:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,804,352
Активни 326
Страници 24,628
За един ден 1,302,066

На България й трябва революция с еврофондовете, за да не загуби пари

Около милиард евро ще са под въпрос в изборната 2013 г.
България ще трябва да утрои темпото на усвояване на еврофондовете, ако не иска да загуби стотици милиони евро още догодина. През изборната 2013 г. страната ни трябва да докаже извършени разходи пред ЕС на обща стойност 6.76 млрд. лв., или два пъти повече, отколкото за 2012 г. За отделни оперативни програми летвата ще се вдигне цели четири пъти и ако не настъпи революционно раздвижване в тях, парите няма да бъдат усвоени.

Това показва справка за минималните годишни лимити за усвояване на еврофондовете за 2012 и 2013 г., предоставена на "Сега" от екипа на министър Томислав Дончев.

Усвояването на еврофондовете е ограничено до 2015 г. Наред с този общ срок обаче важи и друг. Предвидените за всяка бюджетна година средства трябва да се усвоят в срок от 2 или 3 години след отпускането. През 2013 г. държавата ни ще трябва да докаже, че е усвоила два годишни бюджета - за 2010 и за 2011 г., като подобно натрупване има само тази година. Ако страната ни не успее да направи съответните разходи, губи обещаното от ЕС финансиране.

Най-сериозно е положението в оперативна програма "Околна среда", която и в момента е най-проблемната. От екипа на Томислав Дончев прогнозират, че за 2012 г. по "Околна среда" държавата ще докаже пред ЕК разходи в размер на 163 млн. евро. За 2013 г. обаче екоминистерството трябва да отчете пред Брюксел 667.7 млн. евро (4 пъти повече) или ще загуби неусвоената част от тях. В същото време екоминистерството среща драматични проблеми и със строителството на пречиствателни станции, и с изграждането на депа за битови отпадъци. Проблемите тръгнаха веднага след идването на ГЕРБ на власт, когато се оказа, че при тройната коалиция са сключвани скандални договори за ВиК с малки общини в разрез с приоритетите за обслужване на по-големи агломерации. В резултат на това тези договори бяха спрени, а заради изоставането по програмата дори се заговори за прехвърляне на милиони към ОП "Регионално развитие".

И без такова разместване от екипа на Лиляна Павлова догодина ще трябва да се справят два пъти по-добре от очакваните нива за тази година. По ОП "Регионално развитие" доказаните разходи през 2013 г. трябва да са 716 млн. евро срещу 300 млн. евро заложено изпълнение за 2012. Лимитът при социалното министерство ще е 2.3 пъти по-висок спрямо очакваното изпълнение за 2012 г. - 530 срещу 229 млн. евро, като по ОП "Човешки ресурси" има сериозно изоставане в областта на проектите, свързани с образованието. "Конкурентоспособност", която дълго време буксува, ще трябва да докаже 608.7 млн. евро разходи през 2013 г. срещу очаквани 400 млн. евро за тази година. Оперативна програма "Транспорт", която вървеше катастрофално при министър Александър Цветков, за 2013 г. ще трябва да доказва 837 млн. евро срещу 573 млн. евро заложено изпълнение за т.г.

От екипа на Томислав Дончев не очакват проблеми с изпълнение на правилото за лимитите за 2012 г., където най-проблемна е пак ОП "Околна среда". Към края на март разходите по нея са 78 млн. евро, а минимумът за 2012 е 132 млн. евро.

Паралелно с ударното усвояване на средства по еврофондовете догодина страната ни трябва да договаря и оперативните програми за 2014-2020 г.
15
5964
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
23 Април 2012 21:35
Проблемите тръгнаха веднага след идването на ГЕРБ на власт, когато се оказа, че при тройната коалиция са сключвани скандални договори

Боже, Боже, всичките проблеми все от ГЕРБ тръгват! Да не бяха взели властта, нямаше да се окаже, че "при тройната коалиция са сключвани скандални договори"!
23 Април 2012 21:55
А, Манрико, защо цитираш частично :
Проблемите тръгнаха веднага след идването на ГЕРБ на власт, когато се оказа, че при тройната коалиция са сключвани скандални договори за ВиК с малки общини в разрез с приоритетите за обслужване на по-големи агломерации. В резултат на това тези договори бяха спрени, а заради изоставането по програмата дори се заговори за прехвърляне на милиони към ОП "Регионално развитие".


Презумцията е, че ако скандалните договори не бяха разкрити, парите щяха да бъдат усвоени.
Хипотезите за разпределението на "усвоените" средства и евентуалното им връщане от страна на държавата, след като далаверите бъдат разкрити не са задача на настоящия матр'ял.
23 Април 2012 22:50
Питам се:
Може ли чиновниците, примерно в министерството на УиУето ПавУова, да тръгнат по Общините и да им обясняват как се кандидатства за евро-пари за канализация и др. Вместо да търкат столовете зад бюрата, могат да се отдадат на разяснителна мисия по места. Гаранция, че усвояването ще се вдигне драстично. Ама не, как така каква ще им е далаверата, биха казали някои ... е затова сме си на този хал
23 Април 2012 23:15
Както много често в последно време, в "матриялчето" с вой до Бога се оплаква нероден Петко.
По стар социалистически маниер се насажда страх у по-неосведомените, та ха дано да хване дикиш, че следващите избори наближават, пък червените проценти не мърдат и на йота нагоре......
Щом БСП опряха да търсят помощ до македонски партии, значи са близо до върха на падението си.
И подобни плитки статйки не могат да ги изкарат от блатото на народната омраза, в което сами се натикаха...
Уф, че се отплеснах...
23 Април 2012 23:15
Питам се:
Може ли чиновниците, примерно в министерството на УиУето ПавУова, да тръгнат по Общините и да им обясняват как се кандидатства за евро-пари за канализация и др. Вместо да търкат столовете зад бюрата, могат да се отдадат на разяснителна мисия по места. Гаранция, че усвояването ще се вдигне драстично. Ама не, как така каква ще им е далаверата, биха казали някои ... е затова сме си на този хал
24 Април 2012 00:40
Питам се: Може ли чиновниците, примерно в министерството на УиУето ПавУова, да тръгнат по Общините и да им обясняват как се кандидатства за евро-пари за канализация и др.

Късно е либе за китка. Това трябваше да започне още преди влизането ни в ЕС. Още тогава много хора предупреждаваха, че изготвянето на проекти не е никак проста работа и овреме трябва да се вземат мерки, ама кой да слуша. Така че вината е споделена от всички, които се учеха как да управляват на наш гръб.
24 Април 2012 01:12
Цяло министерство направиха, министър от Габрово си повикаха...а сега - пак революции...
24 Април 2012 01:22
Може ли чиновниците, примерно в министерството на УиУето ПавУова, да тръгнат по Общините и да им обясняват как се кандидатства за евро-пари за канализация и др. Вместо да търкат столовете зад бюрата, могат да се отдадат на разяснителна мисия по места. Гаранция, че усвояването ще се вдигне драстично. Ама не, как така каква ще им е далаверата, биха казали някои ... е затова сме си на този хал

Още през 1998 или 1999 г г. бе създено специално звено към МС, сетне дирекция, управление, агенция (структурата се менеше във времето) специално с такава цел: да информира кой, как и по какви програми да кандидатства за различни европрограми. При тройната общините си отвориха щат специално за хора, които са "чат" по въпроса.
24 Април 2012 06:27
"Ако разменим националния отбор по футбол и правителството нищо няма да се промени"-цитирам по памет Любен Дилов-син
24 Април 2012 08:58
Усвояването на еврофондовете няма да се увеличи, тъй като става все по-ясно, че членството ни в ЕС е чисто номинално. Заедно с Румъния бяхме вкарани в ЕС под натиска на Големия бал брат, за да стоим по-далече от Великата мечка. Вече дори и критики като хората не ни отправят, защото са ни оставили на самотек. Това е добре дошло за българската олигархо-мафия, която е другият противник на членството ни в ЕС. Най-малкото защото усвояването на евросредства ще влиза в противоречие с интересите им да инвестират тук и там и да изкупуват насила бизнеси, докарани до фалит от кризата и от некадърното управление. Усвояването на евросредства е предпоставка за силен и независим среден и дребен бизнес, което влиза в противоречие с интересите на олигархията. Държавната администрация също работи в посока на опазване на интересите на олигархията, като официалното оправдание е, че не достигат специалисти. Перспективата пред България наистина не е добра, за съжаление.
24 Април 2012 09:05
За кое правителство става въпрос, за сегашното, или за правителството на тройната коалиция? Ние сега нали работим много добре и фондовете потекоха като река към нас?
24 Април 2012 09:28
при тройната коалиция са сключвани скандални договори за ВиК с малки общини в разрез с приоритетите за обслужване на по-големи агломерации.

Всъщност, така и не стана ясно с какво тези договори са "скандални". Само защото са обслужени малки общини в разрез с "приоритетите" и указанията на ЕС ? Смешно. Да решиш проблемите на десет общини с по 8-9 000 население, вместо на една със 100 000 било скандално ????

Между другото, една от причините да се сключват договори с малки общини (имам някакъв личен опит с тази дейност) беше това, че там нещата се решаваха много по-лесно - и организационно, и технически. Пък и комисионите, които искаха кметовете на малки общини бяха по-скромни. И чиновниците си скъсваха задниците от бачкане за 7 500 лв законен хонорар.
24 Април 2012 10:04
Вместо да търкат столовете зад бюрата, могат да се отдадат на разяснителна мисия по места. Гаранция, че усвояването ще се вдигне драстично. Ама не, как така каква ще им е далаверата, биха казали някои ... е затова сме си на този хал

Не, не сме за това на този хал. Такива чиновници просто няма. Всеки, който знае как да напише един читав проект, и как да го реализира след това, отдавна е фъснал от държавната мизерия за 600-700 лв. месечно. Останали са само бонусополучателите с политическите връзки.
24 Април 2012 16:38
Щом хората от малките общини са достатъчно кадърни, за да пишат и печелят проекти, сложете тях за министри, а не разни празноглавци.
Тъпо е да наказваш малко населено място, че може да прави нещо добре, само защото в голямото град не могат да се разберат кой да открадне парите.

24 Април 2012 17:20
Въпросът с революциите е вече отдавна решен. Колегата Караваджо вече писа за това. Съюзът на меча и ралото няма колебание по отношение на необходимостта от революция, остава да се решат само някои маловажни въпроси като кой, кога и кой ще плаща. Също както и за АЕЦ "Белене".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД