:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,144,789
Активни 112
Страници 26,677
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Добро училище не се прави със страх и бонуси

Образованието няма да се реформира, ако не се издигне учителската професия
Даян Равич
В речта си към нацията от 2012 г. американският президентът Барак Обама предложи учителите да "престанат да преподават за бележки", а нацията да "възнаграждава най-добрите" и да "замени учителите, които не помагат на децата да учат".

Всичко това звучи разумно, но всъщност посланието е противоречиво. Собствената образователна програма на президента, наречена "Надпревара към върха", окуражава властите да възнаграждават учители, чиито ученици имат по-високи оценки (тоест това са "най-добрите") и да уволняват онези, чиито ученици не получават добри бележки (за тях се предполага, че те "не помагат на децата"). Ако учителите искат да запазят работата си, те трябва да преподават "за бележки". Всъщност президентът им препоръчва да престанат да вършат нещо, което собствената му политика прави необходимо и благоразумно.GERM - преподаване за бележкиСъщо като програмата на Джордж У. Буш "Нито едно изоставащо дете" собствената програма на Барак Обама е част от т. нар. Глобално движение за образователна реформа (Global Education Reform Movement), или GERM. GERM изисква преподаване за бележки.

Движението предпоставя, че учениците трябва да бъдат непрекъснато изпитвани и че резултатите от техните тестове са най-важните мерки и показатели за образованието. Те могат да бъдат използвани не само за оценяване нивото на всяко училище, но и като основа за наказване или възнаграждаване на ученици, учители, директори и училища.

Онези, които се намират на върха на образователната система, избраните служители и водачи, които определят правилата, създават бюджетите и разпределят ресурсите, никога не са отговорни за последствията от собствените си решения. GERM предпоставя, че хората, които работят в училищата, се нуждаят от насърчения и наказания, които да ги убедят (или принудят) да дадат своя максимум.Финландските уроциВъв Финландия учителите работят в сътрудничество с други членове на училищния състав; те не са "държани отговорни" от стандартизирани изпитни схеми, защото такива няма. Учителите съставят свои собствени изпитни схеми, чиято цел е да ги информират относно напредъка и нуждите на учениците им. Те дават най-доброто от себе си, защото това е тяхна професионална отговорност.

Както Паси Сасълберг показва в книгата си "Финландски уроци", учителите и други професионалисти там са движени от вътрешна мотивация, а не от надеждата за бонуси или от страха да не бъдат уволнени. Вътрешната мотивация е онова, което те се опитват да предадат и на своите ученици. При липса на стандартизирани изпитни схеми, според които да се сравняват учениците и училищата им, учителите трябва да развиват и да разчитат на интереса към ученето у самите ученици.

Моделът на GERM се опитва да пресъздаде свободния пазар, третирайки родителите като потребители, а учениците като продукти, при което учителите са услужливи работници, от които се очаква да се подчиняват на заповеди и да следват указания.

Защитниците на GERM често се отнасят враждебно към учителските професионални съюзи, на които се гледа като на пречка пред мениджърската етика, необходима за контролиране на всекидневието в училището. Профсъюзите правят трудно, ако не и невъзможно, да се прокарват програми за спестявания, като например отстраняване на най-скъпо платените учители и замяната им с ниско платени, начинаещи.

Но успехите на Финландия опровергават теоретиците на GERM, защото почти всеки учител и директор във Финландия е член на един и същ профсъюз. Съюзът работи в тясно сътрудничество с министерството на образованието, за да подобри качеството на обучението, договаря по-добри заплати, допълнителни възнаграждения и работни условия за преподавателите.Тази странна коалиция за училищна реформа в САЩАмериканското движение за училищна реформа - тази странна коалиция от приятелски настроени към бизнеса демократи, дясноконсервативни републиканци, губернатори от движението на Чаеното парти, мениджъри от Уолстрийт и големи фондации, с гордост защитава принципите на GERM.

Повече изпити, повече частно управлявани училища, повече дерегулация, повече уволнения на учители, повече затваряния на училища - всичко това, вярват те, ще доведе до възможността всеки ученик да стигне до колеж, а бедността да бъде отстранена. Но този подход не се подкрепя от фактите.

Корпоративните реформатори вярват, че предприемачеството ще доведе до нова ера на новаторство и творчество, но вместо това то изглежда насърчава най-вече ловки предприемачи, които търсят или по-висока успеваемост на всяка цена (като например изключване от изпитните резултати на ученици с увреждания или такива, които учат английския като не-майчин език), или просто максимални печалби.

Една от важните съставни части на бизнес плана за реформи е намаляването на стойността на преподаването. Множество губернатори подхождат към проблема фронтално, съкращавайки бюджетите и уволнявайки учители. Други пък, твърдейки, че действат в името на "реформата", заместват учителите с обучение онлайн.

Друг начин за намаляване на разходите е да се разчита на неопитни учители, които са на дъното на скалата на заплатите и най-вероятно ще се откажат от преподаването в търсене на по-доходни, по-малко уморителни професии, преди да стигнат до пенсионна възраст.

Опитните учители бягат от американското обществено образование в отговор на тежките изисквания на "Нито едно изоставащо дете", които намаляват професионалната независимост. Според федералните данни "модалните", тоест определящи за групата години на трудов стаж в обществените училища през 1987-1988 г., са били 15.

През 2007-2008, повечето учители вече са били в първата година от трудовия си стаж. В отговор на непрекъснатата лавина от публични посрамвания, вдъхновявана от училищната реформа в корпоративен стил, ние губим опитните учители, от които имат нужда както учениците, така и по-младите учители.

За разлика от Финландия, където достъпът до учителската професия е ограничен и свързан със силна конкуренция, Съединените щати иматниски изисквания към новите учителиВъв Финландия професията е високо уважавана; в САЩ - не. Някои щати изискват магистърска степен, други не.

Разликата е не в заплащането, а във високата степен на професионализъм, която Финландия очаква от учителите. В САЩ някои щати и области изискват учителите да имат степен по специалността, която преподават, и да минават тест за доказване на владеенето й, други не.

Учителските образователни институции нямат особен авторитет вътре в университетската система. Днес най-големият брой магистърски степени в областта на образованието се дават от онлайн университети. В САЩ учителската професия е въртележка. Лесно е да се влезе и множество учители я напускат - до 40-50 процента - през първите пет години.

Текучеството е най-високо в градските квартали с по-слаби училища. Не се поддържат новите учители с подходящо обучение и насърчаване и има проблем със задържането им в системата. Никоя друга професия в САЩ няма толкова голямо текучество на кадрите.

За онези, които възприемат сериозно необходимостта от подобряване на учителската професия, днес може би е подходящият момент да се повишат стандартите за навлизане в професията и подобряване на учителското образование. Ако бихме искали да се поучим от примера на Финландия, ние бихме избирали добре подготвени кандидати, бихме изисквали академичен успех и магистърски степени, и бихме направили смислена сертификацията на учителската професия.

Но корпоративните реформатори не показват никакъв интерес към повишаване стандартите на тази професия. Те смятат, че началните изисквания като сертификация, магистърска степен и други документи за правоспособност нямат връзка с "успеваемостта", тоест оценките на учениците. Освен това те презират възрастта, опита, гаранциите за постоянна работа и други подобни специфика на професията.

Вместо това те смятат, че постоянният приток от умни, но почти неподготвени новаци ще промени лицето на преподаването. В никоя друга област освен образованието подобни преценки не биха били толерирани, защото те само подсилват ниския статут на училищното образование като професия, за която се смята, че няма нужда от продължителна подготовка.

И така, на какво ни учи Финландия? Ние трябва да повишим стандартите за влизане в учителската професия, а бъдещите учители ще трябва да получават интензивна професионална и академична подготовка. Ако бихме искали да подобрим тази професия, то може би повече млади хора ще избират да практикуват учителството като кариера, а не просто стъпало към някаква друга, по-благоприятна работа. Ако учителството би придобило повече авторитет и обществен престиж, от това нашите училища биха имали единствено полза.

---------

Даян Равич е историк и аналитик на образованието, изследовател в Нюйоркския университет. Била е помощник-секретар по образованието в американското правителство, работила е в екипите на Джордж У. Буш и Бил Клинтън.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
---
9
5017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Май 2012 19:45
Сериозно!
---------------
Блогът на Генек

13 Май 2012 22:23
13 Май 2012 23:04
Много правилно постъпват финландците! И у нас е същата работа - учителите пишат оценки на воля, на матурите се стимулира преписването, само и само да не излезе наяве, че в училището на практика никой не се образова... Училищните психолози също са под всякаква критика в момента.
13 Май 2012 23:07
[size=2]Трябва да се спре с това поставяне на оценки, особено в първите четири класа. Точно обратното - финландския метод - да се стимулира любопитството у децата, жаждата им за придобиване на знания и умения! Всеки, който някога е имал истински учител, знае за какво говоря... [/size=2]
......................
Онлайн психолог
14 Май 2012 08:27
Американците са манталитетно различни от финландците.

В Америка стандратите в образованието деградират от 60-те години насам с налагането на крайния либерализъм и културалният марксизъм в училищата.

Напъните на политкоректното недоразумение Обама за оправяне на американската система най-много да бетонира глупостите на полит-коректността и да въведе задължително образование за ползата от еднополови бракове и хомосексуалността. повече мултикултурализъм и т.н. до повръщане.
14 Май 2012 08:30
Stanimir,

У нас се папагалства до припадък. Свръхпроизводството на "психолози", повечето от които са учили само за да не са без диплома единствено може да влоши нешата, тъй като те ще бъдат основната среда по-която ще се проведе политиката на деморализация на идните поколения чрез учебната дейност, насаждане на политкоретни практики, догматика , нов тоталитарен контрол и малоумие в изобилие.
14 Май 2012 08:50
СВОБОДА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ!
14 Май 2012 09:27
Добре, че не заминах да учителствам в САЩ....
14 Май 2012 10:04
Тим,
Психологията е преди всичко талант. Върху този талант се надгражда чрез обучение. Липсва ли - никакво обучение не може да го компенсира.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД