:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,824,309
Активни 106
Страници 11,502
За един ден 1,302,066

Полиция и доброволци се включват в денонощните хайки за пушачи

От днес цигарите са забранени на закритите обществени места
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Индийски студенти, надянали маски, се включиха в Световния ден без цигарен дим. Според Световната здравна организация 4.9 милиона души умират годишно в резултат на тютюнопушенето.
За да е сигурно, че влизащата от днес в сила забрана за пушене на закрити обществени места ще се спазва поне известно време, контролни органи и неправителствени организации обединяват усилия и започват масови проверки. 600-650 инспектори от регионалните здравни инспекции ще обикалят заведения и работни места, като при част от проверките ще бъдат придружени и от полиция. Инспекции ще се правят и в извънработно време, като в големите градове проверките започват още от полунощ на 1 юни, обяви Димитър Димитров, шеф на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство.

Целта на присъствието на полицаите е да могат да принуждават граждани нарушители да предоставят лични документи, за да им се напише акт. Самите здравни инспектори нямат това право и хората могат да отказват да им предоставят документи, без които пък няма как да се състави акт. Глобите за нарушаване на забраните скачат неколкократно и актът за физическо лице е от 300 до 500 лв., за едноличните търговци от 1000 до 1500 лева, а за по-големите фирми - от 3000 до 5000 лева.

Доброволци на неправителствени организации ще помагат на здравните инспектори. Коалиция от неправителствени организации и МЗ ще сключат споразумение, което предвижда обучение на доброволци, които да участват в проверките на здравните инспектори от есента. Неправителствените организации разчитат много и на това, че още от днес привържениците на забраните за пушене ще налагат спазването на забраната, като правят забележки на нарушителите. "Всеки гражданин може и има право да подава сигнали. Ние ги имаме доброволците и през последните месеци, откакто темата набра скорост, имаме по десетина души на ден нови хора, които се присъединяват към нас", заяви Павел Антонов от инициативата "България без дим".

От 1 юни е забранено пушенето не само в заведенията и работните места на закрито, но и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; на площадките за игра; на места на открито, където са организирани мероприятия за деца и ученици; в спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.

Съмнението, че инспекторите ще успяват да контролират всички места, на които се въвеждат забраните, е масово. "Дори и всички контролни органи да проверяват и налагат санкции, няма как във всяко едно заведение по всяко време на денонощието до всеки един нарушител да има контролен орган. Така че трябва да мобилизираме усилията на цялото общество", обясни Димитров.

Според него собствениците на заведенията имат интерес да наложат забраната за пушене. "Първото ниво на контрол е далеч преди да се яви контролният орган. Защото всеки собственик на заведение е силно икономически заинтересован той самият да предприеме достатъчно мерки забраната да се спазва. Угрозата той да е основният потърпевш от това е изключително ясен стимул да се вземат нужните мерки", заяви Димитров.

По отношение на забраната за пушене на спортни мероприятия не е ясно как проверяващите ще контролират стадионите. Там първоначално не се предвиждаше забрана, но депутатите я приеха по настояване на премиера Борисов. "Нямаме все още готов отговор как ще се осъществява контролът по време на масови спортни прояви. Затова сме дали указания на здравните инспекции първо да уведомят собствениците на такива обекти за новите изисквания и да направят контакти с поделенията на МВР. В зависимост от спецификата на региона и спортния обект трябва да се обмислят възможно най-успешните тактики, по които да се извършва контролна дейност. В тези обекти няма как да се случат регулярни проверки. Там ще се правят тематични проверки по предварително определен план", заяви Димитров.ЗА ПРИМЕР

В последния ден преди влизането в сила на забраната за пушене депутатите не скриха, че не са притеснени от новите законови разпоредби и че ще продължат да ги нарушават, както и досега. В НС има специално обособено помещение за пушене, което обаче почти не се посещава от народни представители, които пушат в стаите на парламентарните си групи в разрез със законовите разпоредби и преди новите правила. Изключение е само стаята на ДСБ. Депутати от различни групи обявиха, че надали ще излизат на открито, за да палят цигара, или пък най-много за ден-два ще демонстрират спазване на закона. Заради специалния режим в НС на практика няма как инспекторите да влязат в сградата, без преди това депутатите да бъдат предупредени.

"Факт е, че големи държави, славещи се със стабилното си законодателство като Германия, Франция и Холандия, въведоха доста твърди мерки срещу пушенето и след това облекчиха режима. Явно, че нещата нито са толкова прости, нито...така лесно се прилагат. Нито са толкова изпълними. Пак казвам, нека да изчакаме да видим как ще работи през лятото, да видим как ще работи през зимата, непоправими неща няма. Непоправимо е само когато попът върви пред тебе", коментира Емил Димитров от ГЕРБ пред "Дарик".

166
6668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
166
 Видими 
31 Май 2012 20:02
Пак ли ще има Доброволни Отряди?
31 Май 2012 20:03
Не разбрах борбата срещу тютюнопушенето ще включва ли и източника, т.е. да се спрат субсидиите за тютюнопроизводителите? Или на "врага" Доган не трябва да му се разваля рахатлъка и да му се отнемат лостовете за влияние над гласовете на 3-500 000 човека?
А въпросът защо в НС няма да се спазва забраната е безсмислен - нима авторките не значт, че депутатите са над закона?
31 Май 2012 20:05
Пак ще има хора които ще пеят за колеги, приятели, роднини та дори и непознати.
Връщаме се във времената на ДС.
31 Май 2012 20:14
От нашто форум кои ще са отрядниците?
31 Май 2012 20:20
Пълни глупости....!
НЯМА държава, когато трябва да се защити интереса на ГРАЖДАНИТЕ,
а когато разчистваме терена за твърдата дрога, за която няма акциз и ДДС - цялата държава на крак.
Е-е-ех Шенген, ако беше дошъл по-рано сега българските пушачи щяха да дишат по-свободно, но ... няма Шенген, няма и еврозона, бизнеса с мутренско покритие съвсем изгладня...
31 Май 2012 20:21
Бий доброволеца до посиране! Наше дело правое! Венцеремос!
31 Май 2012 20:38
Алкохола е повече обществено опасен. 80% от престъпленията стават под влияние на алкохола.
Защо не забранят и него?
Около 2 милиарда са постъпленията от акциз в/у цигари и алкохол. Пари, които отиват за
здравеопазване и пенсии. Пушачите си плащат своето лечение и лечението на непушачите.
Какво ще стане сега? Ще намалеят парите в бюджета и те трябва да бъдат компенсирани с
по-големи данъци от непушачите. Така че ще трябва да си плащат удоволствието да тероризират пушачите.

За протокола аз съм бивш пушач. Отдавна не пуша.
31 Май 2012 21:01
Разстрел на място! Или обесване в кафенето...А може като предупреждение рязане на едната ръка...
П.П. Не съм пушач!
----------------------------
Блогът на Генек
31 Май 2012 21:15
Ильо
Алкохола е повече обществено опасен. 80% от престъпленията стават под влияние на алкохола.

Я кажи колко парцуца вариш ,без да плащаш акциз?
31 Май 2012 21:32
Къща без комин няма!
31 Май 2012 21:34
"Всеки гражданин може и има право да подава сигнали. Ние ги имаме доброволците и през последните месеци, откакто темата набра скорост, имаме по десетина души на ден нови хора, които се присъединяват към нас"

Това звучи направо зловещо.
Явно ще трябва да заделя триста кинта настрани.
Все някога ще ме гепят!
31 Май 2012 21:42
Да услужа с "Malleus Maleficarum"? Ако ви липсва методическа помощ, де ...
31 Май 2012 21:47
Преди време попитах тук, сега да повторя - някои ще ми даде ли правно валидно определение на "обществено място"? След това ще продължа да ви питам (зруги неща).
31 Май 2012 22:32
Чак зловещо ми звучи.
Да не ни чакат Кристални нощи?
Ще има ли значки после???
31 Май 2012 22:36
В закона е пропуснато да бъде определено що е това "обществени места" и това ми изглежда съвсем логично и последователно в нормотворческата дейност на Боковата хунта, чийто светила са като кандила. По този начин ще може да се тълкува и разширително, и стеснително - според проверявания. Перфектно за рекетьорска политика и естествено за оправдания със съда.
31 Май 2012 22:40
Всеки гражданин може и има право да подава сигнали.

Мдааа, а след това ще се организира комисия по разкриване на доносниците, публично обявяване на списъци, лустрация....
31 Май 2012 22:45
Освен това редно е в старите филми където има сцени с пушене да се изрязват, в книгите описанията на такива неща трябва да се премахват, от по-старите издения с отнемане на страници или задраскване, в следващите - сакралните текстове да не се включват...
31 Май 2012 22:48
Kaкъвто бе социализамЪт ИМ, и комунизъмЪт им, такава е и демокрацията ИМ! Малцинства от педер@сти, кумунисти, цигойнери и роми, граждани с майчин език и с бащин такива, бандити, изнасилвачи и педофили, обикновени идиоти, надделяват над МНОЗИНСТВОТО. Което по дефиниция налага правилата на демокрацията. Искам да пожелая на серсемите приели поредното недъгаво законодателно недоноШче да имат съвсем пряк контакт с възходящите си по права линия.
31 Май 2012 23:00
И друго, настоявам небръснатият комичен Гл. проКУРор да се самосезира, че нещо фактически и юридически забранено, е обложено със зверски акциз. Очаквам до 5-6 месеца полунедееспособното лице Дянков, да бъде трайно заселено в местата за лишаване от свобода за много дълъг период.
31 Май 2012 23:11
"Очаквам до 5-6 месеца полунедееспособното лице Дянков, да бъде трайно заселено в местата за лишаване от свобода за много дълъг период."


Бе ти акъл имаш ли? Нали на другия ден целия ЕС ще скочи с/у нас , границите ще затвори пък може и някоя бомба да пусне, че виж кво става с крадливата Юлка.
31 Май 2012 23:27
Ако заедно с тютюнопушенето забраняваха и употребата на алкохол, може би щях да им повярвам. Но сега? Очевидно се конструира нов социален отдушник - като им дойде до гуша на хората от уредения им начин на живот, да има срещу кого да си изливат злобата.
31 Май 2012 23:42
Двайсет минутна готовност за пушаците да се изнесат от Форума! Обществено място е. И не е в квартална граадинка.
31 Май 2012 23:43
Явно след Партия на хакерите ще се появи и Партия на пушачите.
В България със сигурност ще прескочи 4% бариера.
Особено в коалиция с Бирената партия
31 Май 2012 23:44
Всъщност това ще са единствените партии с ясна идентичност и адекватна на членската им маса идеология.
31 Май 2012 23:46
да бе, после партия на ****ачите.
Чудничко! Най после - за съкровеното!
31 Май 2012 23:59
01 Юни 2012 00:09
Елементарно Уотсън!
Какво се разбързаха такива?
Генезисът на всичко, което ще се случва оттук нататък в България е един:
ПАРИ НЯМА!

Затова всеки ще бъде дран и намамван отвсякъде. Ще се заобикалят закони за обществени поръчки, бизнесмени ще разпродават, ще се глобява всичко което се движи, ток, горива и данъци ще се вдигат до откат....
На Цецо му трябват пари за избори.
Платиха си в Кюстендил, ама май решиха да минат тъничко и видяхме всички какво стана.
Повече такива да ги нямаме!!!
Народъ трябва да избере правилните хора.
И без да се разсейва....
01 Юни 2012 00:11
У нас се дават пари за насърчаване труда на тютюнопроизводителите, а се забранява пушенето. Да се забрани първо на първо производството на тютюн е най-правилната политика. Почти като при канабиса-забранено е сеенето му …
01 Юни 2012 00:13
да бе, после партия на ****ачите.

Отпусни още някоя буква изпод звездичките...
Може да са близачите, зяпачите, духачите, мазачите, тъпкачите, гризачите....

01 Юни 2012 00:18
Е, добре де, първа буква - Е. Кво толкоз?
01 Юни 2012 00:27
Е6 е прав. Ако наистина бяха заинтересувани да има полза за обществото, трябваше да се забрани пушенето само на тези обществени места, където присъствието е по необходимост - държавни и общински институции, учебни заведения, болници и да се следи изпълнението безкомпромисно. А където присъствието е по избор - местата за развлечения - пушенето да е разрешено, като строго да се спазва само изискването за недопускане на непълнолетни без придружител /както досега/ и за изрядна вентилация с капацитет, отговарящ на санитарните изисквания за съответния обект. Но като всичкото ГЕРБ-ско нормотворчество и тоя закон /приет в този си вид/ е поредната злонамерена простотия, целяща поставянето в положение на постоянно закононарушение на възможно най-голям брой икономически субекти и граждани, което ще доведе до безпрецедентен държавен рекет и корупция. Ми башибозук - за т`ва му стига акъла, т`ва прави.
01 Юни 2012 00:51
Днес е един хубав ден за българската демокрация...
01 Юни 2012 01:35
И да са с червени линти ДО тия ще са най злобните самотници и смотаняци
01 Юни 2012 01:39
У нас се дават пари за насърчаване труда на тютюнопроизводителите, а се забранява пушенето. Да се забрани първо на първо производството на тютюн е най-правилната политика.

Тъйде само че за това се мълчи по целият свят.
01 Юни 2012 01:55
ОПАЛАА - не беше ли ли Холандия където се пушат и други неща освен цигари - а няма полицаи и инспектори по заведенията?
01 Юни 2012 02:14
Доброволци на неправителствени организации ще помагат на здравните инспектори. Коалиция от неправителствени организации и МЗ ще сключат споразумение, което предвижда обучение на доброволци, които да участват в проверките на здравните инспектори от есента. Неправителствените организации разчитат много и на това, че още от днес привържениците на забраните за пушене ще налагат спазването на забраната, като правят забележки на нарушителите. "Всеки гражданин може и има право да подава сигнали. Ние ги имаме доброволците и през последните месеци, откакто темата набра скорост, имаме по десетина души на ден нови хора, които се присъединяват към нас", заяви Павел Антонов от инициативата "България без дим".


Не само отряди, но и доносничество. Браво.
Как па тези НПО-та не спетнаха една инициатива за безплатни никотинови лепенки, цигарета (с никотиново цигаре успях за най-дълъг период да откажа цигарите - близо година), дъвки, хипноза и прочее?
01 Юни 2012 02:51
Как па тези НПО-та не спетнаха една инициатива за безплатни никотинови лепенки, цигарета

Да не говорим за психотерапии, организиране на групи (по подобие на АА), безплатни консултации и т.н.
Всичко това са варианти в които ТЕ трябва да дават пари. А ТЕ искат да взимат пари.
И ще разиграват такива варианти....
01 Юни 2012 03:25
Макар и страстен пушач не виждам никакъв проблем в забраната.Същото се случи и в Испания на 02.01.11.Купонът е вече пред кръчмите,там са момичетата и недоволните непушачи не досаждат
01 Юни 2012 04:48
Заявявам, че нянам никакво намерение да спазвам забраната. Ще прилагам всички средства които смятам за необходими с цел противопоставяне, в това число и бой!
01 Юни 2012 06:26
Полиция и доброволци се включват в денонощните хайки за пушачи

ХАЙКИ!!?Срещу разбойници!Срещу нормални хора от ...идиоти?От калинки-гербери с власт в държавата и мафията....За престъпниците братя беГалеви няма хайки!Ама когато главните калинки са хем мафиоти,хем държавници...
01 Юни 2012 06:53
Забелязахте ли уговорката - за да се спазвал законът поне в началото
Ами това
Коалиция от неправителствени организации и МЗ ще сключат споразумение, което предвижда обучение на доброволци, които да участват в проверките на здравните инспектори от есента.
какво ще рече - обучението безплатно ли ще бъде или на едни наши калинки така ще им осигурим препитание
01 Юни 2012 07:09

И пак питам: ако сервитьорът е длъжен да ме изгони от закритото помешение, защото преча на непушачите, то не е ли длъжен да направи и обратното - да вкара всички непушачи, които седят на масичките пред заведението вътре в закритото помещение - за да не ми пречат да пуша?
01 Юни 2012 07:19
Цвъки още ли го няма по талавизията да се похвали колко злостни престъпника са заловени по време на акцията "Пушач"??
01 Юни 2012 07:21
Вила,взехте ми думата от устата !Къде са хайките срещу наркодилърите,трафикантите на плът,крадците по селата,където старците ги е срах да си покажат носа навън?Къде са доброволците да работят срещу пиянството при децата? А хората от бранша,които преди по-малко от година вложиха средства за да спазят изискванията на закона,сега би трябвало да отделят още някой лев и да си направят частни клубове,където нямат право да влизат разни органи.Както става у нас,хайките ще са от рекетьори.
01 Юни 2012 07:29
01 Юни 2012 07:35
Глупостите на един просветен министър по време на учителската стачка изядоха мястото на НДСВ в парламента. И други неща имаше, но тези глупости преляха чашата.
Този закон ще свърши същата работа с гласовете за Герб.
01 Юни 2012 07:51
Хунвейбините, дето са участвали като помощници в Кристалната нощ, що не вземат да помогнат и на полюцаите да се сборят с продавачите на дрога в училищата.
01 Юни 2012 07:58
Няма ли някоя нощна птица да разкаже,как е минала първата нощ на Голямата забрана.Екшъни имаше ли и т.н.Щях да забравя емотикончето на Партията на Наглите Пушачи./ПНП/
01 Юни 2012 08:13
Един приятел има ресторант с прилична градина! За лятото е решил въпроса-всички маси в градината са с табелка "запазено".
Идват пушачи-заповядайте на запазена маса.
Идва непушач с деца -сори всичко в градината е заето-заповядайте ВЪТРЕ Е ЧИСТО И ПРОВЕТЛИВО!!!
01 Юни 2012 08:21
Да живей тотал/итар/ната забрана на пушенето! Да живей Европейският социалистически съюз и неговият най-верен сателит Бат Бойкова България!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД