:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,250,415
Активни 101
Страници 18,096
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Макро и микропаразитите

Димитри Иванов
РЕЗЮМЕ: В това писмо има за две песни. Едната "Тъкала е Донка престилки". Това е българска народна песен, която съм чувал в изпълнение на стралджанската народна певица Вълкана Стоянова. Втората песен не е народна в смисъл на кънтри-н-уестърн, а е от Тин-пан-али. Тя се казва "Хана от Савана". Чувал съм я в различни изпълнения, включително на Ела Фицджералд.

PS: Отново моля форумните паразити да не четат писмата ми. Отново напомням на агенция "Блиц" и на други паразити, че аз съм автор на моите писма и аз не им позволявам те да ги препечатват и да ги разпространяват. Край на резюмето.Тъкала й Донка престилки/ Доне мари, бяло момиче/ Престилки със три нищелки/ Три дни ги й Донка тъкала/ триста се нишки скъсали, петстотин възла връзали/ Викнала й Донка да плаче ... Щото "лесно се любят ергени", трудно се тъкат престилки.

Флиртаджийка ще да е била Донка, но то не е кусур според мен; тя била добро момиче. Пък Хана от Савана била коравосърдечна: грабвала един голям леген и поливала удавника с вода.

In old Savannah/ I saw hard hearted Hannah/ I saw her at the seashore with a great big pan/ Pouring water on a drowning man!

Когато ни казаха "колкото сте по-бедни, толкова повече режете заплатите и пенсиите, че да ви е стабилен бюджетът, а не като на гърците ", нобелистът Стиглиц отвърна, че това е като да заливаш удавника с вода, за да го свестиш.

Наша Донка проплака, когато я накараха да тъче, крои и шие на ишлеме за коравосърдечните гръцки предприемачи: робски труд и без почивка. С "Капиталът" на Маркс бе станало нещо. Българските "демократи", мъже и жени от "комунистически сой", ни оставиха Маркс, а капиталът го приджобиха. Това е генезисът на сегашните новобогаташи, генезисът на първия им милион, ако щете. Сега щели да ни кажат имат ли те досиета в ДС. Но това не е никак важно, важното е, че чрез банкови фалити и приватизации те ограбиха българите и че няма да върнат заграбеното. Те започнаха да ни поучават: "Няма безплатен обяд". Има. Те получиха безплатен обяд. Мантрата за безплатния обед се появила през 1938 г. в излязла не знам къде си статия, препечатана в "The York Times Magazine" през 1949 г. През 1975 г. излезе студията на Милтън Фридман "There's No Free Lunch".

После (по времето на Андрей Луканов и икономическите съветници Ът и Ран за преход на България към капитализъм) влезе в обращение мантрата "supply side economics". Което е обратното на Кейнс, на Ф. Д. Рузвелт, които извади САЩ от голямата депресия през 30-те години и на Хялмар Шахт, легендарният гуверньор на Райхсбанк, помогнал на Хитлер да спре шеметната инфлация и да даде на германците хляб и работа. За да живне стопанство, което е в криза, трябва да напомпаш пари за потребителско търсене; тогава ще живнат и "the suppliers", доставчиците на стоки и услуги.

Съплай-сайдърите казаха: "Наопаки! Ще налеем пари на съплаерите и парите "ще се процедят отгоре надолу" (will trickle down) към обществото.

Защо не нарекли това "trickle down", а го нарекли "supply side"?

Бюджетният директор на САЩ Дейвид Стокман (в интервю, публикувано в "The Atlantic" 1981) отговори, че "процеждането надолу" ("the trickle down") е "непродаваема" данъчна политика, затова я нарекли "съплай-сайд".

Сега богатите "съплаери" смучат от бедните от цял свят. Няма да вадя графики накъде върви разпределението на световното богатство и как иззад графиките надзърта забравеното лице на австриеца Йозеф Шумпетер.

Шумпетер е повлиян от Макс Вебер и четвъртия том на "Капиталът" на Карл Маркс. Шумпетер бил успешен финансов министър във Виена, оглавил частната банка Biedermann, която фалирала през 1924 г., оглавил университетска катедра в Бон, преподавал в Харвард и Токио, станал US гражданин. Не е нужно да помним тези подробности. Стига ни да запомним само неговата теория за "нов световен ред" чрез "творческо разрушаване" (Creative destruction).

Шумпетер (като Макс Вебер) мислел, че народът е невеж и не е реалистично да очакваме, че избраните от народа политици ще работят за народния интерес, вместо за своя. Пазарът е всесилен; политиците са предприемачи. Те творят "нов ред" чрез "творческо разрушаване" (Creative destruction).

След разпадането на "червения блок" Хенри Кисинджър и двама президенти на САЩ заговориха за "нов световен ред". Този рефрен съм го чувал по радио София през време на Втората световна война. Шлагерът беше: "Рим, Берлин и Токио/ Верни във борбата/ Скоро ще наложат нов ред на Земята"

Вие мислите, че гърците имат дефицит, понеже са харчили повече, отколкото произвеждат. Ясно и просто, нали? Но ако мислите така, вие сте "невеж народ", както казва Шумпетер. През 2002 г. инвестиционната банка Goldman Sachs купи тайно $2.3 милиарда от държавния дълг на Гърция, обърна го в йени и долари и го препродаде на Гърция на загуба. Дясното гръцко правителство повярва на чудодейния свободен пазар и можеше да претендира, че дефицитът му не превишава 3% БВП. Но Goldman се бе разбрал с гърците те да му компенсират загубата, а като не могат, Goldman да им даде кредит при такава лихва, на каквато би се възхитил и лихварят Шейлок от "Венецианският търговец" на Шекспир. И Гърция, като не може да плаща, да продава острови, телекоми, пристанища; каквото има. Той и Вазов имаше стихотворение "Балканският Шейлок", но аз отдавна съм го забравил това стихотворение, стига ми Шумпетер и "Creative-destruction-а" на Гърция и не само на Гърция, а на много страни; пък аз що точно с Гърция и с Goldman се залових и аз не знам, вероятно понеже не съм бил навсякъде, но съм бил на хубавите гръцки острови и в хубавата висока сграда на Goldman Sachs, където ме направиха на будала и аз нищо съществено не узнах от колосалните световни паразити.

Вие мислите, че Барак Обама е президент на САЩ? Грешите. Той е нещо повече. Той е AIG (American International Group, a multinational insurance corporation). Неговото преизбиране или заменянето му с републиканец не ще стане както в България с подправяне на изборни резултати, с кебапчета и купуване на цигански гласове. Има си "Time-Honored US Practices" на "gerrymandering" and "caging" (тук нямам място да обяснявам тези две практики, само си спомнете "кейджинга" за преизбирането на Джордж У.Буш преди Обама).

Мисля, че сте разбрали защо Обама така жестоко изви ръката на Ангела Меркел.

Деривативите бяха троянски кон. The Trojan Derivative. Деривативите са нещо без стойност, без стоково покритие, без златно покритие. Те са просто нищо. Светът трябваше да бъде купен за нищо, отваряйки врати за троянския кон на деривативите. На 18 юли 2006 г. Буш каза на Меркел да отвори вратите на Германия и на Европа за деривативи, но нейната уклончивост се равняваше на едно дипломатично "не". На 9 май 2010 г. Обама изви жестоко ръката на Меркел. Приемете деривативи, защото ...

Защото какво?

Защото през 2008 г. The US Federal Reserve пробута половин трилион щатски долара на European Central Bank (и на централните банки на Швейцария и Япония) и ще даде още половин трилион щатски долара (общо един трилион), но Германия и тя ще дава и "мързеливците" в Гърция, Испания и другаде ще ядат бой от полицията и ще погасяват натрапения кредит, все едно дали е в "monkey money" или в "real money"; ако не слушат - да продават въздушни компании, пристанища, острови - каквото имат.

Creative destruction по Шумпетер. Нов световен ред по Кисинджър и Хитлер. После Германия ще бъде набедена, че направила "Четвърти Райх" и каквото Третият Райх не можа да превземе с танковите си дивизии, сега "Четвъртият Райх" го превзема с пари. Накрая пак германците ще са виновни, естествено. Винаги са виновни германците, Англия, Франция и САЩ никога не са виновни, знаем от историята на ХХ век.

След това, което написах за глобалните паразити, глупаво е да пиша за дребни паразитчета като българските "олигарси". Но български паразитизъм има като практика и като умствена нагласа; има дори микроскопични форумни паразитчета. Тях само ги моля другаде да се изявяват; просто не обичам простаци на маса; има достатъчно други форуми, където те ще са в своя среда. Що напират да четат писмата ми и да пишат под тях? Аз предпочитам не тъй масово, а по-камерно да е. Да чуя сериозни съгласия и несъгласия, собствени мнения. Приемам забележката на "Spectator", че "интернет тролът не е българско изобретение" и по-добре да не го споменавам, за да не се почувства той значим. Приемам също забележката на "а. Paladio", че един форум е последното убежище на страхливеца, понеже не можеш да му забиеш юмрук в лицето.

Бил съм си бил "признал", че чета форума. Защо "признал"? Срамно ли е да чета отзивите?

Да се срамуват паразитите като "Блиц", които въпреки изричната ми забрана отново препечатали мое писмо ("Дрил, бейби, дрил" от миналата сряда). Признавам си, че се гнуся от паразити, дори от микроскопични.

Българските микропаразити се пръкнаха през 1993 г. и започнаха да ми крадат преводите от англоезичните литератури. После се развихриха. Вземат един абзац от някое мое писмо, вземат параграф от друго мое писмо, сглобят неща, които аз наистина съм казал, все едно съм им дал ексклузивно интервю, макар че аз и очите им не съм виждал. И за да стане по-пикантно, припишат ми тяхна си измислица - някаква сензационна гадост за моите покойни близки - баща ми, жена ми, сина ми - или за не толкова близки хора като Кеворк и покойната му жена Надето. Кеворк май щеше да ги осъди, но не съм го питал какво стана.

А бе, здраве да е.

Хора. Наближава светлият празник и ех, да имах такъв емотикон как се чукаме с по едно червено яйце и си казваме "Христос возкресе", че така да завърша това писмо до вас!

Jusautor DI copyright

114
29336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
114
 Видими 
10 Април 2012 19:27
Ами ако фактологията е ОК, няма да има и "паразити" , а мнения и дискусия. Кратко и ясно казано.
10 Април 2012 19:36
10 Април 2012 19:42
Фактологията я има, Вълчо. Вярно, не е представена с таблици и позовавания на Уикипедиа.

Иначе паразитите са в повече, и не само тук. Колко пишещи в този форум се подписват с истинските си имена? Аз знам за 2 (двама) засега.

Но ето ти случай: един се подписал под някакъв коментар с истинското си име - Иван Хаджийски. И като заваляха хулите! "Ти ли бе, трол, кой си ти че да се подписваш с това име?" А човека наистина се казва Иван Хаджийски, че и рода му е (на онзи де).

Такива ми ти работи за троловете и хората.
10 Април 2012 19:42
..."процеждането надолу" ("the trickle down"..

Бате Джимо,
Перверзията у нас отиде още по-нататък. Това, което се случва в България, прилича повече на новото хамериканско изобретение на цивилизования садизъм
waterboarding- а – контролираното давене на превърнатия в тълпа народ.
10 Април 2012 19:58
"Балканският Шейлок"

"Балкански Шейлок"* - да, така те назоваха,
о, българский народе!
Веднаж ли злобата въз тебе меч замаха,
снагата ти прободе?

Веднаж ли твоето свещено име, чисто
от кал, калта мърсй го?
И твоето чело, под лаврите заристо,
зла клевета черни го?

Кога врази без чест месата ти резаха -
кадяха им тамян!
За твойте хулници те Шейлоци не бяха -
ти Шейлок си назван!

Да искаш своето - не смей, това е гряшно.
Речеш ли: "Прав съм аз,
ограбен съм без срам!" - ще си охулен страшно,
че дръзко дигаш глас.

Щади разбойника - защо да негодуваш,
че бил е твой джелат?
Би трябвало, уви, кинжала да цалуваш
със твойта кръв облят!

Би трябвало, кат роб, ти да живейш за други,
безпомощен докрай,
плесници давани да считаш за услуги,
да викаш пак: сполай!

Не слушай този, кой на чужд гроб сълзи лее.
Не восък мек, а чук
бъди за подлите... Аз викам: Да живее
Свещеният юмрук!

26 януари 1916 г.
-----------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

10 Април 2012 19:58
10 Април 2012 20:01
Следователно сблъсъкът е неизбежен. Защото паразитите доброволно няма да се обезпаразитят. Особено финансовите паразити.
Значи все по-често трябва да си говорим, че сблъсъкът е неизбежен.
10 Април 2012 20:03
И друг път съм споменавал как покрай сина ми се разрових около дейността на Аденауер и Ерхард.
Които точно по идеята на Рузвелт замразяват цените, вдигат заплатите на държавните служители и подтикват частниците за същото.
Увеличава се търсенето, то довежда до развитие на производството, сетне се размразяват цените и...Германия става държава с високи заплати и цени, стабилно жизнено ниво. И възможности за всички, които искат и могат.
П.П. Мисля, че това против форумните паразити е излишно в статията.
Тия типчета дразнят, вярно - но са част от флората покрай истинския форум.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

10 Април 2012 20:20
Първица признавам, че г-н Иванов може да има и критичен поглед ...
10 Април 2012 20:30
Добра статия, авторе !

Както е казал Радичков в "Кошници" (цитирам по памет) - "Човек се ражда с простотията си, носи си я цял живот на гръб и си я отнася в гроба". С родените простаци и мизерниците по душа нема оправия, просто се слагат на "игнор" (не обичам чуждиците, но за да стане по-бързо и ясно действието), и това е. Да се спори с тях е "кауза пердута" - просто чисто губене на време.
10 Април 2012 21:01
Добра статия , ама на ДИ му требе един флакон АСТА-DDT...
10 Април 2012 21:15
Тъкалай Донка престилки,
отзаде хвъркали костилки...
Нашенския принос към микроикономиката е модела "чушкопек", а към макро - синдрома "куче влачи рейс". Което хич не е малко
10 Април 2012 21:20
Sorry Beagle, вече пробвах - през НЕТ-а не минава!
10 Април 2012 21:33
За съжаление авторът не отчита, че при съвременни стопански условия управляващите политици, колкото повече работят – толкова по-голям е техния неуспех.

Зависимостта е:

1/ При сегашно НЕПРИГОДНО финансово управление се развиват стопански диспропорции.

2/ При запазване на налична финансова неразвитост, колкото повече държавните власти подпомагат стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт – толкова повече се уголемяват диспропорции.

3/ Именно тези диспропорции, които се разрастват от влияние на НЕПРИГОДНО държавно финансово управление, предизвикват управленски трудности и стопанска криза.

Пример: Съответен държавен дълг е диспропорция, която е заради НЕПРИГОДНО държавно финансово управление.

Предпоставката за политически провал е неотчитане качества на „Незлатни пари”.

Световната криза се развива поради НЕПРИГОДНО финансово управление.

Опасността от съвременна стопанска криза е възможно да се премахне чрез подобрено финансово управление, което да е ГОДНО за „Незлатни пари”.

Иван Митев - икономист
10 Април 2012 21:37
Те започнаха да ни поучават: "Няма безплатен обяд". Има. Те получиха безплатен обяд.


Грешиш, ДИ. Ще си платят. Някои вече си платиха. На другите им предстои. Рано или късно. По един или друг начин.
10 Април 2012 22:00
Добре казани истини. Но от какво се вълнува в това време не малка част от българският народ? Той е насочил поглед на юг към Свиленград, където проект за 133 метров паметник в умопомрачаващо пластично решение, търсещо нещо общо с Васил Левски, се очаква да реши поне част от националните ни проблеми.
10 Април 2012 22:00
Трол,паразит и плебей са ме наричали индиректно тук,разни червени патриции.Патриции слугували на нискочелите половин век.Пак тук,Лустрираният се похвали,че си е правил таш.. майтап с един министър от новите,досяжно има ли Австрия излаз на море.Що не си си правил майтап с Пенчо Кубадинов ,бре хумористино?В сравнение с него този министър е титан на мисълта.Вижте имената на тези,на които сте слугували половин век-Пеко,Начо,Дако,Тано.Това имена на стойностни българи ли са?Това са имена на ратаи,на безгащници.Странно защо всички осветени агенти и доносници,заявяват,че са служили на България и се гордеят с това.Защо,като се гордеят,не са се хвалили преди това?Веднаж в компания,един нашенски Емил Боев изтъкна като постижение,как е крал сперма от един породист датски бик.Само не разбрах директно ли е получил спермата или все пак е ползвал крава за посредник.
Веднаж,Сибила ме отстрани,защото писах ,че ДИ розовее,като "обичайното у жената"-отговорих й с цитат от Клифърд Саймък от "Резерватът..."-Човек не може да се издигне до дадено положение в обществото,ако не бъде изхвърлен от това заведение.Сега ще се самоотстраня.Преди това искам да обясня защо посещавам този форум-идвам тук за да не забравям!Така гледам един път в годината шоуто на Слави Трифонов,за да не забравя,защо не го гледам!
ДИ
Доуточнение:Този жест насочен към най-южната част на гърба се спряга неправилно!
И още:Много пъти ми се случвало да връщам хора запътили се в отвъдното и понеже съм любопитен,съм ги питал,какво са чувствали.Нямало е светлина,нямало е коридор,нямало е топъл глас,но всички са ми казвали за минаването на животът им на ускорен каданс с подчертаване на лошете им постъпки.Та,мислете си,когато започне филмът,колко дълъг и противен ще бъде!
DIXI
10 Април 2012 22:01
.
10 Април 2012 22:04
Хора. Наближава светлият празник и ех, да имах такъв емотикон как се чукаме с по едно червено яйце и си казваме "Христос возкресе", че така да завърша това писмо до вас!
Първо – Разпети петък!
Някои май си падат повече по разпъванията ...

Ето откъс от една беседа ...

Страшният съд над Бога

Архимандрит Юстин (Попович), беседа, изнесена в 1926 г., на Велики петък в Сремски Карловци

Никога у човека не е имало по-малко от Бога, драги братя, отколкото днес; никога не е имало по-малко, отколкото днес. Днес дяволът се е въплътил в човека, за да развъплъти Богочовека. Днес всичкото зло се е вселило в тялото на човека, за да изгони Бога оттам. Днес целият пъкъл се е преселил на земята. Дали някой се сеща, че земята някога е била рай? Днешното падение на човека е неизмеримо по-голямо от първото падение. Тогава човек е отпаднал от Бога, а днес той е разпнал Бога, убил е Бога. Човече, как ти е името, ако не — дявол? Но какво говоря аз? Това е оскърбление за дявола. Дяволът никога не е бил тъй зъл, така изкусно зъл, като човека. Господ Христос и в ада е слязъл, ала там не са го разпнали. А ние Го разпнахме! Нима човеците не са по-зли от дявола? Нима земята не е по-пъклена и от ада? От ада не са изгонили Христа, а човеците днес са Го прогонили от земята, прого­нили са го от тялото си, от душата си, от своя град...

В зеницата на душата ми, братя мои, се е впил като змия зъл въпрос и злорадо ме пита: мигар е бил нявга човекът добър, щом е могъл Христа да разпне? — Ти вярваш в човека, хвалиш се с него, оптимист си? — Ох, виж човека, виж човечеството от зенита на Велики петък, виж как човекът убива Богочовека и ми кажи: и сега ли си още оптимист? Не се ли срамуваш от това, че си човек? Не виждаш ли, че човекът е по-зъл и от дявола?

Забравете всички дни преди и всички дни след Велики петък. Разгледайте човека в границите на Велики петък — не е ли той зеница на всяко зло, хиподрум на всички изкушения, сборище на всички гадости? Не е ли полудяла днес земята у човека? Не е ли доказал днес човек, убивайки Богочовека, че наистина той е лудостта на земята?

И Страшният съд, братя мои, не ще бъде по-страшен от Велики петък. Не, той несъмнено ще е по-малко страшен, защото тогава Бог ще съди човека, а днес човекът съди Бога. Днес е Страшният съд над Бога. Съди Го човечеството. Днес човекът оценява Бога — оценява Го на трийсет сребърника. Христа — за трийсет сребърника! Нима това е последната цена? Нима Юда е нашето последно слово за Христа?
10 Април 2012 22:07
За да живне стопанство, което е в криза, трябва да напомпаш пари за потребителско търсене; тогава ще живнат и "the suppliers", доставчиците на стоки и услуги.

Не. Не и българското стопанство, може да "живне с помпане". Помпането на готови пари в българските потребители означава най-вече да увеличаваме доходите на чужденци. Табличката по-долу показва защо е така /стойностите са за 2010 година, в млн. левове, по базисни цени/:
Продукция на стоки и услуги /БВП/ - 147 006
Брутен доход на чуждестранни лица - 78 340
Брутен национален доход - 68 666
Крайно потребление - 54 251
Крайни потребителски разходи на домакинствата - 42 844
Компенсация на наетите лица - 25 751
С две думи,
от четири лева, дадени на българския работник от българската държава /при положение, че ги намери отнякъде; крайните потребителски разходи на правителстото през 2010 г. са били мизерните 11 136 млн./,
три лева заминават в чужди джобове.
Такава е нашата действителност и затова 99% от западноевропейските икономически теории, съчинявани или за затворени стопанства /национален доход, равен на вътрешния доход/, или за стопанствата на колониални метрополии /национален доход, по-голям от вътрешния доход/, в нашите условия не просто са неприложими, но прилагането им води до крайно вредни за нас резултати.


10 Април 2012 22:17
10 Април 2012 22:26
РЕВиЗОР
10 Април 2012 22:00
... Това са имена на ратаи,на безгащници ...
Понякога е по-добре да нямаш гащи, отколкото – оцапани. И още ...
Понякога това, което излиза от устата вони повече от това, което цапа гащите ...
10 Април 2012 22:32
РЕВиЗОР
10 Април 2012 22:00


10 Април 2012 22:32
Има две племена на тази земя, които паразитират върху другите. Едните - знаем кои са - с "възродено" име, но нрав непроменен, плодят се интензивно в милата ни родина. Те са микропаразитите, ако мога да използвам терминологията на Димитри. Другото племе - то е племето на Шейлоковците, ама не е политкоректно да се назовава, щото...Това племе са макропаразитите със седалище Уолстрийт и с пипала навсякъде. Казват, че и в Китай били проникнали... Пък форумните - дали са микро- или макро- - а въобще паразити ли са? ...Уважаеми Димитри, Великден иде, смирете гнева си...
10 Април 2012 22:37
Нощем Иванов стреля с ловджийска пушка по бездомните кучета в бойкоборисовата градина?
10 Април 2012 22:46
Нещата които винаги съм подозирал за съвременния свят Димитри Иванов ги казва ясно, просто и аргументирано. Аз не мога като него, моята професия е друга и е хубаво че все пак някой го прави публично.
10 Април 2012 22:57
Голяма чест ще да е за някои бръмбарчета да бъдат наричани "паразити". След време кухото бръмчене на заден план престава да се забелязва, ако и да е досадно. А за другите, по-истинските паразити, баба ми имаше приказка, че насмуче ли се въшката, излизала на челото... Пляс!
10 Април 2012 22:58
Конспиративните "теории" не са теории в същинския смисъл. Те са хипотези. Теории ще станат, когато могат да предскажат нещо. Но те не могат да предскажат нищо. Те само обясняват миналото чрез подбрани факти и измислици (задължително двете в комбинация).
Разделението supply и demand side теории е безпочвено. Няма икономика на търсенето. Ако наистина търсенето движеше икономиката, икономика щеше да съществува далеч преди човека. Търсенето (нуждата) е основна характеристика на живота, следователно (според demand side теорията) щом има живот, има и икономика.
Икономика съществува само там, където има предлагане (създаване). Става дума за изкуствено предлагане, породено от умишлени действия извън естествено балансирания природен процес на възпроизводство. Предлагането е трудно, времеемко, изморително, рисковано, в повечето случаи неблагодарно занимание. Макар че в природата има видове, които са способни да организират производство (пчелите например), това не е предлагане, а колективен начин на оцеляване (пчелите не могат да оцелеят извън кошера). Само хората са способни на предлагане. Много малка част от тях, обаче, имат душевната сила и издържливостта да го практикуват.
Тук възниква въпросът: предлагане ли е написването на статия, възхваляваща търсенето като двигател на икономиката? Моят отговор е - да! Авторът е един от споменатото градивно малцинство. Той произвежда продукт, за който съществува почти неограничено търсене: статии, които обясняват защо не сме виновни за това, че живеем зле. При това авторът успява да го направи така, че да привлече голям брой читатели и значителен брой коментатори, сред които отделни интелигентни, способни, талантливи, привлекателни, млади, етични, духовни и скромни личности като пишещия този коментар.
10 Април 2012 22:59
просто не обичам простаци на маса


точно, кратко и ясно. Никой нормален не ги обича!
Поздрави за автора!
И честит празник!
10 Април 2012 23:02
SPQR, отговорът с една дума е НЕВЕЖЕСТВОТО. То е, което прави човека да е по-зъл от Дявола. Защото Дяволът ЗНАЕ.
10 Април 2012 23:03
Не съм от тях, как' Сийке! От форумните паразити, де. А вие?
10 Април 2012 23:10
"Приемам също забележката на "а. Paladio", че един форум е последното убежище на страхливеца, понеже не можеш да му забиеш юмрук в лицето."
***
Точно с това не съм съгласен. Интернетът е последното (няма начин да не знаете защо е последното) убежище на тези, които не само плащат деривативите на паразитите, но и нямат особен шанс да кажат какво мислят по въпроса без да отнесат някой юмрук в лицата. ДИ може да забива прекрасни виртуални юмруци, но паразитите и поддякващите им лумпени могат да забиват само риъл тайм. Така че да живее интернета - щото и на него много не му остана...

10 Април 2012 23:12
"...Creative-destruction-а" на Гърция и не само на Гърция, а на много страни...


Сега се играе пиеска по детската приказка дето животните попаднали в една яма и Лисицата почнала:
"Ежко-Бежко лошо мирише - дръжте да го изядем!"
"Заю-Баю лошо мирише - дръжте да го изядем!"
..........
"Гърция, Гърция лошо мирише - дръжте да я изядем!"
"...........................................- дръжте да я изядем!"
".......................................... - дръжте да я изядем!"
(може да се попълва като формуляр)

10 Април 2012 23:13
РЕВиЗОР,
10 Април 2012 23:22
SPQR
10 Апр 2012 22:26

добре казано. Ревизията малко е прекалил с патоса
10 Април 2012 23:23
Едно от най-ефикасните средства против паразити е Циклон Б (доказано в практиката). След третиране с него остават само чисти и стерилни стаи. Миришещи на карбол и морга.
10 Април 2012 23:25
Г-н Дмитрий Иванов, Трудно е аматьор да пише до професионалист, но ще опитам. Чета Ви редовно. Дядо ми е бил офицер- командир на рота. Участвувал е в войните 1912-1919 г. Пазя ордените и медалите дадени му от Н.В.Фердинанд I. Купувал е земеделска земя със златни лева съгласно запазени договори за продажба. Любопитно ми е защо 1919 год. е станал тесен социалист? Не съм първа младост. Помня от 1949 год. насам. За протокола като пионер съм стоял на почетна стража на паметника на Сталин срещу Минната дирекция в Перник. До 1962 г. когато завърших техникум ми обяснаваха живота с остатъците от буржоазния строй и култа към личността на Вълко Червенков. Естествено полагал съм изпит по политикономия. Интересно беше, че ни изпитваха само на капитализма, а още по интересно ми стана, че баща ми е учил политикономия в Радомирската гимназия през 1921 год. Сега ми е любопитно като каква политикономия учат, ако я учат въобще? Сега ми обясняват живота с остатъците от комунизма, което ме подсеща за максимата от ученическите години когато не си знаехме урока по история започвахме с израза "Положението на българския народ беше много тежко" което ни гарантираше тройка. Бъди жив и здрав! Борислав Тасков
10 Април 2012 23:39
По някаква случаиност писах малко изследване по темата "Creative destruction "преди около три месеца. Темата е страшно интересна, аз я избрах не толкова заради Шумпетер, които мнозина считат не само за "позабравен" ами даже и за маргинален икономист, колкото заради начина, по които Алън Гриинспан и компания използуват термина и понятието. От Шумпетер все пак ни дели известно време, но като чета Гриинспан, "The age of turbulence...", 2007, Penguin press, тръпки ме побиват и косата ми се изправя, защото creative destruction там е мантра, с която всичко може да се оправдае, формула за икономически геноцид, поднеснена по наи-откровен начин. То и при Шумпетер не е много по-различно, но съвремения вариант е направо страшен, зашото го ползуват за оправдание хора, които имат неподозирани досега възможности за destruction, хем creative... И ги използуват пълноценно.
10 Април 2012 23:47
Тук трябва да се погледнете в огледалото, и да направите знаменитото изражение на Роберт де Ниро, произнасяйки още по-знаменитата култовва фраза "Ар ю токинг то ми"? Няма по изтъркана плувка за шофьорите на такси от теорията за световния заговор. Няма по благосклонен мехлем за душите на българския лузър-полуинтелигент, от моабета, че нищо не зависи от него, щото ония, големите, хвърлят на зарове съдбите на народите-аве, нали знаете, в Русия съм, в Русия, това е разработка на военните.Ех, пее от мъка човека:
Donde estas, donde estas, Yolanda
Que paso, que paso, Yolanda
Te busque, te busque, Yolanda
И Йоланда е на поста си.
Аз искам да ви занимая с две други теми.
Първата се казва " Бг интелигенцията-Ass licker на всяка власт." Чета тези дни един много известен публицист в 24 часа-оня от Четвъртъка на омразата. Чета и не вярвам на очите си. Та същия преди по-малко от година писа точно обратното. Изкара почти две годищен период в близане-нещо повече, нарече хората, нехаресващи
божеството Натисни тук Вижте и тукНатисни тук живи селяни.Е, не точно така-но по подразбиране-ето точните думи
В България обаче истинските „градски хора” се броят на пръстите на двете ръце – и те днес са онези, които не се подиграват на премиера, не хихикат и не си упражняват сарказъма за негова сметка.
Дълбоко, автентично градските хора не са сред „мразещите Бойко”.


Втората тема е още по важна и интересна за всички. Как да направите 40 млн евро без труд.
Нужно е да станете кмет . Или на село край морето, или на морски град. Не ви трябва нищо друго. Не ви трябва да блъскате в чужбина, да се напъвате дда учите и прочие. И акъл не ви трябва. Парите сами ще ви намерят. Вижте в Бивол как, най-отпредка.
А, ДИ писа, че били демократи от червен сой и че нямало значение, че били от ДС. Единият е жив гражданин, гордостта на Иван Костов. Лично отиде в града, когато спечели-нарече го "гордостта на сините". Сетне "гордостта на сините" стана кмет от Герб. Другият е полуселянин, от малко градче. Бил в ДС, кандидат от Майката и никога не я е менил. Селянин, селянин, ама кажете вие, колко да е селянин... На колкото и да разделиш 40 милиона евро, на 4-5-6, все остава да станеш и парижанин.
Ревизор
11 Април 2012 00:02
Днес ми се наложи да прочета статията повече пъти, докато вникна в смисъла й, но съм доволен от себе си - мисля, че поне донякъде успях.
Джимо (както винаги!) освен,че иска четене, иска и мислене над туй, дето си го прочел от него.
Тази му особеност явно действа привличащо на многото "паразити", които, налитайки като нощни пеперуди на свещ, се опитват да покажат какво са разбрали от прочетеното и да покажат мнение по техния си начин, но често не успяват и си "изгарят крилцата" - обявяват ги за паразити.
Е, срещат се и "простаци на масата", но бройката им под "Писмата от България 1" в сравнение с тези под останалите писания в тоя вестник е незначителна....
А "камерен състав" в дните на Интернет - няма защо да се заблуждаваме - е невъзможен, особено когато и котката ми си има сайт.....само тя още не чете СЕГА...

Така,че, господин Иванов - свиквайте! Положение такое, и ухудшиться может.....
Само едно Ви моля да не се отказвайте да правите - да пишете!

Честит празник на всички!
11 Април 2012 00:09
ДИ си е признавал в предишни писма как не мы било станало много ясно ученото в ВИИ "Карл Маркс". Това писмо потвърждава--не му е ясно.
За "supply-side" и "demand-side" economics:
The term “supply-side economics” is used in two different but related ways. Some use the term to refer to the fact that production (supply) underlies consumption and living standards. In the long run, our income levels reflect our ability to produce goods and services that people value. Higher income levels and living standards cannot be achieved without expansion in output. Virtually all economists accept this proposition and therefore are “supply siders.”
Те това и комунистите го опитаха, с "индустриализацията", и по света са го правили (Япония е добър пример...) Та какво му е лошото на "supply-side economics"/
Има и втора група на привърженици--“Supply-side economics” is also used to describe how changes in marginal tax rates influence economic activity. Supply-side economists believe that high marginal tax rates strongly discourage income, output, and the efficiency of resource use. In recent years, this latter use of the term has become the more common of the two and is thus the focus of this article.
какво му е лошото на това бе ДИ. Да не те друса държавата с данъци било лошо!

The marginal tax rate is crucial because it affects the incentive to earn. The marginal tax rate reveals how much of one’s additional income must be turned over to the tax collector as well as how much is retained by the individual. For example, when the marginal rate is 40 percent, forty of every one hundred dollars of additional earnings must be paid in taxes, and the individual is permitted to keep only sixty dollars of his or her additional income. As marginal tax rates increase, people get to keep less of what they earn.

http://www.econlib.org/library/Enc/SupplySideEconomics.html
За ДИ: supply side economists не "съплайват" кинти на никой. Ти затова не ги долюбваш Щото такива като тебе обичат да им се дават парици. Идеята на е да supply money, a da се таксува по малко, и ако останат кинти в джоба на човека, той отива и ги харчи/инвестира. Тва става като се намалят таксите--нещо което социалистите (Демократите в САЩ) не го харесват. Пък на мен ми харесва...Щото цоциалистите по света не разбират нещо-нема как да ти останат кинти в джоба ако не си изкарал кинти.
Do not spread my wealth, spread my work culture.
11 Април 2012 00:21
Breitling10 Април 2012 23:22

SPQR
10 Апр 2012 22:26

добре казано. Ревизията малко е прекалил с патоса
***
Не малко, но пък не му е сефте. Някои са си внушили ролята на съдници-философи тихо, но силно страдали еднъж при комунизма, дваж от цървени патриции, други паразити пък по писанията им ще ги познаете. Автора му казва, не чети бре чукча, като не ти уйдисва. Оно пише ли, пише - все неща от които си няма понятие.
11 Април 2012 00:57
Веднаж,Сибила ме отстрани,защото писах ,че ДИ розовее,като "обичайното у жената"-отговорих й с цитат от Клифърд Саймък от "Резерватът..Цитираният,

На 10 май ще се навърши 1/една година/ откакто аз не пиша в подчертието на колонката на Димитри. Дума дадох, защото го хванах в лъжа, и не за първи път.
А пишех тук с удоволствие девет години, защото това е комай единственото място, където с пълно удоволствие може да пише един франкофон, преводач, читател на много книги и изобщо литератор.

Но се отказах, макар и с мъка, защото колкото повече компромиси прави човек в името на удоволствието, толкова повече повече тъга му се трупа от усещането за загубата, малко по малко, на чест и достойнство.

Да отстояваш чест, достойнство и дадена дума не е лесно, пък и е противоречива добродетел - нали е казано в Библията, че трябва да бъдеш смирен, да понасяш търпеливо несгодите и неправдите, да си обръщаш и другата буза, да преглъщаш, да не се възгордяваш и да прощаваш, защото всички сме грешни и един само Господ съди грешните.

Сега е Страстната седмица, последната от Великия пост, и всеки християнин е призован да се смири и да изчисти помислите си от гняв, злоба, ненавист, желание за мъст и за разправа.


В тия дни, макар и рядко и по навик, и на мен се случва да хвърля уморен поглед под колонката на Димитри, защото, макар и и грешен, той е умен и забавен разказвач. Но не пиша вече тук.


И все те сварвам да ме споменаваш, ту в качеството ми като френски възпитаник, ту в некачеството ми на модератор.

Едното съм, но другото не.

Аз не съм модераторът и никога не съм те отстранявала / както и никого друг/ от форума. Случайно съвпадение на никовете ни.

Виждам, че и никой от присъстващите не реагира, макар да знае, че написаното от теб е лъжа.
Е, няма между десетте Божи заповеди заповед "Не лъжи".


Но пък има : "Не свидетелствай лъжливо срещу ближния си"

Защото когато го правиш непрекъснато и никой не се намира да го оспори, оклеветеният, след проявено дълго търпение, най-накрая се вижда принуден лично, с цената на нарушена дадена дума, да се яви и да защити себе си и истината.

Виждаш ли защо не трябва да се троли?


Ако си го разбрал достойнството, доколкото го имаш, наистина изисква да се самоотстраниш, както са се самоотстранили и други, все по разни причини, свързани с него.

В очакване на най-светлият празник Възкресение, смирено моля всички останали, а и Димитри, за извинение.

Няма да се повтори.

11 Април 2012 01:04
Работата в България е точно като на Хана от Савана. И лошото е, че не е метафора - в България колкото повече се влошават нещата за хората, толкова повече товари им се поставят на гърба. И по-безумни и антидемократични закони се хвърлят в лицето на обезумелият народ. А има и още нещо - ВИНАГИ В ТАКИВА МОМЕНТИ СЕ ПОЯВЯВАТ СТРУКТУРИ С ПОДЧЕРТАНА НАГЛОСТ НА СЪЩНОСТТА СИ. Вижте новата групировка ГОРД - Валери Стефанов, партиен член и доносник на ДС, Румен Ралчев - полковник от ДС и лична охрана на Тодор Живков, партиен член, Слави Бинев - спортист и ресторантьор - тия хора се изтъпанчват и казват, че ще защитават демокрацията. Точка - това им е програмата. Абе аланколу, как ще защитаваш нещо дето го нема бе? То от космоса се вижда, че се гласите за баницата, щото ви поизбутаха ама за чий сте взели Валери Стефанов дето не може да си обуе обувките - да придадете интелектуален привкус на начинанието - е не можете, излагате се само. Или не успяхте да намерите друг.
11 Април 2012 01:20

Сибила,
Извинете, че се намесвам. Но как разбрахте, че колегата е визирал теб, а не другата Сибила-модератора. Или това е само повод да целунете ръка за прошка.
11 Април 2012 02:03
Зе Мария,

Да се бъркаш в чужд разговор, както оня мой с Димитри преди една година, е нахално.

При това с глупави предположения.

Никакъв повод за прошка не търся от никого, който не ми я е поискал.
Не желая и ми е изключително неприятно да бъда споменавана под дописки, под които не участвам с мнения.

С Ревизора-франкофон от "нашта гимназия" веднъж поспорихме и то пак под колонката на Димитри.
Оттогава той публично свойски се обръща към мен като към модератор-франкофон, макар коректността да изисква точно да изписва както моя/ Сибила/, така и нейния /sybil/ ник, за да се избегнат въпросите sybil ли е франкофон, аз ли съм модератор.

Виж тук:
/ Все Ревизоро под колонките на Димитри/

Сигурно не съм прочел толкова книги, като ДИ, но не съм и писал....Започнах да уча език в Алианса две години преди първи клас.После продължих в Гимназията, Сибил знае коя.После порастнах и разбрах, че-По-добре врабче/или **че/в ръката, отколкото орел в небето.Така мислеха и повечето момчета в ФЕГ/Здрасти Сибил/А,онази фраза,както сме я учили в моята гимназия/Здравей Сибил/,гласи-Le style c`est l`homme meme! Не мога да турна "къщичката",защото я намам на тарабата


И още купища подобни.


Е, на тези поздрави нито веднъж не съм отговаряла, едно, че ги считам за много неуместни, второ, че не пиша и не желая никога повече да пиша под дописките на Димитри Иванов.

Толкова е просто.

Хайде със здраве и се надявам моето участие тази вечер тук да бъде счетено за такова, каквото е - принудително, от немай къде.
11 Април 2012 02:50
.
11 Април 2012 03:04
не знам какво биха казали Гьобелс и Ламброзо по въпроса за имената и стойностите, но лингвистите разправят, че тези имена били от малкото останали тракийски думи в българския

Олеле, плийз, дръжте ме, моля ви, ще започна да цитирам Ерик Хофър и "Истинският вярващ".
11 Април 2012 03:12
Хубаво писмо г-н Иванов, благодаря ви. На хитреците които се опитват да борят истината за световния заговор на "макропаразитите" с осмиване и подигравки ще кажа - НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД, не се хабете. Знае се и следващата стъпка, ще се припише всичко на евреите. Истината е съвсем проста - Всички държави на света дължат космически суми на някакви хора/организации които нищо не произвеждат и се крият в тъмното. Тези хора са болезнено религиозни но ненавиджат Христос. Да, има много евреи/юдеи сред тях, но като цяло всички раси и племена участват. Има евреи и евреи, има българи и българи, всяко племе има и плевели и житни класове. Ето какво казва Библията по въпроса:

Евангелието според МАТЕЙ >>>
Глава 23 >>>
15. Горко на вас, книжници и фарисеи, лицемери! Защото обикаляте море и суша, за да направите един прозелит, и когато стане такъв, го правите син на пъкъла два пъти повече от вас.


Тези "прозелити" два пъти надминават "учителите" си в злото. Трябва да знаем и помним това. Единствения шанс на България за оцеляване и Възраждане е Православната вяра и духовното събуждане. Да живее Държавата на Духът - Православна България!
11 Април 2012 03:14
Димитри , да се чете форума под публикуван свой материал разбира се не е срамно.
Даже по-скоро е " Добра практика ".
С уважение.
Воци
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД