:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,972,361
Активни 114
Страници 12,074
За един ден 1,302,066
Планове

Трябва ли пенсионните резерви да се инвестират в нов държавен дълг

Финансовото министерство активно лансира идеята за раздвижване на парите от Сребърния фонд, но още няма ясна схема. Това провокира и критиците, и привържениците на идеята
архив "Сега"
Вицепремиерът Дянков се чуди дали е добре Сребърният фонд да инвестира в акции на Българската фондова борса.
Може ли и трябва ли да се вадят пари от Сребърния фонд, за да се справи България с погасяването на 1.6 млрд. лева външен дълг през януари 2013 г.? Напрежението по темата расте всеки ден, след като вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че смята да промени закона за резервния пенсионен фонд, така че до 60% от натрупаните в него средства - т.е. около 1 млрд. лева, да бъдат инвестирани в ценни книжа на българската държава, емитирани на вътрешния и на външния пазар. В отговор КТ "Подкрепа" поиска спешно свикване на управителния съвет на Сребърния фонд, за да получи информация. Управата не е заседавала от юли 2011 г., твърди лидерът на синдиката Константин Тренчев.

Заместничката на Дянков Боряна Пенчева, която е член на управата на фонда, обясни, че е крайно наложително раздвижването на средствата, защото 1.776 млрд. лева (това е сумата към 1 януари) спят по краткосрочни депозити в БНБ при символична доходност. Така инфлацията непрекъснато обезценява спестяванията, които се трупат, за да подкрепят изплащането на пенсии през следващото десетилетие. "През 2008 г. сме изгубили 56.6 млн. лева, през 2009 г. - над 17 милиона, за 2010 - 68 млн. лева, за 2011 г. - над 25.5 млн.", твърди Пенчева пред "168 часа". Това означава, че за 4 години фондът е олекнал с над 167 млн. лева заради инфлацията.За да бъдат защитени от обезценяване и за да се умножават,парите трябва да се инвестират. Точно това е залегнало и в закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, както е истинското име на Сребърния фонд. Досега обаче фондът не е инвестирал нито лев, защото, откакто в него се събират приходи (от приватизация, концесии и бюджетен излишък, когато го има), растат споровете как да се управляват парите, така че хем да не се подлагат на риск, хем да се множат по-чувствително. Точно по тази причина резервните пенсионни пари още стоят по сметки в БНБ - безопасни, но и с клонящи към нулата лихви.

Идеята на министър Дянков е част от Сребърния фонд да се впрегне в обслужването на външния дълг. През януари 2013 г. предстои падеж на 10-годишни облигации на стойност 836 млн. евро, което означава, че България трябва да плати накуп 1.6 млрд. лева. За целта страната ни ще прибегне до рефинансиране - ще поеме нов дълг, за да погаси стария. Набирането на средства може да стане чрез пускане на държавни ценни книжа на вътрешния пазар или чрез емитиране на облигации на външния пазар (или да се комбинират двата варианта). Дянков предлага Сребърният фонд да се включи в покупката на такива държавни ценни книжа.

И в двата случая ползата ще е неколкократно по-голяма, като се има предвид, че сега средствата се олихвяват с по-малко от 1% по депозити в БНБ. За сравнение напоследък Министерството на финансите успя да пласира на вътрешния пазар дългосрочни ДЦК за стотици милиони левове при доходност около 4%. Експерти твърдят, че в момента, ако България излезе на външните пазари, би могла да заеме средства при лихва около 6.5%. Това означава, че страната ни ще плаща тази висока лихва на чужди инвестиционни банки и пенсионни фондове. А защо поне част от високите лихви да не са за българския Сребърен фонд?Има една сериозна пречка- в момента законът забранява фондът да инвестира в български облигации и акции. Това може да се промени с поправка в закона, каквито са и намеренията на Дянков. Вече изтече информация, че в закона ще се запише, че до 60% от парите в Сребърния фонд могат да бъдат вложени в ценни книжа, емитирани за обслужване на държавен дълг. И на теория, и на практика ДКЦ се смятат за най-ниско рискови инвестиции, тъй като са с най-висока степен на държавна гаранция. Разбира се, зависи коя е държавата емитент, но ако вярваме на Дянков, на световните рейтингови агенции, на ЕК и на МВФ България е вън от списъка на държавите с висок риск и заслужава доверие.

Идеята има много критици, но повечето коментари бъркат понятията "изразходване" и "инвестиране". Дори бивши финансови министри - умишлено или не, смесват двата термина. Пламен Орешарски например наскоро обяви, че сегашното правителство иска да запълни портфейла на Сребърния фонд с държавни облигации, а парите да изхарчи, и нарече това цинична схема.

Всъщност законът за Сребърния фонд забранява средства от фонда да се харчат и ветото ще продължи поне до 2018 г., а когато падне, парите ще могат да се дават само за пенсии. Инвестициите са си съвсем легални и разрешени, но има ограничения - средства не могат да се влагат в български акции и облигации. Дянков смята да промени точно това.

Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите, е "за". Според него е съвсем логично и напълно разумно Сребърният фонд да инвестира в български държавен дълг, вместо спестяванията да стоят на влог в БНБ, на депозит в Дойче банк или пък да бъдат вложени в германски ценни книжа, които носят 1% доходност.

Важно е също правителствотодобре да прецени кога и как точно да наберенеобходимите му средства за плащанията по дълга през януари догодина - чрез емисии на нашия, на външния пазар или в комбинация, какво да е участието на Сребърния фонд. Моментът сега е благоприятен, но част от необходимата сума може да бъде заета и догодина, коментира Катев.

Според икономиста Георги Ангелов пък идеята за впрягане на Сребърния фонд в рефинансирането на дълга "не е дългосрочен поглед към пенсионната система, а мързелив начин да се реши еднократно плащане". Той посочва, че "подобна операция няма да намали общия размер на държавния дълг - просто ще замени един вид дълг (еврооблигации) с друг вид дълг (ДЦК, купени от Сребърния фонд). Лихвените нива за бюджета ще бъдат по-ниски, но не заради участието на Сребърния фонд - те ще бъдат по-ниски, дори и ако не участват парите на фонда". Все пак Ангелов признава, че ще има полза за Сребърния фонд, защото ако инвестира в дългосрочни държавни облигации, ще получи по-висока доходност.

Отборът на критиците определено е по-голям от този на поддръжниците. Може би защото идея, която не е избистрена и не съществува черно на бяло, винаги буди подозрения. А и Дянков няколко пъти вече подхвърля, че промените в закона може да разрешат на Сребърния фонд да инвестира не само в наши ДЦК, но и в акции, търгувани на българската фондова борса. Това буди най-много опасения и се подкрепя само от фирми и фондове, които играят на БФБ.

По думите на зам.-министър Пенчева има много предложения, предстоят още много обсъждания и много експертна работа, за да се изберат най-добрите инвестиционни възможности. А както знаем, дяволът е в детайлите.

архив "Сега"
Днешните пенсионери в България не могат да разчитат на високи пенсии. Бъдещите пенсионери се надяват на Сребърния фонд, но при сегашното му пасивно управление инфлацията изяжда милиони левове.
34
3257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
14 Февруари 2012 20:15
Дянков е прав - едва ли има по-добър начин да се "раздвижат" парите от сребърния фонд от това да бъдат инвестирани в български дълг. Е, ако това е само повод да пуснат тези пари (и) към БФБ, тогава ще е лошо.
14 Февруари 2012 21:21
***
14 Февруари 2012 21:49
Значи на кражбата вече й викат "раздвижване".
14 Февруари 2012 22:56
Тия до края на мандата им и валутният борд ще катурнат, че да може и остатъка от резерва да се оплюска, а и левове да се понапечатат малко.
14 Февруари 2012 23:25
Така поднесено, звучи разумно. Даже много добре.
Не съм чул някой да предложи по смислена и доходоносна идея за средствата в този фонд. Само да не измислят някоя схема като с приватизацията, която уж щеше да пълни Сребърния фонд, пък направиха Държавната консолидационна компания и сега каквото се продаде от ДКК, се връща в нея, а тя щяла да плаща дивиденти на бюджета. Дрън-дрън.
14 Февруари 2012 23:48
Всички пенсионни фондове по цял свят инвестират в ДЦК на собствената си държава, само у нас това е забранено на един само от пенсионните фондове - Сребърния. Защо наистина Сребърният фонд трябва да "дреме" в БНБ, като може да получава по 5% доход годишно, ако е вложен в ДЦК?
15 Февруари 2012 00:52
Какви държавни ценни книжа,какви 5 лева.С това управление,то държавата няма да я има на икономическата карта.Утре като падне валутния борд,тия ценни книжа ще стават само за тоалетна хартия.
15 Февруари 2012 07:10
Защо наистина Сребърният фонд трябва да "дреме" в БНБ, като може да получава по 5% доход годишно, ако е вложен в ДЦК

Защо наистина има такъв закон?
Защото, Пиджо, си твърде млад, за да знаеш, че всяко ДЦК е ПИРАМИДА, а вграждането на пенсиите в пирамида означава краят им след след рухването на пирамидата след 1-2 години.
Законодателят това го знае кристално ясно, защото самият той организира тази ПИРАМИДА, и затова от кумова срама е забранил кражбата на пенсиите чрез нея.
А сега Той и дянкоф ще коригират тази архаична и неуместна в модерните условия костова свенливост.
15 Февруари 2012 07:49
всяко ДЦК е ПИРАМИДА...
Законодателят това го знае кристално ясно, защото самият той организира тази ПИРАМИДА

Дори и да приемем, че е така, то пак не е страшно защото организаторът на пирамидата знае кога тя достига "връхната" си точка и може да се погрижи за част от вложените в нея пари. И логично е това да са неговите собствени пари.
15 Февруари 2012 08:23
Сега доколкото разбирам, става дума за това, че парите нтрупани от "мадридския мошеник" и "троеглавата ламя" са опапани.
Иде ред да опапаме и т.н. "сребърен фонд" и да решим проблема с ранното пенсиониране.
15 Февруари 2012 08:33
не е страшно, защото организаторът на пирамидата знае кога тя достига "връхната" си точка и може да се погрижи за част от вложените в нея пари. И логично е това да са неговите собствени пари

Най-логично е организаторът на пирамидата да се погрижи за вложените в нея пари като ги прехвърли в своя ЛИЧНА банкова сметка, което става ВИНАГИ при всяка пирамида. Точно заради това се построява пирамидата, а не заради нещо друго: всички носят в нея, а накрая създателят й се отправя към райски живот и отнася със себе си всичко донесено в пирамидата от другите.
Това, уважаеми, е страшното.
15 Февруари 2012 08:47
През януари 2013 г. предстои падеж на 10-годишни облигации на стойност 836 млн. евро, което означава, че България трябва да плати накуп 1.6 млрд. лева. За целта страната ни ще прибегне до рефинансиране - ще поеме нов дълг, за да погаси стария.
A не може ли да се опрости тоз дълг, при положение, че дереджето ни е в пъти по-лошо от това на Гърция? И ако не, то какви са критериите за опрощаване.
15 Февруари 2012 08:49
Не може, защото България е по-добре икономически и финансово от Гърция, и е пример в това отношение за Гърция, каза Той.
15 Февруари 2012 09:10
Пицко Сивият списък така раздижи резерва, че нищо не остана от него, сега се готвел да ''движи'' и Сребърния фонд, оле-мале
15 Февруари 2012 09:53
Странно, тук форумът говори за ДЦК като за пирамида. Германия също строи такава пирамида и никой не го намира за укоримо.
И странно, всички критикуват, а никой не казва как точно средствата на Сребърния фонд да се управляват така, че да не ги обезценява инфлацията.
Типично по български - критикари - цяла армия, добри идеи - нула.
15 Февруари 2012 09:58
Така до средата на тази година трябва да се реши ,как да се преберат парите от пенсионните резерви(без значение по какъв начин и под какъв предлог).До края на годината трябва да се преберат и парите от здравнатат каса ,така Той ще е готов за избори и за здаване на власта.
15 Февруари 2012 10:13
Икономист съм и предпочитам да работя с числа. Току що написах в Гугъл фразата "вноски на БНБ в бюджета" и получих следния отговор :
- април 2010 г. - 354.7 млн. лв
- април 2011 г. - 200.9 млн лв

За каква инфлация, за какви загуби ни говори патологичния лъжец Дянков и кохортата му некадърници от МФ ? Който може да смята и да анализира ще разбере за какво става въпрос - бандата милиционери-комунисти иска да гепи последните пари на държавата, след като миналата година гепи и резерва на НЗОК.
15 Февруари 2012 10:16
Какво прибиране, точене, харчене на пари, бе, хора. Държавните ценни книжа са АКТИВ, и то доходоносен -даваш пари, получаваш ценни книги (виртуално, не хартия като едно време), после получаваш и лихви всяка година, а накрая си прибираш и началната сума. Този сценарий може да се провали само ако България тръгне по пътя на Гърция и фалира, както й се е случвало миналия век - но нали не планираме да повтаряме фаталните стари грешки.
15 Февруари 2012 10:17
За резерва на НЗОК съм съгласен - беше безобразно нагъл ход.
15 Февруари 2012 11:06
Прав е Дянков - при положение, че доходността на държавния дълг е 5-6%, които България плаща на чувди инвестиционни фондове, защо дългът да не се погаси с парите от Сребърния фонд, които по този начин без никакви административни разходи ще осигурят 5-6% доходност при минимален риск
.
Елементарна математика.
15 Февруари 2012 11:11
Давай Дянков бързо, натискай законотворците в Събранието да си размърдат задниците преди падежите.
15 Февруари 2012 11:24
По информацията на сайта на БНБ за последният аукцион на петгодишни ДЦК, средната доходност беше 3.47%, максималната 3.51% и минималната 3.34%. Това не са 4, 5 или 6% доходност, както някои си мислят. Излизането на пазара на ДЦК на нов играч с огромни суми, означава едно - силен спад на доходността от ДЦК. Фактически ГЕРБ искат да могат да похарчат средствата на Сребърният фонд, а после следващите управляващи да им плащат сметките.
15 Февруари 2012 11:32
Дори и 3.5% да е доходността (леле, Българския дълг е станал толкова сигурен колкото Германския), по-добре е Сребърния фонд да се вложи в Български ДЦК - 3.5% не е зле (в сравнение с нула), а и като данъкоплатец предпочитам плащаното от мен да отива за пенсии на родителите ми, отколкото за плащания по лихви на разни отвъдокеански фондове.
15 Февруари 2012 11:45
Уважаеми форумци,
изискването Сребърния фонд да се инвестира в чужди ценни книги е наложено от стремежа към диверсификация на риска. Т.е. ако България се озове в гръцки вариант, тези средства да гарантират пенсиите за определен период. Това е идеята. А в момента носят ниска доходност, защото министъра на финансите Дянков, който е и председател на Управителния съвет на Сребърния фонд - ако не знаете, да знаете - ги държи на краткосрочни депозити в БНБ. Защо той ги държи на такива нисколихвени депозити, а в същото време плаче, че са нискодоходни, това можете да го попитате него. Не че ще ви отговори, ама опитайте.
И накрая - доходност - ниска или висока - носи нещо, дето го има. Нещо, дето го няма, нищо не носи. А както е тръгнал Симчо, скоро няма да има какво да носи доходност.
15 Февруари 2012 11:49
Горскио,
като изпукаш Сребърния фонд, ще ти падне нивото на валутните резерви, което ще доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната. Което пък веднага ще вдигне лихвите по кредитите. И ти, понеже си много отворен, ще плащаш повече за плазмата или фризера, дето си си ги купил с потребителски кредит и дето и сега псуваш как си се набутал. Елементарно ти го обяснявам, за да го разбереш. Понеже гледам по-горе, че си по елементарните обяснения и че с Дянков сте на един акъл.
15 Февруари 2012 12:06
Хубаво ще го инвестираме, ами ако нещо се обърка, като с норвежкия суверенен фонд? Тогава Дянков трябва да го обесят за топките.
15 Февруари 2012 12:07
симеон дянков за пореден път показва ниво като на ученик в началните класове. Проблемът на ГЕРБ е, че няма достатъчно приходи в държавния бюджет, за което виновни са си ГЕРБ. ГЕРБ вкараха икономиката на България, доколкото я има, в още по-тежка криза с прокризисните си мерки, афиширани от ГЕРБ нато антикризисни. ГЕРБ спряха плащанията на държавата към фирмите, което предизвика верижна реакция от липса на средства в множество фирми и огромен спад в производството. При спад в икономиката и приходите падат и сега ГЕРБ краде от всички възможни фондове с натрупани от предишните правителства средства. Фискалният резерв беше прахосан и е доведен до минимум. Опапаха парите от НЗОК. Прахосаха парите на частните пенсионни фондове. Сега стигнаха и до Сребърният фонд. За две години и седем месеца ГЕРБ прахосаха между 5 и 10 млрд. лева от натрупаните за друго псредства. За оставащите им 1 година и 5 месеца още колко средстава ще прахоса ГЕРБ? Колкото до "малките лихви по депозитите в БНБ", то винаги "случайно" се забравя, че БНБ всяка година прави многомилионна вноска в бюджета. Махаш си средствата от БНБ, спира и вноската в бюджета от БНБ. Дали няма да се окаже, че ползата е значително по-малка от загубата?
15 Февруари 2012 12:52
Витлеем,
Съгласен съм, че ГЕРБ опоскват резервите на страната (вместо да съкратят разходите на държавната машина), съгласен съм, че има опасност и Сребърният фонд да бъде опоскан,
обаче разумно погледнато, по-добре е вместо да се емитират нови държавни облигации, които да се продадат на чужди фондове и по които да плащана 3 или 4 ил 5 или 6% лихва, по-разумно е Сребърният фонд да се инвестира в Български ДЦК (Фондът си остава, само че портфолиото му се променя от силно ликвидно и ниско доходно към по-малко ликвидно и по-високодоходно, което е нормално за пенсионен фонд).
.
Повтарям, няма гаранция, че ГЕРБ няма да опоскат и тоя фонд (понеже нямат топки за реформи на бездънната каца на държавен бюджет - справка провалената болнична реформа, нежеланието им да намалят държ. администрация, да направят пенсионна реформа и да спрат ранното пенсиониране, да реформират БДЖ и т.н.), обаче това е - като сме избрали популистко правитеслство.
Все пак Герб са по-малкото зло от крадливия цар или тройната.
15 Февруари 2012 14:48
Уважаеми Горскио,
Постановката ти е принципно правилна - увуличаване на доходността чрез изкупуване на нискорискови ДЦК. Но както ти сам отбелязваш, при положение, че финансовият министър е патологичен лъжец, а министър-председателят нагъл милиционер-комунист и популист, рискът скача до небето. Аз първи публикувах по-горе данните за вноските на БНБ в бюджета и би трябвало да схващаш, че бандата прави една финансова акробатика, за да гепи парите.
15 Февруари 2012 15:11
Другият вариант е вместо пенсия, след време да получавате 2 метра магистрала, например. И CD с химна на ГЕРБ.
15 Февруари 2012 15:33
Пък като дойде време да се изплащат пенсии от фонда, държавата ще го национализира както проф. фондове и т'ва е - имало-немало...
15 Февруари 2012 17:27
Горскио, Доктора, ,
добре че има и разумни хора като вас, които не скачат с пяна на уста срещу всяка идея на управляващите, преди да са помислили има ли рационално зърно в нея.

15 Февруари 2012 17:29
Въпрос към Rakita:
какво се е случило с норвежкия суверенен фонд?
16 Февруари 2012 06:11
Някой да не би да вярва, че фондът ще вземе 6.5% - колкото е пазарната лихва навън? И 60% диверсификация ли е според Дянката и останалите 99 най-добри икономисти?.....

И 60% от парите на фонда дали няма да изкривят пазара с цел дохдността по ДЦК да падне, т.е. гепирасите да плащат по-малко

5% някак по-убедително звучи....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД