен пък най ми хареса, че богатите чалми ще имат по много жени, а бедните ще стават демократи и шариати. Е за това май свалиха Кадафито, струваше си причината
13 Февруари 2012 23:19

Статия - бомба! Оособено за мракобеса
13 Февруари 2012 23:22
а Барак Хюсеин Обама и Израел решиха с бомби да не пуснат аятоласите до термоядрения синтез...


Термоядреният синтез не се ли отнасяше за водородните бомби.Разликата между Термоядреният синтез и Термоядреният разпад е такава, каквато е между това да го вкараш и да ти го вкарат !

Приликата между Термоядреният синтез, Термоядреният разпад, да го вкараш и да ти го вкарат е, че и при четирите МОЖЕ да има "избухване" !
14 Февруари 2012 03:19
Израел не знам, но Обама няма да напада Иран - идат избори, последното нещо, което му трябва, е една нова военна авантюра, потенциално катастрофална.
14 Февруари 2012 05:20
Хм...точно една победа в Сирия и Иран на Г-н Обама му е вързана в кърпа победата за втори мандат.
14 Февруари 2012 07:31
На Г-н Обама му е вързана в кърпа победата за втори мандат и при загуба в Сирия и Иран, защото никой няма да разбере за този факт, драго ми старче.
Има някои промени от 1876 насам, но ти не си виновен с нищо, че не си разбрал за тях.
Бедни ми, бедни стар хъш, защо не падна геройски ведно с Ботйова в Балкана, а остана душата ти да броди, да се лута и мъчи по тия пусти политически газети в обруленото от зимата и патриотите Отечество!
14 Февруари 2012 08:41
1776, 1876 - все тая !
14 Февруари 2012 09:21
топло, топло, топло...

Хр.Ботев - "Политическа зима", изп. Богдан Дуков

Натисни тук

14 Февруари 2012 09:31
Ако ви е студено, затворете очи и си повтаряйте: "Топло ми е, топло ми е".
След 2-3 месеца ще ви стане топло, а след още 2-3 - горещо.
14 Февруари 2012 11:05
Преди близо година Обама направи някакво изказване, което не се понрави на Израел. Ако не се лъжа, ги критикуваше, че стриоели нови селища на окупираните територии и биели арабите. На другия ден един израелски вестник излезе със заглавие "Повече Хюсеин, отколкото Барак."
14 Февруари 2012 17:46
Който убива деца - без милост, без пожалване - геена. Детето е безценно.
14 Февруари 2012 17:51
.
14 Февруари 2012 17:54
.
14 Февруари 2012 19:09
а Барак Хюсеин Обама и Израел решиха с бомби да не пуснат аятоласите до термоядрения синтез...
Ееех, де да можеше някой да постигне този термоядрен синтез, защото той си е чиста енергия от вода. Ама пустото не могат да задържат плазмата в магнитното поле на токомака. Аз за този синтез слушам откакто се помня.
14 Февруари 2012 19:51
Ееех, де да можеше някой да постигне този термоядрен синтез, защото той си е чиста енергия от вода. Ама пустото не могат да задържат плазмата в магнитното поле на токомака. Аз за този синтез слушам откакто се помня.


Пилтдаунският човек не беше ли "намерен" с цъфнали налъми на краката !
Е, тоя ще да е знаел как да си синтезира термоядрено !!!
Зер, направил е по-трудното!
14 Февруари 2012 20:26
Тук за Бойко - отличен. Мнението му за фъргането на бомби обаче се отличава коренно от това на пишман-доайена Бочаров Натисни тук
***
"Бедни ми, бедни стар хъш, защо не падна геройски ведно с Ботйова в Балкана, а остана душата ти да броди, да се лута и мъчи по тия пусти политически газети в обруленото от зимата и патриотите Отечество!"
***
ХъшО е изпуснАл историческио шанс да падне, йощ кат се е сражавАл с русняците по грешка у Чехия през 68. После пък неизвестно как поменЯл отечеството с друго недообрулено. Не шъ види зима той, поне не българска...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД