:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ерин Брокович и с. Бисер

Защо при бедствия гражданите не съдят виновните, а всички се борят за държавни помощи, които повече приличат на подкуп за мълчание?
Снимка: Булфото/в. "Старият мост"
Четирима министри - Цветанов, Найденов, Аню Ангелов и Тотю Младенов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и президентът Плевнелиев обходиха района на Свиленград и Харманли с БТР след големите наводнения там в началото на февруари. Тогава властта отчете тези действия като навременни и отлично справяне с бедствията.
Хинкли е градче с около 2000 жители в пустинята Мохаве в Калифорния. Край него компанията PG&E слага в напорните кули хексавалентен хром, за да предпазят съоръженията от ръждясване. Веществото е канцерогенно. Отпадъчната течност след това се излива в незащитени хвостохранилища и заразява подпочвените води на Хинкли. Вследствие на това огромна част от жителите заболяват от рак. В PG&E знаят за отровата, но си мълчат. Опитват се тихомълком да изкупуват къщите на болните и да ги гонят от градчето, за да не им припишат вина за рака.

През 1993 г. разведената майка на три деца Ерин Брокович, която работи като асистентка на калифорнийски адвокат, забелязва, че нещо в Хинкли не е наред. Разследва случая, без да има юридическо образование. С безценната й помощ през 1996 г. PG&E са осъдени да заплатят на заболелите от рак в малкото градче общо 333 милиона долара - най-голямото обезщетение в американската история. През 2000 г. този случай бе разказан във филма "Ерин Брокович", а Джулия Робъртс спечели "Оскар" за главната роля в него.



Село Бисер е малко населено място с около 800 жители



в Хасковска област, България. През февруари 2012 г. стената на намиращия се наблизо язовир "Иваново" се скъсва, залива селцето и в резултат на това загиват 11 души, а 57 семейства остават без дом. За това, че съоръжението е повредено, се е знаело от поне 6 години. Цялото правителство се изсипва в Бисер, министри гледат мрачно от телевизионния екран, клатят глави, прегръщат пострадалите. После в пликове и на ръка раздават обезщетения за удавените животни. Дарителска сметка набира средства за строеж на нови къщи. Семействата на убитите хора взимат по 10 хил. Плащат и по 1200 за загинал кон, 94 лв. за прасе.

Да си представим, че



някъде в България живее подобна Ерин Брокович



и работи за наша адвокатска фирма. Тя би се запитала - кой е виновен за скъсаната язовирна стена? Би си спомнила, че 6 години преди нещастието е било ясно, че съоръжението е опасно повредено, и в три от тях са управлявали министрите, които се изсипаха след бедствието. Би отишла в Бисер и би посъветвала хората да не взимат мизерните помощи, които повече приличат на гузен подкуп за мълчание. А след това щеше да им помогне да осъдят в граждански процес нехайния собственик на язовира - българската държава - за смъртта на техните близки и за разрушените им домове. Хайде, нямаше да им спечели 333 милиона лева, но 33 милиона - със сигурност. И когато на държавата й се наложи да се бръкне с 33 милиона за обезщетения, следващия път ще помисли много добре, преди да остави 6 години язовир с пукната стена. Финансовото й одрусване ще има и превантивна роля. Но някой трябва да направи прецедента. Трябва да спрем да очакваме възмездие само в наказателни процеси, а да се научим, че ако някой ни кара да страдаме, това има и финансови измерения и можем да си търсим правата и по граждански път. Защото човекът е така устроен, че трудно се задвижва да направи нещо, ако не му бръкнеш в джоба или ако не го е страх, че ще трябва да плаща. Същото важи и за институции, фирми, управления.



Прокуратурата се сезира след наводнението,



за да търси виновни, но и досега не е успяла да установи кой точно е собственикът на язовира - дали общината, дали военното министерство или някоя държавна фирма. Досъдебното производство боксува с тенденция към затихване. Ако съдебната система не може или не желае сама да раздаде правосъдие, нищо не пречи да се заведе гражданско дело и адресатът на обвинението да е правителството, лично министър-председателят или регионалното ведомство - все субекти, който не би трябвало да допускат подобна убийствена безстопанственост.

Странно отношение имат българите към бедствията и то се потвърждава в последните дни покрай земетресението в Перник. Ние непрекъснато се опитваме да управляваме неуправляемото, да предвидим как ще се държи природата, да надникнем в бъдещето. Затова вярваме на всякакви врачки, баячки и жени сеизмографи. Но се отказваме да управляваме управляемото - отношенията ни с държавата. Тя не е свещена крава, която не се закача. Нито е майка хранилница, която ще даде по 325 лв. в трудна ситуация. Не е й личен психотерапевт да изслуша мъката ни и да ни каже топла дума в тежък миг. Държавата не можеше да спре водата в Бисер, но можеше да поправи язовира и сега 11 души щяха да са още живи, а 57 семейства да си имат дом. А като се е отнесла нехайно, е редно да си плати, и то солено, а не да се измъква с по 10 000 лв. на загинал.



Хората в Перник в момента са силно уплашени



Никой от тях не е в състояние да мисли трезво и прагматично. Обиждат се лесно, ако подцениш бедата им. И твърдят, че искали само топла дума и съчувствие. А държавата прави още повече Браунови движения и от тях и личи, че няма никаква представа как да действа в подобна ситуация. Ту ще дава обезщетения по 325 лв., после парите нямало да са за всички. Реши да ни известява за бедствия чрез мегафони, след като при предишното правителство започна изграждане на система за ранно оповестяване и тя вече е покрила 30% от територията на страната. Вместо да я довърши, това правителство се опитва да ни върне в по-миналия век с глашатаи на мегдана. После се закани да прави списъци с доброволци, които да помагат при бедствия, но защо, след като тези списъци са готови още от 2008 година - пълна мистерия.

Не ме е страх от земетресенията.



Каквото има да става, ще стане



Страх ме е от тези, които трябва да ме пазят от бедствия, а не знаят как. Даже на моменти и сами ги предизвикват. При това положение не ни остава нищо друго, освен сами да се погрижим за безопасността си или да принудим съответните институции да си поемат отговорностите. Ако има срутена къща при не чак толкова силния трус от 5.8 по Рихтер, то значи някой е дал разрешително за строеж извън правилата, или е строил, пестейки от материалите, или е приел обекта с едно затворено око, или не е поддържал сградата по закон. Все някъде по веригата има виновен, който трябва да бъде принуден да си плати. Ако, разбира се, сградата е узаконена.

Как досега не се намери адвокат, който да посъветва пострадалите при бедствия да анализират добре ситуацията и да заведат граждански искове срещу виновните?! В Бисер ще стане най-лесно. Може и из Пернишко да се намери кой да плати за лошо строителство или незаконни сгради. Ако някой се реши да почне такъв процес, нека си спомни и финала на "Ерин Брокович", когато героинята получи чек за 2 млн. долара. Това й беше комисионната от извоюваните обезщетения. Хем ще се прочуе, хем ще изкара добри пари. А може и филм един ден за него да направят.

 Истинската Ерин Брокович на премиерата на филма, който разказва за живота й.
48
6221
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
30 Май 2012 19:29
няма такива адвокати, защото за целта трябва да работи поне на 50% прокуратурата и съда , за всички е по- изгодно да вземат парите и да си траят а за прокурорите в случая да си траят и да се развиват в професията , wellcome to bulgaria
30 Май 2012 19:46
И когато на държавата й се наложи да се бръкне с 33 милиона за обезщетения, следващия път ще помисли много добре, преди да остави 6 години язовир с пукната стена.
Четох до тук. Каква държава ви гони? Държавата не е субект като PG&E та да е виновна и след това да плаща каквото и да е било. Тя е средство, чрез което (поне на теория) най-достойните и образовани ръководят нашето общество. И те се сменят на всеки 4 години. Те харчат чужди пари за чужди нужди - съвсем не като акционерите на PG&E, които ръководят компанията. Това което българския народ не успя да вдене за 22 години е че в демократичните държави вината ВИНАГИ Е ИНДИВИДУАЛНА. Не на някаква група. Не на "държавата". А на конкретни хора. И те следва да се подведат под отговорност. Едно истинско журналистическо разследване щеше да посочи всички виновни. А едно истинско гражданско общество щеше да промени правилата та да може всеки с ръководна роля, да поеме подобаващата отговорност. Но ние такива неща нямаме.
30 Май 2012 20:12
Е ха де!! Защото толкова време мина, а прокуратурата не е казала- кой юридически е собственик на язовира???
30 Май 2012 20:37
Е ха де!! Защото толкова време мина, а прокуратурата не е казала- кой юридически е собственик на язовира???

Ако беше физическо лице, фирма или община, досега вече щяха да го развяват като знаме за индулгенция.
Така че остава да е последния възможен собственик - някое министерство.
30 Май 2012 21:03
Заглавието нещо бърка, все едно гражданите да съдят господ-бог за земетресенията.
30 Май 2012 21:46
Пореден слаб материал на този автор (тази авторка).
С такъв задълбочен анализ и с този стил да опита в някой сутрешен блок.
Успех!
30 Май 2012 22:37
Статията е пълна с принципни неразбирания. Като почнем от национални културни различия и ценности, различия в правна система и традиции и свършим с разликата между фирма и държава.
-
Българите съдят фирми. Съдят "Топлофикация", "Мтел" и "Глобул". И ще продължават да го правят. Просто защото мениджмънта на тези фирми не оставя друг избор. Иначе българинът е разбран човек. Той иска да реши проблемите, а не да ги създава. Поне тези от българите, които не са с психични отклонения. Иначе превъртелите умират да се съдят, само и само да си осмислят живота. Пък и ако са алчни, което също е елемент на психическа нездравост... мале, мале.
30 Май 2012 22:51
Този път за авторката
30 Май 2012 23:32
До сега написаното от форумците тук, показва пълно неразбиране на материята. Казвам го със съжаление и не от стремеж да се заяждам, така, че не ме нападайте. В статията се визира не наказателната отговорност, която следва да се носи от виновните физически лица(естествено ако има такъв състав на престъпление), а за гражданска отговорност на държавата и общините. Впрочем доста често държавата или общините могат да бъдат субект носещ такава отворност и това е регламентирано в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Чл. 1. от този закон гласи, че държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност, като предявените исковете се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс, респ. и във вр. с чл.45 от ЗЗД.
Сега, друг е въпроса дали за конкретният случай са налице всички изчерпателно изброени в закона предпоставки(вкл. и последната визирана в чл.1 от закона) за носене на такава отговорност и дали един евентуално предявен иск по този ред би издържал в съда. Тази преценка би могла да бъде направена единствено от човек, който се е запознал детайлно с абсолютно всички конкретни данни и обстоятелства и събраният доказателствен материал/протоколи, свидетелски показания, различни видове експертизи, административни актове и т.н и т.н./ За съжаление никой от нас към настоящия момент не разполага с конкретната информация в нейната цялост и с всички събрани доказателства. Естествено не изключвам и търсененото на наказателна отговорност от физическо лице, което е осъществило деяние съставомерно по НК, ако са налице такива данни. Така, че с общи приказки този казус няма да го разрешим, пък и не всеки става за тази работа.
Все пак извинявайте, ако съм засегнал някого.

30 Май 2012 23:46
Колега Danibus
Обърка ме с тези 'Административнопроцесуални' нещица. Замаях се. Пиши до редакцията следващия път да те включат като обяснителна записка към подобни материали.
Живи здрави!
30 Май 2012 23:50
Какво да направя, като много от фактите в живота ни се урегулират по подобен начин. Такъв е живота погледнат от друга гледна точка.
31 Май 2012 05:40
Ужас, ужас, ужас! Направо Ужас Ужастиковски!Някои хора си прекарват целия живот в някакъв свой, измислен свят, все едно са героини от стъклен дом.
31 Май 2012 06:29
Автора явно го влече научната фантаскика и не познава нито един български адвокат, нито пък се е обръщал за "услуга" към такъв. Това че не познава закона за адвокатурата и в частност раздела с възнагражденията на адвокатите е повече от очевидно.

Такъв мечтан адвокат в БГ нема и нема да се намери.
Защото всички за свързани с държавната машина - бивши ченгета, съдии, прокурори, сътрудници и т.н.
- Е кой реше клона на който стои?

Възнаграждението на адвоката в БГ не зависи от резултата от делото - това е по закон. Така е гласувала държаваната машина.
Плаща се предварително и то по таблица и минимално заплащане. Не може адвокат да вземе по малко от минималното, ното да работи без пари.
- Е кой се интересува от резултата, когато е взел парата? - "човеко взе парите и каза - ще видим"

БГ Адвоката е продажно същество, освен това няма начин да го осъдиш за некъдърност.

Така че Ерин Брокович няма скоро да мине през с. Бисер, нито през с. БГ.
31 Май 2012 06:39
Единственото спасение от ураган и земетресение да имаш застраховка.Ако немаш такава си плащаш от джоба като поп.Държавата компесира само държавна собственост.Училища полицеиски и садебни згради.
31 Май 2012 07:33
Ако се абстрахираме от неточностите в аналогиите (уверен съм, че не са случайни - СЕГА поддържа добрите манипулативни традиции на тоталитарния печат), та, ако се абстрахираме от глупостите в статията: ВСИЧКИ ИСКАМЕ да живеем в бяла правова държава, а не в ПОСТ_ТОТАЛИТАРЕН кенеф.
Това няма как да стане, докато комунисто-мафиотите са на почти всички нива на държавно управление.

Все едно авторката да разкаже как русначетата осъдиха СССР заради Чернобил.

Трябва BBC да дойде и да направи разследване - в посттоталитарния кенеф няма дори незавсисима журналистика.

ЛУСТРАЦИЯТА е лекарството (а политиката на СЕГА не е в тая насока).
31 Май 2012 08:08
Държавата - това са данъкоплатците. Какви са тия напъни на журналистите да взимат пари от данъкоплатците? Те явно не са данъкоплатци.
Отделно трябва да се въведе принцип - държавата не може да греши - все пак това са българските данъкоплатци. Виновни са чиновниците. И те трябва да са отговорни за несвършената си работа. Т.е. този който отговаря за язовира да си понесе отговорността.
Щото откъде на къде, аз като данъкоплатец ще давам пари затова, че някакъв чиновник не си е свършил работата?
31 Май 2012 08:12
Крайно време е да се разграничи държавата, която е на всички българските граждани и данъкоплатци, и калпавите чиновници които гледат само да си взимат заплатата и нищо да не вършат. След като даден чиновник е допуснал такова бедствие - ами да си понесе отговорността и да влиза в затвора ако трябва. Сега чиновниците си подават топката и накрая все българският данъкоплатец плаща, а те си прибират заплатите и ни лук яли ни лук мирисали. Че и бонуси взимат.

Стига с това държавата е виновна. Не. Виновни са чиновниците които са отговорни за организиране и изпълняване на съответната работа.
31 Май 2012 08:53
А след това щеше да им помогне да осъдят в граждански процес нехайния собственик на язовира - българската държава - за смъртта на техните близки и за разрушените им домове.


Тц...това няма как да стане.
По утвърдената практика на българския съд, виновни щяха да се окажат хората от селото, които са знаели от цели 6 години, че стената е пропукана и не са изнесли къщите си на по-високите и безопасни баири около селото.

Чукча!
31 Май 2012 06:29
За хора, които за пари са готови да защитават педофили, убийци, изнасилвачи и прочие извратеняци , си се изказал доста меко...
31 Май 2012 08:53
И когато на държавата й се наложи да се бръкне с 33 милиона за обезщетения, следващия път ще помисли много добре

Глупости.
Има едно тотално неразбиране, едно персонифициране на "държавата" като нещо, различно от нас, поданиците й. Съзнателно употребявам "поданици", който иска да се сеща защо.
Държавата не мисли, мислят чиновниците. И те са съвсем наясно откъде се вземат 33 милиона, когато някой осъди митичното животно държава - планират се в бюджета за следващата година и се прибират от поданиците, вкл. и от онези, които са я осъдили.

Виж, с фирмите е друго, поне на теория. Макар че и там онези, които са в повече или по-малко монополно положение, могат да си 'избият' такава присъда чрез крайните цени.
31 Май 2012 08:58
Пак добре. Можеше, Титаник край с. Бисер. А що не и Мартин Лутер Кинг от с.Бисер.
Или калта пречи на новата Ерин Брокович да влезе в роля?
31 Май 2012 09:34
Не знам за село Бисер, но колко "бисери" изръсихте до тук не е верно. Пък и човек да ви има самочувствието да коментирате толкова самоуверено неща от които ама нищичко не разбирате. В цял свят държавата, респ. местната власт отговаря за нанесени вреди на граждани и ЮЛ. Друг е въпросът, че след това има право на регресен иск насочен към съотвените виновни длъжностни лица. Коментарите по Закона за адвокатурата са смешни и няма въобще да ги обсъждам. Адвокатите изпълняват една много важна функция в обществото ни, но като съдя по коментарите ви едва ли искате да го разберете. Иначе "професионалисти " или"калиннки" много се изявяват тук и там по цялата наша територия, а в последно време пеимуществено и в държавното управление. Хайде, давайте!
31 Май 2012 09:36
хахах
Продължаваме по старому, държавата това сме ние и затова дайте да не се съдим.
Ми ние и не се съдим, и кво, цъфнахме и вързахме със спестените пари ли?


Държавата това не сме ние, набийте си го в главите, ние това сме СУВЕРЕНЪТ!
А държавата е машина, призвана да служи на суверена, ама не му служеща.
Кога ще се замислите?
31 Май 2012 09:46
Danibus 31 Май 2012 09:34 - това, че по цял свят е еди как си, не значи че е правилно поне според мен. Държавата има особен статут и не би трябвало да се разглежда все е едно е фирма.

Отделно ние не сме цял свят. Ние сме си България и регресивни искове не съм видял. Т.е. може и да има, но ако осъдят държавата да плати 30 милиона, за колко ли ще е регресивния иск? за 1000 лева? Или за 30 милиона?

Отделно тройната коалиция гласува един закон.. че за неумишлени грешки глобата е не повече от 5000 лева... та какво излиза? Че държавата ще е неограничено отговорна, а чиновниците ще си правят каквото си искат?
31 Май 2012 09:51
Всеки в държавната и общинска администрация, полиция, съд и прокуратура, който не си е свършил работата, трябва да носи персонална отговорност- наказание и/или глоба.
А сега при осъдителна присъда държавата /общината плащат дължимото обезщетение от нашите данъци, а конкретните виновници си кютат безпроблемно по стаи и кресла.
Единственото, което внася проветрение сред чиновническите пастърми, е поредната политическа метла.
31 Май 2012 10:05
Не знам какво ще правите, ако на вас лично са нанесени големи щети в резултат на административна дейност или действие или бездействие на държавен или общински орган. Сигурно ще си кажете - "не няма да съдя държавата, щото съм данъкоплатец." Впрочем, предполагам, че в този случай няма да стъпите и при адвокат, щото по презумпция адвокатите са лоши и алчни. Така ли е? Тогава кой ще ви защити нарушените права и законни интереси. Да не давам други по-драстични примери в областта на наказателното право, тъй като на никого не го пожелавам, но в живота се случват често и такива неща.
31 Май 2012 10:15
Лично аз осъдих общината за драстични нарушения по ЗАНК.
Поисках и обезщетение за преживени имуществени и не имуществени вреди...
И нищо.
Делото спечелих аз, за чиновника, който беше виновен, нямаше никакви последици, а за мен нямаше обезщетение.
Това е нашето правосъдие.
31 Май 2012 10:16
Държавата има особен статут и не би трябвало да се разглежда все е едно е фирма.

Точно така е, само дето големите трансноционални компании имат нужда от концепция, която да я приравни с тях, а защо не и да я постави под тях.
-
А иначе държавата е политически (не икономически) субект и тя трябва да носи отговорността си не с икономически, а с политически средства. С нея не се взаимодейства в съда, а в избирателната секция.
31 Май 2012 10:16
Danibus,

За да сработят механизмите, за които говорите, нашата държава трябва да е правова. А тя не е.

***



31 Май 2012 10:24
И не е вярно, че във всички страни държавата носи съдебна отговорност, все едно е частно лице.
Във Венецуела, с конституцията приета от Чавес, отговорност носят пряко отговарящите за нещо чиновници, а процесите нямат нужда от писмено завеждане и формалности. Нямат и такси. Нямат нужда и от адвокатски хонорари. Просто всеки гражданин има право да отиде пред съдия и да обвини (устно) всеки, чиновник. Обвинението се разглежда почти веднага и ако съдът прецени, че чиновникът е виновен го глобява да си плати нанесените на гражданина щети. Просто държавата е в ролята си да защитава гражданите, а не хонорарите на адвокатите и то, като при нас вземани от парите на данъкоплатците, (които са осъдената държава).
31 Май 2012 10:30
няма да стъпите и при адвокат, щото по презумпция адвокатите са лоши и алчни. Така ли е?

Не е така.
Не всички адвокати са лоши и алчни.
Не го приемай толкова лично.
31 Май 2012 10:36
адвокатите са лоши и алчни

Нещата въобще не стоят на тази плоскост. Те просто правят бизнес и имат бизнесинтереси. И техният бизнес интерес е не един въпрос да се реши бързо и лесно, а колкото е възможно да се решава по дълго, сложно и скъпо. Ако те решават въпросите бързо, лесно и евтино, то губят пари. А целта на всеки бизнес е да печели, а не да губи пари.
31 Май 2012 10:48
31 Май 2012 12:21
Danibus
2012-05-31 09:34:05
Не знам какво ще правите, ако на вас лично са нанесени големи щети в резултат на административна дейност или действие или бездействие на държавен или общински орган. Сигурно ще си кажете - "не няма да съдя държавата, щото съм данъкоплатец.


Всъщност ако вместо държавата се съдят чиновниците, много по-бързо ще се решават и по-добре нещата. Щото в момента е все едно да биеш един щото друг правил еди какво си.
31 Май 2012 13:11
Изключително наивна статия.
Некомпетентните коментари са традиционни, но не укорявам никого, защото привидно съвсем логични неща, на практика се случват по съвсем нелогичен начин.
Пък и филмът за Ерин е гледан през две ходения до кухнята комай. Там имаше един ключов момент - че шефът на Ерин след сериозен размисъл се съгласи да поеме разноските по завеждане на делото срещу т.нар. възнаграждение за успех (success fee), равняващо се на 30 ли беше, 40 ли беше или дори 50 % от присъденото обезщетение.
Сега, първо - тук няма адвокат, който да направи това по ред причини, една от които (но не най-важната и решаваща), че правилата на адвокатската колегия забраняват договарянето на подобно възнаграждение. Както казах обаче - това не е решаващото, някой може и да се съгласи да работи така.
Решаващото във финансов аспект е държавната такса, която никой адвокат в България няма да се съгласи да плати сам от джоба си, вкл. и защото много добре познава българския съд с всичкия му формализъм и криворазбран етатизъм. Не коментирам личните и граждански качества на съдиите и прочие.
Та, да се върнем на таксите.
За завеждането на иск се дължи държавна такса от 4 % (четири процента) от исканото обезщетение. Без таван.
Колко се получава от 33 млн. лева, да смятаме ли? Айде оставете ги 33-те милиона. А от 330 000 лв.?
Кой ще ги плати?
Единственият шанс да няма такса е това дело да мине по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (причинени на граждани). Ама няма да мине защото първо законът е предвидил определени предпоставки, които не са налице в случая, второ, съдебната практика е още по-ограничаваща от закона. Да не говорим, че, дори и да заведеш такова дело без такса, ако обаче накрая го изгубиш (делото), ще цъфне съответният държавен орган - ответник, и ще те осъди да му платиш космически разноски (адвокатски хонорар), определен по най-щедрата възможна тарифа, дори и по делото да не се е явявал адвокат, а юрисконсултът, който така и така е на заплата.
Та, ще съдиш ли? Я помисли пак и, ако може, добре!
Т.е. отиваш по общия ред и пак се връщаме на таксите. И там спираме и разговорът приключва.
31 Май 2012 13:20
Да продължим.
Решава някой добросъвестен адвокат (има и такива) да помогне на хората и да работи без начален хонорар. Завежда частичен иск, за да минимизира първоначалните разноски за държавна такса. Реши да плаща от джоба си и експертизите на вещите лица.
И срещу кого завежда иска, т.е. кой е ответникът, след като самата държава не знае чий е ши*аният язовир?
Тук още съдията, крайно притеснен, че има пред себе си щекотлив казус, ще започне да мотае делото и да иска документи, които нормалният човек няма как да си набави сам, докато накрая не намери за какво да се закачи (съдията) и да прекрати делото или поне да го препрати на друг съд, да си измие ръцете, да си отдъхне и да отиде да пие ино уискенце с приятелите от местния Ротари / Лайънс / секъвдруг клуб.
Ако пък делото тръгне след една година мотаене, перспективите остават мъгляви, щото ищците трябва да докажат сами абсолютно всичко, по също така абсолютно несъмнен начин, до степен на абсолютност и несъмненост, която само българските съдилища познават (да ви звучи познато?).
Шансът да приключи успешно е малък - съществуващ, но малък.
После недоволният обжалва и отиваш на следваща инстанция, евентуално после на трета (ако въобще благоволят да те допуснат).
Междувременно минават години в циркулация между Харманли, Хасково и София. Разноски, харчове, време, нерви, глупости.
Накрая, след 4-тата или 5-тата година идва краен резултат. Неясен.
Ако е негативен, какво ти остава - Страсбург (още 5-6 години).
Та, драга Елено, капишши ли сега защо няма ни Ерин, ни броколи, а хората се радват, че получават подаянието на държавата (пак добре и това) и през ум не им минава да кандидатстват за Оскар...
31 Май 2012 14:03
Сравнението е неуместно. По-горе споменаха-различие в манталитета, в съд. системи и т.н. И нещо мн. важно : Тук е България, и частен да беше язовира - все тая, виновни нямаше да има, виждате, че всичко у нас може да се "покрие". Примери-Случая Белнейски, Яна от Борисовата градина и още много.....убити хора със счупени автобуси(присъда само за водача??)...
А пък споменаването на земетръса в Перник-изобщо няма място в тази статия. Земетресенията са природен катаклизъм, на който хората не можем да влияем....или и перничани да съдят някой? Кой? Земната кора, или по-дълбоки пластове..............................

На буква ли ви плащат?
31 Май 2012 14:31
Преди години по времето на Софиянски един случаен познат ми разказа как нещо държавата му взела парцела на центъра, пък на него му дала гарсониерка в Младост, пък не знам как точно са се замотали нещата, обаче той се оказал и без гарсониерката. В резултат почнал да съди общината, на първа, на втора, на трета инстанция, минали години, обаче, обаче - за всеобща изненада човекът спечелил делото. На последна инстанция за незабавно изпълнение...оттогава минали още година две и общината нъцки, не му дава гарсониерата и туй то.
И адвокатът му изпаднал в тиха лудост, го посъветвал да съди общината да си изпълни ангажиментите по решението от делото.
И аз тогава, като чух тоя разказ, разбрах, че в тая държава всичко е изгубено...
31 Май 2012 14:54
Незнаех, че тук има такива корифеи на юриспруденцията(като натовеца?! например) Колко бързо разчете казуса без да се е запознал с конкретиката . Изумително!
31 Май 2012 15:00
Danibus.
В статията нещата са леко пообъркани. Един добър (с. Бисер) и един лош пример (Перник). За наводнението примера е чудесен. Те до сега не могат да оперделят кой държавен органе е собственик на язовира, камо ли да стигнат някога до индивидуална отговорност на чиновник. За това най-добре е дело срещу държавата за нанесени щети, когато не може да се установи конкретен държавен орган отговорен за щетите, ответник е министерство на финансите, като приключи делото сигнал до прокуратурата за контрол дали е заведен регресивен иск. И да му пари на министъра докато не си свърши работата. Не че се случва често.
Проблема е друг - дългите срокове и ниските обезщетения, които присъжда съда. Повечето хора, ако чуят 5 г. дело и 20 000 - 30 000 лв. за загинал, ще избягат като упарени. Резултата е сивото ни ежедневие ...
31 Май 2012 15:15
kokaracho
31 Май 2012 15:00
Резултата е сивото ни ежедневие ...

kokaracho, сивото ни ежедневие е резултат от нашите мисли и действия.
31 Май 2012 15:19
Вече знаеш.
Забележки или възражения по същество да имаш?

А разчитането беше на статията, не на казуса или на юриспруденцията, но - както предпочиташ. Изумявай се на воля.
31 Май 2012 17:15
Единственият шанс да няма такса е това дело да мине по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (причинени на граждани).


Хер натовец, би било човек да е малко по-скромен при каквито и да е обстоятелства. Не исках да издребнявам и да те хващам още в началото "в стъпка"(ако мога така най-меко да се изразя), но след като ме предизвикваш ще трябва да го направя. Абсолютно не отговаря на истината твърдението ти, че по ЗОДОВ няма държавна такса. Справка: Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) (1) "За делата по този закон се внася проста държавна такса в размер, определен с тарифата, приета от Министерския съвет. "Давам ти този безплатен съвет от колегиалност в случай, че някога ти се наложи да завеждаш дело по ЗОДОВ(очевидно до сега не си водил такова) за да не ти остава съда исковата молба без движение(или да не заблуждаваш клиентите си, че държ.такса не се дължи - независимо дали в началото или края на делото). Специално за законовите предпоставки визирани в чл.1 от ЗОДОВ нещата не са толкова прости, колкото ти се виждат. Все пак допитай се до колеги, които са печелили такива дела. Аз също съм на разположение.

31 Май 2012 17:25
Айде сега, взряхте се пак в дреболии, ние, простосмъртните питаме, може ли да се вземе справедливост от държавата или не.
Не да се търси, а да се земе.
31 Май 2012 17:29
ДА!
31 Май 2012 17:57
ДА!

Уточнение:
Само като се осъди в Страсбург!
31 Май 2012 19:37
Forza NATO 31 Май 2012 13:20
31 Май 2012 20:48
Danibus,
въх, хвана ме в стъпка и то каква, алал ти вера!
Ето допитвам се - би ли споделил на всички колко точно е таксата по ЗОДОВ, ама в конкретни цифри, ако може!

Не се грижи за мен, знам колко е и точно за това броя, че я няма, но пък ти дали верно знаеш?
Едното "без движение" заради тая такса да й беше дертът на Ерин Брокович, ама нейсе...
31 Май 2012 22:22
Бонго, няма ли случайно тихомълком да корегираш съобщението си, както направи преди няколко дни. Какво толкова те притеснява образа на бай Ганю.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД