:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,683,377
Активни 116
Страници 17,324
За един ден 1,302,066

Държавата ще преструктурира хиляди училища в изборната 2013 г.

Новият проектозакон за училищното образование може да доведе до закриване на много школа и хаос със сформирането на паралелките и нормативите на учителите
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Преструктурирането на училищната мрежа няма да мине безболезнено нито за децата, нито за учителите.
Държавата се кани да преструктурира почти цялата мрежа от училища в изборната 2013 г. Десетки учебни заведения ще трябва да намерят още учители и ученици, за да не бъдат закрити, защото държавата забранява съществуването им в настоящия вид. Ще бъдат преобразувани всички 1360 основни училища. Стотици техникуми ще трябва да добавят една допълнителна година към обучението си, като междувременно ще трябва да свикват с нов собственик, защото ще бъдат прехвърлени на общините.

Това следва от новия проектозакон за училищното образование, който най-сетне бе публикуван на сайта на Народното събрание. Трудът по изготвянето му отне на образователното министерство 3 години, но продължава да няма никакви детайли за последиците от грандиозните размествания.

Според проекта основното образование вече ще се завършва в 7-и вместо в 8-и клас, а учениците задължително ще учат до 10-и клас. Това ще доведе до преизчисляване на нормативи за численост на персонала и преструктуриране на паралелки в огромна част от училищата в България. В момента основните училища по данни на НСИ са 1360. Те имат два варианта - да съкратят един клас със съответните промени в броя на наетите учители или да поискат от общината да обучават ученици до 10-и клас. Това се изтъква като спасение за децата от селските училища, за които има опасение, че няма да пътуват до други населени места въпреки изискването за задължително обучение до 10-и клас. В този случай училищата обаче трябва да намерят нови учители и рискуват да не изпълнят минималните изисквания за брой деца в паралелка. Законът не казва дали това трябва да стане постъпателно, тоест учениците просто да продължат в 9-и, а след това в 10-и клас, или внезапно, още от есента на 2013 г. училищата трябва да имат ученици и учители и в 9-и, и 10-и клас.

Заради новата продължителност на основното образование до 7-и клас стотици професионални училища, които в момента приемат ученици след 8-и клас, трябва да добавят 1 година повече към обучението си. Това също е свързано с намиране на учители и привличане на ученици. Наред с това всички 422 професионални гимназии ще бъдат прехвърлени за управление към общините. Възможно е част от тях да загубят свои имоти на територията на други общини. В този случай проектозаконът предвижда имотът да се дава на общината, на територията на която се намира. Самото преобразуване на имотите от държавна в общинска собственост не може да стане автоматично, както е записано в проекта, а трябва да се мине през решение на кабинета. Тези преструктурирания трябва да са факт до 31 май 2013 г.

Тотална промяна ще има и при три по-малобройни групи училища - прогимназиите, оздравителните, болничните училища. Просветното министерство предлага прогимназии от 5-и до 8-и клас вече да не съществуват, като те трябва да се преобразуват в основни или средни училища, тоест да намерят деца и учители за поне 4 класа. Много е вероятно това да се окаже невъзможно, защото прогимназиите в повечето случаи са селски. Забраната за прием на деца в 5-и клас ще засегне и математическите гимназии. Оздравителните училища, повечето от които в момента са основни, пък според закона трябва да са задължително средни училища, тоест да намерят учители и ученици за 9-12 клас. Болничните училища директно се закриват, като децата ще се настаняват в училища за индивидуално обучение по преценка на регионалния инспекторат. На фона на тези размествания, които със сигурност ще доведат до напрежение, общините ще трябва да преобразуват и всички общински извънучилищни центрове, които вече ще се казват центрове за подкрепа за личностно развитие.

ВЪПРОСИТЕЛНИ

Изобщо не е ясно до какви допълнителни разходи ще доведат тези размествания. Законопроектът не е придружен с финансов анализ за осигуряване на мерките и казва само, че ресурсът ще е в рамките на одобрения от парламента бюджет за съответната бюджетна година. Въпросите около промяната в структурата изобщо не са анализирани детайлно в мотивите към законопроекта, въпреки че стоят на дневен ред поне от последната година на управлението на тройната коалиция. Самият законопроект за предучилищното и училищното образование се забави и бе пренаписван на два пъти покрай три рокади в просветното министерство - смяната на Йорданка Фандъкова, напускането на зам.-министър Милка Коджабашиева и назначаването на нова заместничка за средното образование Милена Дамянова.
21
6177
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
10 Април 2012 19:46
Мдаа, хаосът ще бъде пълен.
10 Април 2012 19:47
Ама и тия училища - в центъра на селището, с хубави сгради...Що да се абят за некви сополанковци?
-----------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

10 Април 2012 19:48
Пак ли рИформа в образованието Че то вече е образУвание

Египтологът, що вместо да се занимава с глупости не отиде в Египет до пирамидите, за да го гепи мумията, която се завръща, и да ни избави поне от един пореден тъпанар от НБУ

ПП Сетих се, защото следващият ще е от П.У.Т.К.А

10 Април 2012 21:07
Изчетох го цялото ама не разбрах - училищата за да се учат учениците ли са направени, или за да има работа за учителите?

А за сградите - те в каквото състояние са, с изключение на тези във София, Варна, Пловдив и Бургас, подарък да ги дават, пак никой няма да ги вземе.
10 Април 2012 21:14
Аа, хич не си прав Ваал, в повечето градове по европейски проекти училищата са санирани и изглеждат доста прилично, така че, хапките са апетитни.
10 Април 2012 21:40
Игнатов трябва да отиде в затвора за целенасочено и умишлено съсипване на образованието в България (на висшето му наточи ножа още със ЗРАСРБ, до края на мандата, вероятно в самия му край, ще му тегли ножа с нов ЗВО и после ще се оттегли да си гледа НБУ-то). Компания в затвора е редно да му прави въпросната М. Дамянова, която стана зам.-министър с обяснението Игнатово, че няма опит в образованието, но той пък имал нужда от точно такъв човек до себе си. Явно, от какво всъщност има нужда самото образование, е второстепенен въпрос. Фирмите фалираха, енергетиката я затриха, индустрията биде разпертушинена, селско стопанство няма (освен тук-там по някоя щастлива кокошка), дойде ред и на образованието. След което щастливо и спокойно ще дръпнат шалтера.
11 Април 2012 07:45
Доста се чудех по какви критерии се е сформирал герб и в частност парламентаристите и кабинета.Точен отговор имахме само за бившата зравна министърка.Беше намерена на пътя. Но другите със сигурност , наред с лична карта е трябвало да представят задължително и жълта книжка.Няма друго нормално обяснение за лудницата в която живеем вече три години.
11 Април 2012 09:00
Съсипията бе предшествана от закриването на т.нар. Институт по образованието. Шалтера там го дръпнаха по времето на др. Костов - можете да се сетите по чие внушение. Нека спомена систематичното подриване основите на самото Министерство по метода "свински черва". Триглавата ламя пък навря в него не малко турскоговорещи. Което наистина не е беда, но ако знаеха добре и друг един език - напр. български. Може би това бе "модата Меди" заразила и обезбългарила не само Министерството на земеделието, ама и цели райони в юга на България...

И ако съедините отделните части на пъзела, то фигурката "Образование" е в чудесната компания на определените за ликвидиране жизненоважни части от организма България. Но няма страшно! Големият "бял" баща на сите народи, по сите земни кълбета има план за тоя тук вилает:

- Казва се "Ран и Ъпт", барабар с критите от стадото Анекси към него. Прочетете и ако има още свободен капацитет - помислете. Но за противодействия няма, така или иначе, силици и воля.

Финито ла Комедия.
11 Април 2012 09:45
Навсякъде играе брадвата и всичко се срива. Прилича ми ,че се едно сме във война - някакъв невидим враг е решил да ни унищожи и срине всичко в България.Дори да ни премахне и физически.
11 Април 2012 09:48
Всичко в образованието в момента е батак!Учениците излизат неграмотни от училище,учителите са демотивирани да работят,т.нар. професионални гимназии бълват некадърни кадри,които си нямат хабер от съвременната техника,защото са учили в това училище само за да имат диплом за средно и после да кандидатстват в някой от многобройните платени университети.И после разни самозвани "експерти" да ни учат как да си организираме образователната система.Скоро дочух за случай,който направо ме потресе.Става дума точно за едно от тези обсъждания на "закона за закриване на училищното образование".Дошли двама "експерти" от Щатите и започнали да дават акъл на висшите чиновници от министерството,че трябвало да си закрием специалните училища/вкл.и училището за слепи деца "Луи Брайл",училищата за глухи деца и т.н./ и да заложим напълно на интегрираното обучение.Цъкали висшите чиновници с език,чудели се защо досега не са го направили,докато една преподавателка от Софийския университет най-накрая се обадила:"Господа,във вашата държава има толкова много специални училища,защо вие не ги закривате?"Е,чиновниците, разбира се, зашъткали възмутено,ама камъчето на съмнението вече било хвърлено.Не съм прочел още закона,не знам как са решили въпроса,но ми е ясно,че батаците ще станат още по-големи.Докато децата,учителите и директорите се ориентират, ще изгори още едно поколение.Да не говорим,че с т.нар. делегирани бюджети образователната система си вкара огромен автогол.Сега не можеш да си позволиш да оставиш ученик на изпит или да го изключиш за непристойно поведение,щото шилето веднага ще каже,че учителите са проявили лично отношение и ще отиде в друго училище,където веднага ще го вземат,тъй като бюджета му се увеличава,а твоят съответно намалява.Недомислиците в системата са толкова много,че пробойните се виждат дори от хора,които си нямат понятие от организацията на образованието.Да вземем интегрираното обучение.В белите страни с едно дете с проблеми вървят по трима-четирима учители-класен;помощник-учител,който в час работи само с това дете;ресурсен учител,който работи с детето,когато то не е на училище;рехабилитатор,който се занимава със съответното увреждане.Да не говорим за скъпата образователна техника,която се използва.У нас направиха ресурсни центрове и сметнаха,че въпросът е решен.Само дето ресурсните учители работят с по 15-16 деца в групата и не могат да им отделят достатъчно време,а голяма част от тях нямат даже и компютри...Да не говорим,че директорите,които са отговорни за спазването на бюджета се чудят какво да направят,за да спестят по някой друг лев не сключват безсрочни договори и обявяват места само за младши учители,така че независимо от стажа си, преподавателите вземат минималната заплата,а през лятото гадаят дали през следващата учебна година ще работят.
11 Април 2012 09:51
По тази тема може да се напише цяла книга,затова просто спирам.
11 Април 2012 10:05
Интересно ми е зщо се прехвърлят техникумите към общините, в тези техникуми трябва да се погвотвят специалисти за различни области и предимно нуждите от тези специалисти са малки и за цялата страна - техникуми по дървообработка, механотехникуми, по химия, по зърно и т.н. Каква е идеята тия техникуми да са към съответната община, а не примерно към министерство на икономиката, които трябва да имат най-ясна предства къде какви специалисти са нужни. Аз съм в индустрията и мога да кажа, че в нашата област вече няма млади специалисти със средно образование, а те са необходими. Няма нужда всички да са висшисти, или в тази държава, както и се случва, трябва да завършиш висше, а после да работиш нещо съвсем различно. Не е ли нормално да се търси сближаването на средното специално с бизнеса, не е ли нормално да се търси сближаване на висшето с бизнеса, или това са едни други теми, които няма нужда да се регулират от държавата, бизнеса да се оправя сам. Как да се оправям сам, след като затриват единственият техникум, които осигоряваше какдри за моята област, да ходя и да вземам висшист, които да ми изпълнява гункциите, които сега ми изпълнява човек със средно, но за съжаление наближаващ пенсионна възраст. Оплакваме се, че има голяма безработица сред младите, а не е ли това функция на неадекватната образователна политика последните 15-20 години. Какво да работят тези млади след като те са завършили средно-общообразователно или пък висше без да има нужда от тяхната специалност. Какъв туризъм развиваме, след като техникумите по обществено хранене предствляват някаква смешка, какво обслужване очакваме по нашите хотели, след като хората, които трябва да са обслужващ персонал са студенти по икономика или право (масовите специалности). И т.н., и т.н. Образование и бизнес трябва да са заедно, а не да ги разделяме. Все повече държавата гледа да си прехвърля функциите на частника и на общините (хората), а това ще води само до по-голямо задълбочаване на проблемите.
11 Април 2012 10:09
Дами и Господа форумци, братя и сестри българи!
Политическата върхушка ще направи това дето и турчин не е направил на нашия народ, щото и през тежките години на робството са се откривали училища и млади българчета са се учили на четмо и писмо. "Нашите" политици - отявлени компрадори са решили, че е време да решета веднъж за винаги проблема С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - има ли народ има проблем! В случай, че поне малко се чувстваме Българи и ни е мило нашето отечество да се организираме и да излезем на улицата, за да не позволим на майцепродавниците да довършат майка България!!!
11 Април 2012 10:12
Образованието е доста консервативна област Там трябва да се уповаваме на традициите. Това не значи, че трябва да не се внася нов мтериал, но структурата, която е доказана, че работи трябва да се запази. Навремето през 50-те също се бяха увлекли по съветския почин - вместо най-висока бележка 6, най-високата да е 5. От 4-то отделение всяка година да се държат изпити. Аз съм държал такъв изпит в 4-то отделение. Е този почин издържа 1-2 години. Разумът надделя, върна се нашата си традиционна система - отличе 6 най-висока бележка и т.н. Сегашните напъвания за реформи до нищо не доведоха.
11 Април 2012 10:28
Сегашните напъвания за реформи до нищо не доведоха.


А не си прав. Напъните за реформи доведоха до съсипия, първо на университетското образование, после на техникумите и на част от езиковите гимназии. Мат гимназиите и те са на път да бъдат унищожени.

Сега следва до се досъсипе останалото средно и началното, където все още има някаква светлинка в тунела (прогимназиалното вече е унищожено).

Но в мутромилиционерланд не е нужно да има добро образование, трябват слуги и калинки.
11 Април 2012 10:39
И от кога се вихлят сорофчетата от ОО в образователното министерство
Риформа след риформа.
11 Април 2012 10:40
Натисни тук
11 Април 2012 11:03
Много пъти съм писал за образованието. Делегираните бюджети скапаха и малкото което беше останало. Друга много важна причина е отношението на обществото към образованите му членове. Като виждат мизерията на "даскалите" и другите специалисти децата немат желание да се образоват (кат можеш да работиш Златка) що да си напъваш мозъка или да губиш време в учене.
11 Април 2012 17:21
На тия, не е ли време да им "забраним" да правят каквото и да било?
И да ги сложим на "топло"?
11 Април 2012 17:26
Спокойно! Като види Бойчето баталиите в Народното събрание по законопроекта и ... отиде за 2020

Оня парцал Такевата тамплиерка, дърта кучка медалист, що рече? СБУ има ли становище?
11 Април 2012 19:32


Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД