:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,836,270
Активни 87
Страници 6,239
За един ден 1,302,066

Студентските общежития ще хлопват врати след 22 ч.

Строги наказания бяха наложени на студенти и охранителна фирма след телевизионен репортаж, който показа как репортер влиза в общежитие в Студентски град въоръжен. Ректорите пък предлагат невиждани мерки за сигурност.
Репортер на БНТ влезе абсолютно необезпокояван в общежитие на Техническия университет в 3 часа през нощта и се присъедини към шумен купон, докато охранителят на входа спи, предаде дир.бг. Експериментът бе провокиран от убийството на 19-годишния студент в УНСС Марио Данчев, за чиято смърт бе уличен неговият съквартирант Илко Радев.
След репортажа ректорът проф. Марин Христов съобщи, че фирма "Мега секюрити", която отговаря за сигурността в обжетието, е предупредена, че ще бъде внесено предложение за прекратяване на договора с нея. Освен това няма да получи възнаграждението си от 20 000 лева за месец март.
Студентите, в чиято стая се е било среднощното парти, пък са били помолени да я освободят, тъй като това е в разрез с правилника.
"Има проблеми, но не съм си представял, че в някои места може да бъде толкова сериозно. Шокираща гледка", призна Христов.
Същевременно на спешно съвещание ректорите на ВУЗ-ове излязоха с предложение за налагане на строги мерки за дисциплина в общежитията. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, съобщи, че те ще бъдат обсъдени на 5 април и ако бъдат приети, ще влязат в сила.
"Обжитията са за учение и почивка, в които трябва да има единен правилник за вътершен ред. Предлагаме да се забрани посещението на гости след 22 часа, да се забрани вдигането на шум по всяко време, не само от 14 до 16 часа, общежитията да се заключват след 22 часа, а закъснелите да се допускат само след идентификация, за да няма влизане на външни лица. Хора във видимо неадеквано състояние да не се допускат, всяко нарушение да се записва в регистър от отговорник по етажа, а нарушителите предупреждавани или отстранявани. Охранителните фирми, които не изпълняват задълъженията си, пък да бъдат докладвани на вътрешния министър с предложение за отнемане на лиценза", изброи какви са предложенията Митев.
Обсъжда се и възможността за 100% видеокнотрол на всеки етаж и коридор, но това ще зависи от финансовите възможности.
В същото време 21-годишният Евгени Христов, студент по комуникационен мениджмът в Хага, разказа какво е положението в холандските общежития, в които дори не се налага да има портиери. "Има домоуправител в общежитието, който е на нашите години, и той се обажда в полицията, ако някой вдига шум след 22 часа."
Още след убийсвото на студента в София, министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че всички общежития в Студентски град ще се управляват от ведомството му чрез дружеството "Студентски столове и общежития". Тогава той се закани да бъде върнат вечерният час, след който общежитието се затваря.
25
2794
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
13 Март 2012 06:34
Жалък плач..
13 Март 2012 08:23
Навсякъде редът в студентските общежития е такъв. Тукашната слободия и безконтролност от две десетилетия вече взема жертви. Докога?
13 Март 2012 08:35
По наше време /70 г. на миналия век/ си беше така - 22 ч. и кепенците хлопват.
13 Март 2012 08:39
Вокруг - доокала... В нормалните страни общежитието е част от учебното заведение! Там се подготвяш за лекции и занятия, а вечер - спиш, за да си готов за лекции и занятия. Ако искаш купони, плюскане, пиене и др. работи - друм в "цивилизацията"! Вечерен час - на 20-и- кусур-годишни мъже и жени Това само милюционерска глава може да го измисли, щото в нея няма и не са й посадили други възможности. Погледнал се Илия, пак - в тия! Нищо няма да се измени към по-добро. За жалост...
13 Март 2012 08:40
Дузов,и през 80-те беше така.На "Брегалница"2 във Варна ползвахме 101 стая за да влизаме и излизаме,ама си беше голям зор.
13 Март 2012 08:41
да се забрани вдигането на шум по всяко време, не само от 14 до 16 часа,

Това може ли да важи и за всички жилищни сгради?
13 Март 2012 08:51
Ректорите пък предлагат невиждани мерки за сигурност.


Всуе се морят!Дори и снайперисти пред всеки блок да сложат-все тая...Защо?Защото студентите нямат водещ интерес да изпълняват пълноценно,ежедневно,денонощно професионалната си роля-ДА СЕ ОБУЧАВАТ,да усвояват постиженията на съвременната наука...Това е така,защото за полагането на изпитите не се изискват знания и умения по определена специалност,а е достатъчно едно ХЕНДСФРИ В УХОТО И суфльор извън залата.И 50 лева за наем на апаратчето...Та канещите се да вземат мерки пускат розови балони.
13 Март 2012 09:02
Марин Христов да не се прави на ударен, че не знае какво е в общежитията, освен това да вземат да довършат тая библиотека на ТУ - строят я 20 години. Пък и някоя лабораторийка да направят няма да е зле. В нормалните университети си вземаш лаптопчето и сядаш в библиотеката да учиш или ползваш лаборатории в извънучебно време, за да си готвиш проектите. В ТУ няма такива неща. Когато се създадат нормални условия за учене и не се подиграват с усилията на тези, които си ксъсват задника да заверят като пускат всички на изпита, ще се подобри и дисциплината.
13 Март 2012 09:24
Правилата винаги ги е имало но не се прилагат. Ако се разчита на полицията, както е на запад - няма да стане. Пашата полиция играе роля на статистика - като стане инцидент или произшествие - ходи да го описва...
Всичко трябва да бъде с мярка - и купончета и всичко.
Пък в общежитията е най-лесно - който не спазва правилата - гонят го и готово.
13 Март 2012 10:23
вече взема жертви.

Проглеждане или? "вече" вземало! А може би дименция? Грешка в името?
13 Март 2012 10:36
Студентски град стана Чалга град.
Нормален родител няма да прати детето си там.
-
Костов и и неговите другари да оправят кочината, който сътвориха с "реституция в реални граници".
Същото важи и за всички Ректори в София, които са управлявали след 1990.
И не направиха нищо за "своите" студенти.
13 Март 2012 10:49
Уважаеми читатели на в-к "Сега",
Не проумяхте ли, че една подобна концентрация на млади хора е златна мина?
Затова в този район на София пъплят съмнителни люде чак от Дупница и Мездра. Затова там има промоции на алкохол. Защото покрай него върви и другия "бизнес".
13 Март 2012 11:08
Ако ще въвеждат мерки, поне да са смислени и изпълними. Щото вечерният час очевидно не е - веднага ще намерят начин да го заобиколят. Дайте да видим преди всичко - проблемите от какво идват: от това, че някой е буден в 3 часа или от това, че е пиян до козирката и не се знае какво търси на съответното място? Вместо да въвеждат вечерен час, биха могли да забранят продажбата на алкохол на територията на Студентски град. Или поне да я ограничат. Ама едно е да пускаш козметични мерки на гърба на студентите, а друго е да засегнеш икономически интереси, нали.
13 Март 2012 11:17
Е трябваше ли да се стигне до толкова убийства за да се сложи ред в общежитията. Дете ми четири години беше студент в Москва и аз бях спокоен родител, защото там в общежитията има много строги правила, а по време на атентатите беше още по-затегнат пропускателния режим в общежитията. С нашата криворазбрана демокрация си съсипъхме децата.
13 Март 2012 11:52
Като се хлопват в 22 часа, в колко ще се отхлопват? 6?
Да не се окаже,че някой не може да си тръгне от купона и да трябва да пие и на другия ден.....
13 Март 2012 12:26
Нитра, Словакия, 2008 г., студентско общежитие.
Заключено от 22.00 часа вечер до 06.00 сутрин.
Входът се отключва от охраната за по 5 минути на всеки кръгъл час в посочения отрязък от време, за да се приберат окъснели. Влизане само с документ.
На излизане от общежитието ключовете от стаите се оставят при охраната, която функционира като "рецепция". На влизане се получават пак отттам. Ключове от входната врата на общежитието няма никой студент.
13 Март 2012 12:48
Тез строги (драконовски, змейски, триглаволамски) мерки да не ги снасят собственици на хотелчета около студентския Щото излиза, че за да си гушнеш и изплющиш нощеска гаджето от съседния блок, требва да търсиш хотел. Или идеята е, че щом си почнал и вече е станало 22 ч. най-добре да си допиваш у академичния хоремаг до сабалента.
Да не забравяме, че иде реч за студентско градче, а не бежански лагер. Начи да махнат чалготеките и пивниците не, ама да измислят фатмашки тъпотии може.
13 Март 2012 13:10
Казармите в Горна баня могат да се превърнат в нов Студентски град.
Мястото е чудесно.
Средства ще трябват не повече от 1-2 милиона.
13 Март 2012 13:11
Юнкерът е прав. Вместо да се ограничават студентите, трябва да бъдат ограничени кръчмите и чалготеките. Тук се лансират мерки, които приличат на текущия режим за тютюнопушенето: вместо да забранят пушенето там, където ходят деца, те забраниха на децата да ходят там, където се пуши.
13 Март 2012 13:12
Така например, защо трябва да има вечерен час 22:00 за студентите, вместо чисто и просто кръчмите да затварят в 22:00?
13 Март 2012 13:13
Военна академия също е чудесно място за Студентски кампус.
-
Но там апетитете на олигарсите са огромни.
13 Март 2012 13:15
Ето в Горна баня какво чудесно място е за Академичен кампус
Натисни тук
13 Март 2012 13:18
Тук се вижда още по-добре
Натисни тук
Там може да се въведе ред и да стане наистина академичен град и да се учи, а не да се провират студентите между наркодилъри и всякакви други дилъри

13 Март 2012 14:28
А, ако стане пожар например в общежитието през нощта, кой ще е отговорен да отключи вратата, защото тогава ако портиерът заспи ще стане страшно.
Пък да се налага вечерен час до 10:00 на пълнолетни хора е нелепо и само най-бедните и задръстени биха се примирили с това.
13 Март 2012 14:49
Не мога да разбера защо се отдават за охрана на разни комунета да пазят студентите???Имали лиценз???За какво да не пазят / видяхме как/трезор или затворници???Може спокойно студентите да си пазят общежитията и да си получават пари за това, вместо да се пълнят джобовете на комунетата, който и без това наемат икукуригали стаци, за да не им плащат нито осигуровки, нито прилични заплати! И се облагодетелстват еднолично! Стига сме търпяли да ни правят на глупаци!Ако се направи една проверка ше се види спокойно как нито графиците са им верни, обикновенно работят трима вместо четрима пазачи,нито годишният отпуск е осигурен на тези охранители, нито болнични/ веднага ги освобождават /.Затова там не отиват свестни хора , а просто плашила, на които им е все едно! Но пак органите не са си свършили работата, нито инспекцията по труда , нито останалите по веригата !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД