:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,034,585
Активни 107
Страници 18,590
За един ден 1,302,066

Интелектуалци масово напускат Унгария

Писатели и хора на изкуството избират чужбина заради управлението на Виктор Орбан
Акош Кертес
Много от известните интелектуалци на Унгария напускат страната заради авторитарното управление на сегашния премиер Виктор Орбан, съобщи "Дойче веле". Акош Кертес издържа пет месеца на една клеветническа кампания срещу него и след това избра пътя на изгнанието, като поиска политическо убежище в Канада. 79-годишният унгарски писател от еврейски произход е известен с прозата, драматургията и сценариите си, превеждани на много езици, включително и на български. Негови пиеси и днес се играят в различни страни по света. Той е носител на престижната литературна награда "Лайош Кошут". Писателят е преживял Холокоста и сталинизма в Унгария. Неотдавна той написа в един американско-унгарски седмичник: "Надявам се, че един ден ще мога да се завърна в демократична, толерантна и човешка Унгария". През август м.г. Акош Кертес определи унгарския народ като "генетично непълноценен" заради отговорността му по време на Холокоста и остро критикува сънародниците си, че не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи.

Статията предизвика остра полемика и политическа кампания срещу Кертес. Кметството на Будапеща дори му отне титлата "почетен гражданин на Будапеща". Месеци наред Кертес получаваше и смъртни заплахи. Писателят Дьорд Далош смята, че случаят "Кертес" е симптоматичен. "Цяла Унгария, цялата политика е под знака на една антиинтелектуална истерия, подклаждана от правителството, или най-малкото търпяна от него. Ако в това правителство имаше трезвомислещи хора, те биха написали писмо на Кертес и биха го призовали да се върне в Унгария. Но те не го направиха", казва Далош.

Това, че много творци и интелектуалци напускат Унгария, потвърди и изкуствоведката Ана Балинт, която разкри, че почти всяка седмица посещава прощални партита на унгарци от интелигенцията. Дьорд Габор е един от тях, който с удоволствие би продължил да преподава история на религията в чужбина. В края на м.г. той бе уволнен без предизвестие от философския институт на Унгарската академия на науките. "Не бих използвал понятието "културна борба", казва Дьорд Далош. "Това не е борба, а разрушение. Аз не съзирам нито една идея, нито една визия. Изглежда единствената им идея е властта, а всичко останало трябва да бъде потъпкано. Виждам, че те искат само постове, а литературата, културата, киното и театърът не ги интересуват. Те дори не са и сноби", убеден е Далош.

СТРАТЕГИЯ

Премиерът Виктор Орбан и неговата националконсервативна партия ФИДЕС са си поставили за цел да прекратят надмощието на т.нар. леви либерали, особено в културата. Държавният секретар по културните въпроси ясно формулира намеренията на правителството: "Тези личности бяха любимци на предишното правителство. Те бяха придворни писачи и идеолози. Но сега ситуацията се промени. Много им е мъчно, че в Унгария има ново правителство и те вече не са негови любимци".

70
4037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
03 Юни 2012 19:36
Виктор Орбан
03 Юни 2012 19:45
Ами - Европа на фризьорките и бакшишите
Мъ ние ще си направим държава на интелегенцията, пък простаците и простакесите да карат само на Винету
03 Юни 2012 20:17
И аз като Манерко.
Орбан
Има всякакви "интелектуалци" и "инвеститори".....
03 Юни 2012 20:45
Манрику, направо съм потресен - ти в лагера на "антисемитите"?


И ся ко ша праим?
03 Юни 2012 20:45
03 Юни 2012 20:45
"генетично непълноценен"
и какво очаква?
03 Юни 2012 20:54
Манрику, направо съм потресен - ти в лагера на "антисемитите"?

А, не, не съм антисемит, не съм и против евреите - за да не стават обърквания с понятието "антисемит". Както е известно, имам особено отношение към левите либерали, т.е. черпаклиите.
03 Юни 2012 20:58
И тук форумните интелектуалци всеки ден споделят как българите са генетично непълноценни, че са избрали тикви, а не интелектуалци на власт, но малко са такива като чичо да поемат нерадостната съдба на съвременен хъш в Манхатън.
03 Юни 2012 21:07
Акош Кертес определи унгарския народ като "генетично непълноценен" заради отговорността му по време ....Браво на левия ентелектуалец Жестока загуба за "генетично непълноценните" ще да е неговото клето "изгнаничество" .....
03 Юни 2012 21:10
Е, какво пък. Пак време разделно. Всъщност, добре е. Добре е при всяко поколение да се изяснява кой с кои е. СЕГА е нашият ред.
03 Юни 2012 21:15
Доколко отношението на евреин към неевреи като генетично непълноценни съответства на еврейската култура и религия? Само питам съвсем кашерно. И последно питане - да разбираме ли, че е редно, след като те нарекат генетично непълноценен, да се съгласиш ентусиазирано? Ако Х нарече евреите генетично непълноценни и те нещо се намусят, това означава ли, че те са нетолерантни, политически некоректни фашизоиди? Щото то така излиза според написаното.
03 Юни 2012 21:30
Интелектуалци масово напускат Унгария


Блазе и на Унгария!
03 Юни 2012 21:32
Акош Кертес определи унгарския народ като "генетично непълноценен"

Я тук филолозите да кажат как се проверяваше правописа ? С образуване на множествено число на думата ? А как се проверява принципността и коректността на една теза ? С обръщане на субектите.
-
Та да проверим. Да обърнем унгарци и евреи. Да си представим за момент, че някой унгарски писател бе казал, че евреите са "генетично непълноценни" ? Представяте ли си какво щеше да му се излее на главата и на какво преследване да бъде подложен ?
03 Юни 2012 21:38
остро критикува сънародниците си, че не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи
Абе дай ний да я поемем, ний поемаме всичко.
03 Юни 2012 21:49
че не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи

Кой и защо да поема отговорност ? Що за "интелектуалец" щом не разбира, че няма колективна отговорност, още повече от неродени поколения. Такива "интелектуалци" са вдъхновители на тероризма. Нали сте чували оправданията на терористите за избиването на невинни хора с бомби на обществени места ? "Щом са избрали това правителство, а и да не са го избрали, щом не вдигат революция и не го свалят, значи са негови съучастници и са виновни. Следователно трябва да бъдат избивани."
-
Този вместо да го пускат в емиграция, по добре да го съдят за подбудителство към тероризъм. Защото вменявайки колективна вина, той насърчава тероризма и на съвестта му лежат и ще лежат избити невинни жени, деца, старци от бомбите на терористите.
03 Юни 2012 21:50
Хамеле, махни цигарата....
Ще те глобят.
03 Юни 2012 21:57
Who Do You Think You Are?

Това е названието на едно твърде интересно предаване на BBC за ... генеалогия. Спомням си една от сериите, тази с участието на Стивън Фрай. Същият този Стивън Фрай - Джийвс от "Устър и Джийвс". В тази серия Стивън Фрай изследваше съдбата на рода на майка му. А рода на майка му е род на унгарски евреи, преминали през Аушвиц. В един от кадрите на филма бе показана семейна снимка на многолюдния им род. Почти всички на снимката са загинали в концлагера. С тях са загинали и поколенията им - стотици, може би хиляди, несъстояли се съдби.

Мисля, че евреите, включително унгарските евреи, имат своите основания да са ... чувствителни. Понякога тази "чувствителност" се обективира в слово и действие. Дали една нация, един народ може да бъде обявен за "генетично увреден"? Не, не може. Но това не отменя необходимостта от време на време да питаме или по-скоро да се запитваме дали всичко е ... наред. Че с тези, които свързваме с престъпленията на фашизма и холокоста, нещата не са наред, има консенсус (надявам се). По-сложно стоят нещата със ... свидетелите. С тези, които стоят на отсрещния тротоар. Те не бият евреите, Боже опази. Не. Те само стоят там, отсреща, и си казват ... "Пада им се!".

Who Do You Think You Are?
03 Юни 2012 22:07
Това вече е играно....
След кампания срещу него в родината му
80-годишният унгарски писател Акош Кертес поиска политическо убежище в Канада
15:55 | 04.03.2012

Натисни тук
03 Юни 2012 22:09
Аве, Станиша да не ги прибира насам тези "интелектуалци"? Напълни се с въшльовци тъдява.
03 Юни 2012 22:12
Firmin,
няма друга отговорност и друга вина, освен лична. Нито може да има колективна отговорност и вина, нито оправдание с колектива. Никой не може да се оправдава, че е изпълнявал заповед, че е бил колелце в колективна машина. И това го приема точно съдът от Нюрнберг, който съди виновните, включително за холокоста.
-
Само че, аз се питам дали такива като този "интелектуалец", които са задавали начинът на мислене и в Германия в края на 19 и началото на 20 век, с техният тип теза за колективна отговорност и вина не са подготвили идеологически и направили възможно точно избиването на милионите обикновени, невинни за каквото и да е, нищо не подозиращи евреи в газовите камери от 1942 до 1945 г. ?
-
Защото, ако някой е извършил престъпление, то го е извършил той, лично и няма нужда нито да прикачва, нито да му бъдат прикачвани група хора по някакъв признак към престъплението. Това само в очите на престъпниците размива личната вина, за личните им престъпления.
-
Ако Родшилд, Рокфелер, Олбрайт, Уолфовиц, Мейдоф, Березовски, Ходорковски и още няколко десетки хубостници са извършили някакви престъпления, то те са си техни лични престъпления и да бъдат така трезви да не си харчат парите за обречените тези на такива "интелектуалци", защото не могат да се скрият зад милионите невинни евреи, колкото и да се опитват да си бършат поср.ните задници с тях.
03 Юни 2012 22:13
У нас пък напускат все генетично пълноценни интелектуалци и расте относителния брой на генетично пълноценни примитиви.
03 Юни 2012 22:20
"През август м.г. Акош Кертес определи унгарския народ като "генетично непълноценен" заради отговорността му по време на Холокоста и остро критикува сънародниците си, че не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи."

Пък аз все се питам защо не искат обяснение от банкерите, финансирали Хитлер?
После защо имало "Златна зора" в Гърция.
Когато един народ е получил световно извинение за геноцида упражнен върху него, продължава да натяква, че трябва още и още да му се извиняват, получава предупредителни сигнали за поведението си.
Вече човек да не смее да погледне накриво някого- или ще е гей, или ще е евреин. И непременно ще ти обясни, че го дискриминираш или мразиш. Нищо, че може преди това да те е настъпил и затова да си го погледнал накриво.
03 Юни 2012 22:22
Хамеле, махни цигарата....
Ще те глобят.

Ъъъ, чудо голямо. Ще обжалваме
03 Юни 2012 22:39
Вчера възвание на "нобелови лауреати", днес този "интелектуалец". Видно лихварите са много уплашени, че им свършва лесната далавера, щом са мобилизирали всички сетни сили и действат така панически.
-
Да де, ама проблемите им са много - от това, че увлечени от алчност практически отрязаха клона на който седят, до това, че видно са и в интелектуална криза, щото нови идеи не са измислили, а на старите им вече никой не вярва.
03 Юни 2012 23:39
През август м.г. Акош Кертес определи унгарския народ като "генетично непълноценен" Евреина -фашист ако имаше властта на Хитлер , вероятно щеше да направи унгарски холокост.
03 Юни 2012 23:55
Ний пък като сме спасили евреите да не сме много "пълноценно -генетична нация"?! Не му вярвям на еврейчето. Защитата или незащитата на една нация от друга няма нищо общо с генетично- пълноценността. Ами, че то и германците са такива, ако това е необходимото и достатъчно условие една нация да е генетично непълноценна.
03 Юни 2012 23:59
Унгария отказва да играе по свирката на Американския век и това ожесточаване на пропагандата против нея е за това, ще има и още.
А на анти-левите и левите ще кажа че комунизмът е битка на най-богатите срещу средната класа. В който и лагер да си е грешно, все воюваш за Интернационала. Опитвам се да съм от към истината и справедливостта.
04 Юни 2012 00:06
Pisi Misi, не си съвсем права, имало е разследване на Рокфелерови (евреи) че през цялата ВСВ са финансирали Хитлер, но бързо всичко е заметено под килима.
Совите не са това което са.
04 Юни 2012 00:29
Дали една нация, един народ може да бъде обявен за "генетично увреден"?

Разбира се, че може в смисъла употребен от Кертес. Македонците, например, са такива. В периода 1878 - 1920, т.е. в рамките на близо три поколения най-образованите и будните представители на българо-македонците напускат родните си места и се преселват (основно) в България. През периода 1920 - 1940 една значителна част от остатъка от образованото населние напуска родните си краища и заминава за САЩ и Австралия, по-малко Канада. Като прибавим и Титовизма, можем съвсем уверено да твърдим, че в продължение на няколко поколения населението в днешна Вардарска Македония търпи културен геноцид.
За информация, Кертес е нещо подобно на нашия Вагенщанйн, но нестравнимо по-честен и по-интелигентен. От "вашите" е, Фирмине.
04 Юни 2012 00:31
няма друга отговорност и друга вина, освен лична. Нито може да има колективна отговорност и вина, нито оправдание с колектива. Никой не може да се оправдава, че е изпълнявал заповед, че е бил колелце в колективна машина. И това го приема точно съдът от Нюрнберг, който съди виновните, включително за холокоста.

Т.е. ти не споделяш идеята, че Турция трябва да се извини на арменците за геноцида?
04 Юни 2012 00:38
Brightman, нещата са по-сложни. Знаеш ли че на всички евреи родени преди 1945г. се плаща "обещетение" за преживени несгоди? Еврейският елит плаща тия пари (от гърба на германския народ разбира се) и може да разчита на голяма база сред своите. Виж го тоя сега, на дърт заман се прави на преследван политемигрант по поръчка, но е взимал едни пари и не може да откаже.
04 Юни 2012 00:47
Т.е. ти не споделяш идеята, че Турция трябва да се извини на арменците за геноцида?

Точно така ! Видя се че тази заиграва на Саркози, плод на обтягането на отношенията между Турция и Израел, по повод избиването в открито море на мирни хора, носещи помощи за Газа, не само, че не помогна на Израел, не само не му помогна на него да спечели изборите, но и бе отхвърлена от френският Конституционен съд. И правилно отхвърлена.
-
Виж, израелските командоси избили хора, всеки от тях, трябва да бъде съден за убийство персонално и това, че е изпълнявал заповед, че е бил част от организация, и операция не може да му е оправдание. Поне според съда в Нюрнберг съдил военните престъпници от Втората световна война.
04 Юни 2012 00:54
А Католическата църква - за Бруно и Галилей?
04 Юни 2012 00:59
Maximus II,
искаш да кажеш, че "поемането на отговорността" от един народ е всъщност евфемизъм за поемане на месечна издръжка от държавният му бюджет. Искаш да кажеш, че "интелектуалецът" реве да му дават още едни пари и от унгарският бюджет. И понеже унгарците отказват да му дават още едни пари ги определя, като генетично непълноценни.
04 Юни 2012 01:05
Бонго,
трябва ли въпросният "интелектуалец" да се извини на унгарският народ, че го е нарекъл "генетически непълноценен" или смяташ, че той е в правото си да се възмущава от този народ, защото той действително е "генетически непълноценен" ?
04 Юни 2012 01:27
Арменският геноцид е факт, и закона беше свързан с отричането на този факт, а дали турция ще се извинява или не си е тяхна работа, никой не ги е карал да се извиняват, изпотрябвали са им на арменците турски извинения.Да бяха пари хайде, ама извиненията за какво служат?
Едно е да лъжеш и да променяш историята, съвсем друго е да не осъждаш или одобряваш факти от миналото.Никоий не може да те принуждава да си посипваш главата с пепел и да цивриш за богоизбраните, тези които са ги пращали в лагерите са имали някакъв мотив.Ченгиз Хан е избил 100 милиона, сега монголците на половин свят ли да се извиняват?
04 Юни 2012 02:55
.Ченгиз Хан е избил 100 милиона, сега монголците на половин свят ли да се извиняват?


***
Те са, един буден евреин да има и почнал да праи сметките:
- От 100 милиона, коко са вреите и на илядо годин колко такса кръвнина им се дължат.
И си подпалил чергата на монголите!
04 Юни 2012 03:00
Всъщност извинениетo на една държава или институция е признанието за извършена от нея неправда. И uнгарската държава определено дължи извинение на евреите за отношението си към тях по време на Втората световна война. Както и Турция (като правоприемник на Османската империя) дължи извинение на арменците.
===
В случая с Кертеш думите му са следните: "Унгарците са генетично непълноценни. ... Те не изпитват и най-леко съжаление за най-тежки исторически престъпления, прехвърлят собствената си отговорност на другите и винаги винят другите… Те не могат или не желаят да учат .... завиждат и, по възможност, дори убиват онези, които успеят да се издигнат чрез работа, образование и усвояване на новото.."
Е, аз лично съм съгласен с Кертес, като бих го поправил само в тази част, че тези черти не са някакъв монопол на унгарците (всъшност, това е може би следващата нация, освен българите, която аз харесвам). Тези характеристики са валидни и за мнозина българи (в частност и форумци), както и балканци. Аз лично съм чувал подобни думи от грък за гърци, но той говореше за "исторически увредените гърци".
04 Юни 2012 04:14
Кертес навремето не избегал, а героично останал да преживее холкоста.
После пак не избегал да остане и преживее сталинизма.
И сега на дърти години си дигна парцалите щот се уплаши че нема да преживее Орбан.
Егати палячото.
04 Юни 2012 06:20
"Унгарците са генетично непълноценни. ...

Е, това обидно ли е!? Че, само преди 8 години нашият собствен цар в ролята си на министър-председател каза, че българчето има сгрешен чип.Няколко години по-късно сегашният войвода пък отсече: Матрялът не става - нефелен е!
И кво? Нито ги изгониха, нито заклеймиха! Живи здрави са, а вторият даже управлява "нефелната" държава...
04 Юни 2012 06:32
Лелиииии!А тука щото няма авторитарно управление или ний нямаме интелуктуалци?!То и аз чакам нещата да се променят и целия слугинаж на чужди интереси да се измете от страната!Хърсев,Каролев,Дянков,че и Вежди и Божидар,дето се забъркаха с тях и включително онези художници и ректори на университети,дето лизаха обувките им.
04 Юни 2012 07:37
Точно така-лайнометите на мах-на гоите(унгарци,германци,естонци и какви ли не)трябва да се набива в канчето че са виновни и то много,и да плащат,плащат,плащат поколения наред.Виктор Орбан
04 Юни 2012 09:35
"Унгарците са генетично непълноценни. ... Те не изпитват и най-леко съжаление за най-тежки исторически престъпления..."
Е, аз лично съм съгласен с Кертес, като бих го поправил само в тази част, че тези черти не са някакъв монопол на унгарците (всъщност, това е може би следващата нация, освен българите,

Бонго,
"Интелектуалците", са генетично непълноценни и вредни за човечеството, защото не оценяват уникалността на човешката личност, а я свеждат до бройка в тълпа маркирана по някакъв признак. Защото човекът за тях не е уникална и универсална ценност, а единствено бройка. Един повече, еди по-малко, един милион повече, един милион по-малко, един милиард повече, един милиард по-малко, едно човечество повече, едно човечество по-малко - ква е разликата ?
04 Юни 2012 09:39
Май наистина се очертава интелектуален сблъсък между елинизма ( "Всеки човек е ценност сам по себе си. Човекът е мярка за всичко" ) и юдаизма ( "Човекът е само една бройка от тълпата. Важна е единствено групата, а отделната личност няма стойност и значение." ).
04 Юни 2012 11:17
няма друга отговорност и друга вина, освен лична

Хм, а кой тогава (лично!) е виновен за това, че имаме Тиква за премиер?
04 Юни 2012 11:18
Много от известните интелектуалци на Унгария напускат страната ..... Акош Кертес издържа пет месеца на една клеветническа кампания срещу него и след това избра пътя на изгнанието, като поиска политическо убежище в Канада.

Така е при демокрацията и пазарната икономика не само в България.
04 Юни 2012 11:21
Хм, а кой тогава (лично!) е виновен за това, че имаме Тиква за премиер?


Всички онези, които лично отидоха и гласуваха за герберите. Цвъцко им знае и имената, и номерата на личните карти. Така че...един ден може и да разберем, съвсем лично кой кого е избирал.
04 Юни 2012 11:31
Интелектуалния сблъсък е само едната страна на проблема, разграничаването на наши и чужди и различното третиране е къде по-тревожно. Очеваден е двойния "морал", ако не евреин каже "генетично непълноценен" за някого ще го изкарат най-големия престъпник и фашист. Това лицемерие обаче ги разобличава.
04 Юни 2012 15:21
"..... ... Те не изпитват и най-леко съжаление за най-тежки исторически престъпления, прехвърлят собствената си отговорност на другите и винаги винят другите… Те не могат или не желаят да учат .... завиждат и, по възможност, дори убиват онези, които успеят да се издигнат чрез работа, образование и усвояване на новото..

този буквално е наплюл народите.

съвсем справедливо между другото, и съвсем не изненадващо, по интересно е как агресивната простащина се проявява по приблизително еднакъв начин в 2 различни държави

04 Юни 2012 18:31
Удивително. Форумът на Сега заслужава етнографско обследване. Явно става дума за хора, които се занимават с дребен бизнес, малко като тези около Хитлер през 20те, четат несистемно, но много, вълнуват се, обиждат се от собствените си вълнения...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД