:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,415,549
Активни 160
Страници 24,329
За един ден 1,302,066
Vox populi

Една много глупава идея

Форумът на "Сега" с категорична позиция по предложението за местене на държавната администрация из провинцията
Апостола

Вместо да ги мести, не е ли по-добре да ги закрие?

Администрацията не обслужва никого, само пише справки и отчита дейност!

През януари 2010 г. държавата е платила за заплати на чиновници 201 млн. лв. 201 млн. лв. по 12 месеца = 2412 млн. лв. (Два милиарда и... !!!) Ако имат и 13-а заплата = 2412 млн. лв. + 201 млн. лв. = 2613 млн. лв. Към тези 2613 млн. лв. добавяме: + бонуси, премии и т. н.+ командировъчни+ разходи по закупуване и ползване на служебни коли.

Криза ли? О, да - но само за баламурниците!

За зaплати в държавния сектор в бюджета за 2011 г. са отделени 4 млрд. лв. Който желае, може да пресметне: Колко километра магистрали могат да се построят за сумата от 4 милиарда лева? Колко детски градини могат да се направят? Колко деца могат да получават закуска всеки ден в училище? Колко учебници могат да се купят за същите тези деца? Колко студенти могат да се изучат? Колко хора да се нахранят? Колко къщи да се топлят зимата? Колко пенсии могат да се увеличат? Колко линейки могат да се купят? Колко лекарства да се купят или произведат? Колко болници да се обзаведат с чисто нова супермодерна апаратура? Колко завода да се построят? Колко работни места да се отворят, ако тези пари оставаха в бизнеса, и с колко щеше да е по-ниска безработицата, ако парите оставаха у хората?

Цялата автомобилна компания "СААБ" бе купена от Спайкър за 400 милиона долара (само 400 милиона). Тоест със само една малка част от тази сума, която се прахосва от българското чиновничество, може да си купим цяла автомобилна компания!!!ivanko77

Станишев щеше да строи правителствен център на 4 км, Борисов ще мести администрацията по градовете. И двамата го обявяват последната година от мандата, е, вярно при първия беше сигурно, че си тръгва, а за втория още не се знае, зависи дали хората все пак ще решат този път да гласуват, а не да оставят на цигани и мошеници да определят кой ще ги управлява.

И в двата случая за мен целта е една и съща, а и Дянков този път си я каза направо, трябва да се продава държавно имущество, а какво по-хубаво от готови представителни сгради из София, какви хубави офиси ще станат, ама на кого е друга тема. Както вече е доказал ББ, ако си науми нещо, независимо колко е тъпо, примери бол, той го прави. Много хора му се радват точно на тази черта, но забравят, че няма нищо по-лошо от тъп, но работлив/упорит.BWW

Проблемът с разрастващата се бюрокрация е и наш, и привнесен от Европа. ЕС е един бюрократичен мастодонт с безкрайна администрация, която все повече расте и си измисля все нови и нови задачи, които да извършва в рамките на ЕС. И България като част от ЕС е длъжна да създава подобни безумни бюрокрации. Ако преди време кажехте на дядо си, че ще има администрация, която ще следи за щастието на кокошките и прасетата, и че ако искате да си насадите ново лозе, ви трябва разрешение от бюрократ от София, той сигурно ще да си помисли, че сте се побъркали. Това обаче е факт. ЕС и включените в него вече ненапълно независими държави вървят към една огромна бюрократична машина, която се самопровъзгласява за единствено правилна и непогрешима.

Stern

Идеята принципно не е била лоша преди 30-40 г.

Сега държавите правят е-администрация на цената на само едно от споменатите премествания. И на бизнеса, и на гражданите не им дреме дали някоя структура е в София, Търново или Полски Тръмбеш - за тях тя си е у тях, в лаптопа.

Ама тогава как ще награждават нашите хора със синекурни длъжности в ДА, откъдето да цоцат бонусчета?dvama_drugari:

Дреме им, Stern, и още как. Виж какво ти казват - 80%, или 240 000, от работодателите у нас са с основно и средно образование. Това са хора, които:

1) Още дълго, да не кажа винаги, ще разчитат на личен контакт с администрацията, а не на лаптопи или е-правителство,

2) Са предимно в отраслите земеделие, туризъм, горско стопанство, транспорт, "аквакултури",

все в отрасли, чието администриране Борисов иска да изкара от София.

Firmin

Абе, вие държавното управление за майтап работа си го имате, комай. Нещо едно такова, като футбола, дето всички са спецове. Като те свие корем, не дай Боже, социологическо проучване ли правиш, или отиваш при доктора да те лекува?

Тия профани начело на държавата, специалисти по всичко, се чудят каква щуротия да измислят. Аз тези дни по това разбирам кой си има и най-малка представа от държавна администрация. Като рече, че тази идея е добра, отписвам гоherr Flick

Идеята е, реално погледнато, адски тъпа. За неразбралите повтарям - АДСКИ ТЪПА ИДЕЯ!!! И това е така не защото я лансира един МП (Малоумен Примат), а защото я няма основата за изграждане на такава децентрализирана администрация! Няма го е-правителството! Всяка институция/администрация - местна, областна, държавна - е "самостоятелна бойна единица", нямаща нищо общо с останалите такива! Докато има закони, които са написани по такъв начин, позволяващ всеки чиновник да ги тълкува според собственото си ниво на неграмотност, това решение ще досъсипе и малкото, което ни е останало от държавата, и окончателно ще ни направи територия! Та за трети път - АДСКИ ТЪПА ИДЕЯ!!!

Създаване на поминък в селото и малкия град, благоустрояване на окръжните градове ще имаме само тогава, когато имаме и работеща икономика. Ще ми обясните ли как точно преместването на НАП във Велико Търново ще доведе до създаване на поминък, примерно, на безработните в с. Долно Нанагорнище, Търновско? Освен ако всички те са високо квалифицирани специалисти в областта на данъчното облагане и социалното осигуряване... Едно такова преместване ще доведе само до "благоустрояване" на едни наши хора в Търново.
29
3152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
06 Май 2012 19:20
Форумът на "Сега" с категорична позиция

Хм, такова заглавие точно под статията за британските специалисти...
06 Май 2012 19:41
Форумът на Сега е с категорична позиция и срещу закон за конфискацията на незаконно придобито имущество, но никой никъде не е доказал, че форумът винаги е прав. Форумът на Сега е една представителна извадка за начинът на мислене на българина. От този начин на мислене България е оприличена на турски кенеф. И то съвсем основателно. Което ще рече, че истината винаги е на обратната страна на позицията на форума.
Под друга статия писах- Дянков прави революционен ход, с който ще остави името си в българската история. Столицата е свръхконцентрирана, концентрирала е всички дейности и е обезкръвила провинцията. За да се даде нов живот на регионите, столицата трябва да се премести. И то веднанага, дори вчера. Дянков постъпва съвсем практично, като не чака референдуми и години безплодни спорове. Така постъпват истинските лидери, не чакат на малоумните да им дойде акъла в главата. Повечето държавни служби и министерства трябва да се преместят в различни краища на провинцията. Няма нужда да са на едно място, писмата вече не се носят на ръка. Това ще бюджетни пари, хора, заплати, привилегии в провинцията и ще даде нов живот на регионите. Досега всички привилегии бяха в София и за софиянци.
За мен подобна инициатива има потенциала да обърне обществената тенденция към регрес и да даде нов живот и на България. Съживяването на България и на българската нация зависи от съживяването на провинцията. Откъде форумът ще ги разбира тези работи? Еснафите гледат собствения си интерес. Живеят в София и гледат София да не се лиши от нито една привилегия.
06 Май 2012 19:47
Не ще да е лошо да прочетете книга втора от Вехтия завет, където Мойсей и Господ стигат единодушно до мнението, че съдбата на еврейския народ не трябва да зависи от желанията на този твърдоглав и склонен към разврат народ и само те двамата трябва да я определят. Същата работа е и за форума.
06 Май 2012 19:59
Форумът на Сега е с категорична позиция и срещу закон за конфискацията на незаконно придобито имущество, но никой никъде не е доказал, че форумът винаги е прав.

Ами може и да не си прав и да грешиш.
Определено една огромна част от активните форумци са експерти и специалисти в дадена област и са значително по-напред в материята от дУпетатите на ГРЕБ.
Да се обзаложим ли, че голяма част от Закона ще падне в КС?
06 Май 2012 20:11
Като жител на София с адмирации приветствам чудесната инициатива на г-н Дянков. Защо не и други прекрасни български градове се порадват на тази благинка да си дундуркат държавни институции???
06 Май 2012 20:38
Ако целта е да тръснат агенциите на общинска издръжка, аз съм против.
06 Май 2012 20:40
Айде Русийе да става столица, че да си покарат на рахат колите софиянци!
06 Май 2012 20:43
Ако целта е да тръснат агенциите на общинска издръжка, аз съм против.

Няма такова нещо а и данъците служителите ще си плащат в съответните общини.
06 Май 2012 21:05
Не ще да е лошо да прочетете книга втора от Вехтия завет, където Мойсей и Господ стигат единодушно до мнението, че съдбата на еврейския народ не трябва да зависи от желанията на този твърдоглав и склонен към разврат народ и само те двамата трябва да я определят.

Осъвременено - Приматът се е разбрал с Господ, че желанията на българите не струват, та затова съдбата им ще се решава еднолично от футбалера, тъй като Господ е зает с вселенски дела...
-------------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Май 2012 21:05
Форумът на Сега е една представителна извадка за начинът на мислене на българина.

Гозамбич, явно нямаш никаква идея за начина на мислене на българина. Форумът на "Сега" едва ли е представителен за нещо, освен, може би, спортната тематика (която аз не чета.)
06 Май 2012 21:20
генек
06 Май 2012 21:05
Мнения: 20,426
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Ивинявай генек но човек трябва да е сляп за да не вижда че народа чака НЯКОЙ от НЯКЪДЕ да дойде да го освободи.(например.... от всичко)
06 Май 2012 21:22
Под друга статия писах- Дянков прави революционен ход, с който ще остави името си в българската история. Столицата е свръхконцентрирана, концентрирала е всички дейности и е обезкръвила провинцията. За да се даде нов живот на регионите, столицата трябва да се премести. И то веднанага, дори вчера.


И там постави всичко под знаменателя на "децентрализацията". Но децентрализация означава по-голяма отговорност и правомощия на регионалните институции , а не разхвърляне на централните институции на по 200 км една от друга.
Сетне, да се даде нов живот на провинцията не означава настаняване на столични, т.е. централни институции в провинцията. Или като за матр'яла - има фундаментална разлика дали министерството на Вежди ще се премести в Разлог от това в Разлог да се отвори театър (примерно).
Ако пък някой се заблуждава да "дава нов живот" на провинцията с преместването на хиляди, маса народ чиновници от София, това е поредната недосмислица, защото България и без това има твърде раздут административно-чиновнически щат.
06 Май 2012 21:29
Форумът на "Сега" в сегашния си вид е представителна извадка на пенсионерски клуб в ж-к "Изток", София.
06 Май 2012 21:29
То е ясно, че софийските чиновници няма да си мръднат гъза от София. Пък агенциите може да проработят по-добре с некадърни провинциалисти.
06 Май 2012 21:30
ф
06 Май 2012 21:43
хи хи, първо пишете после мислите. Идеята на Дянков е супер.
06 Май 2012 22:44
Форумът на "Сега" с категорична позиция

Ееех, колко време, колко мъки и любезно , но упорито убеждаване...и най-сетне целта е постигната.
06 Май 2012 23:49
Един (относително) демократичен форум не може да има категорична позиция по който и да било въпрос. По-патилите от нас знаем добре как се получава 99% изборен резултат.
07 Май 2012 00:05
"Форумът на Сега е една представителна извадка за начинът на мислене на българина.

Гозамбич, явно нямаш никаква идея за начина на мислене на българина."
====================================================
Смени думата "мислене" с думата "Немислене" (което имам и предвид) и ще видиш колко съм прав!
Аналогиите ми с библията уточнават за какъв вид мислене говоря.
07 Май 2012 00:31
В Русия също има силни идеи са преместване на столицата на изток. Сега започват да правят нещо в Сибир.
В САЩ службите винаги са били изнесени извън столицата. Както и седалищата на корпорациите.
07 Май 2012 01:42
"И там постави всичко под знаменателя на "децентрализацията"."
................................................
Ето и моя постинг, където Бонго е видял "децентрализация".
"Преместването на държавни служби в провинцията е революционен ход от страна на министър Дянков. Няма как да не го поздравя за това. София е ненормално голям град за нашата страна, където е събран целият политически, икономически, културен и криминален живот. Това обезкръвява провинцията. Нормалното в такива случаи е столицата да се премести другаде, за да се даде тласък в развитието на други региони. Министър Дянков прави същото, без много шум. Наистина оттук трябва да се започне. Държавните служби да се разселят из провинцията, което ще даде нов живот на регионите, ще привлече пари и хора натам. Само това да направи Дянков, неговото име ще остане в историята."
...............................................
Бонго вижда нещо, което аз не виждам.
Преместването на една държавна служба от столицата в някой провинциален град означава преместване на хора и бюджет. Означава дължавни разходи и похарчени пари именно в този град, а не в столицата. Това е от жизнено важно значение за местния бизнес. Означава по-образовани хора в града с тяхните семейства. Означава строителство на къщи, апартаменти. Означава по-високи изисквания към местните училища, болници и културни учреждения. Означава издигане нивото на местния елит. Означава и изнасяне седалищата на големите фирми от София към провинцията. Знаем, че връзката между бизнес и власт е неразривна. Бизнесът ще последва държавните служби. Означава по-близки връзки между властта и местния бизнес, който до момента е онеправдан, а оттам и засилване на местния бизнес.
Проектът София като център, в който е концентрирана всяка една политическа, икономическа, културна, дори криминална дейност, е най-голямото зло за България. По-голямо дори от социалистическия проект.
По-горе казах, в САЩ всички държавни централни служби са разпръснати навсякъде. Всички седалища на големи корпорации са разпръснати навсякъде разномерно. Цялата военна промишленост и научно-изследователска са разпръснати навсякъде. И това е, за да има хляб за всички и с цел равномерно развитие на всички региони.
По тоталитарно време се възмущавах- Пловдив с половин милион жители имаше само един театър. София с един милион жители имаше двадесет театъра. Ние трябваше да пътуваме до София, за да гледаме театър. Някой да не си мисли, че на театър в София ходят само софиянци? Абсолютно всякакви привилегии се дадоха още тогава на столицата, във вреда на провинцията. И сега е така. Във външно министерство навремето нямаше и чистач от провинцията. Всички служби се заемаха от софиянци. И сега сигурно е така.
Няма две мнения, държавните служби трябва да се разселят из провинцията. Ако този проект се извърши решително и последователно, Борисов и Дянков ще си осигурят място в българската история. Единият бил прост, другият не знам какъв си, но те ще са свършили най-полезното дело в полза роду.
Реакцията срещу този проект няма как да не е голяма, но това е разбираемо. Хората са се устроили в София, трудно им е да се местят. Пък и къде ще ходят по чукарите... Но това не е беда. Който не го устройва, ще си остане в столицата, а по провинцията ще се намерят хора за службата му.
07 Май 2012 02:07
Според твоята философия бизнесът следва администрацията. Това е порочността на мисленето на ГЕРБ, което следва механизъма на грешките от соца и търси изправянето им пак чрез същия механизъм. Но Дянков се опитва да запази силната централизация на бюджета , а правителството - контрол върху свръх централизиран репресивен апарат.
Далеч по-перспективно от географското разпръскване на централизирани структури е засилване на ролята на регионалните им структури, а централните да имат повече координираща роля. САЩ и Германия са положителни примери доколкото те са федерални държави.
И театрите, дето ги даваме за пример следва да са на местна, а не на централна издръжка. Столицата да има минимален бонус, както е било във времето до 1944 г.07 Май 2012 04:13
Гозамбо,
Реално Герб е най-софиоцентричното управление в историята ни и това "местене" е само "парлама" за пудрене на горния факт.

"Местенето" не е подплатено с никакъв анализ на ефективността му и "идеите" кой къде да ходи не отразяват нищо освен безхаберните идиосинкразии на Борисов и няколко негови приближени.

Местенето на няколкостотин чиновника не означава абсолютно нищо, след като Герб умишлено спъва развитието на регионите. Белене не е сама. Още в първите месеци след идването си на власт Герб ликвидира по безхаберно-корупционен начин "готови за лопата" преки чужди инвестиции за 4-5 млрд евро само във Варна, без да ги замени с нищо където и да било, а преди няколко дни "отмени" и двете "варненски" магистрали, и двата "скоростни пътя", което сега уж ще "компенсира" с преместването на някаква си агенция по риболова - дейност, която не е специфично морска, оставяйки обаче ИА Морска администрация в София - агенцията, която се занимава с корабите, моряците, пристанищата, поддръжката на морските пътища, каналите и чистотата на морето.

В последните години (до 2009 г.) Варна се очерта - напълно спонтанно - хората просто гласуваха с краката си - като възникващ (emerging) втори център на тежестта в България, който да може да балансира донякъде твърде натежалата София - географски, икономически, стратегически, човешки. Без никакви държавни планове за това - напротив. Големите инфраструктурни и индустриални проекти, в които и държавата щеше да има пръст, се появиха на хоризонта едва в 2007-09 г. - и всички останаха или остават засега нереализирани поради идването на Герб. Да не говорим за многобройните други "идеи" на Герб от закриването на първата бълг. военноморска база до ликвидирането на варненската опера, филхармония и театър "Ст. Бъчваров" (винаги общински театър от създаването си в 1921 г., в общинска сграда).

Освен това, както казват колегите, при липсата на е-правителство разсредоточаването е напълно контрапродуктивно.

И накрая, Герб няма пари за местенето, няма да има и за заплати до края на т.г. "Местенето" е "страничен пас" за отвличане на вниманието от надвисващата икономическа катастрофа. Част от хитрината е и хората да псуват по форумите чиновниците и професионалната държавна служба да бъде за пореден път ошашавена и децимирана, за да не бойкотира "мероприятията на нардоната власт". И разбира се, да се приютят облаци нови калинки. Мотивите за тази маневра, както и за всички "управленски" действия на Герб, са на първо място корупционни и на второ място от некомпетентност.

С една реч - няма добра сама по себе си идея, която приматите да не превърнат в абсурд и ад, ако я "възприемат".
07 Май 2012 10:41
Ето един, доста компетентен според мен, анализ по въпроса - http://www.sofiapost.net/2012/05/9436/
07 Май 2012 11:07
Местенето е активност точно по байтошовски - за отвличане на вниманието от истинските проблеми.
По-старите още помним как в последните си месеци Т.Живков ни занимаваше с бомбастични рационализации "издигащи ни на качествено ново ниво", като палене на вода например и други такива.
Види се поприхванал е некои похвати разтривачът на уши
07 Май 2012 13:08
Фичи, Фичи минах тия дни през Варна. Един убит град. Превърнат в село от собствените си граждани. Що ? Щото гласуват толкова години за доказан кмет некадърник(ама иначе изглежда интелигентен). Но както се казва глас народен - глас божи. Жалко за този прекрасен град. Комунистите го бяха превърнали в перла на Черноморието .И в контраст -само 150 км на юг. Бургас! В момента най модерния град в България. И това е само началото.
Идеята на Дянков е прекрасна. Остава само да се осъществи. Но стане ли след 2-3 години ще имаме друга България. Колкото и да е учудващо и да не ми се вярва това е положението. Фактите са такива.От една страна Йоан Костадинодци, Кирил Йордановци, Първановци и тем подобна пост перестроечна мухлясала бсп номенклатура - убитите западнали градове. А от другата страна магистрали. Столица с изградена метро мрежа. Надигаща се провинция - Бургас, Пловдив, Ст.Загора. Да не говорим колко работа свърши Дянков в областа на финансовата дисциплина. и то в условие на жестока световна криза. ГЕРБ е перфектен до момента. Едно грешно действие нямат. Така , че уважаеми форумци гответе се за следващо управление на ГЕРБ. Явно в цяла България варненци са най бавно загряващи , а явно и повечето участници в това място за раздумка
07 Май 2012 13:22
Местенето на няколкостотин чиновника не означава абсолютно нищо, след като Герб умишлено спъва развитието на регионите. Белене не е сама. Още в първите месеци след идването си на власт Герб ликвидира по безхаберно-корупционен начин "готови за лопата" преки чужди инвестиции за 4-5 млрд евро само във Варна, без да ги замени с нищо където и да било, а преди няколко дни "отмени" и двете "варненски" магистрали, и двата "скоростни пътя", което сега уж ще "компенсира" с преместването на някаква си агенция по риболова - дейност, която не е специфично морска, оставяйки обаче ИА Морска администрация в София - агенцията, която се занимава с корабите, моряците, пристанищата, поддръжката на морските пътища, каналите и чистотата на морето.


Тук съм напълно съгласен с теб. Морската администрация трябва да има две сериозни регионални структури във Варна и Бургас, а в София да остане един директор и секретарката му, която евентуално да му бъде и шофьор - всичко останало да бъде насочено към регионалните структури. Същото се отнася и до риболова - добре развити регионални структури и един началник-координатор в София, който да им свежда националната политика и приоритети.
женерала 07 Май 2012 10:41 за линка
07 Май 2012 13:25
А от другата страна магистрали. Столица с изградена метро мрежа. Надигаща се провинция - Бургас, Пловдив, Ст.Загора. Да не говорим колко работа свърши Дянков в областа на финансовата дисциплина. и то в условие на жестока световна криза. ГЕРБ е перфектен до момента. Едно грешно действие нямат. Така , че уважаеми форумци гответе се за следващо управление на ГЕРБ.


Така изглежда отстрани, Федаин. Но ние не сме отстрани, а вътре във всичко това. Плащаме му цената. И имаме подозрения, че не я плащаме солидарно и справедливо.
07 Май 2012 13:50
Фирмин , Станишев или Р.Овчаров дали са платили някога нещо или Л.Корнезов или Г.Пирински? Тия лафове вече дори не правят впечатление. Истината е че това което сега прави ГЕРБ , можеше да го направи БСП. Защо не го направи? Можеше вече да имаме поне две магистрали, Белене можеше вече да работи. И кавото си искаш още и БСП щеше да е още на власт. Ама уви
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД