:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,011,419
Активни 71
Страници 3,513
За един ден 1,302,066
Разследване

Ботевград - семейното владение на кмета

Фамилията на градоначалника и неслучайни бизнесмени купуват всяко апетитно общинско местенце в града. Дойде ред и на строения с дарения и доброволен труд Дом на армията
2005 г., наводнения, село Врачеш. Кметът Георги Георгиев се отчита пред министъра на бедствията Емел Етем и посланика на САЩ Джон Байърли. Канализацията в селото бе изградена през 2008 г. от фирма "Микра-КМ" на Красимир Стоянов - друг редовен победител в поръчките и купувач на военни терени в общината.
Четири години доброволен труд и дарения коства на офицерите и подофицерите градежът на военния клуб в Ботевград. След двете балкански войни и Първата световна война завърналите се от фронта имат нужда от дом и си го построяват. Зданието в центъра на Ботевград е завършено през 1938 г. и впечатлен, цар Борис III издава закон, с който дарява държавния терен от 1635,8 кв. м под сградата. "Членъ единственъ: Отстъпва се даромъ на Ботевградското гарнизонно офицерско събрание държавното праздно место отъ 1635,80 кв. м, находящо се вь градъ Ботевградъ, кварталъ 65, съгласно приложената скица", пише в указа, публикуван в "Държавен вестник", бр. 88 от 22 април 1939 г.

Днес Домът на армията в Ботевград е в епицентъра на друг, съвременен сюжет. Апетитното място в центъра на града е поредното парченце, привлякло вниманието на кмета Георги Георгиев. Според ботевградчани това е равнозначно на присъда. Тук се случват абсурдни неща. Но докато Братя Галеви бяха превърнати в чучела, единствените феодали на България, за този закрепостен район - в близост са Правец и Етрополе, рядко се говори. Тишината буквално има цена и може да се откупува - като целия тираж на вестник с неудобна публикация.

В Ботевград управлява семейството на кмета и това няма нищо общо с местното самоуправление. Кмет трети мандат, минал през покровителството на различни партии, Георги Георгиев вече е от ГЕРБ. Синът му Даниел Георгиев също е гербер, при това добрал се до депутатското място. Политическото добруване на семейството върви ръка за ръка с икономическото, за което Ботевград в края на миналата година осъмна с пръснати навсякъде листовки с твърдения за злоупотреби. Сигнали са пращани и до официални институции, засега без резултат.

Военният клуб е поредният пример за имот,попаднал в хаоса "актуване на публична собственост"През 1939 г. имотът може да си е имал и скица, и нотариален акт, и всичко, но през демокрацията това се оказва мисия невъзможна. Военните не са актували терена навреме и през 2001 г. той се оказва с акт за общинска собственост. Наред с това имотът е включен в общ парцел с други имоти - младежки дом, ритуален дом, бизнес център и т.н., с обща площ 18 850 кв. м. За окрупнения парцел през 2005 г. се появява и инвестиционен интерес.

Има куп доказателства, че тази земя изобщо не е на общината. За разположени на нея търговски обекти през годините е плащан наем на ветераните от войните, а в издадена през 2005 г. скица изрично е отбелязано, че за имота има стар нотариален акт от 1934 г. През 2006 г. военните също се сещат за него и в момента община и министерство се съдят. За кмета Георги Георгиев обаче всичко това вече няма значение. Той признава, че имотите са на военните, но пък е измислил друга схема. Кметът настоява правителството да прехвърли сградата и земята безвъзмездно на общината, защото били част от архитектурния облик на града и трябвало да се поддържат в изряден вид.

Това твърдение рязкоконтрастира с публичните коментари на кмета за бъдещето на военния клубНа заседание на общинския съвет през март по повод искането за прехвърляне на имота Георгиев не изключва Домът на армията да се събори, ако жителите на Ботевград настояват за това. "Обществеността на Ботевград не би се възпротивила и на една модерна инфраструктура с подземни гаражи", предположил кметът.

В град като Ботевград това с обществеността звучи като циничен виц. Тук цари страхът и затова е достатъчно да се появите с фотоапарат в близост до някой от имотите на кмета и приближените му. Инвестиционният интерес към Дома на армията обаче не е виц. Военният клуб опира до имот, собственост на жената на кмета - Деспина. Стане ли общински, пътят му е предначертан - продажба, коментират ботевградчани.

Показателна за това е съдбата на друг огромен военен имот на територията на Ботевград, прехвърлен безвъзмездно от правителството през 2005 г. - 192 декара поделение с купища складове и сгради. Днес бившият военен терен е разпродаден, а парченца от него са си напазарували неслучайни хора барабар с кметското семейство. От 2007 г. в схемата с покупките на общински терени се включва и синът на кмета, сега депутат, Даниел.

Проследяването на тези имотни сделки изисква известна вещина, защото имотите, продавани от общината, тоест от кмета, минават задължително през поне един междинен купувач, за да стигнат до съпругата му Деспина или сина му Даниел. В случая с парчето земя в съседство на военния клуб междинният купувач е Стефан Андонов. На 8 август 2007 г. той купува терен от 110 кв. м от общината, който е присъединен към негов парцел, за 8800 лв. На 6 ноември 2007 г. Стефан продава целия имот от 445 кв. м на жената на кмета Деспина. Цената магически пада надолу, като за 4 пъти по-голям имот Деспина плаща скромната сума от 6300 лв. Деспина си купува от Стефан и друг терен - 3767 кв. м, на територията на бившето военно поделение, като и тук цената е в ущърб на Стефан.Още по-любопитни са сделките за други два имотав рамките на поделението. През ноември 2007 г. кметската съпруга купува имот от 4565 кв. м за 29 500 лв. от лицето Милен Марков, който на свой ред е купил терена от общината година по-рано за 82 170 лв. Милен Марков е известна фигура в Ботевград - той е съдружник в "Престиж такси" с още по-известни бизнесмени - Семко Семков и Тихомир Нинов. Двамата са неотклонно абонирани за поръчки на общината в сферата на строителството и се сочат като най-известните бизнесмени в града. Имот на територията на бившите казарми продава на Деспина и лицето Гачо Гачев - шеф на общинското "ВиК Бебреш". За терена от 3240 кв. м той плаща на общината 136 080 лв., а после харизва на Деспина половината от него на цена от 15 580 лв. Деспина е купувала имот и от фирмата на Семко Семов и Тихомир Нинов - "Европа 7". Не е ясно реални ли са тези ниски цени и как са изготвяни преди това общинските оценки за имотите. Ниската цена обаче е ключова по линия на доказване на произход на средствата за закупуване на имотите. Всички покупки на жената на кмета фигурират в декларациите му пред Сметната палата и не изглеждат подозрително заради ниските цени по сделките.

На територията на военното поделение 4 имота с обща площ от 5 декара си е накупил и братът на Деспина - Васил Късметски, и други видни бизнесмени в отношения с общината. Тук, непосредствено пред входа на казармата, е разположено и имението на строителя Семко Семков. Покрай него преминава прясно асфалтиран път, опиращ до руините на бившите военни сгради. Поделението е буренясало, но пък в частни ръце. За честта на пагона напомнят само паметна плоча и камък - за избитите навремето в подземията антифашисти.

Синът депутат е съсобственик в 16 бивши общински имота

Народният избраник от ГЕРБ Даниел Георгиев е забравил да декларира пред Сметната палата закупените парченца от куп имоти за жилищно строителство
Подобно на майка си Деспина, синът на кмета и депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев е установил, че най-благите имотни сделки се вършат с хора, които са се сдобили със собственост точно от общината. От лятото на 2007 г. до края на 2008 г. Даниел сключва 16 сделки за придобиване на части от поземлени имоти от хора, които преди това са ги закупили от общината. Закупените дялове всъщност са повече, защото по някои сделки са продавани части от повече от един парцел. Почти всички терени са с предназначение за жилищно строителство.

Само продавачите по тези сделки знаят каква космическа сила ги е принудила да продадат идеални части от току-що купените бивши общински имоти на сина на кмета. Съсобствеността в имотните дела е тягостна работа и освен право на мнение по всеки въпрос съсобственикът - в случая Даниел, има право на обезщетение и при евентуален строеж.

При повечето сделки Даниел е успявал да откупи парчетата от имотите почти веднага, след като хората са се сдобили с тях. Изумителни са и цените, на които се е случвало това. Така например Даниел успява да откупи на 4 март 2008 г. 100/1000 идеални части от имот с площ 1000 кв. м за цена 700 лв., при положение че теренът е купен два месеца по-рано от общината за 60 012 лв. Простата аритметика показва, че 1/10 от този имот би следвало да струва поне 6000 лв., ако собственикът не е твърдо решен да губи пари. 100/2122 идеални части от имот от 2122 кв. метра са купени от Даниел през 2008 г. за скромните 450 лв., а целият имот е получен от общината през 2006 г. за 53 070 лв. С подобна неизгодна сделка е изгоряло и общинското "ВиК Бебреш", с чийто шеф Гачо Гачев като частно лице е търгувала майката Деспина. Незнайно от какви нужди общинската фирма купува от общината през 2007 г. терен от 1003 кв. метра за 60 180 лв., продава го на частно лице за 54 166 лв., което на свой ред продава на Даниел 150/1003 идеални части за 1000 лв.

Пред "168 часа" бащата кмет коментира, че синът му не е извършил нищо незаконно и сделките са сключвани на свободния пазар.

От свобода ли, от що ли, синът на кмета е забравил да декларира всичките тези имоти във встъпителната си декларация като депутат пред Сметната палата, показва регистърът на институцията. В документа от 9 юли 2009 г. са обявени два апартамента - в Ботевград и в София (с впечатляваща площ от 160 кв. м разгърната застроена площ), и къща в родното село Новачене. Данни за закупените из Ботевград части от имоти липсват. Ботевградчани твърдят, че фамилията на кмета трудно може да обясни и скъпия автопарк, с който разполага, и течащия нов строеж на кмета в родното село Новачене. За него се твърди, че кметът ще се опита да конкурира големия хотелски комплекс в Правец, свързван с фамилия Златеви.

Как се печелят обществени поръчки в Ботевград

Подобно на сделките с общински имоти и тази сфера от живота на града се доминира от определени имена. В един от най-кешовите сектори - този на строителството, палмата на договорите държат трима души - Семко Семков, Тихомир Нинов и в по-стари времена - Красимир Христов. Те печелят огромна част от поръчките за строителство, като в повечето от конкурсите нямат никаква конкуренция. Свързани с тях фирми и лица са и в списъка на купувалите имоти от общината, продадени впоследствие на кметското семейство.

11 обществени поръчки на община Ботевград е спечелила от 2007 г. насам фирма "Европа-7", съсобственост на Семко Семков и Тихомир Нинов, с основен предмет на дейност дърводобив и търговия с обли и фасонирани дървени материали. Всичките контракти са в областта на строителството, а общата им стойност възлиза на 5 млн. лв. ("Европа-7" има спечелени поръчки и в рамките на обединение "Инфрастрой БГ", в което участва управляваната от Васил Златев "Обществено строителство-Агробилд"). С 14 контракта за 5,8 млн. лв., 10 от които в строителството, е и фирма "Барези 1", еднолична собственост на Тихомир Нинов.

При тези поръчки изпъкват серия от закономерности. Обявленията за огромна част от тях не съдържат минималните технически и икономически изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, нито посочени критерии за оценка на офертите (при показател икономически най-изгодна оферта, където се отчитат и други критерии извън цената). По тези въпроси обявленията, публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки, препращат към конкурсната документация. Липсват и прогнозни цени на поръчките. Най-любопитно обаче е многократното прекратяване на конкурси, предизвикали интерес и сред други фирми и възложени в крайна сметка на обичайните победители.

Показателна в тази посока е обявената през януари 2010 г. обществена поръчка за извършване на довършителни строително-монтажни работи по Дома за възрастни хора. В обявлението не са посочени минимални финансови и технически изисквания за кандидатите, а за офертите е предвидено да се класират по показател най-ниска цена. На 11 февруари - 2 дни след изтичането на крайния срок за закупуване на документация, поръчката е прекратена с аргумент невъзможност за финансиране от страна на възложителя. На 23 февруари се оказва, че такава възможност все пак има, и поръчката е обявена наново. Този път в обявлението се появява едно ново изискване - за минимален оборот на кандидата за последните 3 години от 15 млн. лв. Сменя се и начинът за оценяване на офертите, като освен цената се предвиждат да се оценяват и други, непосочени в обявлението показатели. От информацията за сключен договор с "Барези 1" на стойност 1,2 млн. лв. става ясно, че два от показателите за оценка са свързани със срокове - 30% тежест за предложен срок на изпълнение и 20% тежест на показател гаранционен срок. С показателите за време редовно се злоупотребява при класиране на офертите. По този договор по-късно са възникнали извънредни разходи и фирмата е получила допълнително 195 000 лв. за извършването им с анекс.

По същата схема се развива и поръчката за преустройство на бившата съдебна палата в информационен център. Поръчката е обявена на 28 януари 2010 г., без посочени минимални изисквания в обявлението, с класиране на офертите спрямо най-ниска цена. На 22 февруари, ден преди изтичане на крайния срок за закупуване на документация, поръчката е прекратена с аргумент "невъзможност на възложителя да осигури финансиране". На 26 април парите се появяват, поръчката е обявена наново с две промени в обявлението - минимално изискване за 5 млн. лв. оборот от последните 3 години и промяна в класирането - спрямо икономически най-изгодна оферта. Договорът за 689 144 лв. печели "Европа-7" в конкуренция с 4 други фирми, а при оценяването отново са отчитани гаранционен срок и срок на изпълнение. И при тази дейност са възникнали извънредни разходи и в допълнително договаряне с общината фирмата е взела от нея още 99 134 лв.

През поредица от прекратявания минава и друга голяма обществена поръчка, спечелена от други играчи, този път столични - за изграждане на спортна зала. Обявената през юли 2010 г. поръчка с минимално изискване за оборот от 22 млн. лв. за последните 3 години е прекратена през октомври, след като офертите вече са отворени, с аргумент липса на пари. През декември е обявена наново и отново е прекратена след отваряне на офертите през февруари зарази липсата на пари. В това второ обявление изискванията за оборот са завишени на 24 млн. лв. от строителство за последните 3 години и 3 млн. лв. от проектиране. Оказва се, че през март спортната зала има повече късмет - поръчката за 7 млн. лв. е обявена отново и най-сетне e спечелена от единствения кандидат - обединение между софийските "Иса-2000" и "Р.С. Инженеринг". Посочените критерии за класиране са забележителни - 40% тежест цена, 20% срок за изпълнение, 10% гаранционен срок и 30% за нещо, наречено методология.

Някои поръчки на общината буквално се повтарят и ако се вярва на информацията в АОП, кметството е било готово да плати едни и същи дейности на два пъти. През 2008 г. например община Ботевград плаща 668 729 лв. на СД "Цеки - Захариев и СИЕ" за "Изграждане на улична канализационна мрежа от PVC тръби и дренажна мрежа от перфорирани PVC тръби с дължина 1750 м, ревизионни шахти от готови бетонови елементи, както и сградни канализационни отклонения с дължина 250 м". Поръчка с абсолютно същия предмет е спечелена година по-късно от общинската фирма "ВиК Бебреш" за 674 хиляди лева, но договорът е предсрочно прекратен. Конкурсът е обявен още два пъти в рамките на 2009 и двете процедури в крайна сметка са прекратени заради липса на пари. За ремонт, саниране и подмяна на дограмата на основно училище "Васил Левски" през 2009 г. са платени 1,5 млн. лв. на "Барези 1". През 2011 г. ОУ "Васил Левски" е включено в голяма поръчка с други училища за цялостно саниране, за което са платени 686 хил. лв. на "Р. С. Инженеринг".

Според жители на Ботевград проблемно е и битовото чистене на града, и други общински дейности. В Ботевград обаче не таят големи надежди официалните институции да се задействат. И тук, както и в куп други общини, управлявани като в Средновековието, надеждата е трудно нещо. Бог е високо, а царят е съпартиец.
снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Къщата на кмета в Новачене е впечатляваща.
 Един от провалените проекти на общината - за реконструкция на форума в центъра на града и изграждане на търговски център. И при тази поръчка в обявлението не са посочени критерии за класиране на офертите.
 Домът на армията. В момента домът изхранва по проект 40 бедни жители на града.
 Много бетон е излят в подножието на хълма - нов строеж на кмета Георги Георгиев. Местните коментират, че Георгиев се опитва да конкурира комплекса в Правец.
32
29848
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
03 Юни 2012 19:34
По местата където управлява ГЕРБ е така.
Заможни кметове за 2-3-4 мандат, предните от една партия, сега от ГЕРБ. Далаверата върви. Има и за тях, има и отчисления за правилните хора, има отчисления за партийната касичка.
Ама тези са по-различни де. Обещаха да вкарат всички министри на топло. Обещаха.
03 Юни 2012 19:44
Стига сте мрънкали , бе. Демокрация е .
03 Юни 2012 21:58
Ботевград беше приятно градче 70-те на миналия век. Бетонните глави го съсипаха.
03 Юни 2012 22:07
Рядко нагъл и агресивен далаверджия! Като всеки новаченин е готов винаги да ти забие ножа в гърба, тига интересът му да го налага. Политически хамелеон и съвременен Данко Хаирсъзина. Превърнал е региона във феодално владение. Но и катилите там си го заслужават.
03 Юни 2012 22:08
Не е само Ботевград феодално имение. Цяла България е препълнена от феоди. Това са селища, предприятия, учреждение и т. н.. Уж се борехме за демокрация, а ни спалетя феодализация.
03 Юни 2012 22:25
щински имоти на сина на кмета. Съсобствеността в имотните дела е тягостна работа и освен право на мнение по всеки въпрос съсобственикът - в случая Даниел, има право на обезщетение и при евентуален строеж.
При повечето сделки Даниел е успявал да откупи парчетата от имотите почти веднага, след като хората са се сдобили с тях. Изумителни са и цените, на които се е случвало това. Така например Даниел успява да откупи на 4 март 2008 г. 100/1000 идеални части от имот с площ 1000 кв. м за цена 700 лв., при положение че теренът е купен два месеца по-рано от общината за 60 012 лв. Простата аритметика показва, че 1/10 от този имот би следвало да струва поне 6000 лв., ако собственикът не е твърдо решен да губи пари. 100/2122 идеални части от имот от 2122 кв. метра са купени от Даниел през 2008 г. за скромните 450 лв., а целият имот е получен от общината през 2006 г. за 53 070 лв. С подобна неизгодна сделка е изгоряло и общинското "ВиК Бебреш", с чийто шеф Гачо Гачев като частно лице е търгувала майката Деспина. Незнайно от какви нужди общинската фирма купува от общината през 2007 г. терен от 1003 кв. метра за 60 180 лв., продава го на частно лице за 54 166 лв., което на свой ред продава на Даниел 150/1003 идеални части за 1000 лв.


И сега някой може ли да ми обясни с какво това мило семейство е по-добро от един Кирил Рашков. Може би единствено с това, че държавата (в лицето на общината) е използвана като инструмент за рекет, а не банда цигани.
03 Юни 2012 22:34
В Ботевград има предостатъчно цигани. Но поразиите, които те правят , са несравними с тези на кмета и бандата около него.
03 Юни 2012 23:03
схемата със сина е готина - купуваме с подставени лица, после си взимаме идеална част - прекалено малка за да се каже "имота е негов", но по закон вече сме съсобственици - разбирай подставения няма опция да се чупи никога - нито може да го продаде на друг без да предложи първо на теб, нито може да тегли заем, залог, ипотека или каквото и да било без твоя подпис

този е иноватор кво престъпно имущество кви трийсет стинки за имот купен за 700 кинта

оп, оп, оп политика - и нещо ми подсказва че и кмета, и цялата рода се кръстят на "народ"
04 Юни 2012 01:53
Това е един от най-хубавите градове за живеене .
Защо ли народа избира този кмет за трети път ?
***
04 Юни 2012 08:50
Кой знае дали от редакцията на "Сега" ще прочетат моето мнение, но много подобно е положението в гр.Гълъбово, а онази вечер гледах по Канал 3 как Сашо Диков защитава с възклицания местния феодал .Знам от мои близки в града,че всички хубави терени, всички фирми печелещи търгове са на кмета. Това си струва да бъде проверено от разследващи журналисти.
04 Юни 2012 10:16
Хубаво разследване на в-к Сега. Въпросът е какво ще последва? Едно голямо нищо!
04 Юни 2012 10:35
В Ботевград са много закъсняли!
За 23 години досега демократите ограбиха цяла България по същия този начин, само в Ботевград чак сега се сетили.
04 Юни 2012 15:03
схемата със сина е готина - купуваме с подставени лица, после си взимаме идеална част - прекалено малка за да се каже "имота е негов", но по закон вече сме съсобственици - разбирай подставения няма опция да се чупи никога - нито може да го продаде на друг без да предложи първо на теб, нито може да тегли заем, залог, ипотека или каквото и да било без твоя подпис

този е иноватор кво престъпно имущество кви трийсет стинки за имот купен за 700 кинта


Е, има и един малък проблем... отърваването от такъв паразит "съсобственик" може да (и вероятно ще) стане и по много по-грубичък начин - бум и готово! А да, ето и 700лв на наследниците - за едно помпозно погребение... все пак голям човек - голямо погребение, нали така?
04 Юни 2012 15:07
По местата където управлява ГЕРБ е така.

Атанасчо, тоя човек управлява трети мандат, ГЕРБ са от 3 години.
04 Юни 2012 15:11
Атанасчо, тоя човек управлява трети мандат, ГЕРБ са от 3 години


Виж и надолу кво съм писал.
Чукча читателъ.
И що са го издигнали тогава тоя мандат? Като се знаят далаверките?
Па и сина направили депутатин. Тоя е човек на Емо Марлборото от Етрополе.
04 Юни 2012 17:07
Значи, излиза че човешкия метериал е проблемен, не партията от която се кандидатира?
04 Юни 2012 20:47
Всичко е ясно .... обвиняват човека а хората си гласуват все за него и го избират ТРИ мандата подред ..
05 Юни 2012 09:50
За първи път виждам медия да коментира кмета ни с конкретни факти, а това трябваше да се случи преди много време. Няколко телевизий са тръгвали по сигнал към Ботевградския район, но някой им се обажда в движение по магистрала, много бързо да се връщат и да забравят за Ботевград - много интересно, нали ???!!!
Нещата са много брутални: въпросният син на кмета е с много ниска култура, но все пак срещу 1-2 милиона лева се става и Депутат !
Много имоти, много скъпи автомобили: Кметът има няколко джипа, най - често се движи с BMW X5 - нищо особено на база неговото семейство: Синът му - депотатът Mercedes S klas, дъщерята му - BMW X6, Жена му с Toyota RAV4, автомобили за около 500 хиляди лева и всички с регистрация СО, т.е не са лизингови или служебни и т.н. ... темата е много обширна, но така или иначе няма да има ефект от коментарите ни... Такава ни е държавата за съжаление.
05 Юни 2012 10:51
Автопарка на нашият кмет е нищо в сравнение с това какво ограби от града ни за 3-те мандата. (70 млн.лв. по неофициална информация) А колкото до това защо го избираме за 3-ти път, ами защото циганите за пари правят всичко, та какво остава за един глас.
05 Юни 2012 11:23
ДАНО НЕ СТЕ ПРАВИ,ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ СИ ОСТАНЕ ПО СТАРОМУ...ХВАЛА НА в.,,Сега"-но да видим-ДОКОГА?!-/и докъде/,ще им стигне куража да разследват всичките далавери в Ботевград!? НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ,даже някои могат да подскажат и други теми! Например кмета да изнесе лекция на тема-,,Успешни рецепти за целенасочено затриване на общинско предприятие''-/ако не се сещате за друго-спомнете си БКС/-Може и да съм пристрастен,понеже съпругата ми работеше там, но икономическите му показатели, благодарение на кметската рецепта станаха лоши.....В общи линии схемата беше следната-МАХАШ кадърния ръководител,който не ти се води по свирката,слагаш твой човек/квалификацията няма значение-стига да слушка!/ След като докаже верността-правиш го свой заместник! На негово място слагаш един малодушен , страхлив и още по-послушко,които на всичко отгоре е и некадърен! Не допускаш БКС-то до по сериозни поръчки,а от мижавите,които му възлагаш понякога-режеш половината от парите с аргумента,че не са изпълнени изискванията,които си измислил в движение ... И от тук насетне-какво по-лесно от това да убедиш ,,компетентните" общински съветници да вдигнат по една ръка,,за закриване поради..."- какво им коства да подкрепят далновидността на г-н кмета?! Нали и те /или техни близки/ могат да намажат по нещичко от едно някога добро предприятие............
05 Юни 2012 13:01
Айде, който не е от Ботевград да не се изказва. Преди 9-10 години се спъвах по центъра, фонтаните не работеха, облика на града беше остарял, все още миришеше на комунизъм. Вярно е, че до ден днешен Форума си остава развалина, но ако се огледате ще видите в центъра колко много подобрения има, колко по-европиейкси изглежда всичко. Да спомена ли заводите? Да спомена ли изцяло асвалтиранните улици из основи, не само на парче? Не мога да отреча, че още има какво да се желаче но на фона на недоимъка в цялата ни държава за малък град като Ботевград всичко това е положително. Питайте Ботевградчани - на мен както и на повечет от тях не ни пука дали краде кмета и колко - прави ли неща за общото благо на съгражданите си има място в общината. Преди 10 години някой да е пил чиста Стубленска вода в града - ами не. Сега неколкцината чешми по ключови места текат неспирно. Има доста неща, в които града изостава, но поне според мен върви в правилната посока.

Не съм привърженик на Герб и в случая на Георги Георгиев, но виждам какво този човек прави за града и смятам, че то е положително. Останалото са само приказки.
05 Юни 2012 13:12
Хубавото на статията е,че разбуди хората от Ботевград.Хубавото на статията е,че показа пример за разследваща журналистика.
И една препоръка към уважаваната редакция на СЕГА/вестникът,с който заспиваме и с който се събуждаме/.
Една птичка пролет не прави.
05 Юни 2012 15:45
"Питайте Ботевградчани - на мен както и на повечет от тях не ни пука дали краде кмета и колко - прави ли неща за общото благо на съгражданите си има място в общината."


Подобно твърдение е абсурдно. На мен пък ми пука дали краде или не. Смятам че човек може да върши неща за общото благо, без да извършва престъпления или да се облагодетелствува самият той. За жалост много хора, в това число гласоподаватели, не са израстнали достатъчно да проумеят това. Хората в България (в частност Ботевград) са все още доста ограничени, но има надежда за промяна все пак.
05 Юни 2012 16:13
Първо бих обяснил на г-н mpetrov че преди се спъваше вървейки по центъра, защото той беше застлан с мраморни плочи. Бяха красиви и ефектни и устояха на времето над 25 години. Сегашната настилка е правена преди 5-6 години и вече се е оронила и няма никакъв вид. Фонтаните работят, но коритата им текат и целият център е мокър. Пием стубленска вода от 4-5 чешми, защото в къщите ни тече мътилка, която не става и за готвене. Нали кмета гръмко обяви преди година време че по програма е направил нова пречиствателна станция!!! Защо тогава водата по канализацията е мръсна???
Съграждани мои, всички знаем кой е Семко Семков /все още си смуче палеца/ и Тихомир Нинов /не може да каже две изречения без запъване/, защо се заблуждаваме че те ще развият града ни??? Нима някой очаква Дидко да вземе някакси думата в Народното Събрание??? Нали за това сме го пратили там - да изразява нашата воля. Да но когато го избирахме забравихме че той трудно говореше и в СПТУМ "Вълко Радински", затова завърши с четири двойки. Вижте болницата на какво прилича, пуснете чешмите си и вижте какво тече от там. Но не се притиснявайте - скоро Семко ще започне ремонт и на болницата и ще подмени цялата канализационна мрежа. Все пак за това са парите, които усвоява кмета. А той ще ни бъде кмет поне още един мандат, защото циганите пак ще си го изберат. Дано през следващият мандат се научи че на официален тъмен костюм не трябва да обува светли чорапи - грозно е г-н Герогиев, не сте Майкъл Джексан, моля ви се.
06 Юни 2012 11:32
Този кмет,бивш комунист,сега гербер,за 20 години да влезе в затвора,пак ще бъде малко.Това е мутренско-герберска фамилия,но Бог си знае работата!
06 Юни 2012 13:09
Типична българска картинка.
Само и само да се водят като победители на изборите ГЕРБ привлякоха всякаква долна сган, която през различните години е носила все различни политически окраски. Сганта пое разходите по изборите- реклама, купуване/сплашване на гласове- така си издейства принадлежността към ГЕРБ (разбирай всяка друга партия, засилила се към властта).
Въпросът е Защо?
Ето защо:
Синът на този зулус е в парламента. Явно там връща услугите на партията по различни начи- достатъчно е да си трае и да гласува както му кажат по роеки за милиарди. В отговор на тези му "отговорни" задължения баща му е оставен да си разиграва коня и всякакви атаки срещу него са обявявани за политически.
Просто. И ефективно.
08 Юни 2012 02:17
***
09 Юни 2012 21:53
Ботевцани в повеке
09 Юни 2012 22:00
Едно време ,,НЛО" пееха една песен,,...мили мои-партии любими,аз ще бъда с таз,която е на власт..."-Мисля ,че доста хора стриктно се придържатат към това ,,златно "правило, макар да се съмнявам,че всички са чели думите на У.Чърчил за приятелите и интересите....Те просто са хибриди м/у хамелеон и гол охлюв-гадни са до долкоз,че те е гнус даже да го смачкаш с крак......... Но докато едното не е виновно,че така го е създала природата- при хората е още по зле,понеже съзнателно правят избора си и както го е казал народа-,,Нямат ни срам ,ни сурат!"
14 Юни 2012 10:29
Някой трябва да се поистересува и разбере как кметското чедо се е издигнало до челна избираема позиция в листата на Герб? Но и друго е важно - защо хората отиват на изборите и гласуват пак за същите дерибеи? От собствен опит мога само да споделя, че с един от тези "главни герои" - шефът на ВиК Бебреш, съм имала личен сблъсък и то заради обществени интереси. Ставаше въпрос за режима на водата в едно от близките села в най-горещите летни месеци. След като преди това Георгиев беше обяснил колко много пари са се дали, за да се избегне това. Та въпросният "герой" ми каза, че вода има в изобилие, но докато хората поливат градините си с нея - така ще е, ще се излива в реката от преливника, и че трябва да пием минерална вода, защото е по-полезна, а пък кой е казал, че трябва да се къпем всеки ден, що за глезотии!!!! Опитите да се говори с тези хора водят до отчаяние. Поне аз се отказах да хабя нерви с тях. Остава само гласоподавателите да си опичат акъла, когато отиват към урните, а не да я карат "ден да мине, друг да дойде"! А, да - преди това някой може да се "самосезира"...... надявам се.
14 Юни 2012 11:30
За пореден път "някои" е изкупил всички броеве на вестник Сега в Ботевград ... много странно какво прави Кмета с толкова хартия
20 Ноември 2012 19:32
***


Бел. на модератора: Не помествайте еднакви постинги в различни теми, това е спам!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД