:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,035,280
Активни 128
Страници 19,285
За един ден 1,302,066

Държавата ще дава 10 млн. лв. на година за частно образование

Кметовете ще контролират как се харчат бюджетните пари
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Първият от двата най-важни закона в просветата - за училищното образование, беше представен вчера.
На третата година от мандата си ГЕРБ се заема с реформа в средното образование. Двете основни промени са въвеждането на нова образователна структура и на държавно финансиране за частните училища. Идеите са записани в проекта на нов закон за училищното образование, който вчера беше представен от министъра на образованието Сергей Игнатов и заместника му Милена Дамянова.

Частните училища ще получават държавно финансиране само за отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците. Средствата от републиканския бюджет ще се отпускат на принципа на делегираните бюджети за държавните и общинските училища - спрямо разходите за издръжка на 1 ученик за съответната община. За 2012 г. разходите за издръжката на 1 ученик варират от 1195 лв. до 1475 лв. Не е изключен обаче и вариант да има отделен разходен стандарт само за частните училища.

От министерството твърдят, че частните училища трябва да намалят таксите с толкова, колкото получават от държавата. Такъв текст в закона обаче няма, а очакванията на ведомството се дължат на обещания от Асоциацията на частните училища. Именно липсата на обвързаност на таксите и държавната субсидия предизвиква от години спорове по тази идея. Аргументите на привържениците й са, че всички деца трябва да имат равен достъп до образование, а системата се издържа от данъците на всички граждани. Противниците обаче твърдят, че така частните училища получават двойно финансиране за сметка на държавните и нищо не ги задължава да облекчат таксите за учениците си. Няма ограничения и какви такси могат да се събират за всякакви други дейности. Например частното училище може да събира такса за това, че децата в паралелката са 10, което оскъпява обучението, а държавата плаща за 22 деца в клас.

Финансирането на частните училища с държавни пари трябва да започне от учебната 2013/2014 г., но в самия проект е записано, че средствата ще се отпускат от бюджетната 2014 г. Според разчети на МОМН ще са нужни допълнителни 10 млн. лв. По данни на НСИ делът на частните детски градини е 0.8% от всички забавачки в страната. Частният сектор в общото образование обхваща само 1% от общия брой на учениците.

С отпускането на държавни средства частните учебни заведения ще подлежат на контрол, включително и от страна на министерството, каквито възможности досега не е имало, обясниха от екипа на министър Игнатов. Контролът върху разходването на парите от държавната субсидия от страна на частните училища се осъществява от общината. Според проекта министърът на образованието упражнява контрол върху дейността на всички институции в системата на предучилищното и училищното образование.

АМБИЦИИ

Амбициите на екипа на министър Игнатов е новият закон да влезе в сила още от следващата учебна година, но за голяма част от предвидените промени са предложени преходни периоди. Препоръката на Европейската комисия е законът да бъде приет до средата на годината, но обемът на документа - 349 члена и 50 преходни и заключителни разпоредби, поставя под съмнение изпълнението на този срок.
325
5012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
325
 Видими 
14 Февруари 2012 19:51
Доста съмнителна е идеята за финансиране на частните учебни заведения. Те са си частен бизнес – наелите се с него трябва сами да поемат финансирането. И да се подчиняват на държавата единствено в зоната на програмите, проверките и изпитите.
--------------------------------
Блогът на Генек

14 Февруари 2012 20:43
Ами правилно. Така всички ученици ще бъдат равнопоставени по отношение на държавното финансиране.
14 Февруари 2012 20:55
Cruella de Vil
Ами правилно. Така всички ученици ще бъдат равнопоставени по отношение на държавното финансиране

Ами неправилно, ще кажа пък аз! Правилно би било ако всички бяха равнопоставени и по отношение на бащиното си финансиране.
П.С. мисля, че всички изменения в закона са за парлама. Единствената му ЛОБИСТКА цел е да прокара точката за държавно финансиране на частните училища.
14 Февруари 2012 20:57
ефкета няма да е по различен от ефекта на "парите следват пациента" в здравното осигуряване - пак е услуга с обществена значимост, пак до същите мотиви опират нещата.
Наистина идеята е още по абсурдна но така е - не може цял мандат да изкара човека и да не дръпне поне някой лев за НБУ.
БТЛ някакви идеи как НБУ приватизира сградичките на АОНСУ
14 Февруари 2012 20:59
За да не копирам мнения от предишния брой в Горещи новини, давам връзка към форума там /последните няколко постинга - от 17.10 ч нататък/.Натисни тук
14 Февруари 2012 21:01
Май пак става въпрос за "едни пари", които да бъдат взети от "едни другари". Защо има таван от 10 милиона? Това е абсурдно, ако се изповядва максимата "парите следват ученика". Тези 10 милиона са - грубо казано - за малко повече от 8000 ученици, ако приемем 1200 лева за средната сума, полагаща се на дете. това ще рече - десетина средностатистически училища. Впрочем, 8000 ученици са около 1 процент от всички.
В някои европейски държави субсидията се плаща /не в пълния й размер, а около 85-90- процента/ за всяко едно дете, пожелало да учи в частно училище. Разбира се, става дума за до 16-годишна възраст, т.е. в рамките на задължителното образование. При положение че "образователната услуга" се аутсорс-ва от държавата на частника, няма причина да се слага таван на планираните пари.
При това тези пари категорично са недостатъчни, за да покрият всички разходи, т.е. такси в частните училища пак ще има.
14 Февруари 2012 21:05
в момента никъде в Европа няма Субсидиране на Частно образование.
Задължение на държавата да Осигури добро образование.защо ако има пари не ги вложи в собствената си образователна система?
тя и сега финансира скрито доста съмнителни частници окупирали без наем обществени загради../справка т.н лицей в Горна Баня както и американския университет..
ако го стори Европа ще ни глоби за не регламентирана помощ за частния сектор.
14 Февруари 2012 21:06
Значи успяха с източването все пак, мамичката им
Държавното финансиране служи за осигуряване на възможност на всички деца да се обучават. Толкова. който не желае да се възползва от тази възможност - има пълното право да си запише детето в частно училище.
14 Февруари 2012 21:07
Само едно питане-ще се плащат ли такси на частника от родителите?
14 Февруари 2012 21:11
генек, то и сега учебният процес в частните училища се води по одобрените от МОН програми. Същото се отнася и за държавните образователни изисквания и проверката на зананията. Отворете правилника на което искате частно училище и ще го видите. Финасирането на частните училища с нищо не променя вече съществуващо положение. Не виждам логика в това финансиране. Никаква равнопоставеност няма да има при условие, че частните училища ще имат двойно финансиране. И аргументът с данъците няма основание, защото плащат данъци и тези, чиито деца вече не са ученици. Системата е солидарна. Не е работа на държавата да се грижи за финансите на училища, които не са нейна собственост.
14 Февруари 2012 21:11
Ами правилно. Така всички ученици ще бъдат равнопоставени по отношение на държавното финансиране.


Ами щом това е правилно, за всеки нает работник в частна фирма, държавата да превежда на фирмата по една средна заплата на държавен служител. Така всички работници ще бъдат равнопоставени по отношение на държавното финансиране.

Ангажимента на държавата към образованието е социален. Целта е да се даде на всяко дете възможност да получи такова образование, което да му позволи да се включи в обществото като пълноценен гражданин при навършване на пълнолетие.

Ако някой (родител) има желание за по-добро обучение от осигуряваното в общинските училища, да си извади пари и да си плати пълната такса. Ако смята, че е прекалено скъпо, то място за неговото дете в обикновено общинско училище все ще се намери.

Ако такъв закон се приеме, на практика държавата започва да субсидира частни предприятия с пари които е правилно да бъдат насочени към подобряване на условията в общинските училища. Получава се, че бедните ще плащат за обучението на децата на богатите. Имаше една такава приказка с леко трагичен край "Болен здрав носи".
14 Февруари 2012 21:18
мдам, а за българските училища в чужбина се дават огромните пари от малко над 2 млн. лева. От тоз министър лобист тоолкоз. В новия закон за ВО ще има чл. 1 всички пари за НБУ.
14 Февруари 2012 21:23
Абе, като срещам и имам работа с образовани напоследък в България юначета и девойчета, независимо от формата на собственост на заведението, все някак необразовани ми се струват. Може и в мен да е вината (завършил съм 74 г на миналия век).
14 Февруари 2012 21:24
Някои хора тук разглеждат частните училища - от начални до висши - като фирми. Няма такова нещо - те не са регистрирани по търговския закон и нямат право да формират печалба. Единствено перо "резерв" може частично да се използва като "печалба".
Впрочем, нима държавните университети у нас не функционират като частни? При положение, че субсидията им наистина е недостатъчна да покрие разходите, те не вдигат студентскита такса, въпреки че сега им разрешиха нейното двойно увеличение. Защо? Ами защото всеки се бори за повечко студенти и явно успяват да се оправят с парите.
Същото ще бъде и с частните училища - пак ще имат такси, ама ще се цакат с тях.
Впрочем у нас надали има повече от 40-50 частни училища от всички степени на средното образование, като над половината са в София. Може би в БАЧУ имат точни данни, не съм проверявал.
14 Февруари 2012 21:29
Интересно, защо няма позиция на учителските синдикати по този въпрос???
14 Февруари 2012 21:31
а знаетели конгломерата от частни училища в Горна Баня където държавното училище е приютило 2 частни в сградите си.. и директорката велянова около 70 г дерибейка с личен шофьор и държавна кола има собствена квота за прием? и защо никога там няма ревизии?
14 Февруари 2012 22:16
в момента никъде в Европа няма Субсидиране на Частно образование.

Някакви доказателства в подкрепа на подобно твърдение?
Я поразрови малко за информация за да разбереш, че е точно обратното: в ЕС много държави субсидират и частните училища.
И какво значи "двойно" субсидиране? Държавата дава от парите на данъкоплатците за обучение на всички деца до средно образование, т.е. всяко дете има право на еднакво субсидиране с другите деца от същата община. Държавата няма нищо общо с това, което плащат родителитe като такса и е техен личен избор.
14 Февруари 2012 22:28
Система на финансиране, при която субсидията на едно учебно заведение е директно закачена за обучаващия се и се движи с него, е порочна и облагодетелства "образователни институции", предлагащи не качествено образование, а бърза и лесна тапия. Независимо дали става дума за средни или висши учебни заведения.
Мантрите за "Господ ще познае своите", разбирай "пазарът ще отсее кадърните" са за наивници на средна възраст и най-паче тенори.
14 Февруари 2012 22:36
ами няма в бг варианта не може да се взема такса в частно училище и да се дават и Още пари..
14 Февруари 2012 22:41
Всяко дете има право, Круела. Но който не желае да използва това право, да се оправя сам. Възможност има, парите са за осигуряване на добри училища и достойно заплащане на преподавателите в държавните училища. Толкова. Всичко останало е извън осигуряването на базата и е неморално да е обвързано с държавна субсидия. Това си е просто канал за източване на държавни средства, и процедурата беше ясна още с идването на игнатов.
14 Февруари 2012 22:43
Система на финансиране, при която субсидията на едно учебно заведение е директно закачена за обучаващия се и се движи с него, е порочна и облагодетелства "образователни институции", предлагащи не качествено образование, а бърза и лесна тапия. Независимо дали става дума за средни или висши учебни заведения.
Мантрите за "Господ ще познае своите", разбирай "пазарът ще отсее кадърните" са за наивници на средна възраст и най-паче тенори.

Това беше предходната поразия в средното образование, която с недофинансирането на училищата да засили интереса към частните училища и да доведе и до днешната поразия в крайна сметка.
14 Февруари 2012 22:44
извинение за пропуснатото обозначение за цитат в предното ми мнение
14 Февруари 2012 22:56
Но който не желае да използва това право, да се оправя сам. Възможност има, парите са за осигуряване на добри училища и достойно заплащане на преподавателите в държавните училища. Толкова. Всичко останало е извън осигуряването на базата и е неморално да е обвързано с държавна субсидия. Това си е просто канал за източване на държавни средства, и процедурата беше ясна още с идването на игнатов.

Ами ако някой желае да използва това право (на субсидирано обучение), но не в държавно училище? На какво основание държавата отказва на данъкоплатци субсидии за образованието на децата им? Кое точно е неморалното? Не виждам как ще се източват средства след като субсидиите няма да превишават разходите на дете в държавно училище и ще се плаща според броя на децата.
14 Февруари 2012 23:10
Малкият ми племеник завърши невероятно скъпо частно училище. Започна като умно момче и се надявахме, че е за добро. Как успяха да направят от него завършен дерибей - не зная. За такива подвизи сигурно ще ги подпомагат.
14 Февруари 2012 23:13
Круела,
абсолютно НЕМОРАЛНО е държава, която закрива училища в маса региони УЖ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ (по нейните думи) да ДАВА ПАРИ за субсидиране на частни училища.
Всякаква по-нататъшна дискусия е просто излишна.
Ходи обясни, моля те, прекрасните си идеи за живота, вселената и всичко останало, на родителите от Кабиле и Хаджидимитрово, Ямболско (произволно избрани примери), които вече нямат училища - не защото нямат деца, а заради "нЕкои съображения и оптимизации".
ПП. Унищожителната политика срещу средното и висшето образование започна още преди сегашното министерче. Той няма да се окичи със съмнителната слава на съвременен Херострат. Неговата задачка е просто да обслужи точно определен кръг учебни заведения. По-голямото зло вече бе сторено преди него.
14 Февруари 2012 23:26
Ами ако някой желае да използва това право (на субсидирано обучение), но не в държавно училище?

Круела, наистина понякога ме изненадваш. Няма такова нещо "право на субсидирано обучение", не разбирам как го измисли. Има право на обучение и затова държавата е осигурила училища. И между другото, е длъжна да се погрижи за това условията там да са максимално добри. Това е правото. Отказваш се от правото си - чудесно, но тогава си плащай и не мрънкай.
14 Февруари 2012 23:28
Пак ще повторя: разделителната линия не е между държавни и частни учебни заведения. Тя е между тези, опитващи се да дават образование, и онези, желаещи само "да правят пари". При наличие на "поголовна субсидия" всяко учебно заведение "кътка" скъпоценните празноглавци на своите чинове/банки, уйдисва на всяка тяхна (и на техните родители) простотия, снижава собствените си критерии, затваря очите си ... само за да не се окаже някой хубав ден, че не отговаря на "критерия за пълняемост" и да отиде в небитието.
14 Февруари 2012 23:30
Дори и в най-богатите страни няма училища във всички села, а децата се събират и карат с автобуси до най-близкото училище. Което е далеч по-добре за тях, отколкото селското школо със смесени класове, където един учител преподава едновременно на втори и четвърти клас, примерно.
Погрешно е схващането, че децата от частните училища вземали от парите на другите. Не, това са парите за тяхното обучение, които държавата би трябвало да задължена да дава.
14 Февруари 2012 23:37
Няма такова нещо "право на субсидирано обучение", не разбирам как го измисли.

Зависи от гледната точка. В много европейски страни са приели, че това право е абсолютно, т.е. държавата плаща някакъв процент от таксата за частно училище. Мързи ме да ровя за подробности, но преди време имаше статия по темата за европейските практики.
Ето един друг линк по темата:
Виж тук
14 Февруари 2012 23:40
Не е проблемът в това кой на кого "взема парите" (това са си твои трактовки), а в порочната система на финансиране на образованието изобщо. Извинявай много, но всички мантри за "равен достъп до образование", с които се оправдава субсидирането на училища, обхващащи около 1% от учениците, издишат, при положение, че нямаш идея как да подобриш образованието на останалите 99%. На гол тумбак чифте пищови му се вика на това.
14 Февруари 2012 23:47
Тогава този 1% от учениците се субсидират с 1% от всички разходи. Повод за недоволство би могло да има само ако субсидирането е непропорционално.
14 Февруари 2012 23:57
Понеже говориш за "белия" свят, ще ти кажа какво зная за Германия. Там частните училища са призната форма на обучение и подлежат на субсидиране от държавата. Там, обаче, се прави ясна разлика между "заместващи училища" (т. е. такива, които са в абсолютната норма на държавно изискуемото образование, играят по правилата на обществената образователна система и осигуряват правото на еднакво образование за всички граждани) и "допълващи училища" (т. е. такива, които имат свой възглед за това как трябва да изглежда обучението на едно дете). Право на държавна субсидия имат замо "заместващите училища". В повечето провинции те нямат право на събиране на допълнителни такси от родителите. Тези, които считат, че трябва да вадят на бял свят само Пикасовци, например, нямат право на субсидия.
Казано накратко - ако ти имаш желание да образоваш, имаш право да го правиш и да получаваш и пари за държавата от това, като играеш по нейните строги правила - както по отношение на финансирането и таксите, така и по отношение на преподавания материал. Няма място за своеволия и "гледни точки".
В нашия проектозакон, обаче, се говори само за ЧАСТНИ училища, без да се прави ясна разлика между "заместващи" и "допълващи". Това събужда в душата ми огромни съмнения и подозрения!!!!
15 Февруари 2012 00:02
ами няма в бг варианта не може да се взема такса в частно училище и да се дават и Още пари.

Глупости
15 Февруари 2012 00:03
Синът ми е в частно училище, 10-ти клас. Благодарение на Учителите в това училище, почти няма ден, в който моят син да не ме кара да се гордея с него. Превърна се от поредният гледащ тъпо пубертет в буден и любознателен младеж. Тези хора успяха да запалят огънчето на любознателността и интереса към чудесата на заобикалящия го свят в душата му. Което некадърниците от държавното училище всячески се стараеха да загасят. Поклон доземи!
Така. Това са си мои лични проблеми. Обаче искам да попитам:
Плащам и съм си плащал данъците, осигуровките и всички дължими вземания на държавата. Е, синът ми по-малко българин и по-малко ученик ли е, та държавата, издържана и от мен, го лишава от подпомагане на неговото образование, само защото учи в частно училище? Щом държавата ще осигурява базово образование за всички деца, то нека бъдат наистина ВСИЧКИ! А такива като мен, които искат и могат да си позволят нещо повече, да си плащат за това ПОВЕЧЕ!
Да се върнем в конкретиката. Ясно е, че и без тая субсидия, пак ще си плащам колкото трябва. Та това са най-смислено похарчените пари в последните години от мен. Просто съм убеден, че тия пари, ако отидат у Учители по призвание, ще бъдат използвани за ОБРАЗОВАНИЕ на децата, а в държавното училище ще потънат в поредната каца без дъно.
15 Февруари 2012 00:07
Браво, Спасе! Конграчулейшънс.
Предполагам, че ти си завършил държавно училище? Това кара ли те ката ден да се срамуваш, като застанеш пред огледалото?

ПП. Между другото постването на вдъхновени рекламни материали тук не е на особена почит. Беше достатъчно да споделиш принципната си възхита от частното образование без да ни даваш име и адрес, на който да запишем децата си.
15 Февруари 2012 00:12
Това кара ли те ката ден да се срамуваш, като застанеш пред огледалото?

Ами не точно, срамува се като застане пред сина си. Че оня учи в частно училище, а бащата завършил само държавно.
Като имаш мерак за частно школо плащай си като поп и се гордей, че челядта учи в подобно нещо.
Ама от моите данъци и от данъците на комшията да се отделят за некви си синковци не го приемам.
15 Февруари 2012 00:26
Завърших училище през 83-та, тогава частниците се преследваха от закона. В тогавашното училище все още се срещаха Учители, които бяха такива по призвание, а не щото за друго не стават. Но още тогава се забелязваше тенденцията тези, които не успяваха да влязат където искаха, накрая записваха някакво педагогика. Това са сегашните невротизирани лелки, които мразят учителстването, но вече са разбрали, че за друго въобще не стават. И си изкарват разочарованието от пропиления си живот на децата ни.
П.П Вземам си бележка и редактирам.
15 Февруари 2012 00:43
Ами не точно, срамува се като застане пред сина си. Че оня учи в частно училище, а бащата завършил само държавно.
Като имаш мерак за частно школо плащай си като поп и се гордей, че челядта учи в подобно нещо.

Атанасе, нямам от какво да се срамувам. И не си ти тоя, който ще ми дава оценки. Ако бяхме лице в лице и на една ръка разстояние, щеше още някои неща да разбереш. Нейсе, не държа да се познаваме. Плащам си като поп и съм горд с челядта си, наистина.
Ама от моите данъци и от данъците на комшията да се отделят за некви си синковци не го приемам.

Аааа, тъй ли? Ама от моите данъци да се отделят за секви синковци и полуграмотни псевдоучители го приемаш, а?
15 Февруари 2012 00:49
Спас
Завърших училище през 83-та, тогава частниците се преследваха от закона.

хубавко е да завършиш работния ден с една весела цигарка...
15 Февруари 2012 00:51
Атанасе, нямам от какво да се срамувам. И не си ти тоя, който ще ми дава оценки. Ако бяхме лице в лице и на една ръка разстояние, щеше още някои неща да разбереш.

Взимаш пример от великия Вожд Боце дето искаше Доган да му е на ръка разстояние ли?
И какво ще се промени ао сме лице в лице? Такива колко са ми минали през клавиатурата...
15 Февруари 2012 01:03
Опитите да се компенсира житейската нищожност с форумна храброст са жалки...
15 Февруари 2012 01:10
Спас
Завърших училище през 83-та, тогава частниците се преследваха от закона.

хубавко е да завършиш работния ден с една весела цигарка...


?????
15 Февруари 2012 01:19
Не съм се сетил досега! Благодаря на министъра, че ме подсети! Карам колата си редовно на профилактични прегледи в сервиза на Тойота. За удобство на клиентите има чакалня, в която чакаш да ти оправят колата. В чакалнята се предлага безплатно кафе и понички - колкото ти душа иска! Кофти е, че аз нито пия кафе, нито ям понички. Не съм се сетил ДОСЕГА да поискам да ми приспаднат стойността на кафето с поничките, които не съм изял, от цената на ремонта, щото те нали...вървят с клиента! Още веднаж благодаря на министъра!...
И не се заяждайте със Спас - иска си парите за поничката човека!...
15 Февруари 2012 01:22
Та кои частници се преследваха от закона през 1983 година Спаске!?
15 Февруари 2012 01:45
Rogatia:"Та кои частници се преследваха от закона през 1983 година Спаске!?"

Тези, които бачкаха на черно без регистрация и без да плащат данъци. Всички регистрирани частници си работеха нормално - обущари, сарачи, ковачи, каруцари, автомонтьори, имаше и частни уроци по всичко...да не изброявам повече. Аз лично съм вземал частни уроци по акордеон и по английски(по желание на родителите ми)...
15 Февруари 2012 01:59
Леле, съвсем изтрещеха тука некои! Кой си загубил паметта и ни убеждава, че НРБ е била раят на частното предприемачество, друг пък понички сънува... Не знаех, че червеният вятър удря в главата!
15 Февруари 2012 02:07
Айде, пийте по едно вино за св. Трифон и си сгрейте душата с това
15 Февруари 2012 02:20
Спас
един съвет, макар и не по правилата.
тъпизмите и лъжите не се котират много-много в сий форум, но пък има и друго. ти си пиши каквото ти е на акъла, а кой ще ти се върже на него, си е негов проблем! колегиално те светкам... нямам нищо против тезите и идеите ти.
15 Февруари 2012 02:29
Рогатия, я по-кротко
15 Февруари 2012 05:11
Спасе, Спасе...
И ние плащаме данъци - пък нямаме деца ученици...
Освен това, не се мазним за тройка на синчето, плясквайки реклами за школото.
А ти си имал избор. Избрал си извън предлаганото обучение. Е, плащай си. И се пени...
------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД