:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,023,029
Активни 101
Страници 26,691
За един ден 1,302,066
Тенденции

Пести, за да те накажат

Държавата на теория поощрява енергийната ефективност, на практика я възпрепятства с данъчната си политика
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
У нас сградите се санират на парче, което значително намалява ефекта...
"Българската енергетика прилича на стария английски футбол - много тичане и малко ефективност", пошегува се преди време министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Във време на криза обаче разточителството на скъп ресурс, какъвто е енергията, не е повод за усмивки.

През последните 20 години България неизменно остава в челото на европейските класации по енергийна неефективност. Индустрията ни е пет пъти по-енергоемка от средното за ЕС, а домакинствата масово ползват електроенергия за битови нужди вместо екологичната и по-евтина алтернатива - природния газ. Това е и основната причина България да е на дъното в Европа по жизнен стандарт и конкурентоспособност.

Изчисленията показват, че само с подобряване на енергийната ефективност страната може да удвои своя БВП, без да създава допълнително търсене на енергия. За да се случи това обаче, е нужна ясна стратегия, която да осигури правилните стимули в сектора.Изгубени в бюрокрациятаВ момента държавната политика сякаш има за цел да накаже всеки, който реши да повиши енергийната ефективност на жилището си или на предприятието си. Всяко подобрение в имотите - монтирането на климатик, смяната на дограма, изолацията на сградата, вдига, макар и с малко, данъчната им оценка. Проблем е и трудният достъп до финансиране за енергоспестяващи мерки. Желаещите да санират жилището си, например, попадат в бюрократичен лабиринт от програми, администрации и изисквания - кои от кои по-безсмислени. Така зад фасадата на всеобща подкрепа, управленски обещания и декларации за политическа воля, подплатени със солиден брой нормативни документи, вече прозира горчивата реалност. Вероятно защото санирането на сгради, подмяната на дограми и преминаването на отопление с природен газ, например, не е зрелищно като многомегаватовите соларни и вятърни паркове. Не е като да прережеш лентата на нова мощност - ТЕЦ, АЕЦ или парк за възобновяема електроенергия.Мегавати срещу НегаватиТерминът "негават" е въведен през 1989 г. от Еймъри Ловинс. Негаватът е спестен мегават като следствие от приложени енергоспестяващи мерки. Вложеното 1 евро инвестиция в негават е равно на инвестиция от 2 евро в създаване на енергийна мощност. Така енергийната ефективност всъщност придобива статут на източник на нов енергиен ресурс. Т.е. вместо да построим нова атомна централа, например, можем да насочим тези пари към по-ефективно използване на енергията и този ресурс ще го получим чрез по-голяма ефективност. Негаватите имат своите привърженици и зараждащи се пазари, в които се търгува с "бели сертификати", сключват се "доброволни споразумения" и т.н. Засега обаче България е далеч от тези светове. Силите и волята й стигнаха само за последователната подмяна на крушките с нажежаема жичка с енергоспестяващи. А и това нямаше да направим, ако не беше натискът от Брюксел.

Поощрения и стимули за пестене на енергия реално няма. Нищо не се прави за образоване на гражданите и създаване на нагласи за енергопестене, както и за управление и менажиране на енергопотреблението. Затова пък сме свидетели на парадокси - търговците на електроенергия, например, се задължават да поощряват пестенето й от крайните клиенти - нещо напълно абсурдно, доколкото бизнесът им е да продават повече и повече киловатчасове.

В същото време домакинствата продължават да консумират около 1/5 от произведената електроенергия в България и да живеят в зле изолирани панелки. Предприятията гълтат енергия като хали. Според енергийна стратегия България смята да увеличи с 48% енергийните си мощности в следващите 10 години. Така че у нас мегаватите продължават да надвиват негаватите и няма реални изгледи това да се промени в средносрочен хоризонт.

Интересът към европрограмите за пестене на енергия клони към нула

Програмата за подпомагане на санирането на жилищни сгради по ОП "Регионално развитие" отпуска около 50.1 млн. лв. С парите сградата може да се топлоизолира, газифицира, да се ремонтира съществуващата отоплителна инсталация и общите части, както и да се изолират външните стени и покривът. Могат да кандидатстват само панелни сгради и ЕПК като предложенията ще започнат да се събират от пролетта на тази година.

Средната сума, която ще се отпуска на апартамент е около 10 хил. лв. Половината от тях, или 5000 лв. на жилище, трябва да бъдат осигурени от собствениците - инвестиция, която е непосилна за много български семейства. Собственото финансиране може да бъде намалено с 25 - 30%, ако се създаде публично-частно партньорство с "Топлофикация", обясниха от регионалното министерство.

Друго изискване е живеещите в сградата да са учредили сдружение на собствениците. Поне 60% от участващите в него трябва да са съгласни, тя да бъде санирана. За започване на проекта е необходимо да се извърши енергийно обследване, което е безплатно и се осигурява от програмата. За подготовката на проекта също няма да се плаща. Изискване към собствениците е да внесат аванс от 500 лв. на апартамент, което да служи като гаранция, че няма да се откажат от проекта. Сумата ще се приспада от средствата по проекта. Програмата допуска да участват и вече санирани жилища, но фасадата на сградата трябва да бъде пребоядисана.

Министерството на регионалното развитие вече избра Корпоративна търговска банка да управлява специализирания фонд, който може да отпусне кредити до 13 млн. лв. или да осигури гаранции по вече взети такива. Бившият регионален министър и настоящ президент Росен Плевнелиев твърдеше, че фондът ще отпуска безлихвени заеми, което бе потвърдено и от наследничката му в регионалното министерство Лиляна Павлова. Впоследствие се оказа, че лихвите ще са около 7-8% - още една причина популярността на заемите за енергийна ефективност да клони към нулата.

Въпреки амбициозните целиефектът от програмата ще е сравнително скроменСпоред министър Павлова средствата по нея стигат за 5000 жилища, при общо 707 000 панелки в страната. Дори да бъдат усвоени всички пари, това ще е като капка в морето в шумно афишираната политика за саниране на правителството.

Друга възможност да обновите жилището си е да вземете заем по кредитната линия за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) и Международен фонд "Козлодуй". Програмата е активна до юли 2014 г. Райфайзен банк и Прокредит банк отпускат заеми по нея както на физически лица, така и на сдружения на собствениците. Лихвите им са сравнително високи, но чрез този фонд до 20% от стойността на мярката за пестенето на енергия в жилищата се възстановява на клиента. Това означава, че ако си монтирате дограма за 1000 лв., получавате 200 лв. от стойността й безвъзмездно, което покрива лихвата за 2-3-годишен период. Субсидията стига до 30%, когато група от поне 3-ма собственици на апартаменти в една сграда реализират едни и същи енергоспестяващи дейности.

Банките финансират подмяната на прозорците, поставяне на слънчева инсталация на покрива, топлоизолация, монтиране на газови котлони и термопомпи в сградата, както и обновяване на абонатните станции. Условие за получаване на помощта е да бъдат реализирани енергийни спестявания от 20%, което се установява от консултант на програмата. Помощта не може да надхвърля 9000 евро на домакинство. Кредитите се връщат до седем години.И тук високите лихви са спирачкапред желанието на хората да пестят енергия. Очакваше се, че банките ще дадат преференциални условия за кредитите за енергийно спестяване предвид ниската цена на кредитния ресурс от ЕВБР. Търговските банки обаче отпускат енергийните кредити почти при условията на потребителските заеми, с което отказват доста хора да кандидатстват.

Пет години след създаването на Държавен фонд "Енергийна ефективност" с безвъзмездна помощ от Световната банка и пари от държавния бюджет от неговите кредити за изолация, дограми и улично осветление са се възползвали няколко общини, общински сгради, университети и болници, но не и домакинствата, каквато беше първоначалната идея. Според консултанта Костадинка Тодорова липсата на евтини пари до момента проваля енергийната ефективност в бита и хората залагат предимно на подмяна на дограмите. Тя смята, че погрешно се пренебрегват проектите за отопление с природен газ и биомаса.

Въпреки наличието на толкова много програми за подпомагане на жилищното саниране процесът боксува. Ниските цени на тока, липсата на нисколихвени кредити, изискванията за регистрация на сдружения от живеещите в блоковете и за собствено самофинансиране на проектите не стимулират потребителите към намаляване на консумацията на енергия.

Резултатът е, че всеки се спасява поединично. Повечето хора, които имат желание и финансови възможности, санират само своя апартамент и топлоизолацията на жилищата се прави на парче. Само че ефектът от подобен "индивидуализъм" е скромен - под 30% икономии. Проблем е и появата на чувствителни температурни разлики между опакованата и неопакованата част на фасадата, които са вредни за конструкцията на сградата. Да не говорим за трагикомичния отпечатък, който закърпените тук-там сгради имат върху архитектурния облик на градовете. Затова експертите препоръчват да се обновява целият блок - тогава всеки апартамент пести 70% от разходите за енергия, а и естетическите ни възприятия не страдат.-----------------------------------------------

3000 лв. подарък за газификация на жилището

--------------------------------------------

Домакинствата от 28 града с голямо запрашаване ще могат да получат безвъзмездна помощ от 3000 лв., за да преминат на природен газ. Финансирането е основно за закупуване на вътрешното газово оборудване, като възползвалите се от субсидията хора ще доказват как са изразходвали средствата с няколко касови бележки за платени сметки за газ. Средствата в размер на 20 млн. лева са осигурени от Международен фонд "Козлодуй".

Природният газ продължава да е едно от най-евтините и екологично чисти горива. Към днешна дата цената на тока е 16.1 стотинки за изразходван киловатчас, докато един киловатчас енергия, получена от природен газ, струва 12.2 стотинки. Използването на синьото гориво гарантира с 35% по-ниски сметки за отопление и топла вода. Например, ако с газ се отоплява неизолирана къща от 120 квадрата, в която живеят четири човека, икономиите ще са 1018 лв. годишно.

Въпреки тези предимства природният газ все още е лукс в страната. Статистиката сочи, че едва 2-3% от българите ползват природен газ като алтернатива на другите енергоносители. Всички останали се греят на ток, дърва или въглища. За сравнение: в Холандия синьото гориво е влязло в над 90% от домовете и предприятията, в Германия - 70%. Дори посткомунистическа Чехия е 90% газифицирана, а в мегаполиса Истанбул вече има над 2 млн. абонати. Стратегията на България предвижда делът на битовата газификация да достигне 30% до 2020 г. - поредната амбициозна цел, която най-вероятно ще остане само на хартия.

Как да икономисаме енергия вкъщи?

За съжаление най-често препоръчваните мерки за енергийна ефективност - подмяна на дограма, монтиране на топлоизолация, ремонт на покрива, газифициране на дома - все още не са по джоба на всеки българин. Учудващо е обаче колко много може да се спести с мерки, изискващи малки или никакви инвестиции.

Съвременният дом е пълен с десетки устройства - зарядни за GSM-и, телевизори, цифрови камери - които гълтат ток, дори когато не работят. Това са т.нар. "енергийни вампири". Можем да се "справим" с тях, като просто ги изключваме от контактите. Затова може да се снабдим с "умен" разклонител, който автоматично намалява захранването, когато уредът е изключен или оставен на стендбай.

Когато купувате нов електроуред, погледнете неговия енергиен етикет. Той показа енергийното потребление на уреда и ефективността му на цветна скала от A до G - от най-пестеливи до такива с най-голям разход на електроенергия. Информирайте се и какво е потреблението на електроенергия в режим стендбай, ако електроуредът има такъв (най-често това са телевизорите).

Осветлението е вторият по големина консуматор на енергия в домакинствата. Смяната на старите крушки с модерни флуоресцентни лампи може да доведе до значителна промяна. Например, подмяната на стара 75-ватова крушка с нажежаема жичка с 15-ватова компактна флуоресцентна крушка може да намали потреблението на енергия с 80%.

При покупка на нов хладилник си струва да се инвестира в степен на енергийна ефективност А. Такъв модел е по-скъп от хладилник степен B, но разликата се връща с по-ниското потребление на ток.

През студените зимни месеци е важно да не позволяваме на въздуха да се промъкне през пролуката между вратата и пода. Един лесен и евтин начин за решаване на проблема е като се залепи гъвкава уплътнителна лента в долната част на вратата.

Някои от най-ефективните мерки са напълно безплатни и са по-скоро въпрос на съобразителност. Колко от нас се сещат да поставят хладилника на по-хладно място? Оказва се, че с всеки един градус над 20°C потреблението му нараства с около 6%. Можем да постигнем значителни икономии, ако просто държим вратите и прозорците затворени. Изчисленията показват, че разходите за отопление могат да намалеят с една трета, когато ограничаваме количеството на студен въздух, който влиза в сградата.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Топлоизолацията пести много енергия, макар и да изисква инвестиции, които мнозина не се решават да направят.
50
5339
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
19 Февруари 2012 19:32
Индустрията ни е пет пъти по-енергоемка от средното за ЕС
Тая идиотия ще ни я повтарят до втръсване. И хиляда пъти да я повторите, лъжата няма да стане истина.
19 Февруари 2012 19:34
А, забравих, санирането на панелки беше големият шлем на памперса.
19 Февруари 2012 19:42
Съвременният дом е пълен с десетки устройства - зарядни за GSM-и, телевизори, цифрови камери - които гълтат ток, дори когато не работят. Това са т.нар. "енергийни вампири". Можем да се "справим" с тях, като просто ги изключваме от контактите. Затова може да се снабдим с "умен" разклонител, който автоматично намалява захранването, когато уредът е изключен или оставен на стендбай.


Така определено може да се спестява цела стотинка на месец. А некой с повече вампири даже стотинка и половина.

Иначе, индустрията трудно може да стане ефективна колкото европейската, докато основната ѝ съставка е металургия, циментопроизводство, тухларство и пр. А и българските касови апарати имат свойството да отчитат 1 кафе, примерно, докато електромера отчита 10, ама това не се дължи на немодернизираните кафемашини. Та, общо взето, това са дивотии. Освен за енергийната ефективност в бита, ама при тия цени на парното и дървата, и като вземеш предвид качеството на сградите и оставащия им живот, една топлоизолация най-често не си струва да се прави.
19 Февруари 2012 19:54
@хикса
Иначе, индустрията трудно може да стане ефективна колкото европейската, докато основната ѝ съставка е металургия, циментопроизводство, тухларство и пр.

Интересно тогава, защо в Европа има все още действащи металургични заводи
19 Февруари 2012 20:04
Е и какво като има, да не би да не изразходват енергия?
19 Февруари 2012 20:06
Че що да нема? Макар че, общо взето, се изнасят. Номера е, че там правят и коли, и компютри, и даже софтуер, имат по-голям дял на услугите, та по-ниската им енергоемкост не е заради старите ни машини, които не щеме да подменяме.
19 Февруари 2012 20:10
Всяко подобрение в имотите - монтирането на климатик, смяната на дограма, изолацията на сградата, вдига, макар и с малко, данъчната им оценка.
О, Боже! Докога?
Климатикът вдига данъчната оценка? Дори и да е така. Добрият климатик пести енергия през не много студените зими, но драстично повишава консумацията през лятото. Дограма, изолация... и кво, за награда държавата трябва да ги плати ли? Който вложи пари, ще изразходва по-малко енергия. Това е всичко.
19 Февруари 2012 20:12
Икономистите не разбират от промишленост. Всичко, каквото казват по темата, е глупост. Не си струва да ги коментираме.
19 Февруари 2012 20:42
Природният газ продължава да е едно от най-евтините и екологично чисти горива. Към днешна дата цената на тока е 16.1 стотинки за изразходван киловатчас, докато един киловатчас енергия, получена от природен газ, струва 12.2 стотинки.
Е, дребна подробност е, че тоя киловат час ток за 16 стинки, пуснат през инверторен климатик, произвежда 3-4 киловата топлина, с което си слага в джоба всичко останало, вкл. и газта, ама кой се задълбава в такива подробности...
19 Февруари 2012 20:44
Енергийната ефективност, както и ниската ни производителност напоследък са любими мантросвания щом ще се вдига цената на и без това едни от най-скъпите в света енергоресурси. Имам наум отношението цена/доходи- Само се спекулира с това, че нищо не произвеждаме. Че айде бе! Откога чакаме! Ама производството не е проста работа!
19 Февруари 2012 20:46
...домакинствата масово ползват електроенергия за битови нужди вместо екологичната и по-евтина алтернатива - природния газ.


Ами нормално е, щом газта и оборудването са в пъти по-скъпи от електроенергията.
19 Февруари 2012 21:03
да добре е да се пести от енергия по какъвто и да е начин. но суми от порядъка на 5000 лв предполагам не са по джоба на повечето българи (ако средната нетна заплата е 500 лв на месец това е заплатата за близо една година, а човак има разходи и за други неща - храна, облекло и пр., и трябва да се пести с години за такава инвестиция). цената на електроенергията в бг е по-ниска от западна европа (някъде към половината от немската цена) и предполагам е необходимо доста време докато се върне инвестицията. период от примерно 10 години ми изглежда реалистичен, което за много хора ще обезсмисли санирането.... (то докато се изплати новата дограма или изолация те ще са остарели морално или трябва да се правят ремонти...... ) въобще сметката тука е много тънка....
а за газ няма инфраструктура у нас, колко са градовете в които има газова мрежа ?
от друга страна както изглежда цените на нефта, газта и пр. (това значи и на електроенергията) ще вървят само нагоре.....
19 Февруари 2012 21:27
Е, дребна подробност е, че тоя киловат час ток за 16 стинки, пуснат през инверторен климатик, произвежда 3-4 киловата топлина, с което си слага в джоба всичко останало, вкл. и газта, ама кой се задълбава в такива подробности...

Ако приемеш съвет, не се задълбавай и ти много-много, защото ще повториш някоя заблуждаваща глупост на фирмите за климатици.
Всеки, който иска да разбере нещо за отоплението, първо следва да се интересува от вида му, а после от останалото.
99% от хората не правят разлика между отоплението с излъчване /викат му също "инфрачервено"/, каквото е водното /а на него пък му викат "парно" /
и конвективното, каквото е прозоречният климатик. Поради това непрекъснато грешат.
Ще го обясня съвсем просто - една грейка в леглото те стопля повече от бръмчалката, която цяла нощ духа топъл въздух към тавана на стаята ти, а тебе те сгрява криво-ляво като ставаш сутринта за работа.
От тия три-четири кВтч произведена топлина, за които те лъже рекламата, ти не получаваш и половин кВтч
19 Февруари 2012 21:36
Освен за енергийната ефективност в бита, ама при тия цени на парното и дървата, и като вземеш предвид качеството на сградите и оставащия им живот, една топлоизолация най-често не си струва да се прави.


Хич даже не си струва. Сметките ми паднаха само наполовина, а не нацяло. Еми кофти, значи. А ония си го компенсират веднага с вдигането на цените.
19 Февруари 2012 21:37
до двамата другари:

това със киловатите на климатиците не е лъжа или някакъв рекламен трик. от един киловатчас електроенергия получаваш няколко киловата топлинна енергия, това не е неестествено и се учи например по термодинамика........
друг е въпроса, че тази топлина не може да е с много висока температура, (много над 25-30 градуса не е възможно или климатика ще работи като нормална печка) освен това на климатика не можеш да си грееш водата в бойлера или да си пържиш яйца........
19 Февруари 2012 21:37
Абе аз вярвам на приятното усещане за топлина и тънката сметка за ток, пък нека съм будала...
А, и още нещо - тия машинки климатиците имат една гяволия - като духа топло, не го духа към тавана хитреца, а се сеща да духа към пода.
И последно - лятото като напече - същата машинка прави прохладно. За още по-малко пари.
19 Февруари 2012 21:49
Всъщност, най-ефективният климатик е
газовата термопомпа
.
Това е климатик, в който двигателят не е електромотор, а двигател с вътрешно горене, 2000-кубикова "Тойота", 8-25 коня. Хладилната /изпарително-компресорната/ група е както при климатиците на ток, но голямото предимство на газовата термопомпа е, че освен топъл въздух... или студен, все пак говорим за климатици произвежда и топла вода.
19 Февруари 2012 21:56
ddantgwyn
19 Февруари 2012 19:54

@хикса

Иначе, индустрията трудно може да стане ефективна колкото европейската, докато основната ѝ съставка е металургия, циментопроизводство, тухларство и пр.

Интересно тогава, защо в Европа има все още действащи металургични заводи


Специалисте, я да кажеш, в кои европейски градове има металургични, циментови или туххларни предприятия! След това провери колко е средната годишна температура в тези страни...
19 Февруари 2012 22:01
драстично повишава консумацията през лятото.


Е това е фантасмагория. Ако навън е 36 градуса, 25 вкъщи е съвсем приемливо -- разлика -- 10 градуса. Енергия за постигане -- ниска.

Ако навън е -5, тогава 20 градуса вкъщи е приемливо. Разлика -- 30 градуса. Енергия за постигане -- доста по-висока.
19 Февруари 2012 22:02
99% от хората не правят разлика между отоплението с излъчване /викат му също "инфрачервено"/, каквото е водното /а на него пък му викат "парно" /
и конвективното, каквото е прозоречният климатик.


Интересно защо точно тези 99% държат да покажат незнанието си точно в този форум и по един категоричен начин. Водното (парното, демек) отопление не е инфрачервено и не е отопление с излъчване. Вземи, прочети някой учебник по Топлотехника, там ясно е написано. Водните радиатори предават топлината в околното пространство по два начина - чрез топлоизлъчване и чрез конвекция. Поради последното, обичайното място на радиатора е под прозореца, като конвекцията създава топлинна завеса. Това е основният начин на топлоотдаване, топлоизлъчването е сравнително слабо поради относително ниската температура на повърхността на радиатора - максимум 80 градуса. Въздушните течения в стаята са слаби, а температурата е почти еднаква в различните точки. При климатиците единственият начин на топлоотдаване е чрез въздушния поток, преминаващ през вътрешното тяло на климатика. При това скоростта на въздушния поток (въздушно течение) е висока и често надвишава допустимата с оглед на опазване здравето на живеещите хора в това помещение. Климатикът по определение е опасно за здравето съоръжение. Освен опасно високата скорост на циркулиращия въздух, към това трябва да прибавим и благоприятната среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Та евтиното много често излиза през носа или някъде другаде отзад. Мои познати вече втори месец не включват климатиците и карат само на "парно", защото детето им се разболя тежко и лекарят им обясни за какво става дума.
19 Февруари 2012 22:02
тия машинки климатиците имат една гяволия - като духа топло, не го духа към тавана хитреца, а се сеща да духа към пода

За сещане се сеща, ама топлият въздух е още по-голем хитрец и все ходи нагоре. Никой още не успял да го научи да се издига надолу, както впрочем не е научил и водата да тече сама нагоре
Докато инфрачервеното излъчване се разпространява във всички посоки, а това значи и в нужната. Но главното му предимство е, че нагрява предметите, а не само въздуха. Оттам идва високата му ефективност и за това говоря, а не за цикъла на Карно и за "СОР"-а на термопомпите, било електрически или газови.
19 Февруари 2012 22:05
И аз до двамата другари -- ако толкова те кефи "парното", можеш да си преработиш вътрешното тяло да не духа, а да грее вода, която да прекарваш през радиаторите. Пропорцията 3 към 1 се запазва, и не е в разрез със закона за запазване на енергията. Защо ли? Просто защото климатикът топли вътре за сметка на това, че прави по-студено навън. Иначе казано вкарва топлинна енергия отвън вътре. А дори при минус 15 топлинна енергия навън бол -- това са си +258 градуса по Келвин.
19 Февруари 2012 22:10
Нецитираните оригинали на текста са по-интересни
Натисни тук
Натисни тук
А историята засега си казва какво става с енергийната ефективност на "негаватите" извън пропагандата. В САЩ от въвеждането на термина до сега (1990-2010) производството на електроенергия се е увеличило с около 36% в ЕС положението е съвсем сходно. Вероятно са по-глупави от нас.
19 Февруари 2012 22:13
Айдаа...тукънка гледам сте си сглобили перпетум мобиле - от един kw - 3 kw. Мамамуй и физик де'т ме е учил Демек три в едно - неочаквана комбинация
19 Февруари 2012 22:18
Айдаа...тукънка гледам сте си сглобили перпетум мобиле - от един kw - 3 kw. Мамамуй и физик де'т ме е учил

Физикът може да е бил читав, ама да си пропуснал часа за обратен цикъл на Карно.
19 Февруари 2012 22:19
Водните радиатори предават топлината в околното пространство по два начина - чрез топлоизлъчване и чрез конвекция. Поради последното, обичайното място на радиатора е под прозореца, като конвекцията създава топлинна завеса.

"Топлинна завеса" има в учебниците по топлотехника, ама за отделенията. Аз например нямам ни един радиатор под прозореца, щото изобщо нямам радиатори. Водно подово му викат.
Но дори и радиаторите не работят, както казваш. Разгледай един и ще се убедиш. Вярно е, че и при него има и конвекция. Нищо по-естествено, щом има въздух между панелите и щом радиаторът има и горна хоризонтална повърхност. Но я погледни в какво съотношение са площите на хоризонталните и на вертикалните, излъчващите повърхности на панелите
19 Февруари 2012 22:20
Ще го обясня съвсем просто - една грейка в леглото те стопля повече от бръмчалката, която цяла нощ духа топъл въздух към тавана на стаята ти, а тебе те сгрява криво-ляво като ставаш сутринта за работа.

чудно. аз толкоз години се отополявам с климатици и не се чуваствам "криво-ляво"стоплен.
19 Февруари 2012 22:23
Пропорцията 3 към 1 се запазва, и не е в разрез със закона за запазване на енергията.

3 топлина към 1 ток (или подобни пропорции) не е в разрез с въпросния закон но е в сила при определени параметри на въздуха. стандартно се дава за температура на външния въздух около +7 градуса ( и +20 градуса в помещението), като доста рязко се изменя с падането на температурите навън или повишаването им вътре. Разни дреболии като това колко от енергията отива за размразяване на външното тяло в определени диапазони винаги се пропускат. 25-30 децибела постоянен шум също. Топлата вода също не се коментира. Естествено когато стане въпрос за топлофикации коректно се взема общата сума за отопление и топла вода, а при климатици - само за отопление и се извършва почтено сравнение.
19 Февруари 2012 22:35
Пропуснах да кажа, че имам и един климатик. В една от стаите, колкото да го пускам по 2-3 часа в най-топлите 20-30 дни от годината. Но с любопитство чета измишльотините за отоплението в каталога му
19 Февруари 2012 22:43
Газов посредник, понаучи това-онова и тогава може и да ти просветне.
Този киловатчас електричество, от който се получават три киловатчаса топлина не се използва за подгряване, а за транспорт на топлина (или прохлада) от вън към помещението. Не физиката ти е виновна, а незнанието.
19 Февруари 2012 22:50
Пише в статията, че около 1/5 от електроенергията в България се консумира от домакинствата и се търси енергийна ефективност за тази 1/5, а не за останалите 4/5, където е всъщност голямата консумация. Не става ясно от статията защо трябва да търсим енергийна ефективност при домакинствата?!
Би могло да се търси енергийна ефективност, но за новите сгради, а за старите сгради липсва съпоставка, каква сума трябва да дадем и каква част от доходите на българите е тя и какво ще трябва да платим и за колко време и в крайна сметка кога ще излезем на плюс за всяко едно нещо - след 30 години ли, след 40 ли, след 100 години ли?
Примерно санирането - то ще се изплати ли да времето, когато сградата вече стане за събаряне или не. По-евтино ли ще е да не санираме сградата, а да си купим ново жилище? Какво ще ни струва това сдружение на собствениците и няма ли да ни вкара в огромни разходи заради съседи? Въпроси много, но в статията са ни вдигнали като на бик червения плат енергийна еефективност и давай напред с рогата.
Енергоспестяващите крушки - те спестяват ли ни средства или влизаме в по-голям разход? При тях има по-малко потребеление, но са по-скъпи. Това компенсира ли се съобразено с живота на една такава крушка? Статията изобщо не може да ме убеди, че ще ми е по-евтино, ако сменя сегашното положение и използвам енергоспестяващи технологии.
19 Февруари 2012 22:55
Газ вместо електричество, но къде е съпоставката какви средства ще са ни нужни за първоначално преминаване на газ и след това за използването му. Ще се изплатят ли изобщо първоначалните инвестиции? Газта достъпна ли е или не? Колко сгради в България са газифицирани и колко ще трябва да мъкнат напред-назад газови бутилки? И т.н. и т.н.
Всяко една тема засегната в статията поражда много въпроси, а отговори няма. Много е лесно така да се подхърли нещо, но не и да се анализират нещата поне малко по-подробно.
19 Февруари 2012 22:58
Попрефърлих коментарите.
Гледам за "вампири" хортувате.
Та се присетих за едни святкащи и мигащи електромери, дет ги слагат напоследък.
Тия от комисията що не земат и да проверят кой праща сметката, щот примерно 2 милиона по нека са скромно 5 вата мошност са си 10K KW, само софия и близките околности. Кой му се смята да го провери колко иде за ден, месец, година
19 Февруари 2012 23:06
а домакинствата масово ползват електроенергия за битови нужди вместо екологичната и по-евтина алтернатива - природния газ. Това е и основната причина България да е на дъното в Европа по жизнен стандарт и конкурентоспособност.

Не, не това е причината.
Причината е в ниските заплати.
И в скъпото засега газифициране.
И защо, господа търговци на газ и посредници, не започнахте газифициране от бедните квартали на София, а започнахте от Витошката яка?
От квартала на богатите...
19 Февруари 2012 23:21
Тюх, да му се не види!
И физиката стана политкоректна!
Досега знаех само за някой си гей на име Люсак, днес чувам за цикъл на обратния Карно и кой знае още колко работи ще науча.
19 Февруари 2012 23:28
Ако искаш да не мигнеш тая нощ, виж за "Демона на Бернули"...
20 Февруари 2012 00:47
Та се присетих за едни святкащи и мигащи електромери, дет ги слагат напоследък.


MB, майка ми има апартамент, в който не стъпва. Знаеш ли колко й е сметката за ток - 3 лв. и то при положение, че бушоните са изключени, познай от къде е тази сметка и кой я плаща, а после искат да вкарват и такса електромер, след като вече са си я въвели, ама по друг начин.
20 Февруари 2012 00:55
За да се докажем на американците - "Всеки панел със сайдинг"
20 Февруари 2012 08:06
Моето жилище е професионално изолирано ОТВЪТРЕ и загубите намаляха с около 50% (инженер съм и знам как да ги изчисля). От това обаче не спечели нито една приближена до някого фирма. Е, как да поощриш подобно нещо?
Проблемът е, че хората не могат да се разберат как да плащат дори за общите части на блока. Ако се направи сдружение, а после няколко души заминат за Испания и откажат да плащат - какво се случва с останалите, при "бързата" ни съдебна система? Кой знае защо, всички свенливо премълчават къде е коренът на проблема. А и не всяка самотна баба може да извади 5000 лв., дори да й се иска. Е, неин си проблем - да си продаде жилището и да остане на улицата. Това ли се нарича грижа за хората?

20 Февруари 2012 08:29
Може да има ефект в икономията на янергия само ако има пари/инвестиция/. Няма ли необходимите средства /поне в 80 % от българите липсват/ не говорете за ефективност. Само акъли ще си даваме по форумите още много години. Хората един слънчев панел не могат да си позволят, вие говорите за термопомпи...А такъв панел ти спестяваоколо 1500 kWh на година. И не само на тебе.
20 Февруари 2012 09:32
Българинът е изключително прагматичен човек - състояние, което е натрупано поколения наред и е израз преди всичко на хроничното безпаричие. Щом не се грее на газ, значи има причина, щом не си изолира жилището - също. А и в статията много правилно се посочва, че енергийната ефективност в България не се поощрява, а се наказва - като с новите коли - всеки иска да кара такава, но са скъпи, а и данъците им са по-високи. Пък е и спорно, дали е по-ефективно да си купиш нова кола (дограма, изолация, слънчеви панели, енергоспестяващи уреди, газова инсталация), за производството на която ще се изразходи много повече енергия, отколкото ако си караш старата.
В крайна сметка е мит, че в България се използва много енергия, напротив, по потребление на енергия на човек от населението сме на ПЪРВО място в ЕС, т.е. тук се потребява най-малко. Санирането на сградите в Европа и по света се превърна в доходоносен бизнес през последните десетилетия, но когато някой печели, друг губи и това в повечето случаи са обикновените хора. А масовият българин вече няма какво да губи - той или е на нископлатена работа, или изобщо няма такава, или разполага с незначителни или с никакви спестявания. В следващите години явно се готви ценова тесла с всичките видове енергия, от което ще пострада преди всичко чистотата на въздуха у нас - обедняващият и застаряващ българин все по-масово ще минава на твърдо гориво.
20 Февруари 2012 09:34
"Силите и волята й стигнаха само за последователната подмяна на крушките с нажежаема жичка с енергоспестяващи."

Ама и в това начинание целта е да се бръкне в джоба ни. Защото една маркова енергоспестяваща крушка струва 6-10 лева.
Пък си изгарят съвсем като старите, ако че пише 10 000 часа живот.
А един приятел ми носи от Албиона същите по 2 лева, а ако има примоция - и по 1.
20 Февруари 2012 10:21
Абсолютно е безсмислено да се обяснява на нашенеца, че ремонта на старото жилище е просто наложителен за да се удължи живата на жилището и качеството на жи вот на собственика му. Занего колата е по важна и пълната количка в супера! Явно няма усет към красивото и подреденото. И тъй като "Гугъл" почват да снимат вече, направо не ми се мисли какво ще види света !? Ще бъде УЖАСНО !!!
20 Февруари 2012 10:21
Всяко подобрение в имотите - монтирането на климатик, смяната на дограма, изолацията на сградата, вдига, макар и с малко, данъчната им оценка.

И после някои твърдят, че социализма в Бг бил приключил. Ами този принцип "щом има пари за глезотийки, значи може и на държавата/общината да даде" си е точно социалистически.
.
За газа - от статията се вижда разликаот 4 ст. на киловат. При осреднено 500 kWt/h, нужни за отопление за месец,това са 20 кинта или 100 за сезон. Дори и двойни да са цифрите. И за колко време с тази сума може да се избие инвестицията? Само един живот не стига, както би казал Бонд, Джеймс Бонд.
.
За климатиците - и те си имат недостатъци, спор няма. Но в положение на "просперитет" още от соца насам, основният критерий е цената. А климатикът ти осигурява най-ниска. Цените им са по-високи, но не чак толкова, че да не се избият за няколко години. Основни предимства - пускаш, съответно плащаш, когато и колкото ти трябва, добър коефициент консумация:топлоотдаване, летните жеги. Но е и вярно това, което някой спомена по-горе - добрият коефициент е при определени температурни граници и режими. Правил съм си труда да правя емпирични изследвания. При външни температури около 10 гр., настройка за 18-19 гр. (не сме особено топлолюбиви у нас) и ниска скорост на вентилатора, масрафът ми е около 1 лв/ден. При външни темперетури около и малко под 0 се удвоява, а при времето миналия месец се вдига дори още повече. И все пак сметката ми за ток за януари-февруари е 127 лв. за над 100 квадрата апартамент.
.
Нещо друго също ми направи впечатление - ЕБВР дава кредитните линии за саниране, лихвите са около 3-4 %, може би дори по-ниски. А нашите банки искат 7% за този ресурс, ама като му сложат добавки за одобрение, управление,застраховки, ГПР става над 10%. Ето го големият печеливш от санирането.
20 Февруари 2012 10:28
Е, и аз реших да "спестя" и накупих енергоспестяващи крушки и... изгарят - по-точно - изгаря им електрониката... Потърсих повече информация - оказа се, че ги "мори" включването - т.е - може и да светят хиляди часове, ако не се гасят, ама тогава къде е икономията?!...
20 Февруари 2012 10:34
Изискване към собствениците е да внесат аванс от 500 лв. на апартамент, което да служи като гаранция, че няма да се откажат...

Една подробност, неуточнена в статията - губят се тези 500 лв, ако се разпадне задругата...
А познайте какво ще се случи на дом-управителя, убедил съседите си да се включат...
20 Февруари 2012 10:36
Изобщо не е евтино на газ , при тоя монопол няма как да е . ЗА сега наи-евтинко е на дърва после ток и накрая газ
20 Февруари 2012 11:45
Изобщо не е по-евтино с климатици, както се опитват да ни убеждават някои.
Има няколко заблуди при климатиците, които винаги се премълчават:
1/ Първоначалната инвестиция за климатици и периодите на ремонт и подмяна, т.е. нова инвестиция. Много е възможно след 5-10 години да се наложи подмяна на климатика, а в най-добрия случай след около 5 години ремонта ти е почти сигурен.
2/ Каква част от жилището се отоплява с климатиците, в сравнение с парното - парното обикновено отоплява освен стаите и други помещения - кухня, баня, евентуално коридор и т.н.
3/ Премълчава се, че параметрите на климатиците се дават при СЕДЕМ ГРАДУСА външна температура и се премълчава, че при минусови температури, ефективността им рязко спада.
4/ Премълчва се, че климатиците имат някаква минимална външна темепература, до която могат да работят. Има климатици с до минус 6 градус, до минус 10 градуса или минус 15, Някъде четох, че имало и до минус 20 градуса, но не съм срещал. Въпросът е когато температурата навън падне под тези градуси, какво правим?
5/ Премълчава се, че покрай парното обикновено има и топла вода, а при климатциите няма и трябва да намериш място за бойлер и т.н. Термопомпите не смятам, че трябва да ги разглеждам в случая.
6/ Премълчава се дали ел.мрежата може да издържи на голямото натоварване - вътрешната инсталация, връзката за доставка на тока, а и мрежата за целия квартал.
20 Февруари 2012 17:11
При много ниска външна температура климатикът си е обикновена печка с реотан и въртилатор.
20 Февруари 2012 18:37
Статията е писана от някой,който е забравил дори уроците по физика от 7 клас. Сега да обясня практически: 6000лв. саниране , 5000лв. газова инсталация и потом: 300-350лв. месечно за газ, 50лв. ел.енергия и резултат следващите 20 -30години ще избиваш инвестицията.А сега - имаш парно - плащаш 120-170лв.месечно и пак 50лв. ел.енергия и не избиваш никаква инвестиция.Ако ползваш само ел.енергия месечната сума е около 200-220лв.,но е по студено в къщи.Естествено,че всички юнаци в играта са МОНОПОЛИСТИ и те разиграват както си искат,особено в БГ,която не е дЪРЖАВА,а територия!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД