:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,035,428
Активни 125
Страници 19,433
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Х. Клинтън и Р. Моргенщерн

РЕЗЮМЕ В това писмо има малко проповед за законовото сливане на корпоративната и политическата власт, малко за Джордж Сорос, от когото имам много добри лични впечатления, малко за Уорън Бъфет, от когото нямам лични впечатления. Напомням ви, че писмата ми не са коментари, нито анализи, а мозайки от мои впечатления и че само историците могат да описват събития, на които не са били свидетели, и хора, които не са виждали. Край на резюметоДържавната секретарка на САЩ Хилъри Клинтън бе в София за няколко часа. След нея - Ричард Моргенщерн, специален пратеник на САЩ по евроазиатските енергийни въпроси. Моето впечатление е, че двамата посетиха България, за да помогнат на компанията "Шеврон" да дупчи България за шистов газ.

От думите на Р. Моргенщерн запомних две неща: (1) че в САЩ цената на газа е 20% от цената на газа в България, но (2) това не означава, че цената на газа в България ще стане като в САЩ, ако "Шеврон" евентуално проучи българските находища и евентуално започне да добива шистов газ от тях. Моргенщерн изрече "1" и "2" на един дъх.

"1" ми направи силно впечатление. "2" също ми направи силно впечатление, дори по-силно. Най-силно впечатление ми направи липсата на "3". Липсваше уточнението, че евентуалното проучване и евентуалният добив на шистов газ биха се извършили по един и същи метод (който в САЩ и другаде е оспорван като вредоносен за подпочвените води).

Хубаво беше, че двамата US емисари дойдоха в лошо време. Сняг, студ, наводнения, повишена чувствителност за катастрофичните последици на човешките дейности и нарастваща готовност да им се опълчим.

Климатичните несгоди снижиха вероятността дипломатическият US демарш да постигне предизвестените успехи на предишни US демарши в България. Българите вече протестират.

Нямаше протести през 1966 г., когато се скъса стената на хвостохранилището край Згориград и през дерето на река Лева град Враца бе залят от половин милион куб. м утайка, кал и шлака и загинаха 488 души. Нямаше протести, когато хиляди загинаха при наводнения и скъсване на бентове и диги в Италия, във Фрежюс - Франция, в Айова - САЩ, в Бразилия. И другаде. Аз пращах в Брюксел колети с помощи за нашите роднини, когато стана голямото наводнение в Белгия и Холандия.

В БТА съобщавахме за тези беди, а бедата във Враца, която видях с очите си, я смотолевихме.

Най-смешен бях, когато чужденци студенти в София тръгнаха от студентското градче с плакати по "Цариградско шосе" към центъра да протестират срещу не помня какво и аз излязох на прозореца на БТА и те се смееха и ми махаха с ръце и аз им махах и позвъни кореспондентът на Асошиейтед прес във Виена да ме пита вярно ли е, че в България за първи път има протестна демонстрация и аз казах, че не знам, а пък демонстрантите бяха на трийсетина метра от мен.

Ще ме контрирате: Джимо, ти все се хвалиш, че през 1986 г. ти единствен в България каза във "Всяка неделя" какво е станало в Чернобил, но си мълчал за Враца и за първия студентски протест в София.

Да. Казвам, както си беше. Преиначаването се долавя. Не преиначиш ли, все ти е едно дали ще те оспорят. И да си алергичен към поезията, пак си казваш "И не оспоривай глупца", както в стиха на онзи, как беше...

Множеството бедствия, които споменах, вие не ги знаете и не ви виня; те бяха, преди вие да се родите. Вие най-многото да сте чували, че през 2005 г. ураганът "Катрина" наводни Ню Орлийнс и че през 2011 г. цунами наводни АЕЦ в Япония.

Миналата седмица Черно море се разбушува, разби лодки и брегови съоръжения, взе две жертви. Миниатюрно бедствие, но изтръпвам при мисълта какво щеше да е то, ако се бе осъществил руският проект за подморска тръба с плаващ терминал за тръба Бургас-Александруполис. Мисля, че руският проект за тръбен пренос на енергоносител е лош за България и че US проектът "Шеврон" за шистов газ е също лош за България. Също, че за такива проекти се лобира на много високо равнище, замесени са президенти и премиери, държавни секретари. България е футболна топка; насам-натам - не зависи от нея, а кой ще я ритне по-силно. Но... но... българите станаха по-осведомени, отколкото бяха, и те започнаха да протестират в сегашния протестиращ свят.

А пък морето... Ах морето...

Наслада е "да гледаш бушуващото море и да слушаш симфония от Бетовен, но не Деветата", казваше Асен Христофоров. Изселен в Мацакурово (Говедарци), там той написа "Мацакурци", "Скици от Лондон", превеждаше Джек Лондон, Джеръм К. Джеръм, Емили Бронте, Джеймс Джойс. Той беше един от хората, които ми помогнаха да стана преводач; затуй го споменувам. Простете ми за отклонението. Ето, връщам се към моето писмо.

Светът протестира срещу сливането на големите пари с политиката, срещу законовото сливане на корпоративната и политическата власт. Светът вижда, че големите пари... момент... още едно отклонение.

Помните ли Чарли Чаплин?

Как в неговия ням филм, когато валеше сняг, той за няколко цента изрина снега пред един магазин и го натрупа пред съседния магазин, за да го изрине още веднъж и да вземе още няколко цента. Не помня сритаха ли го после; все малкият човек го сритват в задника.

Сегашните протестиращи срещу АСТА са с маски с мустачки като на Гай Фокс, дето щял да взриви парламента. Чаплин имаше мустачки като Хитлер. Той бе Хитлер във филма "Великият диктатор", после каза, че Хитлер му бил откраднал мустачките. Да беше жив Чаплин, щеше да каже, че Уорън Бъфет му открадна хитринката с изриването на снега.

Сега спрете да четете. Запитайте се: Аз на глупавите конспиративни теории на параноиците ли ще вярвам? Или на Уди Алън, че и на параноиците може да им се крои нещо? Не отговаряйте на въпроса; само си го задайте. Сега продължете да четете.

Аз по вярвам на Уди Алън. В есента на 2010 г. The New York Times отпечата отворено писмо от Уорън Бъфет, озаглавено Thank You, Uncle Sam. У. Бъфет благодари на Барак Хусеин Обама II, че го послушал да излезе от кризата, създавайки работни места с програма Stimulus TARP (Publc-Private Investment Program); към всеки $20 на Бъфет Чичо Сам добавя $80, за да станат $100. Предварително (през 2009 г.) У. Бъфет направи най-голямото си капиталовложение, купувайки BNSF (Burlington Northern Santa Fe Railway). Той не заложи на BNSF, а на това, че знаеше какви ще са приоритетите на неговия приятел, президента на САЩ, чиято предизборна кампания бе финансирал (според Wall Street Journal). Бъфет е знаел, че за да подобри инфраструктурата и да противодейства на климатичните промени, Б. Обама ще инвестира в жп превоза за сметка на шосейния. След това У. Бъфет налива $ 9.8 млн. за конгресно лобиране за жп транспорта. Преди това подпомага финансово предизборната кампания на Обама. Цялата история тук нямам място да я разкажа, но тя е за $787 млрд., а не за няколко цента като Чарли Чаплин (за подробности - книгата на Peter Schweizer, Houghton Mifflin Harcourt, Boston, New York).

Джордж Сорос, също един от първите заложили на Б. Обама, е смятан за втория най-голям играч след У. Бъфет. Колумнистът Франк Рич в The New York Times казваше, че Сорос е пръв в "политическата филантропия", и той бе прав - видна е следата от дейността на Сорос в Източна Европа, включително в България. Мисля, че дейността му е добронамерена и ако е контрапродуктивна, виновни са подизпълнителите му на национални нива. За качествата на Сорос като финансов играч няма да говоря; той спечели един милиард само за един ден, когато игра срещу британската лира стърлинг през 1992 г., а дали и той (като У. Бъфет) е имал insider information (че Banque de France и Bundesbank ще се отметнат от обещанието си да подкрепят британския паунд), това е въпрос, на който аз нямам отговор. С "да" отговаря Ричард Ран (Richard Rahn, former US Chamber of Commerce chief economist). Най-големият майтап беше, като му казах на Сорос, че не ги разбирам тия деривати, а той каза, че и той не ги разбирал и аз щях да падна от смях, но не паднах, понеже той много искрено ме увери, че не ги разбирал. Де да съм знаел, че и аз съм имал insider information. Да кажа: Сорос ще играе с hedge funds, не с деривати.

Но трябва и да ти повярват на информацията. Повечето ми читатели не ми повярваха, като им казвах, че България няма да влезе в ЕС, радваха се на 1 януари 2007 г., като слушаха как сто каба гайди свирят Деветата на Бетовен.

Уви. Не влязохме в ЕС нито по жизнен стандарт, нито по друго. А и ЕС се промени, не е онова, което беше. Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река, дето рекъл онзи... как се казваше?

Jusautor DI copyright Jimo's op-ed column100
18336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
14 Февруари 2012 20:12
Джордж Сорос, от когото имам много добри лични впечатления

И аз съм така раздвоен понякога.
Щото имам изключително добри лични впечатления от бай ви Ахмед Доган...
14 Февруари 2012 20:17
В БТА съобщавахме за тези беди, а бедата във Враца, която видях с очите си, я смотолевихме.

Знам.
Съобщавахте само за беди, случили се на гадовете оттатък.
Най-смешен бях, когато...

Чест прави всекиму, който си признае за проявено малодушие.
14 Февруари 2012 20:22
Ако чакахме да влезем в ЕО по жизнен стандарт просто нямаше да го дочакаме. Не че сме много добре сега, но още по-зле би било.
14 Февруари 2012 20:30
Разбрах 1/ В САЩ газа е 5х по-ефтин от газ в България, 2/ и с шихтов газ и без него газът в България няма да стане колкото в САЩ. Не разбрах най-важното 3/защо?
14 Февруари 2012 20:33
Ако чакахме да влезем в ЕО по жизнен стандарт просто нямаше да го дочакаме. Не че сме много добре сега, но още по-зле би било.


Кой ти каза ?
Ха на бас
/за кубик шистов газ/ !!!
14 Февруари 2012 20:44
Ами питайте Чолака =той е вадил хора ; камънье и дървье по време на чутовния
потоп Да не говорим че лично се знае с Бъфет и е върлял торта по Шорош
14 Февруари 2012 20:53
Не, един път няма да се съглася с ДИ.
Или поне - не напълно.За Враца се разчу.И се знаеше.Друг въпрос е как и кого и дали са притискали някой да не се съобщава или "автоцензурата" е сработвала.
Ми просто вече не ядяхме доматите с колците.
Личен проблем на всеки журналист си е, доколко достойна позиция ще заеме.
Не е толкова важно, трагедията си беше трагедия.Тя не трябва да има количествени измерения.Загинали са много хора. И не сме реагирали - разчу се само.
Около 500 души?Е, не знаех, че са толкова.Да не се връщаме толкова назад. В Либия колко загинаха? И как това се отрази от БГ журналистиката?СЕГАЯ. Във годините на информацията.
Ааа, ама те не са българи - ОК, съжалявам.Изложих се!
Колко загиват...пардон! Умират в БГ заради липса на адекватна медицинска помощ? С или без хеликоптери.На ден.
Май оня ден щеше Бърза помощ да дава обяснения за 9 умрели за деня, без да са стигнали до тях линейките?
Ооо - само 9!
Нещо за ангажираната БГ журналистика по въпрожса?
А, нямало! Ами добре.Само че Джимо - хич не им е неудобно даже на колегите ти СЕГА.
Щото са правилни колеги бе Джимо, какви угризения, какви 5 лева?
За какво говорим?
Ще се упрайм!
Ръста на заплатите ни дръпнал така стръмно нагоре, че чак са загрижени от ЕК да не се претрепем от бързия възход.
Нямаме грижи.
За колегите ти ли?
Амиии те са различни както винаги-по всяко време строй...
1-2% са журналисти.
Другите ли?
Те не знаят за Враца.
Те са "правилни".
Наздраве за празника!
п.с. А за Моргенщерн-да, и на него...
14 Февруари 2012 20:53
Неверния Тома,

газът(или по скоро добитата от него енергия) се продава на едро на ритейлърите, които яко вдигат цената, продавайки на крайния потребител.
14 Февруари 2012 21:13
И аз не знам какво щеше да стане с нефтения терминал на Бургас-Александруполис. Е, на Нефтохима нищо му няма. Пу, да не чуе Моргенщ..., пърдон, дяволът.
14 Февруари 2012 21:16
Много интересно наистина, но често така се получава. Ето, двама приятели не разбират от нищо и единият не си знае парите, а другият още се мъчи да си обясни нещата, че и на нас да ги обясни.
14 Февруари 2012 21:17
"газът(или по скоро добитата от него енергия) се продава на едро на ритейлърите, които яко вдигат цената, продавайки на крайния потребител."
.
Защо? Защо в САЩ е 5х по-ефтин, а в нас не е?
14 Февруари 2012 21:23
Напомням ви, че писмата ми не са коментари, нито анализи, а мозайки от мои впечатления и че само историците могат да описват събития, на които не са били свидетели, и хора, които не са виждали. Край на резюмето

Джимка, писнА ми да напомняш.
Инак добре казано. За историците. Еле па за хората, дето не са ги и виждали. Браво пак-
14 Февруари 2012 21:35
Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река, дето рекъл онзи... как се казваше?


Е КАК ДА ГО ПОМНИШ - И ТОЙ НЕ Е ЕДИН И СЪЩ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В НЕ - СЪЩАТА РЕКА. АБЕ ДОБРА ДОПИСКА, ДОБРИ ОТЗИВИ, АБЕ - МНОГО ДОБРЕ.
ДЖИМО, ТОЯ ПЪТ СИ ЯСЕН.
14 Февруари 2012 21:36
Благодаря,че е споменат Асен Христофоров.Той не ме е учил на нищо,но фамилията му ме подсети за един забравен български писател-геолог/по -точно обратното/-Любен Христофоров,за който не се знае почти нищо.Спомням си,как прочетох "Скритата река Рио Ескондидо" на един дъх,като книжка на Карл Май.Само гдето Карл Май не е стъпвал в Америка,а Любен Христофоров е обиколил маса страни в южната й част.
Та,благодаря за Христофоров!
14 Февруари 2012 21:37
Чест прави всекиму, който си признае за проявено малодушие.

Аз признавам и не ме е срам. Случва се. Толкоз.
14 Февруари 2012 21:41
Един човек да умре, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕТЕ, вече е престъпление. Толкоз. Мразя ги престъпниците, да умират. НА ЖАР.
14 Февруари 2012 21:42
Старият БГ - с теб съм. Винаги.
14 Февруари 2012 21:43
Много хубаво си го написал. О. Много О.
14 Февруари 2012 21:49
От думите на Р. Моргенщерн запомних две неща: (1) че в САЩ цената на газа е 20% от цената на газа в България

Не познавам лично г-н Моргенщерн и не мога да съдя дали не знае какво говори или просто лъже. Пък и САЩ са голяма страна и някъде цената може да е и 2% от българската. В някой сондаж например.
Но на Лондонската борса the price of wholesale gas for next-day delivery hit 93p a therm Натисни тук. Това прави 528 долара за 1000 м3 и е цена в National Ballance Point. На неколкостотин километра от Северно море стига до 648 долара за хиляда кубика. Същевременно "скъпият" руски газ влиза в България на цена малко повече от 400 долара.
14 Февруари 2012 21:54
О!Благодаря М!Даже съм малко стреснат.О!
14 Февруари 2012 21:56
За пръв път от много време да вдигна палче на Джимо.

За Сорос съм абсолютно съгласен с Джимо. Просто трябва да се има в предвид, че много хора от старото поколение не знаят езици, не знае как да си намерят информация и говорят глупости по форумите да се излагат. Или просто търсят конспиративността навсякъде и във всичко за да се чувстват някак си по-умни и знаещи от останалите.

Ето и нещо по повода:
Люди глупы. Грустно, но, правда. Повернуть факты так, чтобы из них сделать что-то совершенно невероятное - легко. Доверчивых всегда хватало. А доверчивых и глупых, а еще и с инициативой много не надо: достаточно одного, чтобы раскрутить этот бред.
Людям нравится сознавать, что они знают что-то важное. Из-за этого они чувствуют себя важнее и умнее.
Люди думают, что они умные. Они начинают себя чувствовать умнее других, когда им вокруг никто не верит, и начинают чувствовать себя еще умнее, если верят.
Людям нравится думать, что они умнее других. Это делает их отличными от других. Тем более, если оказывается, что они умнее целой армии насовцев.
Хочется уличить в чем-нибудь свое правительство. В США на это горазды: там правительственные заговоры на каждом шагу.
У людей бурная фантазия. Этот пункт заслуживает отдельного внимания: что-то придумать и переплести это с реальностью, тем более с такими ее важными событиями - увлекательно как для автора, так и для читателей. Но, как говорится, заставь дурака богу молиться...

Но, в любом случае, быть глупым - не противозаконно, и жить так веселее!
14 Февруари 2012 22:42
.
14 Февруари 2012 22:52
Сега спрете да четете. Запитайте се: Аз на глупавите конспиративни теории на параноиците ли ще вярвам? Или на Уди Алън, че и на параноиците може да им се крои нещо?


Май може да се вЕрва. В онзи страхотен филм на Бари Левинсън - Wag the Dog ("Да разлаем кучетата" още през 1997 предвидиха случката с пурата в Овалния кабинет, която накара амбициозната леля Клинтън да се захване с политика (дет' викат хората : "клин клин избива". Пак там Робърт де Ниро и Дъстин Хофман ни светнаха, как успешно се води война по телевизията (доста преди хамериканците да гледат еднообразните кадри по CNN от Ирак). Докато зрителите рупаха пуканки, смелите хамерикански солдати таковаха майката на една цивилизация, която е от времето на Месопотамия. Девет години изнасяха, квото имаше интересно за музея Метрополитън. След 15 години може би ще си потърсят и децата, които са направили (спомняш си Виетнам).
Колкото до Моргенщерн - той става само да командва йесмени като Банкянския. Въпрос на капацитет. Тук, в територията, явно изпращат неблагонадеждните.
14 Февруари 2012 23:02
Няма я!Няма ги и много броеве на Vaillant le journal le plus captivant,няма ги и тънките криминаленца на Едгар Уолъс!При смяната на жилището са дали фира.За жалост!А ти потърси из мрежата-има антикварни книжарници.В Читанката май има една от този автор,но не е точно тя.
14 Февруари 2012 23:15
Докато зрителите рупаха пуканки, смелите хамерикански солдати таковаха майката на една цивилизация, която е от времето на Месопотамия. Девет години изнасяха, квото имаше интересно за музея Метрополитън. След 15 години може би ще си потърсят и децата, които са направили (спомняш си Виетнам).
- Докторе, от музея изнасяха местните - домакините (представи си форсиран български "преход" ), а американците намираха и връщаха... Във Виетнам децата са били главно от дружбата между американците и поддръжниците им - Сайгон - Южен Виетнам... френска работа... В Ирак мегдан за таквиз отношения не е имало - мюсюлмани, все пак... В музея Метрополитън всичко, включително богатата колекция от Месопотамските цивилизации - е купено - съвсем открито и законно - а не крадено от колонизатори и метрополии, като в големите европейски музеи - тъй че да се налагат в европейските сбирки витиевати надписи пред експонатите, като например "тази колесница се появила в нашия музей през 1885" (вероятно на собствен ход), а "онази каменна врата постъпила в колекцията ни през 1830"... Не казвам, че продавачите, от които Метрополитън е купувал, са придобили експонатите по почтен и приличен начин - но поне американците са събирали дарения от най-широката публика, за да купят нещо за музея, а не са товарили на място - кой като консул, кой като генерал, кой като император, кой като крадец, кой като окупатор...
14 Февруари 2012 23:15
.
14 Февруари 2012 23:23
People die...
14 Февруари 2012 23:25
Проблемът не е, че човек е смъртен, а че е внезапно смъртен (Воланд).
14 Февруари 2012 23:29
дето рекъл онзи... как се казваше?


Някой май ни намига?

От Любен Христофоров имах "Джунглата Петен". "Скритата река" и още една също съм чела. Много бях впечатлена от книгите му, чак не ми се вярваше, че наш геолог може да работи за такива големи световни компании, особено в онези времена. Все се чудех как този човек се е промушил през желязната завеса, та и книги издал...
Може би Гугъл знае отговора:

Не! Иван Горилата е от село Лисец, което е на 5 км от рг. Ловеч.
Всъщност прякорът е не Горилата, а Горилото. И идва не от голямата му слила, а от това, че като дете е подпалил плевнята на дядо си. В последствие Любен Христофоров, който наистина е от Ловеч и е приятел с Иван Горилата (Иван Иванов), преразказва историите чути от Иван.
В началото на 30-те години на 20 век е създено петролно акционерно дружество със седалище в гр. Русе. Иван Иванов е привлечен като главен геолог и консултант за да работи по търсенето на нефт (и газ) в Северна България. След няколко години интензивни проучвания става ясно, че петролните залежи в Северна България не са рентабилни и проучванията са прекратени. Това е вече в навечерието на 2 Световна Война и тогава усилията на повечето петролни компании в Европа са насочени към Румънските находища. Иван Иванов се връща обратно във Венесуела и продължава да работи по проучване в делтата на Ориноко.


От тук.
14 Февруари 2012 23:30
Грегъри Пекъри?

14 Февруари 2012 23:35
Аз на глупавите конспиративни теории на параноиците ли ще вярвам?

Если у вас паранойя - это не значит, что за вами не следят.

Old_BG, всеки път ме просълзяваш, човече!
14 Февруари 2012 23:42
.
14 Февруари 2012 23:43
Уви. Не влязохме в ЕС нито по жизнен стандарт, нито по друго. А и ЕС се промени, не е онова, което беше.

Не е онова, което беше, няма и да бъде, и си отива.
14 Февруари 2012 23:54
ivankin, не твърдя, че е вярно. Просто случайно попаднах през Гугъл, стана ми интересно и затова го цитирах тук. А в онзи форум говорят и за дъщерята на Горилата, известна учителка в Ловеч била...
Хераклит и Пушкин са лесни. Христофоров и шистовият газ са въпросите с повишена трудност.
15 Февруари 2012 00:07
ivankin
И СЕГА в Еквадор живеят носорози, не е лошо да си опресниш знанията.
15 Февруари 2012 00:09
Който и какъвто и да е бил!За мен това е късче от детството ми с мирис на приключения,нещо различно от Овчарчето Калитко и Село Цветна светна.
15 Февруари 2012 00:19
.
15 Февруари 2012 00:32
Иван Горилата е герой от книгите на Христофоров, заедно с Незнакомов (руснак) и Мартин Ларсензвей (норвежец).
- ivankin, сполай ти - трепна ми душицата, като прочетох тези имена - като прозорец към детството...
15 Февруари 2012 00:36
Ех, Димитри. Казал си за какво дойде външният министър на САЩ и експертът му, но не продължи как тиквата им се умилкваше срещу това те да подкрепят престъпленията на кукловодите му в България. Търговията с вътрешна информация е престъпление, защото грубо се нарушава равнопоставеността. Това е, когато медиите представят на всички доматите за зелени, а само ти знаеш, че са червени или предстои бързото им узряване, или обратното. Медиите си вземат процента. В България малцина знаейки и определяйки курса на долара(Вълчев-Хърсев) направиха милиони един април, а целокупното населениебеше ограбено за няколко седмици. Някой от тях да е в затвора?
15 Февруари 2012 02:38
По-добре шистов газ отколкото Димитри Иванов!
15 Февруари 2012 03:20


Не мога да разбера, не е ли ясно, в мига в който Европейският Съюз се разпадне, правителството ще покаже отвратителното си мутренско лице. Впрочем, не само това правителство. Не е необходимо да организирано насилие, достатъчно е да се отпусне юздата на терора от България в първата половина на деветдесетте години. Тогава, дори за тези и горните невинни брътвежи пространството ще отеснее.
15 Февруари 2012 03:51
"За мен това е късче от детството ми с мирис на приключения"...

И на едни пълни торби с необработени (сурови) диаманти събирани в горното течение на Ориноко.
15 Февруари 2012 04:42
По-добре не може да се каже, уважаеми Джимо!

Очаквах г-н Морнингстар да се покаже по телевизията, и сладкодумно да ни убеди, нас - плашливите местни еколози, че САЩ ни желаят само доброто. Можеше и да изпее "Let the eagle soar" . Както Саруман сладкодумно убеждавал ентите, обкръжен в кулата в Исенгард. Но явно лобирането е било само на високо ниво, сред местната политическа шайка. И дано е било неуспешно. Както бяхте казал преди години, уважаеми Джимо, щом съобщават "срещата завърши при взаимно задоволство", значи нищо конкретно не е постигнато.

Наистина, от 1) не следва 2). Ако Шеврон вземе 85% от газта, това едва ли ще намали цените в България. Но със сигурност ще подобри енергийната сигурност на Америка.

Може би само Иван Костов се е мотивирал от посещението на г-н Моргенщерн. Не ми се иска да мисля че другата сметка на Костов би могла да е, че щом се отрови водата от добива на шистов газ, ще се продава повече минерална "Девин"...

Да, при плаващия терминал за Бургас-Александруполис щеше да стане страшно. А министър Трайков щеше да продължи да замеря заместника си със снежни топки, но вече на бургаския бряг... Интересно, че и за провала на този проект, Борисов се оправда пред Путин с еколозите. Мощно лоби имаме явно Ясно е, разбира се, че Русия и US взаимно си пречат в България. Но ако резултатът е, че се запазва природата, не е толкова лошо.

"Мацакурци" се оказа чудесна книга, жалко че късно я откривам. Ето какви майстори на словото сме имали.

Интересна информация за размисъл давате за финансовия свят. Вероятно освен 9.8 млн $, администрацията на Обама има и други ползи от У. Бъфет. Големите проекти естествено трябва да се възлагат на сериозни инвеститори, които няма да се провалят със задачата. Бъфет оцеля в кризата, както и Сорос. Наистина, когато се отдръпне приливът, виждаш кой е плувал без бански, тоест без insider information. Пък богатството и властта са свързани от древни времена, ca va pas changer le monde...

Да, в Европа не влязохме. Признавам, не повярвах на тая прогноза и все си мечтаех да се събудя европеец Но добре го е казал Хераклит. Глупаво е да се опитваш да влезеш в същата река, както и да се спъваш в един и същи камък, а когато си глупав е за дълго...

By the way, новият jusautor е добър
15 Февруари 2012 05:32
Иванкин, срам и недоумение изпитвам! Как е възможно да не съм прочел нито една от споменатите книги, при положение, че Петър Бобев ми беше любимият писател в годините между 8 и 14...
15 Февруари 2012 06:45

Бат Джимо.Информиран си относно Бъфет и Бари Соетеро,но ще ти помогна малко с още инфо.Вярно е за ж.п превоза,но не си рабрал какво ще вози с него Уорън.Ще вози ойля от канада и норт дакота,понеже приятелчето му Обама,спря изграждането на тръбата/за същия този ойл/.Та,борбата не е между ж.п/авто,а м-у ж.п-тръбопроводен транспорт.Относно CDS-credit default swaps ако се поровиш за повече инфо,можеш да напишеш една от най-знаменателните си статии някога,па даже и книга,без да си икономист.
15 Февруари 2012 06:47
Поправка - TARP = Troubled Asset Relief Program от 2008 г. - парите, които се дадоха на банките, за да ги оздравят. Стимулът беше друго - American Recovery and Reinvestment Act oт 2009 г. и други закони.
15 Февруари 2012 07:24
CarpeDiem:
Мразя ги престъпниците, да умират. НА ЖАР.


Напомня ми на надписа на една стена в София: "Смърт на злото".
15 Февруари 2012 08:20
"И не оспоривай глупца"
казано е: ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото
15 Февруари 2012 09:39
Димитри Иванов . Taлантливо и опитно , но слабо! Видял си много, но погрешно си разбрал. До следващия път.
От Котьо Вселената!
15 Февруари 2012 09:49
Нямаше протести през 1966 г., когато се скъса стената на хвостохранилището край Згориград и през дерето на река Лева град Враца бе залят от половин милион куб. м утайка, кал и шлака и загинаха 488 души. Вижте сега, така е устроен светът, че за 45 години няма как да не се случи нещо такова. Така е и за случая с Италия, Франция, Фукушима. Това са изключения. Сега, обаче наводненията у нас са ката година и нищо не се прави. Станали са правило. Ей това е проблемът.Помня, че в нашият град една малка рекичка всяка пролет наводняваше бахчите на градинарите. Нямаше наводнени къщи. Взеха се мерки, изкопаха се едни дълбоки ровове, където водата се оттичаше и с това приключи, но освен хвостохранилищесто Враца, не си спомням за скъсан бент през тези 45г. А всички малки и големи язовири се построиха през този период. През 50-те думата язовир не се знаеше (тя не е ли русизъм).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД