:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,799,416
Активни 111
Страници 11,286
За един ден 1,302,066

Кола и имот ще се продават само срещу платени здравни вноски

Потребителската такса вече няма да е 1% от минималната заплата
Продажбата на имоти и моторни превозни средства ще са възможни само при платени здравни вноски, реши здравната комисия в парламента, приемайки на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За целта продавачът ще трябва да предостави удостоверение от НАП, че не дължи здравни вноски. Целта е да се повиши събираемостта на осигуровките.

И в момента имоти не могат да се продават без декларация, че продавачът "няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски". Кола пък се продава само срещу декларация, "че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство".

Идеята е, вместо просто да се декларира, в бъдеще изрично да се изисква от нотариусите документ от НАП за липса на здравни задължения, обясниха вносителите на проекта от МЗ.

Промяната е продължение на идеята на здравния министър Десислава Атанасова за по-тежки санкции за хората без здравни вноски. Първоначално тя искаше държавата да отказва различни административни услуги на гражданите, включително и да не се преиздават лични карти и шофьорски книжки на длъжниците. Впоследствие обаче се отказа от по-крутите мерки.

Частните здравни фондове трябва да се преобразуват от осигурители в застрахователи, решиха още депутатите вчера. От МЗ твърдят, че такова е изискването в цяла Европа. Въпреки това подобен проект вече веднъж беше отхвърлен от парламента именно с твърдението, че тази година в сила влиза промяна в директивата, според която може да се допускат изключения и здравните осигурителни дружества да си останат такива.ТАКСА

Потребителската такса за преглед при лекар и престой в болница вече няма да бъде вързана към минималната работна заплата и да представлява 1% от нея, гласят още законови промени. Таксата вече ще се определя от здравното министерство. В момента тя е 2.90 лв. за преглед, но след приемането на закона се очаква да бъде фиксирана на 2.70 лв.
106
6354
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
31 Май 2012 20:05
Значи, конституцията беше правена от болшевики, но вътре има права на гражданите.
Погазването на конституцията е престъпление.
Приканването към престъпление е също престъпление.

Искам парламента да бъде осъден за подбуждане към престъпление.
Предлагам да се съберем хора, които това безочие ги дразни и да съдим парламента за това безобразие.
Аз за разходи давам 100 лева веднага, ако трябва още.

ТЕЗИ СЕ САМОЗАБРАВИХА !!!
Айде да се съберем 100 човека, че да мислим по-сериозно, може ли ВСЕ така да се гъбаркат с нас!

31 Май 2012 20:07
А като купувам
31 Май 2012 20:15
Айде да се съберем 100 човека, че да мислим по-сериозно...

Ми да се съберем и направо партия да направим, че то вече... аман!...
31 Май 2012 20:16
идеята е супер и е правилна.
Също и внесени пенсионни.

И в никакъв случаи да не може да се гласува ако си си "спестил" тези излишни разходи или декларираш доход повече от 20% под средния за страната .

Време е системата да се прочисти !
31 Май 2012 20:18
Браво. Кому е необходимо да копува/продава кола, че и такса за сделката да плаща. Едно нотариално упъномощаване е около 5 (пет) лева. Да видим сега какво правят фирмите-продавачи.
31 Май 2012 20:23
И в момента имоти не могат да се продават без декларация, че продавачът "няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски".

Това не е вярно. Преди 20 дни продадох апартамент. Изискват се:
- оригинален нотариален акт;
- скица от Кадастъра;
- Удостоверение за тежести;
- Данъчна оценка,
като само за издаването на последната се изисква да са платени единствено местния данък и такса смет. Никакви мита и осигуровки не се проверяват.
31 Май 2012 20:28
Идеята е, вместо просто да се декларира, в бъдеще изрично да се изисква от нотариусите документ от НАП за липса на здравни задължения,

Ама това вече е перверзия.
А след свинщината с номерата на колите нямаме никакво съмнение, че могат да ни подлудят ей така, без нищо.
31 Май 2012 20:30
Идеята е, вместо просто да се декларира, в бъдеще изрично да се изисква от нотариусите документ от НАП за липса на здравни задължения, обясниха вносителите на проекта от МЗ.
Досещате ли се кой ще напълни гушата?
31 Май 2012 20:33
Също е актуално да се изисква нотариално заверена справка от местното РПУ, че на лицето не е съставян акт за тютюнопушене на обществено място.
31 Май 2012 20:55
А вода от 9 кладенеца ще трябва ли ?
31 Май 2012 21:07
И в градския транспорт да пътуват само с платени вноски...
----------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
31 Май 2012 21:08
Поредната герберастка тъпня - пазарът на коли и имоти отдавна се срина.
В момента продажбата на домати и краставици правят много по-голям оборот!
31 Май 2012 21:39
Това няма как да стане, защото осигуряването, което всъщност означава гарантирането на достъпна здравна помощ за всички граждани е тяхно конституционно право, а не е данък. Поне формално.
-
Ако се опитат да изменят конституцията и да го превърнат в данък, то тогава трябва да го съобразят с принципа, че данъците са съобразно доходите и имуществото, което пък означава, че трябва да премахнат изискването към хора без никакви доходи да плащат здравни осигуровки. Пак не им става номера.
---
А иначе решението е просто и много пъти сме го обсъждали тук - махат се 8-те % здравни осигуровки и набираните суми се прехвърлят към ДДС, който се вдига с 5% пункта. По този начин всички ще плащат за здравната система и ще имат безплатен достъп до нея, а няма, както сега 2 000 000 или 30% от населението да са неосигурени и без достъп.
31 Май 2012 21:51
Никой ли не се замисля защо този проблем го има само в България? Навсякъде е прието здравната вноска да се плаща както останалите данъци по доходите, удържат ти го от заплатата, а ако си безработен без доход не го дължиш.
31 Май 2012 22:04
Това с ДДС-то е интересно като идея.
НО има и плюсове и минуси.
Реално ДДС ще плащат тези които имат пари да купуват повече.
Повечето хора ще плащат ДДС на основа близка до реалната им заплата, тъй като почти всичките пари от една средна заплата отиват за храна дрехи и консумативи.
Хората с по-големи заплати също плащат значително ДДС. Тези със заплати над две хиляди лева, рядко правят разходи за над 2000 лева, които да се облагат с ДДС. Покупката на жилище не се облага с ДДС в общия случай, покупката на акции и доходите от влогове и лихви - също.
Тук идват и минусите - хората които по принцип спестяват, ще плащат относително малко ДДС дори и ако имат високи заплати. Реално ще нарастне цената на потребителските кредити - ще ти трябва с 5% по-голям кредит да си купиш същото нещо. За сметка на това ще се изсветлят доста доходи.
31 Май 2012 22:04
Здравните вноски всъщност са си данък. Ползваш, не ползваш здравни услуги, плащаш си го. Това е.
Винаги съм била против високото данъчно облагане под каквито и да е било явни и скрити и форми, но това е положението, Пенке.

Има само едно по-лошо нещо от данъците. Това е едни да ги плащат и да теглят хомота, а други да се скатават.
Затова ако ще се плащат данъци - да ги плащат всички, а не 1 милион човека да издържат 6 милиона.

Брайтмане, стига с тия глупости за повишаване на ДДС, което плащали всички.
Някои икономически школи твърдят, че данъкът тесла е всъщност подоходен данък, който плаща само търговеца.
Това е данък, който винаги се дължи от търговеца, но не винаги се начислява върху цената.
Ако стоката е непродаваема, застояла, повредена - пуска се дори под себестойността й. Къде го виждаш ДДС -то?

Изумявам се от твоя икономически волунтаризъм и некомпетентност.
31 Май 2012 22:36
Кола и имот ще се продават само срещу платени здравни вноски
Ау, Валентин Захариев го закъса яко с неплатените осигуровки на миньорите в Мадан. Виждам го как вече ходи пеш ... в компанията на Николай Банев и другите пишман-бизнесмени. Мечти! Като не може да се продават имоти и коли, ще се даряват, "съдружават" (съсобственост), "упълномощават" или "брокерство" (продавачът е чужденец, а реалният продавач е само посредник). После пак нЕкой либертаст ще ревне, че свободният пазар се бил кривнал в "несвободна" посока.
Апропо, на пенсионерите и непълнолетните, включително учащи, военни и държавни служители, кой щял бил да издава удостоверение, когато фин. министърът забави превода на осигуровките с месеци? Какво става, когато здравно-неосигурен дарява имота/колата на непълнолетен син/дъщеря/племенник/внуче, а последният го продава съгласно изискванията на закона (с бележка от Дянков)? Нотариусите печелят двойно.
31 Май 2012 22:52
данъците са съобразно доходите и имуществото
А осигуровките са само спрямо дохода. И каква е разликата от данъците? Едни плащат 8% от дохода, други по-малко, а трети хич. Досущ кат данъците, който и да е данък (ДДС, ДОД, данък сгради, такса смет, пътен данък). Да не би на тия без доходи да им се спестява такса смет!?
ДДС, който се вдига с 5% пункта
То при 20% ДДС мотивацията за ДДС измами е стабилна, почти първенци сме. С 25% ДДС явно ще сме рекордьори. Това ли е целта? Как за толкова време не ти мина през ума, че здравното осигуряване/застраховане други хора (Холандия например) са го решили по друг начин, без ДДС еквилибристики.
31 Май 2012 23:08
Умно, но половинчато решение. А как ще бъде обхваната цялата тази сган, която не купува коли и апартаменти, а си позволява да диша въздух, да пие вода и дори да си купува хляб. Че и кисело мляко. Затова, като отиваш до бакалийката- документчето, че си платил- осигуровчици, данъци, такси, мита, диш-хакъ...
31 Май 2012 23:10
Па да попитам- като не могат да продават, могат ли да даряват? Да отстъпват право на ползуване на автомобила, да речем за срок от триесе годин?
31 Май 2012 23:58
Продажбата на имоти и моторни превозни средства ще са възможни само при платени здравни вноски, реши здравната комисия в парламента, приемайки на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За целта продавачът ще трябва да предостави удостоверение от НАП, че не дължи здравни вноски.

а как стои въпроса с купувача? или за него може, а за прасета -- не може
01 Юни 2012 00:01
Герберастки тъпотии. Тези или да прочетат законите или да си ходят. Най-тъпите милиционери дойдоха на власт, баси държавата дето станахме...
01 Юни 2012 00:56
Кола и имот ще се продават само срещу платени здравни вноски


Голяма простотия взех да се нервя.
01 Юни 2012 00:59
Сега трябва да забранят и пушенето без платени осигуровки. Хем ще повишат събираемостта, хем ще подобрят здравето на нацията.
01 Юни 2012 01:11
ddantgwyn , прав си, дукимент за платени данъци и осигуровки трябва да се иска и от купувача, и от продавача. ......
А най-добре е да се върне диш хакъ от турско време - нали всеки харчи кислорода, как тъй няма да се облага такова разточителство!
01 Юни 2012 01:45
Милиционери и Вифажии пишат ли пишат тъпотии
01 Юни 2012 01:53
Значи,отивам в някой от магазините за коли,за да си купя една и продавачът(фирмата) трябва да представи удостоверение за платени здравни вноски на работниците си!Хитроооооо ...баси законите.
01 Юни 2012 03:26
>>><<<
Хитро измислено - да не може да си платиш изобщо задълженията, дори за това да трябва да си продадеш я колата, я къщата. Параграф 22 ряпа да яде.
01 Юни 2012 03:36
Друг е номера, искат да ти сложат примката на врата, ако имаш някакъв дълг да не можеш да си прехвърлиш имуществото на близки и роднини.
01 Юни 2012 04:02
Кога най-сетне ще престанат с тези лупинги около здравните осигуровки? Конституцията е категорична по въпроса. Няма и не може да има законов път за ограничаване на права на гражданите за невнесени вноски. Каква е тази пародия? Разпасана команда. ОТДАВНА НЕ Е СМЕШНО!
01 Юни 2012 04:05
Слънчо, добре ти се е получило
01 Юни 2012 04:41
Някои икономически школи твърдят, че данъкът тесла е всъщност подоходен данък, който плаща само търговеца.

Радвам се, че си ме въздигнала до "икономическа школа", щото това е моя теза, която я обсъждахме с теб.
Само дето видно не си разбрала, че я обсъждахме в определен контекст и я генерализираш, а така, като цяло става невярна.
-
Говорим за промяна на начина на набиране на средствата, а не за увеличаване на облагането. Точно обратното - за тези, които сега плащат осигуровки то ще падне с 3 % пункта, защото тези 2 000 000, които сега не плащат (а са задължени), ще плащат при покупките си.
01 Юни 2012 04:49
А осигуровките са само спрямо дохода.

Apolitichen,
в голяма грешка си. Дори да нямаш никакви доходи си длъжен да плащаш върху минималният осигурителен доход, а сумите над 2000 лв. са освободени от този "данък".
-
Фактически осигуровките са обратнопрогресивен данък - колкото доходът ти е по-малък, спрямо осигурителният минимум, толкова по-висок процент плащаш, като при доход 0лв. процентът на облагането е безкрайност (т.е. от някъде трябва да извадиш цялата сума, когато няма от къде). Имаш и необлагаем максимум. Доходите над 2000 лв. са освободени от облагане. Колкото си по-беден, толкова повече плащаш, като си богат нищо не плащаш, но ползваш наравно с плащалите бедни.
01 Юни 2012 05:04
Язък! Тъкмо бях решил да си продам ГОЛФ-а или боксониерката и с парите да си платя здравните осигуровки, а те ми отнеха и тази последна възможност. Защо не ми позволяват да бъда съвестен гражданин?
01 Юни 2012 07:02
Това пак ще падне в КС - защото е в нарушение на Конституцията, както беше отбелязано по-горе.
Вместо да реформират неработещата си и разпадаща се здравна система, те се чудят как още да се месят в личния ни живот. Само дето още чаршафите ни не са тръгнали да проверавят. Не им увряха главите, че хората не са крепостни на "здравната" им антисистема
01 Юни 2012 07:45
Поредните щуротии! Всяка поредна идиотщина и милиционерщина се оправдава с Брюксел. А Брюксел не знае и не му пука! В Белгия единственият документ, необходим за покупко-продажба на автомобил е специален сертификат за технически преглед, в който колата е описана на ниво драскотина на бронята. След това в свободна форма се прави (но не е задължителен) договор за продажба, предават се ключовете и талона - и това е! Без нотариуси, такси, сл. бележки и т.н.
01 Юни 2012 08:25
01 Юни 2012 08:26
Гадост, без извинение
01 Юни 2012 08:28
Пак недоумия! Ужасно често хората продават защото са неплатежоспособни, т.е. не могат да си платят задълженията вкл. данъци, осигуровки... Би трябвало купувачът да дава такава декларация, а не продавачът!!!
01 Юни 2012 08:33
Аз повече се интересувам какъв ефект ще има подобна мярка. Истината е, че пазар на недвижимости има най-вече в София и големите градове, а там безработицата е ниска и броят на длъжниците също. Каква е картинката по малките населени места? Опитът ми сочи, че по малките градове и села търговията с недвижими имоти е замряла. Повечето хора продават или купуват жилище ВЕДНЪЖ, най-много ДВА ПЪТИ в живота си и то ако се наложи да продадат бащина къща, дядова нива или да купят някоя панелка след десет годишен гурбет в Испания! Има и голяма част които живеят в наследствени жилища и поради липса на средства никога няма да ги сменят. По тези места безработицата е почти 90% и никой не плаща здравни осигуровки. По много от малките общини кметовете са принудени да измислятп какви ли не хитрини за да плащат допълнително на общопрактикуващите лекари защото последните искат да затварят практиките си. Представете си практика с 5 000 пациенти от които здравноосигурени са само 300-400 души. И вие ще чакате някой да тръгне да си продава къщата, та да го обрулите с 500-600 кинта за осигуровки. Добре, той щи плати веднъж, а после? Какво става после, след като вече няма да има нищо за продан?
01 Юни 2012 08:38
callbook, ами във Великобритания, ами в Германия, ами ...
01 Юни 2012 08:45
Ами, ако искам да си продам колата, за да мога да си платя вноските, к'во прайме? Пак некоя куха чутура се е опитала да роди нещо...
01 Юни 2012 09:25
Кола и имот ще се продават само срещу платени здравни вноски


И годишна карта за градския транспорт.
Така де, като си продадеш колата, едва ли ще ходиш пеш. Пък и да ходиш - да си се возил пък.
Списъкът може спокойно да бъде продължен - данък смет, данък куче (много важно, че нямаш), задължителна застраховка на жилището (най-скъпата, че както е задрусало, пари ѝ трябват на тази държава за помощи!), партиен членски внос (не че нещо, ама почти не остана за крадене, тези всички партии от какво ще богатеят, а?), няколко различни еко такси (според вида отопление, което ползвате), данък издишан въздух (квотите за въглеродния диоксид!!!) и т. н., плюс няколко дребни общински таксички за паркиране в рамките на населеното място и др. подобни.
01 Юни 2012 09:43
Тъй като не всички имат коли и жилища за продан, тях к'во ше ги правим - ше ги бесим ли?
01 Юни 2012 09:45
callbook
01 Юни 2012 07:45

Колега не така... ама 200-300 000 благоверни другарски съпруги какво ще правят, как ше зарежат гишенцата за тормозене на гражданята... а има още няколко хиляди благоверни нотариуса, ами и те деца хранят... с "кожа на клиента".
Ами търчането от гише на гише, между НАП, КАТ, ГАД, ШМАД и КРАД генерира вторични приходи на други отговорни другари - например транспортни разходи, копирни услуги, храна и т.н.
Изобщо с тия ваши приказки още малко ще искате и е-услуга прехвърляне на атомобил да откриете... от къщи, А?
Я по сериозно и отговорно се дръжте към "БИЗНЕСА", само си "криете парите по банките" и не стимулирате другарския БИЗНЕС...
Белгия - Мелгия, Германия-Мермания... ми там няма ПАРТИЗАНИ и ПАРАЗИТИ... няма ЗБПФК, ЗКПЧ
01 Юни 2012 09:45
А може ли здравни вноски да се внасят само когато има адекватно здравеопазване без липса на консумативи и елементарни условия за оказване на медицинска помощ? Или се провежда кампания автомобилите да се продават под масата и масово да се карат с пълномощно?
01 Юни 2012 09:48
Тъй като не всички имат коли и жилища за продан, тях к'во ше ги правим - ше ги бесим ли?


"Ергенски" данък. Да плащат, защото нямат.
01 Юни 2012 09:53
Колкото си по-беден, толкова повече плащаш, като си богат нищо не плащаш, но ползваш наравно с плащалите бедни.

8% върху 2000 лв. нищо ли е? Във всеки случай повече от 8% върху 300 лв.
Я ходи в началното училище да се доизучиш.
01 Юни 2012 10:09
Изумявам се от твоя икономически волунтаризъм и некомпетентност.


01 Юни 2012 10:13
Аз за разходи давам 100 лева веднага, ако трябва още.


Това е добре,ама трябват още шест нули.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД