:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,530,584
Активни 128
Страници 2,520
За един ден 1,302,066
Консулт

За удостоверение за данъчна оценка са нужни търпение и поне 17 лв.

Красимир Добрев
Искам да продам имот и ми казаха, че задължително трябва да си изкарам от общината удостоверение за данъчна оценка. Това така ли е и ако да - каква е процедурата и какво трябва да се направи?

Васил Шопов, СофияНа практика удостоверението за данъчна оценка е задължително при всяка сделка, свързана с имот. Включително дори при учредяването само на ограничено вещно право върху него, примерно при право на строеж или ипотека. Затова и през последните години удостоверението за данъчна оценка на имот стана един от най-често издаваните от общините документи.

Според чл. 264, ал.1 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) "прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог се допуска след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, съответно ипотекарания длъжник или залогодателя, че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски". Наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка, казва още кодексът.

Зад тези доста сложни словесни комбинации всъщност се крие едно общо правило, че когато има сделка, в която има имот, трябва да се поиска издаването на такова удостоверение за данъчна оценка. По правило това прави този, който прехвърля имота. Или пък този, който вкарва имот в капитал на фирма, или пък който учредява ипотека или залог.

Удостоверението се вади от съответната община, на чиято територия е имотът. Молбата се подава от собственика на имота. Възможно е това да направи и друго лице, но трябва задължително да има пълномощно за подаването и получаването на документа.

Молбата е типова - в нея се описва кой иска удостоверението, за кой имот, с каква цел се иска документът. Заедно с нея в данъчната служба в общината трябва да се носи и документът за собственост.

Ако става дума за наследствен имот, тогава трябва да бъде приложено и актуално удостоверение за наследници. При положение че се иска данъчна оценка за незавършен имот, трябва да се носи и констативен протокол за етапа на завършеност на обекта. Последният се издава от техническите служби на общината. Необходимо е и представянето на скица. Ако се иска данъчна оценка на право на строеж или на имот, собственост на фирма, заедно с останалите документи е необходимо да се даде и декларация по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Въпросната декларация по право се подава за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти. Това става обичайно веднага след като собственикът или носителят на ограничено вещно право на новопостроен или на придобит по друг начин имот уведоми за придобиването общината по местонахождението на имота. Това уведомяване трябва да стане в двумесечен срок от придобиването. След това се подава и въпросната декларация. Тя се подава и при наследяване на имот.

Ако имотът е придобит по завещание, при искане на удостоверение за данъчна оценка трябва да се занесе и удостоверение от нотариус. Трябва да са платени и данък сгради и такса смет.

Иначе по закон данъчната оценка би трябвало основно да се издава за целите на облагането с данък върху наследствата и с данък при придобиване на имущества, за определяне на държавните и нотариалните такси в производствата по ГПК. Данъчната оценка се определя от служител на общинската администрация по местонахождението на имота.

По закон общинската администрация трябва да издаде исканата данъчна оценка в 14-дневен срок след подаването на молбата. Всяка община може да определя и по-къси срокове, както и различни такси за даването на този документ.

Специално за София има три възможни срока и три различни такси. Така ако се иска данъчна оценка за 14 дни, услугата е наречена обикновена и се плаща 17 лв. Ако е в 7-дневен срок, услугата е категоризирана като бърза и сумата набъбва до 25.50 лв. При експресна услуга удостоверението се издава за 3 дни и тогава таксата скача на 34 лв.
5
23989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2012 21:55
...трябва да бъде приложено и актуално удостоверение за наследници.

Да-а - и струва 10 лв!
Аман!
Нали щяхме да плащаме само стойността на носителя?...
21 Март 2012 08:22
Може ли някой да ми обясни какъв "висококвалифициран" труд и продължителни процедури са необходими за изготвянето на данъчна оценка, та трябва да се чака 14 дни и да се плащат такива суми. Нима след подаване на заявлението служителят тепърва тръгва да мери и оглежда жилището? Не е ли цялата информация в компютрите на общината?
Преди години ми се наложи да поискам справка по имотно състояние от общината. Платих, дадоха ми номер и ми казаха да отида след 7 дни. Отидох след 10. Отново ме разпитаха за какво ми е нужна, провериха дали съм си платила данъците и с голямо неудоволствие ми написаха на ръка справката, при това, както се оказа но-късно при нотариуса, неправилно. Хей, електронно правителство и администрация, здравей, здравей!


21 Март 2012 09:16
Не трябваше ли цената на услугата да зависи от разходите за нея ? Какви 20 - 30 лв. за данъчна оцинка, след като за изготвянето и са необходими по-малко от минута работно време и 2 листа хартия. Другите разходи са незначителни на фона на посочените. Такса над 0,10 лв. е чист грабеж. Едно време тази услуга се предоставяше от данъчната администрация напълно безплатно.
24 Април 2012 22:57
Може ли някой да ми отговори възможно ли е да се изготви удостоверение за данъчна оценка в рамките на 1 работен ден, и по-конкретно за Русе. Благодаря предварително !
24 Април 2012 23:06
Може ли някой да ми отговори възможно ли е да се изготви удостоверение за данъчна оценка в рамките на 1 работен ден, и по-конкретно за Русе. Благодаря предварително !

За София е възможно.
Но Само то не ти е достатъчно за разпоредителни действия - трябва ти и кадастрална скица (или удостоверение, че такава лиспва за квартала), както и удостоверение за семейсно положение. Пиша го защото очевидно те интересува краткия срок за документите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД