:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,397,603
Активни 115
Страници 6,383
За един ден 1,302,066

Размисли без страсти за новите касови апарати

Държавата въведе поредна мярка за затягане на контрола без анализ на разходите и последствията за бизнеса
Пред мен има опашка, а продавачката гледа новия касов апарат с недоумение и неуверено цъка копчетата по него. Засега това е единственото ми наблюдение върху ефектите от въвеждането на фискални устройства, свързани с НАП. В по-дългосрочен план очакваните ефекти са "изсветляване" на оборотите в търговията и нетни приходи за бюджета от около 30 млн. лв. за първата година (ако се съди по цитираните в медиите суми). Всичко това е хубаво, но възникват няколко въпроса, които хвърлят сянка върху иначе добрите намерения:

Правен ли е анализ на въздействието на нормативната уредба? Разчет на очакваните приходи в следващите 3-5 години? Разчет на разходите на бизнеса за закупуване на нови/доработка на стари фискални устройства и годишните разходи за сервизно обслужване и трансфер на данни? Сметка за техния потенциален ефект върху бизнеса (закриване на малки фирми например). Анализ на възможностите за продължаване укриването на обороти при новите условия? По всичко изглежда, че не. По заявление за достъп до информация от 2010 г. от Антон Александров, собственик на "Протеус" ЕООД, до Министерството на финансите с подобно запитване, става ясно, че анализи не са правени.

Регистрираните фискални устройства през 2010 г. са били 480 000 по данни на НАП. Устройствата, за които изискването за свързаност трябва да бъде изпълнено, са 300 000 към 2012 г. - пак по данни на НАП. Откъде идва разликата от 180 000 устройства за две години? Каква част от нея се дължи на закрити фирми (заради новите изисквания и поради други причини), на фискални устройства, които не подлежат на свързаност (тези в таксиметровите автомобили например), и каква част - на неизпълнени в срок изисквания от частни или държавни предприятия (БДЖ, "Български пощи"). Защо се дава нова отсрочка на държавните предприятия, вместо да бъдат глобени и касите им да бъдат затворени, както е по наредба?

Защо свързаността на касовите апарати с НАП трябва задължително да минава през GPRS (т.е. през някой от трите мобилни оператора), след като е възможно да стане и през интернет? На какъв анализ се основава решението или по каква причина е предпочетен вариантът с GPRS?

Изглежда за част от търговците е липсвал вариантът за избор на мобилен оператор, тъй като някои от компаниите за касови апарати вече продават такива с вградена карта. Една от фирмите, които предлагат продажба, сервиз и консумативи за касови апарати и фискални принтери, разяснява на сайта си:

"Все по-често възниква въпросът, задаван от нашите клиенти, относно вида на мобилния оператор, на GSM картата, която осигурява GPRS връзката на новите модели касови апарати с НАП. Досега GSM картите се продаваха от мобилните оператори и договорите за обслужване и таксите се сключваха и заплащаха директно от потребителя. Но сега във всеки касов апарат има такава мобилна карта и нейната такса и договор не са директно към крайния потребител. Те се сключват и плащат от производителя на касови апарати или фискални принтери. Съответно производителят събира таксите от фирмата, обслужваща вашия касов апарат, а тя ги фактурира на вас и би трябвало вие да й платите таксата.

Много често потребителите на касови апарати имат претенции за вида на мобилния оператор, защото си мислят, че ще могат да се договарят лично. Това не е възможно, защото договорът за сим картата се сключва между мобилен оператор и производител на фискалното устройство. Това е така, защото трафикът на информацията минава през сървъра на производителя на касови апарати, за да стигне до сървъра на НАП. Всяка GSM карта се настройва от производителя към конкретния касов апарат и след това се монтира. Ако си купите такава карта от конкретен мобилен оператор, дори и да я монтирате във вашият касов апарат, тя няма да може да препраща данни към сървъра на производителя на касови апарати, а от там и до сървъра на НАП."

Има и друга подробност. Т. нар. КЛЕН (контролна лента на електронен носител - паметта, на която се копират транзакциите) се сменя единствено от сервизен техник. Въпреки че има система за предупреждение при наближаване на пълния капацитет на КЛЕН, изискването може да доведе до временно спиране на продажбите в обекти с изключителна натовареност - нощни заведения или търговски вериги например.

Понеже възможности за заобикаляне на по-стриктния контрол и сега ще се намерят достатъчно, би могло да се помисли върху по-добри стимули за изсветляване на търговията. Например възстановяването на някакъв малък процент от ДДС на потребителите, които пазят касовите си бележки.
26
4790
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
10 Април 2012 19:53
Първо бяха касови апарати за всички, даже и за лелката на пазара. После жълтите таксита. Сега нови касови апарати, вързани към НАП. Искат и да ни санират доброзорно. Въобще създава се възможност за огромни печалби на едни наши фирми, за едни хубави комисиони на законотворците, въвели разпоредбите, а за редовия данъкоплатец /гражданин или фирма/ - яко бъркане в джоба.
10 Април 2012 20:15
Дааа. И кво? Нали искахте капитализъм? Те ви го. Кой има пари си поръчва закони, кой нема си плаща задето нема.
10 Април 2012 21:47
Проблемът за развитие на кризисни процеси при обществено стопансво в България не е при начин на отчитане на касови апарати.

Новият начин на отчитане с касови апарати може да принася някаква полезност, но не подпомага разрешаване на проблема с развитие на стопанска криза.

Кризата се развива поради наличие на допускана грешка при държавно финансово управление и при запазване на тази непълноценност се завишава.

Заради този (никому ненужен) държавен финансов недъг – участниците в стопански живот колкото повече работят – до толкова по-голяма криза ще доживеят.

Зависимостта е:

1/ Заради наличие на финансовата грешка се развиват стопански диспропорции.

2/ При запазване на този управленски недъг, колкото повече държавните власти подпомагат стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт – толкова повече се разрастват тези диспропорции.

3/ Уголемените „Диспропорции от държавната грешка” предизвикват управленски трудности и криза.

Пример: Сегашният държавен дълг е диспропорция, която е създадена от сегашна държавна финансова грешка.

Решението за възможно спасение от проява на тази световна държавна финансова грешка е ясно и известно – прекратява се причината и опасността от развитие на съвременна стопанска криза ще е ликвидирана.

До 24 часа след преустановяване на тази финансова грешка в съответна държава - кризата в тази страна ще е успешно премахната.

Пример 1: Временното „спасение” на Исландия чрез обезценка на над 6 милиарда евро депозити в нейни банки доказва, че депозантите са жертви на финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

Пример 2: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори, в т. ч. банки няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.

Иван Митев - икономист
10 Април 2012 22:37
Иван Митев 57,и аз съм икономист,въпреки че напоследък ме е срам да си го призная.
Твоите писания обаче,са ми малко мътни.Може би защото винаги съм работил в рамките на една фирмичка.
Авторът пише тук за касовите апарати,ти ми пишеш за Исландия и Гърция.Посочи ми връзката,защото ще си изям някой ден дипломата.
10 Април 2012 22:43
От свързването единствено ще спечелят мобилните оператори и няколкото фирми производители. Там където не се издават касови бележки, ще продължи по старому... Малки магазини, нощни клубове, и т.н. и т.н. и като има "изненадващи" проверки ще се правят на пианисти... И сега касов апарат имат и тия дето продават семки на спирката на трамвая, ама да ви се е случвало да ви дадат бележка? Всичко е демагогия и "държавна субсидия" за ДАТЕКС, ДЕЙЗИ и т.н..
10 Април 2012 22:58
Статията е дъра-бъра, но не са ли "икономистите" от ИПИ сред главните герои които докараха България до сегашното дередже?!
10 Април 2012 23:08
анастаси сиров
2012-04-10 22:37:01
Иван Митев 57,и аз съм икономист,въпреки че напоследък ме е срам да си го призная.
Твоите писания обаче,са ми малко мътни.Може би защото винаги съм работил в рамките на една фирмичка.
Авторът пише тук за касовите апарати,ти ми пишеш за Исландия и Гърция.Посочи ми връзката,защото ще си изям някой ден дипломата.
В никакъв случай!
Ето един виц за пояснение :
-Какво се получава от кръстоска между Кръстник и икономист?
-Предложение, което не можете да разберете.
10 Април 2012 23:16
продавачката гледа новия касов апарат с недоумение и неуверено цъка копчетата по него

Нищо й няма,след два-три дена ще е като пианистка по клавиатурата му.
Но на дребните мошенничета- фирмаджии няма да им е толкова лесно да правят апарата на "луд пумпал" като предишния....или поне значително повече ще се озорят и ще им легне по-скъпо.Което е и целта на занятието!
А че обслужващите фирми ще се опитат да се облажат от тая работа, е ясно.
За щастие, и те нямат много възможности за това.....
11 Април 2012 04:26
Държавата настъпва по всички направления да контролира живота ни и да смуче от доходите ни. А като опре да свърши някаква работа все не успяла. Трябва сериозно да си помислим дали имаме нужда от такава държава. И да разберем, че от нас единствено зависи всичко, а не да се надяваме на царя, пъдаря и разтривалия ушите им.
11 Април 2012 07:15
Европеец45 - Грешиш. Намериха им цаката вече. Малко устройство, колкото кибритена кутийка - цена 30 лева. Поставено до касовия апарат елиминира връзката с НАП. Недостатък е, че и мобилните телефони в близост престават да работят.
11 Април 2012 08:36
Най-сигурният контрол е да се връща малък процент от ДДС на потребителя, срещу касови бонове.
11 Април 2012 09:12
Ефектът от тая работа ще бъде ограничаване последващото манипулиране на фискалната памет. Това се извършваше досега от едрите фирми. Дребните просто не маркираха продажбите, както и ще продължат да го правят. Изсветляване може да има при първите, но не е сигурно, поради ред технически "ноновъведения". Това, за анализ на риска, за наблюдение и т.н., ще бъде толкова ефективно, колкото и при ДДС-то. Но при последното върши някаква работа, щото се работи със сравнително малък обем информация.
Вече съм предлагал в този вестник система, при която отчитането на продажбите е основание да получаване на приходите от тях. Но "умниците" в ЦУ на НАП и МФ не могат да я вдянат.
11 Април 2012 09:26
Явно Foton Gyuro се представя държавата като някаква лелка, дебела и мързелива, която лющи семки и гледа накриво през гишето. За съжаление много елементарна представа, но такъв е андрешковския манталитет. А какъвто е манталитетът на един народ, такава му е и държавата.
11 Април 2012 09:30

Време е, след като държавата иска да изсветли сивата икономика, да намери начин да изсветли и себе си. Всички държавни дела (приходи, разходи, договори и т.н.) трябва да бъдат качени и достъпни в интернет. От всеки и по всяко време! До последния лев и последната подробност. И няма търговски тайни или други хватки за криене на информация. След като гражданите и бизнеса ще са прозрачни трябва и държавата да е прозрачна. Време е да се сложи край на сивата държава. Само това е начина гражданите да получат някакъв контрол над случващото се. Защото сива държава, която взема, но не дава отчет на гражданите си, води до сива икономика. Просто е - изграждането на уважение и доверие е процес изискващ взаимност.

____________________________________
Кредитът - модерното робство

11 Април 2012 09:49
Бирниче я светни как точно се манипулира фискалната памет? Щото тя май е запечатана, запечатан е и целия апарат, и паметта май беше освен това увита с лепенка и залепена с холограма. Или греша? Освен това паметта е /по закон/ ОТР /one time programable/. Понеже малко от малко поназнайвам /естествено не чак толкоз като един бирник/, та ми стана интересно как точно става номера с манипулацията на паметта.
11 Април 2012 10:36
Руменчо, след като поназнайваш някои работи, сигурно поназнайваш как напремер някой може да бръкне в нечий компютър, намиращ се на 10 000 км. без да го отваря и без да разглобява твърдия диск ?
Манипулацията на данните, по-точно казано, се прави се от майстор, обикновено сервизен техник, или друг, поназнайващ нещо за ЕКАФП. Лично съм виждал контролна лента с 3 пъти по-голям оборот за деня, от записаното във фискалната памет.
11 Април 2012 11:04
Не е възможно. Без съучастие на ваши хора в цялата работа. И наместо да въведете ред в вашата кочинка измисляте глупости. И кога си го виждал това? Бас ловя че преди повече от 6-7 години. Има и друг номер, не се издава фискален бон, това го правят, апарата има и тестов режим, тогава не пише в паметта, но на бележката не пише фискален бон. Аз отговорно твърдя че паметта на съвремен касов апарат не може да се манипулира, без отваряне на апарата, а това не става без съучастие на ваши хора.
11 Април 2012 11:12
Явно Foton Gyuro се представя държавата като някаква лелка, дебела и мързелива, която лющи семки и гледа накриво през гишето. За съжаление много елементарна представа, но такъв е андрешковския манталитет. А какъвто е манталитетът на един народ, такава му е и държавата
Бирникъ, за съжаление точно така изглеждате - давам пример. Медицинският център , където работя (съвсем малък - 4 кабинета) не успя навреме да си внесе декларирания данък - нямаше и 3000 лева. Блокираха ни сметката, въртяха ни цяла седмица, искаха ни сумати документи, вкл. и трудовите договори на работещите в центъра. Въпреки, че внесохме данъка в брой, на гише в банката, след месец, след като ни преведоха пари от НЗОК, го изтеглиха още веднъж директно от сметката. Пак една седмица разправии докато си получим парите. Сега покрай разправиите с ГОРУБСО разбрах че Валентин Златев от месеци не внася осигуровки, дължи милиони и никой не го е пипнал, докато работниците му не се вдигнаха. С "цар" Киро същата работа. Та такива сте за съжаление - дебели, мързеливи, некадърни (последното е от мен).
11 Април 2012 11:33
Иван Митев 57,и аз съм икономист,въпреки че напоследък ме е срам да си го призная.
Твоите писания обаче,са ми малко мътни.Може би защото винаги съм работил в рамките на една фирмичка.
Авторът пише тук за касовите апарати,ти ми пишеш за Исландия и Гърция.Посочи ми връзката,защото ще си изям някой ден дипломата.


Г-н Анастаси Сиров,

за съжаление при досегашно образование на всеки икономист по света липсват знания за полезно държавно финансово управление (ДФУ) при стопанство с "Незлатни пари".

Промените при отчитане на касовите апарати се прави като антикризисна мярка, но същото няма за доведе до желан успех, защото причината за кризата е НЕПРИГОДНО ДФУ.

Тази причина за стопанска криза съществува не само в България и примерите с Исландия и Гърция потвърждават това.

Публично е известно, че сега се употребяват „Незлатни пари”.

Няма спор, че преди „Незлатни” са ползвани „Златни пари”.

По-полезните качества на „Незлатни пари” осигури световната замяна на „Златни” с „Незлатни пари”.

Всеки може да провери и увери, че при полезната замяна на „Златни” с „Незлатни пари” е запазен стария, от време със „Златни пари” начин на ДФУ и същият продължава да се прилага.

Посочената държавна финансова практика се допуска за първи път в света през 1716 година.
Същата е означена с името на нейния инициатор като „Грешка на Джон Лоу”.

Осъзнаването на истината е свързано с отговор на въпроса:

Наследеното от време със „Златни пари” съответно ДФУ е

(1) „годно” или (2) „НЕПРИГОДНО”

за качества на ползвани „Незлатни пари”.

Вариантът за верен отговор е: „Теза №1” или „Теза №2”.

В резултат на изследване, моята позиция е, че „Наследеното от време със „Златни пари” съответно ДФУ е „НЕПРИГОДНО” за качества на ползвани „Незлатни пари”.

Причината за тази НЕПРИГОДНОСТ са различни качества на „Незлатни”, спрямо тези при „Златни пари”.

Ако някой изразява за вярна „Теза №2”, същият е солидарен с резултати от мои анализи.

При пренебрегване налична НЕПРИГОДНОСТ на ДФУ, следва - неговото мнение е за „Теза №1”.

Ако е така, моля да знае - навярно е първия човек в света, който изявява готовност да защитава това, защото досега не е известно подобно твърдение.

Надявам се съответен човек да има време за своя преценка и да се увери, че особено важната причина за развитие на съвременната стопанска криза е употреба на съответно ДФУ, което е НЕПРИГОДНО за качества на ползвани „Незлатни пари”.

Опасността от криза продължава, тъй като финансовата грешка се запазва.

Спасението е възможно – спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.

До 24 часа след прекратяване на наличната държавна грешка и финансовото управление на съответна държава стане ГОДНО за „Незлатни пари”– потенциалът за стопанската криза в тази страна ще е успешно премахнат.

С поздрави,
Иван Митев
11 Април 2012 11:51
Сиров, Сиров, що ви трябваше... Бръкнахте в кратера на вулкана "Митев ІІ"!
11 Април 2012 12:00
Румене, наши хора не е необходимо да участват тук. За други неща, например ДДС-то - да. Повече от 15 г. не ходя в обекти на проверки, оперативни имам предвид, защото не ми е това работата. Не е само номерът с издаването на служебен бон. Това е елементарно. И други неща се правят, например, бърка се и в софтуера и не прави запис във ФП. Не съм програмист, но ти казвам, че съм го виждал. И сигурно струва доста пари, щото само в големи обекти и вериги го правят.
11 Април 2012 12:07
Weed361 11 Април 2012 11:12,
ако си бяхте внесли данъка навреме, щеше ли да имаш този проблем ? Не казвам, че всичко в НАП цъфти и връзва. Мърлящина има навсякъде. Във вашия медицински център всичко е мед и масло ли ? И нямате недоволни пациенти ?
А що се отнася до примери, мога да дам и аз много, и да дребни тарикатлъци, и за големи далавери.
За големите данъкоплатци и осигурители, като Захариев и сие, мнение съм изказвал многократно, в т.ч. и че службата която ги контролира, трябва да се закрие незабавно.
11 Април 2012 12:31
Бирникъ, не можахме да внесем данъка навреме, защото нямахме средства. Не ми е ясно защо повече от седмица, след като го бяхме внесли от НАП си го изтеглиха още веднъж. Нещо им било станало със системата. Как така като имат да вземат са толкова бързи, а като трябва да дават те мотаят. Три пъти ходихме до областния град да носим документи, за да си получим парите обратно. Най-тъпото беше, че ни искаха документ от банката, че сметката, от която бяха блокирали и изтеглили парите е наша. Никаква лична отговорност. Не си внесохме парите навреме, плетихме лихва и т.н. Добре, защо след като след това ги взеха още веднъж, грешката си беше тяхна ни разкарваха още три пъти. Защо дебелата лелка не си бръкна в джоба да ни плати поне бензина за разкарването? Никаква лична отговорност. Пак ти казвам - дебели, мързеливи и некадърни лелки.
11 Април 2012 15:48
Намериха им цаката вече. Малко устройство, колкото кибритена кутийка - цена 30 лева. Поставено до касовия апарат елиминира връзката с НАП. Недостатък е, че и мобилните телефони в близост престават да работят.

Просто заглушител за GSM връзката. И тук възниква въпросът кой и защо избра този начин на свързване на касовите апарати, а не много по елементарният и евтин - интернет, който може да бъде включително и мобилен. Няма и никакъв проблем касовият апарат да бъде програмиран да работи само при наличие на връзка със сървъра в НАП.
-
Май скоро трябва да очакваме нова смяна на касовите апарати, поради изначалната простотия на измислилите сегашният начин на свързване. Кой ще плаща ? Кой ще плаща и включително сегашната очевидно безсмислена смяна ?
11 Април 2012 17:35
Brightman!
Пари хвърлени на вятъра, защо да заглушаваш връзката с НАП? Просто не чукаш на апарата от време на време, както и досега. То, който не си е чукал на апарата и сега няма да го прави! Това си беше една голяма далавера, също като смяната на автомобилните номера, като поставянето на топломерите, за да се напълни джоба на фирмите и, подозирам и на други хора!
18 Януари 2017 14:02
Необходим ви е касов апарат за вашия нов търговски обект но не сте запознати с този вид устройства.Можете да разчитате на сервиз Профинанс Д ЕООД че ще бъдете посъветвани и консултирани така че да сте взели най-правилното решение при покупката на касови апарати.Когато решите да ни позвъните или да посетите нашия офис в гр.София, ул.Иван Димитров Куклата, бл.53 Партер с цел да потърсите информация .Какви евтини касови апарати има в момента или какъв касов апарат ще бъде подходящ за вашия търговски обект е добре сте наясно със следното.Дали ще трябва да носите касовия си апарат с вас и да издавате касови бонове при клиента или ще оставите вашите касови апарати в офиса, магазин или друг стационарен обект.Също така е важно да знаете там където ще работите има ли ел. захранване или както на повечето сергии за плодове и зеленчуци и пазари няма ток.Там ще ви се наложи да си закупите мобилен касов апарат.Имайки яснота по тези няколко въпроса ще можем по-лесно да ви помогнем да изберете най-подходящия за вас касов апарат.Полезна информация можете да видите и на нашия сайт http://профинанс.com
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД