:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

В дома на Гергана Грънчарова политиката е табу

Най-голямата радост на младата депутатка от НДСВ е дъщеричката й Катерина, а най-добрата приятелка - собствената й близначка Михаела
Снимки: Борислав Николов
Кой беше казал, че една жена не може да е хем хубава, хем умна? Да иде първо да се запознае с младата депутатка от НДСВ Гергана Грънчарова и после да говори.

Защото 29-годишната юристка действително е една от най-атрактивните жени в парламента, но има и солидна кариера зад гърба си, тежи на мястото си в комисията по външна политика, отбрана и сигурност и няма човек, който да може да я упрекне в неуместна изява от трибуната или в медиите.

Гергана не е от хората, които се опияняват от камерите и светкавиците на фотоапаратите. Даже, напротив, сякаш страни от тях и се изявява само и единствено по теми, които са от нейната компетентност.

Тя пази ревниво личния си живот и почти никой нищо не знае за него. Затова и наскоро в парламента се пусна слух, че тя тайно се е омъжила, след като е станала депутат.



Истината е съвсем различна.



Гергана е семейна от три години и има дъщеричка на 2 години и 10 месеца.

Младото семейство живее в мандатно жилище на парламента в кв. "Изток", което юристката е наредила с много вкус. Премереността й и тук си е казала думата - никаква излишна разточителност и помпозност, но много уют. Артснимките по стените и изящните вещи за бита издават наклонността й към изкуството. Не крие, че харесва красивите неща. Сама гледа цветя. В новото си жилище е и огромният спатифилум, който баща й донесъл преди години от Ливан.

Признава, че политиката много я ангажира и страда, че ощетява семейството си.

Но поне среща разбирането на съпруга си Петър. Той е финансист и като нея е доста ангажиран. Изпълнителен директор е на Института на дипломираните експерт-счетоводители. Гергана казва, че всеки от тях уважава правото на избор в живота на другия. "И двамата сме силни и независими като личности и не изпадаме в крайности", обяснява тя.

Двамата се запознали по линия на работата. Младата юристка, след като завършила право в СУ, започнала в частна адвокатска кантора, а след това в "Артур Андерсен". Там срещнала и бъдещия си съпруг, който вече имал 2 г. стаж. През смях признава, че май тя е направила първата стъпка към сближаването. Приятелите им се шегували, че любовта им била



като латиноамерикански сериал



- случайна, спонтанна и много истинска.

Тя е от Асеновград, той - от София. След близо година връзка се оженили и заживели в столицата. Появила се и дъщеричката им Катерина, за която много помагат бабите. "Знам, че не съм от майките, които отделят 100% нужното внимание на детето си. Но понякога си мисля, че в този динамичен живот е по-важно да му дадеш много любов, добро образование, да го подготвиш за това, което го очаква, и да му осигуриш правото един ден да избира как да се реализира", казва депутатката.

Тя твърди, че в дома й се говори изключително рядко за политика. Казва, че темата е табу, защото мъжът й много я критикува. Не крие, че за една жена е трудно да убеди съпруга си, че е възможно да държи еднакво и на семейството си, и на професионалната си реализация. Но тя успява да се справи.

Освен Петър, човекът, който 100 процента я разбира, е близначката й Михаела. "Двете харесваме едни и същи неща, имаме еднакви разбирания, с еднакви професии сме", разказва депутатката. И си спомня, че когато били малки, всъщност никога не е стоял въпросът коя какво ще учи. Обсъждало се какво ще учат двете.

Те са завършили английската гимназия в Пловдив, а след това право. Гергана казва, че са били и с почти еднакъв успех в училище. Въпреки еднаквия си вкус двете никога не са се конкурирали и никога не е имало спорове, за мъже например. Гергана разказва, че майка й, която е лекар, като разбрала, че ще има близнаци, много се притеснила. Защото била чела за възможните негативни отношения, които могат да се породят между тях. Слава Богу, собствените й дъщери опровергали всичките й страхове.

Като малки двете първо мечтаели да станат лекарки като майка си. Противно на очакванията им тя хич не била във възторг и им обяснявала, че това е тежка и ангажираща професия за една жена. В крайна сметка те записали право, но както казва Гергана, правото не отстъпва по ангажираност на медицината. Сестра й Михаела сега е



шеф на Правния отдел на "Глобул".



Депутатката не може да потвърди със сигурност дали е вярно, че между близначките съществува телепатия. Но казва, че е изключено, ако едната е в приповдигнато настроение, другата да е в мрачно, и обратното.

Това, което ненавиждат, са запуснатите хора, необръщащи внимание нито на околните, нито на себе си.

Гергана твърди за себе си, че ако е суетна, то е в рамките на здравословното. Казва, че не полага някакви особени грижи за външния си вид, но спортува. Играе тенис, а отскоро се е запалила по скуош. Доволна е, защото според нея натоварването за половин час скуош се равнява на три часа друг спорт. А когато след всичко това последва масаж и сауна, уикендът е добре прекаран, усмихва се тя.

В личен план Грънчарова мечтае да докаже на самата себе си, че може успешно да защищава и професията, и семейството си. Казва, че е върла противничка на феминизма и еманципацията. "Жената трябва винаги да си остане жена и съпругът й да забелязва в нея жената. Да защитаваш обратното, означава да тръгнеш срещу природата", смята тя.

За политиката обаче няма еднозначно мнение. От една страна, се чувства комфортно и смята, че е намерила мястото си в сферата, в която работи. От друга - осъзнава, че в нея всичко сякаш е малко виртуално, тя не е реалният живот. "Винаги съм казвала, че София не е България и човек трябва да се докосне до реалния живот", обяснява Гергана. А след това си спомня как по време на предизборната кампания отишла в асеновградско селце, където в единствения магазин продавали само сол и цървули. Затова и участва в политиката, защото вярва, че с нещо може да помогне да се подобри животът. "Не може да не се оправим", казва тя. И допълва, че си мечтае за времето, когато хората няма да се интересуват от политика и политици.
 
Гергана Грънчарова е подредила с вкус жилището си в кв. "Изток".
 
Гергана и близначката й Михаела празнуват рожден ден.
 
Депутатката със съпруга си Петър.
 
Дъщеричката Катерина е най-голямата радост на юристката.
20428
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД