:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,036,062
Активни 131
Страници 20,067
За един ден 1,302,066

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми

През 2013 г. управляващите ще трябва едновременно да готвят избори, да договарят финансиране от 17 млрд. лв. и да усвояват рекордна сума по настоящите програми
Подготовката на новите оперативни програми и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично. Документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала, показа проверка на "Сега". Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми.

Единствените ясни неща до момента са броят на оперативните програми за бъдещия период - 5 вместо досегашните 7, отговорните министерства и приблизителният ресурс, на който България може да разчита - 17 млрд. лв. Ясни са и тематичните цели, които са общи за целия съюз и целят да обвържат финансирането с поставените цели в стратегията Европа 2020, както и разпределението на парите по различните фондове. Сформирането на работните групи, които трябва да изготвят оперативните програми, обаче закъснява.

Министерство на регионалното развитие е единственото, започнало да сформира работната група за изготвяне на новата оперативна програма. МРРБ публикува покана към желаещите да участват неправителствени организации, от която става ясно, че екипът ще е готов към края на юни. Крайният срок за подаване на заявления е 14 юни, като се допускат НПО-та с поне 2 години дейност и опит в областта на европроектите. МРРБ обаче още не е пуснало покана за включване на представители на академичната общност. Критериите как да се излъчват те трябва да се изготвят от просветното министерство. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали това е факт.

Нито едно от останалите 4 министерства, които ще отговарят за оперативни програми - икономическото (за икономика и предприемачество), транспортното, на околната среда и социалното министерство, не е започнало да кани представители. Наред с НПО-ата, в работните групи задължително се включват представители на Националното сдружение на общините, на синдикатите, на работодателските организации.

"Забавянето още не е голямо, но има опасност догодина, ако се получи прозорец около изборите, да имаме проблеми по-скоро с усвояването на настоящите еврофондове", коментира министър Томислав Дончев. Както "Сега" писа, през 2013 година България трябва да усвои 6.76 млрд. лв., или два пъти повече, отколкото за 2012 г. За отделни оперативни програми темпото на усвояване трябва да се вдигне цели четири пъти, иначе парите ще бъдат загубени.

"Много сме притеснени от това забавяне. На срещи с представители на местните власти от други страни членки това изоставане е много видно", коментира шефката на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя допълни, че някакви дебати е имало само в рамките на съвета по реформи. "Получихме покана за голямата работна група, която трябва да изготви договора за партньорство, но нямаме покани за тематичните групи за оперативните програми", коментираха и от БСК.

Особено критично е положението в областта на образованието и науката, които нямат отделна оперативна програма. От министерство на образованието се очаква до края на септември тази година да е готово с целия пакет от документи, за да не бави допълнително другите водещи министерства. Така насред лятната ваканция министерството на практика ще трябва да предложи всички мерки в областта на образованието и науката, които следва да се финансират до 2020 г.

Наред с насочването на финансов ресурс към неадекватни мерки, слабите оперативни програми този път могат да доведат и до загуба на средства. Изискванията към самите оперативни програми през новия програмен период са много завишени, като е предвидено залагането на междинни цели - за 2016, 2018 и 2022 г., когато реално ще изтече срокът за усвояване на сумите. Неизпълнението на междинните цели може да доведе до спиране на средства. Блокиран с оглед на изпълнението ще бъде и 5% резерв.19
5212
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
03 Юни 2012 19:29
ГЕРБ мже да усвоява над 160% от програмите.
Тревогиге са излишни.
03 Юни 2012 19:40
През 2013 г. управляващите ще трябва едновременно да готвят избори, да договарят финансиране от 17 млрд. лв. и да усвояват рекордна сума


eстествено, нали именно усвояването финансира изборната машина на Цвък!
03 Юни 2012 19:51
Особено критично е положението в областта на образованието и науката, които нямат отделна оперативна програма.


Да България е единствената страна в ЕС без ОП Наука и виновна за това е Куневица.

Така като гледам и този министър има голяма вероятност и за следващия период да няма ОП Наука.

Дано след години България пребъде и тези мекерета да бъдат заклеймени като рушители на духовността и българщината.
03 Юни 2012 20:18
Ще стане, ще стане - обещано е на българите в Португалия. Така разбрах.
03 Юни 2012 20:55
Един ругае Борисов, друг - Куневица, трети - някой друг. А въпросът е - както казал Дън Сяо Пин /или някой преди него, не ме корете по този пункт/; въпросът е не в цвета на котката, а в това дали тя може да лови мишки, уважаеми дами и господа.
03 Юни 2012 21:08
Фандорин, ей сега ще наскочат форумните братя и сестри в един глас ще викнат: Костов е виновен! Защото май само Костов "може да лови мишки".
03 Юни 2012 21:24
Не се ли притеснявате, че всичко в тази държава зависи само от Бойко?
- Ето, събота е. Ден пред дълги празници, а министрите са се наредили в двора ми. Защото всяко нещо трябва да ми мине през главата. Те са фантастични експерти, по-добри експерти в правителствата на България не сме имали. Но им липсва политическа воля и политически поглед за нещата. И всичко трябва да мине през мен.
03 Юни 2012 21:26
Между министрите ви има ли ревност – кой да е по-близо до сърцето ви?
- Всеки от тях, който има нещо да ми казва, винаги го приемам. Сядаме, обсъждаме. И докато изпием по едно кафе – решаваме въпроса. Слушам единия, слушам другия, слушам третия, после решенията ги взимам аз.
03 Юни 2012 23:02
Глава 17 “Наука и изследвания” е една от преговорните глави, които са предварително затворени. На 12.04.2000 г. чрез Постановление № 197 на Министерски съвет за затваряне на преговорна глава 17 “Наука и изследвания”. Последната е затворена на 14.06.2000 г., като това действие добива нормативно завършен вид.

Натисни тук

Но това е в миналото. Проблемът е, че даже и сега, пред заплахата да се загубят огромни средства, правителството (дянков) не пренасочва средства
от други оперативни програми (както се прави, например, в Румъния, освен, че си имат отделно 700 милиона евро за научна инфраструктура и изследвания). Съзнателно отново не предвиждат и до 2020 оперативна програма за образование и наука - МОМН е прикачено към други министерства, а това което ще подготвят чиновниците там, както винаги ще бъде анонимно, и отново диктувано от дянков, както беше с т.н. Стратегия за научни изследвания...

03 Юни 2012 23:06
И в момента текат интензивни преговори по регламентите на различни Еврофондове, но едно пиленце ми каза, че баш пък НПО-тата са доста незаинтересовани...
04 Юни 2012 05:45
Това правителство никога не е имало капацитет да управлява!Магистралите са заварено положение,а нищо ново не са измислили,освен програми, по които нищо не се прави,а само се вземат едни пари..като примерно онази с човешките ресурси и вероятно тази с образованието.А в ЕС поне на думи залагат на икономиката.Къде ни е екипа на нас?!Къде са ни приоритетите?!Няма?!Що ни е икономика въобще?
04 Юни 2012 06:40
Браво Анетаз!
Именно там е проблема - няма приоритети.
А няма, защото няма общоприета стратегия за развитие.
А Стратегия нямаме, защото нашата политическа класа не е от политици, а от улични бандити, башибозук, който драпа да се добере до властта за да наскубе колкото може и после да се скрие преди да го хванат.
Липсата на Стратегия осигурява вечна мътна вода за правоимащите.
Някой може да се сети, че администрацията не са само политиците, държавните чиновници къде са, те не осигуряват ли някаква законност?
Няма ги. Защото тук сработва мъртвата хватка на правешкия хитрец - мизерното заплащане.
В администрацията влизат младите, постоят година две докато усвоят хватките и създадат връзки и бягат към частното, или - отвратени, направо в чужбина.
А ако все пак упорстват да си вършат работата ги изгонват поради политическа непригодност.


04 Юни 2012 08:10
Айде пак на помощите. 20 години все на помощи. Преди имаше даже агенция за чуждестранна помощ. Сега се казва по друг начин, но резултата е същия - изкривяване на икономиката и правенето и зависима от тези помощи. Фирмите свикнаха с хранилката. Държавата също.
04 Юни 2012 09:39
Помощи, европрограми, усвояване, а България потъва все по-надолу. Какъв е ефектът от усвоените пари? Защо някой от властта през тези години не каза с какво е допринесло усвояването за ръста на БВП, за подобряване на икономическата среда, за заетостта и пр.? Освен за личният им джоб, разбира се.
04 Юни 2012 11:00
за ръста на БВП, за подобряване на икономическата среда, за заетостта и пр.

Че защо ги очакваш тези неща?
04 Юни 2012 11:03
а България потъва все по-надолу

Е и?
Къде пише, че България трябва да просперира?
Някъде това да е поставено като цел?
Няма такава или подобна цел.
Даже никаква няма.
Самия дебат по въпроса е табу.
04 Юни 2012 14:59
- Кадрите глупако, кадрите ...
- В имиграция са ...
04 Юни 2012 15:36
Година, преди края на мандата, ГЕРБ вече доказа на безпристрастния наблюдател, че за нищо не стават. Те просто не знаят какво да правят с икономиката на България. И нищо чудно, след като за нея отговарят такива недодялани примати като Цв.Цв. и Б.Б.. Дойдоха на власт с лъжи, от които най-гнусната беше" На тях ги спират, на нас ги пускат!" - говорейки за "някакви" програми, изобщо. И друг път в този форум сам казвал, че тези така и няма да научат ралзиката между пред-присъединителните програми /ФАР, ИСПА и др./, предназначени за страни - КАНДИДАТКИ за ЕС. По тях се учеха, страдаха, усвояваха и крадяха три предни правителства. Историята вече ги осъди и изхвърли от управлението. Но Оперативните програми са нещо друго.
"Омразната Тройна коалиция", начело с ненавиждания от всички "прогресивни демократи" Станишев , колкото и да не ни харесва влезе в историята с 3 /три/ неща, които никое друго правителство в България не е постигало, а вероятно и няма да постигне:
1. Въпреки черните прокоби и безнадеждното изоставане, направи България член на Евросъюза. Ако си спомняте, това се случи през 2007 година.
2. Въпреки, че за разлика от старите страни-членки имаше само една година време, успя да подготви, да представи и защити в определения срок - края на 2008 година 7 /седем/ оперативни програми. Естествено е, че в оставащите 6 месеца на мандата си до юни 2009 г./, партиите от "Тройната" повече мислеха за предстоящите избори, отколкото за 5 годишния период на изпълнение на тези програми. Естествено е и че опозиционната ГЕРБ използваше слабото начално изпълнение и трупаше предизборен актив. Е, спечелиха за огромна радост на мнозинството от гласоподавателите тогава!
Но слез 3 години управление, да усвояваш толква малко от толкова многото възможности по 7-те програми си е пълно дкказателство за непригодността на Мутрафоните. Едно е "да биеш" на избори, друго е да работиш честно, нормално и упорито, всеки ден, не показно, а ефективно и неуморно.
Н а всичко отгоре, некъдърниците не успяха да подготвят за тези три години Оперативните програми за следващия период - вместо 7 , осигуриха ни само 5 програми, като извършиха най-голямото престъпление - зачеркнаха от бъдещето на България, на децата и внуците ни НАУКАТА. С тези програми ни запратиха в ъгъла на Европа и превръщат българите в поддържащ и обслужващ персонал на останалите народи от Европа.
3-тото, което постигнаха и което едва ли примитивният геребериат и седесариат ще разберат и приемат някога е, че /сравнете икономическите и социалните резултати на "Тройната"2005-2009г./ - нито едно правителство в историята на България не е постигало за 4 години това: Рекорден спад на безработицата; Ръст на средната работна заплата - 86%; Два пъти по-високи детски надбавки; Най-високо обезщетение за раждане отглеждане на дете; Ръст на минималната пенсия - 97%, а на средната 83%; Най-нисък вътрешен и външен дълг, рекордни външни инвестиции; Никакъв бюджетен дефицит и рекордно висок бюджетен резерв....
И т.н., и т.н.
След една година ще имате удоволствието от пълното сравняване на резултатите по тези и другги показатели - между предишните и сегашното управлеиние... И тогава управляващото ни мнозинство, трябва да отговаря - за лъжите, манипулациите и тъпотата си!
04 Юни 2012 17:14
Да отговаря, казваш...

И пред кого бре, деде?!

Пред Хърбел, или може би пред Щърбел....

Всичко е изпуснато вече! Според мен, тая държавица след 1300 г. достигна до логичния си конец!

Е! Барем сме имали 1300 г., а не както казваше един форумец за САЩ, че нужника на двора в дедовата му къща е по стар от цялата им държава.

И толкова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД