:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Който залага в нелицензиран сайт и не каже на държавата, го грози до 3 г. затвор

Поправките в Закона за хазарта влизат в сила от 1 юли и за пръв път регламентират игрите от разстояние, казва Калоян Кръстев, председател на комисията по хазарта
Калоян Кръстев, председател на Държавната комисия по хазарта
- Г-н Кръстев, онлайн хазартът стана отново актуален покрай убийството на Йордан Динов. Как изглежда ситуацията в момента?

- Към днешна дата най-важното е, че имаме приет нов закон за хазарта, който влиза в сила от 1 юли и за пръв път регламентира игрите от разстояние - не само онлайн хазарта, но и телевизионните и есемес игрите, всички дистанционни залагания. Дотогава се прилага старият закон. Там има една разпоредба - чл. 4, ал. 1 - която гласи, че хазартните игри на територията на България се организират и провеждат само с разрешение на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Всички други, за които няма издаден лиценз от ДКХ, са извън закона.

- Законно ли работеше Йордан Динов?

- Пунктовете му бяха маскирани като центрове за съдействие на клиенти, но по същество за нас това са си абсолютни букмейкърски пунктове, където се приемат залози и се изплащат печалби. Просто залаганията са били извършвани през уебсайт, зад който стои австрийска компания. Г-н Динов твърдеше, че тя има издаден лиценз от провинция Тирол. Не съм виждал такъв лиценз. А пък и защо е издаден от правителство на провинция, а не на федерално ниво, не мога да ви кажа. Г-н Динов твърдеше, че е техен ексклузивен представител. Но за хазартните оператори не важи правилото за единен паспорт, както е при банките и застрахователите - ако имат лиценз от някоя от 27-те страни от ЕС, могат да оперират в целия съюз.

- Какво знаете за австрийската фирма?

- Нямаме много информация, ние виждаме българското ООД, което е регистрирано в Благоевград. Явно печалбите са били доста сериозни, тъй като никакви данъци и такси не са плащани. Колегите от ГДБОП бяха установили само от една проверка на два или три пункта дневен оборот от 50-60 хил. лв. на ден.

- Значи парите, намерени у Динов след убийството, не са много...

- Това са му джобните пари - 32 000 лв. и 5000 евро. До миналата седмица сме извършили 54 проверки и сме съставили 54 акта за нарушения. Колеги от ГДБОП и НАП също участваха, тъй като става въпрос за сериозни обороти без фискални устройства. Материалите са пратени в съответните районни прокуратури. Има образувани досъдебни производства, но ако някое от тях е срещу Йордан Динов, то трябва да бъде прекратено поради неговата смърт.

- Как действа механизмът с проверките, откъде идват сигналите?

- От граждани, от различни организации. Повечето са от ГДБОП, полицията, НАП. Като ги получим, сме длъжни да извършим проверките. Изземват се наличните пари, цялата компютърна техника, защото така повелява законът - да се отнема всичко в полза на държавата.

- Защитата на Динов твърди, че сделката се извършва в Австрия, а не на територията на България, където действа Законът за хазарта.

- На територията на България са вземани пари за залаганията и са плащани печалби.

- Готови ли са подзаконовите актове?

- Работим по тях. Срокът за приемането им от Министерския съвет е 1 октомври 2012 г. Щом бъдат готови проектите, ще ги качим на нашата интернет страница, ще има обсъждане, съгласуване. Става въпрос за седем наредби, нов устройствен правилник на ДКХ и нова тарифа.

- На практика законът ще започне да действа на 1 октомври.

- Може и по-рано. Старите разрешения при наземния хазарт обаче ще важат чак до 1 октомври 2013 г.

- Не ги ли фаворизирате с този гратисен период - да продължат да работят при старите по-леки условия, а онлайн операторите да са с по-строги изисквания от 1 юли?

- Заварените оператори са получили разрешителни при един режим, няма как всички лицензи да бъдат отменени и да се иска прелицензиране веднага. Те са си отговаряли на изискванията, когато са взели разрешителни.

- Някой друг освен Динов разработвал ли е нишата на онлайн хазарта?

- Не в такива мащаби. Били са изолирани случаи. Има десетки сайтове, достъпни на български език. Но те не са афиширали свои представители, които да обикалят България и да създават пунктове. Всичко е било на домашни компютри.

- Каква ще е тяхната съдба?

- Ще трябва да се лицензират, ако искат да оперират у нас. Иначе ще бъдат затваряни.

- Появиха се коментари, че чрез промените в закона вкарвате АСТА през задната врата....

- Това е спекулация. Тук говорим за нелегален хазарт, което си е престъпление.

- Ако залагам от личния си компютър с моята кредитна карта в чуждестранен сайт - грози ли ме наказание?

- Сега можете да го правите на ваша отговорност, защото ако не ви изплатят печалбата, ако злоупотребят с личните ви данни, няма на кого да се оплачете. Те са извън закона в момента.

- А след 1 юли?

- Ще трябва да видите дали сайтът е лицензиран у нас. Ще имаме публичен регистър. Ако не е в този списък, значи действа незаконно на българския пазар.

- Ще бъда ли санкционирана и аз, или само операторът?

- Операторът ще бъде санкциониран. Но според чл. 327, ал. 3 от НК, "който участва в хазартна игра, устройвана не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация." Ал. 4 казва, че когато деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 500 до 5000 лв. А според ал. 6 "деецът" по ал. 3 не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършеното престъпление. Така е по действащия Наказателен кодекс. Така че всеки трябва да си преценява дали да залага.

- Какво знаете за "Голдбет"?

- Правили сме проверки за извършване на незаконна хазартна дейност през сайта на "Голдбет" на територията на България. Същият случай като с Динов, но в много по-малки мащаби. Имаше актове за административни нарушения, но съдебните производства не са приключили. Става въпрос за отделни физически лица, 4-5 души, не бе установено зад тях да стои фирма.

- Защо ще убият Динов, след като той е имал намерение да се регистрира по новия закон?

- Да, но това можеше да стане чак след 1 юли, дотогава просто не е трябвало да извършва такава дейност.

- Чии интереси засегна?

- Той засегна първо интересите на държавата, като пренасочваше много пари от български граждани към Австрия, без да влиза нищо във фиска. Имал съм само една кратка среща с него по повод връчване на актове. Твърдеше, че е чист като сълза. За това, разбира се, ще се произнесе съдът. Би трябвало австрийската фирма, която той представляваше, да поиска лиценз, защото вече марката е позната на българските потребители. А кой ще ги представлява у нас след Динов - вече те си решават.

17
6788
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
23 Април 2012 21:31
Не мога да повярвам, че има хора като този чиновник и като еврофутболиста, който му плаща, които си мислят че със подобни заклинания ще уплашат хората да не залагат където си искат. Разликите в коефициентите между лицензираният български оператор и всички останали по света понякога достигат до 35%. Е, стига му толкова.Вместо да плаши гаргите, да си оправи коефициентите и тогава хората сами ще се върнат.
23 Април 2012 22:27
Еврофутбол, Евробанк, Граждани за Европейско развитие на България.
24 Април 2012 00:22
Кхи-кхи, прочетох около 2 и половина отговора. Поредният Кушлев следва да му се внуши, че юрисдикцията на Мафията не засяга Интернет, засега:-) Все още има някаква екстериториалност, но ако реша да ставам комарджия ще попитам Бойко Тиквата и Черепа, кълна се!
24 Април 2012 00:28
Нагледен пример за некадърен чиновник по високите нива на властта.
Време е да го разкарат. Направи достатъчно поразии, а и вероятно се е налапал достатъчно за лобирането в полза на Колекционера.
Съвсем по европейски сложи и свои хора в комисията:
http://btvnews.bg/1766040716-Proveryavat_shefa_na_Komisiyata_po_hazarta_za_poboy_nad_podchinen.html
24 Април 2012 08:32
...
- Защо ще убият Динов, след като той е имал намерение да се регистрира по новия закон?

- Да, но това можеше да стане чак след 1 юли, дотогава просто не е трябвало да извършва такава дейност.

- Чии интереси засегна?

- Той засегна първо интересите на държавата, като пренасочваше много пари от български граждани към Австрия, без да влиза нищо във фиска. ..
1. Знаам, че има единствено и множествено число в бълг. език. СЕГА научавам, че имало и "неопределено" число 2. Имаше нещо за нанасяне на превантивен удар по враговете... Май и тук има нещо такова. 3. Ами защо толкова време (2004 -2012) "държавната" комисия по хазарта не е поискала да му "вкара" парите във фиска?
24 Април 2012 09:15
Типичен манталитет на български чиновник - говедо.

Вместо да въведе ред в държавата по въпроса с хазарта (за което са нужни само две неща - компетентно и отговорно раздаване на лицензи И контрол върху дейността на лицензиранете и наказания за нелицензираните) - говедото отново се мъчи да инкриминира редовния гражданин, че на всичкото отгоре му дава "бонус" - да го потупа по рамото, ако шаранът му свърши неговата работа - да му посочи криминалините опреатор...
Абе...
24 Април 2012 12:16
EFbet® е регистрирана търговска марка на Eurofootball Limited, 64/1 Agiton Bldgs., St. Anthony Street, San Gwann, Malta. Eurofootball Limited е дружество, лицензирано съгласно Закона за хазарта на Република Малта (лиценз номер CL2/303/2006) и е регулирано от Комисията по лотариите и игрите (LGA). Copyright © 2006 EF bet Group. Всички права запазени.

На тия колко проверки са им правени, г-н Кръстев?
24 Април 2012 12:18
Черепско мекере!!!ПФУ....трети поред парламент се занимава със закон за хазарта - при предишните даже беше първия в работата им...Ще черпя наистина като го гръмнат тоя - хванал е за гушата цялата държава
24 Април 2012 15:11
Ето черепа си купи и закон и комисия и остава да ви влезе в спалните, а вие го търпете.
24 Април 2012 15:13
Егати ужаса сега прочетох и статията - това вече не е наитсина държава!
24 Април 2012 15:35
Ето черепа си купи и закон и комисия и остава да ви влезе в спалните, а вие го търпете.

Ше ми фане IРишката в някое неизвестно интернет-кафе!
Сайтове дал Господ, който търси - намира.
24 Април 2012 16:04
Що така виете?!Нещо лошо ли е станало, че има закон и който досега не е плащал данъци ще трябва да почне да си ги плаща както всеки, който развива дейност в България ?! Стига с комунистическите номера някой все да бъде нелегален.От девет дерета вода сте донесли тука.Който иска да се занимава с хазарт-нека, но данъка е 15 % от приходите.Толкова.
24 Април 2012 16:10
Що така виете?!

Елементарно!
НЕТ-а е, и трябва да остане "свободна зона"!
Щото всеки опит за приватизацията и обсебването му се наказват много льошо!
24 Април 2012 16:28
"манталитет на български чиновник- говедо"... Моля ,не обиждайте говедата!!!
24 Април 2012 16:36
OLDMAD данъчната политика на ПЛАТФОРМИ за хазарт не е приватизация или обсебване на интернет! Явно е, че си свързан с букмейкъри щадящи се от плащането на 15 %-ия данък и всичко що е свързано с държавата и Божков те дразни, но както всички търговци са с вързани касови апарати с НАП и си плащат данъците така и хазартните оператори ще трябва да го направят, а и при тях оборотите хич не са малки!Между другото 15 % данък приходи при хазарта са равни на 85 % данък печалба тааа това било далаверата от цялото навиване тука!

24 Април 2012 21:16
15% данък върху оборота на нормалните букмейкъри е равен на около 280% данък печалба
това означава че ако букмейкъра спечели 1 лев, трябва от този 1 лев да плати 2 лева и 80 стотинки данък. Тоест всичко пада на гърба на потребителя като осигурява полипол на Българските компании, които ще си коригират коефициентите спрямо процента....
24 Април 2012 21:23
Явно печалбите са били доста сериозни, тъй като никакви данъци и такси не са плащани.


Странна логика... значи ако една фирма си плаща данъците и таксите тя е на ръба на оцеляването... а ако не ебава да плаща - тя е супер успешна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД