:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 411,035,961
Активни 109
Страници 231
За един ден 1,302,066

Социалното министерство спира част от инвалидните пенсии

Хората с увреждания остават без пари от общественото осигуряване, ако могат да работят


Държавата няма да плаща пенсии на хората с увреждания, ако те могат въпреки проблема си да продължат да работят по професията си при същите или при облекчени условия и режим на труд. Това е идеята, която поддържа социалният министър Тотю Младенов за ограничаване на разходите за инвалидни пенсии, става ясно от изготвената за целта стратегия след сондирането на мненията на различни институции и социалните партньори. В момента около 260 000 души получават инвалидна пенсия, а са в трудоспособна възраст. Всички, които вземат инвалидна пенсия за стаж и възраст, са 430 600.

Правото да решава кой да получи пенсия и каква - частична или цяла, се дава на НОИ. Оттам ще се произнасят на базата на ТЕЛК-овото решение, професионалната характеристика от работодателя и документите от службата по трудова медицина. Точно трудовите медици ще преценяват дали увреждането пречи на човека да продължи да изпълнява професията си, какво може да работи изобщо и при какви условия.

Ако човекът може да запази позицията си, като се труди например на намален работен ден, ще получава частична пенсия, само за компенсиране на загубения доход. Аргументът е, че общественото осигуряване не бива да поема функциите на подпомагането, а да изплаща само суми, заместващи или допълващи загубения доход, каквато е функцията на пенсията. Като съобразява отпускането на пенсия с възможността човек да продължи или не да работи, държавата на практика прехвърля на бизнеса социални функции. Работодателите ще трябва или да се съобразяват със състоянието на работника вместо със своите нужди, или да намерят начин да се освободят от него, което пък ще го остави без доходи, тъй като едва ли ще успее да си намери друга работа. В същото време бизнесът плаща по-голямата част от осигуровката за общо заболяване и майчинство, покриваща риска инвалидизация, а за опасни условия на труд е изцяло за негова сметка. Не става ясно какво ще се случи с хората, които заради увреждането си вече са изпаднали от пазара на труда и не могат да си намерят работа, което в кризата е трудно дори за здравите.

Документът предвижда още рехабилитацията да стане задължителна, а НОИ да взема решение за отпускане на пенсия едва след провеждането на такава. "Рехабилитацията ще покаже на обществеността, че промените в експертизата се правят не толкова заради фикса, а за да се помогне на трайно неработоспособните да се реинтегрират на пазара на труда и в обществото", пише в стратегията.

Медицинската експертиза за всички категории лица остава към здравното министерство, но комисиите ще определят само вид и степен на увреждане, без да се ангажират с оценка на намалената работоспособност, както и подходящите за труд условия. Сега в експертните решения на хората в трудоспособна възраст се определя процент намалена работоспособност, а всички с над 50 на сто имат право на пенсия. Размерът й зависи от годините стаж и определения процент.

Стратегията вече е приета по принцип от работната група, а до 23 април трябва да са готови и законодателните промени, както и разчетите по новата политика. Предвижда се координатор на промените да бъде Агенцията за хора с увреждания. "Принципите са правилни, но първо трябва да се променят много други неща. Аз няма да допусна да се спира пенсия на човек, който може да си работи по професията, но не му е осигурена достъпна среда. Но ако му е предложена подходяща работа, а той е отказал, сори", обясни какви ще са насоките на промените шефът на агенцията Минчо Коралски.

ГЕРБ реши да вкарва ред в лекарската експертиза, след като покрай кризата бюджетът на НОИ стигна до 2 млрд. лв. дефицит. Законът сега позволява повечето хора с увреждане да получават по 2 и повече пенсии, освен редица други добавки и привилегии. Така 460 000 души се разписват срещу близо 900 000 инвалидни пенсии. Първото решение беше от 2012 г. социалните пенсии за старост и инвалидност да излязат от НОИ и да се поемат от социалното подпомагане, което е около 250 млн. лв. Социалното министерство обаче не успя да изгради необходимата система и мярката беше отложена за 1 януари догодина.

В същото време лекарите от ТЕЛК постоянно са обвинявани в корупция, макар че работят само по изготвени документи от свои колеги в болниците. До края на 2011 г. в лекарските комисии имаше и представители на НОИ. От началото на т.г. вече осигурителният институт има свои комисии, които преглеждат и обжалват съмнителните решения. В началото на месеца от там се похвалиха, че заради затегнатия контрол за първите два месеца са обжалвани три пъти повече решения, отколкото през същия период на м.г. - 716 срещу 260. Не стана ясно обаче защо, вместо да се изтеглят представителите на НОИ от ТЕЛК, не им се дадоха повече контролни права, а се наложи данъкоплатците да издържат още една структура.
119
28312
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
119
 Видими 
08 Април 2012 19:23
А на здрави, прави цигани не им се намаляват плащанията!!!
08 Април 2012 19:34
Не става ясно какво ще се случи с хората, които заради увреждането си вече са изпаднали от пазара на труда и не могат да си намерят работа, което в кризата е трудно дори за здравите.

На мен ми е ясно - пред очите ми е даже, уви! 1. Съсед на 56, с две висши, но с тежък инсулт, остана сам, без близки, много трудно подвижен, много трудно говори, спряна пенсия, за да работел - проси от съседи, близки и познати, но и те не могат непрекъснато да му помагат. 2. Братовчедка, 40 г. - тежък инсулт, кома, много трудно подвижна, с болки в крака, говори, но не всичко се разбира, бърка думи, сама, без доходи, викаха я на ТЕЛК чак във Варна - неизвестно как и с какви пари може да отиде до там. Решение няма все още. Пенсия също. Пита се кой ще я вземе на работа и на каква работа?
Ето това не "ще се случи", а вече се случва. Пожелавам на Тотю и компания такава съдба. И да просят комат хляб от циганите, абонирани за помощи и детски.
08 Април 2012 19:50
Светице,щом ти казваш,а и аз те подкрепям,на Тотю и компания и на всички като тях,ще им се случи,бъди сигурна и то скоро.Оня отгоре всичко вижда, записва си,а сега си подрежда записките по хронология,че калабалъка стана много голям!
08 Април 2012 19:56
Е за сега нямам думи На Тотьо ще му кажа- той и бившият социален министър Коралски беше с много идеи спрямо инвалидите, ама докато седна сам в инвалидната количка!! Вярно, него го уредиха като шеф на АХУ, ама инвалид да си намери работа- мисия невъзможна!!
08 Април 2012 20:00
Коефициентът на заетост на хората с увреждания е 22.5%, докато показателят за
хората без увреждания е 59.1%.
ПРЕБРОЯВАНЕ 2011
ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ КЪМ 1.02.2011 ГОДИНА- НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ
08 Април 2012 20:07
Работилите и плащали данъци и осигуровки до 55, но получили инсулт, парализа или друга тежка болест на 56, ще останат без пенсии. Но за други - привилегировани, понеже закононарушители - се предвиждат облекчения:
"...управляващите обмислят нови облекчения за социално слабите. Обсъждат се с поправки в наредби да отпадне постоянният адрес като изискване за получаване на месечните помощи.", защото "...хиляди хора, предимно роми, не успяха да си извадят лични документи заради изискването да представят нотариален акт или договор за наем и затова не получиха социални помощи, нямаха достъп до личен лекар и т.н."
08 Април 2012 20:10
В момента около 260 000 души получават инвалидна пенсия, а са в трудоспособна възраст.
Алоууу, къде са 260 000 , къде 67 549????

Към 1.02.2011 г. икономически активни са 67 549 лица с увреждания на Възраст 16 - 64 години.

Икономически активното население обхваща всички лица, които са заети или безработни. Съгласно методологическите изисквания на Регламент (ЕО) № 763/2008 въпросите за икономическата активност, за заетостта/безработицата на лицата трябва да се отнасят до положението им през седмицата, предхождаща датата на преброяването. Всички данни от Преброяване 2011 за пазара на труда се отнасят за икономическата активност през последната седмица на януари 2011 година.

Пак отчета на НСИ
08 Април 2012 20:17
Бай Любене, пристрастна съм, понеже сред студентите ми има и студенти с увреждания. Във всеки випуск. Много от тях не могат без придружител, всяко преминаване на праг е рисково, ходенето в тоалетната дори. Затруднени са контактите с околните. И т.н. И никога няма да престана да се удивявам на изключителните, понякога мъчителни за тях, усилия, които полагат, за да се образоват. Както и на солидарността и съпричаститето на останалите студенти, които в рамките на съвместните години следване се научават на отговорност, на грижа, на изключителни жестове към болните си колеги. Обаче, както писа преди време един форумец, за социални министри все едни тотювци ни се падат. Ако пък случайно не са тотювци, са или сметачни машини, или лелки с кошници...
08 Април 2012 20:22
това е пълен т@шак - за пореден път проблем на контролната система се оправя с отнемане на права. Това не е първия случай - ограниченията на майчинските и болничните бяха предишните, но е диагноза - за изключително некомпетентно управление. Некомпетентно като модел, като визия, разбирания и като похвати - това е откровена некадърност.

Само като пример - защо не се преразгледа контролното звено на ТЕЛК и отговорността за раздаване на разрешения, защо не се извадят помощите за старост извън инвалидните (огромен процент от тези инвалидни идва от дефакто помощи за възрастни с хроника - няма човек над 70 без поне едно подобно заболяване) и т.н.

Държа да подчертая дебело - по горната некомпетентност е пряк резултат от "народността" на това управление - мантрата всяка кухарка и т.н..

а истината е че бичметата които дигат по 140 трябва да си седят по фитнес залите, шофьорчетата по паркинзите, и застарялите домакини при готвенето и гледането на внучета - не пред телевизора и в гласуването.

накратко - това е пълна простотия и изключително нефелна мярка.
Залагам апартаментите на Цецо срещу поста на Тотьо че преди да подходят към такива предложения нямат разписан процес, да не говорим за индикатори или прогностичен модел.
Напълно импотентен управленски подход, по точно липса на такъв.
08 Април 2012 20:22
Тотьо защо не каже в МТСП как се спазва този член от ЗИХУ??
Чл. 27. (1) От общия брой на работните места по чл. 315, ал. 1 от Кодекса на труда работодателят определя не по-малко от половината за хора с трайни увреждания.
(2) Работодателят е длъжен да уведоми териториалните поделения на Агенцията по заетостта за определените работни места по ал. 1 и да обяви свободните работни места от тях в 14-дневен срок от определянето им
Закон за интеграция за хората с увреждания
08 Април 2012 20:27
пп при предишните изцепки кашимерията на това управление - неграмотните щурмоваци от Атака, се късаха да викат "браво" и "да живей".
беше естествено - те самите обикновено не са работещи.
много ми е любопитно кой ще играе ролята на камилата сега.
08 Април 2012 20:37
Гадното е, че за пореден път държавата прехвърля вината върху инвалидите..
08 Април 2012 21:27
Пожелавам на Тотю и компания такава съдба. И да просят комат хляб от циганите, абонирани за помощи и детски.


Но преди това стадо невръстни фертилни ромове да се изпробват в/у Тотю какво не бива да правят на бъдещите вси съпруги, освен по взаимно съгласие.
08 Април 2012 21:45
Проблемите един инвалид в трудоспособна възраст да работи опират до проблемите на самия инвалид и до проблемите на работодотеля.За инвалида- иска ли да работи?? За работодателя?? Иска ли да наеме такъв човек??Колко работодатели ще наемат тези хора с увреждания??
08 Април 2012 22:25
injele като очевадец с онко заболяване работеща и получаваща пенция, колко струва изследванията на два месеца, кой плаща за допълнителните лекарства, а кой ще плати за стреса осигорен от тази територия?Кои вече ще плащат за храните, за стреса , за терора -за чалгата и за още и още гнусотии.Съжалявам пристрастен съм!!!
08 Април 2012 23:04
uchiger - наясно съм със схемата.
ако прочетеш мнението ми още веднъж - упрекът ми не е към болните, а към липсващата система за контрол, и очевидното нежелание такава да бъде изградена.
това което се обсъжда ... не е реформа, не е промяна.
Това е варварство и диващина, това не е управление.
08 Април 2012 23:27
като очевадец с онко заболяване работеща и получаваща пенция, колко струва изследванията на два месеца, кой плаща за допълнителните лекарства, а кой ще плати за стреса осигорен от тази територия?

Не знам кой плаща "допълнителните" лекарства, но "основните" - а те не са никак евтини - както и изследванията, ги плаща целокупният български данъкоплатец.

***
08 Април 2012 23:32
Коефициентът на заетост на хората с увреждания е 22.5%, докато показателят за хората без увреждания е 59.1%.

Но пък
460 000 души се разписват срещу близо 900 000 инвалидни пенсии

машалла !
08 Април 2012 23:58
***
09 Април 2012 00:17
Истината: Трябва да измрат много повече болни, за които сега се отделят грешни пари. Това са хората, които не създават продукт, а само консумират. Не се заблуждавайте: това не са депутати и чиновници, а хората на най -ниското стъпало на хранителната пирамида- пенсионери, деца, хронично болни, безработни, бременни… Ще има повече за елита.
09 Април 2012 00:21
Арики, що не се скриеш??
09 Април 2012 00:25
И ако не вярвате че има заговор на елита срещу всички нас, вижте тази новина "Плувецът в Темза протестирал срещу академичния елитизъм"
09 Април 2012 00:46
Фалшивата инвалидност е масово разпространена у нас и това е, с което трябва да се пребори властта. Жалните истории на някои силно контрастират с текущата практика - първа категория "инвалиди" (с придружител) припкат като козлета, получават и пенсия и заплата, а инвалидните добавки спестяват. Нека някой да каже, че такива няма, па тогава да разтяга сиромахомилски дъвки.
09 Април 2012 02:19
При нас 30% се трудоустроиха и с инвалидните пенсии + заплатата вземат повече от началниците. И понякога имат повече сила от здравите. Поговорката болен здрав носи е в сила.
09 Април 2012 03:46
Да бе, фалшивата инвалидност била разпространена...аз чувам само,че "законотворците" чакат на някой да му порасне крак или да се излекува от болест, за която още не са намерили лечение!Нямам против инвалидите да работят,ако са в състояние,но като се вижда,че официалната младежка безработица е 30%,то в задачата се пита:Къде?! След като увеличиха пенсионната възраст с цел държавата да не плаща пенсии,то дойде ред и на инвалидите да се спрат пенсиите. Дянков гледа да си скърпи бюджета тъй,че да има пари за зали и магистрали,ама дали ще има хора на тази територия и дали има какво да ядат,не го интересува!Частните фирми се отървават от всички,които застаряват,които вземат болнични и не могат да работят за трима.Няма вариант да наемат болни хора.За мен това управление е управление на геноцида над хората.Всичките му "идеи" са в посока хората да бъдат унищожени,предимно болните и т.нар. излишни.Но не иска да ги изтрепе изведнъж,ами ги кара и да се мъчат.
09 Април 2012 04:49
След като увеличиха пенсионната възраст с цел държавата да не плаща пенсии,то дойде ред и на инвалидите да се спрат пенсиите.

За сведение: Пенсиите и за възраст и за инвалидност се плащат НЕ от държавата и НЕ от елита, а от удръжки от работещите! Който не вярва да погледне кодекса на труда и останалите закони и да види колко пари и данъци се удържат от заплатите на всички работещи. Добре е всеки, който получава пари, без да дава нищо в замяна, да го има това предвид.
И още нещо - да не забравяме, че отговорността за здравето на всеки е преди всичко ЛИЧНА отговорност и чак след това на обществото (т.е. на другите).
09 Април 2012 07:53
А икономия от стотиците хиляди лева бонуси годишно, Тотю? Или отново икономия от хората?
09 Април 2012 08:22
Курдо, и от къде се вземат тези фалшиви инвалиди?? Да не падат от небето или растат по полето?? Едва ли има инвалид, който да може сам да си изработи фалшиво ЕР на ТЕЛК.Хич да не е , за това е нужна бланка и печат.При това два.И какво става?? Вместо държавата да си въведе ред и контрол в държавна институция, защото телковете не са частна фирма,а държавна институция, всяка година по няколко пъти прехвърля вината върху инвалидите.Ууууу, вижте ги, грабят по няколко пенсии..А втората не е и пълна пенсия, а част от нея-20-30 лева месечно
09 Април 2012 08:23
Господин Младенов,а не ви ли притеснява фактът,че всички ние които сме инвалиди и продължаваме да работим успяваме да извършваме това благодарение на парите които получаваме ,защото нашите разходи са много по големи от тия на здравите хора.Нуждаем се от много лекарства,специални упражнения които са жизнено необходими за здравето ни,Специални храни.И по този начин вие направо ни обричате.Ако извършите това ви проклинам вас и цялото ви семейство.Ако сте некадърни да се справите със бюджета и управлението на държавата ,напуснете .Какво сте се залепили за управлението сякаш не можете да работите друго.Некадърници.
09 Април 2012 08:28
Чичо Фичо ще излезе прав. Сега спират инвалидни пенсии, а скоро всички, както и държавните заплати. Това не е управление. Това е терор. На некадърни мутри, докопали се до властта и благодарение на прост народ са още там.
09 Април 2012 08:30
Това което иска това невзрачно човече е геноцит
Много били инвалидите А малко ли са депутатите и министри и разни дребни чиновничета
09 Април 2012 09:03
Сега инвалидните, скоро и нормалните. Водата в езерото с жабчета се подгрява бавно, докато някои ще се окажат сварени в един момент. Обяснението ще бъде: "В комунистически Китай и в капиталистически Сингапур няма пенсии за възрастните хора, там децата им се грижат за тях".
09 Април 2012 09:15
Бравос! След като ГЕРБ редуцира до почти санитарен минимум пенсионерите, сега стигна до инвалидите. А НОИ като ще определя кой инвалид може да работи, ще им осигурява ли работни места? Защото в момента на пазара на труда няма работа за младите и здрави хора, какво остана за хора с увреждания. И като им спрат и последния мизерен доход, какъв избор ще имат тези хора, освен да мрат? Очевидно в държавата на Боко инвалиди и пенсионери не бива да има, малки деца също. Добре е да се множат помиярите и ромските гласоподаватели. И защо нито един политик досега не обясни как така България е в ЕС, а няма гарантиран минимален доход, какъвто има предвиден в останалите държави от съюза? Как пък нито един журналист не се сети да зададе този въпрос на финансовия гений? Това, което става в последните 3 години в България не е геноцид, по-страшно е
09 Април 2012 09:16
Ще поделя нещо лично преживяно.,знам че има много като мен.Майка ми ,Бог да я прости , получи изхемичен инсулт.Лежа 5 дни в болница и я изписаха защото толкова е клиничната пътека.Прибрах я в къщи,жив труп,абсолютно безпомощна,неадекватна.От тук започна ходенето по мъките.Няма пари за хоспис,няма пари за болногледачка.Сутрин савам,мия ,храня.Вечер пак същото.Когато съм дневна смяна на работа ядеше и пиеше вода само сутрин и вечер,защото на обяд няма кой да я нахрани.А колко пъти прибирайки се от нощна смяна я намирах паднала на пода,изцапана до кръста,мокра.И така цяла година.Благодаря на Бог че я прибра при себе си и отърва от това мъчение.По-добре да бяха разрешили евтаназията.
09 Април 2012 09:16
Плучавам 400 лева заплата.От тях всеки месец 100 лева отиват за лекарства.Минимум.Защото 6 месеца в годината плащам още 80.280 за специални очила заради увреденото от заболяването ми зрение.40 лева за лечебни процедури за да мога да се движа и да ходя на работа и да мога да си върша сам работата без да се налага да ме обслужва някой.Да не казвам още колко пари за санаториуми и други подобни.Сам си направете сметка господин Младенов какво ми остава за да живея.Няма да говоря за театър и други културни потребности.Живея като скот Не мога да събера пари за да докарам дома си в годно за живеене жилище.А здравите нямат такива разходи и изцяло си изживяват живота.тогава за къде сме тръгнали.Направо съм бесен и ако мога ще ги стрелям тия хора.То затова и Бойко кратуната ходи с такава охрана навсякъде.И от страх за живота си не опитва хляба който му поднасят а дава първата хапка на невинното дете което му поднася хляб.Ами ако наистина някой е решил да отрови Боко,той не си ли задава въпроса че нищо неподозиращото дете може да се отрови.Това ми говори за егоизма на този човек който мисли само и единствено за себе си и какво ще прави когато народа го изхвърли от там където го е поставил.
09 Април 2012 09:28
И тези пари неуважаеми господин Младенов не са подарък от държавата за нас,а една възможност да не бъдем отхвърлени от обществения живот и да не легнем изцяло на ръцете на държавата.А и да бъдем равностойни на здравите.Иначе ние оставаме дискриминирани.Направете заплатите ни по 2500-3000 лева и си вземайте пенсиите.Много ми е интересно как така с чиста съвест си раздавате бонуси за стотици хиляди и милиони и това не ви прави впечатление а мизерните пенсии на инвалидите ви бъркат в очите.Моля се всяка минута господ да докара вас и семействата ви до нашето положение.Ама вие така сте се накрадили с пари,че няма да ви е необходима пенсия.
09 Април 2012 09:30
Документът предвижда още "рехабилитацията"-това е думата,която се използва вместо по-жестоко звучащата"ревизия на инвалидните пенсии" да стане задължителна.
Вече НОИ ще взема решение за отпускане на пенсия.
Не ми стана много ясно как точно ще бъде прекратена корупцията и разрастването на бюрокрацията.
Големите страхове са,че дълбоко корумпираната система ще защити фалшивите инвалиди и ще пострадат най-беззащитните.
Натисни тук
09 Април 2012 09:31
Всъщност проблема е с големия брой фалшиви инвалиди.
Това е нещото за решаване.
Въпросната мярка се цели в този проблем. Друг въпрос - доколко успешно.
Форумът, разбира се, верен на себе си, така се цепи от емоции, че апломбът е направо сърцераздирателен на моменти!
Като критикувате предлаганото (все още е само на етап предложение - това за любителите на апокалипсиса) решение, какво предлагате?
09 Април 2012 09:43
Курдо, и от къде се вземат тези фалшиви инвалиди?? Да не падат от небето или растат по полето??

Внасят ги по второ наравление, с долари, заедно с пияните шофьори.
09 Април 2012 09:43
Имам няколко въпроса към Младенов.
Създадени ли са критерии по които да се определи кой човек с увреждане може или не да упражнява професията си или дадена такава? Имали министерството представа, че у нас реално работодателите не знаят какво да правят, ако при тях кандидатстват служители с увреждания? И за да не си слагат главата в торбата решават въобще да не наемат такива. Редки са случаите на обратното и то за някои по-нискоквалифицирани професии. Известно ли му е на министъра какви оценки на трудоспособността дава в момента ТЕЛК, защото с подобни оценки човек с увреждане трудно да не кажа невъзможно е да си намери работа?Реално е възможно да възникне ситуация при която споре ТЕЛК едно лице да няма право на работа ако не са му осигурени определени условия, но според миистерството а има и така да се стигне до отнемане на пенсията му. Известно ли му е на министъра, че особено в условията на криза няма работодател, който да инвестира в създаването на подобни специфични условия на труд за лице с увреждане, още повече че в повечето случаи ако има смелостта да наеме повече от едно подобно лице, то потребностите им може да са съвсем различни-да речем ако единият служител е с двигателни увреждания и има необходимост от достъпна среда, а другият със зрителни и има нужда от приспособяван на компютъра на работното му място. Защо подобно решение идва от социалното министерство а не от НОИ да речем? Не то, а осигурителния институт отпуска тези пенсии.И накрая преди да се вземе подобно решение, трябва да се премисли много добре и да се прецени доколко е целесъобразно. Страхувам се че прибързаното му вземане без на министъра да са му ясни някои от отговорие на по-горе задаените въпроси може да доведе до известно социало недоволство. А спирането на пенсиите на 7-8000 души да речем няма да реши проблема с дупката в бюджета на НОИ.
09 Април 2012 09:55
Тотю е сложен там да измисли как да открие фалшивите инвалиди, а не да вгорчава живота на истински страдащите и болни хора. Като не можеф- да си ходи. И той, и цялото герберско стадо!
09 Април 2012 09:56
А спирането на пенсиите на 7-8000 души да речем няма да реши проблема с дупката в бюджета на НОИ.

Фалшивите инвалиди са поне десет-петнадесет, ако не и повече ПЪТИ това число; аз лично познавам само трима - и тримата фалшиви, и тримата работят, а единия е и пенсионер. Всъщност едва ли има някой, който да не е виждал прескъпи автомобили с инвалидни номера, от които слизат бабанки с дебели вратове и без патерици. Последните навярно страдат от някакви много тежки психически заболявания и затова им е осигурен инвалиден паркинг.
Абе що се правите на дръж ми шапката?
09 Април 2012 09:57
да си ходи. И той, и цялото герберско стадо!

Аман от първосигнални дебилщини.
09 Април 2012 10:01

Аман от първосигнални дебилщини.


Аман от второсигнали дебилщини. А Тотю отдавна трябваше да си отиде. Ама той няма ни достойнство, ни съвест.
09 Април 2012 10:06
Абе що се правите на дръж ми шапката?

На "дръж ми шапката" се правят упряавляващите, както и определени форУВМНИЦИ: Държавата и нейните чиновници затуй трошат парите на данъкоплатците - да следят и упражняват контрол. А не заради измамниците да наказват тежко болните хора. Е**си сбърканата логика - управленска, че и форУМНИшка.
09 Април 2012 10:08
Всъщност проблема е с големия брой фалшиви инвалиди.
Това е нещото за решаване.
Въпросната мярка се цели в този проблем. Друг въпрос - доколко успешно.
Форумът, разбира се, верен на себе си, така се цепи от емоции, че апломбът е направо сърцераздирателен на моменти!

Сгугню е съвсем прав. И въобще не става дума за "7-8000 пенсии" - писано е по-горе - 460 000 пенсионери вземат около 900 000 инвалидни пенсии ?!!! Очевидно системата трябва да се промени.
Например, познавам хора, които са получили инвалидност заради диабет. И хора с диабет, които безпроблемно си вършат работата.
09 Април 2012 10:12

Пухи

Това което иска това невзрачно човече е геноцит
Много били инвалидите А малко ли са депутатите и министри и разни дребни чиновничета

Ето един ученик на Pisi Misi...
09 Април 2012 10:14
Калки
09 Апр 2012 10:08


Което казвам и аз.
09 Април 2012 10:19
Например, познавам хора, които са получили инвалидност заради диабет. И хора с диабет, които безпроблемно си вършат работата.

Калки, зависи от пораженията, които е нанесъл диабета. Не е въпросът само в диагнозата, а в съпътстващите я усложнения. Не всички инвалиди имат видими проблеми - без крайници, слепи и т.н. Има и такива, които трудно на пръв поглед ще различиш от здравите хора, но имат сериозни вътрешни заболявания. Работа на лекарите е да преценят кой от какво страда и как това страдание се отразява на работоспособността му. Не мога изобщо да си представя как това ще правят чиновниците от НОИ.
09 Април 2012 10:20
Крайно време беше! Трябва да се направи пълна ревизия на всички отпуснати пенсии до сега. Само в Моя вход живеят 8 инвалида, от които поне 3-ма, ако не и повече са абсолютно здрави и всичко е уредено с подкупи - имам информация по въпроса. Представяте ли си човек с "високо" кръвно, който никога не е пил лекарства за това. Собствената ми майка е хипертоник и зная какво се случва, ако пропусне или закъснее с приема на лекарства. Това удоволствие струва около 2000 лв и контакт с точния лекар, който ще ти напише необходимите документи, даже и със стара дата или фалшива рецептурна книжка. Видях го с очите си от съседката. Беше достатъчно нагла да ми каже "Човек трябва да използва държавата колкото може повече". Така не успях да и обясня, че държавата сме аз и други "балъци" като мен, които си плащат данъците и осигуровките. В момента още една събира парички, за да си вдигне категорията, а първата я обучава как да постъпва в различните ситуации......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД