:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,192,752
Активни 126
Страници 17,109
За един ден 1,302,066

България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените

Европа настоява за пълна отмяна на възможностите за ранно пенсиониране и изравняване на годините, на които двата пола ще напускат пазара на труда
Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия. В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки.

В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи на 2 години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г. при 63 г. и 4 месеца в момента, а жените - на 63 г. при 60 г. и 4 месеца сега. Жените имат право на пенсия и след по-кратък изискуем стаж - 34 г. и 4 месеца в момента при 37 г. и 4 месеца за мъжете. Той също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.
Заради по-малкия трудов стаж, част от който дори е неизработен, тъй като е за гледане на дете или на болен в семейството, а това влияе негативно върху размера на пенсиите, в момента жените получават много по-малко пари за старост в сравнение с мъжете. За 2010 г. например българските пенсионерки са получавали средно по 217 лв., а пенсионерите - 327 лв. В Европейския съюз отчитат, че тези по-преференциални условия за пенсиониране всъщност са вид дискриминация спрямо жените, които не могат да получават адекватни пенсии и 22% от тях след 75 години са застрашени от изпадане в бедност.
Комисията настоява още за реформиране на схемите за ранно пенсиониране. Реално обаче предложенията на Европа не са свързани толкова със защита на социалните права на хората, работещи при тежки условия, а с орязването им така, че ранното пенсиониране да стане непривлекателно. Предлага се например работодателите да поемат всички или поне значителен дял от разходите за обезщетения при ранно пенсиониране. На практика това в България е така - допълнителната вноска от 12% за най-тежкия труд и 7% за втора категория в професионалните фондове, които от 2015 г. трябва да започнат да изплащат ранните пенсии, е изцяло за сметка на работодателите. Тези пенсии обаче ще бъдат изключително ниски - в най-добрия случай от порядъка на около 100 лв. месечно, дори при редовно внасяне на вноски. Проблемът е, че периодът за трупане по партидите е много малък - фондовете са създадени през 2000 г., а периодът на изплащане на пенсиите е прекалено дълъг - започва от 10 г. и 6 месеца за първа категория труд и 5 г. и 6 месеца за втора при мъжете, а за жените съответно от 12 г. и 6 месеца и 7 г. и 6 месеца. Така хората ще бъдат принудени да остават на пазара на труда заради неадекватните пенсии. Допълнително у нас се предприе и увеличение на пенсионната възраст за работещите тежък труд с 1 година от 2012 г. до 2014 г.
Друга идея е да се дава възможност на хората да получават частична пенсия по-рано и да продължат да работят на непълен работен ден. Европейската комисия предлага също да се мисли вместо работещите в опасни и вредни условия да се пращат в пенсия по-рано, да им се осигуряват нови, по-леки работни места, което обаче противоречи на принципите на пазарната икономика. Така препоръката на комисията - лицата, които се пенсионират рано да могат да работят по-дълго или, ако това е невъзможно, да се ползват с адекватна сигурност на доходите, звучи само като добро пожелание.

---ПРОЦЕДУРА---

В Бялата книга се правят вече по-категорични препоръки за промени в пенсионните системи на страните на Европейския съюз, след като проблемите им бяха идентифицирани в излязлата през 2010 г. Зелена книга и на базата на нея много страни в общността, включително и България, започнаха дългосрочни пенсионни реформи. По принцип правителствата би трябвало да променят националните законодателства според препоръките в Бялата книга, но доколко те да станат задължителни ще се решава при обсъждането й на ниво министри. Засега тя е обсъждана от експерти, които не са били много съгласни препоръките да стават задължителни. Те са изразили мнение, че по отношение на пенсионните системи страните трябва да запазят своята относителна независимост да определят политиките си, които да бъдат съобразени с демографската ситуация, продължителността на живот и структурата на икономиката в съответната страна.
85
15741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
18 Март 2012 19:11
Ако ще се изравнява възрастта - хайде да е на 60 години?
И - аман от манипулации под девиз: "Ама мислете за държавата, не за себе си!".
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек

18 Март 2012 19:12
Айде сега жените на 65 г. и после всички до 70 г. Който смята да живее с орлите да им плаща (за бонуси в НОИ и за Бентлитатана частните фондове).
Обаче другата евроидея е направо нож в сърцето Му - да премахнат ранното пенсиониране на полицаите; как си мислят европейците, че старшините, вдигащи бариерите в КАТ могат да го правят до 65 г.?
18 Март 2012 19:18
само да не пипа милкцията и армията - това са устоите на държавата.
който не храни своя милиция ще храни чужда и така
ПП
Аз до момента компютърен експерт на 70 не съм виждал.
Правилно каза бащицата - да не се заниамваме с глупости ами да се хващаме да се занимаваме с овчо. Директно - за катарския пазар
ПП2 Полковник цецо и генерал Бойко....
някой има ли представа за пенсиония статут на тези две звезди на прехода
18 Март 2012 19:20
генек
2012-03-18 19:11:32,
Каква се оказва "държавата? Май "добродетелната дружинка" по Ботев?!
18 Март 2012 19:27
Мъжете - на 63, жените - на 60 и все пак - средната възраст на пенсионираните през миналата, 2011-а, е някъде около 56.
Какво вдигаме ? Защо го вдигаме ?
И най-вече кому вдигаме ?
18 Март 2012 19:49
Напълно съм съгласен да отпадне ранното пенсиониране на всички работоспособни хора, също и да се изравни пенсионната възраст за двата пола.
18 Март 2012 19:54
В Европейския съюз отчитат, че тези по-преференциални условия за пенсиониране всъщност са вид дискриминация спрямо жените, които не могат да получават адекватни пенсии и 22% от тях след 75 години са застрашени от изпадане в бедност.


А нещо за тези, които в България работят и изпадат в бедност, пише ли?
18 Март 2012 20:21
Стига дуднене. Ама мъжете, ама жените .... а в същото време 100 000-лядна сбирщина се пенсионира 20 години преди лекаря, учителя или шофьора. Тази свинщина `ранно пенсиониране` рано или късно ще се поправи, ама що да е късно ?!
Нищо не му пречи на полицая след 50-годишна възраст да пази паркинзи, лозя, вили и обекти. Спокойна работа, с минимално физическо напрежение. Ама ние не - богаташи сме и пенсионираме здрави и прави мъже по на 45 !!!
18 Март 2012 20:32
Трябват ми данни за относителния дял на жените , при пенсиониращите се на Запад . Колкото две Българии да са в своята страна , през тази бленда техните жени нямат нищо общо с нашите . Ако не бяха потомките на баба Илиица , само те и наличните ни Престъпници щяха да са останали в "прехода". Баф , неблагодарниците ! Не им скъсявайте живота бре , Престъпници !!! ...
18 Март 2012 20:52
За много неща гледаме в чуждите канчета, а за най-важното не се осмеляваме и да погледнем.
Зная много добре как живеят жените в запаДналите държави, как домакинската работа и отглеждането на децата стават по-приятни при използването на научните постижения. Една майка на запад има няколко възможни варианта, подпомага се от държавата за да може да отгледа нормално поколение.
А ние пестим от топлина, от светлина, от какво ли не за да вържем бюджета със сметките.
Тук никой не прави сметка за храна, парно, топла вода, сапун, шампоани, дрехи... защото са много евтини за получаваните доходи.
И затова хората са спокойни, обясняват бавно и славно на децата си каквото трябва да се прави.
Къде сме ние?
И защо когато стане дума за пенсии ще трябва да ни сравняват с другите като условията, при които живеем са много по-лоши?
18 Март 2012 20:54
Ало, калпави управници на клетата ни държавица, ЗАСРАМЕТЕ СЕ най-после! Стига сте гледали само какво е добре за вас и Европа, какви са цените там на живота и каква е издръжката на техните домакинства! Няма ли най-сетне някой порядъчен наш управник да посочи на европейските смотани депутати в Брюксел, както и на техните държавници с какви средства преживява отруденият ни народ вече повече от 23 години!? Посочете им нашите доходи от заплати и пенсии да видим каква ще е реакцията им, защото вашата е никаква!
18 Март 2012 21:02
Наистина ли, всички вий, уважаеми, приемате, че на девиза "Европа настоява за... " трябва да се гледа сериозно?
Ето моето настояване (Европеец съм, сиреч Европа):
- циганките да се пенсионират при раждане;
- министърките наши - на 33 + 1/2;
- калинките - или като министърките, или при залавяне;
- сестриското братство - като калинките;
- чалгаджииките - когато пропеят арии от "Аида";
- нормалните идиотки да гледат да си поигледат децата и да мрът ..
18 Март 2012 21:02
Боклуци! И европците, и нашите! Я да го докарат един еврочиновник да бачка за 400 лева заплата един месец пък тогава да видим каква песен ще запее. Ама нашите си боклуци са по боклуци от техните!
18 Март 2012 21:11
Интеле, не само компютърен специалист на 70 ще е комична картинка, но и в повечето професии ще е така.
Човек, освен таван на физическите си възможности, има и на интелектуалните, даже той понякога е по-нисък.
Виждам поле за нова професия - "придружител/бавачка на работещ" - май на всички ще ни трябва.

Единствената идея е да не се дават пари от фондовете, а старците да работят каквото си щат и както си щат - без значение е какво означава това за икономиката, за всички сфери, в които се очаква някакъв продукт от труда.
А иначе в европейските структури харчат по 130 млрд евро на година, за да бабуват на подобни скудоумия.

18 Март 2012 21:21
Лекар, адвокат, писател, художник, мъдрец или пък европейски държавен глава на 70 г. обаче не е комична картинка.

Впрочем, да вметна, че радиожурналист на 70 г. с лошо изработено или поставено чене поне за мен е ЗВУКОВА картинка, която е повече от комична.
Не се ли предвижда да не ги пускат в ефир, ако дикцията им вече не е същата като предишната?

18 Март 2012 21:30
Колеги, гледайте от розовата страна на нещата! В крайна сметка по-високата възраст на пенсиониране има и своите добри страни. Вероятността да починеш по време на работа се увеличава, а това ще се води трудова злополука. При това положение работодателят е длъжен да поеме разноските за погребението. Разтоварва се семейния бюджет и не се натоварват наследниците с отговорността по организирането на погребение, опело и т.п.
18 Март 2012 21:31
Що е то пенсия? Всеки работи колкото може и като падне - безплатно държавно погребение с почести.
18 Март 2012 21:33
Една майка на запад има няколко възможни варианта, подпомага се от държавата за да може да отгледа нормално поколение.

Е, да не забравяме, че най-честият (и най-изгоден) вариант за една майка "на Запад" - в САЩ - е да си наеме детегледачка-имигрант, предимствено нелегален.
18 Март 2012 21:33
Тавагишчи, да напомним за немнайсти път, не че ще има резултат. Съществуват три вида пенсионни системи:
- разходопокривни, при които пенсиите се плащат от вноски на работещите
- капиталови, при които се плащат от спестяванията на пенсионерите
- петролни, при които самодържецът ал Сауд, ас Сабах или Путин раздава на народа от приходите от петрола според добрината си.
Тъй като ние петрол нямаме, а капиталовият елемент в пенсионното ни осигуряване е минимален, в обозримо бъдеще ще трябва работещите да плащат пенсиите. Последното съотношение, което видях, беше 0,82 пенсионери на работещ. С такова съотношение и с такива осигурителни вноски, каквито плащаме - толкова пенсии. Ако искаме по-големи пенсии, трябва да увеличим вноските, да намалим съотношението или и двете.
18 Март 2012 21:33
Има и изключения наистина, но те не са правило, за да се възприеме подобна мярка за всички. Въпрос на преценка и конкретни възможности, но не и на принуда.
От изброените най-несъмнителен изглежда "мъдрецът" , но така или иначе такава професия няма и не стои въпрос за пенсиониране, респективно принудително мъдруване дотогава.
За лекарите Докторът може би ще предположи, че голяма част от тях ще се преквалифицират в специалността на вече бившия здравен министър, но да оставим на него
За адвокатите - виждала съм колеги на изключително ниво на тази или близка възраст, но не са много.
18 Март 2012 21:34
При това положение работодателят е длъжен да поеме разноските за погребението.

Които, по най-скромни софийски тарифи, трудно се вместват в 2 000 лв. Личен опит, съвсем пресен.
18 Март 2012 21:36
С такова съотношение и с такива осигурителни вноски, каквито плащаме - толкова пенсии. Ако искаме по-големи пенсии, трябва да увеличим вноските, да намалим съотношението или и двете.

Е, има и един по-сложен вариант - да намалим броя на фуражките.
18 Март 2012 21:41
Е, има и един по-сложен вариант - да намалим броя на фуражките.

Това е част от намаляването на съотношението. И аз съм категорично "за". И полицаи, и военни според мен могат след службата на улицата или в строя да си довършат трудовия стаж в канцелария вместо многото наети цивилни чиновници. Да не говорим, че голяма част от тях си прекарват службата изобщо в канцелария. Да напомним и че тези привилегии са си от соц време, а никоие следващо правителство не е имало смелостта да ги отмени.
18 Март 2012 21:51
Добре ,че са тия от Европа да ни кажат че бялото е бяло и черното черно щото ние като интелектуалци винаги се съмняваме. Следващото което се надявам да ни кажат е че не даваме много пари за здраве , а най-малко.
18 Март 2012 21:53
INTEL INSIDE
....Аз до момента компютърен експерт на 70 не съм виждал....

Как ще видиш, че не моя се сетя. Кога в българия се узнава какво е компютър, при положение че официално компютърът на Атанасов-Бери (превод на английското Atanasoff-Berry Computer, съкращавано ABC), въпреки че не е програмируем,[1] е първият електронен цифров компютър,[2] предшественик на ENIAC. АВС е създаден в периода от 1939 до 1941 г. от Джон Атанасов и Клифърд Бери. Ако приемем че тук масово навлиза през началото на 80те .....
Пробвай пак да помислиш, ама този път не с гръбначия си мозък
18 Март 2012 21:53
Спорът прилича на онзи за кокошката и яйцето. При застаряването на Европа (не само на България), се търси усилено работна ръка. Която хем да създава БНП, хем да плаща данъци и осигуровки. Ако не се направи спешна и радикална промяна в политиката на доходите, както аз казвам, на око - "да се добави една нула към сегашните номинални заплати", магистралите Бойкови няма да ги ползват българи. Ще има невиждан бум на погребалните фирми.
Направете следната проста сметка. Ако утре се насочат в производството (не в канцелариите!) неквалифицираните 60 000 полицаи и 30 000 военни, дали те ще могат да компенсират 90 000-те млади българи, които искат да емигрират (заглавие от съседна тема), защото тази територия не им предлага нищо светло в бъдеще?
А че ще се работя, докато ме държат краката, ми е ясно от последните поне 10 години.
18 Март 2012 21:54
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!
Що рИвете сега?!
18 Март 2012 22:02
Докторе, ето къде си бил , чакат те при министър Павлова, по спешност..

И ти, и аз ще работим докато ни държат краката, но дай боже да ни държат и главите, че отидоха пациентите ни...
18 Март 2012 22:02
Тук има един единствен проблем и това не е пенсионната възраст. Нивото на повишението на възрастта, за да се достигне до баланс за всяка една държава е различно и лесно може да бъде пресметнато.Проблема е в осигуряване на заетостта, в условия на икономическа криза. Аз не виждам добри шансове в обозримо бъдеще за осигуряване на работни места за хората, които искат и трябва да останат активни до 65-70 години. А тия, които са живяли и живеят по правилото по добре гладен, отколкото уморен , те са безинтересни....
18 Март 2012 22:15
Подозирам че който не храни свой изтребители, ще храни чужди
18 Март 2012 22:16
Бялата книга... Зелената книга...
Докато българите не останат само в Червената книга.
18 Март 2012 22:33
стига писали глупосит на тема компютърни специалисти на 70...

Познавах хора, завършили през 1970 година курсовете на Фуджицу в Япония, и после работили до 1984 година с японския ФАКОМ в София...

Повечето бяха набор 1938-1951 и лесно можете да сметнете на колко години биха били сега, през 2012 година...

Въобще не коментирам, че повечето починаха последните 3-4 години...
18 Март 2012 22:35
Благодаря за загрижеността, ма ти мен не мой ме мисли. Чужди за радост ме хранят и то така, че свят би ти се извило ако ... ай да не си отварям човката вечер късно
}{
18 Март 2012 23:05
аз не се и съмнявам - просто посочвах някой итси битси разлики в изходните позиции.
Говори се че позицията на камбанарията, определяла гледната точка или нещо подобно - не знам до колко е вярно
18 Март 2012 23:07
Наред с вдигането на пенсионната възраст да приемат и закоа за Евтаназията.
Поредните, но тоя път световни абсурди! Ние може да искаме да работим, дорде ни изкарат с краката напред, ама кой ще ни търпи с памперсите, старческия тремор, артрита, слуховите апарати, сенилни, склерозирали, изпускащи се, олигавени летаргичнио изкуфели-хеле, ако пък сме учители?
18 Март 2012 23:17
За адвокатите - виждала съм колеги на изключително ниво на тази или близка възраст, но не са много.


Моите адвокати (3) са всички около 70-те и са едни от най-добрите в своята област. Възрастта не е проблем за добрия адвокат, дори е предимство, виж с хирурзите нещата стоят малко по-различно.
18 Март 2012 23:20
Възрастта за пенсиониране трябва да се изравни за мъжете и жените. Така е в белите страни. Така трябва да бъде и по ред други причини - жените не трябва да се дискриминират, жените живеят по-здравословно и по-дълго, жените са тези, които и в миналото и сега са тези, които крепят едно семейство.
18 Март 2012 23:29
Изравняването на възраста за мъже и жени е извън всякакъв спор!
18 Март 2012 23:39
Manriko, мнооого отдавна нашата пенсионна система е разходопокривна.0.82 пенсионери на работещ е ефект на стъкмистиката.
Ще ви напомня един стар виц от времето,когато Дража Вълчева беше министър на образованието. Вдигат стажа на учителите и - те и
пишат писмо:
Драга Дража,намали стажа - както преподаваме,тъй се напикаваме.
Отговор:
Драги колежки,времената са тежки, пенсиониране след насиране,

Та тъй.
19 Март 2012 00:05
ЕК може да си пише бели, червени или зелени книги, но каква е спецификата на България? Ниска продължителност на живота - мъжете в България живеят средно до около 70 години, а доскоро беше ипо-зле. Ще изравняваме ли пенсионната възраст с Германия например, където мъжете живеят доста повече. Като аргумент българоубийците изтъкват, че не трябвало да се гледа средната продължителност на живота, а средното време за получаване на пенсия, но аргумента издиша отвсякъде, защото това средно време в България може да е относително голямо, но не защото пенсионната възраст е ниска, а защото прекалено много хора се пенсионират много рано. Решението за България е простичко - пенсионна взъраст за всички 60 години и няма първа, няма втора категория - всички пенсионери след 60 години. Ако някой се пенсионира по-рано по болест, то да е с някаква минимална пенсия.
Друга специфика на България е огромния размер на сивата икономика. Само намаляването наполовина на доходите под масата, може да вдигне поне с 20-30% размера на пенсиите в България.
19 Март 2012 00:08
Преди години имаше смислъл жените да се пенсионират на 55 години, както беше преди 1989-та. Тогава се раждаха деца и бабите трябваше да помагат, което беше икономически оправдано. Сега деца няма, така че бабите вече не са баби и могат да работят повече.
19 Март 2012 00:13
Пенсионната система върви в съзвучие с държавата, тоест по дяволите.

19 Март 2012 00:33
Според мен пък жените изобщо не трябва да работят, а да си гледат дома и семейството. Съответно мъжете да не работят колкото работещите жени, а да работят здраво и по мъжки и да получават големи заплати, с които без проблеми да издържат семействата си.

Abandon, когато се гледа българска статистика трябва да се проверява - доверяй, но проверяй, казваше Рейгън - в Европа продължителността на живота се смята с отчитане на смъртността на бебета с тегло над 500 г., а в България - с тегло над килограм. Това увеличава продължителността на живота в нашата страна. По европейските мерки продължителността на живота на мъжете у нас е около 67,9 г., ако не и по-ниска. Тук аз предлагам следното: японските мъже живеят до 78 г. средно и се пенсионират на 60 г., тоест взимат пенсия 18 години средно. Българските мъже живеят грубо 68 г. минус 18 години - следователно трябва да се пенсионират на 50 г. Може и да не съм прав, ама така мисля.
19 Март 2012 01:27
Ами що не се загледате по некролозите па си направете статистика на каква възраст умират хората в България - все по-ниска...Какви пенсии и удължаването им, какви пет лева. Народът ни е болен, умират хора, ненавършили 50, инсултите и инфарктите все по-ниска възраст покосяват, те ще вдигат пенсии. Да сме нормална държава, ама не сме. Хрантутим 1 милион цигани, младите бягат поголовно по чужбините, колко са работещите реално дали знае някой в тази държава. Омръзна ми да цитирам дядо Славейков, ама си е до болка прав. Търпим да ни управляват нагли крадци и бонусополучатели, гърчим се в мизерия и все с преклонена главица. Така ще е, последният да дръпне шалтера...
19 Март 2012 01:31
Правилно каза бащицата - да не се заниамваме с глупости ами да се хващаме да се занимаваме с овчо.

Ами хубав съвет ти е дал.
19 Март 2012 01:50
Последното съотношение, което видях, беше 0,82 пенсионери на работещ. С такова съотношение и с такива осигурителни вноски, каквито плащаме - толкова пенсии. Ако искаме по-големи пенсии, трябва да увеличим вноските, да намалим съотношението или и двете.

Проблемът не е в съотношението пенсионери на работещ. Проблемът не е и дори в горната граница от 2000 лв. на пенсионно облагане, над която доходите се необлагаеми. Проблемът е много по-съществен и увеличаващ се, а именно все по-намаляващият дял на труда в един продукт. А сегашната пенсионна система не облага за целите на пенсиите целият продукт, а само дела на труда (заплатата) в него.
-
И понеже егоизмът, особено при някои е водещ, а желанието за максимизиране на приходите и минимизиране на разходите е правило, то практически се върви към премахване на пенсионната система, но не и към адекватен принцип на финансирането й - от косвени данъци с които са облага целият продукт, а не само делът на труда в него.
19 Март 2012 02:08
А България е най-напреднала в ликвидирането на пенсионната система - плътно доближавайки пенсионната възраст до средната продължителност на живота и въвеждайки невъзможен в естествените циклични пазарни условия стаж. Безработицата средно около 10 % е постоянна, а заетостта около 50%.
-
В момента се пенсионират последните поколения, които при тази пенсионна система ще могат да го направят. След това или трябва да се смени рязко пенсионната система, като се финансира от косвени данъци и отпаднат изискванията за осигурителен стаж, или успелите да се пенсионират ще получават дори и номинално намаляващи пенсии, а неработещи и непенсионирани старци от цели поколения ще умират от глад буквално.
-
Естествено, че това няма как да се допусне и най-много към 2020-2025 г. пенсионната система ще бъде сменена мирно или с кръв. Ако се стигне до второто, то промените могат да бъдат много-по-големи и да включват "немислими" сега неща, като мащабна експроприация и национализация.
19 Март 2012 02:35
Аз пък се чудя кой ще наеме на работа останал(а)без работа на около 60 години?
Няколко поколения ще ровят по кофите без пенсия щото по време на безумният преход се загуби и стажът.
19 Март 2012 04:49
Като вдигне пенсионната възраст още къде ще работят младите?!То и сега никой не иска на работа жени над 40?!Не стават за сервитьорки и манекенки!!!!!!!!Да се правят подобни "реформи",когато безработицата расте,е пълно безумие,да не говорим,че е геноцид над всички поколения!
Тез тарикати кво целят?!Да им плащаш 50 години вноски и накрая да получиш пари 5-6 години?!Ами,ако хората се усетят и спрат да им плащат?!Те някои вече и така правят..Държавата прибира 60% от доходите на работещите като данъци и разни осигуровки.А в замяна им дава какво:НИЩО!Да плащаш осигуровки за пенсия,но партидата да си е твоя и да се наследява дори.И независимо колко си внесъл,да имаш право на пенсия,макар и малка при малки вноски и липса на достатъчно стаж.Иначе излиза,че като си бил безработен,колкото и пари да си внесъл на НОИ,никога няма да се пенсионираш!И нарочно не се позволява да си купиш стаж,ако в един момент се сдобиеш със средства или родата поиска да ти помогне.Държавата просто ти е откраднала парите!!!!!Ето това е големия проблем!Говарят на младите срещу пенсионерите,как ги издържали..А че тези хора са плащали години,не се казва!Както и не им се казва,че и те,и родителите им,които вече са над 45,нямат шанс никога да получат пенсия.Възрастта ще расте,работните места ще намаляват,много хора ще стоят без работа и без доходи и после без пенсия.
19 Март 2012 06:36
Е,па най е добре да направим тъй,че жените и мъжете да получават пенцийка на една и съща възраст,но без никакъв таван.
И таа възраст да е кръгло 100,след което секи пенционер мое да получи максимум 10 иляди лева на месец.
Хем хорицата за имат стимул да доживеят до стоте,хем я един-двама достигнат до таа възраст,че да се порадват на десетте иляди хилки.
Демек...офцете хем са доволни,хем Бойко ги стриже,дои и дере.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД