:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,148,736
Активни 97
Страници 4,278
За един ден 1,302,066

Нужен е образователен ценз за гласуване, смята проф.Герджиков

 
Проф. Огнян Герджиков настоя в предаването "Дарик кафе" да се сложи край на изборните безобразия в страната. „Винаги е имало нарушения и по наше време ги е имало, но това което стана на последните избори надмина по интензивност на нарушенията и по грубост на манипулациите всичко в последните 10-15 години”, коментира той.
Започвам все повече да си мисля, макар да звучи малко революционно, че не трябва да отричаме неща като образователния ценз за гласуване. „Откъде накъде хора, които не могат да се подписват и не могат да четат, те да определят кой да управлява държавата?! Той е неграмотен - неговият таван стига до там кой какви пари ще му даде да гласува. Те не пращат децата си на училище, не плащат данъци - не си изпълняват основните си конституционни задължения, но видите ли не трябва да посягаме на свещеното им право да гласуват!”, коментира емоционално бившият парламентарен председател.
По думите му за съжаление неграмотните хора в страната са неприлично много. „Сега имаме огромна армия от неграмотни люде, които какво да правят - освен да крадат, да проституират, да им се купуват гласовете, а това са много хора - това е страшното!”, допълни той.
Запитан дали изискване за образование трябва да има и за кандидатите за народни представители той коментира: „би трябвало да има с още по-голямо основание образователен ценз и за тези, които ще упражняват властта”. Според него даже „в определени звена на управлението трябва да има и имуществен ценз, защото един човек със скромни финансови възможности ще види твърде много изкушения във властта. По думите на Герджиков човек без сериозни финансови проблеми би могъл повече да мисли за благото на хората.
По повод темата за бившата ДС проф. Герджиков коментира, че законът за досиетата е концептуално сбъркан. Първо той дойде твърде късно и в него действително има разпоредби, които са противоконституционни и предполагам, че те ще бъдат отменени, допълни той. ВАС сезира вече КС, който трябва да реши дали трябва да бъдат публично обявени агентите на бившата ДС, чиито досиета са унищожени или в тях няма данни за агентурни донесения.
Според юриста ударът върху православната църква с огласяването на агентите митрополити не носи добро на обществото, което имало нужда от консолидация. Не че съм възхитен от това, че има архиереи, които са били сътрудници на ДС, но не това е начинът, допълни проф. Герджиков.
Без да познава в детайли последният проект за нов закон за отнемане на незаконното имущество проф. Герджиков предупреди, че трябва много внимателно да бъдат разписани разпоредбите в него. За да не стане така, че да пострадат невинни хора. „Трябва да се насочат стрелите към тези, които са незаконно забогатели. Обществото се дразни от онова, което се случи по време на приватизацията - тогава много хора натрупаха необяснимо големи богатства, но ми се струва, че те ще останат незасегнати от този закон”, каза още той.
Случаите на полицейско насилие в България са изключително тревожни и задача номер едно на МВР е рязко да реагира срещу подобни действия на служителите си. Това заяви в интервю за „Дарик кафе” проф. Огнян Герджиков. Според юриста, който беше председател на 39-тото Народно събрание, реформата на съдебната система е необходима, но ако има проблеми в борбата с престъпността, те са основно в досъдебната фаза - в работата на служителите в МВР и на отделни представители на прокуратурата.
„В България има стотици прекрасни магистрати, професионалисти, морални хора, но за съжаление както и навсякъде има и такива, които трудно могат да устоят на някои изкушения. Те слагат петното, което трудно се чисти”, коментира проф. Герджиков.
По думите му „независимостта на съдиите, тази несменяемост след пет години стаж - подчиняването им само на закона и неподчиняването на никого другиго, прави възможно единствено чрез медиите да се слага пръст в раната”.
Според Огнян Герджиков е недопустимо да се води война между МВР и съда. Ако има проблеми в съдебната система, то те са основно в досъдебното производство, смята той. „Там са основните язви според мен - на първо място от хората на МВР, някои от които не са добри професионалисти. Виждам и хора от прокуратурата, които също нямат достатъчно качество в това отношение”, посочи юристът.
По думите на проф. Герджиков не трябва да се причислява съда към органите за борба срещу престъпността. „Това е грешка - орган е МВР с всичката си организация, която не мога да кажа, че е перфектна”, допълни той.
Проф. Герджиков определи като изключително смущаващи случаите на полицейско насилие. „Необходими са сериозни мерки за превъзпитанието на тези кадри – особено тези специални звена, скрити зад маски, които добиват някакво самочувствие за някакво всемогъщество, че могат да мачкат хората. Това е мислене на Средновековието, това не може да продължава - уважението към човешкото достойнство трябва да бъде издигнато в култ, а при нас е издигнато в култ насилието”, заяви той.
Даже и единични случаи да са, те са абсолютно недопустими, според Герджиков. Затова според него към такива хора трябва да има много рязка позиция на ръководството на МВР, за да се знае, че те трябва да спазват човешките права. „Това е номер едно задача според мен на МВР и всички звена от системата”, допълни юристът.

78
4967
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
21 Февруари 2012 12:16
Този дървен философ се смята за подготвен и за избирател, и за избираем. Малко повече да прочете извън търговското право. Юристът бил дялан камък, ама не.
21 Февруари 2012 12:19
По думите му за съжаление неграмотните хора в страната са неприлично много. „Сега имаме огромна армия от неграмотни люде, които какво да правят - освен да крадат, да проституират, да им се купуват гласовете, а това са много хора - това е страшното!”

Ахъм, къде 1 600 000 излязоха, че са.
Но пък с излъскан от соц. агенциите имидж за най образованата, най младата и прогресивна част от обществото.
Бил Гейтс, до Бил Гейтс.Някои и леко тъмни - но пак били Гейс.
21 Февруари 2012 12:24
и имуществен, и данъчен
А Герджика може и да дръвник като човек, но е доста добър преподавател.
Не може да извадиш една група хора която 50 години е възпитавана в една система, и да я набухаш в съвсем нови условия със старите разбирания и после да се чудиш Защо видиш ли нещата не се получават.
21 Февруари 2012 12:24
Не мога да се съглася, че когато човек е богат, той не ламти за повече. Също така не е вярно, че всички хора с по-скромно материално състояние веднага щом получат по-висока позиция биха тръгнали да се облагодетелстват. По-скоро трябва да се стремим към висок образователен (и морален) ценз за управляващите и осигуряване на по-добро материално положение на гласуващите. Тогава простотиите в държавата значително ще намалеят. За да има представителност т.нар. "демокрация" е необходимо всички да гласуват. Иначе изборите са просто прахосване на държавна пара и обществена енергия, които могат да бъдат насочени към нещо по-градивно от електорални бутафории.
21 Февруари 2012 12:25
Не трябва да се скача срещу образователният ценз.Хубаво е някой от американските другари да обясни,как става там записването в избирателните списъци.
21 Февруари 2012 12:26
Сега ще скочи някой финансист да иска имуществен ценз /тоже съгласен/, после ще доскача някой и от НАП - ако си си платил данъците /също съгласен/, съдиите ще поискат да се въведе свидетелство за съдимост /и с това съм съгласен/...
Аз бих предложил да минават и през психодиспансера.Само как ще обезпечат обективност - не знам.
п.с. през МЕНСА - не, априори е компрометирана.

21 Февруари 2012 12:34
Помощ. Къде го има това с цензовете? Доколкото знам, 19 и началото на 20 век отмря. Е, то и други хубави неща имаше по време на Възраждането.
21 Февруари 2012 12:38
А българския избирател надскочил ли е 18 - 19 век>>?
Малко над 130 години държава, обединение, разединение, национални катастрофи, преходи, строежи на монархия, комунизъм, социализъм, демокрация - къде точно се намира Бг избирател?
21 Февруари 2012 12:39
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL
21 Февруари 2012 12:39
Пази Боже, сляпо да прогледа. Тъпанар.
А избирателите на бай Цар какви са? Нискочели блюдолизци.
21 Февруари 2012 12:39
къде точно се намира Бг избирател?

В киреча.
21 Февруари 2012 12:42

Много теми е засегнал Герджиков и всичките - важни и значими.
С много от констатациите му съм съгласен, особено с това, колко е изкривен и неправдоподобен изборният процес в България.

С прочитането на заглавието си казах, че трябва да има и образователен ценз за участие във форума. И още първите постове доказват правотата ми. Колко фрустриран, зъл и необразован човек трябва да си, за да оцениш Герджиков като дървен философ, тъпанар, нискочели блюдолизци?
21 Февруари 2012 12:45
Професор Герджиков е учудващо некреативен и се свлича до нивото на лаик в политиката . Просто казано , идеята му за образователен ценз , както и тези , за преодоляване на "лошия" дисбаланс между властите във Функционирането на тяхната система , са неприложими при Политическия модел , който практикуваме . Кучето е изключително изненадано от "голотата" на възгледа на високоекспертна личност , която уважава ...
21 Февруари 2012 12:46
21 Февруари 2012 12:48
Това е стара идея на ВМРО. Но тя на­ру­ша­ва пра­во­то на хо­ра­та, кои­то по ед­на или дру­га при­чи­на не са за­вър­ши­ли ос­нов­но об­ра­зо­ва­ние, да гла­су­ват.
Кристално ясно е, кои таргет групи се изключват. Без съмнение - неконституционно и недемократично. Но пък изключва възможността за гласуване под команда, за порция скара и бира.
Юристите да разчепкат темата.
21 Февруари 2012 12:49
Достойнството на човека в култ, пък цензове за да имаш право на глас и да можеш да ръководиш. Нещо малко противоречие? Тези неграмотните в стопански дворове ли ще ги отглеждаме? Щастливи кокошки, прасета и циганета. Герджика се изпусна, сякаш говори дядо с минимална пенсия - сички под секирата.
21 Февруари 2012 12:52
Доста излишни приказки е изприказвал професорът. Сред тях и някои откровено глупави. Жалко, още един, когото съм уважавал, излезе от списъка ми.
21 Февруари 2012 12:55
Don, до днес те уважавах /бяха ми интересни мненията ти/. От днес нататък също ще те уважавам /като човешко същество/.
21 Февруари 2012 12:57

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

(Конституция на Република България)21 Февруари 2012 12:57
Абе ясно, че е неприложимо.
Ама пък за БГ манталитета, няколко рестрикции биха свършили чудесна работа.Пусто, че сме в ЕС вече.
21 Февруари 2012 12:58
Малий, Марето-у-мензис е фногу люта!
А моето скромно мнение е (Бога ми, грам не сум сексист, даже обичам арните женици), че на тиа последните не требе да им ги се дава право да гласувая. Майчиниот инстинкт ли е виновен, хормоните ли са, феромоните, бонбоните или турските сериали, не знам, ама гласувая крайно емоционално, нерационално и конфиденциално, (оти ги е страх от шамари).
На една и аресува пияницата Кошлуков, друга гласува за Ягне Ягнев, понеже изглеждал мъжествен (!!!), 19-годишна чалгаджийка от Пороминово гласува за Тиквата, понеже бил як и силен. Заеби! Дома у куфнята, шамари и, ако манджата е пресолена, ник'ви сериали.
Освен тиа с трето отделение, царската подлога е пропущил и педерунгелите и еничарите. Саде истинските мъже требе да имат право на глас - таквия като мене, Йежи, фалцето и акад. strike eagle / hugin...
Те това е баш демокрация...
21 Февруари 2012 13:01
Тези неграмотните в стопански дворове ли ще ги отглеждаме?

Идеята не е да решим къде ще ги отглеждаме, а да не се оставяме те да ни управляват.

...
Фирмин не си прав - един професор може да каже разни работи, дето един Председател на НС не може.
21 Февруари 2012 13:04
Беев, има по-лесен начин.
Кой не си изпълни предизборните обещания, да се обесва. А имотите му да се конфискуват в полза на дрЪжавата.
Ха, бакълъм!
21 Февруари 2012 13:15
Герджиков е много прав
За съжаление това са само добри пожелания и такива и ще си останат.
21 Февруари 2012 13:17
Да попитам все пак.
Предварителна вметка - Герджиков не го уважавам по съвсем други причини - не политически, поствал съм друг път.
Та, много пъти чувам и в сий форум, че Конституцията не трябва да е свещенна крава.Спорно твърдение може би, но иде реч за друго.
Защо джанъм, като приемат някой на работа му искат диплома, минава през цедката на интервюта, често и свидетелство за съдимост, за някои служби и медицинско, а понякога и доказан стаж.
За да излезеш да се разходиш до чужбина, могат да те проверят какви задължения имаш към държавата и дали си ги платил. За да дадат на някой социални помощи за деца им изискват дали присъстват на училищни занятия /или нещо подобно беше/.
Та питането ми е - докога бе джанъм ИЗБОРИТЕ кой да управлява цяла една държава от 7 млн., ще са принизени под изискванията за постъпване на работа на индивида, ще са по незначителни от изискванията да си развееш задника в чужбина или да получиш някой лев социални помощи /детски/.И още и още доста други несъответствия има.
Е, кога ще стане избора адекватен?
Не апелирам да се пренебрегва Конституцията /опазил ме Господ/, но като тема за разсъждения - амиии, а дайте начин за измъкване от горните несъответствия де!
21 Февруари 2012 13:18
Докторе, няма да остане население в територията.
Ветов, чак пък да Ви управляват. Хората по света са ги измислили тези неща как да се решават, не с тепане на неграмотните.
Скачайте срещу всеобщите кражби, срещу ежедневните скандали в управлението, срещу моралното падение на народа. Ма да колиш на човека достойнството му и същевременно да го издигаш в култ - чиста софистика. Затова го нарекох дървен философ, някои вече се обидиха.
Фидел, носиш ми радост, липсва ми снимката ти.
21 Февруари 2012 13:20
Спорът за или против въвеждането на ценз (образователен и т.н.) при активното и пасивно избирателно право никога не е заглъхвал, но според конкретната историческата и обществена ситуация е придобивал по-малка или по-голяма тежест.
Аргументи, и то основателни, има и в двете посоки, а споровете се активизират в различни периоди в зависимост дали липсата на такъв ценз(специално образователен) вече се отразява в достатъчно висока степен на управлението на обществото, за да компрометира идеята за всеобщото и равно избирателно право като един от основните принципи на на демокрацията, каквато днес я разбираме или съответно - влиянието на тези фактори е пренебрежимо малко.
Липсата на елементарна (на ниво четене) грамотност поставя не само въпроса за търговията с гласове и други порочни практики, но и как такъв един човек реално упражнява именно собственото си (а не внушено) право на глас, след като не може дори да прочете бюлетината.
В този му аспект въпросът изобщо не е маловажен и не се свежда само до това, че необразованите хора евентуално избират некачествени управляващи (ако се предлагат такива, то това пък става от подреждащите листите, които със сигурност са образовани), а до основното - какво точно свое конституционно право упражнява лицето, което не може да разбере какво пише в бюлетината?
Така че, най-лесно е повърхностно да се приеме едната или другата теза, но това не решава нещата.
Колкото до качествата на професора, пожелавам на всички нас да стигнем ПОНЕ неговото ниво (не говоря за политическото), за да имаме правото на упрек.
Ако някои са го стигнали и надминали, моите извинения! Във всеки случай, това не оправдава грозни квалификации, вместо аргументирано несъгласие с изразените тези.
21 Февруари 2012 13:26
Тоя пак ни точи адвокатски мисали и хвърля шарени пилета
21 Февруари 2012 13:29

Според него даже „в определени звена на управлението трябва да има и имуществен ценз, защото един човек със скромни финансови възможности ще види твърде много изкушения във властта. По думите на Герджиков човек без сериозни финансови проблеми би могъл повече да мисли за благото на хората.


Накъдето и да се огледам виждам замислени за благото на хората човеци без финансови проблеми. СЕГА разбирам защо част от тях Герджиков ги е консултирал да си решат финансовите проблеми. За да мислят за благото на хората!
Благомислители, благодетели наши, бащици!


Не-обикновен цинизъм. Професорски!
21 Февруари 2012 13:30

какво точно свое конституционно право упражнява лицето, което не може да разбере какво пише в бюлетината?


Бих добавил - и от какво е мотивиран оня, който си продава гласа? От действителния избор, който той е направил? Съмнявам се.
Тогава цялото упражнение "един човек - един глас" губи всякакъв смисъл.
21 Февруари 2012 13:34
Нещо не се вързва с официалната линия. Според нея за ГЕРБ гласуват (т.е. мнозинството избиратели) интелигентните, а простите - за тройната. И щом вече в два избора ГЕРБ мачка БСП и НДСВ, то логически следва, че малообразованите са кът в страната, а не неприлично много.
Или професорът е скаран с логиката, или цоциолозите пак са извадили баданарките.
21 Февруари 2012 13:35

Разбира се, това със "имуществен ценз в определени звена на управлението" е такава несусветна глупост, че по своята архиреакционност надминава и Людовик 14.
21 Февруари 2012 13:40
какво точно свое конституционно право упражнява лицето, което не може да разбере какво пише в бюлетината?

Ами не се сещам за друго, освен за правото си да взема някой лев на всеки две години. Успеят ли да отстранят неграмотните и бедните от участие в изборите, на политиците в България ще им излиза по-евтино провеждането на честни и демократични избори. А иначе добре си спомням как също толкова емоционално Герджиков обясняваше преди време, че Правилникът за дейността на народното събрание има сила на закон. И ако професорът е специалист по търговско право /не отричам този факт/, то с конституционното право определено трудно се справя. Иска ми се да му кажа: Обущарю, не по-нагоре от обувките!!!
21 Февруари 2012 13:48
От векове хората градят този свят с кръв, пот и сълзи. А сега Герджиков е готов да го редактира.
21 Февруари 2012 13:52
Нужен е образователен ценз за гласуване, смята проф.Герджиков


Демокрацията е във възход! САШ я изнасят в чужбина, Германия предложи да се отменят изборите в Гърция, а нашият професор Герджиков иска май само професорите да гласуват. А възможно е да поиска гласовете на професорите да са равни на три непрофесорски гласа като компромис, ако не може да наложи забрана на непрофесорите да гласуват.

ПП.
Май е трудно за професора да разбере, че чрез гласуването се изразяват и защитават интереси или пък си мисли, че простолюдието няма интереси, които да иска да бъдат защитени.
21 Февруари 2012 13:52
ново20 : Докторе, няма да остане население в територията.

Ама пък каквото остане, ще е за чудо и приказ.
И ще мисли дали му се влиза в политиката. Или ще рискува да краде по друг начин.
21 Февруари 2012 14:01
Към моя пост по горе имам и още един въпрос.
В състояние ли е човек, който няма практическа възможност да упражни някакво свое право, да го упражни в действителност.И ако няма възможност да го упражни в действителност - дали някой ДРУГ не го упражнява, фактически използвайки личността му?
Право на заем. Или присвоено право.
И кое е по вредно - ограничаване на право или присвояване, купуване, фалшифициране на правото?
За мен това е куесчъна.
21 Февруари 2012 14:03
Mitev, ,
А с най-много гласове ще гласува Вучков, като баш Професор.

Герджика като сериозен човек би трябвало да избягва такива необмислени изказвания.
21 Февруари 2012 14:07
Тъй , тъй, чиче! Остана сега да ни "просветлиш" от кои школа да са тапиите! Кои признаваш и кои не. Та да се знае, кои ще могат да "кандидатстват" за гласоподаватели. И некоя приказка, ако си написал по тема можеш да разкажеш!
21 Февруари 2012 14:11
Простолюдието за което толкова сте се загрижили проявява несъмнената способност да гласува СРЕЩу собствените си интереси.
мнозинството избиратели на ГЕРБ са прекрасен пример за ефекта и по ирония го осъзнават, но въпреки това упорстват в повторението на грешките си и настояването за някакви имагинерни "права", непокрити с никакви отговорности.
21 Февруари 2012 14:12
В състояние ли е човек, който няма практическа възможност да упражни някакво свое право, да го упражни в действителност.И ако няма възможност да го упражни в действителност - дали някой ДРУГ не го упражнява, фактически използвайки личността му?

Именно за това става дума, Old BG, затова и го коментирах по-горе - Дали в крайна сметка действително и ефективно се упражнява едно конституционно право на самото лице или чуждо такова. Хайде, дори и да игнорираме търговията с гласове, контролирания вот и т.н., в крайна сметка как лицето преценява къде да постави знака, като не може да прочете нито ред?
Ако пък става дума за контролиран, купен или безвъзмездно внушен вот - ще се получи нещо като скрит пълномощник, което е допустимо в облигационното, но не и в избирателното право.
21 Февруари 2012 14:12

Но, ако трябва да сложим ръка на сърцето си, трябва да признаем, че "имуществен ценз в определени звена на управлението" и сега има. Ако се пробвате да регистрирате партията си за парламентарни избори, ще трябва да изсипете един кош пари. Някой, мисля Брайтмана, беше посочил нужната сума.
Така че, този имуществен ценз и сега си е втъкан в изборния механизъм.
21 Февруари 2012 14:14
Разбира се, въвеждане на избирателен ценз в 21 век в Европа е нереално. От друга страна, човек би могъл да си мисли какво би било по-добре. Всеобщо избирателно право е въведено в цивилизованите страни, доколкото си спомням, в края на 19 - началото на 20 век. Тъй като българското общество в развитието си едва ли е стигнало до това ниво, според мен би било полезно за обществото да има избирателен ценз. Освен сегашните изисквания, аз бих поставил за гласуване и допълнителни условия:
- средно (или поне основно) образование.
- да няма съдимост (или да е снета)
- да няма задължения към държавата
- да е платил поне 1000лв преки данъци предходната година.
21 Февруари 2012 14:19
. Колко фрустриран, зъл и необразован човек трябва да си, за да оцениш Герджиков като дървен философ, тъпанар, нискочели блюдолизци?

Колкото някой, дето категорично заяви миналата седмица, че в Гърция нямало улици с име "Василий Българоубиец".
21 Февруари 2012 14:21
Докторе мили ,
Споделяните от проф . Герджиков идеи , са приложими само през дълбоко Преструктуриране на Политическата система и смяна Модела на изпълнителната власт . От няколко години , песът облайва Фор-ума с Позиция за радикално излизане от перманентната Криза на управлението на общия ни живот в модерно Общество , но от къде на къде , баш то да се окаже "правилното" . Моделът на Парламентарната ни република днес , не е способен да разреши планината от проблеми пред общите ни усилия да постигнем модерно Общество и Държава . Той е "плоскогъз" /еднокамарен/ и е натресен на оценените като ориенталски , народи от 19-я и първата половина на 20-я век . Сред тях е и нашия . Въпросът е , Докога ? , а Отговорът и сам иде - Докато не ни светне , че ключът за целокупната Реформа в системата на общият ни живот , е в дълбоката Политическа реформа , която ни се налага ...
21 Февруари 2012 14:26
С проблемите около избирателния ценз се е занимавал още Жан-Жак Русо. Преди революцията през 1789 г. е изписал много мастило, за да настоява за всеобщо избирателно право. Малко след това се удря в кратуната и предлага имуществен и избирателен ценз. Като сметнал колко французи тогава биха могли да гласуват, докарал ги до към 14%.
Проф. Герджиков по отношение на образователния ценз е прав, но резултат няма да има никакъв, докато зависи от усраелците и жидомасоните.
21 Февруари 2012 14:30
Докога ли?
Докато в България управляват Гочоолу и Дочоолу, които със светнали от удоволствие очи реват:
- Кос-тен-ту-ция! Нa-а, костентуция!
21 Февруари 2012 14:30
На правистите гледам с подозрение. Те и простите неща усложняват.
21 Февруари 2012 14:34
Идеята за образователен ценз за гласуване крие и други рискове. Има опасност ако това мине, постепенно да се прибавят и изисквания за други цензове. Безпрецедентните забранителни списъци, които лишиха хиляди наши сънародници от право на глас при последните избори, очевидно се оказаха недостатъчни. Сега ще започне и ограничението по различни признаци и така докато останат да си гласуват само тези, които участват в изборите.
21 Февруари 2012 14:38
Хм, ако се приложи ценза, герп ще останат без електорат, министерски съвет и депутати.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД