:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,187,956
Активни 105
Страници 36,346
За един ден 1,302,066
Пито-платено

Спасяването на „спасителя“ Вълканов

Сделката за ГОРУБСО- Мадан не е спешна и в името на работниците, а е отдавна подготвяна и има премиерска благословия. Какво ще иска в замяна шефът на „Минстрой“ за аплодисментите, които издейства за Борисов?
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Делян Добрев, шефът на ПИБ Евгени Луканов и на "Минстрой" Николай Вълканов постигнаха споразумението за прехвърлянето на акциите на ГОРУБСО-Мадан в нощна доба. Подробностите по сделката не са ясно, както и изгодата на "спасителя" Вълканов.
Доколко безкористно беше "спасяването" на ГОРУБСО-Мадан и какво би могъл да поиска в отплата "спасителят" Николай Вълканов - са два въпроса, които останаха без отговор, след като заглъхнаха ръкоплясканията на площада в родопския град. Наблягането върху премиерския пиар обви в мъгла технологията на сделката, мотивите зад нея и последствията, които би могла да доведе. И почти никой не се запита - доколко е редно държавата толкова активно да участва в чисто търговска транзакция между две напълно частни фирми?Какво се договори?След протести на миньорите за неполучени от месеци заплати се стигна до споразумението мажоритарният собственик на ГОРУБСО-Мадан - "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев, да прехвърли своите 80% от дружеството на консорциум между "Минстрой" на Николай Вълканов и КЦМ-Пловдив. Оказа се, че Вълканов на три пъти миналата година вече е преговарял с Валентин Захариев за това, но не е успял да предложи задоволителна цена. И през март т.г. се възползва от протестите на излъганите миньори и с благословията на правителството "благоволи" да поеме заедно с КЦМ закъсалата фирма. Сделката ще бъде окончателно финализирана всеки момент. Според предварителното споразумение, подписано от всички страни, Захариев няма да получи нищо за дяловете си, но новите собственици се задължават да покрият дълговете му, които по неофициална информация възлизат на около 30 милиона лева.

Ако прехвърлянето наистина се състои, "Минстрой" и КЦМ-Пловдив ще установят почти пълен монопол над добива на олово и цинк в Родопите. Холдингът на Николай Вълканов е собственик на ГОРУБСО-Златоград и държи 3 концесии. Сега чрез придобиването на маданската фирма те се увеличават с още 2. Чрез дружеството си "Лъки Инвест" КЦМ пък има 2 концесии. Дадени са само още три други - съответно 2 на ГОРУБСО-Кърджали и 1 на "Рудметал".

А че интересите на Вълканов към ГОРУБСО-Мадан датират отдавна, показва и историята на концесията за рудник "Върба-Батанци". Конкурсът е обявен през 2008 г. и в него се включват "Минстрой" в консорциум с КЦМ, "Рудметал" и ГОРУБСО-Мадан, което тогава все още е на Валентин Захариев. Инфраструктурата около находището е собственост на ГОРУБСО-Мадан и Захариев очаква заради това да спечели концесията за добив. Само че през 2009 г. печелят "Минстрой" и КЦМ, които през 2012 г. ще вземат и 80% от маданската фирма заедно с другите й две концесии. От икономическото министерство казаха, че победителите са предложили най-добри условия и че няма законова пречка концесията да се даде на фирма, различна от собственика на инфраструктурата край находището. Договорът обаче все още не е подписан и не е започнал рудодобив, тъй като Захариев обжалва решението на Министерския съвет от октомври миналата година, с което се определя спечелилият наддаването. На първа инстанция Върховният административен съд е отхвърлил жалбата му и в момента тече срокът за обжалване, казаха още от икономическото ведомство. Ако обаче КЦМ и "Минстрой" придобият ГОРУБСО-Мадан, съдебното производство се обезсмисля, защото те ще станат собственици и на инфраструктурата около находището "Върба-Батанци".

Излиза, че сделката не е черезвичайна, постигната във форсмажорни обстоятелства и спасителна. Тя е отдавна подготвяна и се случи със съдействието на държавата и под популистки напор от площада. Което не превръща Валентин Захариев в невинна жертва на корпоративно превземане, а в лош стопанин на частно дружество. Само че нормалният път за санкционирането му не е извиване на ръцете, за да прехвърли собствеността си на някой, който отдавна я иска. Законовият ред в страната е съвсем друг, но не беше извървян.

Разходка из търговския и имотния регистър пък подсказвакакво евентуално би могъл да поиска Вълкановв замяна за помощта, която оказа за прославянето на премиера като справедлив арбитър и закрилник на миньорите.

В неговото портфолио тихомълком се озова един изключително любопитен обект - курортното селище Златна перла край с. Варвара в община Царево. Драмата с него е печално известна на всички природозащитници, опитващи се да опазят черноморското крайбрежие на природен парк "Странджа" от безобразно застрояване с хотели. Парцелът до неотдавна бе собственост на фирма "Краш 2000", която през 2006 г. издигна на груб строеж върху него 10 сгради. Тя бяха обявени за незаконни, тъй като са с фалшифицирани разрешителни, в които пише, че няма нужда от ОВОС, макар да са в защитена територия. Заповедите за разрушаването им бяха многократно обжалвани в съда от "Краш 2000", а наказани за строежа с фалшифицирани разрешителни няма и досега. Дори през 2007 г. се стигна до отмяна на заповед за обявяването на "Странджа" за природен парк, за да може да се узакони строежът.

Фирма "Краш 2000" е свързвана косвено с Николай Вълканов и ДПС покрай една от собственичките си - Даниела Спасова Петрова. Тя е и в съвета на директорите на "Орфей хотел" АД в Девин, известен като "хотела на Доган". В управата на девинския хотел е и Николай Вълканов.

През 2008 г. дългът от над 5 млн. лв. на "Краш 2000" към Българо-американска кредитна банка е изкупен от "Саут уест" ООД, чийто едноличен собственик е "Персонал Инженеринг" ЕООД. Последното дружество пък е 100% собственост на "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов. Едно от условията на концесията е учредяване на особен залог върху имотите на "Краш 2000". Справка в имотния регистър пък показва, че имотът, върху който са вдигнати незаконните постройки, вече е собственост на дружеството "Родопи еко проджектс", чийто капитал е изцяло притежание на фирмата "България еко проджектс". Тя пък, от своя страна, е 100% на Николай Вълканов. Прехвърлянето на имота е станало в началото на тази година срещу дълга на "Краш 2000". Така Вълканов се оказва собственик на спорното курортно селище Златна перла.

Събарянето на 5 от сградите в парцела трябва да започне на 19 април и да завърши на 4 май, обявиха на сайта си ДНСК само часове след като се сключи сделката за ГОРУБСО-Мадан. А преди това от години имаше затишие по въпроса. Но отказаха да назоват коя е фирмата, спечелила конкурса да разруши незаконните постройки, защото така щели "да разкрият лични данни, защитени от закона". На въпроса дали е възможно да е фирмата собственик на имота, също отказаха да отговорят и посъветваха всички интересуващи се да отидат на място, когато процедурата започне. Дали тези 5 сгради наистина ще бъдат разрушени или ще получат индулгенция - предстои да се разбере в началото на май.

Останалите 5 сгради също трябва да бъдат съборени, отговориха на запитване на в. "Сега" от ДНСК. За 4 от тях заповедите за разрушаване са потвърдени от съда и са влезли в сила по-късно от тези за първите 5. Към настоящия момент са в процедура за избор на изпълнител за принудително премахване. За една от сградите обаче има образувано дело пред ВАС с насрочено заседание за 09.04.2012 г.

Така че до дни ще разберем дали и как точно държавните институции ще спасят инвестицията на "спасителя" на ГОРУБСО-Мадан - Николай Вълканов.
ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Дали новият собственик на "Златна перла" ще бъде наказан от държавата за незаконните строежи, след като така подпомогна премиера в ПР-а му?
16
6356
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
09 Април 2012 19:55
никой не се запита - доколко е редно държавата толкова активно да участва в чисто търговска транзакция между две напълно частни фирми?ИСТИНАТА Е,ЧЕ МАФИЯТА ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА....
09 Април 2012 20:02
Бедна ви е фантазията колко е як Кольо Вълканов.
А пък бай ви Ахмед е направо могъщ...
09 Април 2012 20:57
На Доганчо милионче, но на Бойчо ? ??? ??? ... щото има инфлация...
09 Април 2012 21:19
Тая дъвка вече втора седмица се подмята от червени венци на лепило за протези.
Ами ако държава не беше се погрижила за гражданите си в режим на остър недостиг на правораздаване, воят какви сме европейци щеше да е до небесата.
Карай, лаф да става.
09 Април 2012 23:13
Искате мнения за Бай Кольо, Просто не го познавате Да сте живи и здрави, ако можете
09 Април 2012 23:21
Резюмирано всичко това означава - ФСБ+ДС решава да прехвърли всичко на Вълканов (т.е. Ахмед Демир Доган) а.к.а. Ексмултигруп, а Той туря подпис с коравата си десница, щото Му е наредено.
10 Април 2012 03:46
Няколко нагледни примера, защо Гърция никога няма да стане толкова зле колкото България.
10 Април 2012 08:52
Всичко е толкова е лементарно ,но промитите герберски манерки просто отказват да приемат гореизложените факти.Просто беше избран подходящият момент да се излъска поувехналият имидж на Рапоня.И ето пристига българският Батман и решава лично въпроса,той и само той.Това се поднася на простолюдието.Никойняма да се сети да попита какво ще получи в замяна новият собственик?Не се съмнявайте,че подобна услуга ще бъде поискана.
10 Април 2012 09:03
И после се чудим как, кога, защо еди кой си е забогатял.
То и Б.Б. "не знае" как и кога е забогатяла Цв.Б., а той самия заедно с нея. Колко глупав и немислещ електорат сме!
10 Април 2012 09:11
Не се съмнявайте,че подобна услуга ще бъде поискана.


Ответните услуги се договарят на момента, не се чака сетне.
Чисти сметки - добри приятели!
10 Април 2012 09:24

Ами ако държава не беше се погрижила за гражданите си в режим на остър недостиг на правораздаване, воят какви сме европейци щеше да е до небесата.
Карай, лаф да става.
Въпросът е, защо държавата поддържа режим на остър недостиг на правораздаване? И, моля, без тройната...
10 Април 2012 10:24
Искате мнения за Бай Кольо, Просто не го познавате Да сте живи и здрави, ако можете

Ааа, познаваме го ний, знаем го Бабач...
10 Април 2012 10:36
Защо не се погрижи когато беше времето - http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/04/blog-post_2631.html
10 Април 2012 11:41
Когато го обявиха писах че и на теория няма как "дори" Боко за една нощ да посредничи за такава сделка , а още по-малко когато другата страна е позабравения в от "общественото" внимание Н.Вълканов (който за по-паметливите беше сериозна фигура още преди 15 години , един господ знае колко сериозна фигура е в момента).

Та Боко просто е изпълнил това което Кольо е редил от година поне...
Кой ли му е казал да го направи?
10 Април 2012 11:42
А колегата по-горе който тръпне във възхита от грижовната заплата - да ходи при Уго , точно вдигна минималната заплата на неподозирани за БГ висини , там ще с погрижат за него.
10 Април 2012 13:23
Типичен пример как се формира държавно-олигархичен и монополистичен капитализъм и как държавата по същество обслужва мафията. Може би, защото самата държава се управлява от мафиоти, а начело е най-големият мафиот, който доскоро дори има наглостта да си празнува първия милиард. Интересно къде са били медиите, че потулиха този факт? Сигурно са били заети със сервилнечене и лизане на Неговия задник. За капак се създава още един инструмент за манипулиране на изборите, контролиран и корпоративен вот. Но то така или иначе ГЕРБ използват всички инструменти за манипулация, че дори и нови патентоваха. Много от тях и законодателно, чрез това подобие на Изборен кодекс, което взеха, че сътвориха с малките си нарцистични псевдомозъчета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД