:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 411,975,762
Активни 92
Страници 12,018
За един ден 1,302,066

Не е работа на кабинета какво българинът прави с парите си

"Мързелът" на хората да спестяват прави възможно кредитирането на бизнес
Вече стана традиция стенограмите от заседанията на Министерския съвет да се използват за обръщение към народа от страна на управляващите - например на предходната сбирка премиерът държа реч на тема "спестовността и мързела на българите".

Интересното в случая е, че темата се подава ни в клин, ни в ръкав от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Точката, която се обсъжда, е за проект на постановление за приемане на правилник за състава на Националния архивен съвет и реда за неговата работа, тоест нищо общо със спестяванията или мързела на българина. Така или иначе, Симеон Дянков поставя въпроса за непрестанния ръст на спестяванията, което отприщва сериозни разсъждения по темата от страна на Бойко Борисов - българинът е мързелив и си "чака лихвичката", не е предприемчив и не иска да развива свой бизнес. Като прибавим към тези размисли и изказването на Симеон Дянков, че е "редно да направим някакъв анализ по какъв начин този увеличаващ се ресурс може да се използва по-добре за по-добри доходи на населението", то коментарът по темата е повече от наложителен - както за спестяванията и "мързела", така и за открития интерес на правителството към всякакъв привидно свободен ресурс в страната.

Статистиката за спестяванията на домакинстватапоказва постоянен темп на нарастванеЗа периода 2007-2011 г. спестяванията на домакинствата на практика се удвояват - от 15 млрд. лв. в началото на 2007 г. до малко над 30 млрд. лв. в края на 2011 г. Темпът на нарастване е сравнително постоянен, около 3 млрд. лева спестени на година, като наистина през 2011 г. спестяванията на домакинствата се увеличават повече от предходните години - с 3.5 млрд. лв. Наред с това броят на депозитите се задържа сравнително стабилен в рамките на 12 млн. депозита, като очевидно отделни домакинства разполагат с по няколко депозита.

Тези данни потвърждават тезата, че българите имат доверие в банковата система и спестяват, но няма някакъв извънреден феномен в последните месеци. Нещо повече - да се разглежда спестовността на българина като мързел и спирачка пред развитието е икономическа недомислица. Няма общество, в което всички непрестанно да са предприемачи, да развиват бизнес идеи и да рискуват в собствени проекти. Именно тук на помощ идват спестяванията и кредитите чрез посредничеството на банките. Домакинствата, които имат някакви средства, ги влагат в банките, а оттам парите отиват към предприемачите - имаме насочване на ресурс (на съответната цена) от тези, които нямат идеи и/или не искат да рискуват, към тези, които се нуждаят от ресурс, за да предприемат своите начинания. Това е пътят към успешните проекти и развитието. Вариант, при който всички си изтеглят парите и започват собствен бизнес, е просто нереален.

Това пренасочване на ресурс от домакинствата към предприемачите напълно се потвърждава от данните за депозитите и кредите в родната банкова система. Депозитите на домакинствата достигат почти 31 млрд. лв., докато кредитите на домакинствата са почти 19 млрд. лв. Разликата от близо 12 млрд. лв. в общия случай е сума, спестена от домакинствата и пренасочена към бизнеса. Именно този "мързел" на хората да спестяват прави възможно кредитирането на бизнеса. Накратко, да се разглеждат депозитите в банковата система като един вид "пари в дюшека" е тотално недоразумение.Каква е структурата на депозитите в банковата ни система?Митологията, че огромната част от тези средства са на една шепа богаташи, е отхвърлена и в коментарите по темата на заседанието на МС. Като брой на депозитите статистиката е красноречива - депозитите под 1000 лв. вече гонят 10 млн. броя (над 3/4 от всички депозити на домакинствата), докато тези над 1 млн. лв. са едва 553 броя. Най-голяма част от спестяванията на домакинствата са в депозити в рамките на 5-20 хил. лв. - над 9 млрд. лв. са в подобен тип депозити. От всички 31 млрд. лв. в депозити на домакинствата над 25 млрд. лв. са в депозити до 100 хил. лв.

Някакви аргументи срещу спестовността на българина могат да се открият в разбирането, че потреблението е пътят към растежа и докато то е потиснато, няма как да очакваме някакво възстановяване. Това е класическата заблуда в икономиката, а именно икономическите взаимодействия да се опростяват до някакви механични процеси и да игнорира поведението на хората. Да гледаш формулата за БВП и да си казваш - "ако се вдигне потреблението, ще скочи БВП-то", и да твърдиш, че това е значимо икономическо прозрение, е просто несериозно. Ако има нещо, което наистина е значимо за развитието на едно общество, то това безспорно са спестяванията (и съответно инвестициите), а не потреблението.

Самата идеяправителството да се опитва да хока хоратаза тяхното поведение е сбъркана. Правителството може да налага данъци и после да прахосва събраното, но не може да се меси във всяко едно значимо решение на икономическите субекти. Това дали домакинствата да харчат или да спестяват е автономно децентрализирано решение на самите хора. Дори историята на кризата от последните 3-4 години показва, че децентрализираните решения на хората са много по-адекватни от централизираните "макроикономически" решения на правителството. Домакинствата ограничиха разходите си, намалиха задълженията си и започнаха да спестяват още по-усърдно - те нямаха нужда от сложни преговори и тристранки, не обявяваха и пакети от антикризисни мерки, а просто действаха адекватно на ситуацията.36
4004
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
13 Февруари 2012 19:55
Не, че всички числа на автора в статията са точни, но то и не е в случая необходимо, за да се атакува приматското безумие.
Беше коментирано вече и не си струва да се каже повече от едно ЕБСМКТ примат и не ми надничай под юрганя!
13 Февруари 2012 19:57
След като здравеопазването не е безплатно и има операции и лечение, за които се иска пет, десет или двадесет хиляди лева, не е ли редно всеки от нас да има готовност, в случай че стане нещо с децата или внучетата му?.. Дянков, ти си пълен идиот! Не смей да ни поучаваш, простак такъв!
13 Февруари 2012 20:05
оффф
Глупости на търкалета
Покажете ми пример за една инвестиционна банка в БГ.
1 (Една).
После ще говорим за "мързел".
Лихварските сдружения ли са парите в действие ? Умрелия фондов пазар който всеки го клати както му е изгодна? Или може би активен е иво прокопиев с алфа финанс
За да минават подобни партенки значи българинът масово е абсолютно икономически и функционално неграмотен - пфффф
13 Февруари 2012 20:25
Кои пари , Мили хлибералхавторе ????? ...
13 Февруари 2012 21:22
Петър Ганев
Толкова ясно казано, че рискувам да предположа, че би го разбрал и Бочката, ако му го прочетат, разбира се.
13 Февруари 2012 21:45
Ще ми се да си представя следната ситуация - френският премиер хока френските рентиери като мързеливци.
Ама то нашичкият за две години толкова невъзможни ситуации ни изигра, че....
13 Февруари 2012 21:48
Най-много от глупост да разклатят банковата система. Щото май идеята е печалбите на банките да не намалеят, а поевтиняването на кредитите да е за сметка на депозитите. Търсят си белята. Одрусайте малко банкерите, щото на хората ще им писне. Разклатят ли се нещата, повечето банки заминават. Тъй че, да внимават да не настъпят мотиката.
13 Февруари 2012 22:04
Мотиката, мотиката, Жоре..
http://www.asymptosis.com/no-saving-does-not-increase-the-supply-of-loanable-funds.html
13 Февруари 2012 22:11
Както всеки разумен човек би се замислил, ако спестовността е порок и признак за мързел, то тогава как бихме могли да определим политиката на "затягане на коланите" от страна на управляващите ни в момента меркантили? Оставям на всеки сам да си отговори на този реторичен въпрос.
13 Февруари 2012 22:24
Доколкото разбирам от медицина, внасянето на пари в банков депозит срещу лихва е един от многото видове инвестиции. Очевидно обаче нашият икономически гении не е наясно с някои основни положения. Ама то така става като объркат счетоводството с икономиката..
13 Февруари 2012 22:28
Добре де, нали по закон лихвата, която приемаш при подписване на договора за депозит, не може да се променя едностранно?
Или не е така?
Т.е., ако ще ги свалят, то ще е само за новосключваните договори?
13 Февруари 2012 22:37
Геновева, к'во се уплаши, гиди мързелано алчна? Така е бе, споко.
13 Февруари 2012 22:43

Ма аз не се плаша, а обичам да живея със сметка, да знам, дали тез 5 лв месечно от лихви ще станат 4 50, да знам, да стягам колана, де....
14 Февруари 2012 06:00
Нашият премиер и той ли на едната заплата е останал? Никакви ли спестявания няма?
14 Февруари 2012 09:27
95% от влоговете в банките са едва на 5% от населението. Само за януари 2012 година 48% от длъжниците не са можели да си обслужват заемите, това съобщиха фирми, събиращи дългове и просрочени кредити.
Страната върви към огромни проблеми, твърди Минев, цитиран от actualno.com. Все повече хора стават бедни, все повече им се влошава здравното състояние, все повече се влошава психическото състояние на огромен брой от хората, коментира проф. Минев.
Там, където трябва да е нашата средна класа, има голяма дупка и празнота - тя е слаба и много малка.
Натисни тук
Значи ""Мързелът" на 5% от хората да спестяват прави възможно кредитирането на бизнес".
И все пак вярно ли е бодряшкото твърдение:
Митологията, че огромната част от тези средства са на една шепа богаташи, е отхвърлена и в коментарите по темата на заседанието на МС.

И още
депозитите под 1000 лв. вече гонят 10 млн. броя (над 3/4 от всички депозити на домакинствата)
, а депозит под хиляда лева си е истинско богатство и мечта за всяко домакинство.
14 Февруари 2012 09:32
Друго си е да се "инвестира" в неподдържани или неизползвани имоти. Например 6 апартамента... заключени. Нищо че улиците са като картофени ниви. Но пък данък имоти е смешно нисък... и никой не те кара да ги поддържаш.. така, че това явно е правилната спестовна касичка. Държавата се грижи за правилните "инвестиции". Я се опитай да работиш.. и да изкарваш добра заплата.. то не са ДОДта.. пенсионни осигуровки, здравни осигуровки.. и накрая ДДС. Друго си е.. някой да ти е завещал имоти.. или да ти е "продал" като малоимотен.. място за хотел.... или да си купиш от държавата/или от някой друг/ на няколко пъти по-ниски цени имот/скривайки истинската цена/.. след това спестовната касичка е готова.. няма данъци... само ядене.. опс не става за ядене, но какво от това.
14 Февруари 2012 09:41
Покажете ми пример за една инвестиционна банка в БГ.

В България банките са търговски, а не инвестиционни. По закон.
14 Февруари 2012 09:44
Бате Бойко без съмнение издрънка доста глупости за хората и банките, ама не бива да им се обръща много внимание, това не му е силната страна.
14 Февруари 2012 10:18
...Симеон Дянков, че е "редно да направим някакъв анализ по какъв начин този увеличаващ се ресурс може да се използва по-добре...

Май това е изплютото камъче. Посъбрали се се едни пари на хората, дай да измислим как да ги чопнем.
Колелото се върти, този филм вече го играха 92-97 г., когато с пирамиди, фантомни фалиращи банки и най-вече с хиперинфлацията, ошушкаха спестяванията на хората. Засега частните пенсионни фондове са празни, със санирането явно няма да успеят даизлъжат много народ, така че чакащи да се усвоят едни пари са в банките.
Да видим какво са ни подготвили.
14 Февруари 2012 10:29
vetov
В България банките са търговски, а не инвестиционни. По закон.

Аз съм напълно наясно. Само че как да се постигне висока доходност и висока скорост на обмен на наличния капитал при наличието единствено и само на търговски банки?
14 Февруари 2012 10:40
Инвестиционните дружества не е задължително да са банки.
Да, трябва да ги има, ама те се появяват, когато има какво да се инвестира. Ние още не сме го докарали до там. Скоро четох някъде, че депозитите на немските домакинства като процент от БВП е по-висок от нашия.
14 Февруари 2012 10:47
да се постигне висока доходност и висока скорост на обмен на наличния капитал

Оперативните шефове на един инвестиционен фонд (управляват 150 миларда долара, впрочем) пет минути не можаха да си приберат ченетата като разбраха какви лихви по депозити има в България, докато те се борят за 2-3% доходност.
14 Февруари 2012 10:49
да не е задължително да са голдман сакс или морган стенли - може да са VC/PE.
Къде ги в България и как да се получи развитие на бизнес и "активни" спестявания без пазар или подобни структури и без реален първичен / вторичен пазар?
Като премахнеш тези елементи от финансовата система по задължение си принуден да останеш на най ниското ниво - лихварски пазар
не можаха да си приберат ченетата като разбраха какви лихви по депозити има в България, докато те се борят за 2-3% доходност.

е има и такива моменти, но пък сравни им печалбата от едно хубаво ИПО с доходност от влог, както и сам си видял не са тръгнали да затварят пари по български депозити нали, а са си останали в бизнеса
14 Февруари 2012 10:54
Предполагам, че са им се стегнали ченетата, когато са разбрали какви са лихвите по кредитите у нас.
14 Февруари 2012 11:00
Напротив, още повече увиснаха.
Щото знаят, че лихвите са такива, понеже има кой да ги обслужва. Решиха, че ще си търсят българчета да им правят бизнеса.
14 Февруари 2012 11:04
печалбата от едно хубаво ИПО

е хубава печалба.
Ама накрая - 2.72% годишна доходност на целия капитал.
14 Февруари 2012 11:06
Когато управлявящите осигурят благоприятна среда, инвестиции и
инвестращи ще се появят. Ако има наистина свободни пари, ще си намерят
употреба, без някой да ги подтиква.
14 Февруари 2012 11:09
е погледни им доходнот по години - на 2.73 с оправданието "криза е" за да имат записани 150 трябва да са имали и някой доста по сполучливи години. Иначе купуват Български (гръцки ) дцк и шапка на тояга
14 Февруари 2012 11:19
Иначе купуват Български (гръцки ) дцк и шапка на тояга

Tаман да се навият за български и се разчу за гръцките.
14 Февруари 2012 11:52
Някакви аргументи срещу спестовността на българина могат да се открият в разбирането, че потреблението е пътят към растежа и докато то е потиснато, няма как да очакваме някакво възстановяване.
Айдяяя и тоя я подкара дясно-фундаменталистки. Е за какво ще произвеждат предприятията, като хорта не потребяват. Тоз май не си е научил урока, че основният закон на пазарната икономика е за ТЪРСЕНЕТО-и-ПРЕДЛАГАНЕТО. Абе много Ганювци са се прислонили в този иннститут за пазарна икономика. Гаче всинца са унуци на бай ви Ганя.
14 Февруари 2012 13:35
Блазе на тези, дето всичко им е ясно. Все пак един ден всеки се обръща назад и вижда каква голяма реална купчина е скопосал, не смотря на знанията и/или самочувствието си.
14 Февруари 2012 13:56
Не е работа на кабинета какво българинът прави с парите си

Очевидно му е работа. Чуди се как по-бързо да му ги прибере.
14 Февруари 2012 16:11
Поредните глупости от ИПИ... Точно на кабинета е работа да накара по някакъв начин хората да влагат парите си и по друг начин, а не само в банката.
В икономиката има две водещи сили - алчността и страха. И правителството ако иска по някакъв начин да "раздвижи" парите на хората, има две стратегии - едната е грубата - да сложи данък върху доходите от лихви (в момента необлагаеми), или да направи някакъв тип стимулиране на определен сектор - подобно на сегашното данъчно облекчение за млади семейства.
Ами я си помислете, че това последното се "поразцъка" и се разшири до да кажем "втори дом" - примерно два апартамента, или апартамент и вила, дали хората ще си държат толкова парите в банките или ще предпочетат да си купят недвижим имот, който евентуално да го дават под наем. Но дори и да не печелят от него, ами да си го ползват за потребление - ето ти пример за стимулиране на строителството. Ами ако се предвиди и данъчно облекчение за ремонти - например за енергийна ефективност? Пак пример за стимулиране на строително-ремонтните дейности. И какъв би бил ефекта - загуба за бюджета на 10% подоходен данък, но пък печалба на 20% ДДС.
А сегашното положение е стимулиране на банковият сектор
14 Февруари 2012 16:26
Никой не си държи парите в банка, щото много обича банкерите. Нека хампарцумян поне да не се показва и да ръси акъл.
14 Февруари 2012 16:36
Хохо, много смело борави с цифрите автора - 10 милиона депозита до 1000 лева - тва са 10 милиона богаташи, какво друго? и то с понякокло депозита, представете си.един за 500 лева и един за 500 евра, примерно.
Изобщо у назе, дето се вика, играта е много симпатична: Ганьо има заплата 1000 лева, от нея плаща 450 месечна вноска за ипотеката. Плаща 200 лева парно, плаща още 50 лева ток, плаща още 20 лева студена вода, плаща още 25 леа телефон, плаща интернет 20 кинта, плаща 15 кинта сателитна тв ...Него така са го натиснали от всички страни, че едно погрешно движение го изхвърля зад борда, моментално.
Яде веднъж дневно, кремвирши с хляб и чубрица. Обаче има заделени едни 765 лева в депозит от които ще спечели 5 лева в края на годината.
И сега голямата игра е: Как на Ганьо да му използваме тия 765 лева? Защото както се вижда от горната сметка - на него не му остават пари да харчи и да пазарува дрехи на Ermenegildo Zenga, за да стимулира икономиката ...
14 Февруари 2012 17:51
Защо пак хорицата виновни бе гусин Борисов? Нали щяхте да намалявате заплатите на банкерите?! Там докъде я докарахте?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД