:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,970,225
Активни 84
Страници 804
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Внимание: ACTA е само симптом!

Дали глобалното гражданско общество, обединено от мрежата, е дорасло за своята "пролет"?
------
/Текстът е публикуван в http://komitata.blogspot.com/2012/02/acta_04.html /

Проблемът с АСТА е значително по-сериозен. Това дали редовият интернет потребител ще може да си дръпва "пиратски" по някой филм или песен и дали Bayer ще забрани на "Балканфарма" да произвежда ацетизал, са относително дребни кахъри.
Първо, цялото мероприятие ACTA е преди всичко опит за използване на глобализационните процеси за "прескачане" на демократичните механизми. Цели се създаване на законови норми не по нормалния път местно законодателство -> конвергенция -> международни договорености, а по обратния - използвайки опростената схема за хармонизация на местното законодателство с имащите приоритет международни споразумения.
Инициатори и протагонисти са очевидно големи корпоративни лобита и свързаната с тях клиентелистка политическа прослойка. Целта е не толкова опазването на авторското право; същинската цел е създаване на правен прецедент. Един вид "отработване на метода": да се види доколко ще мине номерът, къде ще възникнат най-сериозните пречки и от какъв характер ще бъдат.
Положително ще има и следващи опити, толкова ресурси за лобиране и организация не се хвърлят за единичен случай. И тези следващи опити най-вероятно ще бъдат доста по-агресивни, по-добре обмислени и ще касаят доста по-сериозни неща. Вярно е, че печалбите от авторски права са значителни - но те са достатъчно дребни, за да послужат за относително нискорисков "пробен камък" (в сравнение с области като прехрана, енергетика и сигурност, например).
Особено опасно е това, че действието не е просто в защита на големи корпоративни/монополни интереси; то фактически целида скрепи законово сливането на корпоративна и политическа власт,и то направо в глобален мащаб. Стремежът е консолидацията на двете да се превърне от общоизвестна тайна в законово утвърден стандарт. Ако подобен опит успее дори само веднъж, пътят ще е проправен и последствията могат да бъдат катастрофални.

Второ, това е опит да се легализира принудителното масово изземване на лична информация.

Отдавна е ясно, че информацията е златото на XXI век. Гиганти като Facebook, Google, Yahoo, Amazon, PayPal и т.н. станаха такива, защото съумяха успешно да събират лична информация за стотици милиони хора. Те обаче не ти я вземат насила, а ти я поискват. Отделна тема са всевъзможните и недотам коректни начини, по които те прилъгват да я дадеш - но ако не искаш, можеш да не ползваш услугите им и да останеш извън техните бази данни. Елементарното право на избор го имаш.

Използвайки обаче аргумента за авторските права (понятие, което вече е извънмерно раздуто и изкривено, и то не от създателите на оригинално съдържание, а от прекупвачите на такова), чрез ACTA се търси легализиране на възможността личната информация да се събира без отделният индивид да е наясно какво му се случва. За тази цел той бивапоставен в положението на виновен по дефиниция- и за да докаже, че не е, трябва "просто" да разреши (при това ангро, групово) на едно всевиждащо оченце да следи всичките му действия. Без ясни дефиниции, но с идиотското "успокоение", че "ако не си виновен, няма от какво да се притесняваш".

Повод за сериозна тревога е идеята механизмът на събиране на такава информация да е под корпоративен, а не под съдебен контрол. Можем да си представим колко бързо така формираната база данни на Time Warner (примерно) ще стане по-богата от тази на Facebook. И как, ако във Facebook все пак знаеш каква информация за себе си си дал, въобще няма да имаш представа с какви данни за теб разполагат техните конкуренти от "новата вълна"; а още по-малко - на кого и за какво я предоставят. Точно стремежът да попречат на този вид нова (и нелоялна) конкуренция е основната причина сегашните притежатели на подобни масиви от данни да застанат срещу ACTA. Не че са поборници за правата на потребителя и не че спазването на подобно споразумение ще представлява особена техническа трудност за тях. Те просто осъзнаха, че бързо могат да бъдат лишени от конкурентното си предимство чрез атака "през задния вход".

Без съмнение един от първите клиенти на споменатата "нова вълна" събирачи на информация ще бъде присъдружната им политическа власт. Именно това е точката на сливане на интересите между корпоративната и политическата глобална върхушка:заздравяване на властта чрез разполагане с тотална информацияОбичайните корупционни и лобистки схеми, нарушаващи закона или виреещи на ръба му, вече изживяват времето си и остават да действат само на ниските, локални нива. Задкулисното взаимодействие на различните видове власт приема нови форми, съответстващи на дигиталната ера.

Интересен момент е защо страните от БРИК не подписаха ACTA. Дали са "пo демократи от демократите"? Не, разбира се. Всяка от тези страни (с изключение може би на Бразилия, засега) притежава ресурса да създаде собствен аналог на интернет - и ни най-малко не са се отказали от идеята, особено Китай и Русия. Смисълът от такава стъпка за тях не е толкова да бъдат независими от сегашната инфраструктура на мрежата, колкото да приберат "домашно" генерирания поток от информация под свой ексклузивен контрол. (Апропо, това несъмнено е и едно от съображенията за отварянето на руската позиционираща система ГЛОНАСС за цивилно ползване, както и за разработването на китайската Бейдоу - не че нещо им пречи да си ползват щатската GPS.) Ако тръгнат да развиват собствени версии на интернет, всяка от тези страни ще предпочете да си направи собствено законодателство, по възможност напълно необвързано с международни договорености, колкото и общо формулирани да са те. Защото става въпрос за контрола върху "златото на XXI век".

Трето, въобще не става дума само за интернет. Дори на пръв поглед да изглежда, че споразумението е насочено преди всичко срещу споделянето на нелицензирано съдържание онлайн, въпросът е в степента на проникване на copyright ограниченията в ежедневието на обикновения човек. В момента, в който се утвърди (макар и само за интернет) по-висока степен на такова проникване,много малка е стъпката до параноично законодателство,налагащо същата степен и в неелектроните медии, развлеченията на живо, издателската дейност, рекламата и куп други сфери.

И четвърто - фактическата цел не е дефиниране на реално приложим законов регламент, а създаване на заплаха. Едва ли някой наистина си мисли, че EMI (примерно) ще тръгне да издирва и санкционира всички, които са теглили нейни записи без заплащане. Такова нещо не е възможно дори само в една страна, камо ли в глобален мащаб. Значи на практика натискът е за създаване на законова уредба, за чието спазване априори е ясно, че не може да бъде наложено.

Но то не е и нужно. Целта е на средностатистическия индивид да се вмени съзнанието, че по презумпция е закононарушител. Пълзяща подмяна на презумпцията за невинност с такава за виновност: блянът на всяка власт, копнееща да разшири правомощията си извън допустимите за демокрацията граници.

Разбира се, това не е новост, особено за нас: значителна (и нарастваща, особено напоследък) част от българското законодателство изпълнява предимно такава функция. Но ако ние си го знаем и сме претръпнали, опитът за налагане на подобно нещо в страни с развита демокрация е твърде нагъл. Според мен именно това усещане (макар и инстинктивно) е в основата на острата реакция в тези страни, не толкова опасенията, че ще им спрат торентите.

Така че - ACTA е само симптом. Отхвърлянето на този проект (което най-вероятно ще се случи) няма да е решаване на проблема, а самовременно сваляне на високата температураЗаболяването обаче трябва да се лекува - обмислено, последователно и системно. И радикално.

Най-доброто възможно нещо би било реакцията срещу ACTA да не се ограничи само до отхвърляне на споразумението, а набраната протестна енергия да предизвика:

1) трайно повишена чувствителност към опитите за заобикаляне на демократичните механизми на законотворчество;

2) сериозен натиск за "изсветляване" на задкулисните взаимоотношения между корпорациите и политиката; и

3) действия за принуждаване на развлекателната индустрия да промени коренно бизнес модела си - а може би и тотално ревизиране на концепцията за авторско право, най-вече с цел ограничаване на спекулативните печалби и връщане на голяма част от облагите към създателите на съдържание.

Оптималното противодействие срещу един опит за преврат (заменяне на демокрацията с диктатура) е революция, премахваща възможностите за бъдещи подобни опити. Ще е интересно да се види дали глобалното гражданско общество, обединено от мрежата, е дорасло за своята "пролет".

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Хиляди излязоха да протестират срещу АСТА в България, милиони - в цяла Европа. Дали глобалното гражданско общество, обединено от мрежата, е дорасло за своята "пролет"?
36
7571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
13 Февруари 2012 20:14
Много добър анализ, но обобщението е просто право в десятката:
...Целта е на средностатистическия индивид да се вмени съзнанието, че по презумпция е закононарушител. Пълзяща подмяна на презумпцията за невинност с такава за виновност: блянът на всяка власт, копнееща да разшири правомощията си извън допустимите за демокрацията граници...

13 Февруари 2012 20:40
Освен "матриал" , Средностатистическият индивид никога не е бил решаващ фактор в Историята , ако не се е преборил точно и ясно , за себе себе си и за своя Групов интерес . Накратко , технологията е ... Историческа , сиреч и с Времето .Засега , АСТА би защитила България и българите от Вилнерс , а за останалото нека говорят нейните противници . Нищо против ...
13 Февруари 2012 21:34
Зелен бетон, направо блестящо!
Чета и се възхищавам. И разбира се мисля.
13 Февруари 2012 21:34

Великолепен текст!
Адмирации за автора!
13 Февруари 2012 22:39
13 Февруари 2012 22:55
Хубава статия. А това:
Цели се създаване на законови норми не по нормалния път местно законодателство -> конвергенция -> международни договорености, а по обратния - използвайки опростената схема за хармонизация на местното законодателство с имащите приоритет международни споразумения.

си е находка. Неволно изникват асоциации с договора Киото.
13 Февруари 2012 22:58
Първата крачка беше Патриотичният акт.
Но наистина трябва да се признае гениалният ход с АСТА. Бяха намерени сили, които от алчност да задвижат машината, вярвайки, че го правят по своя инициатива.
13 Февруари 2012 22:59
Homo sapiens!
А мислех, че са на изчезване.
13 Февруари 2012 23:12
Байрен няма марка Ацетизал, затова не може да пледира.
13 Февруари 2012 23:15
Кой е този Бетона, не ми е известно това лице в по-голямата си част.
13 Февруари 2012 23:16
Сега не може.
Но ако се въведе принципът на подобието...
14 Февруари 2012 00:57
Изключително точен анализ!
Байрн няма марка Ацетизал
Проблемът е, че няма и марка Aspirin . Ей тук [\url] е влезнало като нарицателно наименование на ацетилсалициловата киселина, как "ксерокс"-а за нас. А Индия е огромен пазар. И не само Индия.
За туй я АСТА-та - да укаже кое да се брои за "оригинал", а ползването на "фалшификата", по-точно ползвателят на "фалшификата" да влезе у затвора. Защото доказването на "фалшификата" пред съдът може и да не се получи, когато производителят собственоръчно си е произвел стоката при спазването на всички законови изисквания.
14 Февруари 2012 06:04
Статията -
---------------------------------
Блогът на Генек

14 Февруари 2012 09:23
С официалната АСТА очевидно е свършено, но тихомълком ни прокарват част от АСТА. Това става в закона за хазарта, с който ще се даде право на чиновник, назначен от премиера, да изисква спиране на сайтове, ако прецени, че нарушават Закона за хазарта. Т.е. вместо Цецо да спира сайтовете чрез ГДБОП, ще го прави друг чиновник от същото правителство - през Комисията по хазарта. Това вече го има като законопроект. В него присъства "блокирането" на сайтове при нареждане от страна на Комисията по хазарта. Схемата е коварно измислена, за да не предизвика протести - ще се втълпи, че всеки протест е в полза на хазартния бизнес. Всъщност съдържанието е същото - създава се инструмент за цензура от страна на правителството над Интернет. А дали Цецо или друг чиновник ще е - това е дребен детайл... Правителството получава контрол...

---------------------

Новият закон за хазарта. Чл.22, ал.1 т.13:

"...Чл. 22. (1) Държавната комисия по хазарта:

13. взема решения за филтриране на сайтове, чрез които се
организират хазартни игри от лица, които не са получили лиценз по този закон, както и за ограничаване достъпа на интернет потребители до такива сайтове;..."

...Ако това нещо стане факт, това е врата към всеобща цензура в Интернет. Ако се приеме, че ...някакво съдържание може да бъде филтрирано при Интернет доставчиците (а не при източника и виновник за него), и ако се направи "черен списък" на сайтове, които да се спират (това е схемата, обяснена от депутат от ГЕРБ), съвсем скоро ще се появят многобройни претенции за спиране на други видове вредно съдържание.

По повод АСТА, евродепутатът Найджъл Фараж каза следното: "АСТА вероятно ще пропадне, но не си мислете, че това е краят. Бюрократите веднага ще измислят друг повод да отнемат свободата ви. Дали ще е борба с педофилията или нещо друго - повярвайте, нещо ще измислят, за да прокарат контрол."

Нашите бюрократи съвсем очевидно вече са го измислили - борба с нелегалния хазарт. Ако на тази основа се изгради система за контрол над трафика в Интернет (за да спират хазартните сайтове), скоро след това и други видове филтри, извън анти-хазартните, ще бъдат пуснати. Начело ще са Профон и Музикаутор с високо моралната си кауза за защита на интелектуалната собственост...
14 Февруари 2012 11:01
Дали глобалното гражданско общество, обединено от мрежата, е дорасло за своята "пролет"?


Може би...:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4561271
14 Февруари 2012 12:18
Днес, оня, с бившия алаброс, Трайчо, щял да докладва за АСТА.

Представям си какво ще докладва...

А Боко е в поредния си цуг-цванг и продължва да ръси простотии по темата (напр. как сме подписали със симпатично мастило)!
Обаче този път няма да има прошка, ако това заробващо целия свят от САЩ споразумение, се подпише!
Първо "Анонимъс" ще ни закрият цялата държава. Вчера четох някъде, че са навлезли вече тук-там по някои по така да се каже цецовски сървъри. Ако някой от управляващите ни кретени си мисли, че ще им мине номера, както при някои други случаи, този път имам чувството, че ще се сдобият със сериозен удар по целата глава.

Как вече започвам да съжалявам, че не съм по-млад и че нищо не разбирам от хакерство!
14 Февруари 2012 12:20
Оптималното противодействие срещу един опит за преврат (заменяне на демокрацията с диктатура) е революция,

Според нашата практика, оптималното противодействие е прякото действие от страна на грамотни хора с анархистичен морал.
Явно "анонимните" трябва да ...
14 Февруари 2012 12:44
Изключително добра статия! С изключение на една неточност :
Обичайните корупционни и лобистки схеми, нарушаващи закона или виреещи на ръба му, вече изживяват времето си и остават да действат само на ниските, локални нива.

Поздрав и адмирации към автора и редакцията на вестник "Сега" !
14 Февруари 2012 13:17
Оптималното противодействие срещу един опит за преврат (заменяне на демокрацията с диктатура) е революция, премахваща възможностите за бъдещи подобни опити. Ще е интересно да се види дали глобалното гражданско общество, обединено от мрежата, е дорасло за своята "пролет".

Пътят до това е дълъг. Важното е, че се направи първата крачка!
14 Февруари 2012 13:48
Категорично се разграничавам от мнението на повечето колеги, атакуващи АСТА.

Имах гадженце от Литва, което се казваше Аста. Когато ходех до Лондон, пазарувахме в ASDA, дъщерен офис на Уол-Март и оттогава зная, че НЕ трябва да се гласува или мрази думата АСТА и дори АСДА.
14 Февруари 2012 13:50
Ако добавиш, че гадженцето ти е било с мустаци, ще ти вЕрваме.
14 Февруари 2012 14:39
@Васик
13 Февруари 2012 23:12
Байрен няма марка Ацетизал, затова не може да пледира.

Ако се приеме ACTA, от частта и за генеричните лекарства, Bayer ще може да претендира за производството на ацетисалициловата киселина и употребата и за лекарство. От тук и опасността от ACTA и многопосочността на въздействието и.

И за автора.
14 Февруари 2012 14:45
Хубаво поднесена и стройна в изказа си статия!

По същество АСТА, както и другите `и посестрими от този пакет, е в услуга на Глобализма. През сянката на полускритите "подробности", се зъби една подготвяна, колосана по отвратителност и цели, променена действителност.

Същината на проблема е, дали ще можем да спрем и да се защитим от налагането на новото "светло, прекрасно" и естествено - "демократично", Бъдеще над света!
14 Февруари 2012 14:53
за автора


Dimenzov, казахте ли нещо или просто тенекия лопна?
14 Февруари 2012 15:35
Много добра!
14 Февруари 2012 17:25
Много доре, Немо. Много.
14 Февруари 2012 17:27
Първата крачка беше Патриотичният акт.

Да ,така е, Клинтън. Още по-рано даже, ше им мамата.
14 Февруари 2012 17:30
.
14 Февруари 2012 17:32
.
14 Февруари 2012 17:33
.
14 Февруари 2012 17:39
.
14 Февруари 2012 17:42
.
14 Февруари 2012 17:43
.
14 Февруари 2012 18:26
http://neverojatno.wordpress.com/
14 Февруари 2012 18:37
Моме Алексиева от Куба,
ще ти свършат боичките, докато грабнеш наградата за най-много досадни постинги под една тема.
Грабни мига и си намери някой, който да ти подслади този 14-и февруари. Сърби те другаде.
14 Февруари 2012 22:30
АСТА почти е пренесена вече в ЗАПСП с последните му изменения от миналата (2011) година. След шумна кампания за закрила на авторските права, те бяха съществено орязани, за да се осигурат допълнителни печалби на е-медиите, мейджърите от индустриите и резидентните им обарзувания тук - т.нар. орагнизации за колективно управление (колекторите)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД